فهرست مطالب

Scientific Journal of Rescue Relief - Volume:8 Issue: 1, 2016

Scientific Journal of Rescue Relief
Volume:8 Issue: 1, 2016

  • 170 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1395/09/23
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مقالات پژوهشی
  • فروزنده جنت، علی اردلان، مختار ملک پور، غلامرضا معصومی، مرضیه وحید دستجردی صفحه 1
    مقدمه
    در شرایط بحرانی علاوه بر سازمان های ویژه مدیریت شرایط اضطراری نیاز به حضور نیروهای داوطلب نیز همواره احساس شده است. داوطلبان در مشاغل مختلف می توانند خدمات مورد نیاز را فراهم آورند. در این خصوص هدف مطالعه حاضر بررسی اهمیت و اولویت مشاغل در فعالیت های داوطلبانه بیمارستانی است.
    روش
    پژوهش حاضر از جمله مطالعات کاربردی و بر اساس روش گردآوری داده ها، توصیفی- پیمایشی می باشد. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته در قالب سئوالات پنج گانه لیکرت استفاده شده است. جامعه آماری شامل مدیران، پزشکان، پرستاران در بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی تهران بود که به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایو با فرمول کوکران، حجم نمونه 180 نفر تعیین شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و آمار استنباطی (آزمون t تک نمونه ای و آزمون فریدمن) استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج تحقیق نشان داد که در بین مشاغل مورد بررسی مشاغل پزشکی (تکنسین های فوریت پزشکی، امدادگر، پرستاری، پزشکی و بهیار) مناسب ترین مشاغل برای نیروهای داوطلب می باشند. در بین مشاغل غیرپزشکی نیز مدیران و کارکنان سازمان ها، تاسیسات و نیروهای مسلح می توانند در اقدامات داوطلبانه برای بیمارستان ها و مراکز درمانی مفید واقع گردند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج، آشنایی افراد با بحث امداد و درمان می تواند نقش قابل توجهی در انتخاب افراد به عنوان نیروهای داوطلب داشته باشد. هر چه شغل فرد غیرمرتبط با مباحث بهداشتی درمانی باشد، به همان اندازه برای این قبیل فعالیت ها نامناسب خواهد بود.
    کلیدواژگان: مشاغل، پزشکی، غیرپزشکی، فعالیت های داوطلبانه
  • سوگل فاضل، امیر محمودزاده، مسعود تقوایی صفحه 35
    مقدمه
    زلزله ظهور یک پدیده قابل رویت و احساس است که در مقیاس زمان زمین شناسی تکرار می شود و عدم بروز زلزله در منطقه ای که تا به حال در آن زلزله اتفاق نیفتاده است نشانگر ثبات و پایداری همیشگی نیست. با مراجعه به نقشه پهنه بندی خطر نسبی زمین لرزه در ایران مشاهده می شود که بیش از 90 درصد از مساحت کشور روی نوار زلزله قراردارد. در این راستا ارزیابی آسیب پذیری لرزه ای مناطق مختلف کشور با هدف کاهش آسیب پذیری جوامع شهری باید در اولویت برنامه ریزی ها قرار گیرد.
    روش
    این پژوهش از نوع کاربردی و روش آن معیاری – تحلیلی بوده و ضمن معرفی دیدگاه های مختلف در ارتباط با آسیب پذیری، ابتدا به منظور شناسایی الگوی پراکنش جمعیت در سطح شهر نجف آباد از تحلیل های خودهمبستگی فضایی در نرم افزارARCGIS (آماره موران عمومی و شاخص لکه های داغ یا Gi*) استفاده گردیده، سپس با استفاده از پارامترهای گوناگون کمی و کیفی، براساس رویکرد تصمیم گیری چند معیاره و با به کارگیری فرایند تحلیل شبکه (ANP) به بررسی و تحلیل آسیب پذیری لرزه ای شهر نجف آباد پرداخته شده است.
    یافته ها
    نتایج حاصله نشانگر وجود الگوی خوشه ایتوزیع جمعیت در سطح شهر و بالا بودن تراکم جمعیت در بخش مرکزی هسته اصلی شهر و شهرک یزدانشهر در جنوب غربی شهر می باشد. همچنین مطابق نقشه پهنه بندی آسیب پذیری مجموعا حدود 30 درصد مساحت توسعه یافته شهر در پهنه آسیب پذیری بالایی قرار داشته و 37 درصد این مساحت از آسیب پذیری متوسط برخوردار است. با تطبیق نقشه توزیع جمعیت بر این پهنه بندی، جمعیتی بالغ بر 51000 نفر (با تراکمی بین 70 تا 100 نفر در هکتار) در معرض آسیب پذیری بالایی قرار دارند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نگرش های نوینی مانند مدیریت ریسک- بحران، اهداف بلندمدت زمانی محقق خواهند شد که ایمنی شهر در برابر خطرات زلزله به عنوان یک هدف در تمامی سطوح برنامه ریزی و به طور همه جانبه با تاکید بر عوامل اجتماعی– اقتصادی نگریسته شود.
