فهرست مطالب

مطالعات اقتصاد اسلامی - سال چهارم شماره 1 (پیاپی 7، پاییز و زمستان 1390)

نشریه مطالعات اقتصاد اسلامی
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 7، پاییز و زمستان 1390)

  • 152 صفحه، بهای روی جلد: 30,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/12/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد جواد شریف زاده، الیاس نادران صفحه 5
    مقاله حاضر می کوشد به این سوال مهم پاسخ دهد که حقوق قراردادها در اسلام چه تاثیری بر هزینه های مبادله داشت؟ رویکرد اولی که در پاسخ به این سوال دنبال شده است رویکرد تاریخی است. در این رویکرد وضعیت حقوق قراردادها در شمال شبه جزیره عربی در روزگار پیش و پس از ظهور اسلام مقایسه شده است. رویکرد دوم مقاله رویکردی تحلیلی است. در این رویکرد نقش تعالیم حقوقی اسلام در پر کردن شکاف های موجود در قراردادهای ناقص تبیین شده است. بدین منظور نشان داده ایم که چگونه بخش مهمی از قواعد فقه و ضوابط حاکم بر عقود معین می توانست کارکرد «قواعد مفروض» را به انجام برساند. به علاوه در بخش دیگری از مقاله به تفصیل نقش آموزه های حقوقی اسلام در مقررات گذاری بر قراردادها توضیح داده شده است. بر این اساس ممنوعیت برخی روش های مبادله رایج در عصر جاهلی را می توان از مصادیق مقررات گذاری اسلام بر قراردادها به شمار آورد. به هر تقدیر رویکردهای مذکور نشان می دهد که با تکیه بر شواهد تاریخی و حقوقی موجود نمی توان این فرضیه را که «تعالیم حقوقی اسلام در حوزه حقوق قراردادها هزینه های مبادله را کاهش نمی داد» پذیرفت.
    کلیدواژگان: حقوق و اقتصاد، هزینه های مبادله، حقوق قراردادها در اسلام، قواعد مفروض، مقررات گذاری بر قراردادها، تاریخ شبه جزیره عربستان
  • احمد شعبانی صفحه 31
    این مقاله نشان می دهد که اصول و روش استدلال مورد توجه اقتصاددانان به عنوان متدلوژی ساخت تئوری با هدف چگونگی و فرایند «توضیح علمی مسائل اقتصادی» با یکدیگر متفاوت می باشد.
    ظهور این تفاوت ها در متدلوژی اقتصاددانان و یا نحله های فکری مختلف ریشه در مبانی پذیرفته شده پیدا می کند. تبیین وجود تفاوت در مبانی متدلوژیک بین اقتصاددانان نئوکلاسیک، کینز، مارکس، نهادگرایان قدیم و جدید و تاثیر این تفاوت ها در روش های استدلال هر یک و بالمآل شکل گیری نوعی پلورالیزم متدلوژیکی از مباحث محوری این مقاله به حساب می آید.
    این مقاله هم چنین نشان می دهد چنانچه مبانی روش شناختی یک اقتصاددان با دیگری و یا بین متدلوژی های رقیب متفاوت باشد، برداشت و رهیافت های مترتب بر آن نیز با یکدیگر متفاوت خواهد بود.
    کلیدواژگان: مبانی متدلوژیک، متدلوژی اقتصاد، برداشت های اقتصادی، اقتصاد مرسوم، اقتصاد نئوکلاسیک، اقتصاد نهادگرا، نهادگرای قدیم و نهادگرای جدید، پلورالیزم متدلوژیکی
  • محسن طرفدار صفحه 49
    انسان به مقتضای فطرت خود اجتماعی است. تعدد نیازهای انسان و محدودیت های توانمندی او در تامین نیازهایش، او را به سوی مبادله و معامله می کشاند تا مازاد محصول تولید خود را با مازاد محصولات دیگران معاوضه کرده و نیازهای خود را برطرف نماید. در این میان برابری ارزش کالاهای مبادله شده تضمین کننده عدل و انصاف است. اکنون که اکثر معاملات پولی است و کالا با پول معاوضه می شود، این ابهام وجود دارد که هرگاه در جامعه اسلامی قیمت کالاها و خدمات افزایش یابد و قدرت خرید مردم به خصوص حقوق بگیران کاهش پیدا کند، حکومت اسلامی و دولت چه وظیفه ای برای مقابله با این وضعیت دارد؟ آیا دولت می تواند برای کالاها و خدمات قیمت تعیین کند و بر آن نظارت و کنترل نماید؟ آیا نصیحت و تذکر و بطور کلی امر به معروف و نهی از منکر کافی است؟
    روش تحقیق دراین مقاله اسنادی بوده و از منطق قیاسی بهره برداری شده است. در ارائه این مقاله از مدارک و منابع اصیل اسلامی شامل آیات و روایات و نیز تفاسیر معتبر استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد حاکم اسلامی نباید مستقیما در تعیین قیمت ها کالاها و خدمات دخالت کند، بلکه باید اجازه دهد فراوانی و کمیابی نسبی کالاها و شرایط فصلی و دیگر عوامل قیمت ها را آزادانه معین کند ولی در صورت بروز شرایط غیر عادی که افزایش قیمت ها موجب ظلم و اجحاف به مردم می شود برای رفع ظلم در بازار دخالت کرده و قیمت گذاری کند. در حالت عادی و معمول نیز ارشاد حاکم اسلامی یا نماینده ایشان در توجه دادن مردم به وظایف اخلاقی و شرعی آنان و نیز امر به معروف و نهی از منکر می تواند در تضمین عادلانه بودن قیمت ها موثر باشد.
