فهرست مطالب

بوم شناسی گیاهان زراعی - سال سیزدهم شماره 4 (پیاپی 50، زمستان 1396)

نشریه بوم شناسی گیاهان زراعی
سال سیزدهم شماره 4 (پیاپی 50، زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1397/01/07
  • تعداد عناوین: 8
|
  • پژوهشی
  • حسین علی فلاحی، عاطفه کاویانی چراتی*، عباسعلی اندرخور صفحات 1-11
    به منظور تعیین صفات موثر بر عملکرد دانه، 10 ژنوتیپ گندم نان شامل ارقام مروارید و کوهدشت و لاین های N-87-4، N-87-9، N-86-6،N-86-8، N-80-19، N-86-5، N-85-5 و لاین 17 در دو شرایط و آزمایش جداگانه شامل شرایط محیطی بدون تنش گرمایی در تاریخ 15 آذر ماه و شرایط تنش گرمایی 10 بهمن ماه در ایستگاه تحقیقات کشاورزی گنبد کاووس طی سال زراعی 91-1390 کاشته شدند. در این پژوهش ژنوتیپ ها در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار و با تجزیه مرکب مورد مقایسه قرار گرفتند. اثر متقابل تنش و ژنوتیپ تنها بر عملکرد دانه، طول سنبله، تعداد سنبله بارور ولی اثرات ساده تنش و ژنوتیپ در همه صفات مورد ارزیابی معنی دار بود. در هر دو شرایط طبیعی و تنش گرمایی عملکرد دانه با صفت تعداد سنبله بارور همبستگی مثبت و معنی داری داشت. رگرسیون گام به گام نشان داد که تعداد سنبله بارور در شرایط بدون تنش 8/99% و در شرایط تنش 1/97% از تغییرات عملکرد دانه را تبیین نمود. تجزیه علیت نشان داد که تعداد سنبله بارور بیشترین اثر مستقیم را بر عملکرد دانه در هر دو شرایط داشت. تجزیه خوشه ایبه روش وارد در شرایط طبیعی ژنوتیپ های مورد مطالعه را در دو گروه و در شرایط تنش در سه گروه طبقه بندی کرد. بنابراین، گزینش ژنوتیپ ها براساس صفت تعداد سنبله بارور می تواند به طور غیر مستقیم در هر دو شرایط تنش گرمایی و طبیعی به گزینش ژنوتیپ هایی با عملکرد بالا منتج شود.
    کلیدواژگان: تجزیه خوشه ای، تجزیه علیت، رگرسیون گام به گام، گندم معمولی، همبستگی
  • احمد افکاری *، حمید غفاری صفحات 13-22
    کاربرد تنظیم کننده های رشد از روش های مهم در کاهش آثار سوء تنش خشکی و به دست آوردن محصول مناسب در شرایط کمبود آب می باشد. این پژوهش به منظور تعیین اثر بخشی محلول پاشی با سایکوسل در تخفیف اثرات تنش خشکی در جو رقم کویر انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار انجام و تیمارهای آزمایش شامل سایکوسل با غلظت های 500 ، 1000 و 1500 میلی گرم بر لیتر و تنش خشکی در سه سطح آبیاری معمول، قطع آبیاری در مرحله ساقه دهی و خوشه دهی بود. تنش خشکی تمامی صفات مورد ارزیابی را تحت تاثیر منفی خود قرار داد. کاربرد سایکوسل در شرایط تنش خشکی موجب افزایش معنی دار عملکرد و اجزای عملکرد و کاهش ارتفاع بوته شد. محلول پاشی گیاه با غلظت 1500 میلی گرم بر لیتر سایکوسل موجب تعدیل وضعیت گیاه در برابر تنش خشکی شد و از این رو، استفاده از این غلظت برای دستیابی به عملکرد مطلوب در جو رقم کویر در شرایط تنش خشکی قابل توصیه می باشد.
