فهرست مطالب

بوم شناسی گیاهان زراعی - سال سیزدهم شماره 3 (پیاپی 49، پاییز 1396)

نشریه بوم شناسی گیاهان زراعی
سال سیزدهم شماره 3 (پیاپی 49، پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/09/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • الناز نوروزی *، حسین بابازاده، مجید وظیفه دوست صفحات 1-13
    مدیریت آبیاری، تعیین کارایی مصرف آب و ارایه راه کارهای کارآمد برای افزایش بهره وری منابع آب محدود، مبتنی بر برآورد صحیح عملکرد محصول و میزان واقعی آب مصرفی است که اندازه گیری دقیق آن ها بدون استفاده از ابزار مناسب، بسیار دشوار می باشد. در این راستا شبکه آبیاری و زهکشی درودزن استان فارس بر اساس اراضی تحت پوشش یک آبگیر، در محیط GIS به 86 واحد مطالعاتی تقسیم گردید و اجزای بیلان آب و عملکرد محصول در هر یک از واحدهای مکانی، در دوره 10 ساله (2010-2000)، توسط مدل اگروهیدرولوژیکی- توزیعی SWAP و با کمک برنامه نویسی در محیط MATLAB برآورد شد. عملکرد گندم در شبکه درودزن با دقت قابل قبولی توسط مدل توزیعی SWAP، شبیه سازی گردید. پس از اعتبارسنجی مدل، اجزای بیلان آب توسط مدل واسنجی شده، شبیه سازی و متوسط بهره وری آب در شبکه درودزن برآورد شد. نتایج نشان داد با وجود کاهش میزان آب کاربردی در شبکه، بهره وری آب افزایش یافته است یعنی می توان با مدیریت آب، محصول بیشتری تولید نمود. برآورد اجزای بیلان آب و عملکرد محصول در شبکه به خصوص در شرایط بحران و کمبود آب که باید بالاترین بهره ممکن از آب های قابل دسترس حاصل گردد، می تواند برای ارزیابی مدیریت آب کشاورزی و یافتن راه کارهای افزایش کارایی مصرف آب راه گشا باشد.
    کلیدواژگان: بیلان آب، شبیه سازی، مدل توزیعی SWAP، مدیریت آبیاری
  • بهروز سبحانی، برومند صلاحی، محمد روشنعلی * صفحات 15-24
    کشت کلزا جهت تامین روغن های خوراکی در مناطق معتدل کشور رو به افزایش است. در این مطالعه، توان محیطی استان مازندران برای کشت کلزا ارزیابی شد. برای این منظور داده های اقلیمی ایستگاه های سینوپتیکی و کلیماتولوژی استان از قبیل درجه حرارت، بارش، درجه روز-رشد، ساعات آفتابی، تعداد روزهای یخبندان و رطوبت نسبی از سال 1380 تا 1395 مربوط به هر یک از مراحل فنولوژیکی کلزا و داده های قابلیت محیطی از قبیل قابلیت و کاربری اراضی، عمق خاک، ارتفاع، شیب و جهت شیب جمع آوری شد. به منظور اولویت بندی و ارزیابی معیارها در ارتباط با کشت کلزا ار روش تحلیل فرایند سلسله مراتبی استفاده شد. سپس با وزن دهی به لایه های تهیه شده بر اساس معیارها و مدل مورد نظر، تحلیل فضایی اطلاعات با استفاده از مدل تاپسیس در محیط سیستم اطلاعات جغرافیایی صورت گرفته و لایه نهایی ارزیابی تناسب اراضی برای کشت کلزا تهیه شد. در نهایت، استان مازندران از لحاظ کشت کلزا به چهار پهنه بدون محدودیت، دارای محدودیت کم، محدودیت متوسط و محدودیت زیاد تقسیم شد. نتایج نشان داد که بخش اعظمی از استان مازندران توان بوم شناختی و پتانسیل مناسب برای کشت کلزا را دارا می باشد.
