فهرست مطالب

روابط خارجی - پیاپی 1 (بهار 1388)

فصلنامه روابط خارجی
پیاپی 1 (بهار 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/02/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • پروفسور روح الله رمضانی صفحه 11
    اهمیت روزافزون ایران در عرصه های بین المللی در کنار جایگاه بی مانند منطقه ای آن باعث شده تا بسیاری از محققان و اندیشمندان غربی بر شناخت دقیق ایران از سوی طرفهای غربی به ویژه آمریکا تاکید کنند. در این مقاله نویسنده تاکید دارد که آمریکا نیازمند درک مناسبی از سیاست خارجی ایران است که از حس شدید استقلال طلبی و فرهنگ مقاومت در برابر زور و سلطه از سوی قدرت های بیگانه ریشه می گیرد. از طرف دیگر، حافظه تاریخی مردم ایران برخی حقارتهای معاصری را که از طرف کشورهای غربی و به ویژه آمریکا به آن تحمیل شد را به یاد می آورد. از این رو، در هر نوع مذاکره ای با آمریکا، ایران هیچگونه فشار یا تهدید را نمی پذیرد و تنها در صورت وجود احترام حاضر به مذاکره است. همچنین آمریکا باید مشروعیت انقلاب اسلامی و منافع ملی ایران را به رسمیت بشناسد و ارزیابی واقع بینانه ای از قدرت ایران در خاورمیانه داشته باشد. دولت آمریکا باید اتکای خود بر سیاست مهار و تحریم که موجب تضعیف حکومت نشده بلکه به شدت به مردم ایران که آمریکا ادعای حمایت از آنان را دارد لطمه وارد ساخته را مورد تجدیدنظر قرار دهد.
    کلیدواژگان: سیاست خارجی، انقلاب اسلامی، خاورمیانه، مذاکره، استقلال طلبی، حکمت
  • محمود سریع القلم صفحه 21
    یکی از موضوعات مورد توجه در هر کشوری بررسی تغییر و تحول در سیاست گذاری و اجرای سیاست خارجی است که با توجه به میزان اهمیت و قدرت یک کشور تاثیرات منطقه ای و جهانی خاص خود را دارد. در این رابطه در ایران نیز در مقاطع گوناگون، موضوع تغییر در سیاست خارجی به ویژه در مورد موضوعات حساسی همچون روابط ایران و آمریکا، همواره مورد توجه بوده است. مقاله حاضر بر آن است تا با ذکر مصادیقی از ایران و دیگر کشورها به پاسخگویی به این مسئله بپردازد که آیا تغییر در سیاست خارجی ایران نیز ممکن است. در این رابطه با بررسی ساختار داخلی ایران و اصول سیاسی کشور تاکید شده که به چهار دلیل عدم اتصال سیاست خارجی به نظام اقتصادی، ماهیت عقیدتی قدرت در نظام سیاسی، حفظ سیاست خارجی موجود با توجه به حاکمیت موجود و اتصال مشروعیت و امنیت ملی به سیاست خارجی نمی توان تغییری را در روند کنونی سیاست خارجی ایران انتظار داشت.
    کلیدواژگان: تغییر سیاست خارجی، روندهای مشروعیت، نظام های اقتصادی
  • سیدجلال دهقانی فیروزآبادی صفحه 41
    سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران در سه دهه گذشته شاهد تحولات و روندهای گوناگونی بوده است. به گونه ای که حتی در چارچوب مبانی و اصول بنیادین و ثابت، سیاست خارجی جمهوری اسلامی رفتارهای متفاوتی بروز داده است. از طرف دیگر، علی رغم تغییر و تحولات در عرصه های داخلی و بین المللی برخی رفتارهای ایران استمرار داشته است. از این رو، همواره این پرسش اساسی مطرح بوده است که انگیزه و علت اصلی رفتار سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران چیست؟ نظریه های تحلیل سیاست خارجی و روابط بین الملل، در پاسخ به این سئوال عمدتا انگیزه های رفتاری ایران را بر اساس مفهوم امنیت فیزیکی توضیح می دهند. اما در این مقاله علت و انگیزه رفتاری سیاست خارجی ایران بر مبنای نظریه امنیت هستی شناختی مورد تجزیه و تحلیل قرار می گیرد. از این منظر، مهمترین علت رفتارهای سیاست خارجی ایران در منازعات پایدار، جستجو و تامین امنیت هستی شناختی است. یعنی جمهوری اسلامی ایران در سیاست خارجی بیشتر نگران حفظ هویت خود به عنوان یک دولت اسلامی است و تامین امنیت هستی شناختی به معنای حفظ و تداوم هویت اسلامی را اولویت و ارجحیت می بخشد.
