فهرست مطالب

پژوهش نامه تاریخ
پیاپی 45 (زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/24
  • تعداد عناوین: 8
|
  • هاشم آقاجانی، طهمورث مهرابی صفحات 1-20
    دیپلماسی در تاریخ سیاسی جهان به ویژه ایران پیشینه ای دیرینه دارد، گرایش به قدرت و حفاظت از منافع و دستاوردها از یک سو، وحشت از جنگ و پیامدهای ناگوار آن از سوی دیگر در ایجاد و توسعه روابط دیپلماسی به ویژه در میان هخامنشیان تاثیر گذار بوده است.از آنجایی که در دوره هخامنشیان، زندگی در پارس به سیاست و جنگ بیشتر از مسائل اقتصادی بستگی داشت، بنابرین بین هخامنشیان و کشورهای دیگر، روابط دیپلماسی وسیعی برقرار بوده است. بر این اساس،نقش سفیر بسیار مهم و حساس بود. سفیران انتخاب شده توسط شاهان هخامنشی باید پس از عبور از راه های دشوار و به جان خریدن خطرات بسیار به کشور مقصد می رسیدند، علاوه بر این،سفیران باید به زبان مردم بومی آنجا آشنا بوده و از راه های عبور و مرور و کشور مقصد اطلاعات کافی دریافت کرده و پس از بازگشت به کشور مبدا این اطلاعات را در اختیار شاهنشاه می گذاشتند و این در مورد سفیران هخامنشی نیز صدق می کرد. با وجود پژوهش های گسترده ای که درباره ی تاریخ هخامنشیان و روابط سیاسی و اقتصادی آن با کشورهای دیگر انجام گرفته است، تاکنون در منابع این دوره اشارت پراکنده ای به سفیر و سفارت خانهدر دوره هخامنشان شده است و هیچ یک بطور کامل به وجود سفارت خانه، جایگاه سفیر و حدود و اختیارات آن در دوره هخامنشیان نپرداخته اند. لذا این پژوهش بر آن است تا با استناد به منابع تاریخی و با استفاده از شیوه ی پژوهش های تاریخی به وجود سفارت خانه و جایگاه سفیر در دوره هخامنشیان بپردازد.
    کلیدواژگان: سفیر، سفارت خانه، فرستاده، هخامنشیان
  • مریم حایک صفحات 21-40
    اقتصاد مقاومتی به عنوان راهبرد اصلی خروج از شرایط فشار اقتصادی مطرح می باشد. یکی از وجوه اقتصاد مقاومتی تولید و مصرف کالای داخلی است. این مقاله به دنبال پاسخ به این پرسش است که در تجربه تاریخی ما در دوره قاجار چه عواملی در به اوج رسیدن «تولید و مصرف کالای داخلی»موثر واقع گشت؟ برای پاسخ به این سوال محقق به بررسی عوامل موثر در تقویت تولید ملی در زمان فعالیت شرکت اسلامیه، بر اساس روش«تحلیل محتوای کیفی» پرداخته است.
    با توجه به نقش الگوهای بومی موفق در پیشبرد مسائل اجتماعی، نتیجه وحدت رویه و همراهی عوامل مختلف موثر در موفقیت شرکت اسلامیه از جمله سرمایه ی تاجر، نفوذ روحانی و قلم روشنفکر، متذکر می شود که در شرایط کنونی، ایجاد اقتصادی قوی و متکی به توان بومی، دور از دسترس نیست. نتایج تحقیق بیانگر لزوم بهره گیری از احساسات ملی گرایانه و پشتوانه اعتقادی مذهبی جهت تحقق اقتصاد مقاومتی درشرایط کنونی است.
    کلیدواژگان: اقتصاد مقاومتی، قاجار، شرکت اسلامیه، تولید داخلی، مدیریت مصرف
  • محسن رجبی قدسی*، سیدعلی بلند نژاد صفحات 45-60
    خراسان به عنوان منطقه ایبزرگ و با اهمیت، پذیرای بسیاری از ادیان و مکاتب بوده است. یکی از مهمترین رویدادهایی که در عصر امام رضا (ع) در خراسان رخ داده است، بحث مناظره های آن حضرت با بزرگانزردشتی، یهودی، مسیحی و صابئین است. دین یهود هم با پیشینه تاریخی ای که دارد، از جمله ادیانی است که در دوره های تاریخی مختلف وارد ایران و سپس خراسان شد. حضور یهودیان در خراسان در عصر امام رضا (ع) در روایات و احادیث به جای مانده مسلم فرض شده است. اما وثاقت تاریخی حضور آنان در این منطقه آنچنان که باید و شاید بررسی نشده است. از این رو، ما در این مقاله بر آنیم تا با رویکرد تاریخی- تحلیلی، وثاقت حضور یهودیان در این منطقه را همراه با ذکر محله ها و بزرگان یهودی بررسی کنیم.
