فهرست مطالب

نشریه راهبردهای آموزش در علوم پزشکی
سال یازدهم شماره 4 (پیاپی 50، مهر و آبان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/07/10
  • تعداد عناوین: 18
|
  • فرامرز محمدی پویا ، آقای سجاد قارلقی، آقای سهراب محمدی پویا، خانم سحر قریب طزره صفحات 1-8
    مقدمه
    با توجه به نقش آفرینی دانشجویان در راه توسعه کشور، همچنین نقش ویژگی های شناختی – اجتماعی در فرایند یاددهی و یادگیری، هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بین هوش اجتماعی با ادراک دانشجویان تحصیلات تکمیلی از ساختار کلاس با نقش میانجی باورهای خودکارآمدی می باشد.
    روش کار
    روش پژوهش حاضر، توصیفی – همبستگی به ویژه بر پایه مدل سازی معادلات ساختاری می باشد. جامعه پژوهش نیز شامل کلیه دانشجویان خوابگاهی دانشگاه تهران در مقطع تحصیلات تکمیلی می باشد. پرسشنامه های هوش اجتماعی، باورهای خودکارآمدی و ادراک از ساختار کلاس نیز ابزار پژوهش را تشکیل دادند.
    یافته ها
    یافته های پژوهش حاکی از ارتباط مثبت و معنی داری هوش اجتماعی با باورهای خودکارآمدی (43/0 = r) و ادراک از ساختار کلاس درس (58/0 = r) ، همچنین باورهای خودکارآمدی و ادراک از ساختار کلاس درس (37/0 = r) بود (01/0 < P). نتایج ضرایب مسیر مستقیم استاندارد شده نشان داد که هوش اجتماعی 52/0 از تغییرات باورهای خودکارآمدی و 84/0 از تغییرات ادراک از ساختار کلاس درس را تبیین می کند و باورهای خودکارآمدی 29/0 از تغییرات ادراک دانشجویان از ساختار کلاس درس را تبیین می کند.
    نتیجه گیری
    از آنجایی که نتایج بر ارتباط معنادار و نقش تبیین کنندگی تغییرات ادراک از ساختار کلاس به وسیله هوش اجتماعی و باورهای خودکارآمدی، برگزاری کارگاه ها و کلاس های آموزشی هوش اجتماعی و باورهای خودکارآمدی در دانشجویان برای تقویت ادراک آنان از ساختار کلاس درس و پیشرفت نظام آموزشی، فرایند یاددهی – یادگیری پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: هوش اجتماعی، باورهای خودکارآمدی، ادراک از ساختار کلاس، دانشجویان
  • خدیجه علی آبادی، مریم فلاحی*، مهدی کماسی صفحات 9-16
    مقدمه

    پژوهش حاضر با هدف پرداختن به رابطه استفاده مفرط از تلفن همراه با فرسودگی تحصیلی و تحمل پریشانی دانشجویان انجام پذیرفت.

    روش کار

    پژوهش حاضر توصیفی- همبستگی و از نوع کاربردی می باشد. جامعه آماری این پژوهش کلیه دانشجویان رشته علوم تربیتی دانشگاه پیام نور اهواز بود که در سال 95-96 مشغول به تحصیل و 518 نفر بودند. براساس جدول مورگان 210 نفر به روش نمونه گیری تصادفی به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه بود. جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات در بخش آمار توصیفی از جدول فراوانی، درصد فراوانی، میانگین و انحراف استاندارد و در بخش آمار استنباطی از آزمونهای همبستگی پیرسون استفاده گردید.

    یافته ها

    با توجه به نتایج ضریب همبستگی پیرسون بین متغیر استفاده مفرط از تلفن همراه با فرسودگی تحصیلی،
    92/0 = r در سطح 99 درصد اطمینان رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد (01/0 > P). و همچنین بین متغیر استفاده مفرط از تلفن همراه با تحمل پریشانی، 51/0- = r در سطح 99 درصد اطمینان رابطه منفی و معنی داری وجود دارد.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از پژوهش حاکی از وجود رابطه بین تحمل پریشانی و استفاده مفرط از تلفن همراه در بین دانشجویان بود. همچنین نتایج به دست آمده نشان داد که رابطه معنی داری بین استفاده مفرط از تلفن همراه و فرسودگی تحصیلی وجود دارد

    کلیدواژگان: استفاده مفرط از تلفن همراه، تحمل پریشانی، فرسودگی تحصیلی، دانشجویان
  • رزاق کرمی، طیبه شریفی *، محمد نیکخواه، احمد غضنفری صفحات 17-22
    مقدمه

    هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر آموزش خوددلسوزی شناختی بر بهزیستی تحصیلی دانش آموزان دوره متوسطه دوم شهرکرد بود.

    روش کار

    روش پژوهش، نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانش آموزان دختر پایه دوم دوره دوم متوسطه شهرکرد در سال تحصیلی 97-1396 بود. حجم نمونه به تعداد 40 نفر با جایگزینی تصادفی در دو گروه آزمایش (20 نفر) و گواه (20 نفر) قرار گرفتند. گروه آزمایش تحت آموزش خوددلسوزی شناختی به صورت گروهی قرار گرفت. ابزار جمع آوری داده ها شامل پرسشنامه بهزیستی تحصیلی تومینن-سوینی و همکاران (2012) بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آمار استنباطی تحلیل کوواریانس چند متغیره استفاده گردید.

    یافته ها

    نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که آموزش خوددلسوزی شناختی بر کاهش فرسودگی تحصیلی و افزایش درگیری در تکالیف مدرسه، ارزش مدرسه و رضایت تحصیلی تاثیر معناداری دارد (01/0 > P).

    نتیجه گیری

    بنابراین با توجه به نتایج پژوهش، توجه به خوددلسوزی شناختی در مدارس از اهمیت بالایی برخوردار است و عامل مهمی در کاهش فرسودگی و افزایش درگیری در تکالیف مدرسه، ارزش مدرسه و رضایت تحصیلی دانش آموزان می باشد

    کلیدواژگان: خوددلسوزی شناختی، بهزیستی تحصیلی، دانش آموزان
  • یوسف ادیب، فیروز محمودی، داود اژدری* صفحات 23-29
    مقدمه

    امروزه رسانه ها امکان ارتباط دانش آموزان و معلمان، محتوا و معلمان و دانش آموزان با همتایانشان را فراهم می کنند لذا هدف پژوهش حاضر، شناسایی عوامل موثر بر استفاده از رسانه های دیداری – شنیداری و نرم افزارهای آموزشی توسط معلمان ابتدایی شهرستان تبریز است.

    روش کار

    روش پژوهش، توصیفی پیمایشی بوده و جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه معلمان دوره ابتدایی تبریز در سال تحصیلی 97-1396 می باشد، حجم نمونه از بین 4025 نفر معلم ابتدایی شهرستان تبریز، بر اساس جدول مورگان 351 نفر تعیین شد. نمونه مورد نظر به شیوه نمونه گیری تصادفی طبقه ای به صورت خوشه ایانتخاب گردید. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته است که روایی آن توسط متخصصان تایید شده و پایایی با آلفای کرونباخ 738/0 می باشد. داده ها از طریق نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شده و از روش های آماری توصیفی و استنباطی شامل تحلیل عاملی اکتشافی برای شناسایی عوامل و روش فریدمن برای اولویتبندی عوامل استفاده گردید.

    یافته ها

    میزان استفاده از رسانه های دیداری-شنیداری آموزشی توسط معلمان ابتدایی تقریبا در حد متوسط یعنی 3 تا 5 ساعت در هفته بوده و میزان استفاده از نرم افزارهای آموزشی توسط معلمان ابتدایی کمتر از متوسط است. 8 عامل موثر بر استفاده از رسانه های دیداری – شنیداری و نرم افزارهای آموزشی توسط معلمان ابتدایی شناسایی شدند که به ترتیب 1- حمایت مدیریت مدرسه 2- محتوای رسانه های دیداری- شنیداری و نرم افزارهای آموزشی 3- ویژگی های فردی معلمان 4- امکانات و تجهیزات مدرسه 5- سن زیاد معلمان 6- مهارت معلمان در استفاده 7- حمایت فنی 8- عوامل سازمانی و اداری می باشند.

    نتیجه گیری

    برنامه ریزان آموزش و پرورش باید جهت استفاده هرچه بیشتر معلمان از رسانه ها و نرم افزارهای آموزشی، بر اساس عوامل شناسایی شده و اولویتبندی انجام شده تصمیمات راهبردی در این زمینه را اتخاذ نمایند.

