فهرست مطالب

نشریه قرآن شناخت
سال نهم شماره 2 (پیاپی 17، پاییز و زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/23
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حامد ساجدی*، ابوالفضل ساجدی صفحه 5
    «معناشناسی»، از علوم نوپا در دنیای غرب است که از زیرشاخه های زبان شناسی به شمار می آید و به دنبال فهم بهتر معنای سخن است. این علم در پی کشف سازوکارهای معنا با روشی علمی است. یکی از این نگاه های نو و کارآمد، نگاه معناشناسانه قرآن پژوه ژاپنی، توشیهیکو ایزوتسو، است. وی با به کارگیری معناشناسی قومی در متن قرآن، عملا گونه ای از تفسیر «قرآن به قرآن» را عرضه کرده است. با این حال، دیدگاه وی دچار کاستی ها و ابهاماتی است. در واقع، وی تنها گام های اولیه را آغاز کرد و اکنون لازم است قدم های بعدی و تکمیلی طی شود. مقاله حاضر با روش «تحلیلی توصیفی» درصدد رفع نقاط ابهام این فرضیه و بسط و تکمیل آن است تا با رسیدن به یک معناشناسی تکامل یافته، بیشتر و دقیق تر تفسیر قرآن را یاری کند. نوشتار پیش رو پس از پیرایش مبانی معناشناسی قومی ، از دو عنصر «نسبیت زبانی» و «ترجمه ناپذیری» به مباحث «روش شناختی» می پردازد. ایزوتسو از تاثیر جهان بینی متکلم در فهم معنای واژگان سخن گفته است. در ادامه، نشان می دهد که می توان جهان بینی متکلم را به پنج ساحت تقسیم کرد تا تعامل جهان بینی و زبان بهتر و دقیق تر فهم شود. در مجموع، می توان گفت: توجه به پنج جهان بینی قرآنی را باید در فهم واژگان این کتاب دخیل دانست: جهان بینی تصدیقی در عرض معنای واژه؛ جهان بینی تصدیقی در طول معنای واژه؛ جهان بینی ترسیمی؛ جهان بینی تصوری؛ و جهان بینی لفظی.
    کلیدواژگان: تفسیر قرآن به قرآن، معناشناسی قومی، ایزوتسو، جهان بینی، متکلم
  • سمیه منتظر*، حسن طارمی راد، منصور پهلوان صفحه 27
    با بررسی شمول و گستردگی موضوعات «بحار الانوار» از یک سو، و کامل بودن آیات هر باب از سوی دیگر، نظم و انسجام روش علامه مجلسی در ورود به تفسیر آیات روشن می گردد. بررسی محتوای باب هایی که هم دارای آیات و هم تفسیر هستند، نمایانگر توسعه و ابتکار ایشان در گردآوری آیات بر اساس موضوع بندی ابواب تفسیری در «بحار الانوار» است که در ذیل آن، با نقل از دانشمندان و مفسران و بررسی و نقد اقوال ایشان، مقدمات رسیدن به مرحله بعد فراهم می شود. تحلیل، استنتاج و اظهار نظر اصلی ترین مرحله در تفسیر است که با پاسخ به شبهات از سوی مرحوم مجلسی و رفع تعارض ها با تکیه بر اصول تفسیری صورت گرفته است. از مجموع بررسی های صورت گرفته، وسعت و قوت کار علامه مجلسی ثابت می شود. نگاه دقیق مرحوم مجلسی در ترجیح نظر برخی از مفسران با استناد به سیاق آیات، شهرت و احادیث و نقد برخی دیگر از نظرات تفسیری به سبب تناقض با مسلمات اعتقادی و احادیث و همچنین جلوگیری از تکلف در تفسیر، گواه این مطلب است. هرچند نمی توان گفت ایشان در زمان خویش به دنبال تفسیر موضوعی به شیوه کنونی بوده، اما عمق و دقت کار وی در «بحار الانوار» به گونه ای است که می تواند برای دانشمندان و صاحب نظران حوزه تفسیر موضوعی منشا الهام و پیشرفت باشد.
