فهرست مطالب

فصلنامه روابط خارجی
پیاپی 14 (تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/04/26
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سید داود آقایی، سید سعید صادقی، داریوش هادی صفحه 7
    یکی از بحث های مهم در مورد شکل گیری و گسترش تحولات منطقه خاورمیانه، نقش رسانه های جدید، اینترنت و شبکه های مجازی و اجتماعی در این تحولات است. تاثیر رسانه های ارتباطی و به ویژه شبکه های اجتماعی در اطلاع رسانی و گسترش سریع تحولات انقلابی در کشورهای منطقه انکارناپذیر است. رسانه، اینترنت و شبکه های اجتماعی، آگاهی را در بین اقشار مختلف کشورهای درگیر منطقه به ویژه قشر جوان بالا برده، توجه آنها را به آنچه در اطرافشان می گذشت جلب کرده و فرایند تحولات منطقه را تسهیل و تسریع نموده است. جهت دهی به افکار عمومی در شبکه های اجتماعی در دو مرحله صورت می گیرد: در مرحله نخست، شبکه سازی در فضای مجازی و در مرحله دوم شبکه سازی و مشارکت در فضای واقعی. بدین ترتیب همان گونه که شاهد بودیم، نقش اجتماع سازی شبکه های اجتماعی در برخی از کشورهای منطقه موجب ایجاد بحران شده و در کنار عوامل دیگر، زمینه را برای سقوط و اصلاحات سیاسی برخی از رژیم های منطقه فراهم آورد. مقاله حاضر ضمن بررسی ویژگی رسانه ها و شبکه های اجتماعی، نقش این رسانه ها و شبکه های اجتماعی را در جریان تحولات منطقه خاورمیانه مورد ارزیابی قرار می دهد.
  • حمید احمدی، آرش بیدالله خانی صفحه 35
    اسرائیل از زمان به رسمیت شناخته شدنش توسط مصر و در بیش از نیمی از عمر خود به عنوان یک دولت، صمیمی ترین رابطه را در بین کشورهای همسایه خود با مصر داشته است. این روابط در دوران ریاست جمهوری مبارک، گسترش یافت. مصر به عنوان یکی از مهم ترین کشورهای عربی خاورمیانه و جهان اسلام و تاثیر فکری و فرهنگی مهمی که بر دیگر کشورهای مسلمان دارد و با کنترل کانال سوئز که شاهراه دریایی اصلی برای تجارت بین شرق و غرب است، نقش مهمی در مناسبات منطقه ای و بین المللی ایفا می کند. تحولات داخلی کنونی در مصر و سرنگونی رژیم مبارک، نشانگر آغاز مرحله جدیدی در حیات سیاسی مصر است که ساختار و فضای سیاسی داخلی و احتمالا جهت گیری های سیاست خارجی آن کشور را با دگرگونی هایی هرچند متفاوت روبه رو می کند. مقاله حاضر ضمن بررسی روابط مصر و اسرائیل از آغاز شکل گیری اسرائیل در سال 1948 تا زمان سقوط مبارک در چهار دوره تاریخی، به تجزیه وتحلیل تحولات داخلی مصر بر روابط مصر و اسرائیل پس از دوره مبارک خواهد پرداخت. پرسش اساسی پژوهش پیش رو این است که روابط مصر و اسرائیل پس از دوران مبارک و براساس تحولات داخلی به وجودآمده در مصر به کدام سمت می رود؟ بر همین اساس فرضیه اصلی پژوهش حاضر این است که مصر بعد از عبور از دوران گذار انقلابی و عادی شدن مناسبات داخلی و خارجی، به روابط خود با اسرائیل با تفاوت هایی جزئی نسبت به گذشته ادامه خواهد داد. در واقع در سطح دولت دولت، کشور مصر و اسرائیل به رابطه خود ادامه خواهند داد، اما در سطح مردم مردم هم جامعه مصر و هم جامعه اسرائیل، هر دو به این رابطه پرتنش بدبین خواهند بود.
