فهرست مطالب

راهبردهای آموزش در علوم پزشکی - سال دهم شماره 3 (پیاپی 43، امرداد و شهریور 1396)

نشریه راهبردهای آموزش در علوم پزشکی
سال دهم شماره 3 (پیاپی 43، امرداد و شهریور 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقالات پژوهشی
  • بتول تیرگری، منصوره عزیززاده فروزی، اعظم حیدرزاده*، حسن عباس زاده صفحات 157-164
    مقدمه
    انگیزه پیشرفت و خودکارآمدی تحصیلی باعث تحرک و پویایی و برنامه ریزی صحیح در حین تحصیل دانشجویان به خصوص دانشجویان گروه های پزشکی می شود و از این طریق می تواند بر روی موفقیت و سازگاری تحصیلی فرد تاثیر بگذارد. در پژوهش حاضر ارتباط بین خودکارآمدی و انگیزه پیشرفت با سازگاری تحصیلی در دانشجویان کارشناسی سال اول دانشگاه علوم پزشکی کرمان در سال 1394 موردبررسی قرار گرفت.
    روش ها
    این پژوهش مطالعه ای مقطعی از نوع توصیفی همبستگی در سال 1394 است که 231 نفر از دانشجویان ترم اول دانشگاه علوم پزشکی کرمان در آن شرکت داشتند؛ ابزارهای گردآوری اطلاعات پرسشنامه خودکارآمدی عمومی، انگیزه پیشرفت تحصیلی هرمنس و سازگاری تحصیلی بود. اطلاعات با استفاده از آزمون های t-test، آنالیز واریانس و ضریب همبستگی پیرسون تجزیه و تحلیل شد.
    نتایج
    میانگین ± انحراف معیار نمره خودکارآمدی عمومی 5/55± 15 /51، انگیزه پیشرفت تحصیلی 4/40± 73/72 و سازگاری تحصیلی 124/28 ±72 /25 بوده است. نتایج مرتبط با تعیین ارتباط بین خودکارآمدی باانگیزه پیشرفت تحصیلی و سازگاری تحصیلی نشان داد بین خودکارآمدی با سازگاری تحصیلی ارتباط مثبت معناداری وجود داشته است (0/043P=)؛ اما بین انگیزه پیشرفت تحصیلی با سازگاری تحصیلی ارتباط معناداری مشاهده نشد (0/816P=).
    نتیجه گیری
    با توجه به اینکه خودکارآمدی و انگیزه پیشرفت تحصیلی با سازگاری تحصیلی مرتبط بوده است با تقویت این دو متغیر می توان به دانشجویان کمک کرد تا بر مسائل و مشکلات تحصیلی خود غلبه کرده و سازگاری تحصیلی بهتری را به دست آورند.
    کلیدواژگان: سازگاری تحصیلی، خودکارآمدی، انگیزه پیشرفت، دانشجویان کارشناسی
  • کورش پرویز، حمیدرضا آقامحمدیان شعرباف*، بهرامعلی قنبری هاشم آبادی، محمود دهقانی صفحات 165-171
    اهداف
    هدف پژوهش حاضر اعتباریابی و رواسازی یک پرسشنامه جهت اندازگیری فراشناخت، مبتنی بر نظریات موجود است.
    روش ها
    جامعه موردمطالعه دانشجویان دانشگاه فردوسی مشهد بودند. تعداد نمونه که به صورت در دسترس انتخاب شده بودند شامل 344 نفر است. برای رواسازی پرسشنامه از روایی صوری محتوایی (نظرات متخصصین) و سازه (تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی) و پایایی از روش آلفای کرونباخ استفاده شد.
    یافته ها
    در نتایج تحلیل عاملی سه عامل (آگاهی شناختی-هیجانی، عدم ابهام شناختی-هیجانی و راهبرد) شناسایی شد. همچنین با توجه به ضرایب آلفای کرونباخ می توان پرسشنامه ساخته شده را دارای پایایی مطلوبی قلمداد کرد. همبستگی بالا بین خرده مقیاس ها با نمرهٔ کل مقیاس نشان می دهد که همهٔ آن ها بر روی هم حوزه رفتاری واحدی به نام فراشناخت را اندازه می گیرند.
    نتیجه گیری
    یافته های این مطالعه نشان می دهد می توان مبتنی بر نظریات مختلف درباره فراشناخت یک پرسشنامه حامع تر درباره فراشناخت اعتباریابی رو رواسازی کرد که هم بتواند بعد شناحتی و هم بعد هیجانی فراشناخت را ارزیابی نماید.
    کلیدواژگان: فراشناخت، پرسشنامه فراشناخت، رواسازی
  • مظفر شریف زاده*، ثنا صفری، امیر حیدری صفحات 172-179
    زمینه و اهداف