    کلیدواژگان: تناسب اراضی، اقلیم کشاورزی، تصمیم گیری چندمعیاره، سیستم اطلاعات جغرافیایی
  • حسن نورافکن *، افسانه محبوبی صفحات 25-33
    سالیسیلیک اسید به عنوان یک تنظیم کننده رشد گیاهی نقش مهمی در برخی فرآیندهای فیزیولوژیک گیاهان دارد. در این مطالعه، تاثیر سالیسیلیک اسید بر خصوصیات مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی گیاهان دارویی پنیرک و بادرشبو به صورت مزرعه ای با طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در شهرستان بستان آباد بررسی گردید. گیاهان دو ماه بعد از کاشت و دو هفته بعد از آن با مقادیر صفر، 150و 300 میلی گرم بر لیتر سالیسیلیک اسید محلول پاشی شدند. در مرحله گلدهی، ارتفاع گیاه، طول ساقه، ریشه و میانگره، تعداد برگ، شاخه و ریشه فرعی، وزن تر و خشک ساقه، ریشه و برگ، درصد ماده خشک ریشه، ساقه و برگ و محتوای کلروفیل اندازه گیری شد. سالیسیلیک اسید تمام صفات مورد بررسی در پنیرک به جز تعداد و طول ریشه را افزایش داد. در بادرشبو، مصرف سالیسیلیک اسید صفات مورد ارزیابی را افزایش ولی درصد ماده خشک ریشه و ساقه را کاهش داده و بر طول و تعداد ریشه اثری نداشت. همچنین غلظت 300 میلی گرم بر لیتر سالیسیلیک اسید در اغلب شاخص های پنیرک به جز وزن خشک برگ و درصد ماده خشک ریشه و در بادرشبو به جز طول میانگره تاثیر بیشتری در مقایسه با مقدار 150 میلی گرم بر لیتر داشت. بنابراین، محلول پاشی برگی سالیسیلیک اسید می تواند به عنوان یک روش ساده و ارزان بر بهبود عملکرد و شاخص های رشدی پنیرک و بادرشبو توصیه شود.
    کلیدواژگان: تغذیه برگی، تنظیم کننده رشد گیاهی، شبه هورمون، گیاهان دارویی
  • مهرداد عبدی *، محمود حبیبی صفحات 35-40
    به منظور تعیین اثر سطوح تنش خشکی بر عملکرد کمی و کیفی دو رقم سورگوم علوفه ای در منطقه جیرفت، آزمایشی به صورت کرت های خردشده در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال 1393 انجام شد. سطوح آبیاری به عنوان فاکتور اصلی با تامین 100، 66 و 33% نیاز آبی گیاه و ارقام اسپیدفید و پگاه به عنوان فاکتور فرعی در نظر گرفته شدند. تنش آبیاری اثر معنی داری بر تمام صفات مورد مطالعه از جمله وزن تر و خشک علوفه در هر دو رقم داشت. همچنین، تنش خشکی موجب کاهش عملکرد علوفه تر کل در سورگوم علوفه ای گردید. در شرایط تنش شدید 47 و متوسط 17% افت عملکرد نسبت به شرایط آبیاری معمول ایجاد شد. رقم پگاه در هر دو شرایط تنش و بدون تنش آبی عملکرد بیشتری در مقایسه با رقم اسپیدفید داشت. درصد پروتئین خام، درصد الیاف خام و درصد خاکستر با کاهش اثر تنش خشکی و بهبود شرایط تامین آب افزایش یافت. همچنین این ویژگی های کیفی در رقم پگاه بیش از رقم اسپیدفید بود. در شرایطی که منابع آبی به عنوان عامل محدود کننده در کشت و کار سورگوم علوفه ای باشد، می توان با استفاده از ارقام مقاوم به خشکی و نیز کاهش دوره های آبیاری، به ویژه در دوره های حساس رشد گیاه، محصول علوفه مناسبی برداشت کرد.
    کلیدواژگان: اسپیدفید، تنش خشکی، پگاه، ذرت خوشه ای
  • محسن پورسلطان هوجقان، حسین آرویی *، سید جلالدین طباطبایی، سید حسین نعمتی صفحات 41-50
    شوری آب و خاک یکی از مشکلات عمده کشاورزی در مناطق خشک و نیمه خشک جهان است که منجر به محدودیت کشت و کار و کاهش میزان تولید محصول می شود. یکی از راه های کاهش خسارت تنش شوری، استفاده از کودهای زیستی و سازگار با محیط زیست در فرآیند تولید محصول می باشد. در این راستا، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار اجرا شد. فاکتور اول شوری در سه سطح 0، 30 و 60 میلی مولار و فاکتور دوم اسیدآمینه شامل آرژنین، تریپتوفان، پرولین و بدون اسیدآمینه بود. اثرات متقابل شوری و اسیدآمینه بر تعداد خوشه، مقدار پرولین، درصد نشت الکترولیت و کلروفیل کل و اثرات ساده آنها بر طول ساقه، تعداد برگ و گره معنی دار بود. با افزایش سطح شوری، طول ساقه، تعداد برگ و تعداد گره کاهش یافت و مصرف اسیدآمینه موجب افزایش تعداد برگ شده ولی در تعداد گره و طول ساقه، پرولین اثر مثبت بیشتری نشان داد. نقش منفی تنش شوری و مثبت پرولین در تعداد خوشه و مقدار کلروفیل کل و نقش مثبت شوری در افزایش مقدار پرولین و درصد نشت الکترولیت برگ بارز بود. بنابراین، در شرایط تنش شوری در مزارع و نیز افزایش املاح خاک و آب آبیاری در گلخانه، با استفاده کودهای زیستی می توان شرایط رشد در گوجه فرنگی را بهبود بخشید.