  • سید جلال دهقانی فیروزآبادی، علیرضا فیروزی صفحه 71
    نقش و اهمیت مردم در انقلاب اسلامی و ماهیت و اهدف فراملی آن باعث شده است دیپلماسی عمومی جایگاه ویژه ای در سیاست خارجی جمهوری اسلامی بیابد. به گونه ای که در دوره های مختلف سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران، بر ارتباط با مردم و ملت ها در صحنه روابط بین الملل تاکید شده است. با این وجود، در دوران اصول گرایی این تعامل به طرز چشمگیری گسترش یافته و دیپلماسی عمومی اهمیت بیشتری پیدا کرده است. این مقاله در پی یافتن پاسخ این پرسش است که علل و عوامل افزایش نقش و جایگاه دیپلماسی عمومی در سیاست خارجی دولت اصول گرای احمدی نژاد کدامند؟ پاسخ موقت به این پرسش، به عنوان فرضیه، آن است که ویژگی ها و علایق شخصی رئیس جمهور، افزایش نقش مردم در روابط بین الملل، ماهیت و اهداف فرهنگی و فراملی انقلاب اسلامی ایران، انقلاب در ارتباطات و اطلاعات، افزایش نقش بازیگران غیردولتی و تحول در ماهیت و گفتمان قدرت در روابط بین الملل، باعث افزایش جایگاه دیپلماسی عمومی در سیاست خارجی دولت اصول گرا شده است.
  • حسین درجانی، امیرهوشنگ میرکوشش صفحه 111
    نظریه پردازان روابط بین الملل به مفهوم جهانی شدن به صورت روابط بین المللی اندیشیده اند بدون آنکه توجه داشته باشند که دنیای جهانی شده صرفا رابطه بین «انسان با انسان» نیست و رابطه بین «انسان با محیط» و«محیط با محیط» در فهم ما از جهانی شدن نیز حائز اهمیت است. این معضل آنجایی بیشتر رخ می نماید که بدانیم به طورکلی در نگاه پژوهشگران به جهانی شدن، روندها و فرایندها دارای اشکال و محتوای ناقصی است که به «فراگیرنمایی» مفاهیمی تبدیل شده است که آن را به عنوان جهانی شدن معنا می کنیم. این پژوهش ضمن بررسی و نقد نظریه های مرتبط با جهانی شدن و به ویژه نگاه متفکران علم روابط بین الملل به آن، نواقص، کاستی ها و تقلیل گرایی های خودساخته را بررسی کرده و از برآیند چنین دیدگاهی به مفهومی نوین، تحت عنوان «نوجهانی شدن» دست می یابد.
  • بهاره سازمند، فریبرز ارغوانی پیرسلامی صفحه 145
    هدف اصلی این مقاله تشریح چالش های منطقه ای فراروی تحقق دکترین ظهور مسالمت آمیز چین با تاکید بر معضلات ژئوپلیتیکی است. اعلام دکترین ظهور مسالمت آمیز در سال 2003 به مثابه راهبرد کلان سیاست خارجی چین با هدف از بین بردن «تصور تهدید» و ایجاد ثبات منطقه ای که پیش نیاز رشد و توسعه اقتصادی چین است، محور اصلی فعالیت های دیپلماتیک چین در آغاز هزاره جدید می باشد. این نوشتار با طرح این مسئله که چرا چالش های ژئوپلیتیک در سطح منطقه شرق آسیا مهم ترین مانع در برابر تحقق دکترین ظهور مسالمت آمیز و اهداف آن است با استفاده از روش تبیینی تحلیلی، بر این نظر است که برخلاف چالش های ژئواکونومیک و ژئوکالچر که پاسخ چین برای مدیریت آنها موثر بوده، حوزه ژئوپلیتیک به لحاظ پیچیدگی و ارتباط با سیاست قدرت واجد بیشترین ظرفیت برای تقویت «تصور تهدید» از چین نزد کشورهای منطقه می باشد. تشریح «تصور تهدید» و دکترین ظهور مسالمت آمیز و اشاره به چالش های فراروی تحقق این دکترین به ویژه در حوزه ژئوپلیتیک، بخش های اصلی این نوشتار است.