    کلیدواژگان: رسانه های آموزشی، نرم افزار آموزشی، رسانه های دیداری- شنیداری، چندرسانه ای های آموزشی، تکنولوژی آموزشی
  • خانم زهرا غلامی ، حمیدرضا آراسته، عبدالرحیم نوه ابراهیم، حسن رضا زین آبادی صفحات 30-38
    مقدمه
    پژوهش حاضر با هدف بررسی ویژگی ها و ارائه الگوی کارکرد آموزشی دانشگاه های نسل سوم در ایران، انجام شده است.
    روش کار
    این پژوهش با توجه به ماهیت آن به لحاظ هدف از نوع پژوهش های کاربردی و به لحاظ روش گردآوری داده ها در قالب پژوهش-های کیفی است که از مجرای مصاحبه های نیمه ساختاریافته و هدفمند با 18 نفر از خبرگان صورت پذیرفته است. جامعه آماری شامل، خبرگان صنعتی به عنوان نماینده بخش صنعت، مدیران و کارشناسان وزارت علوم، تحقیقات و فناوری (عتف) به عنوان نماینده بخش دولتی و سیاست گذاری و اعضای هیئت علمی به عنوان نماینده بخش دانشگاهی، بوده اند. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل محتوا و فرایند سه مرحله ای کدگذاری باز، محوری و انتخابی استفاده شده است.
    یافته ها
    اجرای فرایند کدگذاری باز منجر به شناسایی چهل و هشت مفهوم اصلی گردید. پس از تجزیه تحلیل و طبقه بندی داده ها، در خصوص مدل کارکرد آموزشی دانشگاه های نسل سوم، مدل پیشنهادی در قالب شش سازه انتخابی، یازده مقوله محوری و چهل و هشت مفهوم باز بیان شد.
    نتیجه گیری
    یافته ها بیانگر این بود که دانشگاه های نسل سوم از لحاظ آموزشی، نیازمند ویژگی های مشابه و متمایزی با سایر دانشگاه ها هم چون تاکید بر ارائه آموزش های کاربردی، مهارت محور، ارائه آموزش های کوتاه مدت برای صنعت، اجرای هدفمند دوره های کارآموزی، گسترش رویکرد کارآفرینی و تجاری سازی، تاکید بر نیازسنجی آموزشی از صنایع است. از این رو، دانشگاه ها می توانند با عطف توجه به این موارد و با در نظر گرفتن نیازهای اقتصادی- اجتماعی منطقه ای خود به برنامه ریزی و سیاست گذاری آموزشی در راستای حرکت به سمت دانشگاه های نسل سوم اقدام کنند.
    کلیدواژگان: ارتباط دانشگاه و صنعت، کارکرد آموزشی، دانشگاه های نسل سوم
  • مریم قاسمی، هاشم فردانش*، جواد حاتمی، سلیمان احمدی صفحات 39-52
    مقدمه

    فناوری اطلاعات و ارتباطات موجب ظهور شیوه های نوین آموزش و یادگیری شده است. یادگیری الکترونیکی نیز یکی از شیوه های نوین یادگیری در عصر حاضر است؛ بنابراین برای کارآمدی سیستم یادگیری الکترونیکی باید آسیب هایی که بر سر راه آن وجود دارد را شناسایی و مرتفع نمود. هدف پژوهش حاضر نیز تبیین آسیب های نظام یادگیری الکترونیکی در آموزش پزشکی است.

    روش کار

    در این پژوهش از روش تحلیل محتوای کیفی با رویکرد استقرایی از نوع مقوله بندی استفاده شد، جامعه آماری پژوهش را دانشجویان دوره کارشناسی ارشد دوره یادگیری الکترونیکی دانشکده آموزش پزشکی دانشگاه شهید بهشتی تهران تشکیل می داد که از روش نمونه گیری هدفمند برای انتخاب آنها استفاده شد و تعداد 60 نفر به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. ابزار پژوهش مصاحبه نیمه ساختار یافته بود و طول مدت هر مصاحبه از 20 دقیقه تا یک ساعت متغیر بود، انجام مصاحبه با کل دانشجویان یک هفته یه طول انجامید. همچنین تعداد 20 مقاله و 2 کتاب در این زمینه مورد بررسی قرار گرفت و تحلیل ها تا حد اشباع ادامه یافت. واحد ثبت در این پژوهش مضمون در نظر گرفته شد. در انتهای با استفاده از روش تحلیل محتوای استقرایی و با مقایسه مستمر کدهای به دست آمده، 7 مقوله و 32 زیر مقوله به دست آمد و مشخص شد که آسیب های سیستم یادگیری الکترونیکی دانشکده آموزش پزشکی تحت عنوان 7 مقولات اصلی که عبارتند از محتوا، دانشجو، استاد، برنامه ریزی، پشتیبانی، فناورانه، فنی طبقه بندی شدند.

    یافته ها

    با توجه به یافته های پژوهش، سیستم یادگیری الکترونیکی دانشگاه های آموزش پزشکی به عنوان یک نظام نوین در عرصه آموزش و یادگیری، دارای آسیب های متعددی است و دانشگاه های آموزش پزشکی باید سعی کنند تا با شناسایی آسیب های هر بخش سیستم یادگیری الکترونیکی، نسبت به رفع آسیب ها اقدام و زمینه پیشرفت یادگیری الکترونیکی را فراهم نمایند.

    نتیجه گیری

    این پژوهش می تواند راهنمای عمل مدرسان و طراحان آموزش الکترونیکی جهت افزایش اثربخشی دورهای یادگیری الکترونیکی در آموزش پزشکی و در نهایت یادگیری موثرتر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: آسیب شناسی، یادگیری الکترونیکی، آموزش پزشکی، تحلیل محتوای کیفی
  • قدرت الله خلیفه، مریم فلاحی، شکیلا کاوس زاده صفحات 53-62
    مقدمه

    پژوهش حاضر با هدف مطالعه روابط اجتماعی و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان دختر دوره دوم دبیرستان با توجه به میزان وابستگی آنها به شبکه های اجتماعی مجازی انجام شده است.

    روش کار

    این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی می باشد؛ جامعه آماری پژوهش، شامل دانش آموزان دختر پایه دهم دبیرستان های ناحیه 1 شهر اهواز است که جمعا 140 نفر نفر بودند. براساس جدول مورگان تعداد 100 نفر به عنوان نمونه از طریق نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های محقق ساخته میزان استفاده از شبکه های اجتماعی مجازی، روابط اجتماعی و پیشرفت تحصیلی استفاده شده است. جهت تجزیه و تحلیل داده های حاصله از پژوهش، در سطح آمار توصیفی از فراوانی، میانگین و در سطح آمار استنباطی نیز از آزمون همبستگی پیرسون، تحلیل واریانس یک راهه و آزمون تعقیبی توکی استفاده شده است. داده ها نیز با استفاده از نرم افزار آماری SPSS تحلیل شد.

    یافته ها

    : بین زمان اختصاص داده شده به شبکه های اجتماعی مجازی و روابط اجتماعی دانش آموزان رابطه منفی و معناداری وجود داشت (01/0 > P). همچنین نتایج پژوهش حاضر نشان داد که بین زمان اختصاص داده شده به شبکه های اجتماعی مجازی و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان رابطه منفی و غیر معناداری وجود دارد (19/0 < P).

    نتیجه گیری

    با توجه به امکاناتی که شبکه های اجتماعی مجازی در اختیار دآنش اموزان قرار داده اند، علاوه بر برنامه ریزی برای پیشگیری از آسیب های احتمالی این شبکه ها در زمینه روابط اجتماعی دانش آموزان می توان از امکانات و قابلیت های شبکه های اجتماعی مجازی برای تعمیق یادگیری، افزایش انگیزش پیشرفت تحصیلی، مشارکت کلاسی و فعالیت های گروهی دانش آموزان استفاده کرد.