    کلیدواژگان: یهودیان، راس الجالوت، عباسیان، خراسان، امام رضا (ع)
  • رسول رستمی، فرهاد پروانه، مجتبی گراوند صفحات 61-80
    زندگی اجتماعی ایرانیان در چهار مقوله ی سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی قابل بررسی و تعمق است. این نوشتار به بررسی مقایسه ای وجوه سیاسی زندگی اجتماعی ایرانیان در دو اثر « راحه الصدور و چهارمقاله» پرداخته است. و پاسخی است بر این پرسش که متون منتخب مورد نظر چه گستره ای از مقولات مرتبط به وجوه سیاسی زندگی اجتماعی ایرانیان را در بر می گیرند؟ نگارنده در این مقاله به بیان کامل وجوه سیاسی در دو اثر و مقایسه آن ها کوشیده است. روش انجام این پژوهش، توصیفی و تحلیلی می باشد. ودر صدد آن است که متن این دو اثر که در ابواب مختلف زندگی ایرانیان، تالیف شده را مورد مطالعه قرار داده، سپس داده های به دست آمده را به صورتی منظم و مرتب در عرصه سیاسی بررسی کند.
    نتیجه حاصل از این پژوهش حاکی از آن است که در هر دو اثر، به مقولات سیاسی پرداخته شده است اما در مقایسه، متن کتاب راحه الصدور، بیشترین وجوه سیاسی زندگی اجتماعی ایرانیان، را به تصویر کشیده است.
    کلیدواژگان: راحه الصدور و آیه السرور، چهار مقاله، وجوه سیاسی
  • سید محمد علی ایازی، سید محمد علی میرصانعی صفحات 81-100
    قلمرو اسلامی در دوران امویان و عباسیان، بسیاری از مناطق مسیحی نشین کلیسای شرق را در بر می گرفت. مردم این سرزمین ها دارای دانشمندان برجسته و کلیساهای سازمان یافته ای بودند، و به تدریج برخی از آنان توانستند به دربار خلفا راه یابند. در این دوران بسیاری از اطبای دربار، مسیحیانی بودند که میراث کهنی از دانش پزشکی داشتند. همچنین برخی از شعرا، مترجمین، منجمین وجاثلیق های مسیحی نیز توانستند ارتباط تنگاتنگی با خلفا و نزدیکان ایشان پیدا کنند، و حتی به عنوان مشاور در کنار حاکمان مسلمان، ایفای نقش کنند. در این میان، برخی از خلفا بودند که تمایل به ارتباط با مسیحیان نداشتندو با وضع احکام سخت گیرانه ای بر ضد آنان، کوشیدند تا مسیحیان را از جامعه مسلمانان متمایز کنند، و محدودیت هاییدر انجام مناسک عبادیو فعالیت های اجتماعی آنان به وجود آورند؛ لیکن با بررسی گزارش های تاریخی این دوره می توان دریافت که حکومت های اموی و عباسی، مسیحیان را مجبور به تغییر کیش و روی آوردن به اسلام نمی کردند.
    کلیدواژگان: مسیحیان، حاکمان مسلمانان، امویان، عباسیان
  • مهدی کیخایی، محمدتقی فاضلی صفحات 101-120
    سیستان در طی تاریخ و به تناوب با نام های گوناگونی چونسکستان، سیستان، نیمروز و نامهای دیگری خوانده شده و جدا از نقشی که در تدوین تاریخ مذهبی ایران پیش از اسلام داشته در دوران اسلامی نیز از اهمیت بسیاری برخوردار بوده است.
    در مورد جغرافیای کنونی سیستان ابهام چندانی وجود ندارد ، اما دانسته های جغرافیایی در مورد ادوار گذشته ی سیستان، باتوجه به تغییرات پی در پی چهره ی زمین درین منطقه به هیچوجه کافی نیست و حلقه های گمشده ی زیادی در فرهنگ جغرافیای تاریخی سیستان وجود دارد. درین نوشتار سعی شده با تکیه بر منابع مکتوب باقیمانده از سیاحان، تاریخنگاران و جغرافیا نویسان ، موقعیت جغرافیایی یکی از مهمترین مراکز مورد بحث در منطقه یعنی زرین/زرنگ/ زرنج را در دوران تاریخی بررسی نماییم.