    کلیدواژگان: آسیب پذیری، شاخص لکه های داغ، فرایند تحلیل شبکه، زمین لرزه، نجف آباد
  • علیرضا عیوضی، احمدعلی نوربالا، علی پاشا میثمی صفحه 55
    مقدمه
    اختلال استرس پس از سانحه، شایع ترین مشکل روانی پس از بلایا و حوادث است. از آنجا که مطالعات بومی در این زمینه چندان نیست، لذا پژوهش حاضر به بررسی مقایسه ای شیوع اختلال استرس پس از سانحه، 18 ماه بعد از زلزله در دو شهر بم و کرمان پرداخته است.
    روش
    این مطالعه از نظر روش گردآوری داده ها توصیفی- تحلیلی و مقطعی بوده است. 422 نفر به تفکیک 205 نفر از کرمان و 217 نفر از بم به روش خوشه ایطبقه بندی شده در سه گروه سنی بالغین جوان، بالغین و افراد مسن انتخاب شدند، سپس با استفاده از دو پرسشنامه اختلال استرس پس از سانحه (واتسون) و اطلاعات فردی داده های لازم جمع آوری شد.
    یافته ها
    شیوع تمامی موارد اختلال استرس پس از سانحه در پاسخ دهندگان دو شهر بم و کرمان به ترتیب 66.7 درصد (دامنه اطمینان 95 درصد 60.2 تا 73.1 درصد) و 57.1 درصد (دامنه اطمینان 95 درصد 50.3 تا 63.8 درصد) بود (0.045=p) و میزان شیوع اختلال استرس پس از سانحه متوسط و شدید در بم حدود 59.0 درصد (دامنه اطمینان 95 درصد 52.3 تا 65.7 درصد) و در شهر کرمان این میزان حدود 35.1 درصد (دامنه اطمینان 95 درصد 28.6 تا 41.7 درصد) می باشد. (0.001p<) همچنین میزان شیوع اختلال استرس پس از سانحه خفیف در بم حدود 7.7 درصد و در شهر کرمان 22.0 درصد برآورد شد. (0.001p<) ارتباط معنی دار آماری در ابتلا به اختلال استرس پس از سانحه در پاسخ دهندگان در دو شهر بم و کرمان بر اساس جنسیت و گروه های سنی مشاهده نشد..
    بحث و نتیجه گیری
    در زمان انجام مطالعه و با گذشت یک سال و نیم از زلزله بم، اختلال استرس پس از سانحه شهر کرمان که در مجاورت این شهر قرار داشت با وجود عدم خرابی منازل و ساختمان ها و مرگ و میر شدید اگرچه به طور معنی داری از شهر بم پایین تر است، اما همچنان در سطحی بالا قرار دارد، این عارضه روند مزمن داشته و برای کاهش آن ساکنان هر دو شهر نیازمند اقدامات و مداخلات مناسب بیشتری می باشند.
    کلیدواژگان: بم، کرمان، اختلال استرس پس از سانحه، زلزله
  • فرزانه حاجی حیدری، سمیرا سلیمانی صفحه 68
    مقدمه
    خلق یک نظام آموزشی که قابلیت تربیت افراد برای زیستن در جهانی متغیر را داشته باشد از اولویت های جامعه مدرن است. بر این اساس دانشگاه ها نقش های جدیدی را غیر از آموزش صرفا تخصصی و رشته ای عهده دار شده اند که از جمله مهم ترین آنها آموزش شایستگی ها و مهارت های کلیدی به منظور انطباق با شرایط پیچیده کنونی است. هدف اصلی این پژوهش، بررسی نگرش دانشجویان موسسه علمی کاربردی هلال ایران در مورد آموزش شایستگی ها و مهارت های کلیدی در طول دوران تحصیل و از محیط دانشگاه است.
