فهرست مطالب

قرآن شناخت - سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 20، بهار و تابستان 1397)

نشریه قرآن شناخت
سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 20، بهار و تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/04/15
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدرضا محمدعلیزاده، حمید آریان * صفحات 5-22
    قرآن کریم در بسیاری از امور، انسان را به تفکر فراخوانده؛ اما تا چه میزان راه صحیح تفکر را به او نشان داده است؟ این مقاله با هدف کشف و استخراج دیدگاه قرآن، پرسش یادشده را با روش «اکتشافی-تحلیلی» بررسی می کند. به باور برخی، قرآن صرفا موانع تفکر را بیان نموده است. بعضی دیگر قایلند که قرآن در این باره بشر را به منطق فطری اش ارجاع داده است. حاصل این پژوهش دیدگاه سومی را پیش رو می نهد و نشان می دهد که قرآن به بیان قواعد تفکر و استدلال پرداخته و آنها را از حیث صورت و ماده معین ساخته و موانع تفکر را هم ذکر کرده است. برخی از راه‎های تفکر همچون «حکمت» ، «موعظه حسنه» را به صورت صریح یا ضمنی تایید و به همان سان، بعضی دیگر همچون «تخییل» و «مغالطه» را نفی کرده است. از مجموع براهین و روش¬های اقناعی قرآن و موضع سلبی آن نسبت به روش «تخییل» و «مغالط» ‎ و اسباب آنها، نظام و هندسه طریق صحیح تفکر در قرآن حاصل می آید.
    کلیدواژگان: تفکر، طریق صحیح تفکر، راه حکمت، راه موعظه حسنه، راه جدال احسن، روش تخییل، روش مغالطه
  • حسن زرنوشه فراهانی *، زهرا کاشانیها، حمید ایماندار صفحات 23-40
    از مهم ترین اصول تفسیری مشترک میان مکتب معتزله و جریان مشهور به «نومعتزله» ، مسئله «تاویل» است که قرابت آن دو جریان به یکدیگر را به ذهن متبادر می کند، اما توجه به کارکرد آن نزد هریک از دو گروه، این قرابت را منتفی می سازد. نویسندگان این مقاله با روش «توصیف و تحلیل» ، به بررسی تطبیقی دیدگاه تاویلی معتزله و نیز شخصیت مشهور نومعتزله، یعنی نصرحامد ابوزید پرداخته و به این نتیجه رسیده اند که معتزله با مبنایی کاملا کلامی و اعتقادی، هرجا ظاهر آیات را با مبانی عقلی و اصول خمسه خویش، به ویژه در مسئله تنزیه ذات الهی، ناسازگار می یافتند، دست به تاویل ظواهر آیات می زدند. اما نصرحامد ابوزید با تکیه بر مبانی متفاوت با معتزله و به دور از دغدغه های معتزله در تنزیه ذات الهی، از تاویل صرفا برای اثبات تاریخ مندی قرآن و زمینه سازی برای تطبیق مفاهیم آن با مدرنیته بهره می برد.
    کلیدواژگان: تاویل، معتزله، نصر حامد ابوزید، تاریخ مندی قرآن
  • محمود شکوهی تبار *، محمود رجبی صفحات 41-56
    مجتهد شبستری تفسیر متون وحیانی را مشمول قاعده عام هرمنوتیکی، یعنی «توقف فهم بر منطق پرسش و پاسخ» می داند و معتقد است: این پرسش و پاسخ مبتنی بر پیش دانسته ها، علایق و انتظارات مفسر است و فرایند فهم را تابع دور هرمنوتیکی می داند که همه این نکات بر محورهای اساسی نظریه «هرمنوتیک فلسفی» منطبق است. این پژوهش بر اساس روش «توصیفی –تحلیلی» ، ضمن بررسی تطبیقی اندیشه هرمنوتیکی شبستری و هرمنوتیک فلسفی، به این نتیجه رهنمون شده است که اندیشه هرمنوتیکی مجتهد شبستری به سبب جمع خطوط اساسی تحلیل هرمنوتیک فلسفی و اصولی، مثل «قصدگرایی» ، «جست وجوی معنای متن در زمینه تاریخی تولید اثر» ، «ضرورت تنقیح پیش دانسته ها» ، و «تفکیک فهم معتبر از فهم نامعتبر» ، با تهافت و ناسازواری درونی مواجه است. همچنین آن بخش از نظرات هرمنوتیکی شبستری، که همسو با هرمنوتیک فلسفی است، به بوته نقد گذاشته شده است.
