فهرست مطالب

نشریه راهبردهای آموزش در علوم پزشکی
سال دهم شماره 6 (پیاپی 46، بهمن و اسفند 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/11/30
  • تعداد عناوین: 11
|
  • مجید یوسفی افراشته * صفحات 423-430
    زمینه و هدف
    هدف پژوهش حاضر ساخت و رواسازی مقیاس ایرانی سنجش رویکرد یادگیری مادام العمر در دانشجویان علوم پزشکی است.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر ازلحاظ شیوه جمع آوری داده ها توصیفی (غیرآزمایشی) و ازنظر هدف تحقیق و توسعه است. در تحلیل سوال ها از روش همبستگی پیرسون و تحلیل عاملی تاییدی استفاده شده است. ابزار اولیه بر اساس تحلیل مفهوم و ابزارهای مشابه تهیه شد. جامعه پژوهش شامل دانشجویان دوره کارشناسی دانشکده پیراپزشکی دانشگاه علوم پزشکی ایران و تهران بودند که در سال تحصیلی 96- 1395 مشغول به تحصیل بودند که با استفاده از فرمول کوکران 350 نفر از آنان انتخاب شدند.
    یافته ها
    روایی محتوایی این آزمون با نظر متخصصان روانشناسی تربیتی تایید شد. نتایج تحلیل نمودار سنگ ریزه و تحلیل موازی 3 عامل به عنوان عامل های زیربنایی کشف کردند. تحلیل عاملی تاییدی هم با مدل سه عاملی برازش خوبی نشان داد. همبستگی منفی و معنی دار (50/51-) نمره این آزمون با انگیزش بیرونی و همبستگی مثبت و معنی دار (0/54) آن با انگیزش درونی یادگیری روایی همگرا را برای آن تایید کرد. اعتبار کل آزمون به روش آلفای کرونباخ 0/73 و ضریب پایایی آن به روش بازآزمایی 0/89 به دست آمد.
    نتیجه گیری
    در نتیجه تحلیل های رواسازی سه عامل زیربنایی (با 14 سوال) به عنوان عوامل زیربنایی و تشکیل دهنده رویکرد یادگیری مادام العمر تعیین شدند: هدف گذاری (6 سوال)، خود راهبری و خودارزیابی (5 سوال) و استفاده از آموخته ها (3 سوال). این مقیاس می تواند در پژوهش های مختلف جهت تعیین روابط و پیش بینی آن مورداستفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: یادگیری، یادگیری مادام العمر، آموزش پزشکی
  • مهدی میرزایی علویجه، بهزاد کرمی متین، نصرالله حسینی، شعیب رحیمی، فرزاد جلیلیان صفحات 431-437
    زمینه و هدف
    آمادگی برای یادگیری خود راهبرد به صورت درجه ای که دانشجویان دارای نگرش، توانایی و ویژگی های شخصیتی مورد نیاز برای یادگیری خود راهبرد می باشد، تعریف می شود. هدف از مطالعه حاضر تعیین وضعیت آمادگی برای یادگیری خود راهبرد و عوامل زمینه ای مرتبط با آن در میان دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی کرمانشاه بود.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی مقطعی در میان 320 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی کرمانشاه انجام شد. نمونه گیری به طور تصادفی ساده و با احتمال متناسب با حجم در هر یک از دانشکده ها انجام گرفت. جمع آوری اطلاعات با استفاده از پرسشنامه آمادگی برای یادگیری خود راهبرد Fisher انجام شد. تجزیه و تحلیل داده ها با بهره گیری از نرم افزار آماری Spss ویرایش 16 و با استفاده از آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و آمار تحلیلی (مربع کای، و آزمون تی) در سطح معناداری 0/05 انجام گرفت.
    یافته ها
    میانگین سن دانشجویان 23/13 با انحراف معیار 2/92 سال بود؛41/7 درصد دانشجویان در وضعیت آمادگی بالا برای یادگیری خود راهبرد قرار داشتند. دانشجویان دختر و دانشجویانی که مادر آنان دارای تحصیلات دانشگاهی بودند آمادگی بالاتری برای یادگیری خود راهبرد داشتند (0/05>P).
    نتیجه گیری
    کمتر از نیمی از دانشجویان در وضعیت آمادگی بالا برای یادگیری خود راهبرد قرار داشتند؛ این یافته ها ضرورت توجه بیشتر به آموزش یادگیری خود راهبرد در میان دانشجویان را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: تمایل به یادگیری، خودکنترلی، خود مدیریتی، یادگیری، آموزش
  • فیروز محمودی، الهه حبیبی رامیانی، رعنا بابازاده صفحات 438-446
    زمینه و هدف
    هدف پژوهش بررسی عوامل موثر بر پذیرش یادگیری از طریق موبایل در بین دانشجویان دانشگاه تبریز و دانشگاه علوم پزشکی تبریز در سال تحصیلی 1395-1394 بود.
    روش بررسی
    روش پژوهش توصیفی از نوع پیمایشی است. 286 نفر از دانشجویان دانشگاه تبریز و علوم پزشکی تبریز در سال تحصیلی 1395-1394 با روش نمونه گیری تصادفی ساده به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شده است که پایایی آن بر اساس آلفای کرونباخ 0/79 به دست آمد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار استنباطی (رگرسیون خطی چند متغیره) با استفاده از نرم افزار Spss- 19استفاده شده است.
    یافته ها