    روش
    پژوهش حاضر از نظر اهداف کاربردی، از نظر روش گردآوری داده ها توصیفی-پیمایشی بوده است. جامعه آماری شامل تمامی دانشجویان رشته های کاردانی و کارشناسی امداد و نجات و امداد و سوانح موسسه آموزش عالی علمی کاربردی هلال ایران تشکیل داده است. با بهره گیری از فرمول کوکران، حجم جمعیت جامعه نمونه 228 نفر برآورد گردید که 209 نفر به پرسشنامه پاسخ داده اند. برای انتخاب نمونه ها از روش نمونه گیری طبقه ای استفاده گردید. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه 50 سئوالی محقق ساخته بود که پس از تایید روایی محتوایی پرسشنامه توسط 4 نفر از متخصصان مدیریت آموزشی و تعیین مقدار پایایی با استفاده از آلفای کرونباخ (82/0)، پرسشنامه ها تکمیل شد. اطلاعات به دست آمده پس از ورود در نرم افزار 15-SPSS ، با استفاده از آزمون t تک نمونه ای و t گروه های مستقل تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    یافته های پژوهش بیانگر آنست که امتیاز تمامی شاخص های شایستگی ها و مهارت های کلیدی از میانگین پایه کمتر و با اختلاف معنی دار بوده است. از دیدگاه دانشجویان شرکت کننده در پژوهش، توجه به آموزش ابعاد چهارگانه شایستگی ها و مهارت های کلیدی در وضعیت مطلوبی قرار ندارد و پایین تر از حد متوسط است. نتایج آزمون t دو گروه مستقل برای بررسی دیدگاه های دانشجویان سال های اول و دوم و سال سوم و چهارم نشان داد که بین دو گروه در هیچ یک از متغیرها تفاوت معناداری وجود ندارد.
    بحث و نتیجه گیری
    بر اساس نتایج از نظر دانشجویان آموزش های دریافتی و محیط دانشگاه نتوانسته نقش قابل قبول و موثری در پرورش شایستگی ها و مهارت های کلیدی داشته باشد. این درحالیست که ماهیت رشته های مذکور به شکلی است که دانش آموختگان برای کسب موفقیت شغلی و ایفای نقش در مشاغل مرتبط نیازمند به کارگیری این مهارت ها در کنار تخصص کسب شده می باشند. لذا مدیران آموزشی و مسئولان برنامه ریزی باید نسبت به تجدید نظر بر شیوه برگزاری دوره ها اهتمام نمایند.
    کلیدواژگان: شایستگی و مهارت کلیدی، آموزش عالی، آموزش علمی، کاربردی
  • عین الله کشاورز ترک، مهدی نیکویه صفحه 77
    مقدمه
    تغییرات سریع محیطی، نظام های برنامه ریزی در سازمان ها را با چالش مواجه ساخته وآینده نگاری راهبردی به دلیل انعطاف پذیری در برابر بدیل های متغیر آینده، با استقبال روزافزونی از طرف سازمان ها روبه رو شده است. فرآیند آینده نگاری راهبردی در سازمان ها نیازمند توجه به سرمایه انسانی می باشد. مدیران و رهبران چشم اندازمحور باید به اهمیت عوامل موثر در ایجاد انگیزش شغلی و رضایت شغلی در آینده سازمان توجه بیشتری داشته باشند. بر همین اساس، سوال اصلی این پژوهش بررسی عوامل موثر بر رضایت شغلی کارکنان و ارائه راهکارهای ارتقای آن است که ضمن مروری بر مهم ترین عوامل موثر بر رضایت شغلی کارکنان و ارتباط آن با آینده سازمان به سوابق و پیشینه های این موضوع می پردازد.
    روش
    روش تحقیق ترکیبی است. جامعه آماری، شامل کارکنان جمعیت هلال احمر استان قزوین است. در بحث آمار استنباطی هم از تحلیل عاملی تاییدی مرتبه اول و دوم برای بررسی میزان ارتباط بین شاخص های پرسشنامه و عوامل رضایت شغلی و بررسی میزان ارتباط بین عوامل رضایت شغلی روی آینده سازمان بهره گرفته شده است.
    یافته ها
    عوامل موثر بر رضایت شغلی کارکنان، در دو دسته اصلی طبقه بندی شده اند. نخست، عوامل محیطی شغل و مرتبط با شغل که مهم ترین تاثیر را بر رضایت شغلی دارند و شامل چگونگی رفتار افراد، ماهیت وظایف شغلی، ارتباط با سایر افراد در محیط کار و پاداش ها می باشد. دوم، عوامل فردی که افراد با خود به شغلشان منتقل می نمایند، مانند تجارب قبلی فرد و شخصیت. هر دو دسته عوامل در مبحث رضایت شغلی از یکدیگر تاثیر می پذیرند.
    نتیجه گیری
    پنج عامل موثر بر رضایت شغلی کارکنان جمعیت هلال احمر به ترتیب ماهیت شغلی، مدیریت (ما فوق)، همکاران، فرصت های ترفیع، حقوق و مزایا اولویت بندی شدند.
    کلیدواژگان: رضایت شغلی، نیروی انسانی، جمعیت هلال احمر، آینده نگاری راهبردی
  • زهرا مهرآئین، مهدی کاظمی صفحه 91
    مقدمه
    زلزله به عنوان یکی از مخاطرات طبیعی، در کشور زمینه ساز بسیاری از مشکلات بوده است. آژانس همکاری بین المللی ژاپن (JICA) اظهار داشته است که حوادث و بلایا دارای اثرات جدی بر خدمات آموزشی هستند. این اثرات نه فقط به دلیل تلفات ناشی از مرگ و میر آموزگاران و دانش آموزان، بلکه مواردی از جمله وقفه ناگهانی در روند آموزشی و اختلال روانی دانش آموزان نیز می باشد. بنابراین، آمادگی برای رویارویی با این حوادث ضرورت دارد.
