فهرست مطالب

پژوهش نامه تاریخ - پیاپی 49 (زمستان 1396)

پژوهش نامه تاریخ
پیاپی 49 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/04
  • تعداد عناوین: 8
|
  • آمنه نجف زاده *، پروین ترکمنی آذر صفحات 1-27
    هدف این مقاله مشخص کردن جایگاه علوم انسانی و چگونگی رشد و اعتلای آن در حکومت آل بویه می باشد. آل بویه دوره بارزی را در تاریخ ایران رقم زدند. طبقه بندی علوم و حاکمیت جریانات عقل گرا بر جامعه، شرایط مناسبی را برای شکوفایی علمی-فرهنگی پدید آورد و نوآوری ها و خلاقیت ها با بهره گیری از قابلیت ها و ظرفیت های موجود، گسترش یافت. آل بویه برای اعتلا و شکوفایی علوم انسانی نیازی به تقلید یا اقتباس نداشتند و کافی بود در کنار بهره گیری از عناصر و اجزاء متون فلسفی و ترجمه ای موجود، به گنجینه های اخلاقی-حکمتی ایران باستان و پشتوانه های خود مراجعه نمایند. دستیابی به این خودآگاهی، موجب مطالعه و بازبینی و نقد آثار موجود، تطبیق آن با دغدغه ها و نیازهای جامعه و بومی سازی آنها گردید. در نتیجه حمایت حکومت و آزاداندیشی حاکم بر جامعه، متونی ترکیبی و کاربردی پدید آمد که به کار بستن اصول آن در کنار توصیه های اسلام، زمینه ساز اعتلای بینش و بصیرت مردم و سلامت فکری اجتماع گردید. روش این پژوهش، گردآوری داده ها به صورت مطالعات کتابخانه ای و بهره گیری از منابع می باشد و شیوه ارائه مطالب به صورت توصیفی-تحلیلی است.
    کلیدواژگان: علوم انسانی، آل بویه، فلسفه، بومی سازی، عقل گرایی
  • سید برهان تفسیری *، فرج الله احمدی صفحات 29-47
    در پژوهش حاضر با رویکردی توصیفی-تحلیلی- به تبیین اقدامات نوگرایانه دولت پهلوی دوم در شهر سنندج با تکیه بر بهداشت این شهر پرداخته شد. سوال اصلی پژوهش هم معطوف به نحوه اثرگذاری اقدامات نوگرایانه دولت پهلوی در شهر سنندج و پیامدهای این اقدامات بر حیات اجتماعی مردم این شهر بود. در این دوره گام هایی اساسی در راستای ارتقای سطح بهداشتی مردم سنندج برداشته شد. بویژه از سال 1340 به بعد روند تحولات در این زمینه شتاب بیشتری به خود گرفت. برای نخستین بار دولتی متمرکز متولی امر بهداشت و ارتقای سطح امکانات بهداشتی شد و در دو زمینه کلی آموزشی و درمانی درراستای بهبود سطح بهداشت این شهر گام برداشت. این مسئله دو نتیجه کلی را در پی داشت: یکی اینکه ناخواسته موجب ایجاد فاصله میان مردم شهر سنندج و مناطق پیرامون آن شد و دیگر اینکه به عنوان عاملی اساسی در افزایش جمعیت درونزاد شهر عمل کرد. ارتقای قابلیت های بهداشتی روند حرکتی جمعیت این شهر را از سیر صعودی بسیار کند و گاها نزولی به یک روند صعودی دایمی و گاها سریع تبدیل کرد. البته در مورد اقدامات بهداشتی دولت پهلوی در شهر سنندج نباید اغراق کرد و هنوز با میانگین کشوری اختلاف زیادی داشت. روش تحقیق در پژوهش حاضر به صورت کتابخانه ای و آرشیوی بوده و پس از گردآوری اطلاعات لازم به سازماندهی اطلاعات و تجزیه و تحلیل و سرانجام استنتاج آن ها پرداخته شد.