    کلیدواژگان: تنش کم آبی، تنظیم کننده رشد گیاهی، کلرمکوات کلراید، عملکرد زیستی
  • مهسا ولی یاری، حسن نورافکن* صفحات 23-32
    به منظور بررسی اثر تنظیم کننده های رشد گیاهی ایندول استیک اسید و بنزیل آمینوپورین بر صفات مورفولوژیک و فیزیولوژیک بادرنجبویه، آزمایشی مزرعه ای در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در شهرستان نمین استان اردبیل انجام گرفت. محلول پاشی با ایندول استیک اسید و بنزیل آمینوپورین در غلظت های 100، 200 و 300 میلی گرم بر لیتر انجام شد. محلول پاشی باعث افزایش ارتفاع و طول شاخه شد. با این حال، رشد طولی شاخه با کاهش غلظت ایندول استیک اسید افزایش یافت. بالاترین غلظت بنزیل آمینوپورین و پایین ترین غلظت ایندول استیک اسید بیشترین اثر افزایشی را بر محتوای کلروفیل برگ داشتند. استفاده از ایندول استیک اسید باعث افزایش قطر تاج پوشش گیاه شده و افزایش غلظت ایندول استیک اسید ارتباط مستقیم با قطر سایه انداز گیاه داشت. با افزایش میزان ایندول استیک اسید از تعداد گره ساقه کاسته شد. افزایش غلظت بنزیل آمینوپورین باعث افزایش تعداد شاخساره های جانبی تولیدی شد. در وزن تر و خشک شاخساره، غلظت های بالای بنزیل آمینوپورین و ایندول استیک اسید اثر افزایشی مثبتی در مقایسه با شاهد نشان دادند. محلول پاشی با بنزیل آمینوپورین اثر افزایشی بهتری در مقایسه با ایندول استیک اسید بر تعداد برگ داشت. بنابراین، استفاده از ایندول استیک اسید و بنزیل آمینوپورین در کشت و پرورش بادرنجبویه می تواند به عنوان یک راه کار مناسب برای افزایش محصول در نظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: اکسین، بنزیل آدنین، سایتوکنین، مواد تنظیم کننده رشد، هورمون گیاهی
  • مهدی عشری * صفحات 33-47
    به منظور تعیین نقش زئولیت در کاهش اثرات تنش خشکی در چند رقم کلزا، آزمایش مزرعه ای در شرایط اقلیمی فیروزکوه به صورت فاکتوریل کرت خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در منطقه فیروزکوه انجام شد. ارقام کلزا شامل Kr18، Karaj1، Ks12، Goliath، Hyola401، Karaj2، Eagle، SW، Come و Hyola420 بودند. دو عامل میزان آبیاری و کاربرد یا عدم کاربرد زئولیت در کرت های اصلی و ارقام کلزا در کرت های فرعی قرار گرفتند. آبیاری در سه سطح شامل آبیاری معمول، قطع آبیاری از مرحله گلدهی و خورجین دهی انجام شد. زئولیت به میزان 8 تن در هکتار قبل از کاشت همراه با شخم اولیه، توزین و به خاک اضافه شد. اجزای عملکرد تحت شرایط تنش خشکی کاهش یافت و منجر به کاهش عملکرد دانه گردید. کاربرد زئولیت منجر به افزایش عملکرد دانه و روغن دانه شد. بیشترین عملکرد دانه در آبیاری مطلوب بدون توجه به کاربرد زئولیت به دست آمد. در شرایط کاربرد زئولیت رقم Kr18 بیشترین عملکرد را به خود اختصاص داد ولی در صورت عدم استفاده از زئولیت رقم Eagle گزینه مناسب تری بود. در شرایط تنش آبی، استفاده از زئولیت برای جلوگیری از کاهش عملکرد، توصیه می شود.