    یافته ها نشان می دهد متغیر سودمندی درک شده، سهولت درک شده و کاربرد سیستم بر نگرش دانشجویان نسبت به یادگیری از طریق موبایل موثر بودند. اما متغیر های پشتیبانی، خودکارآمدی و اعتماد در نگرش نسبت به یادگیری از طریق موبایل تاثیری نداشته اند. همچنین متغیرهای اعتماد، سهولت درک شده و پشتیبانی بر تصمیم به استفاده از موبایل در یادگیری موثر بودند؛ اما در مقابل کاربرد سیستم و سودمندی درک شده بر تصمیم به استفاده از موبایل جهت یادگیری بی تاثیر بوده اند.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته ها متغیر سودمندی بیشترین تاثیر را بر نگرش نسبت به یادگیری از طریق موبایل داشته است. بنابراین، قبل از به کارگیری موبایل در آموزش ، با تدوین راهکارهایی جهت انطباق کارایی این نوع نظام آموزشی با زمینه های اقتصادی، اجتماعی و... میزان سودمندی نسبت به یادگیری از طریق موبایل را افزایش دهند. از طرف دیگر اعتماد نیز از عوامل موثر در پذیرش یادگیری از طریق موبایل می باشد. دانشگاه می تواند به صورت سازماندهی شده، مطالب سنجیده شده را از طریق موبایل ارایه نماید.
    کلیدواژگان: یادگیری از طریق موبایل، الگوی پذیرش فناوری، نگرش، تصمیم به استفاده
  • مسلم عباسی، ذبیح پیرانی، الهه صالحی صفحات 447-454
    زمینه و هدف
    با توجه به نقش مهم متغیرهای روان شناختی بر ابعاد مختلف سلامت و عملکرد تحصیلی دانشجویان، هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه کمال گرایی مثبت و منفی با بهزیستی هیجانی و اشتیاق تحصیلی دانشجویان پرستاری بود.
    روش بررسی
    طرح پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی است. جامعهٔ آماری پژوهش حاضر کلیه دانشجویان پرستاری شهر اراک بودند. نمونه پژوهش شامل 365 نفر از دانشجویان پرستاری شهر اراک بود که به روش نمونه گیری در دسترس از دانشکده های پرستاری انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه کمال گرایی مثبت و منفی Terry-short و همکاران، مقیاس بهزیستی هیجانی Keyes و Magyar-Moe و پرسشنامه اشتیاق تحصیلی Fredricks و همکاران استفاده شد. برای تحلیل داده ها از آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی چند متغیره به روش ورود استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که بین کمال گرایی مثبت با بهزیستی هیجانی و اشتیاق تحصیلی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد (0/01> P). همچنین بین کمال گرایی منفی با بهزیستی هیجانی و اشتیاق تحصیلی همبستگی منفی و در سطحی معناداری وجود دارد (0/01> P). با توجه به 2R تعدیل یافته، کمال گرایی مثبت و منفی قادر به تبیین 32 ٪ از واریانس اشتیاق تحصیلی و 12 ٪ از واریانس بهزیستی هیجانی دانشجویان پرستاری است.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های تحقیق حاضر، می توان گفت که کمال گرایی نقش مهمی در عملکرد تحصیلی و بهزیستی دانشجویان ایفا می کند و نیازمند توجه هر چه بیشتر مسئولان آموزشی به اهمیت مباحث و مداخلات روان شناختی و مشاوره ای در بهبود عملکرد و ارتقا سلامت دانشجویان می باشد.
    کلیدواژگان: کمال گرایی، بهزیستی هیجانی، اشتیاق، دانشجویان پرستاری
  • امیر فاضل، امین رضا کمالیان، علیقلی روشن صفحات 455-468
    زمینه و اهداف
    باوجود کاربرد گسترده مدل های توانمندسازی، هنوز ابعاد و مولفه های مختلف آن در آموزش عالی به خوبی روشن نیست. هدف این مقاله شناسایی ابعاد و مولفه های توانمندسازی منابع انسانی دانشگاهی با تاکید بر دانشگاه های نسل سوم و چهارم و ارائه یک الگوی مفهومی بر اساس آن می باشد.
    روش بررسی
    برای انجام این پژوهش علاوه بر مطالعه اسنادی، از تکنیک دلفی فازی جهت پالایش عوامل و مولفه ها بهره گرفته شده است. نظرسنجی به عمل آمده در چهار مرحله و در سال 1395 انجام گرفته و نتایج هر مرحله با استفاده از فرمول های روش دلفی فازی مورد پالایش قرارگرفته است.
    یافته ها
    الگوی توانمندسازی کارکنان و اساتید در دانشگاه ها و با تاکید بر دانشگاه های کارآفرین و ارزش آفرین در سه بعد و 22 مولفه برای اساتید و 23 مولفه برای کارکنان نظام آموزش عالی طراحی گردیده و به عنوان الگویی پیشنهادی جهت توانمندسازی منابع انسانی دانشگاه ها در ایران ارائه شده است.
    نتیجه گیری
    الگوی ارائه شده در این پژوهش می تواند توانمندسازی منابع انسانی دانشگاهی با رویکرد استقرار دانشگاه های نسل سوم و چهارم را مورد ارزیابی قرار دهد و با توجه به بهره گیری از پشتوانه ادبیات غنی موضوع و مدل های کمی مختلف و شاخص های قابل سنجش، و به کارگیری نظرات خبرگان در توانمندسازی امکانی است تا دانشگاه ها بتوانند ضمن تحلیل وضعیت موجود و بهینه کاوی از تجارب موفق، اقدام به ارائه طرح ها و اقدامات بهبود نمایند.
    کلیدواژگان: توانمندسازی، آموزش عالی، منابع انسانی دانشگاه، دانشگاه های نسل سوم و چهارم، دلفی فازی
  • زبیر صمیمی، ابوذر دهانی، فرناز شبان بسیم*، آرش شهبازیان خونیق صفحات 469-478
    زمینه و اهداف

