فهرست مطالب

بوم شناسی گیاهان زراعی - سال سیزدهم شماره 1 (پیاپی 47، بهار 1396)

نشریه بوم شناسی گیاهان زراعی
سال سیزدهم شماره 1 (پیاپی 47، بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/04/14
  • تعداد عناوین: 8
|
  • پژوهشی
  • فاطمه ابراهیمی، امین باقی زاده، شهرام پورسیدی صفحات 1-8
    کادمیوم از فلزات سنگین است که در گیاهان تنش اکسیداتیو ایجاد می کند. هدف از این مطالعه تعیین توانایی خاصیت گیاه پالایی تاجریزی در محیط کشت آلوده به کادمیوم بود. آزمایش در شرایط آب کشت و پنج غلظت 0، 100، 200، 400 و 600 میلی مولار کلرید کادمیوم و با سه تکرار در قالب طرح کاملا تصادفی انجام شد. طول ریشه، ارتفاع گیاه، وزن تر و خشک گیاه، سطح برگ، میزان تجمع کادمیوم و مقدار کلروفیل کل در اندام هوایی بررسی شد. کاربرد کادمیوم، وزن خشک، سطح برگ و میزان کلروفیل کل را کاهش و طول ریشه، طول اندام هوایی و میزان جذب کادمیوم توسط گیاه را افزایش داد. با افزایش غلظت کادمیوم تا 400 میلی مولار، میزان تجمع یون کادمیوم در گیاه افزایش یافت. گیاه تاجریزی حتی در غلظت 600 میلی مولار نیز توانایی گیاه پالایی خود را حفظ کرد. این تغییرات مورفوفیزیولوژیک جهت مقابله گیاه با تنش ناشی از کادمیوم می باشد که سبب حفظ توانایی بقا و رشد نسبی مطلوب گیاه در چنین شرایطی شده و در نتیجه گیاه تاجریزی با تجمع کادمیوم در بافت های خود در پاک سازی محیط نقش موثری ایفا می کند. از این جهت می توان از گیاه تاجریزی به عنوان یک گیاه تجمع دهنده کادمیوم، برای رفع آلودگی خاک های مناطق صنعتی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: تنش اکسیداتیو، زیست پالایی، فلز سنگین، کشت هیدروپونیک، گیاه بیش انباشته گر
  • حسن نورافکن، مهتاب پویان فر صفحات 9-17
    امرزه کاربردهای متعددی در طب سنتی داشته و محلول پاشی الکل روی قسمت های هوایی گیاهان به عنوان یکی از راه کارهای جدید برای افزایش رشد و عملکرد آنها مطرح می باشد. در این پژوهش، اثر محلول پاشی متانول و اتانول بر صفات مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی گیاه دارویی مرزه در شرایط گلدانی در قالب طرح کاملا تصادفی با 10 تیمار شامل محلول پاشی غلظت های 10، 20، 30 و 40% حجمی متانول و اتانول، آب مقطر و شاهد (بدون محلول پاشی) ارزیابی شد. محلول پاشی سطوح مختلف اتانول و متانول و به خصوص غلظت 40٪ آنها توانست در بسیاری از صفات مورد ارزیابی نقش مثبتی نشان دهد. نقش مثبت اتانول 40% در افزایش وزن تر و خشک برگ، قطر یقه، وزن تر ساقه و گیاه و متانول 40% در افزایش وزن خشک ساقه و گیاه، ارتفاع بوته و تعداد برگ بارز بود. با افزایش غلظت الکل های مصرفی، شاخص کلروفیل برگ افزایش یافت ولی افزایش قابل توجهی در طول برگ دیده نشد. همچنین، اثر افزایشی محلول پاشی آب و متانول بر فاصله اولین گره از یقه دیده شد و برعکس، اثر کاهشی متانول و آب بر پهنای تاج پوششی مشاهده شد. بنابراین، با توجه به اثر مثبت محلول پاشی متانول و اتانول در افزایش رشد رویشی و شاخص های رشدی گیاه دارویی مرزه، استفاده از محلول های آبی این الکل ها قابل توصیه است.
