فهرست مطالب

اسلام و پژوهش های تربیتی - سال هشتم شماره 2 (پیاپی 16، پاییز و زمستان 1395)

نشریه اسلام و پژوهش های تربیتی
سال هشتم شماره 2 (پیاپی 16، پاییز و زمستان 1395)

  • 148 صفحه، بهای روی جلد: 35,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1396/02/05
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سعید بهشتی، محمد جواد زارعان، هادی رزاقی صفحه 5
    استقلال به طور کلی، به «ناوابستگی به غیر» و «اتکا به خود» اشاره دارد، اما معنا و حدود آن در تربیت، محل اختلاف صاحب نظران بوده است. بدین روی، ضرورت شناخت معنا و حدود استقلال متربی به عنوان ویژگی غیرقابل اجتناب، برای هدف گذاری در تربیت و اقدام عملی در جهت آن، آشکار است. تمایزهای قابل تاملی دراین باره در بین دیدگاه های موجود فلسفه تعلیم و تربیت غرب، با دیدگاه برآمده از منابع اسلامی به چشم می خورد که برای تعیین هدف های تربیتی، نیازمند تعیین موضعی قابل دفاع است. بنابراین، موضوع این جستار بررسی و ارزیابی معنا و حدود «استقلال مطلوب» به عنوان هدف تربیت دینی از دو منظر مزبور است. این جستار تطبیقی به توصیف و ارزیابی دیدگاه ها با روش «تحلیل متن و سنجش منطقی آنها» با معیار «توجه به ابعاد لازم» و «قابلیت تحقق» پرداخته است. نتایج این بررسی نشان می دهد که برآورد بیش از حد از توانایی عقل و اختیار انسان، برخی فیلسوفان تعلیم و تربیت غرب را به تعیین استقلالی بیش از حد فراخ دامنه کشانده است. این در حالی است که دیدگاه اسلامی ضمن توجه خاص به رابطه مربی و متربی، به ویژه در تربیت دینی، محدودیت های هستی شناختی اراده و اختیار، و نارسایی عقل تنها را لحاظ کرده و برای رفع آنها، تکیه گاه قابل اعتماد و برنامه خاص ارائه کرده است.
    کلیدواژگان: استقلال متربی، اهداف تربیت، تربیت دینی، عقل و اختیار
  • حسین کارآمد صفحه 29
    این پژوهش با روش «تحلیلی و استنتاجی» و با هدف بررسی حس و تجربه، به عنوان یکی از راه های مهم شناخت حقایق جهان هستی از نظر ابن سینا و دلالت های آنها در تعلیم و تربیت سامان یافته است. ابن سینا «حس» و «تجربه» را بسیار حایز اهمیت می داند تا جایی که برخی حتی او را حس گرا و تجربه گرا می نامند. وی بر این باور است که بیشتر معرفت های بشری بر حس مبتنی است و معارف و تجربه های حسی زمینه رشد و شکوفایی توانایی عقلانی انسان را فراهم می آورد. با وجود این، «عقل»، به عنوان نیروی ممیز انسان از حیوان و اعتباربخش معارف بشری، در جایگاه برتر قرار دارد. یافته ها حاکی از آن است که «اعتبار منطقی» و «تناسب با سطح درک و فهم فراگیران»، مهم ترین اصول حاکم بر محتوای آموزش به شمار می آید. توجه به نقش حواس و تجربه، فعال بودن فراگیران و رشد و پرورش قدرت تفکر آنان نیز از جمله موضوعاتی است که در آموزش و یادگیری باید مطمح نظر واقع شود.