    رفتارهای پرخطر سلامت و بهزیستی افراد را با خطر مواجه می سازد، بنابراین شناخت عوامل موثر بر آن اهمیت فراوانی دارد. لذا هدف از پژوهش حاضر تعیین نقش هویت تحصیلی و انگیزش تحصیلی در رفتارهای پرخطر دانشجو- معلمان پسر دانشگاه تربیت معلم سبزوار بود.

    روش بررسی

    روش پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانشجو- معلمان پسر دانشگاه فرهنگیان سبزوار در سال تحصیلی 96- 1395 به تعداد 500 نفر بود که از بین این دانشجویان 220 نفر به روش نمونه گیری در دسترس و با استفاده از فرمول کوکران به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه منزلت هویت تحصیلی، مقیاس انگیزش تحصیلی و پرسشنامه رفتارهای پرخطر جوانان ایرانی استفاده شد. برای تجزیه وتحلیل داده های پژوهش از نرم افزار Spss- 16 و آزمون تحلیل رگرسیون چندگانه با روش گام به گام استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که هویت تحصیلی موفق با مولفه های سیگار کشیدن و رابطه جنسی و هویت تحصیلی دنباله رو با مولفه رابطه جنسی رابطه منفی معناداری داشت (0/05> p). انگیزش درونی با مولفه های سیگار کشیدن و رابطه جنسی رابطه منفی معنادار داشت (0/01>p). نتایج تحلیل رگرسیون گام به گام نشان داد که هویت تحصیلی موفق و هویت تحصیلی دنباله رو، مولفه های سیگار کشیدن و رابطه جنسی را پیش بینی می کنند و همچنین انگیزش درونی، مولفه های سیگار کشیدن و رابطه جنسی را پیش بینی می کند (0/05> p).

    نتیجه گیری

    هویت تحصیلی و انگیزش تحصیلی، پیش بینی کننده رفتارهای پرخطر دانشجویان هستند.

    کلیدواژگان: هویت تحصیلی، انگیزش تحصیلی، رفتارهای پرخطر
  • نادر بهلولی، طاهر پذیریه صفحات 479-491
    زمینه و اهداف
    40 درصد افراد در جوامع پیشرفته به فرسودگی شغلی مبتلا هستند. فرسودگی شغلی ناشی از تنیدگی و فشارهای عصبی است که در نقش سازمانی فرد موثر است. لذا هدف از این مطالعه، بررسی ارتباط بین ویژگی های شخصیتی و تنش شغلی با میزان فرسودگی شغلی اعضای هیئت علمی دانشکده های علوم پزشکی کشور است.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر پژوهشی توصیفی از نوع مقطعی و همبستگی است که 231 نفر از کلیه اعضای هیئت علمی مشغول به تدریس در دانشکده های علوم پزشکی کشور در سال تحصیلی 1395-1394 را شامل می شود. از آن میان 136 نفر حجم نمونه با جدول مورگان تعیین شد. جمع آوری داده ها با استفاده از سه پرسش نامه استاندارد (پرسش نامه فرسودگی شغلی ماسلاچ، پرسش نامه نئو فرم کوتاه مک کرا و کاستا و پرسش نامه تنش شغلی) انجام شد. داده ها هم در دو بخش آمار توصیفی و استنباطی تحلیل شدند.
    یافته ها
    بین عوامل تنش فردی و عوامل تنش سازمانی با فرسودگی شغلی رابطه معنی داری وجود دارد. همچنین بین ویژگی های شخصیتی با فرسودگی شغلی، تنش فردی و تنش سازمانی رابطه معنی داری وجود دارد. بین ویژگی های جمعیت شناسی با تنش فردی، تنش سازمانی و فرسودگی شغلی هیچ رابطه ای وجود نداشت؛ اما زنان و مردان از نظر ویژگی های شخصیتی تفاوت داشتند. زنان نسبت به مردان گشودگی، مقبولیت و وظیفه شناسی بیشتری داشتند.
    نتیجه گیری
    در فرسودگی شغلی اعضای هیئت علمی دانشگاه های علوم پزشکی کشور، عوامل تنش فردی و سازمانی موثر است. این تاثیر با ویژگی های جمعیت شناسی هیچ ارتباطی ندارد. همچنین ویژگی های شخصیتی اعضای هیئت علمی دانشگاه های علوم پزشکی در فرسودگی شغلی آنها موثر است. علاوه بر این استادان زن نسبت به استادان مرد گشودگی، مقبولیت و وظیفه شناسی بیشتری داشتند.
    کلیدواژگان: ویژگی های شخصیتی، تنش شغلی، فرسودگی شغلی، علوم پزشکی
  • رحمت الله مرزوقی، مهدی محمدی، محمد علی خورسندیان، فریده براهویی * صفحات 492-507
    زمینه و هدف