    کلیدواژگان: سیاست خارجی، امنیت هستی شناختی، جمهوری اسلامی ایران، الگوهای رفتاری، هویت، منازعه، استکبار، سلطه، نظام اعتماد اولیه
  • سید جواد طاهایی صفحه 77
    پرسش اصلی این مقاله آن است که آیا رهبری امام خمینی برای حال و آینده سیاست خارجی جمهوری اسلامی بنیادهای ایجاب کننده یا ناگزیری ساخته است یا خیر؟ به عبارت دیگر، آیا به وسیله ایشان تقدیری برای سیاست خارجی ایجاد شده است؟ این مقاله در پاسخ، از تقدیر عقل سخن می گوید، یعنی بیان می کند که رهبری امام خمینی به طور کلی تمام تاریخ ایران را بر سیاست جدید ایران و از طریق آن بر سیاست خارجی ایران بار کرد و به تعبیری، زمانه را بر زمینه جاری کرد. در نتیجه تدابیر ایشان نماینده سیاست خارجی جدید ایران، گرایش های نهفته یا پتانسیل های تاریخ ایران است و از اتخاذ یک الزام عقلانی به مقاومت در برابر ممانعت ها سخن می گوید.
    کلیدواژگان: سیاست خارجی، امام خمینی، عقل سلیم، صدور انقلاب، اخوت اسلامی
  • کیهان برزگر صفحه 113
    این پژوهش درپی تجزیه و تحلیل ریشه های افزایش نقش، اهداف و راهبردهای ایران در خاورمیانه، بعد از بحران عراق است. نگاه مسلط در غرب، به خصوص ایالات متحده، اهداف سیاست خارجی ایران را تهاجمی و درجهت افزایش «قدرت نسبی» در خاورمیانه می داند، اما نویسنده پژوهش حاضر براین نظر است که این اهداف بیشتر تدافعی و درجهت افزایش «امنیت نسبی» کشور است؛ لذا برای آزمون این فرضیه، ضمن به کارگیری نظریه های رئالیسم تهاجمی و رئالیسم تدافعی، به تعریف دو رویکرد اصلی سیاست خارجی ایران یعنی سیاست های «انطباق و هم سویی» و «ائتلاف و اتحاد» در منطقه می پردازد و هدف هر دو را افزایش امنیت نسبی و رفع تهدیدات در شرایط ویژه تشدید ناامنی در مرزهای بلافصل ایران بعد از بحران عراق، و جهت گیری سیاست خارجی ایران را در منطقه، متاثر از دو عنصر «ژئوپلیتیک» و «ایدئولوژی» می داند و نتیجه گیری می کند که نقطه تامین منافع و امنیت ملی ایران در برقراری تعادل بین این دو عنصر است.