    کلیدواژگان: شبستری، هرمنوتیک، هرمنوتیک فلسفی، تفسیر متن، پیش فرض، فهم متن
  • علی خراسانی * صفحات 57-73
    دائره المعارف قرآن لیدن (EQ) ،که پرآوازه ترین اثر قرآن پژوهی غربیان در سده های اخیر است، از جهات صوری و محتوایی قابل نقد است؛ همانند جامعیت نداشتن مقالات، فقدان درک مطلب و استناد ندادن به منابع معتبر و یا برداشت های نادرست از برخی آیات قرآن؛ ولی هیچ موضوع نقدپذیری به اهمیت شبهه اقکنی در وحیانیت قرآن کریم نیست؛ زیرا با خدشه در وحیانیت قرآن، اساس اسلام و رسالت پیامبر مخدوش می شود.
    مقاله حاضر نحوه طرح موضوع روایات جمع قرآن را به اجمال در آثار پیشینیان و به تفصیل در مقالات EQ بررسی و مقایسه می کند و به نقد دیدگاهی می پردازد که از رهگذر پر و بال دادن به روایات جمع قرآن، در پی تشکیک در اصالت و وحیانیت قرآن است؛ دیدگاهی که به رغم وجود ادله و شواهد فراوان بر جمع آوری قرآن در زمان رسول خدا صلی الله علی و آله کوشیده است توقیفی بودن در ترتیب سوره ها و چینش آیات و نگارش قرآن در زمان آن حضرت را انکار کند. همچنین در این مقاله در رد دیدگاه مذکور، به شماری از ادله عقلی، شواهد تاریخی و ادله نقلی، که بیانگر جمع و تدوین قرآن کریم در زمان حیات رسول خدا صلی الله علی و آله است، می پردازیم.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، جمع قرآن، دائره المعارف قرآن لیدن EQ، خاورشناسان
  • سیدمحسن کاظمی * صفحات 75-93
    با ارتحال پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم و صدور بخشنامه «منع نقل و نگارش و تدوین حدیث» تا زمانی که این بخشنامه رسما در عصر امام باقر علیه السلام لغو گردید، دستگاه حکومت به سیاست ممانعت از نقل احادیث نبوی می پرداخت. جریان تفسیری عامه در واکنش به این سیاست، ضمن پرهیز از تدوین و یا نقل احادیث نبوی صلی الله علیه و آله و سلم، به توقف در تفسیر، تفسیر برای و گرایش به روایات اسرائیلی روی آورد. این در حالی بود که اهل بیت علیهم السلام به فراخور اقتضای زمان، به مبارزه با سنت ستیزی ها و بدعت گذاری ها پرداختند. رویارویی سنت جهادگونه ائمه اطهار علیهم السلام با بدعت های زمان، به شکل گیری سلسله ای از ادوار تفسیری در تاریخ تفسیر انجامید که از نهضت تفسیری در عصر علوی گرفته تا خفقان تفسیری در عصر حسنین علی ها السلام و احیاگری تفسیری در عصر امام سجاد علیه السلام و تعمیق و ترویج تفسیر در عصر امام باقر علیه السلام را شامل می شوند.