    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی مجازی، وابستگی، روابط اجتماعی، پیشرفت تحصیلی، دانش آموز
  • منیژه احمدی ، لیلی فریدونی صفحات 63-70
    مقدمه
    شناسایی مقوله های اصلی وضعیت آموزش، چالش ها و راهبردهای افزایش کیفیت آموزش در سازمان فنی و حرفه ای.
    روش کار
    از نوع کیفی با رویکرد مبتنی بر نظریه داده بنیاد و ابزار پژوهش؛ اسناد بالادستی، شرح مشاغل مربیان و مصاحبه «نیمه ساخت یافته» با 20 نفر از مربیان با تجربه مراکز فنی و حرفه ای شهر تهران و 7 نفر از کارآموزان (نمونه گیری با روش گلوله برفی) و روش تجزیه و تحلیل اطلاعات؛ تحلیل محتوا است. کدها و مولفه های کیفیت آموزش (39 مفهوم کلیدی، 9 مقوله، 3 مقوله اصلی) از مصاحبه ها احصاء گردید. مقوله محوری «ضعف مهارت تدریس و سنتی بودن الگوهای آموزشی» که با توجه به شرایط علی (11 کد) ، شرایط زمینه ای (4 کد) ، شرایط میانجی (3 کد) ، راهبردها (16 کد) الگوی نهایی ارائه شد. اعتباربخشی نتایج نیز از راهبردهای بازآزمون (بازبینی توسط سه نفر از مصاحبه شوندگان؛ پایایی به دست آمده 75 درصد) و توافق درون موضوعی دو کدگذار (یکی از اساتید مدیریت؛ پایایی به دست آمده 77 درصد) استفاده شد.
    یافته ها
    مقوله هایی با عنوان مهارت تدریس مربیان، برنامه ریزی درون سازمانی و تجهیزات و امکانات به عنوان مقوله های اصلی محسوب می شوند که مدیران باید به کیفیت بخشی آموزشها به آنها توجه ویژه ای داشته باشند.
    نتیجه گیری
    تحقیق حاضر نشانگر اهمیت توجه و بازبینی زیرساخت های آموزشی و برنامه ریزی از سوی مدیران و مربیان سازمان فنی و حرفه ای به عنوان رسالت مهارت آموزی آن ها می باشد.
    کلیدواژگان: کیفیت آموزشی، سازمان فنی و حرفه ای، مدل پارادایمی
  • علیرضا حیدری ، احمد معصومی، غلامرضا شریفی راد، مهدیه حیدری صفحات 71-77
    مقدمه
    بیحوصلگی از علل مهم کاهش انگیزه در دانشجویان پزشکی بوده که شناسایی عوامل موثر بر آن امری ضروری است. بنابراین هدف از این مطالعه بررسی وضعیت بی حوصلگی و عوامل مرتبط با آن در بین دانشجویان پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی قم بود.
    روش کار
    این پژوهش یک مطالعه کاربردی-توصیفی بود که بر روی نمونه ای متشکل از 173 دانشجو انجام گرفت پس از اخذ رضایت از دانشجویان و ثبت اطلاعات دموگرافیک، عامل بی حوصلگی از طریق پرسشنامه فارمر و ساندربرگ، که 65 سوالی بوده، در سه حیطه خانه، دانشگاه و اجتماع، سنجیده شد. داده ها با استفاده از آزمونهای T student وتحلیل واریانس یک طرفه ANOVA مورد تجزیه وتحلیل و مقایسه داده ها قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج مطالعه ما نشان داد که بین وضعیت بی حوصلگی و عامل دانشگاه، عامل خانه و عامل محل زندگی ارتباط معنا داری وجود داشت (05/0 > P). هم چنین در مطالعه ما مشخص شد که بین وضعیت بی حوصلگی و عامل اجتماع، عامل جنسیت، عامل بومی بودن، عامل وضعیت تاهل، عامل شاغل بودن و عامل فعالیت فیزیکی ارتباط معنا داری وجود نداشته است (05/0 < P).
    نتیجه گیری
    با توجه به ارتباط بی حوصلگی با عامل دانشگاه، عامل خانه و عامل محل زندگی، لازم است برنامه هایی صورت گیرد تا با آموزش و برگزاری کلاسهایی در جهت افزایش الگوهای مثبت در سه متغیر عامل دانشگاه، عامل خانه و عامل محل زندگی، سبب کاهش نمره بی حوصلگی در دانشجویان شد.
    کلیدواژگان: بی حوصلگی، اجتماع، خانه، دانشگاه
  • داود طهماسب زاده ، فیروز محمودی، فاطمه فرج پور بناب صفحات 78-87
    مقدمه
    برنامه درسی پنهان از موضوعات اساسی برنامه ریزی درسی است که تاثیرات آن بر دانش، نگرش و رفتار دانشجویان در اغلب موارد از برنامه درسی رسمی بیشتر است. از این رو، پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش مولفه های برنامه درسی پنهان در سازگاری حرفه ای دانشجویان دانشگاه تبریز انجام یافته است.
    روش کار
    پژوهش حاضر به شیوه توصیفی- همبستگی انجام گرفته است. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان دانشگاه تبریز در سال تحصیلی 97-96 می باشد که حجم نمونه با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای، 380 نفر برآورد و انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات شامل: 1. پرسشنامه محقق ساخته 11 مولفه ای برنامه درسی پنهان با ضریب پایایی 97/0 و 2. پرسشنامه 2 مولفه ای و 34 گویه ای سازگاری حرفه ای پورکبیریان با ضریب پایایی 93/0 است که روایی پرسشنامه ها توسط اساتید گروه علوم تربیتی تایید شدند. داده های گردآوری شده با استفاده از آزمون t تک نمونه ای و ضریب همبستگی کانونی تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    میانگین های بدست آمده در مولفه های برنامه درسی پنهان و سازگاری حرفه ای در اغلب موارد بالاتر از میانگین نظری بود. ریشه کانونی هر دو متغیر، از لحاظ آماری معنادار بود که برای ریشه اول ضریب همبستگی 37/0 و برای ریشه دوم 21/0 می باشد. بنابراین در ریشه کانونی اول، ابعاد برنامه درسی پنهان 16 درصد، و در ریشه کانونی دوم 5 درصد از تغییرات سازگاری شغلی را تبیین می کند.
    نتیجه گیری
    با توجه به شاخص های واریانس استخراج شده و همپوشی می توان نتیجه گرفت که در ریشه دوم، متغیرهای پیش بین و ملاک ارتباط بسیار ضعیفی با همدیگر دارند و قابل تبیین و تفسیر نیست.
    کلیدواژگان: برنامه درسی پنهان، سازگاری حرفه ای، دانشجویان دانشگاه تبریز
  • سید حسین موسوی، مهران فرج اللهی، بهمن سعیدی پور، سعید طالبی * صفحات 88-95
    مقدمه

    توجه به بهره وری در دانشگاه ها و متغیرهای موجود در این فرآیند می تواند در بالا بردن بهروری مدیران دانشگاه ها موثر باشد. بنابر این هدف از اجرای این پژوهش تعیین چالش های بهره وری مدیران دانشگاه های باز و از دور و ارائه مدل و راهبردهای اصلاحی در دانشگاه های باز و دور می باشد.

    روش کار

    این پژوهش از نوع توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری شامل کلیه مدیران دانشگاه های باز و از دور تهران در سال 1396 بود. تعداد نمونه 246 نفر و روش نمونه گیری در دسترس بود و با استفاده از lisrel، SPSS داده ها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    عواملی چون پایین بودن سطح کیفی انجام امور، ناکارآمد بودن ساختار سازمانی، ضعف نظام های مدیریتی، فقدان شایسته سالاری در مدیریت، فقدان اعتماد میان مدیران و کارکنان، کمبود آموزش های مناسب و به روز در زمینه بهره وری، نداشتن چشم انداز دوربرد در مدیریت، روشن نبودن ماموریت های سازمان، کمبود اخلاقیات کاری در کارکنان، کمرنگ شدن نظام مشارکت کارکنان در درون سازمان، از عوامل چالش در بهره وری مدیران می باشد.

    نتیجه گیری

    این مدل می تواند راهگشای افزایش بهره وری مدیران دانشگاه های باز و از دور را فراهم بیاورد باید سطح کیفی انجام امور، ناکارآمد بودن ساختار سازمانی، ضعف نظام های مدیریتی، فقدان شایسته سالاری در مدیریت را در دانشگاه های باز و از دور اصلاح و عملیاتی نمود. از نتایج این پژوهش می توان در وزارتین بهداشت و علوم، دانشگاه آزاد، دانشگاه های باز و از دور استفاده نمود.