    کلیدواژگان: سیاست خارجی ایران، بحران عراق، ژئوپلیتیک، ایدئولوژی، قدرت نسبی، امنیت نسبی، رئالیسم تهاجمی، رئالیسم تدافعی
  • محمود واعظی صفحه 155
    وابستگی متقابل همراه با درهم تنیدگی اقتصاد جهانی سبب شد تا بحران مالی آمریکا به سرعت به یک بحران اقتصادی جهانی تبدیل شود و طیف وسیعی از کشورهای جهان را به درجات متفاوت از خود متاثر سازد. از آنجا که ارتباط مستقیمی میان بی ثباتی و نابرابری های اقتصادی با بی ثباتی های سیاسی اجتماعی در سطوح ملی، منطقه ای و بین المللی برقرار است، گسترش دامنه بحران اقتصادی در جهان و به خطر افتادن امنیت مالی و پولی بین المللی، می تواند امنیت بین المللی و نظم و ساختار کنونی جهانی را نیز در ابعاد سیاسی و اقتصادی در معرض تغییر و تحول قرار دهد. مطالعه تاریخی موارد مشابه بحران اقتصادی در جهان حکایت از آن دارد که در چنین شرایطی کشورها به سمت اتخاذ سیاست های حمایت گرانه پیش می روند که این خود باعث گسترش تصاعدی رکود در جهان می شود. حال آنکه انتظار می رود قدرت های بزرگ اقتصادی با پرهیز از چنین سیاست هایی و با پرداخت هزینه بیشتر در استقرار ثبات اقتصادی جهان بکوشند و بازارهای خود را به روی صادرات باز نگه دارند. این نوشتار با بررسی تفصیلی مطالب یاد شده، به توضیح ریشه ها وعوامل پیدایش این بحران و ابعاد و زوایای مختلف آن و راهکارهای ارائه شده می پردازد و در نهایت پیامدهای بحران اقتصادی را در اروپا و جهان و به ویژه تاثیر آن را بر بازار انرژی و ایران مورد بررسی قرار می دهد.
    کلیدواژگان: بحران اقتصادی، وابستگی متقابل، نظام مالی، جهانی شدن، درهم تنیدگی اقتصادی
  • سعیده لطفیان صفحه 189
    دستیابی احتمالی بازیگران کشوری و غیر کشوری در خاورمیانه به جنگ افزارهای کشتار جمعی، به ویژه سلاح های هسته ای در دو دهه اخیر به یکی از مهمترین مسائل مهم امنیتی جهان تبدیل شده است. نگرانی دولت بوش این بوده است که یکی از کشورهای خاورمیانه به رقابت با اسراییل اتمی پرداخته و مصمم شوند تا با کسب توانایی هسته ای به انحصار قدرت اتمی این دولت یهودی پایان داده و توازن قوای منطقه خاورمیانه را به نفع خود برهم زنند. رهبران سیاسی چنین کشوری در صورت دستیابی به قدرت اتمی بیشتر احتمال دارد که موانعی بر سر راه سیاست های مداخله گرایانه قدرت های فرامنطقه ای در خاورمیانه ایجاد کنند. هدف اصلی این پژوهش مطالعه انگیزه های برنامه سلاح های کشتار جمعی (با تاکید بر تسلیحات اتمی) و بررسی راه های مقابله با گسترش اینگونه جنگ افزارها در خاورمیانه است. تاریخ مداخله قدرت های بزرگ نشانگر این واقعیت بوده است که انتقال ساز و برگ ها و فن آوری نظامی حتی برای تولید تسلیحات کشتار جمعی بخش لاینفک سیاست خارجی دولت های مداخله گر را تشکیل داده، و با تشویق مسابقات تسلیحاتی به ناامنی منطقه انجامیده است. نیاز مبرمی به بازبینی اساسی اهداف و ابزار سیاست خارجی آمریکا و سایر قدرت های بزرگ در قبال این منطقه استراتژیک وجود دارد؛ زیرا مسابقات تسلیحاتی موانعی بزرگ برای وحدت سیاسی و همگرایی اقتصادی در خاورمیانه به شمار می آیند.