    کلیدواژگان: تفسیر موضوعی، بحار الانوار، نگرش موضوعی به آیات، گردآوری آیات
  • محمدرضا امین*، احمد واعظی صفحه 43
    یکی از مسائل مهم و مرتبط با زبان قرآن، واقع نمایی گزاره های خبری قرآن است. برخلاف آثار پیشین، «واقع نمایی» را متفاوت با «معرفت بخشی» و مشتمل بر دو مولفه «قصد واقع گویی» و «مطابقت با واقع» می دانیم. وانگهی، برخلاف تصور غالب، واقع نمایی گزاره های خبری قرآن را علاوه بر دلایل برون دینی، گاهی می توان با دلایل نقلی قرآنی و روایی نیز بررسی و احیانا اثبات کرد، به گونه ای که منجر به مصادره به مطلوب یا دور نشود. برای اثبات این مدعا، پس از بسط روش شناسی بحث و تبیین و اثبات امکان استفاده از دلایل درون دینی، از دلایل نقلی قرآنی و روایی و نیز دلایل عقلی مطرح در قرآن، که ویژگی های قرآن و خداوند را بیان می کنند و نیز از اصاله الظهور، استفاده کرده ایم.
    کلیدواژگان: واقع نمایی، گزاره های خبری قرآن، دلایل نقلی، دلایل عقلی، نحوه اثبات واقع نمایی
  • اسماعیل سلطانی بیرامی*، محمد امیدیان صفحه 67
    از جمله وجوه اعجاز قرآن، پیش گویی های تاریخی آن است. آیات ابتدایی سوره روم از معروف ترین پیش گویی های قرآن کریم است. با این حال، این آیات بر اساس قول مشهور، قول غیرمشهور و روایت کتاب الکافی، دارای سه نوع قرائت است که مبتنی بر هر کدام از آنها، تفسیر آیات نیز تغییر می کند. این مقاله به روش «توصیفی و تحلیلی» به ارزیابی تاریخی این پیش گویی پرداخته و راه کارهای جمع بین این تفاسیر را تعیین کرده است نتیجه این پژوهش نشان می دهد اشکالاتی که بر تفسیر مشهور گرفته شده از اعتبار کافی برخوردار نیست. همچنین در صورت حل اشکالات وارد بر توجیه تاویلی بودن روایت کتاب الکافی، می توان بین تفسیر مشهور به عنوان ظاهر آیه و این روایت و تفسیر غیرمشهور به عنوان تاویل آیه جمع بست. در نهایت، حتی در فرضی که این سه دسته تفسیر با همدیگر قابل جمع نباشند، هر یک متضمن یک پیش گویی است که به وقوع پیوسته و خود دلیل قاطعی بر اثبات اعجاز قرآن است.
    کلیدواژگان: اعجاز قرآن، پیش گویی، سوره روم، اختلاف قرائات
  • سمیه جعفری کلهرودی*، نصرت نیلساز صفحه 91
    اندرو ریپین، یکی از برجسته ترین قرآن پژوهان معاصر، در مقالات متعدد، آیات 95 انبیاء، 40 اعراف، 24 نبا و چالش های پیش روی مفسران در تعامل با ساختارهای نحوی دشوار یا واژگان غریب این آیات و نقش اختلاف قرائات در این روند را بررسی کرده است. او نیز مانند سایر خاورشناسان شکاک، اسانید روایات اسلامی را به طور کلی بی اعتبار دانسته و نسبت دادن قرائات به مراجعی از نسل نخست مسلمانان را جعلی و تنها عاملی برای اعتبار بخشیدن به این قرائات می داند. ریپین تاثیرپذیری از مفاهیم عهدینی و انگیزه های عقیدتی کلامی را در پیدایش قرائات مختلف در بازه ای از زمان، که به تثبیت نهایی متن قرآن انجامید، موثر می داند. در این جستار، دیدگاه های وی در زمینه خاستگاه اختلاف قرائات و کارکرد اصلی آن تبیین و نقد شده است.