    کلیدواژگان: آرژنین، پرولین، تریپتوفان، ضد تنش، کود زیستی
  • شبنم شهبازی، فاطمه سفیدکن *، عباس قمری زارع، علی اشرف جعفری، وحید عبدوسی صفحات 51-57
    به منظور مقایسه نوع و میزان ترکیبات فیتوشیمیایی مرزه به عنوان یک گونه ارزشمند، بومی و در خطر انقراض ایران، در شرایط فراسرد، بذور مرزه به مدت 1 هفته در نیتروژن مایع با دمای 196- درجه سلسیوس نگهداری شدند. اسانس گیری از سرشاخه های گلدار حاصل از این بذور به روش تقطیر با آب انجام گرفت و ترکیبات تشکیل دهنده اسانس با روش کروماتوگرافی گازی و کروماتوگرافی گازی متصل به طیف سنج جرمی شناسایی شد. تعداد 15 و 16 ترکیب به ترتیب از اسانس سرشاخه های مرزه حاصل از بذور نگهداری شده در شرایط فراسرد و معمولی شناسایی شد و ترکیبات عمده شامل کارواکرول، پاراسیمن و تیمول بودند. از لحاظ نوع و درصد ترکیبات موجود در اسانس تفاوت قابل توجهی بین گیاهان شاهد و فراسرد مشاهده نشد. بنابراین، با استفاده از فناوری فراسرد می توان بذر این گونه ارزشمند را برای مدت زمان بسیار طولانی حفظ و از خطر انقراض این گونه منحصر به فرد جلوگیری نمود.
    کلیدواژگان: اسانس، حفاظت فراسرد، ژرم پلاسم گیاهی، نگهداری طولانی مدت
  • اثر کود معدنی و زیستی فسفره بر عملکرد و اجزای عملکرد عدس دیم در منطقه میانه
    داود اصغرزاده، علی فرامرزی، سلیمان جمشیدی *، منوچهر فربودی صفحات 59-68
    این پژوهش به منظور ارزیابی اثر کود زیستی فسفاته و مقادیر 50، 100 کیلوگرم در هکتار کود فسفره معدنی بر رقمILL590 و یک توده بومی عدس در شهرستان میانه انجام گرفت. آزمایش به صورت کرت خردشده فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. به جز ارتفاع بوته در سایر صفات اختلاف اثرات متقابل کود در ژنوتیپ معنی دار بود. در هر دو رقم بیشترین عملکرد دانه با ترکیب تیماری کود زیستی در کود معدنی فسفره به میزان 50 کیلوگرم در هکتار به دست آمد. بیشترین عملکرد دانه در رقم محلی در ترکیب تیماری کود زیستی در کود معدنی فسفره با 50 کیلوگرم در هکتار شد. بر اساس نتایج تحقیق توصیه می شود که با تلفیق کود زیستی فسفره، ضمن کاهش مصرف کود شیمیایی، موجب در دسترس قرار گرفتن فسفر تثبیت شده گردیده و در نهایت موجب افزایش عملکرد زراعی شد.
    کلیدواژگان: تغذیه گیاهی، کود بیولوژیک، کود فسفره بارور2، ILC590
  • خاصیت اتوآللوپاتی درون گونه ای شاخ و برگ چند رقم برنج متداول ایرانی
    صفحات 69-80
    این پژوهش با هدف تعیین خاصیت اتوآللوپاتی برنج رقم علی کاظمی بر شاخص های جوانه زنی و رشد خود رقم برنج در منطقه میانه انجام گرفت. بذور در مزرعه ای واقع در روستای ممان شهرستان میانه کاشته شده و 75 روز بعد، اندام هوایی گیاه برداشت و با آب مقطر شستشو داده شده و در آون 50 درجه سلسیوس به مدت 72 ساعت خشکانده شد. عصاره غلیظ آبی بدون رقیق شدن به عنوان غلظت پایه به دست آید. با اضافه نمودن آب مقطر غلظت های 5/1، 5/3 و 5% از عصاره به دست آمد. از آب مقطر به عنوان تیمار شاهد استفاده شد. طرح آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد.