    روش
    این تحقیق با هدف تعیین میزان آمادگی مدارس متوسطه شهر شیراز برای مواجهه با بحران زلزله صورت گرفته است. این مطالعه از نظر هدف کاربردی و از لحاظ روش گردآوری داده ها از نوع توصیفی- پیمایشی می باشد. نمونه های تحقیق از تمامی مدیران مدارس متوسطه اول شهر شیراز، کارشناسان و صاحب نظران بحران انتخاب شده است. از دو پرسشنامه فرایند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) و آمادگی مدارس در این پژوهش استفاده شده است. پرسشنامه فرایند تحلیل سلسله مراتبی AHP اولویت سه بعد اصلی آمادگی مدارس، شامل برنامه های اضطراری، عملیات اضطراری و منابع اضطراری را اندازه گیری کرده است. پرسشنامه دوم میزان آمادگی مدارس برای رویارویی با مخاطرهزلزله را توسط 36 سوال تخصصی بررسی کرد. روایی محتوا و پایایی با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ (0.92) نشان داد، ابزار اندازه گیری از همبستگی درونی قابل قبولی برخوردار بوده است. سوالات تحقیق با استفاده از آزمون های آماری تی، کروسکال-والیس و فریدمن بررسی شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از بسته نرم افزاری 22-SPSS و expert choice استفاده شد.
    یافته ها
    تجزیه و تحلیل داده ها نشان می دهد که برنامه های اضطراری بیشترین و عملیات اضطراری کمترین میزان اهمیت را در بین ابعاد آمادگی داشته اند. همچنین در بین مدارس، 9/6 درصد آمادگی خیلی زیاد، 7/32 درصد آمادگی زیاد، 7/29 درصد آمادگی در حد متوسط، 8/22 درصد آمادگی کم و 9/7 درصد آمادگی خیلی کم در برابر مخاطره زلزله را داشتند. به علاوه میانگین میزان آمادگی مدارس در نواحی مختلف آموزش و پرورش شهر شیراز یکسان به دست آمد. این امر نشان دهنده هماهنگی و توجه لازم مسئولان آموزش و پرورش در رابطه با میزان آمادگی مدارس بوده است.
    نتیجه گیری
    میزان آمادگی مدارس متوسطه اول شهر شیراز در حد متوسطی ارزیابی می شود. این میزان آمادگی با توجه به خطر جدی وقوع زلزله در حد مناسبی نیست. علاوه بر این، از آنجا که نتایج بیانگر کمبود یا فقدان افراد متخصص در زمینه موضوع (مسائل مربوط به حوادث و بلایا) مورد مطالعه در مدارس بوده است. از این رو، به کارگیری افرادی متخصص و باتجربه برای ارزیابی پیوسته مدارس به لحاظ نکات ایمنی، تجهیزات، وضعیت ساختمان و نحوه چیدمان وسایل حائز اهمیت است
    کلیدواژگان: آمادگی، زلزله، مدارس شیراز، مدیریت بحران
  • محمدعلی رحیمی پور شیخانی نژاد*، فرزانه نصیری جان آقا، سیده سکینه خاتمی، محمد شادپور صفحه 105
    وجود منابع گسترده جنگلی، نزولات جوی فراوان که گاهی منجر به وقوع سیلاب می گردد، آتش سوزی ها، حوادث جاده ای و زمین لرزه، از یک طرف و گردشگرپذیر بودن، تراکم بالای جمعیتی و پراکندگی نقاط روستایی استان گیلان از طرف دیگر، سبب ضرورت وجود مراکز واکنش سریع در برابر حوادث غیر مترقبه با دسترسی متوازن و عادلانه گردیده است. از این رو این مطالعه به ارزیابی و مکان یابی بهینه ایستگاه های ثابت و سیار امداد و نجات دراین منطقه پرداخته است.
    کلیدواژگان: مکان یابی، ایستگاه ثابت و سیار، امداد و نجات، حوادث غیرمترقبه، پهنه بندی
  • بیژن عبدالهی، محمدرضا هداوندی*، ایوب ابراهیمی صفحه 121
    مقدمه
    فرهنگ حاکم بر هر سازمان، شکل دهنده شخصیت سازمانیآن است ، لذا می توان سازمان ها را برحسب نوع فرهنگ شان شناسایی کرد . فرهنگ منسجم و متناسب با اهداف و ماموریت های سازمانی موجب افزایش کارایی و اثربخشی سازمان می شود . ازاین رو، این مطالعه در صدد شناسایی فرهنگ سازمانی جمعیت هلال احمر برآمده است .