    پژوهش حاضر به برازش و تحلیل مسیر مدل مدیریت دانش و نقش آن بر خلاقیت اعضای هیئت علمی دانشگاه های مجری آموزش از دور می پردازد.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر ازنظر هدف، کاربردی و ازنظر روش، آمیخته از نوع کیفی و کمی است. جامعه آماری این پژوهش، مشتمل بر کلیه اعضای هیئت علمی دانشگاه های مجری آموزش از دور کشور که2901 نفر است. روش نمونه گیری در مرحله کیفی به صورت نمونه گیری هدفمند(غیر احتمالی)، مشتمل بر 12 نفر از خبرگان در حوزه مدیریت و در مرحله کمی شامل نمونه گیری طبقه ای نسبی است و تعداد نمونه نیز بر اساس فرمول کوکران 339 نفر است. جهت گردآوری داده ها، از ابزار پرسشنامه غیر ساختارمند، نیمه ساختارمند و ساختارمند استفاده شده است. برای بررسی اعتبار پرسشنامه ها از تحلیل عاملی تاییدی استفاده شده است. نرمال بودن داده ها با استفاده از آزمون کولموگروف- اسمیرنوف و برای تحلیل مسیر و بررسی برازش مدل از معادلات ساختاری با کاربرد (نرم افزار AMOS) و به منظور تجزیه تحلیل داده ها، از نرم افزار Lisrel V8.80 استفاده شده است.

    یافته ها

    وضعیت موجود مدیریت دانش و خلاقیت اعضای هیئت علمی دانشگاه های مجری آموزش از دور، در سطح مطلوبی قرار دارد و بین دو متغیر مدیریت دانش و خلاقیت در جامعه آماری همبستگی معنادار وجود دارد و درمجموع می توان با تسامح گفت مدل از برازندگی نسبتا مناسبی برخوردار است.

    نتیجه گیری

    مدیریت موثر دانش بستری فراهم می کند که در آن خلق، به اشتراک گذاری و کاربرد دانش در دانشگاه های مجری آموزش از دور نهادینه شده و زمینه برای ایجاد سازمانی با اعضاء خلاق و نوآور فراهم شود.