|
  • Elnaz Noroozi, Hossein Babazadeh, Majid Vazifedoust Pages 1-13
    Irrigation management, water use efficiency determination and provision of efficient solutions for increasing of limited water resources productivity are based on accurate estimation of crop yield and actual water consumption which its exact measurment is very difficult without proper tools. In this regard, Doroudzan irrigation and drainage network of Fars Province in Iran was divided into 86 simulation units using GIS. Water balance components and crop yield were determined in each spatial unit during a 10-year period (2000-2010) using distributed SWAP model and through MATLAB software programming. There was good correlation between the observed and simulated wheat yield amounts in each simulation unit. After validating of the model, the water balance components were simulated by calibrated model and the average water productivity in the Doroudzan network was estimated. The results showed despite decrement in water use in the network, water productivity has been increased means that higher yield can be produced by water managenment. Estimating of water balance components and yield production in the network, especially in crisis situations and water deficit condition can be used for agricultural water management evaluation and finding ways to increase water use efficiency.
    Keywords: agrohydrology, irrigation managment, simulation, SWAP model, water balance
  • Behrooz Sobhani, Boroumand Salahi, Mohammad Roshanali Pages 15-24
    Rapeseed cultivation is growing to provide edible oils in temperate regions of Iran. In current study, environmental potential of Mazandaran Province was evaluated for rapeseed cultivation. The climatic data of the synoptic and climatological stations of the province such as temperature, rainfall, day-growth rate, sunshine, freezing days and relative humidity from 2001 to 2015 related to each phenological stage of rapeseed and environmental capability data such as land use capability, soil depth, elevation, slope and its direction were collected. To prioritize and evaluate the criteria for rapeseed cultivation, a hierarchical process analysis method was used. Then, weighing of the prepared layers based on the criteria and model, spatial analysis of information was carried out using TOPSIS model in GIS environment and a final evaluation of land suitability for canola cultivation was prepared. Finally, Mazandaran province was divided into four unlimited, low, moderate and high-limited regions for rapeseed. The results showed that a large part of Mazandaran Province has ecological potential for rapeseed cultivation.
    Keywords: agricultural climate, geographic information system, land suitability, multi criteria decision making
  • Hassan Nourafcan, Afsaneh Mahboubi Pages 25-33
    Salicylic acid has an important role in some plant physiological processes as a plant growth regulator. In current study, the effect of salicylic acid on morphological and physiological traits of common mallow and Moldavian balm was studied based on completely randomized block design in farm condition at Bostanabad county, Iran. Plantlets were sprayed by 0, 150 and 300 mg/L salicylic acid two month after planting and two weeks after. In flowering stage, the plant height, stem, root and internode length, leaf, root and lateral roots number, dry and fresh weight of stem, root and leaf, dry matter percentage of root, stem and leaf and also chlorophyll content were recorded. Salicylic acid spraying improved all common mallow traits but root number and length. In Moldavian balm, salicylic acid application increased all traits. However, it decreased root and stem dry matter percentage and had no effect on root number and length. Also, 300 mg/L of salicylic acid was more effective than 150 mg/L in common mallow traits except dry leaf weight and root dry matter percentage and in Moldavian balm expect length internode. Thus, foliar spraying of salicylic acid can be recommended for as a simple and economical method for yield and growth indices improvement of common mallow and Moldavian balm.
    Keywords: leaf spraying, hormone like, medicinal plants, plant growth regulator
  • Mehrdad Abdi, Mahmoud Habibi Pages 35-40
    To evaluation the effect of different drought stress levels on yield and yield components of two forge sorghum cultivars vic. Speedfeed and Pegah, an experiment was conduct in Agricultural and Natural Recourses Research Center of Jirof in 2014. Experimental design was split plot based on randomized complete block in three replications. The main plots were three irrigation levels including 33, 66 and 100% of plant water requirement and sub plots were forage sorghum cultivars. Drought stress affected significantly on all studied traits such as fresh and dry forage yield in both cultivars. Also, drought stress caused decrement in total fresh yield in forage sorghum. In intensive and moderate drought stress fresh forage yield decreased up to 47 and 17% comparing to normal irrigation, respectively. Pegah cultivar in both stressed and none-stressed conditions had higher yield than Speedfeed. Raw protein, fiber and ash percentage increased by improvement in drought stress condition. Also, these qualitative traits in Pegah were better than Speedfeed. In deficit water condition in forage sorghum cultivation, it is possible to use drought resistant cultivars and decreasing of irrigation intervals especially in sensitive plant stages and harvest higher amounts of forage yield.