    کلیدواژگان: اختلاف قرائات، خاستگاه، کارکرد، اندرو ریپین
  • احمد محمدی مجد* صفحه 115
    حق گویی و بیان واقعیات از جمله شاخصه های ارزشمند در تحقیقات علمی است، ولی متاسفانه گاهی به علل گوناگون، مطالبی قابل تامل و بررسی مطرح می گردد؛ مانند آنچه ذهبی درباره نظام نیشابوری، مفسر شهیر، گفته که «هیچ دلیلی بر اثبات تشیع او در تفسیرش وجود ندارد».
    این پژوهش به بررسی این نظریه پرداخته و میزان حق و باطل بودن آن را در معرض نظر جویندگان حقیقت قرار داده است. در این میان، به یکی از مهم ترین شاخصه های شناخت نامه مفسران، که همانا تبارشناسی فکری و مذهبی آنان است نیز پی ببریم. در این مسیر، تنها به آنچه نظام فقط در تفسیرگران سنگ خود غرائب القران و رغائب الفرقان درباره دیدگاه معرفتی و مذهبی خویش بیان نموده اکتفا شده است. نظام در تفسیرش هرجا مجالی برای ابراز باورهای مذهبی خود دیده، شواهد و دلایل فراوانی بر وابستگی خود به تشیع بیان نموده است.
    کلیدواژگان: نظام نیشابوری، تفسیر غرائب القران، مذهب، تشیع، تسنن
  • ملخص المقالات
    صفحه 135
|
  • Hamed Sajedi*, Abolfazl Sajedi Page 5
    "Semantics" is one of the modern sciences in the West which are considered to be among the sub-branches of linguistics and seeking a better understanding of the meaning of speech as well as exploring semantic mechanisms through a scientific method. One of the new and efficient perspectives in this field is the semantic viewpoint of Toshihiko Izutsu a Japanese Qur’ānic scholar. In fact, by applying ethno-semantics in the text of the Qur’ān, he has introduced a new method of interpreting the "Qur’ān by the Qur’ān". However, his view is involved with shortcomings and ambiguities. In fact, he has just taken the initial steps and now the ensuing and complementary steps are necessary to be taken.
    This paper seeks to do away with the ambiguity of this hypothesis and to develop and complete it through “descriptive-analytical” method to contribute towards a more accurate and precise interpretation of the Qur’ān through achieving devolved semantics. The present paper deals with "methodological" issues after removing the two elements of “linguistic relativism” and “untranslatability” from ethno-semantics basis. Izutsu has spoken of the influence of ideology in understanding the meaning of words. To understand the interaction of language and worldview better and more precisely, he indicates that the speaker’s worldview can be divided into five domains. By and large, it can be said that the five Qur’ānic worldviews should be considered instrumental in understanding the words of the Qur’ān: assertoric worldview as a transversal meaning of word assertoric worldview as a longitudinal meaning of word; graphic worldview, conceptual worldview; literal worldview.
    Keywords: Interpretation of the Qur'ān by the Quran, Ethno-semantics, Izutsu, Worldview, Speake
  • Somayeh Montazer*, Hassan Taremirad, Mansour Pahlawan Page 27
    Considering the inclusiveness and extensiveness of the subjects of "Bihar al-Anwar", on the one hand, and the completeness of verses in each chapter on the other, the order and coherence of Allāma Majlīsī’s approach to interpretation become evident. The study of the content of chapters including both verses and interpretation represents his development and innovation in collecting verses based on thematic fields of interpretation in "Bihar al-Anwar which is followed by providing preliminaries to reach the next stage through quoting scholars and commentators and through critical study of their views.
    Analysis, inference and comment are the main phase of an interpretation which has been carried out by late Majlīsī through answering the questions and resolving the contradictions based on the principles of interpretation. The result of the study ultimately proves the extent and strength of Allāma Majlīsī 's work. Allāma Majlīsī's scrutiny in preferring some commentators viewpoints based on the context of the Qur’ānic verses, reputation and traditions as well as his critical observation on some other exegetical viewpoints, due to being in contrary with certainties of faith and due to preventing pretentious interpretation, is the proof of this study. Though it cannot be claimed that he had been following the thematic interpretation according to its current method, the depth and precision of his work in "Bihār al-Anwār" is such that it can be a source of inspiration and progress for scholars and experts in the field of thematic interpretation.