    کلیدواژگان: مدیریت دانش، خلاقیت، اعضای هیئت علمی، آموزش از دور
  • بی نظیر گنجی ارجنکی* صفحات 180-188
    اهداف
    استفاده از اینترنت و فناوری های چندرسانه ای، یادگیری سنتی را به سمت یادگیری الکترونیکی سوق داده است که این امر استفاده از روش های نوین ارزشیابی را جهت سنجش فراگیران اجتناب ناپذیر می کند. دانشگاه پیام نور از سال 1391 بسیاری از آزمون های پایان ترم را به صورت الکترونیکی برگزار می کند. از همین منظر هدف تحقیق حاضر، بررسی کیفیت آزمون های الکترونیکی این دانشگاه و تاثیر آن در میزان رضایت دانشجویان است.
    روش ها
    روش پژوهش همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان دانشگاه پیام نور فرخ شهر که در نیمسال اول تحصیلی1393-1392، تعداد آن ها 682 نفر بوده است. حجم نمونه، با استفاده از جدول مورگان 250 نفر برآورد شد. روش نمونه گیری، خوشه ایچند مرحله ای است. ابزار جمع آوری داده ها، پرسشنامه محقق ساخته با ضریب پایایی 0/92 است. همچنین تجزیه وتحلیل داده ها به کمک نرم افزار آماری Spss 20 انجام شده است.
    یافته ها
    نتایج این پژوهش نشان می دهد بین میزان رضایت دانشجویان و کیفیت آزمون های الکترونیکی (کیفیت معیارهای ارزیابی، کیفیت یادگیری و کیفیت روش های نوین یادگیری) رابطه مثبت معنادار وجود دارد (0/01>p). نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که ابعاد مختلف کیفیت آزمون ها می تواند 21 درصد از رضایت دانشجویان را پیش بینی نماید.
    نتیجه گیری
    نتیجه نهایی پژوهش حاضر این است که هر چه میزان کیفیت آزمون های الکترونیکی بیشتر باشد میزان رضایت دانشجویان از این آزمون ها بیشتر می شود. در مجموع نتیجه پژوهش تاثیر مثبت کیفیت بر رضایتمندی است.
    کلیدواژگان: آزمون های الکترونیکی، آموزش مجازی، ارزیابی مجازی، کیفیت، رضایت
  • ناهید اوجاقی میرکوهی*، زهره اسمعیلی، محمدرضا سرمدی، بهمن سعیدی پور صفحات 189-202
    اهداف
    هدف پژوهش حاضر شناسایی و تحلیل مولفه های موثر بر ابقاء دانشجویان در محیط یادگیری الکترونیکی است.
    روش ها
    این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ شناسایی عوامل تاثیر گذار بر ابقاء دانشجو بر اساس پیشینه نظری و تجربی، پژوهش آمیخته از نوع اکتشافی است. در تدوین این پژوهش مفاهیم و مبانی نظری مرتبط، مربوط به سال 2000 تا 2016 مورد مطالعه ی دقیق قرار گرفت و مولفه های های دخیل در ابقاء دانشجو استخراج شد. این مولفه ها در قالب پنج (5) بعد مطرح شدند و بر اساس آن ها پرسشنامه ای با تعداد 56 گویه تهیه، تنظیم و برای 30 متخصص در زمینه آموزش الکترونیکی ارسال شد تا اولویت بندی مولفه ها و شاخص ها به طور دقیق شناسایی شود. روایی پرسشنامه با استفاده از نظرات متخصصان تایید گردید و پایایی آن نیز به روش آلفای کرونباخ 84% به دست آمد. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار v18Spss ، آزمون ناپارامتری فریدمن مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که به ترتیب عوامل مربوط به یادگیرنده، دوره، یاد دهنده، تکنولوژی و محیط یادگیرنده در ابقاء دانشجو موثر هستند.
    نتیجه گیری
    برای نگهداشت هر چه بیشتر دانشجو در محیط یادگیری الکترونیکی نیاز به توجه ویژه به مهارت های مدیریتی و کامپیوتری دانشجو، عامل تعامل، حمایت سازمانی، مهارت و نگرش یاد دهنده، کیفیت تکنولوژی، کیفیت اینترنت و ایجاد محیط حمایتی داریم تا دانشجویان بیشتر بر تکمیل دوره های آموزش الکترونیک تشویق شوند.
    کلیدواژگان: یادگیری الکترونیک، شناسایی و تحلیل، ابقاء دانشجو
  • ماندانا جوانک لیاولی*، خدایار ابیلی، جواد پورکریمی، سید کامران سلطانی عربشاهی صفحات 202-218
    اهداف
    ارتقاء کمی و کیفی آموزش پزشکی، نیاز به وجود مدیرانی آگاه و برخوردار از مهارت و دانش لازم، جهت مدیریت آموزشی حجم عظیم دانشجویان و اعضای هیئت علمی در دانشگاه های علوم پزشکی دارد. با این حال، بسیاری از مدیران آموزشی گروه های بالینی، کار خود را بدون آمادگی برای مواجه شدن با چالش های پیش رو شروع می کنند. این مطالعه با هدف ارائه الگوی توسعه حرفه ای مدیران آموزش پزشکی در این سطح انجام شد.
    روش ها