    حقوق بشر از کرامت و آزادی هر انسانی محافظت می کند، بنابراین باید دولت ها تعلیم و تربیت خود را به منظور ارتقا بهره مندی از حقوق بشر هدف گذاری نمایند. لذا هدف پژوهش حاضر تدوین برنامه درسی حقوق بشر در آموزش عالی جمهوری اسلامی ایران بوده است.

    روش بررسی

    بر اساس طرح کیفی و روش مطالعه موردی، به منظور تعیین عناصر لازم برای تدوین برنامه درسی حقوق بشر، نظر اساتید و متخصصان گروه حقوق و علوم اجتماعی دانشگاه های شهید بهشتی، اصفهان، شیراز و کرمان با استفاده از پرسشنامه باز پاسخ و نیمه ساختارمند با نمونه گیری هدفمند و با تکنیک اشباع نظری اخذ گردید. سپس داده های به دست آمده با استفاده از نرم افزار N-Vivo در قالب شبکه مضامین پایه، سازمان دهنده و فراگیر دسته بندی و سازماندهی شدند. برای اعتباریابی داده های کیفی از روش همسوسازی استفاده شد.

    یافته ها

    برنامه درسی حقوق بشر (مضمون فراگیر) دارای ابعادی مانند محتوا، منطق، اهداف، روش ها و محیط یادگیری به عنوان مضامین سازمان دهنده می باشد و هر کدام از این مضامین نیز دارای سطوح و مضامین پایه متنوعی هستند که در تدوین برنامه درسی حقوق بشر بایستی مد نظر قرار گیرند.
    بحث: حقوق بشر از طریق تقاضای آگاهانه و مداوم و دانستن، درک و حمایت از حقوق همه مردم و احترام به آن ها محقق می گردد. بنابراین آموزش حقوق بشر سهم بزرگی در حفاظت مستمر و مداوم از نقض حقوق بشر را به عهده دارد و نوعی سرمایه گزاری مهم برای دستیابی به جامعه ای است که در آن تمام افراد قابل احترام و ارزشمند باشند.

    کلیدواژگان: برنامه درسی، برنامه درسی حقوق بشر، آموزش حقوق بشر، آموزش عالی
  • لیلا اسدی، مریم دافعی، شهناز مجاهد، مریم محمدی مهدی آباد زاده صفحات 508-515
    زمینه و هدف
    آموزش مسائل قانونی به صورت کاربردی و متناسب درحرفه مامایی به دلیل پوشش حیطه وسیعی از خدمات بهداشتی و درمانی این حرفه، از جایگاه مهم وخطیری برخوردار است. هدف از پژوهش حاضر ارائه و تلفیق روش آموزش دانشجو محور مشارکتی و ارائه بسته آموزشی در راستای ارتقا کیفیت واحد درسی حقوق و پزشکی قانونی در مامایی می باشد.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر، یک مطالعه مداخله ای بود. که جامعه پژوهش را دانشجویان مامایی کارشناسی مامایی که مجموعا 90 نفر بودند، تشکیل دادند. جمع آوری اطلاعات توسط سه پرسشنامه محقق ساخته «ارزیابی واحد حقوق و پزشکی قانونی در مامایی، میزان آگاهی دانشجویان در مورد مباحث پزشکی قانونی در مامایی و رضایت دانشجویان از نحوه برگزاری کارگاه ها»، انجام شد به منظور توصیف داده ها از نرم افزار20 -Spss و روش های آماری توصیفی، آزمون تی وابسته و ویلکاکسون استفاده شد.
    یافته ها
    بر اساس نتایج پژوهش میانگین نمره آگاهی دانشجویان در زمینه مباحث قانون در مامایی پس از برگزاری کارگاه (14/05 از 18) در مقایسه با پیش از برگزاری کارگاه (8/4 از 18) به طور معناداری افزایش یافته بود(0/005>P).در رابطه با بسته آموزشی مذکور حدود 80 درصد دانشجویان محتوی بسته آموزشی را مناسب دانسته و ابراز داشته اند که این بسته می تواند به عنوان منبع کمک آموزشی در دسترس، به ارتقا فعالیت های قانونمند آنها کمک نماید.
    نتیجه گیری
    استفاده از روش آموزشی تلفیقی، برگزاری کارگاه آموزشی دانشجو محور مشارکتی و ارئه بسته آموزشی تکمیلی به عنوان روش های نوین آموزش پزشکی می تواند در ارتقای کیفیت آموزش واحد حقوق و پزشکی قانونی در حرفه مامایی نقش مهمی داشته باشد.
    کلیدواژگان: آموزش، اخلاق، قانون، ماما
  • خدیجه آذر *، توران سلیمانی صفحات 516-525
    زمینه و هدف