    کلیدواژگان: گسترش هسته ای، تسلیحات کشتار جمعی، سلاح های اتمی، جنگ افزار، خاورمیانه
  • نسرین خانیها، مرتضی قورچی صفحه 227

    جغرافیای سیاسی دریاها یکی از گرایش های عمده در جغرافیای سیاسی است که به مباحث نقش دریاها در سیاست دولت ها و روابط بین المللی و رفتار و حدود حاکمیت دولت ها نسبت به محیط های دریایی می پردازد. امروزه همراه با جهانی شدن، تصرف و حضور گسترده در دریاها جزء علایق اکثر کشورهای جهان است. هر چند در طول تاریخ تمدن بشر تجارت دریایی همواره از ارکان اصلی ارتباطات جهانی بوده است، ولی از آنجایی که اهمیت دریاها به واسطه جهانی شدن و گسترش روزافزون تجارت دریایی فزونی یافته، رقابت در مورد آنها بسیار گسترده شده و دریاها بیش از پیش در سیاست دولت ها محوریت یافته اند. امروزه تجارت دریایی یکی از بنیادهای فیزیکی جهانی شدن به شمار می رود و کشورهایی که در کانون جهانی شدن قرار دارند، بیشترین نقش را در دریاها و به ویژه تجارت دریایی بر عهده گرفته اند. با اهمیت یافتن روز افزون تجارت دریایی، تنگه های بین المللی نیز در جغرافیای سیاسی نوین از جایگاه ویژه ای برخوردار شده اند؛ هر چند در گذشته نیز تنگه های مهم از اهمیت محوری برخوردار بوده اند، ولی اهمیت کنونی آنها بیشتر جنبه اقتصادی یافته است. با این وصف این مقاله در صدد است تا با روش تحلیلی- توصیفی به نقش و اهمیت تنگه های بین المللی در چارچوب جهانی شدن و اقتصاد پسافوردیسم بپردازد.

    کلیدواژگان: جهانی شدن، اقتصاد فوردیستی و پسافوردیستی، تجارت دریایی، تنگه های بین المللی
|
  • Rouhollah Ramazani Page 11
    The increasing importance of Iran along with its unique regional position has motivated many Western thinkers and researchers to recommend Western and especially American politicians to grasp more precise knowledge about this country. This article argues that the U.S. needs to have a sound understanding of Iran's foreign policy which is based on great enthusiasm for independence and resistance to domination of foreign powers. On the other hand, Iranian people's historical memory remembers how Western countries, especially the U.S., despised them during the years before the advent of the Islamic Revolution. Therefore, the author argues that Iran does not accept any pressure or threat during negotiations and is ready to negotiate in an atmosphere of mutual respect. The U.S. should also recognize the legitimacy of Iran's revolution and have an objective assessment of Iran's power in the Middle East. The U.S. administration should revise its reliance upon the policies seeking containment and sanctions, because these policies do not affect Iran's government, rather they punish Iranian people, which the U.S. claims supporting.
  • Mahmood Sariolghalam Page 21
    All countries ponder deeply and find it difficult when change becomes necessary in their foreign policy. A change that involves posturing, style of conduct and conceptual alterations may not signify arduous processes but change that surfaces oscillations in fundamentals is painful. This article tackles the issue of fundamental twists in the foreign policy of the Islamic Republic of Iran. While engaging in a comparative analysis with both developing and developed states, the author postulates that basic changes in Iran’s foreign policy are almost impossible. In doing so, the author organizes his thoughts around four issues. They are: an endured de-linkage between Iran’s foreign policy and its foreign economic relations, ideological nature of Iran’s power structure, the linkage between Iran’s national security and current foreign policy, and the inseparability between Iran’s foreign policy and legitimation processes.
  • Seyed Jalal Dehghani Firouzabadi Page 41
    During the past three decades, the foreign policy of the I.R.I has witnessed many different developments and trends. Interestingly, even in the framework of fundamentals and basic principles, it has showed distinct behaviors. On the other hand, despite great changes in the domestic and foreign spheres, some of its behaviors have remained the same. Therefore, this basic question that what are the main motivations and roots of the I.R.I's foreign policy behavior has been always a relevant one. In answering this question, the theories of foreign policy analysis and international relations explain Iran's motivations primarily based on the concept of physical security. But, this article explains them based on the theory of ontological security. From this theoretical stance, the most important motivation for Iran's foreign policy behavior towards sustainable disputes is seeking ontological security. That is to say that in the sphere of foreign policy, the I.R.I is concerned for safeguarding its identity as an Islamic state. Thus, its priority is to enhance its ontological security which means the maintenance and continuation of its Islamic identity.