    این پژوهش مطالعه ای کیفی است که به روش تحلیل محتوا در دانشگاه های علوم پزشکی تهران، ایران، و شهید بهشتی در سال 1395 با انجام مصاحبه نیمه ساختار یافته با 20 نفر از مدیران آموزش پزشکی انجام شد. داده ها از طریق مصاحبه نیمه ساختار یافته و یادداشت های عرصه جمع آوری شد و به روش تحلیل محتوای کیفی قراردادی مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    499 کد اولیه در 137 کد مفهومی قرار گرفت که در مجموع در 26 زیر مولفه و 6 بعد اصلی تقسیم شد. ابعاد اصلی توسعه هدایت آموزشی (4 زیر مولفه)، توسعه هدایت پژوهشی (3 زیر مولفه)، توسعه هدایت بالینی (4 زیر مولفه)، توسعه مهارت های مدیریتی (4 زیر مولفه)، توسعه مهارت های رهبری (6 زیر مولفه) و خود توسعه فردی (5 زیر مولفه) بودند.
    نتیجه گیری
    ابعاد شش گانه توسعه حرفه ای در این پژوهش به عنوان الگویی برای برنامه های توسعه حرفه ای مدیران گروه های بالینی در دانشگاه های علوم پزشکی، می تواند پیامدهای مثبتی در جهت ارتقاء کیفیت آموزش پزشکی داشته باشد. بیشترین کدهای اشاره شده مربوط به توسعه مهارت های رهبری بود، این نشان می دهد که برگزاری دوره های توسعه حرفه ای که بتواند در ارتقاء مهارت های رهبری مدیر گروه موثر باشد، اهمیت بیشتری خواهد داشت.
    کلیدواژگان: توسعه حرفه ای، مدیر گروه بالینی، الگوی توسعه حرفه ای
  • منیره تحویلدارزاده، حمید مقدسی*، محمدعلی حسینی صفحات 219-232
    زمینه و اهداف
    در مطالعات بر نقش حیاتی مدیریت اطلاعات در آینده آموزش و پژوهش در آموزش عالی تاکید شده است. در این مقاله سعی بر آن است که ساختار مدیریت اطلاعات آموزشی در مراکز آموزش عالی علوم پزشکی به منظور بهبود کیفیت اطلاعات و کسب اطلاعات و ارتقای مدیریت دانشگاهی تبیین گردد.
    روش بررسی
    در این مطالعه مروری منابع از پایگاه های اطلاعاتی داخلی و خارجی نظیر «نور، پابمد (PubMed) و الزویر (Elsevier)» با کلمات کلیدی ترکیبی از قبیل مدیریت اطلاعات و information management از سال 2000 تا 2017 به فارسی و انگلیسی بازیابی و با منابع چاپی 87 مورد مرتبط دسته بندی شد. در انتخاب مقالات و منابع محدودیتی از نظر نوع آن ها اعمال نشد.
    یافته ها
    طبق یافته ها، درک نیازها و الزامات اطلاعات گام مهمی در تدوین استراتژی اطلاعات و مدیریت دانش و تدوین ابزارها برای فراهم کردن خدمات اطلاعات و ترویج خلاقیت و نوآوری است. مدیریت اطلاعات اثربخش شرط ضروری برای توسعه اجتماعی و اقتصادی است. کارکرد مدیریت اطلاعات به تمام جنبه های مدیریت کردن اطلاعات مربوط می شود. اطلاعات و روش مدیریت آن باید موجب بهره وری جامعه دانشگاه شود. نیازهای اطلاعاتی ذی نفعان باید برآورده شود. یافته ها حول مدیریت اطلاعات آموزشی دانشگاه و سه محور اصلی گردآوری، پردازش و ارائه داده ها دسته بندی شد.
    نتیجه گیری
    برای برقراری سه مرحله اصلی مدیریت اطلاعات شامل گردآوری، پردازش و انتشار داده ها در دانشگاه های علوم پزشکی باید بسترسازی شود. سیستم ها و خدمات اطلاعات باید برای اقدام به روشی که متمرکز بر کاربر و وظایف باشد، طراحی یا بازطراحی شود.
    کلیدواژگان: مدیریت اطلاعات، اطلاعات، آموزش، ساختار، دانشگاه، علوم پزشکی
  • آرمان احمدی زاد، مریم ورمقانی*، سارا ورمقانی صفحات 233-246
    اهداف
    امروزه فناوری های همراه بیشتر از هر سیستم دیگری در دسترس مردم هستند و به سرعت در بخش های دولتی و خصوصی نفوذ کرده اند. یکی از کاربردهای فناوری های همراه، استفاده به عنوان ابزار کنترل سلامت است و برنامه های بسیاری نیز با این هدف ساخته می شوند. هدف از انجام این پژوهش، مروری بر مفهوم سلامت همراه، مزایا و انواع نرم افزارهای سلامت همراه، آمارهای مربوط به چگونگی روند استفاده و پیشرفت صنعت سلامت همراه، بررسی انواع کاربران و انواع برنامه های کاربردی که هم اکنون و در آینده مورد استفاده قرار خواهند گرفت، می باشد.
    روش ها
    پژوهش حاضر در سال 1395 انجام گرفته و از نوع مروری است و اطلاعات آن از طریق جستجو در پایگاه های الکترونیکی،Google Scholar ،Scopus ،Iran Medex ،Magiran ،Medlib ،SID ،Web of Science ،PubMed Noormags ،Science Direct وEbsco به دست آمده است.
    یافته ها
    پیشرفت های اخیر در برنامه های سلامت همراه، فرصت های زیادی را برای بهبود سلامت و رفاه افراد فراهم کرده است. درصورتی که از برنامه های کاربردی سلامت همراه در مراکز درمانی ایران استفاده شود می توان امیدوار بود علاوه بر کاهش هزینه های مربوطه برای افراد جامعه و خطاهای پزشکی، موجب انجام سریع تر و باکیفیت تر مراحل درمان، دسترسی آسان تر به مراقبت های پزشکی، تامین مراقبت های سلامت برای مناطق دورافتاده، بهبود پاسخگویی به بیماران، ترویج مراقبت های سلامت و درمان از راه دور و... شود.