    هدف از برنامه جانشین پروری، آماده سازی نیروهای مستعد داخل سازمان برای تصدی مشاغل کلیدی، حساس و راهبردی است.براین اساس یکی از مسایل مهم برای هر سازمان و ذینفعان آن موضوع، جانشین- پروری می باشد. بی شک وجود بسترهایی برای اجرای موفق هر برنامه در یک سازمان ضروری و الزامی است.هدف پژوهش حاضر، بررسی میزان آمادگی کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی واحداردبیل در سال95-94 جهت اجرای برنامه جانشین پروری بوده است.

    روش بررسی

    روش پژوهش توصیفی و برحسب هدف کاربردی می باشد. اطلاعات مورد نیاز از طریق پرشسنامه دورکیم کسب گردید. جامعه آماری شامل کلیه کارکنان دانشگاه آزاد اردبیل که 400 نفربودند بر اساس جدول مورگان نمونه ای به حجم200نفر به روش تصادفی طبقه ای انتخاب گردید. ابزار جمع آوری داده پرسشنامه استانداردی بود که روایی آن قبلا بررسی شده و پایایی آن نیز با آلفای کرونباخ 0/82 تایید شده بود. از آزمون آماری tتست با استفاده از از نرم افزار Spss-18 داده ها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند

    یافته ها

    نتایج بررسی وضعیت جانشین پروری و عوامل موثر بر آن(تعیین خط مشی،ارزیابی کاندیدا، توسعه کاندیدا، ارزیابی سیستم مدیریت جانشین پروری) نشان داد که نمونه مورد نظر از این حیث در وضعیت متوسط به بالا قرار دارد یعنی از وضعیت مطلوبی برخودار می باشد.

    نتیجه گیری

    از تحلیل فرضیه اصلی پژوهش می توان نتیجه گرفت که میزان آمادگی دانشگاه مورد مطالعه جهت اجرای موفق برنامه جانشین پروری بالاتر از حد مطلوب می باشد. در مجموع، این دانشگاه با استفاده از این ظرفیت می تواندمهارتهای لازم برای مدیریت شایسته در افراد مستعد را ارتقاء بخشد.