  • محسن شریعتی نیا صفحه 179
    روابط ایران با چین به گونه ای روزافزون در کلیت سیاست خارجی ایران اهمیت می یابد. با عنایت به این موضوع مقاله حاضر در پی تبیین متغیرهای شکل دهنده به این روابط است. به بیان دیگر پرسش کلیدی مقاله این است که چه متغیرهایی به روابط ایران و چین در وضعیت کنونی شکل می دهند؟ از نظر نویسنده، «برخی همپوشانی ها در سیاست خارجی دو کشور، مبادلات اقتصادی و نظامی و همکاری در حوزه انرژی، عوامل توسعه بخش روابط دو کشورند. از دیگر سو انتخاب استراتژیک چین و روابط همکاری جویانه این کشور با قدرت های غربی، عوامل محدودکننده این روابط به شمار می آیند». نویسنده معتقد است عوامل محدودکننده در سال های اخیر نقش مهم تری در شکل دهی به روابط سیاسی دو کشور ایفا کرده اند، به گونه ای که روابط سیاسی طرفین نسبت به گذشته محدود شده و روابط تجاری به عنوان مهم ترین حوزه همکاری های دو کشور مطرح شده است.
  • مسعود موسوی شفایی، علی اکبر امین بیدختی، سید مجتبی اسماعیل شهابی صفحه 211
    هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر بی ثباتی سیاسی خاورمیانه بر صنعت گردشگری ایران در دوره پس از 11 سپتامبر 2001 است. در این مطالعه با استفاده از روش توصیفی پیمایشی به بررسی شاخص های بی ثباتی سیاسی و همبستگی این شاخص ها با شاخص های رکود صنعت گردشگری کشور پرداخته شده است. جامعه آماری پژوهش شامل اساتید رشته های علوم سیاسی، روابط بین الملل و گردشگری دانشگاه های تهران، شهید بهشتی، علامه طباطبایی و تربیت مدرس بوده که 30 نفر از آنها به طور تصادفی انتخاب شده و حجم نمونه مورد آزمایش ما را تشکیل دادند. نتایج حاصل از تجزیه وتحلیل داده ها نشان داد که شاخص های اصلی «جنگ، تروریسم و بی ثباتی رژیم سیاسی» با شاخص های رکود «بازاریابی» صنعت گردشگری، دارای همبستگی در سطح معنی داری قابل قبول می باشند. با توجه به اینکه بازاریابی و به طور ویژه تبلیغات مقاصد ازجمله مهم ترین عناصر گردشگری است، می توان نتیجه گرفت، بی ثباتی های سیاسی به وجودآمده پس از 11 سپتامبر 2001 که به بروز جنگ و تروریسم و بی ثباتی رژیم های حاکم منطقه انجامید، به دلیل مخدوش کردن چهره مسلمانان منطقه و ایجاد تصویر منفی نسبت به کشور ما باعث رکود در رشد صنعت گردشگری کشور شده است.
  • عبدالله قنبرلو صفحه 241
    روابط بین الملل در مقام یک رشته دانشگاهی که در سده بیستم، ظهور و توسعه یافته، غالبا در پی پاسخ به سوال ها و رسیدگی به دغدغه هایی بوده که ریشه در تفکر و حیات مدرن بشر دارند. چیستی ریشه های جنگ و ناامنی بین المللی و چگونگی برقراری صلح و امنیت بین المللی، مهم ترین سوال هایی هستند که جریان اصلی و مسلط نظریه های روابط بین الملل در پی پاسخ به آنها بوده است. عقلانیت فایده گرایانه و گرایش به روش های علمی اثباتی از ویژگی های کلیدی نظریه های جریان اصلی هستند؛ ویژگی هایی که عمیقا ریشه در مدرنیته دارند؛ ازاین رو، مفروضات مدرنیته در شکل گیری و قوام یابی تئوری روابط بین الملل نقشی بسیار تعیین کننده دارند. در دهه های اخیر، طیف گسترده ای از محققان روابط بین الملل این رویکرد غالب در نظریه روابط بین الملل را به چالش کشیده اند؛ درحالی که برخی شامل پست مدرن ها به نسبی گرایی محض کشیده شده اند، گروه دیگری شامل هواداران نظریه انتقادی برآنند که می توان با بازبینی مدرنیته، قرائت اخلاقی تر و انسانی تری از آن ارائه داد و نظریه روابط بین الملل را از عقلانیت فایده گرایانه و ابزاری به سمت عقلانیت اخلاق گرایانه و عدالت خواهانه سوق داد.