    کلیدواژگان: تاریخ تفسیر امامیه، ادوار تفسیری، منع تدوین حدیث، اسرائیلیات، جعل حدیث
  • سیدمحمدحسن صالح *، محمد جعفری صفحات 95-110
    اثبات فضایل اهل بیت علیهم السلام در قرآن کریم، به عنوان متن مشترک و مقدس تمام مسلمانان همواره مد نظر علمای شیعه بوده است. از سوی دیگر، یکی از مهم ترین ابعاد و شئون امامت، شان «ولایت تکوینی» است که خود دارای تقریرات و تقسیمات گوناگونی است. برخی از معاصران کوشیده اند با استدلال به آیه 54 سوره نساء، مفهوم قرآنی «ملک عظیم» را مربوط به قدرت تصرف تکوینی و اثبات کننده ولایت تکوینی اهل بیت علیهم السلام آن هم در بالاترین حد خود، یعنی تدبیر و ریاست بر کل عالم تفسیر کنند. نگارنده ضمن رد این استدلال، معتقد است: اگرچه این آیه از فضایل اهل بیت علیهم السلام به شمار می رود، اما نمی توان از آن چنین برداشتی نمود. علاوه بر این، روایات متعدد ذیل آیه، این فضیلت را خارج از قلمرو تکوین و در حوزه تشریع معرفی کرده اند.
    کلیدواژگان: ملک عظیم، ولایت، ولایت تکوینی، امامت، تکوین
|
  • Mohammad Reza Mohammadalizadeh, Hamid Arian * Pages 5-22
    The Holy Qur'an in many respects calls people into thinking, but to what extent has he shown him the right method of thinking? Using a descriptive-analytical method this paper seeks to answer this question. Some believe that, the holy Qur'an has merely stated the barriers to thinking. Others believe that the holy Qur'an has referred human beings to his natural logic. This research shows that not only the holy Qur'an expresses the barriers to thinking, but also it exposes the rules of thinking and reasoning, and defines them in terms of form and matter. In the same vein, the holy Quran has explicitly or implicitly confirmed some of the methods of thinking such as wisdom, good exhortation, and, likewise, it has denied other methods such as imagination and fallacies. The right method of thinking can understood from the persuasive proofs and methods of the Qur'an, and its negative position toward the imagination and fallacious method and their means.
    Keywords: thinking, the right method of thinking, method of wisdom, method of good exhortation, method of contention, method of imagination, method of fallacy
  • Hasan Zarnoshe Farahani *, Zahra Kashaniha, Hamid Imandar Pages 23-40
    The most important common principles of interpretation between the Mu'tazilite and the neo-Mu'tazilahi school is symbolic interpretation, which brings to mind their proximity, but paying attention to its function, in terms of each group, eliminates their proximity. Using a descriptive-analytical method, this paper studies the Mu'tazilite symbolic interpretation and Nasr Abu Zayd's symbolic interpretation viewpoint, as a well-known neo-Mu'tazilahi scholar, with a comparative approach. The research findings show that the Mu'tazilites symbolically interpret the appearance of verses, with exact theological and ideological basis, whenever they consider a certain verse in contrast with their rational foundations and five principles, particularly in terms of the purification of the divine essence. But, Nasr Abu Zayd uses the symbolic interpretation merely to prove the historicity of the Qur'an, and the basis for adapting its concepts to modernity by relying on different foundations with the Mu'tazilites, and ignoring their concerns about the purification of the divine essence.
    Keywords: symbolic interpretation, Mu'tazilite, Nasr Abu Zayd, historicity of the Qur'an
  • Mahmoud Shokohitbar *, Mahmoud Rajabi Pages 41-56
    Mujtahid Shabestari regards the interpretation of scriptures as subject to the hermeneutic general rule i.e. an understanding based on the logic of question and answer. He believes that, this question and answer are based on the interpreter's pre-knowledge, interests and expectations and the process of understanding is based on a hermeneutic circle, which all of them correspond to the basic bases of the theory of philosophical hermeneutics. Using a descriptive- analytical method the paper studies the hermeneutic thoughts of Shabestari and philosophical hermeneutics with a comparative perspective. The research findings show that, the hermeneutic thought of Mujtahid Shabestari, has an incoherence and internal contradiction, due to the combination of fundamental philosophical and principled analysis of hermeneutics, such as intentionalism, seeking the text's meaning in the historical context, necessity of refining the pre-knowledge and separating valid understanding from an invalid understanding. Also, the hermeneutic thought of Shabestari, which is in line with philosophical hermeneutics, has been criticized.