    کلیدواژگان: سنندج، نوسازی، بهداشت، مراکز درمانی
  • محمد کریم یوسف جمالی *، حمید تقوی فر، ناصر جدیدی صفحات 49-65
    در تاریخ دیپلماسی ایران با روی کار آمدن صفویان و شیعه شدن ایرانیان دوره ای پرتلاطم و توام با نبرد شدید با عثمانی آغاز گردید. یکی از مسائلی که همواره زمینه های دشمنی دو کشور را تشدید می نمود، مساله حج و نحوه برخورد ماموران عثمانی و سیاست های آنان در برابر حجاج ایرانی و شیعیان بود. زیرا هر دو دولت تلاش داشتند تا با تکیه بر مساله حج از این مراسم مذهبی جهت تسلط سیاسی خود در جهان اسلام استفاده نمایند. با وجود قرار گرفتن شهر مکه در قلمرو عثمانیان،آنها آگاهانه از این موضوع جهت برتری سیاسی خود در برابر ایران و همچنین اعمال فشار بر سیاست های هیات حاکمه بهره بردند. بهره برداری سیاسی از مساله حج درتاریخ روابط سیاسی ایران و عثمانی در طول دوره صفویه یکسان نبود،بلکه عثمانی ها از این این موضوع همچون ابزای جهت دیکته نمودن سیاست های خود بهره می بردند. با این حال به نظر می رسد شاهان صفویه با برگزاری باشکوه مراسم حج تلاش داشتند جایگاهی قابل قبول به عنوان سلطان حامی جهان تشیع برای خود ایجاد کنند. و از سوی دیگر عثمانی ها نیز با اختلال در این مراسم با هدف تضعیف قدرت معنوی و سیاسی حاکمان صفوی را دنبال می نمودند. روش پژوهش در مقاله حاضر با تکیه بر روش تاریخی و تحلیل منابع و مآخذ در این زمینه انجام می پذیرد.
    کلیدواژگان: ایران، عثمانی، صفویه، حج، مناسبات سیاسی
  • فریده رحمتی * صفحات 67-90
    در مقاله تلاش شده است با مطالعه ی اندیشه ها و رفتارهای نخبگان سیاسی- فرهنگی عصر رضاشاه پاسخی برای این پرسش بیابیم که آیا رضاشاه خود طراح سیاست های فرهنگی حکومتش بود و یا طراحان دیگری سیاست های فرهنگی این عصر را تدوین می کردند.
    به همین منظور خلاصه ای از شرح احوال و اقدامات چهره های برجسته ای مانند: محمدعلی فروغی (ذکاءالملک) ، تیمورتاش، مخبرالسلطنه (مهدی قلی خان هدایت) و عیسی صدیق اعلم بررسی می شود. این افراد که فقط گروهی از نخبگان عصرند هر کدام به نوعی با سیاست های رضاشاهی وابستگی و پیوستگی یا هماهنگی و تعامل فرهنگی داشته اند و می توان آنها را نخبگان سیاسی- فرهنگی یا فرهنگی- سیاسی خواند. در مقاله، عمل کرد فرهنگی آن ها به ویژه در برخورد با عرصهی فرهنگ دینی، ملی- باستانی و نیز فرهنگ غربی بررسی می شود. در این مقاله چند تن از نام آورترین سیاست مداران فرهنگی عصر رضاشاه که نقش مهم تر و بیشتری در سیاست های فرهنگی داشته اند و نماینده ی نخبگان هم سویشان پنداشته می شده اند برگزیده شدند،
    کلیدواژگان: رضاشاه، سیاست مداران، فرهنگ، آموزش و پرورش، دانشگاه
  • کامران عاروان * صفحات 91-115
    این مقاله بر این قصد است تا پایگاه ، جایگاه و نقش اجتماعی معلولان در دوره قاجاریه را بر اساس اسناد و منابع دست اول و تحلیل اسنادی بکاود. علاوه بر این مشخص نماید که افراد دارای معلولیت در جامعه در چه وضعیتی بسر می بردند و این امر را هم در ساختارهای اجتماعی و هم در محتوای فرهنگی و ذهنیتی جامعه ایرانی نسبت به این گروه ردیابی کرده و بدون ابراز احساسات و ارزشداوری نسبت به این وضعیت ، واقعیت های موجود را ارائه کند. از سویی دیگر در خصوص پایگاه ، جایگاه و نقش اجتماعی آنها از نظریات جامعه شناسی همراه با تطبیق با واقعیت های عینی معلولان استفاده شد.
    نتیجه حاصل شده از دوره قاجار نشانگر جایگاه و نقش بسیار اندک و نازلی بوده است که جامعه ایرانی بواسطه ساختارهای سنتی خود در عرصه اجتماعی به معلولان تحمیل و تلقین می کرد. این جایگاه و نقش به تمام عرصه های سیاسی ، اقتصادی ، فرهنگی تسری پیدا می کرد و معلول در برابر انجام این خواسته های اجتماعی نقش و جایگاهی برای خود تصور نمی کرد و رفتارهای ناشی از ترحم های خویشاوندی و قبیله ای و بنده نوازی و مهرورزی دینی در برون رفت از این وضعیت کارساز نبوده است. زمان امیر کبیر و دوره مشروطه تلاش های جدیدی برای تغییر و تحول این وضعیت برای معلولان رخ داد که استمرار آن شرایط جدیدی را ولو مقطعی (از لحاظ زمانی) و منطقه ای (از لحاظ گستره جغرافیایی) بوجود آورد.