    کلیدواژگان: بهره وری، آموزش باز و از دور، چالش های مدیریتی، مدل معادلات ساختاری
  • آقای محمدحسین اشتری ، عباس عباس پور، حمید رحیمیان، مرتضی طاهری صفحات 96-102
    مقدمه
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی عوامل ساختاری-بهداشتی اثرگذار بر تدوین الگوی خودارزیابی مدارس و اولویت بندی آنها انجام شد.
    روش کار
    روش پژوهش آمیخته بود. در بخش کیفی، تعداد 19 نفر از خبرگان به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. ابزار پژوهش مصاحبه نیمه ساختار یافته و عمیق بود. جهت تجزیه و تحلیل داده ها نیز از کدگذاری باز، کدگذاری محوری و کدگذاری انتخابی استفاده شد. در بخش کمی، روش پژوهش توصیفی- پیمایشی بود. جامعه آماری پژوهش مدیران و معلمان مدارس و اعضای هیئت علمی دانشگاه ها و همچنین مدیران ستادی آموزش و پرورش بودند که از بین آنها 514 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه محقق ساخته بود برای تایید روایی ابزار پژوهش به نتایج تحلیل عاملی تاییدی استناد شد و برای تایید پایایی پرسشنامه نیز ضریب آلفای کرونباخ محاسبه شد. به منظور تحلیل داده ها از آزمون t تک نمونه ای استفاده شد. نرم افزار مورد استفاده SPSS بود.
    یافته ها
    یافته های بخش کیفی، نشان داد که عوامل ساختاری- بهداشتی شامل چهار مفهوم محوری: نظافت و آراستگی مدرسه، بهداشت مدرسه، ایمنی مدرسه و فضای سبز و زیبا سازی مدرسه می باشند. نتایج بخش کمی نیز نشان داد که وضعیت موجود هر چهار متغیر بالاتر از میانگین معیار می باشد (01/0 > P).
    نتیجه گیری
    با توجه به اهمیت عوامل ساختاری- بهداشتی لازم و ضروری است مسئولین مربوطه برای بهبود کیفیت مدارس به این عوامل توجه نمایند.
    کلیدواژگان: عوامل ساختاری- بهداشتی، الگوی خودارزیابی، رویکرد آمیخته
  • زهرا نصراللهی، محمدحسن حاج رحیمیان طسوجی، محسن رضایی آدریانی، نرگس اسکندری * صفحات 103-110
    مقدمه

    یکی از راه های بهبود فرایند یاددهی و یادگیری، بهره برداری از معنویت گرائی است که مهمترین وجه آن، وجود مدرسان و اساتید معنویت گراست. لذا مطالعه حاضر به منظور بررسی دقیق تر این موضوع و دست یافتن به مفهوم معنویت در تدریس و شناخت ابعاد آن از دیدگاه اساتید حوزه و دانشگاه و دانشجویان، انجام شد.

    روش کار

    مطالعه حاضر یک مطالعه کیفی از نوع تحلیل محتوا است. جامعه پژوهش شامل 22 نفرمدرسین دانشگاه، 25 نفر اساتید حوزه و 19 نفر دانشجو علاقه مند به شرکت در مطالعه بود که با نمونه گیری به شیوه در دسترس وارد مطالعه شدند. جمع آوری داده ها به وسیله مصاحبه به صورت نیمه ساختار یافته انجام شد. داده ها با کمک نرم افزار MAXQDA و به روش تحلیل محتوای قراردادی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    یافته ها در 3 درونمایه، 8 طبقه و 35 کد دسته بندی گردید. درونمایه، ارائه محتوا و مضامین معنوی، مشتمل بر طبقات تاکید بر آموزه های دینی، پرداختن به مسائل انسانی و اخلاقی و آموزش استدلال دینی؛ درونمایه به کارگیری روش های تدریس جهت انتقال معنویت شامل طبقات ارائه محتوای معنوی به صورت رسمی و غیر رسمی و استفاده از رویکردهای موثر تدریس؛ و درونمایه تسهیل تکامل معنوی شامل طبقات تحت عنوان پرورش ابعاد دینی، پرورش ابعاد انسانی– اخلاقی و دستیابی به غایت اهداف آموزشی بود.

    نتیجه گیری

    یک گام موثر در ارتقای آموزش عالی، تلاش در زمینه افزایش دانش و آگاهی مدرسین حوزه و دانشگاه در زمینه مسائل معنوی جهت انتقال مفاهیم معنوی و اخلاقی به دانشجویان، برای دستیابی به غایت اهداف آموزشی می باشد.

    کلیدواژگان: معنویت، دانشجویان، یاددهی، یادگیری، آموزش
  • رضا زیرک، عادل زاهد بابلان، علی رضایی شریف، مهدی معینی کیا صفحات 111-122
    مقدمه

    پژوهش حاضر، با هدف شناسایی و نقش عوامل سازمانی و اقتصادی موثر بر بالندگی دبیران مدارس متوسطه دوره دوم ناحیه یک و دو آموزش و پرورش اردبیل، در سال1397 انجام شد.

    روش کار

    این پژوهش با رویکرد کیفی و با استفاده از روش گروه های کانونی انجام یافت. جامعه پژوهشی شامل اساتید، متخصصان و مدیران توسعه منابع انسانی بودند که علاوه بر مصاحبه فردی با 5 نفر از اساتید، از 51 نفر نیز در قالب گروه های شش گانه، بعنوان اطلاع رسانان کلیدی، از راه نمونه گیری نظری هدفمند تا رسیدن به اشباع نظری، مصاحبه نیمه ساختاریافته بعمل آمد. روش تحلیل داده ها، تحلیل محتوایی استقرایی با استفاده از کدگذاری باز، محوری و انتخابی بود.

    یافته ها

    نتایج حاصل از بحث های گروه های کانونی، نشان می دهد که بالندگی دبیران، از مولفه های دوره های آموزشی، فرهنگ سازمانی، نقش مدیران، نظام ارزیابی عملکرد، نظام های پاداش و ارتقاء، وضع معیشتی و مادی، تسهیلات و امکانات تشکیل شده که بر مبنای نتایج، نقش هریک از عوامل در بالندگی دبیران تشریح گردیده است.

    نتیجه گیری

    توسعه حرفه ای دبیران، به صورت رایج ترین نسخه برای ارتقای اثربخشی و سلامتی نظامهای آموزشی در نظر گرفته می شود. مدیران نظام آموزشی می توانند با استفاده از نتایج این مطالعه، برنامه ریزی های لازم را در جهت بالندگی دبیران خود انجام داده و باعث تحول بنیادین در کیفیت نیروی انسانی و بالطبع در یادگیری دانش آموزان شوند.