    Keywords: Shabestari, hermeneutics, philosophical hermeneutics, text Interpretation, pre-assumption, text comprehension
  • Ali Khorasani * Pages 57-73
    Leiden Encyclopedia of the Qur'an (EQ) is one of the most famous Western Quranic researches in recent centuries, which can be criticized in terms of form and content, such as lack of comprehensive articles, lack of comprehensive understanding, lack of valid sources, misunderstandings of some Quranic verses and particularly creating doubt in the revelatory nature of the Qur'an. This issue is so incredible that, any flaw in this matter distorts the basis of Islam and the mission of the Prophet (P.B.U.H.). This paper seeks to criticize the related article in EQ by reviewing and comparing the narrations of collection of the Qur'an in traditional sources as well as the EQ ones, which attempts to create a doubt about the authenticity and the revelatory nature of the Qur'an, by denying the canonical order of the Quranic verses and chapters, and recording of the Qur'an at the Prophet (P.B.U.H.)'s era. Utilizing rational arguments, historical evidence and traditional proofs, this paper proves the compilation of the holy Qur'an at the Prophet (P.B.U.H.)'s era.
    Keywords: holy Qur'an, compilation of the Qur'an, Leiden Encyclopedia of Qur'an (EQ), Orientalist
  • Seyyed Mohsen Kazemi * Pages 75-93
    After the demise of the Prophet (P.B.U.H.), the government prohibited quoting, writing and compiling prophetic traditions by issuing a circular, until it was formally abolished in the era of Imam Baqir (P.B.U.H.). Facing this phenomenon, the Sunni interpretation flow, while refraining from compiling or transcribing prophetic traditions, they followed eisegesis (tafsīr bir-raʾy), the personal judgments about the verses of the Qur'an, and isra'iliyyat, the body of narratives originating from Jewish and Christian traditions, rather than from other well-accepted Islamic sources. At the same time, the Ahl al-Bayt (P.B.U.T.) started fighting anti-traditionalism and heresy according to the requirements of their time. Confronting the Jihadi tradition of the Imams (P.B.U.T.) with the heresies of the time, led to the formation of a series of interpretative periods in the history of interpretation, which includes the movement of interpretation in Imam Ali (P.B.U.H.)'s era, the interpretational repression in Hasanayn (P.B.U.T.)'s era, the revival of interpretation in Imam Sajjad (P.B.U.H.)'s era, and its depth and promotion in Imam Baqir (P.B.U.H.)'s era.
    Keywords: Imami's history of interpretation, courses of interpretation, prohibition of collecting tradition, Isra'iliyyat, forging tradition
  • Seyyed Mohammad Hasan Saleh *, Mohammad Jafari Pages 95-110
    Proving the virtues of the Ahl al-Bayt (P.B.U.T.) from the viewpoint of the Qur'an, as the common and sacred text for all Muslims, has always been considered by the Shi'a scholars. On the other hand, one of the most significant dimensions of Imamate is the status of genetic guardianship, which itself has various interpretations and divisions. Arguing the verse 4:54, some contemporaries have tried to relate and interpret the concept of great sovereignty to the power of the genetic influence and demonstrator of the genetic guardianship of the Ahl al-Bayt (P.B.U.T.) in its highest level that is, directing and mastership of the whole world. The author, while refuting this argument, believes that, such a meaning cannot be understood from the verse, though it is considered a virtue of the Ahl al-Bayt (P.B.U.T.).
    Keywords: great sovereignty, guardianship, genetic guardianship, Imamate, generation