    نتیجه گیری
    به واسطه این بررسی ها، روند استفاده از برنامه های کاربردی سلامت همراه مشخص خواهد شد و راه برای برنامه ریزی بهتر جهت استفاده بیشتر از این برنامه ها میسر خواهد شد. برنامه های سلامت همراه امروزه طرفداران زیادی دارند و درصورتی که از این ابزارها در مراکز درمانی ایران استفاده شود بسیاری از مشکلات ارتباطی بین کادر درمان و بیماران حل خواهد شد.
    کلیدواژگان: سلامت الکترونیک، سلامت همراه، فناوری های همراه
|
  • Batol Tirgari, Mansooreh Azzizadeh Fourozi, Aazam Heidarzadeh*, Hasan Abaszadeh Pages 157-164
    Introduction
    Identify factors affecting academic adjustment is important identifying these factors because of their negative effects on the psychological, educational and material costs can be prevented. Therefore, this study aimed to investigate the relationship between self-efficacy and achievement motivation and academic adjustment in the first year undergraduate students of Kerman University of Medical Sciences were selected.
    Methods
    This descriptive correlation cross-sectional study in 2015 that 231 students participated in the first semester of Kerman University of Medical Sciences. The data collection tool consists of four parts: demographic information, general self-efficacy, achievement motivation and academic adjustment. Data were analyzed using descriptive and analytical.
    Results
    The mean ±SD score of self- efficacy has been 51/15 ± 5/55, achievement motivation 73/72 ± 4/04 and academic adjustment 124/28 ± 25/72. Results related to the relationship between self-efficacy and achievement motivation and academic adjustment showed a significant positive correlation between self-efficacy and compatibility, there have been positive (P =0/043). Also no statistically significant relationship between achievement motivation and academic adjustment is (P =0/816).
    Conclusion
    According to the results of this study and presented the results of studies on self-efficacy and motivation affect academic adjustment is therefore appropriate intervention programs must be designed for college students, particularly freshmen. Students who have less compatibility can be used counseling programs.
    Keywords: Academic adjustment, SElf-efficacy, Achievement Motivation, Students of Medical Sciences, Kerman
  • Koorosh Parviz, Hamid-Reza Aghamohamadian-Sharbaf*, Bahram-Ali Ghanbari-Hashemabadi, Mahmoud Dehghani Pages 165-171
    Background and subject: This study aimed to investigate the reliability and validity of metacognition questionnaire.
    Materials And Methods
    The population consisted of all students in Ferdowsi University in Mashhad. Using convenience sampling method, 344 students were selected as sample. The face and content validity (experts’ opinions) and structural validity (exploratory and confirmatory factor analysis) were investigated to validate the questionnaire; the Cronbach's alpha was used to investigate the reliability.
    Findings: Three factors (cognitive-emotional awareness, lack of cognitive-emotional ambiguity, and strategy) were determined in factor analysis. Considering the Cronbach's alpha coefficient, it was determined that the questionnaire had appropriate reliability. The high correlation between subscales and total scale score showed that all of them together measured a unit behavioral field called metacognition.
    Conclusion
    The findings showed that the different metacognition theories may be used to create a more comprehensive metacognition questionnaire which would measure both cognitive and emotional aspects of metacognition.
    Keywords: Metacognition, Metacognition Questionnaire, Validation
  • Mozaffar Sharifzadeh*, Sana Safari, Amir Heidari Pages 172-179
    Aims