    Keywords: grass sorghum, Pegah, Speedfeed, water stress
  • Mohsen Poursoltan Hojagan, Hossein Arooie, Seyyed Jalal Tabatabaei, Seyyed Hossein Neamati Pages 41-50
    Water and soil salinity are considered as one of the major problems for agriculture in arid and semi-arid regions of the world which restrict cultivation and as a result, crops yield decrease. There are some solutions for reducing its damages. Among them, using bio-fertilizers and environmentally friendly in the production process can be mentioned. In this regard, a factorial experiment was conducted based on completely randomized design with three replications in 2014. The first factor was salinity in 0, 30 and 60 mM rates, and the second factor was amino acid including arginine, tryptophan and proline. The interactive effects of salinity and amino acids on the number of pancakes, proline content, electrolyte leakage percentage, total chlorophyll content, and their simple effects on stem length, the number of leaves and nodes were significant. With an increase in salinity level, stem length, the number of leaves and nodes decreased. Amino acid consumption increased the number of leaves, but proline showed a more positive effect in the number of nodes and stem length. The negative role of proline salinity and positive role of proline in the number of pancakes and total chlorophyll content and the positive role of salinity in increasing the amount of proline and the percentage of leaf electrolyte leakage were significant. Therefore, under the conditions of salt stress in the fields as well as increased soil salts and irrigation water in the greenhouse, the growth conditions in tomato can be improved by using biofertilizers.
    Keywords: arginine, proline, tryptophan, anti, stress, bio, fertilizer
  • Shabnam Shahbazi, Fatemeh Sefidkon, Abbas Ghamari Zare, Ali Ashraf Jafari, Vahid Abdossi Pages 51-57
    This research was aimed to compare the type and content of phytochemical compounds of Satureja rechingeri as a valuable, indigenous and endangered species of Iran under cryopreservation. The seeds were kept in liquid nitrogen at -196 °C for 1 week. The flowering shoots resulted from the treated seeds were collected and dried in the laboratory condition and their essential oils were obtained by hydro-distillation method. The essential oil compositions were determined using analytical gas chromatography and gas chromatography coupled with mass spectrometer (GC/MS). Finally, 15 and 16 componentswere identified in the essential oils in the cryopreservation and control groups, respectively. The main components in the essential oil were carvacrol, p-cymeneand and thymol. Regarding the type and percentage of compounds existing in the essential oil, there was no significant difference among the control and cryopreservation treatments. Therefore by cryopreservation technique, the seeds of this valuable endangered species could be preserved for a long period and its extinction may be avoided.
    Keywords: essential oils, long term storage, plant germplasm, ultra cold
  • Evaluation of dual application of mineral and bio phosphorus fertilizers on yield and yield components of two lentil varieties in Miyaneh region
    Davood Asgharzadeh, Ali Faramarzi, Soleiman Jamshidi, Manouchehr Farbodi Pages 59-68
    In order to study the biophosphate fertilizer, BARVAR-2 efficiency on yield and yield components of lentil (Lens culinaris M.) cultivars in dry condition. This study was conducted with using split plot in a factorial design with three replications at the Chorur region of Miyaneh during growth season of 2005. The main factor was biophosphate fertilizer, BARVAR-2 at levels (application – BARVAR-2 and non-application – BARVAR-2) and the second factor was cultivars at two levels (local, and ill590), And other factor was P-fertilizer at three levels (0 kg, 50 kg and 100 kg) . ANOVA analysis for 18 characters showed that interaction effects were significant on all attributes except plant height. In all cultivars the highest seed yield obtained in BARVAR-2 and 50 kg P. BARVAR-2 and 50 kg P obtained highest seed yield, 100 seed weight and lateral branch in compare with control. In ILL590 the highest 100 seed weight obtained by BARVAR-2 and 50 kg P. the highest harvest index (35.82%) also obtained by BARVAR-2 and 50 kg P in ill590.
    Keywords: bean, planting date, N, fertilizer, yield
  • Allelopathic intraspecefic potential of some conventilanal Iraninan rice cultivars foliage
    Pages 69-80