    کلیدواژگان: اسپری کردن، تغذیه برگی، تنفس نوری، کشاورزی پایدار، هیدروالکل
  • محمد حسنوند، مهران خاکی، محمدرضا نقاش زاده، خسرو پور، اردشیر مصباح صفحات 19-25
    در این پژوهش20 لاین زودرس و 20 لاین متوسط رس در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان لرستان ایستگاه سراب چنگائی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار از لحاظ صفات مختلف کمی و کیفی مقایسه شدند.. تفاوت گل دهی بین لاین های متوسط رس و زود رس سویا مشاهده شد و لاین های زودرس دیرتر به گل رفتند. همچنین ارتفاع بوته های زودرسلاین Spry*Nemaha/8 و Spry*Savoy/2 بیشتر از لاین های متوسط رس بود، اما میانگین شادابی و ایستادگی در لاین های زودرس کمتر از لاین های متوسط رس بود. لاین زود رس Spry*Nemaha/8 تعداد دانه در کپسول بیشتری نسبت به لاین های متوسط رس داشت. همچنین، لاین متوسط رس Stressland*NMSB/3 وزن هزار دانه بالاتری از لاین های زودرس داشت، اما لاین های زودرس تعداد کپسول بیشتری نسبت به لاین های متوسط رس داشتند. تفاوت وزنی در کرت و تفاوت وزنی در هکتار در لاین متوسط رس Stressland*NMSB/3 بیشتر از لاین های زود رس می باشد. لاین متوسط رس Hacheston*L.16/3، درصد پروتئین و روغن دانه بیشتری نسبت به لاین های زود رس داشت. بنابراین لاین های متوسط رس نسبت به لاین زودرس برتری نسبی داشته و کشت این نوع از لاین ها به کشاورزان منطقه توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: تنوع درون گونه ای، تنوع ژنتیکی، دیررسی، سازگاری ارقام
  • حمیدرضا گنجعلی، افسانه کمالی دلجو، امید عزیزیان شرمه، محمد لکی زهی صفحات 27-35
    به منظور تعیین تاثیر سطوح مختلف کود نیتروژن، فسفر و پتاسیم بر برخی خصوصیات رشد و عملکردی چای ترش، آزمایشی در سال زراعی 92-1391 به صورت اسپیلت اسپیلت پلات در قالب بلوک کامل تصادفی با سه تکرار در بخش مرکزی روستای شمس آباد شهرستان سراوان اجرا گردید. در این آزمایش، پتاسیم از منبع سولفات پتاسیم به عنوان فاکتور اصلی، شامل 0، 25 و 50 کیلوگرم در هکتار به صورت مصرف خاکی هم زمان با کاشت اعمال گردید. کود فسفره از منبع سوپر فسفات تریپل شامل 0، 50 و 100 کیلوگرم در هکتار به عنوان فاکتور فرعی هم زمان با کاشت به صورت مصرف خاکی و نیتروژن از منبع اوره شامل 0، 50 و 100 کیلوگرم در هکتار به عنوان فاکتور فرعی فرعی در نظر گرفته شد و به صورت سرک در سه مرحله ابتدای کاشت، مرحله شاخه دهی و 50% گلدهی در کنار ردیف های کاشت به خاک اضافه شد. کود پتاسیم و کود نیتروژن تاثیر معنی داری بر ارتفاع گیاه، وزن خشک غوزه، وزن هزار دانه و عملکرد بیولوژیک داشتند، کود فسفر نیز بر همه صفات غیر از تعداد دانه در غوزه و وزن هزار دانه تاثیر معنی داری داشت. برهم کنش کودها صفات مورد بررسی را به طور معنی داری تحت تاثیر قرار داد. با افزایش سطح هر یک از کودها اغلب صفات رویشی و زایشی افزایش یافته و بیشترین عملکرد بیولوژیک و تعداد دانه در غوزه در استفاده هم زمان از سه کود حاصل گردید. در مجموع، در شرایط آبی و خاکی منطقه سراوان مصرف کود فسفر و پتاسیم در تعدیل خسارات ناشی از تنش خشکی بر گیاه دارویی چای ترش توصیه می شود.