    کلیدواژگان: دوره قاجاريه، معلوليت، امير کبير، عصر مشروطيت، تاريخ اجتماعي
  • علی اکبر غندی *، سهیلا ترابی فارسانی، احمد کامرانی فر صفحات 117-136
    علیرغم این که در طول چند صد سال و تا آخرین دهه های قرن 13 ه. ق، نوشیدنی محبوب و عمومی همه مردم ایران قهوه بود، اما در آخرین دهه های این قرن و اوایل قرن 14 ه. ق، چای جزء جدایی ناپذیر آداب غذایی هر فرد ایرانی گردید. بدیهی است بررسی و تحلیل این تغییرات از اهمیت ویژه ای در تاریخ اجتماعی ایران برخوردار است. از این رو و در این نوشته به دنبال پاسخ به این پرسش هستیم که چه عواملی در تغییر ذائقه ایرانی از قهوه به چای دخیل بوده و این تحول چگونه صورت گرفته است؟
    به زعم ما هر چند نقطه صفری برای شروع تغییرات در کنش افراد در طول تاریخ وجود نداشته و ندارد، اما دستاوردهای این پژوهش حاکی از آن است که نقطه عطف این جامعه پذیری در دو دهه آخر قرن 13 ه. ق، به وقوع پیوست. هر چند از اولین سال های شکل گیری سلسله قاجار، بذر این تغییر کاشته شد و در اواخر حکومت ناصری به بار نشست. در این پژوهش کوشیده می شود علل و عوامل داخلی و خارجی این تغییر اجتماعی واکاوی شود و روش تحقیق به صورت کتابخانه ای است.

    کلیدواژگان: چای، قهوه، تغییر ذائقه، قاجار
  • محمد ملکی * صفحات 137-164
    بررسی تاریخ ارمنستان در دوره حضور اشکانیان در ارمنستان و استقرار و استمرار دولت آنان، تحولاتی در حوزه های مختلف سیاسی ، اجتماعی و فرهنگی در ارمنستان به وجود آورد که، اثرات آن در برخی از حوزه ها، سالها پس از سقوط آنان و حتی تا عصر کنونی تداوم یافت. از آن میان، نقش اشکانیان در ایجاد یک نظام اجتماعی ناخاراری، از طریق سازماندهی دودمان های اشرافی آن دیار و به کارگیری آنان در سلسله مراتب ساختار قدرت سیاسی حاکم در ارمنستان و تثبیت و دوام آن حتی پس از سقوط این خاندان، انکارناپذیر است. شدت و ضعف آنان در ساختار قدرت ارمنستان، در این دوران، بستگی تنگاتنگی با موقعیت پادشاه و شرایط مکانی و زمانی داشت که ارمنستان از آن بهره می برد. تاثیر اشکانیان در ساختار سیاسی و سلسله مراتب اداری و حتی طبقات اجتماعی ارمنستان در این دوران تا حدی متاثر از پیشینه تاریخی و فرهنگی ارمنستان، به دلیل حضور طولانی مدت خاندان های ایرانی حاکم بر این سرزمین، بود و اشکانیان ارمنستان با آگاهی از این حقیقت مهم، توانستند تحولات مهمی به خصوص در حوزه اجتماعی و فرهنگی در ارمنستان به وجود آورند.