    کلیدواژگان: استرس خشکی، تنش آبی، رژیم آبیاری، سوپرجاذب، قطع آبیاری
  • مرضیه الله دادی*، لاله مشرف بروجنی صفحات 49-60
    استفاده مناسب از کودهای نیتروژنی و بهینه نمودن مدیریت مصرف آن در گیاهان از اهمیت به سزایی برخوردار می باشد. در این راستا به منظور بررسی اثر مقادیر مختلف کود نیتروژنی بر برخی صفات مورفولوژیک و فیتوشیمیایی گیاه دارویی کنگر فرنگی، آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در شرایط مزرعه ای در اصفهان انجام شد. تیمارها کاربرد مقادیر مختلف کود نیتروژنی صفر، 100، 150 و 200 کیلوگرم در هکتار نیتروژن خالص از منبع اوره بودند. در این آزمایش صفات مورفولوژیکی شامل ارتفاع ساقه، تعداد برگ و کاپیتول در بوته و صفات کیفی از جمله مقدار فنل کل، فلاونوئید کل و فعالیت آنتی اکسیدانی اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد که با افزایش مصرف کود اوره از صفر تا 200 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار ارتفاع ساقه، تعداد برگ و کاپیتول در بوته افزایش یافت ولی میزان فنل کل، فلاونوئید کل و فعالیت آنتی اکسیدانی کاهش یافت. اگر چه نیتروژن یک عنصر ضروری برای رشد و توسعه این گیاه است اما به دلیل اینکه مصرف سطوح بالای کود شیمیایی نیتروژنی تاثیر منفی بر صفات کیفی این گیاه دارد و همچنین با توجه به آثار سوء زیست محیطی ناشی از مصرف بی رویه کودهای شیمیایی، جهت حصول عملکرد کمی و کیفی مطلوب پیشنهاد می شود از کود اوره به میزان 100 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار استفاده شود.
    کلیدواژگان: فلاونوئید کل، فنل کل، کود نیتروژنی، مدیریت کود، مهارکنندگی رادیکال آزاد
  • علی افتخاری *، مرتضی سام دلیری، حمیدرضا مبصر، امیرحسین شیرانی راد، علیرضا ولدآبادی صفحات 61-70
    به منظور بررسی نقش کرم خاکی بر پالایش زیستی فلزات سنگین سرب و کادمیوم و تغییرات روند جذب آن ها در ذرت، آزمایش گلدانی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملا تصادفی با سه تکرار در سال 1390 اجرا شد. در این آزمایش، در گلدان های تیمار 20 نخ کرم خاکی همراه با سطوح 0، 150 و 300 میلی گرم در کیلوگرم خاک از سرب و کادمیوم استفاده شد. میزان تجمع سرب و کادمیوم در دانه با افزایش سطوح آلودگی خاک به سرب و کادمیوم افزایش یافت. فلز سرب بیشترین میزان انباشتگی را در ریشه نشان داد. در حالی که تجمع کادمیوم در ریشه 63% کمتر بود. همچنین، افزایش 14% شاخص تحمل در گیاه با حضور کرم خاکی مشاهده شد که علت آن جذب سهم بالایی از سرب و کادمیوم بود. شاخص تحمل گیاه در مقابل سرب بالاتر از کادمیوم بود که ناشی از نسبت انتقال کمتر سرب به اندام هوایی است. با افزایش سطوح فلزات سرب و کادمیوم تعداد کرم خاکی کاهش، تجمع این عناصر در کرم خاکی افزایش یافت که بیان کننده موفقیت کرم خاکی در پالایش زیستی فلزات سنگین است. به علاوه، سطوح بالاتری از سرب نسبت به کادمیوم در کرم خاکی انباشته شد. بنابراین، استفاده از کرم خاکی در زیست پالایی در خاک های آلوده به فلزات سنگین پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: آلودگی زیست محیطی، سمیت فلزات سنگین، شاخص تحمل، گیاه پالایی
  • سید مهدی جوادزاده * صفحات 71-86
    به منظور مطالعه اثر سطوح آبیاری و کود بر عملکرد چای ترش، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در منطقه ایرانشهر اجرا شد. تیمارها شامل فواصل آبیاری 7، 14 و 21 روزه و نسبت های 100:0، 75:25، 50:50، 25:75 و 0:100 کود شیمیایی و آلی بود. سطوح مختلف آبیاری و نسبت های کودی بر اغلب صفات مورد مطالعه چای ترش تاثیر معنی داری داشتند. عملکرد کاسبرگ در دور آبیاری 14 روز، 1/8 گرم بر مترمربع بود که نسبت به دور آبیاری 7 روزه 6/10% افزایش داشت. اثربخشی تلفیق کود شیمیایی با کود دامی بر اجزای عملکرد چای ترش در مقایسه با مصرف جداگانه هر کدام از آن ها بیشتر بود. بیشترین عملکرد کاسبرگ در نسبت مساوی از کود دامی و شیمیایی به دست آمد که نسبت به کاربرد تک تک آن ها به ترتیب 7/23 و 2/32% بیشتر بود. کاربرد تلفیقی کود دامی و شیمیایی، زیست توده کل بیشتری ایجاد نمود. در نهایت، استفاده از نسبت مساوی کود دامی و شیمیایی با دور آبیاری 14 روزه در کشت و کار چای ترش در شرایط آبی و اقلیمی ایرانشهر توصیه می شود.