    کلیدواژگان: برنامه جانشین پروری، مدیران، دانشگاه
  • آزیتا سلاجقه، مهران فرج اللهی، نعمت الله موسی پور، محمدرضا سرمدی صفحات 526-541
    زمینه و هدف
    پژوهش حاضر با هدف تبیین و اعتبار سنجی مولفه ها و شاخص های بین المللی سازی دانشکده های مجازی انجام شده است.
    روش بررسی
    این پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی و از نظر روش توصیفی- تحلیلی است. در مرحله اول با رویکرد اکتشافی تطبیقی و مطالعه ادبیات، مراحل فرایند بین المللی سازی آموزش شناسایی و مولفه های تاثیرگذار بر آن احصاء گردیده اند، سپس مولفه ها با آزمون تی مستقل اعتبارسنجی شده اند (100 نفر نمونه)، در مرحله بعد با استفاده از روش دلفی شاخص هایی برای این ابعاد معرفی شده (20 نفر نمونه) و در انتها با اجرای مدلهای ساختاری (250 نفر نمونه) به اکتشاف و تایید آنها پرداخته شده است.
    یافته ها
    نتایج حاصل از اعتبار سنجی مولفه ها نشان می دهد با توجه به اینکه پی مقدار سطح کفایت مطلوب در تمامی مولفه ها بیشتر از 0.05 است فرض صفر که کفایت مطلوب شاخصهای بین المللی سازی آموزش است مورد تایید قرار گرفته است، بنابراین 13 مولفه به عنوان ابعاد موثر «بین المللی سازی آموزش» معرفی شده اند. سپس با استفاده از تکنیک دلفی 41 شاخص به عنوان شاخص های موثر؛ معرفی و با استفاده از معادلات ساختاری مورد تائید قرار گرفته اند.
    نتیجه گیری
    شاخص ها و مولفه های مطلوب بین المللی سازی آموزش مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته اند و سعی شده است زمینه ای فراهم شود تا با تدوین این شاخص های غالب، طراحی دانشکده های بین المللی مجازی و اقدامی در جهت تحقق این امر مهم فراهم آید.
    کلیدواژگان: شاخص های بین المللی سازی، اعتبارسنجی، آموزش مجازی و از دور، دانشکده مجازی
|
  • Majid Yousefi Afrashte * Pages 423-430
    Background And Aim
    The aim of this study was to construct and validate the scale to assess Iranian approach to lifelong learning in medical students.
    Methods
    This study is descriptive (non-experimental) in terms of data collection methods and research and development in terms of purpose. In item analysis, Pearson correlation and confirmatory factor analysis method was used. The Primary instrument was developed based on conceptual analysis and similar instruments. The study population included undergraduate students of Iran and Tehran Universities’ of Medical Sciences and who were enrolled in the academic year 2016-2017 and by using clustering sampling methods a sample of 350 of them were selected.
    Results
    Content validity of the test was confirmed by the experts of educational psychology. The results of scare plot and parallel analysis discovered three factors as infrastructure factors. Confirmatory factor analysis also showed good fit with the three-factor model. The negative significant correlation (-0.51) of test scores were confirmed by external motivation of learning and positive significant correlation (0.54) were confirmed by intrinsic motivation of learning. The reliability of the whole test was obtained 0.73 by using Cronbach's alpha method and its reliability coefficient was obtained 0.89 with re-test method.
    Conclusion
    As a result of validating analysis, three underlying factors (with 14 items) were established as constituent components of lifelong learning approach: Goal setting (6 items), self-directing and self-assessment (5 items) and using the knowledge (3 items). This scale can be used in different studies to determine relationships and its prediction.
    Keywords: learning, lifelong learning, medical education
  • Mehdi Mirzaei-Alavijeh, Behzad Karami-Matin, Nasrollah Hosseini, Shoaib Rahimi, Farzad Jalilian Pages 431-437
    Background And Aims
    Self-Directed learning readiness defined as a degree that students attitudes, abilities, and personality traits need to learn self-directed. The aim of this study was to determine the status of self- directed learning readiness and its associated contextual factors among Kermanshah University of medical sciences students.
    Methods
    This cross-sectional study was conducted among 320 students of Kermanshah University of medical sciences. Simple randomized sampling method was used with probability proportional to size in each school. Data collection was performed by using the Fishers self-directed learning readiness questionnaire. Data were analyzed by SPSS-16 and using descriptive statistics (mean and standard deviation) and analytical statistics (chi-square and t-test), at 0.05 significance level.
    Results
    The mean age of students was 23.13±2.92 years old: %41.7 of students were in a high readiness to self- directed learning. Female students and those, whose mothers had university education had higher readiness to self- directed learning (P
    Conclusions
    Less than half of the students had high readiness to self- directed learning, these findings point to the importance of self- directed learning teaching among students.
    Keywords: Self, Management, Desire for Learning, Self, Control, Learning, Teaching
  • Firooz Mahmoodi, Elaheh Habibi Ramiani, Rana Babazadeh Pages 438-446
    Background And Aim
    The aim of this study was to investigate the factors influencing the acceptance of mobile learning among students of Tabriz University and Tabriz University of Medical Sciences in the academic year 2015-2016.
    Methods
    The research is descriptive. 286 students of Tabriz University and Tabriz University of Medical Sciences were selected based on simple random sampling method. The researcher made questionnaires was used for collecting data. The reliability of questionnaires was obtained (0.79) based on Cronbach's alpha. For data analysis, inferential statistics (multivariate linear regression) were used by using SPSS 19 software.
    Results
    The Results showed that the perceived efficacy, perceived ease of use and attitude towards learning through mobile applications are effective factors in Learning. However, variables of support, self-efficacy and trust in attitudes towards learning via mobile phones have not been affected the acceptance of mobile learning. Also variables of trust, perceived ease of use and support are effective for the decision to use mobile; but in contrast the application of the system and the perceived usefulness were ineffective on the decision to use the mobile for learning.
    Conclusion
    According to the results, usefulness has the biggest influence on attitudes towards learning through mobile. So, before applying mobile in education, usefulness of mobile learning was increased by developing strategies to adapt the efficiency of this type of educational system with the areas of economic, social and… .On the other hand, confidence is one the effective factors on the acceptance of mobile learning. Based on this result the university can present organized content based on Mobile learning formats.
    Keywords: mobile based learning, Technology Acceptance Model, Attitude, intention to use
  • Moslem Abbasi, Zabih Pirani, Elahe Salehi Pages 447-454
    Background And Aims
    According to the important role of the psychological variables on students various dimensions of health and academic performance, the aim of this study was to investigate the relationship between the positive and negative perfectionism with Emotional well-being and academic Engagement in nurse’s students.
    Methods
    The Design of this study is descriptive and correlation. The statistical population of this study included all nursing students in Arak city. Research sample was consisted of 365 nursing students of Arak city, which were selected by available sampling method from nursing faculties. Data collecting was conducted by using Terry-short and et al positive and negative perfectionism questionnaire, Keyes & Magyar-Moe Emotional well-being scale and Fredricks and et al academic engagement questionnaire. For data analysis the Pearson correlation and multivariate linear regression were used with inter method.
    Results
    results of Pearson correlation showed that there is a positive and significant correlation between positive perfectionism with emotional well-being and academic engagement (P
    Conclusion
    According to the findings of present research, it can be said that perfectionism plays an important role in student's academic performance and general well-being and is required to pay more attention of educational authorities to the importance of discussions and psychological interventions and counseling on improving the performance and the health of students.
    Keywords: Perfectionism, Emotional well, being, Motivation, nurse's students Students
  • Amir Fazel, Aminreza Kamalian, Aligholi Rowshan Pages 455-468
    Background And Aim
    Despite the widespread application of empowerment models, its various dimensions and components in higher education is not clear enough. The aim of this study is to identify dimensions and components of academic human resource empowerment of third and fourth generation of universities, and consequently, presents a conceptual model based on it.
    Methods
    In this research in addition to the documentary study, the Fuzzy Delphi technique was used to refine the factors and components. The survey was carried out in four steps in 2016, and results of each stage have been refined using fuzzy Delphi method formulas.
    Results
    Staff and faculty empowerment model at the entrepreneurial and value-creating universities, in four dimensions and 22 components for faculties and 23 components for staff of the higher education system has been designed, and provided as a model for empowering the human resources of universities in Iran.
    Conclusion
    Presented model in this study, can evaluate empowerment of human resource of universities with approach of stablishing of third and fourth gneration universities, and and according to utilizing the backing a rich literature on the subject and various quantitative models, and measurable indicators, and using expert's opinions of empowerment, is an opportunity for universities to analyze the situation and benchmarking of successful experiences, act for presenting plans and actions to improvement.
    Keywords: Empowerment, Higher education, Human resource of university, 3rd, 4rd generation universities, Fuzzy Delphi
  • Zobair Samimi, Abozar Dehani, Farnaz Shaban Basim, Arash Shahbaziyan Khonig Pages 469-478
    Background And Aim