    روش
    این تحقیق کاربردی و از نظر روش توصیفی از نوع پیمایشی است . جامعه آماری، تمامی کارشناسان ستاد مرکزی جمعیت هلال احمر (250 نفر) می باشند . حجم جمعیت نمونه 148 نفر برآورد گردید که پس از توزیع پرسشنامه ها، 130 پرسشنامه تکمیل و جمع آوری شد . روش نمونه گیری از نوع تصادفی ساده بود و ابزار اصلی تحقیق از پرسشنامه استاندارد مدل کامرون و کوئین (2006) استفاده گردید . روایی محتوایی آن با استفاده از نظر خبرگان و کارشناسان تایید شد . ضریب پایایی معادل 89/0 به دست آمد . برای تحلیل داده ها از آمارتوصیفی و آزمون های کولموگروف اسمیرنوف، لون، مقایسه میانگین ها، تحلیل واریانس یک طرفه و توکی استفاده شده است .
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که فرهنگ بازاری (رقابتی) بالاترین نمره میانگین (78/2) را به دست آورد . نتایج آزمون t زوجی یا وابسته (317/16) در سطح خطای 05/0 بیانگر تفاوت بین وضع موجود و مطلوب فرهنگ سازمانی است . مقایسه میانگین ها نیز نشان داد سطح معنا داری F برای جنسیت 904/0sig=، تحصیلات 678/0 sig=، سابقه کار 147/0 sig= و وضعیت استخدامی001/0= sig) بود که بیانگر تفاوت معنا دار میان میانگین فرهنگ سازمانی با وضعیت استخدامی کارکنان می باشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج، بین وضع موجود و مطلوب فرهنگ سازمانی تفاوت معنا دار مشاهده شده است . همچنین به ترتیب اولویت، فرهنگ رقابتی، فرهنگ سلسله مراتبی، فرهنگ گروهی و فرهنگ ویژه سالاری حاکم بر ستاد مرکزی جمعیت بوده است . به علاوه، برای تعیین وضعیت موجود فرهنگ سازمانی بخش های دیگر جمعیت نیاز به تحقیق های دیگری می باشد .
    کلیدواژگان: شناسایی، فرهنگ سازمانی، انواع فرهنگ، شاخص، وضع موجود و مطلوب، جمعیت هلال احمر، مدل کامرون و کوئین
  • تیمور علیخانی*، مریم مجیدی صفحه 134
    در این تحقیق با شناسایی و ارزیابی شاخص های موثر بر اجرای مطلوب مدیریت عملکرد استراتژیک در جمعیت هلال احمر استان البرز، بر اساس کارت امتیازی متوازن، وضعیت جاری سیستم با نگاهی همه جانبه سنجیده شد. به دنبال آن نقاط ضعف و قوت آن شناسایی شد تا در با پیشنهادهایی برای بهبود عملکرد آن ارائه گردد.
    کلیدواژگان: مدیریت عملکرد، مدیریت استراتژیک، کارت امتیازی متوازن، جمعیت هلال احمر
  • مقاله آموزشی
  • حامد صدیقی خویدک صفحات 139-154
    مقدمه
    فعالیت های داوطلبانه از جمله فعالیت هایی هستند که منافع اقتصادی و اجتماعی زیادی برای کشور دارد اما ارزش اقتصادی آن به دلیل داوطلبانه بودن کار، نادیده گرفته می شود. هدف از این تحقیق مروری بر روش های ارزش گذاری اقتصادی کار داوطلبانه، مقایسه دو روش متفاوت هزینه فرصت و هزینه جایگزینی ارزش گذاری پولی فعالیت داوطلبانه هم از نظر مفهومی و هم از نظر میدانی می باشد و هم چنین در کنار ارزش گذاری پولی فعالیت داوطلبی، به تحلیل هزینه منفعت اجرای طرح ایمنی و سلامت مسافران نوروزی توسط جوانان داوطلب هلال احمر استان یزد نیز پرداخته می شود.
    روش
    برای ارزش گذاری پولی فعالیت های داوطلبانه هشت روش دستمزد جایگزین، منطبق با فراغت، قضاوت داوطلب (زمان)، جانشینی دستمزد، قضاوت داوطلب بر اساس وظیفه، قضاوت سرپرست، هزینه کالای مشابه و قضاوت بهره مند شناسایی شدند که در این مطالعه دو روش استفاده شد. هم چنین برای تحلیل هزینه منفعت از تکنیک «حسابداری ارزش و سرمایه گذاری داوطلبی» استفاده شد که روشی پذیرفته شده برای سازمان های داوطلبانه در سطح جهان از جمله فدراسیون بین المللی صلیب سرخ و هلال احمر است.