    کلیدواژگان: حس، تجربه، ابن سینا، دلالت های تربیتی
  • سیداحمد فقیهی، محمدرضا کیومرثی اسکویی صفحه 49
    عوامل و موانع تحول در اخلاق از مسائل مهم علم اخلاق و تربیت به شمار می رود. در این بین، آنچه کمتر بدان توجه شده ویژگی اثرگذاری عنصر «اختیار» است. عمل اختیاری انسان را می توان در قالب «عمل صالح» در قرآن تحلیل کرد. فارغ از عوامل اولیه ایجاد انگیزه برای یک عمل صالح، مانند آموزش و تربیت، آنجه در تداوم یک رفتار اخلاقی و نیز تعمیم پذیری آن به سایر صفات اخلاقی موثر است ویژگی ارادی بودن و از روی اختیار انجام دادن یک عمل اخلاقی است. نتایج حاصل از این مقاله نشان می دهد که انجام اختیاری اعمال صالح از یک سو، به تقویت و تداوم همان عمل منجر می شود؛ و از سوی دیگر، اراده عادت شده دست کم در برخی صفات اخلاقی، به سایر صفات توسعه می یابد؛ یعنی دارنده یک صفت اخلاقی خاص، در صورت تکرار و تداوم، سایر صفات اخلاقی را هم به سوی خود جلب خواهد کرد. تعمیم پذیری اختیار، شامل تحول منفی در صفات ضداخلاقی نیز می شود. برای مثال، صفت صالح «ذکر» و «هوای نفس» به عنوان مصادیق هر دو گروه بررسی شده است. پژوهش های سابق، قرآن و عمدتا تفاسیر در این زمینه مطالعه و تحلیل شده است.
    کلیدواژگان: خلق، تحول اخلاقی، عمل صالح، اختیار بسیط، اختیار تعمیم یافته
  • محمدحسن یعقوبیان صفحه 69
    «مثبت اندیشی و مهندسی فکر»، از جمله مباحث نوینی است که به تبع مباحث روان شناسی شناختی در جهان رواج یافته است. پیوند این مقوله با زندگی انسان و سعادت و خوش بختی او، تعمق بیشتر در مبانی معرفتی این بحث را می طلبد. این پژوهش با توجه به سه رویکرد روان شناختی، فلسفی و دینی، به دنبال واکاوی چگونگی و نیازمندی های مثبت اندیشی است. توجه به اهمیت بعد شناختی انسان در شناخت عقلی و شناخت گرم عاطفی، و کیفیت صحیح بهزیستی ذهنی و در نهایت، پیوند مثبت اندیشی با سعادت و خوش بختی انسان، گام های معرفتی بحث را شکل می دهد. یافته های پژوهش نشان می دهد که بعد شناختی انسان، در کنار بعد عاطفی و شناخت گرم و در نظر به پارادایم کلی فلسفی و جهان بینی دینی و سبک تحلیل فردی و جزیی در حوزه روان شناختی، می تواند مسیر درست فکر را مهندسی کند تا از این رهگذر، مثبت اندیشی حقیقی فرصت طرح بیابد و مشخص شود که این مهم تنها با همپوشانی معرفتی روان شناسی، فلسفه و دین میسر می شود.
    کلیدواژگان: مثبت اندیشی، مثبت اندیشی دینی، مهندسی فکر، روان شناسی، دین، فلسفه
  • فردوس میریان، اعظم پرچم صفحه 85
    از راه های زیربنایی برای گسترش امر به معروف و نهی از منکر، درونی کردن ارزش های دینی است که از آغاز کودکی و از درون خانواده تحقق می یابد. هدف این مقاله بررسی تاثیر سبک های فرزندپروری در تربیت کودکان و نقش آن در گسترش معروف و پیشگیری از منکر است. در این زمینه، سبک های فرزندپروری مطرح شده از سوی روان شناسان و اسلام تبیین و مقایسه شده و تاثیر اساسی ترین مولفه های فرزندپروری، یعنی «محبت» و «مراقبت» بررسی شده است. برخی از رهیافت های این پژوهش کاربرد سبک های فرزندپروری صحیح در مراحل رشد متفاوت است، هرچند بر محبت در تمام مراحل، تاکید فراوان شده است. «محبت»، همانندسازی و پیروی فرزندان را به دنبال دارد و «روش مسئولانه و محبت آمیز» موجب تسهیل درونی شدن ارزش های اسلامی می گردد. به طور معمول، کودکانی که والدین آنها مومن و متعهد باشند و با این روش تربیت شوند، با وارد شدن در هر گروه اجتماعی، خود به خود عامل به معروف و دوری کننده از منکر خواهند بود.