    کلیدواژگان: تغذیه گیاهی، تلفیق کود، چای مکی، راندمان مصرف آب، کود حیوانی
  • شیرین محمدزاده، اکبر قاسمی کهریزه * صفحات 87-97
    در این پژوهش، حساسیت سنین مختلف لاروی سوسک کلرادوی سیب زمینی به فرآورده تجارتی بایوبیت محتوی باکتری Bacillus thuringiensis var. tenebrionis به عنوان یک آفت کش میکروبی و حشره کش های شیمیایی ایمیداکلوپراید و فوزالون به ترتیب به عنوان حشره کش رایج و جدید برای مهار این آفت، در شرایط آزمایشگاهی مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور سوسک کلرادوی روی برگ های سیب زمینی در شرایط گلدانی پرورش داده شده و حساسیت سنین لاروی اول، دوم، سوم و چهارم در آزمایش های زیست سنجی مشخص گردید. مقادیر غلظت های 50% کشندگی بایوبیت بعد از 144 ساعت برای سنین مختلف لاروی مذکور به ترتیب 252، 613، 1731 و 3006 و برای ایمیداکلوپراید بعد از 72 ساعت به ترتیب 58/17، 35/41، 76/56 و 27/81 و برای فوزالون در همین زمان به ترتیب 447، 698، 1020 و 1297 قسمت در میلیون برآورد شد. با افزایش سنین لاروی مقاومت لاروها نسبت به تیمار به کار برده شده افزایش یافت. همچنین، سوسک کلرادوی سیب زمینی نسبت به ایمیداکلوپراید حساس تر از فوزالون و بایوبیت و نسبت به فوزالون حساس تر از بایوبیت بود که می تواند در مهار شیمیایی این آفت مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: ایمیداکلروپراید، حشره کش زیستی، فوزالون، مهار زیستی، مهار شیمیایی
|
  • Hossein Ali Fallahi, Atefeh Kaviani Charati *, Abbas Ali Andarkhor Pages 1-11
    To determine the traits affecting grain yield, 10 bread wheat genotypes including Morvarid and Kohdasht cultivars and Lines of N-87-4, N-87-9, N-86-6, N-86-8, N-80-19, N-86-5, N-85-5 and Line 17 were planted in two separate experiments including environmental conditions without heat stress in 15 December, and heat stress conditions of 10 February in Gonbad Kavous Agricultural Research Station during 2011-2012. Genotypes were compared in a randomized complete block design with three replications andwith combined analysis. Interaction of heat stress and genotypes were significant for grain yield, spike length, number of fertile spike. Genotypes and heat stress effect in all recorded traits were significant. In both conditions, grain yield had a positive and significant correlation with number of fertile spikes. Stepwise regression showed that the number of fertile spikes in normal conditions 99.8% and in heat stress 97.1% of grain yield changes were explained. The path analysis showed that the number of fertile spike had the most direct effect on grain yield in both conditions. The cluster analysis categorized genotypes into two group in normal conditions and three groups in heat stress conditions. Therefore, the number of fertile spikes can be used indirectly in the selection of genotypes with high yield in both heat and normal conditions.