    یافته ها
    در این مطالعه یافته شد که فعالیت داوطلبانه 1574 همیار نوروزی در استان یزد، به روش دستمزد جایگزین 938 میلیون ریال ارزش گذاری می شود و در صورت ارزش گذاری به روش جانشینی دستمزد، معادل پولی این فعالیت داوطلبانه مبلغ 2268713232 ریال خواهد بود. هم چنین جمعیت هلال احمر استان یزد برای این تعداد داوطلب مبلغ 212800000 ریال هزینه (ایاب و ذهاب و غذا) کرده است.
    بحث و نتیجه گیری
    با استفاده از تکنیک هزینه منفعت «حسابداری ارزش و سرمایه گذاری داوطلبی» در صورتی که ارزش گذاری به روش دستمزد جایگزین باشد نرخ ویوا نشان می دهد به ازای هر ریالی که جمعیت هلال احمر استان یزد در طرح ایمنی و سلامت مسافران نوروزی بر پروژه داوطلبی هزینه کرده، بیش از 4 ریال عایدش شده است و در صورت ارزش گذاری به روش جانشینی دستمزد، نزدیک به 11 ریال عاید جمعیت هلال احمر استان یزد شده است، لذا طرح داوطلبانه ایمنی و سلامت مسافران نوروزی طرحی بسیار موفق و از نظر اقتصادی به صرفه برای جمعیت هلال احمر و هم چنین دولت بوده است چرا که نسبت به هزینه صورت گرفته، عایدی بالایی داشته به این معنا که فعالیت بسیار زیاد و گسترده ای بدون هزینه نیروی انسانی صورت گرفته است.
    کلیدواژگان: کار داوطلبی، ارزش پولی، جوانان، جمعیت هلال احمر
|
  • Forozandeh Jannat, Ali Ardalan, Mokhtar Malekpour, Gholamreza Masoumi, Marzieh Vahid Dastjerdi Page 1
    Background
    In addition to specific organizations of emergency management, the presence of volunteers is needed in emergency situation. The volunteers come from different professional background and provide many services. In this regard, this research aims to study the importance and priority of professions in volunteer activities in hospitals.
    Method
    In this applied- development research which the method is descriptive, the researchers made questionnaire used for data collection based on five-point Likert scale. The statistical population includes managers, emergency doctors and nurses at hospitals of Tehran University of medical science. Also 180 people were selected by using random sampling and Cochran formula. To analyze data, descriptive and inferential statistics (one-sample t-test, Friedman and chi-square test) were used.
    Findings: The results indicated that among the professions, medical careers (emergency medical technicians, paramedics, nurses, doctors and nurse assistant) are the most appropriate professions for volunteers. Among the non-medical careers (managers and employees of organizations, installation and army forces) can be useful in volunteer activities for hospitals and medical centers.
    Conclusion
    According to the results, people familiar with the relief activities could play significant role in volunteerism. The non-related jobs to health issues would have been inappropriate for volunteer activities.
    Keywords: profession, medical, non-medical, volunteer activities
  • Fazel Sogol, Amir Ma Hmoodzadeh, Masoud Taghvaei Page 35
    Background
    Earthquake is a visible and repatable natural disaster which can be felt in the geological time scale.However, lack of earthquakes does not show permanent stability in the region. More than 90% of the area is located on the earthquake belt referring to the relative hazard zonation map of earthquakes in Iran. In this regard, the seismic vulnerability evaluation in different regions of the country should be a priority in the planning.
    Method
    In this analytical and applied research, introducing different perspectives in relation to vulnerability, firstly, spatial autocorrelation analysis (ARCGIS)is used in order to identify patterns of population distribution in the city of Najaf Abad. Then, a variety of qualitative and quantitative parameters and analytic network process (ANP) is used on the basis of multi-criteria decision approach to analyze the seismic vulnerability in Najafabad.
    Findings: The results showed the presence of a cluster pattern of population distribution in the city and high population density in the central part of the city and Yazdanshahr town in the southwestern. Also, about 30% of total vulnerability hazard map developed in accordance with the city's high vulnerability zone and 37% of the area were with an average of ​​vulnerability. With the implementation of the zoning map of population distribution, over 51,000 persons (at a density between 70 and 100 ones per hectare) were in high vulnerability.
    Conclusion
    According to new theories such as risk-crisis management, long-term goals can be achieved if the safety of the city against earthquake risk consider as an objective and comprehensive planning at all levels with emphasis on socio-economic factors.
    Keywords: vulnerability, hot spots index, network analytic process, earthquake, Najafabad
  • Alireza Eivazi, Ahmadali Nourbala, Alipasha Meysami Page 55
    Background
    Post-traumatic stress disorder (PTSD) is the most common psychological problems after disasters and due to lack of local studies in this field. This study was conducted to determine the comparison of PTSD, 18 months after this earthquake in Bam and Kerman.