    کلیدواژگان: تورم، بازار، قیمت ها، دولت اسلامی، کالاها و خدمات، مبادله، نظارت
  • ابراهیم فرج صفحه 67
    نظریه های رفتار مصرف کننده رفتار انسان را در جایگاه موجودی صاحب اراده و هدفمند تبیین می کند که بر مفروضات ویژه‎ای مبتنی هستند. این مفروضات غالبا بر اساس بایدها و نبایدها شکل میگیرند. در اقتصاد جدید تحلیل رفتار مصرف کننده عموما بر این فرض‎ها استوارند که انسان عاقل اقتصادی، فقط از انگیزه‎ نفع شخصی تاثیر می‎پذیرد، و هدف وی، حداکثر ساختن رضایت خاطر حاصل از مصرف کالاها و خدمات است. او کالاهای گوناگون را بر اساس میزان مطلوبیت آن‎ها دسته‎بندی کرده، با عقل حسابگر خود، بهترین راه دستیابی به حداکثر مطلوبیت را تشخیص میدهد. اتخاذ این فرض ها در چارچوب ارزش‎های مورد قبول مکتب سرمایه‎داری، ممکن است به طور کامل منطقی به نظر آید؛ لیکن با دقت نظر در عقاید و ارزش‎های اسلامی به فروض دیگری دست مییابیم که این فروض مبین تحلیل رفتار مصرف کننده مسلمان میباشد.
    بحث این مقاله، بررسی این مفروضات در چارچوب ارزش‎های حاکم بر جامعه اسلامی و قیود برآمده از تعالیم اسلامی و ارائه یک مدل ریاضی جامع از مصرف فرد مسلمان، مبتنی بر این قیود و فروض اسلامی است.
    کلیدواژگان: مصرف، رفتار مصرفی، مصرف سعادت محور، الگوی ریاضی، اقتصاد اسلامی
  • علی غلامی، سیدمحمدعلی پوربخش صفحه 93
    امروزه فعالیت های اقتصادی و تجاری در استقرار و ثبات سیاسی کشورها نقش مهمی را بازی می کنند و معادلات سیاسی دنیا و روابط دو یا چند جانبه کشورها براساس قدرت اقتصادی و بازرگانی آن ها رقم می خورد. پولشویی یعنی تطهیر و قانونی جلوه دادن عواید حاصل از رفتارهای مجرمانه در سطح جهان، رشد بسیاری یافته است، بطوریکه به یکی از معضلات حاد اقتصاد جهانی تبدیل شده است. به همین دلیل عزم جامعه بین المللی بر مبارزه با آن متمرکز شده است. بر این اساس در سطح بین المللی تلاش های متعددی همچون کنوانسیون سازمان ملل درباره مواد مخدر یا کنوانسیون مبارزه با مواد مخدر و داروهای روان گردان، اساسنامه کمیته باسل، منشور 1990 اتحادیه اروپا، کنوانسین پالرمو و... برای مبارزه با این پدیده انجام شده است.
    در جمهوری اسلامی ایران نیز با توجه به قرار گرفتن کشور در مسیر ترانزیت مواد مخدر، خلا های سیستم بانکی و... از سال ها قبل، موضوع مبارزه با پولشویی مورد توجه قرار گرفت تا اینکه قانون ناظر به آن در سال 1386 به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید و سازوکار های مبارزه با این پدیده تبیین شد. در عین حال وجود نقایصی در سیستم بانکی، ارزی، گمرکی، مالیاتی، آماری و... در کشور باعث شده همچنان ضرورت بازنگری و به روزرسانی سیاست ها جهت مبارزه با این پدیده احساس گردد.