    کلیدواژگان: امر به معروف، نهی از منکر، فرزندپروری مسئولانه، محبت، خانواده، تربیت
  • حمید احمدی هدایت، نجمه احمدآبادی آرانی، محمدحسن میرزا محمدی صفحه 105
    این پژوهش با رویکردی تحلیلی و اسنادی و با هدف تحلیل آراء و اندیشه های تربیتی نادینگز و نقد آن از منظر تعلیم و تربیت اسلامی تدوین شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که مهم ترین مبانی فلسفی نادینگز شامل عاطفه گرایی، هستی گرایی، پدیدار شناسی و فمینیسم است. اهداف تربیت مشتمل بر ترکیب تجارب آموزشگاهی با ارزش هایی همچون عشق و علاقه به یادگیری، مهربانی، احترام به خود و تربیت شهروندان دموکراتیک است. از نظر نادینگز، اصل گروی در غم خواری پذیرفته نیست و روش های تربیتی شامل الگودهی، گفت وگو، و عمل، قابل تایید است. با وجود دیدگاه های مثبتی که در اندیشه های فلسفی و تربیتی نل نادینگز مشاهده می شود، آراء تربیتی وی ضعف هایی نیز بر مبنای تعلیم و تربیت اسلامی دارد؛ از جمله نادیده گرفتن منابع خارجی تقدس در اهداف تربیت، رویکرد فمینیستی در تربیت، مبنا قرار دادن عاطفه به عنوان ملاک اساسی تربیت، غفلت از سایر ابزارهای موثر در تعلیم و تربیت، نسبیت گرایی، غفلت از نقش معیار و اصول در تعلیم و تربیت، غفلت از عوامل درونی در تربیت، ابتنای اندیشه نادینگز بر پراگماتیسم، غفلت از نقش جامع معلم در فرایند یاددهی یادگیری، تغافل از نقش تنبیه در تعلیم و تربیت.
    کلیدواژگان: نل نادینگز، مبانی فلسفی، تعلیم و تربیت، اسلام، نقد
  • نمایه الفبایی مقالات و پدید آورندگان سال هفتم و هشتم (شماره های 13 - 16)
    صفحه 133
  • ملخص المقالات
    صفحه 135
|
  • Saeed Beheshti, Mohammad Javad Zarean, Hadi Razzaghi Page 5
    In general, independence refers to "not being dependent on the others" and "self-reliance", but its meaning and scope has been a matter of controversy among the experts in the field of education. Therefore, it is obviously necessary to understand the meaning and scope of the trainee’s independence as an unavoidable feature for goal- setting and taking practical measures in education. Since there are considerable differences between the Western viewpoints about the philosophy of education and those derived from the Islamic sources, in order to define the educational goals, a defensible position should be adopted. Thus, this study deals with investigating and evaluating the two mentioned perspectives about the meaning and scope of "desired independence" as the goal of religious education. According to the criteria of "attention to the necessary dimensions” and "feasibility", this comparative research describes and evaluates the mentioned views using "content analysis and logical evaluation". The results show that the overestimation of man’s intellectual ability and free will has led some western educational philosophers to assume too much independence for man, Whereas the Islamic point of view pays a special attention to the relationship between trainer and trainee, especially in religious education, takes into account the ontological limits of free will and the inadequacy of mere use of reason and proposes a reliable bulwark and a specific program for overcoming the limitations.
    Keywords: trainees independence, educational goals, religious education, reason, free will
  • Hossein Karamad Page 29
    Using an "analytical-inferential" method, the present paper seeks to study the perspective of Avicenna on the educational implications of sense and experience as important ways of understanding the realities of the universe. Avicenna regards sense and experience as very important, so much so that some even call him a sensationalist and empiricist. He believes that most of human knowledge is based on sense, and sensory knowledge and experience is the basis for the growth and development of man’s intellectual abilities, but “intellect", the ability that differentiates humans from animals and gives credit to human knowledge, has more importance. The results indicate that "logical validity" and "matching the level of students understanding” are considered as the most important criteria for educational content. Paying attention to the role of sense and experience, active role of learners and development of their thinking skills is also among the issues that should be highlighted in teaching and learning.