    High-risk behaviors endanger the health and well-being of individuals. Therefore, it is important to recognize its effective factors. Therefore this study aimed to explain student - teachers high-risk behaviors based on academic identity and academic motivation.

    Methods

    The research method was a descriptive-correlation, and the statistical population consists of all male student – teachers (n=500) at Farhangian University of Sabzevar in 2016-2017 and 220 students were selected using available sampling method and using the Cochran formula. Academic identity status questionnaire, academic motivation scale and Iranian youth high-risk behaviors scale were used for data gathering. Data analysis was performed using the multiple regression analysis (stepwise) and software SPSS version 16.
    Findings: The results showed that there is a significant negative relationship between academic identity achievement with smoking and sex and followering academic identity with sex (p>0.05). There is a significant negative relatioship between internal motivation with smoking and sex (p>0.01). Stepwise regression analysis showed academic identity achievement and academic identity follower predict Smoking and sex components. Also, intrinsic motivation predict smoking and sex components of high-risk behaviors.

    Conclusion

    Academic identity and academic motivation are predictors of high-risk behaviors in students.

    Keywords: High, Risk Behaviors, Academic identity, Academic motivation
  • Nader Bohloli, Tahereh Paziriye Pages 479-491
    Background And Aims
    40% of those advanced societies are suffering from job burnout. Job Burnout is caused by strain and stress which are effective in person's organizational role. The aim of this study was to investigate the relationship between personality traits and job stress with job burnout among faculty members in medical sciences universities of Iran.
    Method
    This study is a descriptive correlational research that included 231 faculty members who were teaching in medical sciences schools between the academic year 2015 and 2016. 136 sample were determined by Morgan table. Data were collected using standard questionnaires including Maslach Job Burnout, job stress and Neo questionnaires (Short Form of Lycra Costa Mac). The data were analyzed in two parts of descriptive and inferential statistics.
    Results
    there is a significant relationship between individual and organizational tensions with job burnout. It can be significantly observed between personality traits and job burnout, individual and organizational tensions. However, there was no correlation between individual tension and the demographic, organizational tension and job burnout, but men and women are different in terms of personality features while women were more loyalty and acceptability than men.
    Conclusion
    individual and organizational tensions are effective among faculty members’ job burnout in medical sciences university of Iran. Taking into account the personal characteristics, this effect varies per person that does not have any relationship with the demographics.
    Keywords: personality traits, job stress, job burnout, Medical Sciences
  • Rahmatollah Marzoghi, Mehdi Mohammadi, Mohammad Ali Khorsandeyan, Farideh Barahouei Pages 492-507
    Background And Aim

    Human rights protect the dignity and liberty of every human being, therefore governments should direct their education and training towards promoting the enjoyment of human rights. This study aimed to develop a human rights curriculum for higher education in the Islamic Republic of Iran.