    Keywords: cluster analysis, common wheat, correlation, heat stress, path analysis, stepwise regression
  • Ahmad Afkari *, Hamid Ghaffari Pages 13-22
    Application of plant growth regulators is one of the most important methods to reduce the effects of drought stress to obtain suitable growth under water deficit conditions. The currecnt research objective is investigat the effect of cycocel foliar application on alleviation of drought stress concequences on growth traits of barley cv. Kavir .The experiment was conducted as factorial in randomized complete block design with four replications. The experiment treatments included cycocel with concentrations of 500, 1000, 1500 mg/L, drought stress at three levels of normal irrigation, irrigation cut-off in stemming and flowering stage. Drought stress negatively affected all evaluated traits. Cycocel application under drought stress significantly increased yield and yield components and reduced plant height. Foliar application with 1500 mg/L concentration of cycocel caused the plant to be subjected to drought stress. Applying 1500 mg/L cycocel can be recommended to reach optimum grain yield of barley cv. Kavir subjected in drought stress.
    Keywords: biomass yield, chlormequat chloride, plant growth regulator, water deficit stress
  • Mahsa Valiyari, Hassan Nourafcan * Pages 23-32
    To investigate the effect of indole acetic acid (IAA) and benzyl amino purine (BAP) on morphological and physiological traits of lemon balm, an experiment was conducted in a randomized complete block design with three replications in farm condition at Namin county, Ardebil province, Iran. Spraying was done using IAA and BAP in the rates of 100, 200 and 300 ppm. Application of IAA and BAP promoted plant height and branches length. However, the branches length was increased in low IAA concentrations. Leaf chlorophyll content was in maximum at 300 ppm of BAP and 100 ppm of IAA. Application of IAA increased canopy diameter. More IAA concentrations increased shadow diameter. Increasing in IAA concentrations caused reduction in node number. Number of lateral shoots increased in high concentration of BAP in addition, more plant biomass was produced in high concentrations of BAP and IAA. Foliar application of BAP caused increasing in number of leaf comparing IAA. Therefore, application of IAA and BAP can be considered as an appropriate option to improve yield in lemon balm.
    Keywords: auxin, benzyl adenine, cytokinin, plant hormone, plant growth regulator
  • Mehdi Oshri * Pages 33-47
    To investigate the effect zeolite application in alleviation of drought stress in some rapeseed cultivars, a field experiment was conducted based on randomized complete block design in factorial-split plot experiment in Firoozkooh, Iran climate condition. Rapeseed cultivars consist of Kr18, Karaj1, Ks12, Goliath, Hyola401, Karaj2, Eagle, SW, Comet and Hyola420. Two factors including irrigation levels and zeolite application were placed in main plots and rapeseed cultivars assigned in subplots. Irrigation was applied in three levels of normal irrigation, irrigation cutting-off in flowering and podding stages. Zeolite applied as pre-plant in 8 tons/ha rate along with initial plowing adding to the soil. The yield components decreased under drought stress conditions and ultimately led to a significant decrement in seed yield. Application of zeolite resulted in increasing of seed yield and seed oil content. The highest seed yield was obtained in normal irrigation regardless of zeolite application. In zeolite application cases, the Kr18 cultivar had the highest yield, Eagle cultivar was better in case of zeolite lack. Therefore, in drought stress condition, it is recommended to use zeolite to prevent seed yield losses in rapeseed cultivars.
  • Marziyeh Allahdadi *, Laleh Mosharraf Broujeni Pages 49-60
    Proper application of N fertilizer and its optimization in plants is definitely important. To study the effect of different level of nitrogen fertilizer on some morphological and phytochemical traits of artichoke, an experiment was conducted in a randomized complete block design with three replications in field conditions during two consecutive years in Isfahan, Iran. Nitrogen fertilizer was applied in 100, 150, and 200 kg/ha net nitrogen from urea source. Morphological traits including stem height, number of leaves per plant and number of capitols per plant and phytochemical traits such as total phenol, total flavonoid and antioxidant activity were measured. Increasing of urea fertilizer rate from 0 to 200 kg/ha increased stem height, number of leaves and capitols per plant, but decreased total phenol and flavonoid and antioxidant activity. Although nitrogen is an essential element for growth and development of artichoke plant, the consumption of high levels of nitrogen fertilizer has negative effect on qualitative traits. Also, considering chemical fertilizers hazard in environment, it is recommended to use 100 kg/ ha N to achieve optimal yield in artichoke.