    کلیدواژگان: هخامنشیان، سیستان، دهانه غلامان، زرنگ
  • علیرضا مهاجری صفحات 121-140
    دوران حکومت خوانین شادلو بر شمال خراسان، دوره ای آکنده از وقایع و حوادث گوناگون است. یکی از مهمترین و البته، آخرین این خوانین، سردار معزز شادلو می باشد. دوره حکومت سردار معزز، هم به لحاظ وقایع داخلی و هم تحولات و وقایع سیاسی، دوره ای برجسته و قابل توجه است. یکی از مهمترین این وقایع که بازتاب گسترده ای پیدا کرد؛ اسارت نوامیس باشقانلو، توسط ترکمن ها بود. در پی این واقعه و شکایت تیره باشقانلو به مجلس، سردار معزز نیز به عنوان یکی از مقصران حادثه محاکمه شد.
    این تحقیق، مانند بسیاری از تحقیقات تاریخی به شیوه اسنادی نوشته شده و در پی پاسخ به این پرسش است که نقش سردار معزز در حادثه اسارت نوامیس باشقانلو، توسط ترکمن ها چه بوده است؟ یافته ها نشان می دهد که سردار معزز به دلیل حملات ترکمن ها به شمال خراسان درصدد بوده است تا این حملات را به مناطق دیگری معطوف نماید و برای جلوگیری از حمله ترکمن ها به مناطق زیر سیطره خود در حمله ترکمن ها به محل زندگی باشقنلوها و اسارت نوامیس آنها به عنوان یک ایلخان و عامل حکومتی، اقدام لازم را صورت نداده است.
    کلیدواژگان: سردار معزز، شمال خراسان، ترکمن ها، تیره باشقانلو، نوامیس باشقانلو
  • علی وشمه، سهیلا ترابی فارسانی، ناصر جدیدی صفحات 141-160
    آلمانی ها همزمان با سلطنت رضاشاه پهلوی در ایران تبدیل به یکی از قدرت های اقتصادی مهم شدند. آنها که به دنبال فروش محصولات خود و تهیه مواد خام برای کارخانه هایشان بودند، ایران را علی رغم نفوذ ابرقدرت های بزرگ جهان ، که مانع اصلی ورود آنها به حساب می آمدند، به عنوان بازار هدف انتخاب کردند. حکومت ایران هم که می خواست از نفوذ انگلیس و شوروی در خاک خود بکاهد و علاقه مند به نوسازی صنایع سنتی خود بود،از این روابط استقبال کرد. ملی گرایی سیاسی و وجود اشتراکات نژادی میان هر دو کشور هم به این مسئله کمک می کرد. آلمانی ها تمایل به فروش محصولات مختلف خود، از جمله کارخانه های صنعتی داشتند که ایران هم از آن استقبال می کرد. به همین دلیل بود که تعداد فراوانی از کارخانه های سبک و سنگین آلمانی به ایران فروخته شد؛ صنایع مختلفی مثل : صنایع نساجی، فولاد، ارتباطات، صنایع غذایی و بسیاری دیگر از کارخانه های کوچک و بزرگ که در مالکیت دولت یا سرمایه گذاران بخش خصوصی بود. در کنار این صنایع مدارس فنی با تدریس مدرسین آلمانی در ایران شروع به کار کردند که وظیفه آموزش نیروهای فنی را برعهده داشتند و می توانستند در انتقال تکنولوژی موثر واقع شوند. این سبک از روابط سیاسی اقتصادی توسط ایران آن سال ها کمتر تجربه شده بود و بطور کلی می توانست در قالب روابط برد –برد میان دو کشور به اقتصاد و توسعه صنایع هر دو کشور کمک کند. در تحقیق حاضر، با روش توصیفی و تحلیلی و با استفاده از اسناد و مدارک آرشیوی و کتاب ها و مطبوعات دوره مورد پژوهش، به بررسی فعالیت صنایع آلمان در ایران عصر رضاشاه پهلوی پرداخته شده است. هدف این پژوهش بررسی ورود و استقرار صنایع سبک و سنگین آلمانی و تاثیر آن بر نوسازی صنعتی ایران در دوره پهلوی اول است. این تحقیق به دنبال پاسخگویی به این پرسش است که ورود صنایع آلمانی به ایران در عصر رضاشاه پهلوی چه تحول کمی و کیفی در جهت نوسازی صنایع سنتی ایران ایجاد کرد. جهت یافتن پاسخ این پرسش، ابتدا بطور کوتاه اوضاع ایران و آلمان پیش از برقراری این روابط تبررسی شده و پس از ورود به دوره مورد پژوهش ورود صنایع مختلف آلمانی به ایران، قراردادهای منعقد شده، انگیزه ها و موانع بین المللی این فعالیت ها مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: ایران، آلمان، صنایع، نوسازی، رضا شاه پهلوی
|
  • Hashem Aghagani, Tahmores Mehrabi Pages 1-20
    Diplomacy has a long history in political world, particularly in Iran. Tendency to achieve power and maintenance of the interests and achievements on the one side, fear of the war and its dire consequences on the other side were effective in the creation and development of diplomatic relations in the Achaemenid period. In Achaemenid period life depended more on the war and diplomatic relationship than on the economy, so there was a wide diplomatic relationship between the Achaemenid and other countries. Ambassador and embassy had a significant and sensitive role. The Achaemenid ambassadors had to arrive to their destination after