    کلیدواژگان: سازمان آموزشی، بالندگی، عوامل سازمانی- اقتصادی
  • منیژه نصیری زاده، مهدی حسینی ، فاطمه بیابانی، ندا گرامی نژاد صفحات 123-128
    مقدمه
    دریافت آموزش یکی از حقوق بیماران و ابزاری جهت رسیدن به ارتقاء سلامتی، افزایش استقلال بیمار، بهبود مراقبت از خود، کاهش پذیرش مجدد و کاهش اضطراب است. با توجه به اینکه آموزش به بیمار از وظایف مهم پرستاران محسوب می شود و زمان زیادی بر بالین بیمار حضور دارند، مطالعه حاضر با هدف ارزیابی عملکرد آموزش به بیمار پرستاران از دیدگاه بیماران در بیمارستان ولی عصر (عج) بیرجند در سال 1395انجام شد.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی تحلیلی،262 نفر از بیماران بستری در بخش های مختلف که در حال ترخیص بودند به روش نمونه گیری سهمیه ای غیرتصادفی انتخاب شدند. اطلاعات از طریق پرسشنامه آموزش به بیمار پژوهشگر ساخته جمع آوری شد. سپس داده ها به وسیله نرم افزار آماری SPSS نسخه 19و با استفاده از روش های آماری توصیفی و تحلیلی (آزمون های تی مستقل و آنووا) تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    اکثریت بیماران مونث (5/64 درصد) ، رده سنی 30سال و کمتر (5/27درصد) بودند. بیشتر بیماران (2/83 درصد) اظهار داشتند که در بدو ورود به بخش آموزش کامل به آنان داده شده است. 6/49 درصد بیماران در حین بستری هیچگونه آموزشی دریافت نکرده بودند. به 42 درصد بیماران در حین ترخیص آموزش نسبی داده شده بود.
    نتیجه گیری
    پایین بودن میزان آموزش درحین بستری و زمان ترخیص از دیدگاه بیماران، نشان دهنده عملکرد ضعیف پرستاران در این وظیفه مهم بوده، بنابراین لازم است مدیران به منظور افزایش آگاهی پرستاران در زمینه اهمیت آموزش به بیمار و چگونگی انجام بهینه فرایند آموزش به بیمار اقدامات لازم را انجام دهند.
    کلیدواژگان: آموزش به بیمار، ارزیابی عملکرد، ترخیص، دوره بستری، پرستار
  • آقااللهنظر علی صوفی، آقا علی فرنام ، آقا محمود شیرازی صفحات 129-135
    مقدمه
    انسان موجودی اجتماعی است که به داشتن رابطه با همنوعان خود نیازمند است. فقدان روابط مطلوب و رضایت بخش اجتماعی یا همان احساس تنهایی اثرات مخربی بر سلامت و کیفیت زندگی دارد. هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش خود دلگرم سازی شوناکر بر احساس تنهایی دانشجو-معلمان دانشگاه فرهنگیان شهر زاهدان بود.
    روش کار
    پژوهش حاضر، از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل و پیگیری یک ماهه بود. جامعه آماری پژوهش، شامل کلیه دانشجو-معلمان مقطع کارشناسی دانشگاه فرهنگیان، پردیس دخترانه رسالت شهرستان زاهدان در سال تحصیلی97-1396 بود که از میان آن ها تعداد 30 نفر که در پرسشنامه احساس تنهایی دانشجویان بر اساس مقیاس آشر (SLFS) نمره بالایی گرفته بودند، به روش تصادفی انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل (هر کدام 15 نفر) گنجانده شدند. گروه آزمایش به مدت 10 جلسه 90 دقیقه ای تحت آموزش خود دلگرم سازی به شیوه شوناکر قرار گرفت و گروه کنترل آموزشی دریافت نکرد. پس از اتمام جلسات، هر دو گروه آزمایش و کنترل در معرض پس آزمون و یک ماه بعد ، آزمون پیگیری قرار گرفتند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کوواریانس چند متغیره با استفاده از نرم افزار SPSS_23 استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که میانگین نمرات احساس تنهایی عاطفی و احساس تنهایی اجتماعی در دانشجو- معلمان گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل در مراحل پس آزمون و پیگیری بطور معناداری کاهش پیدا کرده است (05/0 > P).
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته ها می توان نتیجه گرفت که آموزش خوددلگرم سازی مبتنی بر روش شوناکر می تواند از طریق تقویت مهارتهای ارتباطی و افزایش علاقه اجتماعی، باعث کاهش احساس تنهایی در دانشجویان گردد.
    کلیدواژگان: تنهایی، دانشجویان، آموزش، خوددلگرم سازی
  • بتول احدی ، فاطمه مرادی، مینا کرمیان صفحات 136-144
    مقدمه
    فرسودگی تحصیلی در دانشجویان با افت عملکرد تحصیلی آنان توام است. عملکرد تحصیلی مطلوب از جمله شاخص های یک دانشگاه و دانشجوی موفق است، لذا بررسی متغیرهای پیش بینی کننده فرسودگی تحصیلی سزاوار توجه می باشد. هدف از پژوهش حاضر، بررسی نقش وسواس فکری- عملی و اهمال کاری در پیش بینی فرسودگی تحصیلی بود.
    روش کار
    پژوهش حاضر همبستگی از نوع پیش بین بود. جامعه آماری، تمامی دانشجویان کارشناسی فنی- مهندسی دانشگاه الزهرا بود. نمونه پژوهش حاضر شامل 132 دانشجو بود. در این پژوهش، از پرسشنامه فرسودگی تحصیلی مسلش (شوفلی و همکاران، 2002) ، پرسشنامه تجدید نظر شده وسواس فکری- عملی (فوآ و همکاران، 2002) و مقیاس اهمال کاری تاکمن (تاکمن، 1991) استفاده شد. داده های به دست آمده به کمک نرم افزار SPSS نسخه 24 و با استفاده از آزمون های ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندمتغیری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج حاصل از ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که بین اهمال کاری و تمامی مولفه های فرسودگی تحصیلی (خستگی هیجانی، بی علاقگی تحصیلی و ناکارآمدی تحصیلی) رابطه مثبت معنی دار وجود دارد. همچنین نتایج نشان داد وسواس فکری- عملی، مولفه های شست و شو، وسواس فکری و خنثی سازی ذهنی با تمامی مولفه های فرسودگی تحصیلی رابطه مثبت معنی داری دارند. درحالی که بین مولفه های وارسی کردن، احتکار و تمامی مولفه های فرسودگی تحصیلی رابطه معنی داری به دست نیامد. نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که وسواس فکری- عملی و اهمال کاری می توانند به طور معنی داری تمامی مولفه های فرسودگی تحصیلی را پیش بینی کنند.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش حاضر برای نخستین بار نقش نشانه های وسواس فکری- عملی را در تبیین پدیده فرسودگی تحصیلی نشان داد.
    کلیدواژگان: فرسودگی تحصیلی، وسواس فکری- عملی، اهمال کاری
  • هانیه مستور، محمدرضا نیلی احمدآبادی*، سعید اسلامی حسن آبادی، اسماعیل زارعی زوارکی، علی دلاور صفحات 145-151

    اهداف: این مطالعه با هدف طراحی، توسعه و بررسی اعتبار محتوایی الگوی محیط یادگیری مبتنی بر سنجش تکوینی الکترونیکی بلادرنگ در آموزش پزشکی انجام پذیرفت.

    روش بررسی

    در پژوهش حاضر طرح تحقیق آمیخته مورد استفاده قرار گرفت. ابتدا تحلیل محتوای کیفی با طرح استقرایی انجام و بر اساس نتایج حاصل، الگوی اولیه ترسیم گردید. در بخش کمی اعتبار محتوایی الگو از نظر متخصصان به روش پیمایشی پرسشنامه ای بررسی شد. جهت انتخاب هدفمند منابع در رابطه با شناسایی عناصر الگوی محیط یادگیری مبتنی بر سنجش تکوینی الکترونیکی بلادرنگ، اسناد معتبر علمی نمایه شده و مرتبط در پایگاه های اطلاعاتی مانند Scopus، ProQuest، Eric، Web of Science، Wiley Online Library، PubMed و Science Direct در بازه زمانی سال های 2000 تا 2018 میلادی با استفاده از پروتکل PRISMA بررسی و 67 سند انتخاب گردید. برای اعتباریابی الگوی پیشنهادی تعداد 37 نفر از متخصصان حوزه های تکنولوژی آموزشی، سنجش و اندازه گیری، آموزش پزشکی و انفورماتیک پزشکی به روش هدفمند به عنوان نمونه انتخاب شدند.

    یافته ها

    طبق تحلیل محتوای انجام شده 8 طبقه شامل پیامد یادگیری، فرآیندها/فعالیت های یادگیری/راهبردها، درگیری تحصیلی، تعامل، انگیزش، سنجش و ارزیابی پیشرفت یادگیرنده، بازخورد فوری و مداخلات و پشتیبانی به دست آمد که منجر به طراحی الگوی مورد نظر گردید. یافته ها در بخش کمی نیز حاکی از آن بود که الگوی ارائه شده از اعتبار و اثربخشی لازم در حوزه آموزش بهره مند می باشد.

    نتیجه گیری

    محیط یادگیری مبتنی بر سنجش تکوینی الکترونیکی بلادرنگ از اعتبار و اثربخشی لازم جهت استفاده در آموزش پزشکی برخوردار است.

    کلیدواژگان: سنجش تکوینی، سنجش الکترونیکی، سنجش تکوینی الکترونیکی بلادرنگ، آموزش پزشکی، تحلیل محتوای کیفی
|
  • Faramarz Mohammdipouya Dr , Sajad Gharloghi Mr, Sohrab Mohammdipouya Mr, Sahar Gharib , Tazareh Mss Pages 1-8
    Introduction
    According to the country's development in the way students role-playing, As well as the role of socio-cognitive characteristics in the process of teaching and learning, the purpose of the present study reviews the relationship between perceived social intelligence by graduate students of the class structure, with the role of the mediator to self-efficacy beliefs.
    Methods
    The method of present study is descriptive – solidarity and specifically based on structural equation modeling. The research population includes all dormitory students of Tehran University in graduate school. Research tool is social intelligence, self-efficacy and perception beliefs formed the class structure questionnaires.
    Results
    The findings of the study indicate significant positive relationship with self-efficacy beliefs and social intelligence (r = 0.43) and the perception of the structure of the classroom (r = 0.58), as well as the perception of self-efficacy beliefs and classroom structure (r = 0.37), (P < 0.01). The results of the direct path of standardized coefficients indicated that social intelligence and self-efficacy beliefs of 0.84, 0.52 changes the perception of the classroom structure defining the beliefs of self-efficacy and perceived changes of 0.29 Classroom explaining the structure of the students.
    Conclusions
    Since the results are meaningful relationships and the role of defining perception changes of the class structure by social intelligence and self-efficacy beliefs, holding workshops and courses on self-efficacy beliefs of students and social intelligence to boost their perception of the classroom structure and progress educational system, teaching- learning offer
    Keywords: Social intelligence, Self-efficacy beliefs, the perception of class structure, Post-graduate Students
  • Khadijeh Aliabadi Dr, Maryam Falahi Miss, Mehdi Komasi Mr Pages 9-16
    Introduction

    This research has been conducted with the purpose of addressing the relationship between excessive use of mobile phone and the academic burnout and experience of distress of students.