    کلیدواژگان: تطهیر پول، جرایم فراملی، پول های کثیف، قاچاق، سیستم بانکی
  • علی سعیدی، محمدهادی زاهدی وفا صفحه 121
    یکی از مهمترین رفتارهای افراد و خانوارها در حوزه اقتصاد مربوط به مصرف است. از آنجا که تقریبا در همه کشورها، حجم زیادی از تولید ناخالص داخلی به مصرف اختصاص دارد، کوچکترین نوسان و تغییری در حجم (کمیت) و نوع (کیفیت) مصرف تاثیر قابل توجهی بر رشد و توسعه خواهد داشت.
    در اقتصاد متعارف، تحلیل های مربوط به مصرف، محدود به عوامل بازاری مثل قیمت ها و درآمد است و عوامل غیربازاری نادیده انگاشته می شود. این عوامل مانند انتظارات ذهنی مصرف کنندگان نسبت به آینده بازار، رفتارهای احتیاطی، رفتارهای تقلیدی، اطمینان مصرف کنندگان به بازار و اهمیت دادن به مصرف نسبی دارای اثرات چشمگیری بر سطح مصرف افراد هستند، بگونه ای که مصرف را در دوران رونق بیش از حد معقول افزایش می دهند و در دوران رکود، مصرف را بیش از حد کاهش می دهند و دوران رکود را طولانی تر و شدیدتر می کنند.
    اسلام در طرح ریزی نظام اقتصادی خود، با هدایت محرک های درونی افراد و همچنین وضع محدودیت های فقهی و اخلاقی مختلف، سعی کرده است رفتارهای مصرفی را بگونه ای مدیریت کند که نه تنها به بحران های گسترده اقتصادی منتهی نشود بلکه موجبات رونق و شکوفایی اقتصادی را نیز فراهم سازد. تصفیه اخلاقی انگیزه ها و سلایق پیش از ورود به بازار، منع مصرف مسرفانه و برنامه ریزی برای رسیدن همه اقشار جامعه به مصرف در حد کفاف، تحریم ربا و جلوگیری از تامین مالی مصرف مبتنی بر بدهی و نهایتا ایجاد انگیزه های الهی برای کار کردن و کسب درآمد، از جمله سیاست های اسلام برای مهار بخش بحران زای رفتارهای مصرفی و در کنار آن، ایجاد تقاضای لازم برای تداوم رشد اقتصادی می باشد.
    کلیدواژگان: رفتارهای مصرفی، بحران اقتصادی، مصرف در حد کفاف، مصرف مسرفانه
|
  • Mohammad Javad Sharifzadeh, Elyas Naderan Page 5
    In this paper this question is tried to be answered: How did the Islamic Contract Law affect transaction costs? Our first approach for answering this question is a historical approach which compares the prevailing contract laws in the Northern Arabian Peninsula before and after the dawn of Islam. In the second approach which is an analytical approach we explained the role of Islamic legal teachings in filling the gaps of incomplete contracts. For this reason we explained how the Islamic jurisprudential rules could fulfill the mission of the default rules. Also, by referring to the informational problems we described how the Islamic teachings had regulated contracts. We studied the prohibition of some contractual forms that privileged in the pre-Islamic era as an obvious example of Islamic regulation of contracts. The findings of the paper show that we cannot accept the hypothesis that asserts: "Islamic Contract Law did not decrease the transaction costs."
    Keywords: law, economics, transaction costs, Islamic contract law, default rules, contract regulation, history of Arabian Peninsula
  • Ahmad Shabani Page 31
    This paper shows that the fundamentals and analysis methods used by economics to describe the economic facts are different from each other. The Appearance of these methodological differences originates from the different already-accepted fundamental axioms. This research tries hard to show that there are high distinctions in the methodological principles of economists belonging to the different schools of economic thought, including: neoclassics, Keynesians, Marxists, oldinstitutionalists, and new-institutionalists. In addition, this paper sheds light on the fact that if the methodological axioms of an economist or school of thought are different from the other ones, the approaches that originate from these different views would be different.