    کلیدواژگان: اوره، تغذیه گیاهی، چای مکه، چای قرمز، سوپر فسفات تریپل، سولفات پتاسیم
  • امیررضا پوررافضی، احمد افکاری صفحات 37-48
    کمبود آب از مهم ترین عوامل محدودکننده عملکرد گیاهان زراعی در مناطق خشک و نیمه خشک است. به منظور تعیین اثر قارچ میکوریز و کود فسفره بر برخی خصوصیات کمی و کیفی ذرت تحت تنش کم آبی، آزمایشی به صورت اسپلیت فاکتوریل در قالب بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در سال 1394 در ایستگاه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل تلقیح با دو قارچ میکوریز Glumus mosseae وGlumus etanicatum و بدون تلقیح به عنوان شاهد، کود فسفر از منبع سوپر فسفات تریپل در سه سطح 75، 100 و 125 کیلوگرم در هکتار و سطوح مختلف آبیاری در سه سطح 70، 140 و 210 میلی متر تبخیر از تشتک کلاس آدر نظر گرفته شد. تاثیر تیمار های آبیاری، فسفر و میکوریز بر تمامی صفات مورد بررسی در سطح 1% معنی دار بود، هم چنین اثر دوگانه فسفر و میکوریز بر ارتفاع بوته، عملکرد دانه، وزن خشک گیاه، درصد نیتروژن و غلظت فسفر معنی دار بود. با افزایش تنش خشکی ارتفاع بوته، طول بلال، تعداد دانه در بلال، وزن خشک گیاه، عملکرد دانه، درصد نیتروژن و فسفر برگ کاهش و درصد پتاسیم برگ افزایش یافت. تلقیح با میکوریز و استفاده از 125 کیلوگرم در هکتار فسفر، شاخص های زراعی، محتوای فسفر و پتاسیم برگ ذرت را در شرایط تنش خشکی در مقایسه با گیاهان تلقیح نشده به طور معنی داری افزایش داد. به طور کلی، کاربرد قارچ میکوریز توام با فسفر در بستر کاشت سبب افزایش تحمل در برابر تنش کم آبی از طریق تاثیر بر برخی ویژگی های فیزیولوژیکی در گیاه ذرت شد.
    کلیدواژگان: تنش خشکی، قارچ - ریشه، سوپرفسفات تریپل، فراهمی فسفر
  • فرخ احمدی نسب، عرفان ذوالفقاری صفحات 49-58
    این پژوهش با هدف مطالعه نیازهای رویشگاهی و خصوصیات اکولوژیکی دو گونه زینتی دارویی نسترن وحشی و زالزالک جهت توصیه و توسعه کاشت در فضای سبز شهری استان آذربایجانشرقی انجام شد. برای این منظور 52 نمونه خاک مربوط به گونه های مذکور از آذربایجان شرقی برداشت و خصوصیات رویشگاهی و فیزیوگرافیکی از قبیل شیب، جهت و ارتفاع محل و نیز خصوصیات ادافیکی محل استقرار آنها شامل اسیدیته، شوری، بافت خاک، درصد آهک و عوامل حاصلخیزی آن مورد بررسی قرار گرفت. اطلاعات به دست آمده با نرم افزارPC-ORD و بر مبنای تجزیه رگرسیون چندمتغیره و تجزیه تطبیقی متعارفی و قوس گیر شده تجزیه و تحلیل شد. با افزایش فسفر خاک و کاهش میزان شیب، درصد پوشش زالزالک افزایش یافت و کمترین مقدار اسیدیته در نمونه های خاک برداشت شده زالزالک بود. همچنین، مشخص شد که رویش نسترن وحشی و زالزالک بیشتر در جهت های شمالی و در خاکهایی با بافت سبک با زهکشی بالا می باشد. این دو گیاه دارای نیازهای اکولوژیکی تقریبا یکسانی تشخیص داده شدند. بنابراین، با توجه به ویژگی های مشترک دو گیاه، می توان در فضاهای سبز داخل یا بیرون شهری از این دو گونه به صورت ترکیبی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: آت اکولوژی، رگرسیون چندمتغیره، فسفر، گیاهان دارویی
  • احمد مهربان، افسانه کمالی دلجو، امید عزیزیان شرمه صفحات 59-67
    مطالعه حاضر به منظور تعیین اثر آرایش کاشت بر برخی صفات فنولوژیکی و مورفولوژیکی آفتابگردان در سال زراعی 94-1393 به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی شهرستان زهک به اجرا در آمد. تیمارهای آزمایش شامل فاصله بین ردیف های کاشت در چهار سطح 30، 40، 50 و 60 سانتی متر و فاصله بین بوته ها روی ردیف کاشت به عنوان عامل دوم در چهار سطح 10، 15، 20 و 25 سانتی متر در نظر گرفته شدند. اثر فاصله بین ردیف های کاشت بر کلیه صفات مورفولوژیکی و فنولوژیکی مورد مطالعه به غیر از تعداد برگ در بوته و تعداد روز تا شروع گلدهی معنی دار بود. اثر فاصله روی ردیف کاشت بر کلیه صفات مورد بررسی معنی داری بود. اثرات متقابل فاصله بین و روی ردیف تنها در تعداد برگ معنی دار بود. با افزایش تراکم رسیدگی فیزیولوژیکی و روز تا شروع گلدهی افزایش و طول دوره گلدهی کاهش یافت. قطر ساقه و طبق و نیز ارتفاع گیاه با افزایش فاصله بین ردیف و روی ردیف روند صعودی پیدا کرد. تراکم مطلوب کشت با مدنظر قرار دادن فاصله بین ردیف 60 سانتی متر و روی ردیف 25 سانتی متر برای دست یابی به حداکثر عملکرد در این منطقه قابل توصیه می باشد.