    Keywords: DPPH radical activity, fertilizer management, nitrogen fertilizer, total flavonoid, total phenol
  • Ali Eftekhari *, Morteza Sam Daliri, Hamid Reza Mobasser, Amir Hosein Shirani Rad, Ali Reza Valadabadi Pages 61-70
    To investigate the earthworm role in bio-remediation of lead and cadmium heavy metals and changes in their adsorption trend in corn, a pot experiment was carried out as factorial based on randomized completely block design with three replications in 2011. The treated pots received 20 earthworm individuals with 0, 150 and 300 mg/kg of cadmium (Cd) and lead (Pb). The increase of Cd and Pb concentrations led to higher Cd and Pb accumulation in grains. Pb highly accumulated in roots; however, Cd root accumulation was 63% less. Also, an increment of 14% was observed in plant tolerance index in presence of earthworm up-taking considerable amount of Pb and Cd. More tolerated plants against Pb was because of higher Pb translocation to shoots than Cd. Higher concentrations of Pb and Cd in soils severely decreased earthworm population and increased their accumulation in earthworm, indicating the success of the earthworm in the bio-remediation of heavy metals. Furthermore, Pb accumulated in higher levels than Cd in earthworm bodies. Therefore, earthworm application is recommended in bio-remediation of soils contaminated to heavy metals.
    Keywords: Cd, environmental pollutant, heavy metal toxicity, Pb, phyto-remediation, tolerance index
  • Seyyed Mahdi Javadzadeh * Pages 71-86
    To study the effect of irrigation and fertilizer levels on yield of roselle (Hibiscus sabdariffa L.), an experiment was conducted as split plot based on randomized complete block design with three replications in Iranshahr, Iran in 2016. Treatments were included irrigation intervals of 7, 14 and 21 days and fertilizer ratios were included 0:100, 75:25, 50:50, 25:75 and 100:0 manure and chemical fertilizers. Irrigation and fertilizer levels had a significant effect on most of roselle characteristics. Calyx yield with irrigation interval of 14 days, it was about 8.1 g/m2, which was increased to 10.6 g/m2 compared to 7 days irrigation interval. Integrated application of chemical fertilizer with manure was more incresing on roselle yield components than their separate application. The highest calyx yield was obtained in equal ratio of manure and chemical fertilizer, which was 23.7 and 32.2% higher than their individual application of manure and chemical fertilizer, respectively. Integrated application of manure and chemical produced more biomass. Therefore, application of equal ratio of manure and chemical fertilizer with irrigation intervals of 14 days in Iranshahr aquatic and climatic conditions is recommended for roselle cultivation.
    Keywords: animal manure, Hibiscus sabdariffa, irrigation regimes, plant nutrition, water use efficiency
  • Shirin Mohammadzadeh, Akbar Ghassemi, Kahrizeh * Pages 87-97
    In this study, the susceptibility of different larval instars of Colorado potato beetle, Leptinotarsa decemlineata to Biobit containing Bacillus thuringiensis var. tenebrionis Ber., as microbial and imidacloprid as novel chemicals and phosalone as conventional insecticides was investigated in laboratory conditions. Colorado potato beetles were propagated on potato leaves planted in pots and their 1st, 2nd, 3rd, and 4th larval instars’ susceptibility was determined by bioassay test. LC50 values of Biobit for L1, L2, L3 and L4 were defined as 252, 613, 1731 and 3006 ppm after 144 hours, respectively. Also, LC50 values for imidacloprid and phosalone after 72 hours were 17.58, 41.35, 56.76 and 81.27 ppm and 447, 698, 1020 and 1297 ppm, respectively. Older insect larvae were more resistant to microbial and chemical treatments. Also, Colorado potato beetle was more susceptible to imidacloprid then phosalone and Biobit.
    Keywords: biopesticide, chemical control, imidacloprid, microbial control, phosalone