  • Seyed Javad Tahaei Page 77
    The main question of this article is whether Imam Khomeini's leadership has created unavoidable and definitive bases for the present and future of the I.R.I's foreign policy. In other words, has he created a destiny for the I.R.I's foreign policy? This article argues that Imam Khomeini's leadership imposed all Iranian history on Iran's foreign policy. As a result, his guidelines are consistent with the potentials of Iranian history with an emphasis on resistance to obstacles as a rational choice.
  • Kayhan Barzegar Page 113
    This article investigates the roots of Iran's rising role, its goals and strategies in the post-Iraqi crisis Middle East. The prevailing view in the West, especially in the U.S., is that the main goals of Iran's foreign policy are primarily 'expansionist', aiming at increasing its 'relative power' in the Middle East. I argue instead that these goals are rather 'defensive', intended to increase the country's 'relative security'. To examine this hypothesis, I apply the two theories of "offensive" and "defensive" realism in a careful study of Iran's regional policy. I also term the two main approaches of Iran's foreign policy as 'accommodating and adjustment' policy and 'alliance and coalition' policy, attempting to explain that the aims of both approaches are to increase Iran's relative security and to remove the political-security threats in particular times of insecurity in Iran's immediate borders after the 2003 Iraq war. These threats are stemming from the US military presence on the one hand, and the recent geopolitical changes in the region's transformation into a new political-security order on the other. The orientation of Iran's regional foreign policy is shaped by the two elements of 'geopolitic's and 'ideology', which have increased Iran's regional role in post-war Iraq. I conclude that maintaining a balance between these two elements is a key to guaranteeing Iran's national interests and security.
  • Mahmood Vaezi Page 155
    Interdependence combined with intertwined global economy created a situation in which the U.S. financial crisis took on, very quickly, international dimensions and led to a global economic crisis affecting a wide range of countries to varying degrees. The U.S. financial crisis mostly stemmed from crisis in housing market, falling U.S. dollar exchange rate, increase in oil prices, military expenditures in Iraq and Afghanistan and finally interdependence of U.S. and European financial systems. Since there is a close relationship between economic instability and inequality on the one hand, and political and social instability on the other, and given increasing expansion of economic crisis throughout the world and the threat facing international financial and monetary security, international security and current world system and structure are exposed to a great change. The historical study of previous economic crises in the world shows that in such cases, states resort to protectionist policies resulting in deepening world recession, while it is expected that great economic powers keep open their markets to exports. Holding G-20 Summits in Washington and London aimed at crisis management and international financial system reform. This article explains the roots and various dimensions of the crisis and studies the suggested solutions. Finally, it addresses the impact of this crisis on energy market and Iranian economy.
  • Saideh Lotfian Page 189
    The assumption here is that there is a need to a radical revision of the foreign military sales policies of the extra-regional powers towards the Middle East. The recent history of the involvement of the major powers in this strategic region has shown that the use of military instruments of foreign policies, particularly the unrestricted arms sales and transfer of military equipment and technology have contributed to the instability of the regional states. The arms races have been major obstacles to the regional economic integration and political convergence. The proliferation of weapons of mass destruction will exacerbate the problem of insecurity in the region.
  • Nasrin Khaniha, Morteza Ghurchi Page 227

    The political geography of the seas is one of the major branches of political geography studying the role of seas in the policies of states, international relations, and state's behavior and sovereignty limits in relation to sea environment. Today, along with globalization, conquest and vast presence in the seas are interested by a majority of world countries. Although, during the history of human civilization, maritime commerce has been always one of the main pillars of world communications, competition over this kind of commerce has become very intense and the seas have increasingly gained centrality in state's policies, because of the increasing importance of the seas and expansion of maritime commerce in the era of globalization. Today, maritime commerce is among the physical foundations of globalization and the countries which are situated in the focal point of globalization have a greater role in the seas and especially in maritime commerce. With the increasing importance of maritime commerce, international straits enjoy a special place in the modern political geography; although in the past, important straits had been very important, their current importance is rather of economic nature. On this ground, this article tries to study the role and importance of international straits in the framework of globalization and post-Fordist economy, using an analytical-descriptive method.