    کلیدواژگان: تراکم کاشت، توزیع مکانی بوته، رقابت درون گونه ای، کشت ردیفی
  • علی شیر نیازی فرد صفحات 69-77
    به منظور تعیین اثر تنش خشکی آخر فصل بر عملکرد و اجزای عملکرد هفت لاین پیشرفته جو آبی، به همراه ارقام نصرت و یوسف به عنوان شاهد آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در ایستگاه تحقیقات اسلام آباد غرب طی سال زراعی 92-1391 اجرا گردید. تنش خشکی و شرایط معمول به کرت های اصلی و نه رقم جو به کرت های فرعی اختصاص یافت. اثر متقابل تنش در ژنوتیپ بر عملکرد دانه و تعداد دانه در خوشه، اثر تنش خشکی بر عملکرد دانه، وزن هزاردانه، ارتفاع بوته، عملکرد بیولوژیکی، تعداد خوشه در متر مربع، تعداد دانه در خوشه و شاخص برداشت و اثر ژنوتیپ در همه صفات مورد ارزیابی معنی دار بود. به طور کلی، در شرایط آبیاری معمول و تنش آخر فصل، رقم نصرت و لاین MBD-85-8 به ترتیب با میانگین 6480 و 6330 کیلوگرم در هکتار بیشترین عملکرد و لاین MBD-85-14 با میانگین 4180 کیلوگرم در هکتار کمترین عملکرد دانه را دارا بودند. بنابراین، در مناطقی که مشکل کمبود آب آخر فصل وجود دارد، می توان از رقم نصرت و لاین MBD-85-8 استفاده نمود.
    کلیدواژگان: تنش آبی، جو آبی، رقم نصرت، رقم یوسف
|
  • Fatemeh Ebrahimi, Amin Baghizadeh, Shahram Pourseyedi Pages 1-8
    Cadmium is a heavy metal causing oxidative stress in plants. The study objective was to determine phytoremediation potential of black nightshade in cadmium contaminated culture medium. The experiment was carried out under hydroponic conditions with five cadmium chloride concentrations of 0, 100, 200, 400 and 600 mM based on completely randomized design in three replications. Root length, plant height, plant fresh and dry weight, leaf area, cadmium uptake rate and total chlorophyll were recorded. Cadmium application decreased plant dry weight, leaf area and total chlorophyll and increased root length, plant height and cadmium uptake. Cadmium concentrations up to 400 mM caused cadmium uptake increment in plants. Black nightshade kept phytoremediation potential even at 600 mM cadmium concentration. These changes in morph-physiological traits are for cadmium stress management causing survivability of plant against these conditions and black nightshade could be effective in environment hygiene by cadmium accumulation in its tissues. Therefore, black nightshade might be recommended as a cadmium hyper-accumulator plant in industrial cadmium contaminated soils.