|
  • Seyed Davood Aghaei, Seyed Saeed Sadeghi, Darioush Hadi Page 7
    One of the most important issues relevant to the formation and expansion of developments in the Middle East is the role of new media, the Internet as well as virtual and social networks. Media, the Internet, and social networks such as Facebook and Twitter enhance awareness among the different walks of society and especially the youth in regional countries. They direct the attention of people to what is going on in their surroundings and accelerate the pace of developments. Directing public opinion in social networks is carried out in two stages; first, networking in virtual space and second networking and participation in real space. Therefore, as we witnessed, the role played by social networks in community building in some regional countries created crises and along with other factors, paved the way for the reforming of political systems or overthrowing of regimes in the region. This article, while studying the characteristics of media and social networks, evaluates their role in developments in the Middle East.
    Keywords: Middle East, New Media, Social Networks, Arab Spring, Facebook
  • Hamid Ahmadi, Arash Beidollah Khani Page 35
    Israel, since its recognition by Egypt and during more than half of its history, has enjoyed close ties with Cairo. These relations expanded under the presidency of Mubarak. Egypt, as one of the most important Arab countries in the Middle East and the Islamic world, has a significant intellectual and cultural impact on other Muslim countries. It also plays an important role in regional and international relations by controlling the Suez Canal, the main sea route for trade between the East and the West. Internal developments in Egypt and the fall of Mubarak's regime have ushered in a new period in the political life of the country, changing its domestic politics and foreign policy orientation. This article, while studying Egypt-Israel relations from the establishment of Israel in 1948 to the overthrow of Mubarak in four historical periods, analyzes the impact of Egypt's internal changes on Egypt–Israel relations and the future of these ties. The main hypothesis of this article is that Egypt will continue its relations with Israel with some nuances after the passage of a revolutionary transition period and normalization of its internal and external affairs. In fact, Egypt and Israel will continue their ties at the official level, but tension and pessimism will be prevalent at the people–to–people level.
    Keywords: Egypt, Israel, Relations, Peace Treaty
  • Seyed Jalal Dehghani Firoozabadi, Alireza Firoozi Page 71
    The role and importance of people in the Islamic Revolution and its extra-national nature and goals have contributed to the attaching of priority to public diplomacy in the foreign policy of the Islamic Republic of Iran. In the different eras of the Islamic Republic's foreign policy, a great emphasis has been made on having a connection with people and nations on the international scene. However, during the principlist era, this kind of interaction has been expanded and public diplomacy has gained more importance. This article tries to answer the question of the causes of the increase in the role and status of public diplomacy in the foreign policy of Ahmadinejad's government. One hypothesis is that the president's character and personal interests, increasing role of people in international relations, cultural and extra -national nature and goals of the Islamic Revolution of Iran, revolution in communications and information, increasing role of non-state actors, and change in the nature and discourse of power in the international relations have contributed to the enhancement of the status of public diplomacy in the foreign policy of the principlist government.
    Keywords: Public diplomacy, priciplism, media diplomacy, foreignpolicy, Islamic Republic of Iran, information technology, information revolution, power
  • Hossein Darjani, Amir Hooshang Mirkooshesh Page 111
    Theorists of international relations have conceived "globalization" as international relations without paying attention to the fact that the globalized world is not simply about "human-to human" and “human-to-environment" relations. “Environment -to-environment" relations are also important. This problem arises when we see that researchers’ views on globalization depend on defective processes used for generalizing some concepts known as globalization. This article, while reviewing theories related to globalization and especially the views of international relations thinkers on it, studies self–made defects, shortages and reductionism to explore a new concept titled "neo- globalization".