    Keywords: Thematic interpretation, Bihār al-Anwār, Thematic approach to the verses, collecting the verses
  • Mohammad Reza Amin*, Ahmad Vaezi Page 43
    One of the major issues associated with the language of the Qur’ān is the realism and verisimilitude of its descriptive propositions.
    Unlike previous works, we consider the realism different from cognitivity, which consists of two components, “the Intention of telling the truth” and "correspondence with reality". Moreover, contrary to the dominant idea, the realism of the descriptive proposition of the Qur’ān, in addition to extra-religious reasons, sometimes can be proved through Qur’ānic and tradition based reasons, in a way that does not lead to begging the question or circular reasoning. To prove this, after extending the methodology of discussion, explaining and proving the possibility of using religious reasons, we have utilized the Qur’ānic and tradition based narrative reasons as well as rational arguments raised in the Qur’ān, which represent the attributes of Allah and the Qur’ān as we have also used the principality of the literal meaning (Isalatu al-Zawahir)
    Keywords: Qur'ānic propositions, narrative reasons, rational reasons, the way of proofing the realism
  • Ismail Sultani Beyrami*, Mohammad Omidian Page 67
    Among the different miracles of the Qur’ān are its historical prophecies. The opening verses of the Surah Rum are the most famous prophecies of the Holy Qur’ān. However, based on a widely-held opinion and the tradition of al-Kafi as well as a saying which is not well-known, there are three readings associated with these verses each requiring a specific interpretation. This paper seeks to assess this historical divination through “descriptive analytical” method and it has determined many solutions to reconcile between these interpretations. The result of this study shows that the problems and criticism directed to the widely held interpretation, is not valid enough. Furthermore, in case of resolving the objections made against the narration of al-Kafi, as justified to be a hermeneutic interpretation, it is possible to reconcile among the generally accepted interpretation of the verse, the narration and the hermeneutic interpretation which is not generally accepted. Finally, even if these three interpretations are not presumably reconcilable, each involves a prophecy that occurred and is a conclusive argument to prove the miracles of the Quran.
    Keywords: Miracles of the Qur'ān, prophecy, Surah Rum, various readings
  • Somayeh Jafari Kalahrodi*, Nusrat Nilsaz Page 91
    Andrew Rippin, one of the most prominent of contemporary Qur’ānic scholars has, in numerous articles, studied the Verses 95 of Sura al-Anbia, 40 of al- Araf, and 24 of Naba. He has also studied the challenges which the interpreters encounter in dealing with difficult syntactic structures or strange vocabularies in these verses as well as the role of different readings in this process.
    He, like other skeptic orientalists, has considered the chains of authorities relating Islamic traditions as totally invalid. He has also considered the attribution of the Qur’ānic readings to the first generation of Muslims, which is the only way to validate these readings, as fake and forgery. Rippin considers the influence of biblical concepts and theological-ideological motives effective in appearance of various readings in a period of time, which ultimately led to consolidation of the text. In this inquiry, his viewpoints concerning the origin of the discrepancy in the readings and their main functions have been elaborated upon and critically assessed.
    Keywords: Difference of the readings, source, function, Andrew Rippin
  • Ahmad Mohammad Majd* Page 115
    Truthfulness and expressing the facts is among the invaluable characteristics in scientific researches. Unfortunately, sometimes, due to various reasons, issues are raised which are not yet established; Like what Dhahabī has said about Nazzām Neyshaburi, the famous commentator, that" there is no evidence to prove his Shiism in his commentary. This paper seeks to study this view and exposes the criterion of its truth and falsehood for the truth seekers. Meanwhile, we try as well to find out one of the most important characters of commentators’ biography which is their intellectual and religious genealogy.
    In this regard, we have confined to what the Nazzam has stated about his cognitive and religious view in his invaluable interpretation- Gharaeb al-Qur’ān and Rghaeb al-Fūrqān.Wherever Nazzām has found an opportunity to express his religious beliefs, in his interpretation, he has stated many evidences and reasons for his dependence on Shiism.
    Keywords: Nazzam Neshaburi, Gharaeb al-Quran, Religion, Shiism, Sunnism