    Keywords: o oxidative stress, o heavy metal, o hydroponic culture, o hyperaccumulator plants, o bioremediation
  • Hassan Nourafcan, Mahtab Pouyanfar Pages 9-17
    Savory (Satureja hortensis L.) has various applications in traditional medicine. Alcohol spraying on plants foliage is considered as one of the new methods for improvement of their growth and yield. In current study, the effect of methanol and ethanol spraying on morphological and physiological traits of savory has been studied in pot conditions based on completely randomized design with 10 treatments including spray concentrations of 10, 20, 30 and 40% (v/v) methanol and ethanol, distilled water and no spraying. Ethanol and methanol spraying specially in 40% concentration could be improving in most of studied traits. Ethanol 40% had a positive role in increasing of leaf dry and fresh weight, crown diameter, plant and stem fresh weight and methanol 40% was effective in plant and shoot dry weight, plant height and leaf number improvement. Increasing in alcohol concentrations caused chlorophyll content increment, but not leaf length. Also, spraying with distilled water and methanol caused more crown distance to first node; but less canopy width. Therefore, implementation of methanol and ethanol solutions is recommending increasing growth and growth indices of savory.
    Keywords: o foliar nutrition o hydro_alcohol o respiration o spraying o sustainable agriculture
  • Mohammad Hasanvand, Mehran Khaki, Mohammad Reza Naqhashzadeh, Khosro Pour, Ardeshir Mesbah Pages 19-25
    In this study, 20 early-ripening and 20 mediumripening soybean lines have been compared for quantitative and qualitative traits at CheginiStation of Agriculture and Natural Resources Research Center of LorestanProvince, Iran based on randomized complete block design with four replications. There was a difference in flowering among medium and early-ripening soybean lines and early-ripening soybean lines set to flower later than medium-ripening lines. Also, plant height of early-ripening linesSpry*Nemaha/8 and Spry*Savoy/2 was higher, but the vitality and un-lodging was less thanmedium-ripening lines. Early ripening line Spry*Nemaha/8 had more seed number per capsule than medium ripening lines. Also, medium-ripening line of Stressland*NMSB/3 had more thausandkernal weight than early ripening lines. Weight difference in plot and weight difference per hectare in the medium-ripeningline of Stressland*NMSB/3was more than other early-ripening lines. Medium-ripening line of Hacheston*L.16/3 hadmore protein and oil content than early ripening lines. Therefore, themedium-ripening lines had relative advantages than early ripening lines the they are recommending for region farmers soybean plantations.
    Keywords: o Intraspecific diversity, o genetic variation, o late ripening, o cultivar adaptation
  • Hamid Reza Ganjali, Afsaneh Kamali Deljoo, Omid Azizian Shermeh, Mohammad Lakizahi Pages 27-35
    To study the effect of nitrogen, phosphorus, potassium different rates on some growth and yield characteristics of roselle (Hibiscus sabdariffa L.( and experiment in split-split plot experiment based on a randomized complete block design with three replications at the Shamsabad, Saravan Iran in 2012­-­2013. Main factor was potassium from sulphate potassium source in 0, 25 and 50 kg/ha as soil application in planting time. Phosphorus from triple superphosphate source in 0, 50 and 100 kg/ha assigned as sub-factor as soil application in planting time. Sub-sub factors was nitrogen from urea source including 0, 50, 100 kg/ha applied as topdress in early planting, branching and 50% flowering stages potassium. Pottasium and nitrogen fertilizer had significant effect on plant height, boll dry weight, thousand kernal weight and biomass. Also, phosphorus fertilizer had significant effect on all traits but seed number in boll and thousand kernal weight. Fertilizer interaction effected on studied traits significantly. Increasing in fertilizer rate increased most of vegetative and reproductive traits. The most biological yield and number of seed per boll were obtained in simultaneous application of all fertilizers. On the whole, in Saravan region soil and climate condition application of potassium and phosphorus fertilizer can be used in drought stress damages depression in roselle plantations.
    Keywords: plant nutrition, Potassium sulfate, sorrel, triple super-phosphate, Urea
  • Amirreza Pourrafezi, Ahmad Afkari Pages 37-48
    Water deficient is one of the most important factors limiting yield of field crops in arid and semi-arid regions. To investigate the effects of mycorrhizal fungi and phosphorus fertilizers on some quantitative and qualitative traits of corn under water deficient stress; an experiment was carried out as split factorial based on completely block randomized design with three replications in Research Station of the Faculty of Agriculture, Islamic Azad University, Ardabil Branch in 2015. The experimental treatments included inoculation with two mycorrhizal fungi species of Glumus mosseae and Glumus etanicatum, phosphorus fertilizer from triple superphosphate source at levels of 75, 100, and 125 kg/ha, and irrigation at levels of 70, 140, and 210 mm evaporation from class A evaporation pan. The effect of irrigation, phosphorus fertilizer and mycorrhiza on all measured traits was significant at 1% probability level. Also interaction of phosphorous fertilizer and mycohrriza was significant in plant height, grain yield, plant dry weight, nitrogen percentage and the phosphorous concentration was significant. Increasing in drought stress caused decrement in plant height, ear length, number on grains per ear, plant dry weight, grain yield, nitrogen percentage and leaf phosphorus content, but increment in leaf potassium percentage content. Furthermore, inoculation with mycorrhiza along with with phosphorus fertilizer at 125 kg/ha, significantly increased agronomic indices and phosphorus and potassium contents of corn leaves under of water stress conditions. On the whole, implementation of mycorrhizal fungi along with phosphorus fertilizer in planting bed caused tolerance enhancement in corn against drought stress through influencing on some physiological characteristics.