passing difficult roads and endangering their lives; beside this the ambassadors had to be familiar with the destination country language. They should have obtained information of different roads and inform the kings of Achaemenid after returning. Although manifold research papers have been conducted about the Achaemenid history and its political, economic relationship with other countries, no comprehensive paper has been done on the role of embassies, ambassadors and its powers in Achaemenid period. This paper attempts to investigate the embassies and ambassadors and their position in Achaemenid period.
    Keywords: Ambassador, Embassy, Messenger, Achaemenid
  • Maryam Heyek Pages 21-40
    Resistance economy as the main strategy was to withdraw from economic pressures. One of the aspects of production and consumption of goods is internal resistance economy. This Mqalh to answer the question of what factors in our historical experience in the Qajar period to culminate in "domestic production and consumption of goods" was effective? To answer this question important factors in strengthening the national production at the company's activity Islamiyah, based on "qualitative content analysis" is checked. According to local patterns of successful role in promoting social issues, the result of unity and cooperation of various factors affecting the company's success Islamiyah including merchant capital, the spiritual and intellectual pen, noting that in the current situation, creating a strong economy and based on be local, not out of reach. The results indicated the necessity of enjoying the backing of nationalist sentiment and religious beliefs to realize the current situation is the strength of the economy.
    Keywords: Economy of Resistance, Qajar, the company Islamiyah, domestic production, consumption management
  • Mohsen Rajabi, Ali Bolandnejad* Pages 45-60
    Khurasan as an important and great regionThroughout history and ancient civilization in Iran - Islamic, was a place of residence of the followers of many religions and Religions and schools of and sects. One of the important events that took place in the Imam Ali ibn musa Al- Reza’s period, was his debate with leaders and Greats of religions of Zorostriaism, Judaism, Christianity and Sabian. Judaism with its historical background and With a history of several thousand years is one of the religions that came to Iran and then to Khurasan in various historical periods. The appearance of Jews in Khurasan in the age of Imam Ali ibn musa Al- Reza has been considered as certain in the surviving Islamic traditions. This article seeks to examine through a historical analytical approach, the authenticity of the appearance of jews in this region together with the residence places of jews and their notables.
    Keywords: the Jews, Ras al-jaloot, Abbasids, Khurasan, Imam Reza
  • Rasool Rostami, Farhad Parvaneh, Mojtaba Geravand Pages 61-80
    TheIranian social lifestylecan be studied from four aspeccts? Political, social, cultural and economical. This paper studies the socio-political aspect of the Iranian lifestylein two books "Rahatosodor and chahamaghaleh in a comparative way.to find an answer to the question of how much the selected books reveal the socio –political aspect of the Iranian life style.The anther has tried to the political connotations of the two books. The paper has been dane using a descriptive and analytical method. The author has tried to study some texts which deal with different aspects of eranian lifestyle in the past and then stndy the collected political data in an orderly and organized way. We came to the conclusion that in both two books the political subjects has been dealt with, but the book rahatosodor has revealed the political aspect of the the Iranian social lifestyle far more than the other.