    Methods

    This research is a descriptive-correlation and practical research. The statistical population of this research includes all the educational sciences students of Payame Noor University of Ahvaz having who have been students during 2016-2017 academic year and they were 518 people. According to Morgan’s table, 210 people were chosen by random sampling method. The tool for gathering information was questionnaire. In order to analyze the data, frequency table, frequency percentage, mean, and standard deviation were used in the descriptive statistics section, and Pearson correlation test was used in the inferential statistics section.

    Results

    According to the results of Pearson correlation coefficient, there is a significant and positive relationship between the variables of excessive use of mobile phone and academic burnout (r = 0.92) at the confidence level of 99 percent (P < 0.01). Also, there is a negative and significant relationship between the variables of excessive use of mobile phone and experience of distress (r = -0.51) at the confidence level of 99 percent.

    Conclusions

    The results of the research indicated that there was a relationship between endurance distress and excessive use of mobile phones among students. Also, the results showed that there is a significant relationship between the excessive use of mobile phones and academic burnout

    Keywords: excessive use of mobile phone, experiencing distress, academic burnout, students
  • Razagh Karami, Tayebe Sharifi, Mohammad Nikkhah, Ahmad Ghazanfari Pages 17-22
    Introduction

    The purpose of the present study is to the effect of educating cognitive self-compassion on academic wellbeing of secondary school students in Shahrekord.

    Methods

    The research methodology was semi-experimental with pre-test and post-test design with control group. The statistical population of the current study included all female high school sophomores in ShahreKord during the academic year of 2017-18. The sample size was 40 with random substitution in two groups of experimental (20) and control (20) people. The experimental group was trained under the cognitive self-compassion strategy. The tools for collecting data were Stress Questionnaire due to the Of Academic wellbeing Tuominen-Soini et al (2012). Inferential statistics of multivariate covariance analysis was used to analyze the data

    Results

    The results of data analysis showed that cognitive self-censorship education has a significant effect on reducing academic burnout and increasing involvement in school homework, school value and academic satisfaction (P < 0.01).

    Conclusions

    As a consequence, according to the results of the present study, paying attention to cognitive self-compassion in schools is considered highly significant and is known as an important factor in reducing student academic burnout and increasing involvement in school homework, school value and academic satisfaction

    Keywords: cognitive self-compassion, academic wellbeng, students
  • Yousef Adib, Firooz Mahmoodi, Davoud Azhdari Pages 23-29
    Introduction

    Today, the media provide the possibility of communication between students and teachers, content and teachers and students with their peers. Therefore, the purpose of this study is to identify the factors affecting the use of visual-auditory media and educational software by primary teachers of Tabriz city.

    Methods

    The research method is descriptive survey. The statistical population of this study includes all Tabriz elementary school teachers in the academic year of 2017-2018. The sample size from among 4025 elementary teachers of Tabriz city, according to Morgan table, was 351. The sample was selected by cluster random sampling method. Data gathering tool was a researcher made questionnaire whose validity was confirmed by experts and reliability of Cronbach's alpha was 0.738. Data were analyzed by SPSS software and descriptive and inferential statistical methods including exploratory factor analysis were used to identify and Friedman method was used to prioritize factors.

    Results

    The use of audiovisual media by primary teachers is roughly modest, 3 to 5 hours a week, and the use of software by primary teachers is less than moderate. 8 factors affecting the use of visual-auditory media and educational software were identified by primary teachers as follows: 1- Supporting school management 2- Content of audiovisual media and educational software 3- Individual characteristics of teachers 4- School equipment 5- Seniority of teachers. 6- Skills for teachers. 7- Technical support. 8- Organizational and administrative factors.

    Conclusions

    Educational planners should make strategic decisions on the basis of identified factors and prioritizing them in order to make the most of the teachers use the media and educational software

    Keywords: Educational media, Educational software, Visual-audio media, Educational multimedia, Educational technology
  • Zahra Gholami Mrs. , Hamid Reza Arasteh Dr., Abdolrahim Naveh Ebrahim Dr., Hassan Reza Zein Abadi Dr. Pages 30-38
    Introduction
    The present study aims at investigating and designing a model for improving universities’ educational functions to develop the third generation universities.
    Methods
    As an applied research, a qualitative approach was used to collect data in this study through open interviews with 18 experts. The participants consisted of three groups including industry experts as representatives of industry, managers, and directors in the ministry of science and technology as representatives of government and policy makers, and university faculty members as representatives of university sector with invaluable experiences regarding the relationship between university and industry. To analyze qualitative data, the approach of open coding, axial coding, and selected coding was used.
    Results
    The open coding process resulted in the identification of 48 major concepts Then, the data was analyzed regarding the educational model of the third generation universities. The proposed model includes 6 selective codings, 11 axial codings, and 48 open codings.
    Conclusions
    The findings indicated that the third generation universities require features similar and different from other universities such as an emphasizing functional education, skill-oriented approach, intensive programs for advancing industry, goal-oriented educational programs, advocating entrepreneurship and business, and conducting needs analysis in industry. Hence, the universities are recommended taking into account the above-mentioned criteria and socioeconomic needs in planning their educational policies to move toward the third generation universities
    Keywords: University, Industry Relationship, Educational Function, Third-Generation Universities
  • Maryam Ghasemi Ms, Hashem Fardanesh Mr, Javad Hatami Mr, Soleiman Ahmady Mr Pages 39-52
    Introduction

    Information and communication technology has led to the emergence of new ways of teaching and learning. E-learning is also one of the new ways of learning in the present era; therefore, for the e-learning system to be effective, it must identify and eliminate the damage that it faces. The purpose of this study was to explain the damage of electronic learning system in medical education.

    Methods

    In this research, qualitative content analysis method was used with an inductive approach of categorization type. The statistical population of the study consisted of undergraduate students of the e-learning program of Tehran University of Shahid Beheshti Medical Education, A targeted sampling method was used for selecting them and 60 MSc students were selected as the sample of the study. The research tool was a semi-structured interview and the duration of each interview varied from 20 minutes to one hour, interviews with the whole students lasted one week. Also, 20 papers and 2 books in this field were examined and analyzes continued to saturation. The registration unit was contents in this research. At the end, using the inductive content analysis method and by continuously comparing the obtained codes, 7 categories and 32 sub categories were obtained and it was found that the damage of the electronic learning system of the Medical Education Faculty under the heading of seven categories of topics are content, student, Master, Planning, Support, Technological, Technical.

    Results

    According to the research findings, the electronic learning system of medical education universities as a new system in the field of education and learning has many damages, medical education universities should try to identify the injuries Each section of the electronic learning system will work towards the elimination of the damage and provide the ground for the development of e-learning.

    Conclusions

    This research can serve as a guide for teachers and e-learning designers to increase the effectiveness of e-learning courses in medical education and ultimately make learning more effective

    Keywords: pathology, e-learning, medical education, qualitative content analysis
  • Ghodrat allah Khalifeh Pages 53-62
    Introduction

    The present research aimed to study the social relationships and academic achievement of 10th grade female students based on their degree of dependence on virtual social networks.

    Methods

    This is a descriptive-correlational study. The statistical population of the study consisted of 10th grade girl students in district 1 of Ahwaz, with a total of 140 people. Based on Morgan’s table, 100 individuals were selected through multi-stage random sampling. To collect data, researcher-made questionnaires on measure of the use of virtual social networks, social relationships and academic achievement have been used. In order to analyze the data obtained from the research in the level of descriptive statistics, the frequency and mean were used, and also in the level of inferential statistics, the Pearson, analysis of one way and tukey's variance correlation test was used. Data were analyzed using spss statistical softwar.