    Keywords: Globalization, Humanism, Globalism, Neo– Globalization, Planetary View
  • Bahareh Sazmand, Faribors Arghavani Pirsalami Page 145
    This article aims to explain regional challenges facing the realization of the doctrine of China's peaceful rise with an emphasis on geopolitical difficulties. The declaration of the doctrine of peaceful rise as the grand strategy of China's foreign policy in 2003, aimed at dominating "threat perception" and establishing regional stability as a prerequisite for China's economic growth and development, is the main axis of Beijing's diplomatic activities in the beginning of the new millennium. This article poses the question of why geopolitical challenges in the East Asia are the most important obstacle to the realization of the goals of the doctrine of China's peaceful rise. The authors, using an explanatory–analytical method, believe that contrary to geo- economic and geo- cultural challenges which have been managed efficiently by Chinese officials, the field of geopolitics has the greatest potential for strengthening "threat perception" of regional countries regarding China due to its complexity and its relation to power politics. The article explains "threat perception" and the doctrine of peaceful rise as well as indicates challenges facing the realization of this doctrine.
    Keywords: China, Geopolitics, East Asia, Threat Perception, Peaceful Rise
  • Mohsen Shariatinia Page 179
    Iran's relations with China are increasingly gaining importance in Iran's foreign policy as a whole. Given this fact, this article tries to explain variables shaping these relations. In other words, the main question posed by this article is which factors shape Iran-china relation in the present circumstances? The author believes that some overlaps in the foreign policy of the two countrie's economic and military exchanges as well as cooperation in the energy sector are contributing to the expansion of bilateral relations. On the other hand, China's strategic choices and its cooperative relations with Western powers are among restrictive factors regarding Iran-China relations. The author believes that restrictive factors have played a more important role in shaping the political relations of the two countries in recent years. Thus, these relations have become more restricted compared to the past and trade relations constitute the most important area of cooperation between the two countries at the present time.
    Keywords: Revisionism, Iran, China, energy, cooperation, third player, restriction
  • Seyed, Masoud Mousavi, Shafaee, Ali Akbar Amin Bidokhti, Seyed Mojtaba Esmaeil Shahabi Page 211
    The authors use a descriptive-casual method to show the correlation between indicators of “political instability of the Middle East” and “tourism industry of Iran” after September 11, 2001. The main argument is that as attitudes and considerations of tourists toward their destinations are a determining factor in tourism, any failure in successful marketing programs will deeply affect the whole tourism industry of the destination in a very negative way. The results of the authors’ survey show that some indicators of the political instability of the Middle East such as war, terrorism and instability of political regimes have the most - most meaningful - correlation with the stagnancy of tourism marketing in Iran after September 11, 2001.
    Keywords: Iran, Middle East, Tourism, Political Instability, September 11
  • Abdollah Ghanbarlu Page 241
    International relations, as an academic discipline which emerged and developed in the twentieth century, has sought to answer questions and address concerns originating from the modern thoughts and lives of human beings. This includes reasons for war and international insecurity as well as ways to establish peace and security, which are among the most important questions that mainstream theories of international relations have sought to answer. Utilitarian rationality and a tendency for scientific positivist methods are the main features of mainstream theories; these are deeply rooted in modernity. Therefore, modernity's assumptions have a determining role in the construction of international relations theory. During the last decades, a wide range of international relations scholars have challenged this dominant approach. While some thinkers such as post-modernists have adopted a pure relativism, others -including the advocates of critical theory - believe that it would be possible to propose a more moral and humanistic reading of modernity through a revision of its content; thereby shifting the theory of international relations from utilitarian rationality to a moral and justice–oriented rationality.
    Keywords: Modernity, Theory of International Relations, War, Peace, International Security, Power, Utilitarianism, Positivism, Critical Theory, Morality