    Keywords: sense, experience, Avicenna, educational implications
  • Seyyed Ahmad Faqihi, Mohammad Reza Kiyumarsi Oskoee Page 49
    The factors of and barriers to moral transformation are considered as important issues in ethics and education. In the meantime, less noted is the impact of the element of "free will ". Man’s optional act can be analyzed in the form of "good deeds" in the Quran. Regardless of the primary factors of generating motivation for a good deed, such as education and training, what affects the continuity of a moral act and its generalizability to other moral traits is that it should be done by free choice. The results of this study indicate that on the one hand, optional performance of good deeds leads to strengthening and sustaining the act and, on the other hand, at least in the case of some moral traits, the formed habits generalize to other traits; that is, when the person repeats and continues a special moral trait, he will attract other moral traits as well. Generalizability of free will includes negative changes in immoral traits as well. For example, the good trait of "invocation of God" and the bad trait of "sensual passion" have been investigated as examples of both groups. This paper studies and analyzes the previous studies, the Quran and the interpretations In this regard.
    Keywords: disposition, moral transformation, good deeds, simple free will, generalized free will
  • Mohammad Hasan Yaghubian Page 69
    subsequent to the issues discussed in cognitive psychology, "optimism and thought engineering” are among the new topics prevalent in the world. Linking this issue with human life and happiness requires more reflection over its epistemic foundations. Based on the three psychological, philosophical and religious approaches, this study seeks to analyze the nature and requirements of optimism. The epistemic sections of the discussion include attention to the importance of the cognitive aspect of man in rational and emotional knowledge, the good quality of mental well-being, and finally the link between optimism and man’s happiness. Research findings show that taking into account the epistemic and affective aspects of man, the general philosophical paradigm, the religious worldview and the individual and detailed style of analysis in the field of psychology can provide us with the right thought engineering path, so that better opportunities are opened up for discussing true optimism and making it clear that optimism is possible just through epistemic overlapping of psychology, philosophy and religion.
    Keywords: optimism, religious optimism, thought engineering, psychology, religion, philosophy
  • Ferdows Miriyan, Azam Parcham Page 85
    Internalization of religious values, which occurs in early childhood within the family, is one of the fundamental ways of propagation of enjoining the good and forbidding the evil. The present paper seeks to examine the impact of parenting style on children's upbringing and its role in enjoining the good and forbidding the evil. In this regard, the parenting styles proposed by psychologists and Islam are explained and compared, and the impact of the most basic components of parenting, namely "love" and "care", are investigated. In the approach advocated in this study, the proper parenting styles in different stages of growth are suggested, although love is emphasized in all the stages. "Love" leads to children’s conformity and assimilation and the "responsible and loving" style facilitates the internalization of Islamic values. Typically, children who have faithful and committed parents and are trained in this way will automatically enjoin the good and forbid the evil in any social group they enter.
    Keywords: enjoining the good, forbidding the evil, responsible parenting, love, family, education
  • Hamid Ahmadi Hedayat, Najmeh Ahmadabadi Arani, Mohammad Hassan Mirza Mohammadi Page 105
    Using an analytical and documentary method, the present study seeks to analyze and criticize the educational viewpoints of Noddings from the perspective of Islamic education. The results show that the most important philosophical foundations of Noddings include emotionalism, existentialism, phenomenology and feminism. Educational objectives include a combination of educational experiences and values such as love of learning, kindness, self-respect and training democratic citizens. To Noddings, fundamentalism is not accepted in compassion and the educational methods that advocate modeling, dialogue, and action can be verified. Despite the good views that exist in the philosophical and educational ideas of Nel Noddings, based on Islamic education, her educational ideas have some weaknesses including disregard for the external sources of sanctity in educational objectives, feminism in education, regarding affection as the basic criterion for education, neglecting the other effective tools in education, relativism, neglecting the role of standards and principles in education, neglecting the internal factors in education, following pragmatism as the basis for her ideas , neglecting the substantial role of teacher in the teaching-learning process and the role of punishment in education.
    Keywords: Nel Noddings, philosophical foundations, education, Islam, criticism