    The present study aimed to Fitting and Path analysis knowledge management model and its role in the creativity of faculty members in universities implementing distance Education.

    Methods

    The aim of this study is applied and the method is incorporated into the kind of quality and quantity. The study population included all faculty members at universities, education administrators from around the country that in 2901 people. Data collection from non-structured questionnaires, semi-structured and structured been used. Confirmatory factor analysis was used to check the validity of the questionnaire. Using Kolmogorov-Smirnov normality of the data and the analysis and evaluation of structural equation model (software AMOS) and to analyze the data, Lisrel and Spss software is used.

    Results

    The aim of this study in terms of applied and the method is combination of quantitative-qualitative. The study population consists of all faculty members of distance education implementing universities around the country that counts to 2901 members. In the qualitative phase sampling purposive sampling method (non-probabilistic), including 12 experts in the field of management and quantitative sampling and sample according to cochran formula 339 people. To gather data, questionnaires unstructured, semi-structured and structured been used. Confirmatory factor analysis was used to check the validity of the questionnaire. Using Kolmogorov-Smirnov normality of the data and the analysis and evaluation of structural equation model (software AMOS) and for data analysis, software is used Lisrel v8.80.

    Conclusion

    Effective management of knowledge provides the context in which the creation, sharing and application of knowledge in implementing distance education universities established And backgrounds to create an organization that provides creative and innovative members.