    Keywords: rahatosodor, ayatolcoror, chahamaghaleh, political aspect
  • Mohamadali Ayazi, Mohamadali Mirsaneei Pages 81-100
    Islamic territory under the Umayyad and Abbasidageswas including many Christian areas of the Eastern Church. The People of these territories have scientists and organized churches, and gradually some of them were able to reach the caliph's courts. During this period, many court physicians were Christians who had ancient legacy of medical knowledge. As well as, some of the poets, translators, astronomers and Christianpatriarch were able to connectwith caliphs and their relatives, and they were even as adviser to the Muslim rulers. In the meantime, some of the caliphs were not tend to associated with the Christians, and tried to differentiate Christians from the Muslim community by imposition of harsh sentences against them, and limited their devotional ceremoniesand social activities. But we can see, byreview of historical reports, that the governments not forced Christians to converted and entered to Islamin the Umayyad and Abbasid periods.
    Keywords: Christians, Muslim rulers, Umayyad, Abbasid
  • Mehdi Keykhaei, Mohamadtaghi Fazeli Pages 101-120
    There are some disagreements between historians about the exact place of Zarang city. Historians have pointed at, at least, three different places: first of all Nad-i-Ali, then Dahan-i- Gholaman, and at last Zahedan-i-Kohne. All these parts are located in the south-eastern part of Iran, in Seistan (later, after the division of Seistan, Nad-i-Ali stayed in the Afghani part of the region).What the evidences show is that this name, Zarang or Zaranj, is still used to name an obscure geographical place, the one that has been either a borough or a region, or sometimes a town or a province. Therefore, it seems that the same obscurity has been about the exact location of Zarang, even in historical epochs. The research in hand tries to define the exact south-eastern Satrapi position of Achaemenid era according to the written documents and archeological evidences, and by means of which to show the transitions of Seistan name in the old geographical and written historical texts.
    Keywords: Achaemenid, Seistan, Dahan-i-Gholaman, Zarang
  • Alireza Mohajeri Pages 121-140
    Shadloo s dynasty's territory were ruling over the north Khorasan and this duration was associated with various events and happenings.one of the most prominent and the final chamber (khan)of this dynasty , was MoazazShadloo general. His rolling time, is considered very noticeable and significant due to the within country events and political challenges and revolutions .the main attention capturing event was the Bashganloo ladies captivation by Turkmens. Due to this awkward event and because of Bashganloo s territory complain to the parliament (congress), general Moazaz is also condemned as one of the culprits. (Blameful). The current research has been developed based on documentary writing style as well as other articles. This research provides a reply to the follow question; what is the role of general Moazaz in Bashganloo ladies captivation that has been done by Turkmens? The obtained research result shows that Turkmens tribe, usually attack (rush) to the north era of Khorasan. Therefor general Moazaz decided to re-direct these attacks toward other places .his main goal was to obstacle Turkmens attack to hid ruling territory. However, as an IL khan headmaster and as a governmental factor, he didn’t do the necessary protection acts during the Turkmens attack to Bashganloo living place and their ladies captivation.
    Keywords: Sardar respectable, North Khorasan, Turkmen, dark Bashqanlv, Bashqanlv honors
  • Ali Voshmeh, Soheyla Torabi, Naser Jadidi Pages 141-160
    The Germans were transformed into one of the important economic powers in Reza Shah Pahlavi’s terms of office. Looking for selling their products and preparing raw materials for their factories, they selected Iran as their target market, despite influence of the world superpowers that were the main obstacles for them. Iranian government that wanted to reduce British and Soviet Union influence, and wanted to renovate its traditional industry, welcomed the relations. Political nationalism and common racial interactions between the two countries used to help this relationship. The Germans were eager in selling their different products, including industrial factories, and Iran was also interested in that. It was the reason that a lot of light and heavy German factories were sold to Iran; various industries such as: textile industries, steel industries, communication, food industries and many other large or small firms that were owned by the government or private sector. Along with these industries, technical schools started work with German instructors, who had the duty for instructing technical forces and could be effective in transfer of technology. This style of political-economic relations were experienced a little by the Iranians.
    In conducting descriptive/analytical method and using archive documentations, publications and books for the research period, the present research deals with analyzing the activities of German industries in Iran during Reza Shah Pahlavi era. The aim of this study is investigating the importation and deploying light and heavy German industries and their effects on Iran’s industrial renovation during the first Pahlavid dynasty king. We are trying to find the answer to the question regarding qualitative and quantitative transformations in renovating Iranian traditional industries, by importation of German industries in Reza Shah Pahlavi era. To find the answer to the question, Iran and Germany situations before holding these relations are explained briefly. After considering the studying period for the importation of different German industries, the concluded contracts, motivations and international hindrances for these activities shall be investigated.
    Keywords: Iran, Germany, industries, renovation, Reza Shah Pahlavi