    کلیدواژگان: اشکانیان ارمنستان، ایران، ساختار سیاسی، تحولات اجتماعی، اثرات فرهنگی
  • مرادعلی ولدبیگی *، جواد سعدون زاده صفحات 165-182
    از آنجایی که ابن مقفع ایرانی تبار بود ولی تحصیلاتش را درعلو بلاغت و فصاحت در زمینه نثر عربی به پایان رسانید. و کتاب های پهلوی را اززبان فارسی به زبان عربی برگردانید. ابن مقفع، نخستین کس و شاید تنها کسی است که توانست دست مایه ای گران بها را به فرهنگ عربی تقدیم کند و بی شک او را به عنوان شهسوار نثر عربی قلمداد می کنند علاقه بیش ازحد ابن مقفع به زبان ادبیات عرب و به ویژه کتابت نثرنویسی. ایشان را تا جایی پیش برد که در دوران خلفای عباسی واموی جزء کاتبان درجه اول وزراء و رهبران آن ها گردانید قابل توجه و عنایت اینجاست فردی که تا این اندازه علاقه به یادگیری زبان عربی داشت و این همه خدمات ارزنده و قابل توجه به ادب عربی خصوصا در توسعه گسترش و ترویج کتابت و ترجمه نثر عربی نمود به خاطر کینه بیش از حد دشمنانش خودش اولین قربانی بسیار ادیبانه و ماهرانه نثر نویسی می گردد و جالب تر اینکه در تاریخ او را به عنوان یک فرد زندقه و کافر می شناسند غافل از اینکه کسانی مانند جاحظ ، عبدالملک اصمعی و ابن منظور و دیگران که در مورد ایشان قضاوت کرده اند خودشان از متعصبین و طرفداران خلفای عباسی و اموی بودند که بغض و کینه بیش از حدی را به ایرانیان و خصوصا طرفداران فرقه شعوبیه داشتند بطوری که هرکه را ایرانی می شناختند شعوبیه کافر و زندقه و ضد بلامنازع اعراب می دانستند. نهایتا با پدید آمدن منازعه بین ایرانیان وخلفای عباسی و اموی مبنی بر نژاد برتر واصیل که مولود ان تفکر شعوبیه بود.
    کلیدواژگان: ابن مقفع، شعوبیه، مظلومیت، تعصب و تعدی طلبی، خلفای اموی و عباسی
|
  • Ameneh Najafzadeh *, Parvin Torkamaniazar Pages 1-27
    The purpose of this article is to determine the status of the humanities and how it throve in the reign of Buyids. Buyids made a significant era in the history of Iran. The classification of the sciences and streams of rationalism predominating the society created favorable conditions for scientific-cultural flourishing; and innovations and creativities developed using the existing abilities and capabilities. In order to promote the humanities, Buyids did not need any imitation or adaptation; it was enough to refer to the treasures of ancient Iran in ethics and wisdom as well as using the elements and components of the existing philosophical and translated literature. Acquiring such self-consciousness set the conditions for studying, reviewing and critiquing the existing works and adjusting these works to the concerns and needs of the community and indigenizing them. As a result of the support of the government and the domination of freethinking in the society, mixed texts emerged which were practical and the application of their principles, along with the recommendations of Islam, increased people's insight and sagacity and throve intellectual health of the community. The method of this research is collecting data in the form of library studies and resource utilization. The method of presenting the materials is descriptive-analytic.
    Keywords: humanities, Buyids, Philosophy, Indigenization, Rationalism
  • seyyed borhan tafsiri *, favajollah ahmadi Pages 29-47
  • Mohamadkarim Yousef jamali *, hamid taghavifar, naser jadidi Pages 49-65
    The organization of the pilgrimage of the Ottoman period were always handled by the government as a political tool to put pressure on Shiites of Iran and elsewhere, especially the Safavids in Iran. However a significant role in the policy of the Ottoman-Safavid religious propaganda in the Iranian side was to propagate Shiism's not against the ottomans. During the end of the Safavids ,the kings wished the political stability and continuation of good relations among the Ottoman and the Iranian Hajj pilgrims in order to have special facilities available for them, but the Ottomans in the short period of its hostile policies were violated and did not allow the pilgrims to do their rightful duty . In this paper, the authors attempt to analyze the role of the pilgrimage in political relations in the late Safavid in Iran and the Ottoman approaches on this issue. In this paper, the authors attempt to analyze the role of the pilgrimage in political relations in the late Safavid Iran and the Ottoman Empire,s approach on this issue.
    Keywords: kings of late Safavids, Ottomans, Hajj-pilgrims. Foreign Realations
  • Farideh Rahmaty * Pages 67-90
    The Roll and Position of Some Politicians during Reza shah, reign in cultural demains.
    “Mohammad Ali Foroughi (Zoka Almolek), Teymour Tash, Mokhber Alsaltaneh (Mahdigholi khan Hedayat) and Isa Sadigh Aalam
    This paper explains the influence of geopolitieal aspects during Reza shah,s reign and focuses on their political and cultural impact. We try to establish this Ideu that whether Reza shah was on his own in making the crucial decisions during his reign or there were some other political players involved. Therefore we make a brief investigarion of prominent figures such as: Mohammad Ali Foroughi (Zoka Almolk), Teymour tash, Mokhber Alsaltaneh (Mahdigholi khan Hedayat) and Isa Sadigh Aalam. These leading figures who were within the minority of Rejal (men) in the country. Each and every one in their way. Due to their contribution.