    Keywords: methodological principles, economic methodology, economic interpretations, conventional economics, neo, classics, old, institutionalists, newinstitutionalists, methodological pluralism
  • Mohsen Tarafdar Page 49
    Man has a social existence. His different needs and abilities limitation lead him to exchange in order to provide his needs. For this purpose, he exchanges his production surplus with other’s production surplus. In this case, the equal value of traded goods is to ensure justice. Today, the most transactions are paid with money. However, these questions come to existence when the price of goods and services increase and the purchasing power of payrolls decline in Islamic community: What will be the duty of government dealing with this situation? Can the government set prices for goods and services and monitor or control them? Will advising people to forbid the vices and to promote the virtues be enough? In this paper, the methodology is based on the documents and deductive reasoning, using original Islamic resources, such as Quranic verses and interpretations and also Imams’ Hadiths. This paper shows that Islamic governor should not intervene in pricing goods and services and the relative abundance and scarcity of goods and services, seasonal conditions and other factors determine prices freely. In the case of abnormal conditions, when the increase in the prices is led to people’s suffering, government should intervene in market affaires and pricing in order to prevent injustice to people. In a normal condition, the Islamic governor’s or his representative’s guidance to people to pay attention to their religious and ethical duties can be effective in ensuring the fairness of prices.
    Keywords: inflation, market, prices, Islamic government, goods, services, exchange, supervision
  • Ebrahim Faraj Page 67
    The theories of consumers’ behavior indicate the human behavior as a creature having will and aim. These involve particular assumptions that very often are based on what should be done and what should not be done. In the modern economic theories, the analysis of the consumers behavior is based on this fact that a rational economic man only minds his own interests and profits and tries to maximize his utility from the goods and services. He ranks the various commodities according to the utility and degree of satisfaction, and then chooses the optimum way to have the highest satisfaction. While from the viewpoint of capitalism, these hypotheses may sound reasonable and acceptable, the Islamic thought and values lead to an alternative set of assumptions that all of these imply a different framework for the analysis of the typical Muslim consumption behavior. This article comprehensively surveys Islamic values and constraints on consumption behavior, and then constructs a mathematical model of optimization based on these assumptions.
    Keywords: consumption, Islamic Economics, Islamic values, thoughts, auspicious consumption, mathematical model
  • Ali Gholami, Mohammad Ali Pourbakhsh Page 93
    Nowadays, the economical and commercial activities play an important role in the countries’ political stability. Also, the diplomatic ties and countries bilateral or multilateral relations are based on their economical and commercial power. However, in the today’s world, money laundering has become a global problem. This predicament has become common all over the world and appears as a universal unlawful phenomenon in the universal economy. Because of this, international community has decided to fight against it. For reaching this end, the international community has done several activities such as united nations convention in narcotic drugs or convention of anti-narcotic campaign and hallucinogenic drugs, Basel committee statutes, EU 1990 charter, Palermo convention. The Islamic Republic of Iran because of some gaps in the banking system and being in the transit route of drugs has planned a campaign against money laundering from years ago. Finally, legislators at parliament passed in 2008 a related and necessary act, and the mechanisms to campaign against this phenomenon were explained. Although there are some deficiencies in the banking system, currency, customs, taxation, statistics and. .. the country still needs to review and update the policies to fight against this phenomenon.
    Keywords: money laundering, supranational crimes, illegal monies, smuggling, banking system
  • Ali Saeedy, Mohammad Hadi Zahedi Vafa Page 121
    The most important behavior of individuals and households is consumption. As the consumption compromises a considerable part of GDP in most of the countries, any small change in the quantity and quality of it will have a huge impact on the growth and development of the country. In conventional economics, consumption analyses and theories only deal with the market variables such as prices and incomes and the role of non-market variables, and the psychological and cultural ones, are ignored. Non-market variables such as psychic expectations of consumers about the future of the market, precautionary behavior, imitating behavior, consumer’s confidence in the market and caring about relative consumption have substantive impacts on the level of consumption so that they cause consumption either to be increased more than enough in booms and generate bubbles, or to be declined more than enough in recessions and make them longer and more intense. In designing its economic system, Islam has directed and conducted innate incentives and motivations and also posed legal and ethical constrains. In doing so, Islam has tried to manage consumption behaviors so that it not only prevents extensive economic crises but also provides the conditions for advancing the economy. Among the Islamic policies which control the troubling part of the consumption and provide the necessary demand for economic growth are: ethical settlement of the incentives before entering the market, prohibiting prodigal consumption and planning to bring all the people to a Kafaf level of consumption, prohibiting Riba and not recommending to debt-financing the consumption, and finally, introducing divine incentives for working and making money.
    Keywords: consumption behaviors, economic crisis, Kafaf level of consumption, prodigal consumption