    Method
    In this cross-sectional study, about 422 people were studied (205 people from Bam and 217 from Kerman) with stratified cluster sampling in three age groups: young adults, adults and elderly. Also, PTSD (Watson) and personal information questionnaires were used for data gathering.
    Findings: The accumulative prevalence of PTSD in respondents of Bam and Kerman were 66.7% and 57.1% respectively (p=0.045). The prevalence of moderate to severe PTSD in respondents of Bam and Kerman were about 58.9% and 35.1% respectively (p
    Conclusion
    The results demonstrated that even after one and half years after bam earthquake the PTSD prevalence in Kerman city which located near the bam and had no destruction and mortality like bam is still high, getting chronic form and proper interventions are needed for decreasing this disorder in both cities.
    Keywords: Bam, Kerman, PTSD, earthquake
  • Farzaneh Haji Heidari, Samira Soleimani Page 68
    Background
    Creating an educational system with ability to training people for future is the most important duty in modern society. Universities play a significant role in order to educate people with key competencies and skills in the changing environment. This research aims to identify the viewpoint of students about learning these skills while studying at the universities.
    Method
    In this applied and cross-sectional survey, about 228 students from all (560) were selected and studied randomly in Iran Helal Institute of Applied-Science & Technology. Data were collected by using self-administrated questionnaire and Cronbach's alpha (0/82). Then, the obtained information was analyzed by using SPSS-15, one sample t-test and two independent samples t. (sig=0/05)
    Findings: The results indicate that the scores of all parameter of key competencies and skills were lower than average and the difference was significant. The participants believed that there is no special program for learning these skills during courses based on fourfold pillar of key competencies. Also, there is not a significance differences between the viewpoint of freshman and sophomores with junior and seniors.
    Conclusion
    The results are as follows: in intellectual competencies dimension, there no enough attention to learn skills like analytical ability, decision-making ability, abstract thinking, and strategic programming. In personal competencies dimension, university is unsuccessful to learn abilities such as accountability, versatility, acceptable performance. In interpersonal competencies dimension, there is no plan to learn abilities like oral communication, collaborative skills, positive thinking. Also, in management competencies dimension, paying attention to learn ability like working under pressure, problem solving, leadership and persuasion are needed.
    Keywords: key competencies, skills, higher education, applied-science education
  • Einollah Keshavarz Turk, Mahdi Nikooye Page 77
    Background
    Planning systems in organizations are faced some challenges due to rapid environmental changes and strategic foresight have been extensively welcomed due to its flexible nature for unstable future alternatives. Strategic foresight process in organizations needs to pay attention to human resources. Vision-focused managers and leaders must pay more attention to create job satisfaction and motivation for future of organization. Thus, the main question of this research is to investigate affecting factors on employees’ job satisfaction and to present some ways for improving it. By reviewing affecting factors of employees’ job satisfaction and its relationship with future of organization, this study prepare research background for these topics.
    Method
    In this research, all employees of Red Crescent society of Qazvin were studied. Confirmatory factor analysis is used both for assessing the relationship between questionnaire indicators and job satisfaction factors, and also for investigating the extent of relationship between job satisfaction factors and future of organization.
    Findings: Factors influencing on job satisfaction are categorized into two sections: firstly, environmental factors of job which consist of the way people behave, nature of job tasks, relationship with colleagues, and rewards. Secondly, individual factors such as past experiences and personality. Both categories influenced each other In terms of job satisfaction.
    Conclusion
    Five factors influencing job satisfaction in employees of Red Crescent are were ranked as job nature, management (superior), colleagues, opportunities for promotion, salary, and benefits.
    Keywords: Job satisfaction, human resources, Red Crescent society, strategic foresight
  • Zahra Mehraein, Mehdi Kazemi Page 91
    Background
    Earthquake as one of the natural disasters has caused many problems in our country. The Japan International Cooperation Agency has stated that disasters have a serious impact on educational services not only because for the loss of the lives of teachers and students, but also in many other ways such as the sudden interruption of the educational process and psychological disruption of students. So, it is necessary to be prepared for these events.
    Method
    This research was done with purpose to determine how well the schools were prepared for a prospective earthquake disaster. The study was descriptive and the samples of the research have comprised all the principals of middle schools in Shiraz city, Crisis experts and scholars. Two questionnaires were used in this study AHP and school preparedness. AHP questionnaire has measured the priority of three main fields of school preparedness which were emergency plans, emergency operations and emergency resources. Another has evaluated the readiness range of the schools to counter earthquake threat by the 36 specific questions. The research questions were answered by means of t-test, Kruskal-Wallis and Friedman test according to parametric or non-parametric situations.
    Findings: The data analysis has revealed that emergency plans had the most importance and emergency operations had the least one among main fields. Among schools, 6.9% had very high, 32.7% had high, 29.7% had moderate, 22.8% had low, and 9.7% had very low preparedness against earthquake.