    Results

    There was a negative and significant relationship between the time spent on social networking and students' social relationships (P < 0.01). Also, the results of this study showed that there is a negative and non-significant relationship between the time devoted to virtual social networks and academic achievement of students (P > 0.19).

    Conclusions

    In addition to planning for preventing possible damage of these networks in the context of students' social relationships, considering the possibilities offered by virtual networks to the students, virtual networking capabilities can be developed to deepen learning, increased motivation for academic achievement, class participation, and student group activities

    Keywords: virtual social networks, dependence, social relationships, academic achievement, student
  • Manijeh Ahmadi , Lily Freydoni Pages 63-70
    Introduction
    Identify the main categories of educational status, challenges and strategies for increasing the quality of education in the vocational organization.
    Methods
    Qualitative research was carried out based on the data-base theory and research tool; upstream documentation, description of coaching staffs and semi-structured interviews with 20 trainees with experienced technical and vocational centers in Tehran and 7 trainees (Snowball sampling) and information analysis method; content analysis. The codes and components of the quality of education (39 key concepts, 9 categories, and 3 main categories) were derived from the interviews. The main issue was "weak teaching skills and traditional teaching patterns", which were presented in accordance with the causal conditions (11 codes), background conditions (4 codes), mediation conditions (3 codes), and strategies (16 codes) of the final model. Accreditation of the results was also used to test the openness strategies (reviewed by three interviewees; the obtained reliability was 75%) and the intra-subject agreement of two coders (one of the professors of management; 77% of the reliability was obtained).
    Results
    Categories such as teacher training skills, in-house planning, and equipment and facilities are considered as the main categories that managers should pay special attention to the quality of their training.
    Conclusions
    The present study indicates the importance of paying attention and reviewing the educational and planning infrastructure of the managers and trainers of the vocational organization as their mission of training
    Keywords: Educational quality, Technical, vocational organization, Paradigmatic model
  • Alireza Heidari , Ahmad Masomi , Gholam reza Sharifi rad , Mahdieh Heidari Pages 71-77
    Introduction
    Boredom is one of the important causes of motivation decrease in medical students. Identifying the effective factors on it, is essential. Therefore, the purpose of this study was to investigate the state of boredom and its related factors among medical students of Islamic Azad University of Qom.
    Methods
    This study was carried out on 173 students. After obtaining students' satisfaction and recording demographic data, boredom was measured in a questionnaire with 65 questions in three domains: home, university, and community. T student and ANOVA tests were used to compare the data.
    Results
    The results of our study showed that there is a meaningful relationship between the state of impatience and the university's factor, the factor of the house and the factor of the place of residence. (P < 0.05). On the other hand, in our study, it was found that there is no significant relationship between the state of impatience and social factor, gender factor, indigenous factor, marital status factor, occupational factor and physical activity factor (P > 0.05).
    Conclusions
    Considering the impatience relationship with the university's factor, the factor of the house and the factor of the place of residence, it is necessary to plan programs to educate and hold classes to increase the positive patterns in the three variables of the university's factor, the factor of the house and the factor of place of residence
    Keywords: boredom, home, society, university
  • Davoud Tahmasebzadeh , Firooz Mahmoodi , Fateme Farajpor Pages 78-87
    Introduction
    Hidden curriculum is one of the main topics of curriculum planning, and its effects on students' knowledge, attitudes and behavior are often greater than formal curriculum. Therefore, the present study aimed to investigate the role of hidden curriculum components in the professional adaptation of Tabriz University students.
    Methods
    The present study is descriptive-correlational. The statistical population includes all students of Tabriz University in the academic year of 97-96. The sample size was estimated using randomized cluster sampling, 380 people. Data gathering tools include: 1. A researcher-made questionnaire composed of 11 components of the hidden curriculum with a reliability coefficient of 0.97; and 2. The two-component and 34-item questionnaire of Pork-Kabirian's professional compatibility with a reliability coefficient of 0.93. The validity of the questionnaires was confirmed by the professors of the Department of Educational Sciences. Collected data were analyzed using one-sample t-test and focal correlation coefficient.
    Results
    The obtained meanings in hidden curriculum components and professional adaptation were often higher than theoretical average. The focal root of both variables was statistically significant. For the first root, correlation coefficient was 0.37 for the root root and 0.21 for the root root. Thus, in the first focal root, the hidden curriculum dimensions are 16%, and in the second focal root, 5% of the changes in job adjustment are explained.
    Conclusions
    The use of technology, especially the use of virtual social networks is causing Learner academic engagement, increased motivation, Enthusiasm and learning skills of students, The ability to quickly expand the content of the course and easy access for all individuals, personalized / individualized materials and virtual social networks can be used from virtual social networks in order to take of its advantage in education and learning students
    Keywords: hidden curriculum, job adaptation, University of Tabriz students
  • Seyed Hossein Mousavi, Mehran Faragollahi, Bahman Saeidi pour, Saeid Talebi Pages 88-95
    Introduction

    Attention to productivity in universities and the variables in this process can be effective in promoting the skills of university administrators. So the purpose of this study is to determine the challenges that administrators in open and distance universities encounter and then provide remedial strategies in these universities according to the findings.

    Methods

    This is a descriptive-correlational study. The statistical population includes all administrators of open and distance universities in Tehran in the academic year of 2017. The sample size is 246 who were selected through available sampling. The collected data were analyzed using SPSS and Lisrel software.

    Results

    The results of study show that there are some factors that are the causes of challenges in the productivity of managers. These factors include: the low level of job doing quality, inefficiency of organizational structures, the weakness of administrative system, the lack of meritocracy in management, the lack of trust between managers and employees, lack of proper and up-to-date training on productivity, lack of long-term vision in management, lack of clarity of missions in the organization, lack of employee’s morality, and reducing the employee’s participation system within the organization.

    Conclusions

    This model can provide a boost to the efficiency of open and distance university managers. This model should improve the quality level of doing things, operationalize inefficacy of organizational structure, weak management systems, lack of merit in management in open and distance universities. All distance and virtual universities, such as medical science, state, Azad, scientific-practical, and nonprofit universities can benefit the results of this study

    Keywords: Productivity, Open, Distant Education, Managerial Challenges, Structural Equation Model
  • Mohammad Hossein Ashtari Mr , Abbass Abbasspour Dr, Hamid Rahimian Dr, Morteza Taheri Dr Pages 96-102
    Introduction
    The purpose of this study was to identify the structural and health factors affecting the formulation of a model of self-assessment of schools and their status.
    Methods
    The research method was mixed. In the qualitative section, 19 experts were selected as the research sample. The research tool was semi-structured and deep interviewed. For analysis of data, open source coding, axial coding and selective coding were used. In a quantitative part, the research method was descriptive-survey. The statistical population of the study was directors and teachers of schools and faculty members of universities, as well as heads of education departments, among whom 514 were selected as statistical sample. The research instrument was a researcher-made questionnaire. To validate the validity of the research tool, the results of the confirmatory factor analysis were cited. The Cronbach's alpha coefficient was used to confirm the reliability of the questionnaire. To analyze the data, one-sample t-test was used. The software used was SPSS.
    Results
    The findings of the qualitative section showed that the structural-health factors included four core concepts: school cleanliness and fitness, school health, school safety and greenery, and school beauty. The results of the quantitative section also showed that the status of all four variables was higher than the mean of the standard (P < 0.01).
    Conclusions
    Considering the importance of structural and health factors, it is necessary for the responsible authorities to pay attention to these factors in order to improve the quality of schools
    Keywords: Structural-Health Factors, Self-Assessment model, mixed method.
  • Zahra Nasarollahi, Mohammad Hassan Haji Rahimian Tassoji, Mohsen Rezaie Adaryani, Narges Eskandari Pages 103-110

     

    Introduction

    The use of virtual social networks as one of the innovative means of information and communication technology has been welcomed in recent years. Virtual social networks are used in various fields of political, social, cultural, educational and etc. In education, students increasingly use social networking sites to create and maintain social relationships and support informal learning practices and learning activities. The aim of this study is to determine the relationship between the use of virtual social networks with the Enthusiasm and Academic Engagement among students.

    Methods

    In terms of aim this is an applied research and in terms of methodology it is descriptive a kind of correlation. The Statistical Society of research includes all Allameh Tabatabai University’s students who were enrolled in the academic year of 95-96. 300 of them were selected by the Targeted sampling method. Research tool of present study is questionnaire of Enthusiasm and academic engagement.