    Keywords: water deficient stress, o phosphorus availability, o plant nutrition, o triple super-phosphate
  • Farokh Ahmadi Nassab, Erfan Zolfeghari Pages 49-58
    This research aimed to study the needs of habitat and ecological characteristics of two species of medicinal ornamental plants included dog rose and hawthornusing multi-variale regression canonical correspondence (CCA) and detrended correspondence analysis (DCA) for development of urban green space in East Azerbaijan province. Totally, 52 of mentioned plants soil samples were collected from East Azerbaijan, Iran and their habitat and physiographical characteristics such as slope, orientation and altitude and edaphic characteristics of collection site such as pH, EC, soil texture, lime percentage and soil fertility factors were recorded. Collected ecological were analyzed using PC-ORD software based on multivariate regression analysis of CCA and DCA. Increasing of soil phosphorus and decreasing of slope tend to density of hawthorn. The least pH was found in hawthorn soils. Also, hawthorn and dog rose growing areas were in north orientation and in soils with light texture and high drainage. Both plants had almost the same ecological needs. Therefore they can be planted in landscapes of urban and downtown in combination.
    Keywords: ecology, medicinal plants, pH, phosphorus, slope
  • Ahmad Mehraban, Afsaneh Kamali Deljoo, Omid Azizian Shermeh Pages 59-67
    The current study was conducted to investigate planting pattern effect on some morphological and phenological traits of sunflower. The experiment was carried out based on randomized complete block design in factorial with three replications at the Agriculture and Natural Resources Research Station, Zahak, Sistan, Iran in 2014-2015. Experimental factors were consisted as interspacing planting rows of 30, 40, 50, 60 cm and inter-spacing planting rows of 10, 15, 20, 25 cm. The effects of inter-spacing planting rows on all morphological and phenological traits except number of leaves per plant and days to flowering were significant. The effect of inter-spading planting rows was significant on all traits. Interaction of inter- and intra-spacing planting rows was significant only in number of leaves. Increasing in density caused maturity and flowering enhancement and decreased flowering period. Stem and head diameter and plant height increased by intra- and inter spacing planting rows increment. Optimal planting density would be 60 cm as inter- and 25 cm as intra spacing rows to achieve maximum yield in sunflower in this region.
    Keywords: inter-row spacing, interspecific competition, intra-row spacing, plant density, plant spatial distribution
  • Alishir Niazifard Pages 69-77
    To evaluate the effect of terminal drought stress on yield an yield components of seven advanced barley lines along with cultivars of Nosrat and Yosef as checks, an experiment was carried out in split plot based on randomized complete block design with three replications in Islam Abad-e Gharb Research Station during 2011-2012. Terminal drought stress and non-stress treatments were assigned in main plots and genotypes were allocated in sub-plots. Traits such as grain yield, kernel thousand weight, plant height, biomass, spike per area, seed per spike and harvest index were measured. Drought stress and genotypes interaction was significant in grain yield, kernel thousand weight, plant height, biomass, spike per area, seeds per spike and harvest index. Genotypes were different statistically in all recorded traits. On the whole, in both drough stress and normal conditions, Nosrat and MBD-85-8 had the highest grain yield with 6480 and 6330 kg/ha, respectively. Meanwhile MBD-85-14 had the lowest grain yield with 4180 kg/ha. Therefore, Nosrat and MB-85-8 are recommendable to barley-growers encountering with terminal drought stress condition.
    Keywords: late season drought stress, Norsrat cultivar, water stress, Yusef Cultivar