    Reliance and dependencics or at least with some point, of wiew with Reza shah. One could see how they were politically and culturally engaged. In this study we will also understand their way of talking a religious culture. A kind of traditional culture and the influence of the western culture These are very few politicians within the circuit of Reza Shah’s era that had cultural political engagement and interaction. This does not mean other players can totally be omitted. These individuals have had the most impact due to their position within the ruling and therefore can be viewed as the elite. Reza shah-Politicians- culture- Education- university
    Keywords: Reza shao, Culture , POliticians, Education, university
  • kamran Arvan * Pages 91-115
    The purpose of this paper is to explore the documents and sources from Qajarid period to identify the status of disabled people in that time period. In addition this paper intends to detect this status in social structure and cultural and mentality content of Iranian society then present it without emotions and value judgments . On the other hand, to demonstrate disabled people’s position and social role , sociology theories and reflecting disabled people realities are utilized.
    The results related to Qajarid period reveal the trivial position of disabled people ,which was imposed by traditional structures of Iran society in social activities .This position and role was spread to all the political, economic, and cultural activities and a disabled person could not imagine a role for himself/herself in these social activities .The behavior originated from kinship and tribal commiseration as well as religious compassion had not been a remedy for this situation. Amir Kabir time and Constitution era , new attempts were made to change this situation, which their continuity created a new condition though partial (in time perspective) and regional (in geographical perspective).
    Keywords: Qajarid period, Disability, Amir Kabir, Constitution era, Social history
  • ali akbar ghandi *, sohaila torabi farsani, Ahmad kamranifar Pages 117-136
    Although for hundreds of years and also until the last decades of the 13th century (H.Q.) coffee was Iranians’ popular and favorite drink, over the late 13th and early 14th centuries, tea became an inseparable item of every Iranian eating habits. Studying and analyzing such a change has some special importance in the social history of Iran. Hence, the present piece of research tries to find out what factors made the Iranians change their drink from coffee to tea, and how the change occurred. As we think, although there has not been a clear historical starting point for the beginning of people’s habit changes, the results of the present paper indicate that the peak of such a social popularity occurred during the two last decades of the 13th century (H.Q.). The early years of forming Ghajar dynasty ushered in introducing the change and its outcome appeared over the ending years of Naseri government. In the present paper the researcher has tried to have an in-depth look at the given domestic and foreign social changes. Library research method has been used by the researcher.
    Keywords: tea, coffee, eating habit change, Qajar
  • mohammad maleki * Pages 137-164
    The study of the history of Armenia during the presence of the Parthians in Armenia and the establishment and continuation of their government created changes in various political, social and cultural spheres in Armenia, whose effects in some areas, years after their fall and even to the present day of continuity Found. Meanwhile, the role of the Parthians in creating an out-of-order social system is undeniable through the organization of its aristocratic dynasties and their application to the hierarchy of the political power structure in Armenia and its consolidation and sustainability even after the fall of this family. Their severity and weakness in the Armenian power structure during this period depended on the close relationship with the king's position and the spatial and temporal conditions that Armenia was taking advantage of. The influence of the Parthians in the political structure and administrative hierarchy and even the Armenian social classes during this period was partially influenced by the historical and cultural background of Armenia, due to the long-standing presence of the Iranian tribes ruling the land, and the Armenian Partisans, knowing this important truth, They were able to create important developments, especially in the social and cultural sphere in Armenia.
    Keywords: Armenian Parthians, Iran, Political Structure, Social Developments, Cultural Impacts
  • moradali valadbeigi* , javad sadoonzadeh Pages 165-182
    Ibn Muqaffa was Iranian originally but completed his education in eloquence sciences particularly in the field of Arabic prose and translated some Pahlavi books into Persian and then into Arabic. Ibn Muqaffa was the first and perhaps the only person who to offers a precious treasure to the Arabic Culture and with no doubt, he has been deemed an undisputed one in Arabic prose. The strong interest of Ibn Muqaffa in Arabic language and literature lead him to away that he was elected as the elite scribe for the Abbasid and umayid viziers [ministers] and Leaders. What is interesting is that the person who has such eagerness toward learning Arabic and has offered many precious and significant services to the Arabic literature particularly in spreading and propagating of writing and translation of Arabic prose, was the first victim this path himself. More suprizingly, … He was been known as an atheist and pagan by the historians regardles of the fact that those who have judged him like Jahiz Abdulmalek asmaei and Ibn Mazoor were among the fans and bigots of the Abbasid and umayid Caliphs themselves who were very vindictive and spiteful of the Iranians particularly the fans of shoubi clan so that anyone who was Iranian was considered shoubi pagan, atheist and the undisputed enemy of Arabs.
    Keywords: Ibn al – Muqaffa_Shoubism_The state of being oppressed_Seeking bias_oppression_Ummauuad_Abbasid Caliphs