    Conclusion
    The preparedness level of the Shiraz schools had been evaluated moderate. This preparedness level regarding to serious risk of earthquake is not appropriate.
    Keywords: Preparedness Evaluation, Earthquake, Shiraz Schools, Crisis Management
  • Mohammad Ali Rahimipour Sheikhani Nejad*, Farzaneh Nasiri Jan Agha, Sayedeh Sakineh Khatami, Mohammad Shadpour Page 105
    Background
    There is a need for rapid response centers in unexpected disasters with balanced and equitable access to assess and to locate the optimal fixed and mobile stations of relief and rescue in Guilan province due to the extensive forest resources and abundant rainfall that sometimes leads to flood and wildfires, road accidents and earthquakes in one hand; and tourist attraction, high population density and dispersion of rural areas in Guilan province in other hand.
    Method
    In this study, mixed methods research was used, quantitative method (AHP) and qualitative method for collecting data. Data collected with Interviewing experts and specialists, reviewing the records and previous documents by using the questionnaire. All experts and specialist in this field were studied as well as rural areas zoning of Guilan province (2935 villages). The non-probability purposive sampling method was used. The content validity was evaluated by Lavosh formula (0.86) and reliability by Cronbach's alpha method (0.88). For data analysis, expert choice and GIS software have been used.
    Findings: Based on the output of the used models, 49 points were proposed for fixed stations and 34 points for establishment of mobile stations. Also, equipment needed for each station and the radius of its useful range were calculated based on the maximum response time to the incident.
    Conclusion
    According to the results, distribution of relief and rescue centers has not been done optimal with balanced access especially in rural areas. Therefore, fixed stations were suggested in villages with high risk aversion, and radius of their useful range was determined based on considerations of population density, activity and quality of the main routes. The considerable part of the initial risk areas, were not covered by functional stationary stations due to the lack of requirements for the fixed station construction. Therefore, in order to reduce the vacancy, it is predicted to create mobile and temporary station in some parts.
    Keywords: locating, fixed, mobile stations, rescue, relief, unexpected events, zoning
  • Bijan Abdollahi, Mohammad Reza Hadavandi*, Ayoub Ebrahimi Page 121
    Background
    Organizational culture is shaped by the organizational character therefore organizations can be identified in terms of their culture. Thus, a coherent culture with the goals and mission of the organization increases the efficiency and effectiveness of the organization. However, this study aims to detrmine the organizational culture of Red Crescent society.
    Method
    In this applicable and descriptive survey, all headquarter’s experts of Red Crescent society (about 250) were studied and about130 persons were selected by using simple random sampling. Data gathered based on standard questionnaire of Cameron and Quinn. Experts and scholars confirmed the content validity and reliability (0/89). For data analysis, descriptive statistics and Kolmogorov-Smirnov, Leven, means comparison, ANOVA and Tukey were used.
    Findings: The findings showed that culture market (competitive) achieved the highest mean score (2/78). Also, a significant difference was obsereved between the existing and desired organizational culture (16/317) based on paired t-test or dependent results (sig=0/05). Comparison of means represented the significant difference between average organizational culture and employment status of employees and also the significant levels for gender, education, employment status and work experience were 0/904, 0/678, 0/147 and 0/001 respectively.
    Conclusion
    According to the results, a significant difference between the existing and desired organizational culture is observed. Also, items such as competitive culture, hierarchical culture, clan culture and specific cultural democracy in order of preference are bases for headquarters of the Society. In addition, further researches is needed to determine the current status of the organizational culture in other parts of the Society.
    Keywords: identification, organizational culture, Red Crescent society, Cameron and
  • Teymor Alikhani*, Maryam Majidi Page 134
    Background
    This study aims to identify and assess the factors affecting the optimal implementation of strategic performance management in Alborz province Red Crescent society based on the balanced scorecard. Then, its strengths and weaknesses points were identified and some recommendations provided in order to improve performance.
    Method
    In this descriptive survey, all staff of Alborz province Red Crescent society (about 65) were studied by using census method. The researcher made questionnaire was used for data gathering. In order to measure the reliability, Cronbach's alpha was performed by using SPSS software.
    Findings: Structural equation using partial least squares (PLS) was tested based on the literature, conceptual model by using modeling technique. However, load factor was higher than 0.5 for all indicators and represent the component's reliability. Also, the results showed that average of components such as learning and growth, internal business processes, financial and customer have a significant impact on strategic performance management respectivly.
    Conclusion
    According to the confirmatory factor analysis for each indexes, there are enough attention to this indicator in the society and balanced scorecard components have a direct impact on optimal implementation of strategic performance management. Also, the results show that there is no significant difference between groups in terms of demographic.
    Keywords: performance management, strategic management, balanced scorecard