    Materials And Methods

    Based on the qualitative design and case study methodology, to determine the necessary elements for developing a human rights curriculum, the opinion of professors and experts of law and social sciences in Shahid Beheshti, Isfahan, Shiraz, and Kerman universities was obtained by using an open-ended and semi-structured questionnaire with purposeful sampling and theoretical saturation technique. Then, the obtained data were categorized and organized into basic, organizing, and global themes by using N-Vivo software which created a thematic network. The triangulation method was used to validate the qualitative data.

    Results

    A human rights curriculum (global theme) has some dimensions such as content, logic, goals, methods, and learning environment as organizing themes, and each of these has different levels and various basic themes that should be considered in developing a human rights curriculum.

    Discussion

    Human rights are realized through conscious and continuous demands for the rights of all individuals and learning, understanding, protecting and respecting these rights are vital for their realization. Therefore, educating about human rights plays a major role in the persistent protection of human rights and fighting against their violation and it is an important investment in achieving a society in which all people are respected and valued.

    Keywords: Curriculum, Human rights curriculum, Human rights education, Higher education
  • Leila Asadi, Maryam Dafei, Shahnaz Mojahed, Maryam Mohammadi Mehdi Abad Zadeh Pages 508-515
    Background And Aims
    Practical and proportional education of legal issues in the midwifery is important as a result of covering a wide range of health care services. This study aimed to present and integrate the student-centered participatory teaching method and provide an educational package in order to improve the quality of the legal and medical law course in midwifery.
    Methods
    This was a case-control study. Statistical population consists of 90 midwifery students. Three researcher made questionnaires: "evaluation the unit of rights and forensic in midwifery, knowledge of students about of forensic medicines issues in midwifery and student satisfaction of the workshop" was used for collecting data. Finally, to describe the data SPSS-20 software, descriptive statistical methods, t-test and Wilcox on tests were used.
    Results
    According to the results the average score of student's knowledge in forensic issues in midwifery had increased significantly (P
    Conclusion
    According to the results, using combination learnin method, holding a participatory student-centered workshop and presenting a supplementary educational package can improve the quality of law and forensics course in midwifery.
    Keywords: Education, teaching, Law, Ethical Issue, midwife
  • Khadijeh Azar, Tooran Soliemani Pages 516-525
    Background And Aims

    The aim of successor planning is to prepare and train talented personnel in organizations for strategic and key positions. Accordingly, the issue of successor planning is one of the most important issues in every organization. It is clear that there need to be proper rudiments and preliminary conditions for successful implementation of any program in organizations. This survey aimed to investigate the amount and level of preparation and readiness of Ardebil Azad university’s staff for successor planning in 2015-2016.

    Methods

    The research method is descriptive and applied in terms of purpose. The required information were collected using Durkim questionnaire. The statistical population consisted of all the 400 staffs of Ardebil Azad University from which 200 were chosen randomly by using Morgan table. A questionnare whose reliability and validity were set using Chronbakh, was used as data collecting tool. The data were analysed by using spss18 software and t-test.

    Results

    The results of data analysis and its effective factors (policy making, candidate assesment, candidate development and successor planing assesment) showed that university’s readiness for successor Planning was quite high.

    Conclusions

    It can be concluded that the readiness of the studied university to execute the successor planning is higher than the desired level. As a result, the university can enhance the necessary skills for proper management in prone individuals, by using this appropriate capacity.

    Keywords: Succession Planning, Managers, university
  • Azita Salajegheh, Mehran Farajollahi, Nematollah Moosapur, Mohamadreza Sarmadi Pages 526-541
    Aims: The purpose of this study is to explain and validate the components and indicators of internationalization of virtual colleges.
    Methods
    This is an applied research in terms of purpose and descriptive-analytical study in terms of method. In the first stage, with the comparative- exploratory approach and the study of literature, the stages of the internationalization process of education and its components have been identified. Then, the components were validated by independent t-test (100 samples), In the next step, by using the Delphi method, indicators for these dimensions introduced (20 samples) and Finally, they have been explored and verified by doing of structural models (250 samples)
    Results
    The results of the validation of the components show that the level of optimal adequacy in all components is more than 0.05, the zero assumption is appropriated therefore, 13 components have been introduced as effective dimensions of internationalization of education. Then, by using the Delphi technique, 41 indicators were introduced as effective indicators, and validated by using structural equations models
    Conclusion
    Indicators and desirable components of internationalization of education have been studied and analyzed, and it has been attempted to provide the base in which by introducing of these dominant indicators, to achieve the designing of virtual colleges.
    Keywords: Internationalization Indicators, validation, virtual, distance education, virtual colleges