    Keywords: nowledge Management, Creativity, Faculty Members, Distance Education
  • Beenazir Ganji Arjenaki* Pages 180-188
    Background And Aims
    Using the Internet and multimedia technologies, cause appearance of e-learning instead of traditional learnings which needs new methods to evaluate student's ability. PNU has hold some final exams electronically since 2012. The purpose of this study is to examination the factors that affecting the quality of such tests in order to increase student’s satisfaction.
    Methods
    The type of this study is descriptive and evaluative with a sample size of 250 using Morgan table for calculations. The sample collection method is stratified random sampling with a questionnaire for collecting data.To analyze the data, descriptive and inferential statistical methods of Spss v 20 statistical software is used.
    Results
    Results showed that student satisfaction and quality electronic test (quality evaluation criteria, the quality of learning and the quality of modern methods of learning) There is a significant positive relationship ((P>0/01). Regression analysis showed that the quality of tests can predict 21% of student satisfaction.
    Conclusion
    The end result of this study is that the amount of quality electronic tests more of these tests result in higher student satisfaction. In total, resulting in a positive effect on the quality satisfaction.
    Keywords: Electronic testing, virtual training, virtual evalution, Quality, Satisfaction
  • Nahid Ojaghi, Zohreh Esmaeili*, Mohammad Reza Sarmadi, Bahman Saeidipou Pages 189-202
    Aims: The present study was done to identify and analyze the components affecting the students’ retention in e-learning environment.
    Methods
    This research is applied in terms of its purpose and is exploratory mixed method in terms of the recognition of factors affecting the retention of students on the basis of theoretical and experimental background. The concepts and related theoretical foundations were exactly examined in this study (from 2000 to 2016) and affective components were explored in students’ retention. The components were based on five aspects and a questionnaire containing fifty-six questions was prepared and sent to 30 experts in the field of e-learning to precisely prioritize the components and indices. The questionnaire validity was affirmed according to experts’ ideas and its reliability was obtained 84% through Cronbach's Alfa method. Research data were analyzed using SPSS Version 18 software and Friedman nonparametric test.
    Results
    The results showed that the factors related to learner,courses, tutors, technology and learner environment were prioritized respectively.
    Conclusion
    To maintain more students in e-learning environment, some factors are required to encourage more students to continue the electronic course: special attention to students’ management and computer skills, interaction factor, organizational support, instructor ability and attitude, technology quality, internet quality and providing supportive environment.
    Keywords: E-learning, Identification, Analysis, Student's Retention
  • Mandana Javanak Liavali*, Khodayar Abili, Javad Porkarimi, Seyed Kamran Soltani Arabshahi Pages 202-218
    Aims: Qualitative and quantitative improvement of medical education needs informed mangers, who have necessary skills and knowledge for educational management of the large number of students and faculties in universities of medical sciences. However many of clinical department chairs start their work without being prepared for the upcoming challenges. This study carried out to provide a pattern of professional development of medical education administrators in this level.
    Methods
    This qualitative study carried out through content analysis method in Tehran, Iran, and Shahid Beheshti Universities of Medical Sciences in 2016 by conducting semi-structured interviews with 20 medical education administrators. Data were collected by semi-structured interviews and field notes and then were analyzed by contract qualitative content analysis.
    Results
    499 initial codes were put into 137 concept codes, and were divided in a total of 26 sub-components and 6 main dimensions. The main dimensions were educational guidance development (4 sub-components), research guidance development (3 sub-components), clinical guidance development (4 sub-components), managerial skills development (4 sub-components), leadership skills development (6 sub-components) and personal self-development (5 sub-components).
    Conclusion
    six dimensions of professional development in this research as a pattern for professional development programs of clinical department chairs in universities of medical sciences can show positive outcomes on improving the quality of medical education. Most referred codes were development of leadership skills. It shows implementing professional development courses which can affect in improving leadership skills of department chair is more important.
    Keywords: Professional Development, Clinical Department Chair, Professional Development Pattern
  • Monireh Tahvildarzadeh, Hamid Moghaddasi*, Mhammad Ali Hosseini Pages 219-232
    Background And Aims
    In some studies, the crucial role of information management in future of education and research in higher education has been emphasized. Educational data are significant for management goals at its macro level. This paper tries to explain the management structure of educational information at facilities of higher education of medical sciences in order to improve the information quality, obtain information, and promote the university management.
    Methods
    In this review paper, databases such as Noor, PubMed and Elsevier, both in Persian and English from 2000 to 2017, were investigated by searching some compound keywords including “information management” to retrieve the required resources and 87 related cases were categorized along with the printed sources. No limitations were applied in the selection of sources in terms of their types.
    Results
    The most important findings are explained in the follows. Effective information management is a prerequisite for a continued social and economic development. Information management function is concerned in all aspects of managing information. Information and its management method should lead to the productivity of academic community. Information needs of Stakeholders must be met. Findings were categorized based on educational information management in university and three main subjects, as data collecting, processing and presentation.
    Conclusion
    In order to establish the three main steps of information management including the data collecting, processing and disseminating in universities of medical sciences, the necessary infrastructure should be made. Information systems and services should be designed, and redesigned to work based on a method that concentrates on user and tasks.
    Keywords: Information Management, Information, Education, Structure, Medical Sciences, University
  • Arman Ahmadizad, Maryam Varmaghani*, Sara Varmaghani Pages 233-246
    Aims: Nowadays mobile network technologies are available for people more than any other systems and is quickly penetrated in public and private sectors. One of the application of mobile technologies is to use as a tool for health monitoring, and many programs are made for this purpose. The aim of this study is to review the mobile heath concept, advantages and types of mobile health softwares, statistics about how to use and development of mobile heath industry, checking the variety of users and types of applications which will use in the future and is used now.
    Methods
    This review study conducted in 2016, and its information are obtained from searching in Google Scholar, Scopus, Iran Medex, Magiran, Medlib, SID, Web of Science, PubMed, Noormags, Science Direct, Ebsco electronic databases.
    Results
    Recent developements in mobile health programs provided many opportunities to improve people’s health and welfare. If mobile health applications have been used in medical centers in Iran, it can be expected that in addition to reduce costs for people and medical errors, it might cause treatment process to be faster with better quality, easier access to medical cares, providing health cares to outlying areas, improving responsiveness to patients, promoting health cares and remote treatment and etc.
    Conclusion
    The process of using mobile health applications will be determined through this study and also there will be a way for better planning for greater use of this applications. Nowadays mobile health applications have many advocates and if these tools have been used in Iran health centers, many of communication problems between medical staff and patients will be solved.
    Keywords: Electronic Health, Mobile Health, Mobile Technologies