    Results

    The analysis of data has been done by the Multiple Regression and Pearson Correlation Coefficient method. The results indicated that there is relationship between the rate of use virtual social networks with the enthusiasm and academic engagement of students. (P < 0.01) There is a positive and meaningful relationship between the rate of virtual social networks and the components of academic engagement (cognitive, behavioral and motivational engagement). (P < 0.01) There is a positive and meaningful relationship between the rate of use virtual social networks and components of the academic enthusiasm (cognitive, emotional and behavioral enthusiasm) (P < 0.01) as well.

    Conclusions

    The use of technology, especially the use of virtual social networks is causing Learner academic engagement, increased motivation, Enthusiasm and learning skills of students, The ability to quickly expand the content of the course and easy access for all individuals, personalized / individualized materials and virtual social networks can be used from virtual social networks in order to take of its advantage in education and learning students

    Keywords: Spirituality, Students, Teaching, Learning
  • Reza Zirak Mr, Adel Zahed babelan Dr, Ali Rezaeisharif Dr, Mahdi Moeinikia Dr Pages 111-122

     

    Introduction

    The purpose of this study was to identify and the role of organizational and economic factors affecting the development of second-grade high school teachers at Districts I and II of Ardabil Education Administration in 2018.

    Methods

    This research was carried out with a qualitative approach and using focal group’s method. The research community consisted of professors, specialists and managers of human resource development, In addition to an individual interview with 5 faculty members, 51 individuals were selected as key informants through six groups, through targeted theoretical sampling to achieve theoretical saturation Semi-structured interviews were conducted. The data analysis method was inductive content analysis using open, axial and selective coding.

    Results

    The Results of Focus group discussion interviews indicated that development of teachers consists of educational courses, organizational culture, managers’ roles, performance evaluation system, reward and Promotion system, Sustenance and material conditions, and facilities. Based on the results, Based on the results, the role of each factor in the development of teachers was explained.

    Conclusions

    Professional development of teachers is considered as the most commonly used version to improve the efficiency and health of educational systems. Educational managers can use the results of this study to make the necessary plans for the development of their teachers and cause fundamental change in the quality of human resources and, consequently, in student learning

    Keywords: Educational organization, development Organizational- economic factors
  • Manizhe Nasirizade , Mahdi Hosseini , Fatemeh Biabani , Neda Geraminejad Pages 123-128
    Introduction
    Education is one of the patients’ rights and a means to achieve health promotion, disease prevention, increased patient autonomy, improved self-care, reduced re-admission, and decreased anxiety. As patient education is one of the important duties of nurses and since nurses spend a lot of time at patients’ bedside, this study aimed to assess nurses’ performance in terms of patient education from patients’ standpoint in Vali-Asr Hospital of Birjand in 2016.
    Methods
    In this cross-sectional study, 262 patients admitted in different wards, who were being discharged, were selected through non-randomized quota sampling. Data were collected using a researcher-made patient-education questionnaire. Data were analyzed in SPSS 19 using descriptive and inferential statistical tests (ANOVA and independent T test).
    Results
    The majority of the patients were female (64.5%) aged 30 years and less (30.5%). Most of the patients (80.3%) stated that on arrival to ward, full education was provided for them. Also, 49.5% of the patients had not received any education during hospitalization. Moreover, 42% of the patients were delivered relative education at discharge.
    Conclusions
    The relatively limited education delivered during hospitalization and discharge according to the patients' perspectives is indicative of the poor performance of nurses in this important task. Therefore, managers need to take the required measures in order to increase nurses' knowledge about the importance of patient education to patients and the way to optimally do it
    Keywords: Patient education, Performance assessment, Discharge, Hospitalization period, Nurse
  • Allah nazar Alisofi Mr, Ali Farnam Mr , Mahmoud Shirazi Mr Pages 129-135
    Introduction
    Human being is social and needs to establish relationships with his/her own fellows. A lack of favorable and satisfactory social relationships or, in other words, feelings of loneliness can bring about harmful effects on health and quality of life. This study aimed to investigate the effectiveness of Shoenaker’s self-encouragement training on feelings of loneliness among university students-teachers at Farhangian University in Zahedan.
    Methods
    This quasi-experimental study followed by a pretest-posttest design with a control group and a one-month follow-up. The present study had a statistical population constituting of B.A. university students-teachers at Farhangian University-Resalat Campus for girls in Zahedan in the academic year 2017-2018. Among these people, a sample consisting of 30 people who obtained high scores on Usher Student Loneliness Feeling Scale (SLFS) were randomly selected and assigned to two groups, a control group and an experimental group (each including 15 people). Ten 90-minute sessions of the Shoenaker’s self-encouragement training were carried out on the experimental group; however, the control group did not receive such training. After finishing these sessions, a posttest was conducted on both experimental and control groups and a month later, a follow-up was performed on them. To analyze the obtained data, a multivariate analysis of covariance was applied via SPSS-23.
    Results
    Results showed that mean scores on emotional and social feelings of loneliness obtained by the university students-teachers placed in the experimental group significantly decreased in the posttest and follow-up compared to the control group (P < 0.05).
    Conclusions
    According to the obtained results, it can be concluded that the self-encouragement training based on the Shoenaker’s method can decrease feelings of loneliness by promoting communication skills and increasing social interests among university students
    Keywords: Loneliness, students, training, self-encouragement
  • Batool Ahadi Dr , Fateme Moradi , Mina Karamian Pages 136-144
     
    Introduction
    Academic Burnout is associated with decrease in academic performance in students and investigating its predictor variables deserves attention.The aim of the present study was to investigate the role of obsessive-compulsive symptoms and procrastination in predicting academic burnout.
    Methods
    The method of this research was correlational- predictive. Statistical population comprised of all Students of Faculty of Engineering in Alzahra University. 132 students participated in this study. Maslach Burnout Inventory-Student Survey (shufeli and et.al 2002) Obsessive- Compulsive Inventory- Revised (Foa and et.al 2002), Tuckman procrastination scale (Tuckman 1991) were used in this study. Data were analyzed by using the software 24 SPSS and Pearson correlation coefficient and Multiple regression.
    Results
    The results of Pearson correlation coefficient indicated that procrastination had a significant positive correlation with all academic burnout subscales (emotional exhaustion, academic cynicism and academic inefficiency). It was also found that obsessive-compulsive disorder, washing, obsession and Neutralizing had significant positive correlation with all academic burnout subscales. Though, There were no significant relationship between checking, hoarding and all subscale of academic burnout. The results of regression analysis indicated that obsessive-compulsive symptoms and procrastination can predict all subscales of academic burnout.
    Conclusions
    The results of the study showed, for the first time, that obsessive-compulsive symptoms plays an effective role in explaining academic burnout
    Keywords: Academic Burnout, Obsessive Compulsive Disorder, Procrastination
  • Haniye Mastour, Mohammad Reza Nili Dr, Saeid Eslami Dr, Esmaeil Zarei Dr, Ali Delavar Dr Pages 145-151
    Introduction

    The aim of this study was to design and development of learning environment model based on real-time electronic formative assessment in medical education and investigating its content validity.

    Methods

    In this study, a mixed method research was used. Qualitative content analysis with inductive design was first performed and based on the results, the initial model was developed. In the quantitative section, content validity of the model was done by a questionnaire survey by experts. In order to select articles in relation to the identification the elements of real-time electronic formative assessment model, valid scientific documents are indexed and relevant in international databases such as Scopus, ProQuest, Eric, Web of Science, Wiley Online Library, PubMed and Science Direct during the period 2000 to 2018 using the PRISMA protocol were selected and 67 documents were analyzed finally. To validate the content of the proposed model, 37 experts from the fields of educational technology, assessment and measurement, medical education and medical informatics were selected as a sample.

    Results

    According to the content analysis, 8 classes were obtained as follows: learning outcomes, Processes/Learning activities/Strategies, Academic Engagement, Interaction, Motivation, Assessment and evaluation of learner progress, Immediate feedback, Interventions and support that resulted in designing of the desired model. The findings in the quantitative section also indicated that the proposed model had the necessary validity and effectiveness in the medical education.

    Conclusions

    The learning environment based on real-time electronic formative assessment has a good impact on medical education

    Keywords: Formative Assessment, Electronic Assessment, Real-Time Electronic Formative Assessment, Medical Education, Qualitative Content Analysis