فهرست مطالب

روابط خارجی - پیاپی 16 (زمستان 1391)

فصلنامه روابط خارجی
پیاپی 16 (زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/09/06
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فرهاد قاسمی صفحه 7
    دیپلماسی به عنوان یکی از ابزارهای مهم در تحقق اهداف و منافع ملی کشورها در سیستم بین الملل، از همان ابتدا به عنوان یکی از موضوعات مهم و دغدغه های اصلی در روابط بین الملل مطرح بوده است. اما با توجه به ویژگی های سیستم بین الملل، از جمله چرخه قدرت در آن، پیوند بین دیپلماسی و چنین چرخه ای از اهمیت بیشتری برخوردار بوده است. البته این موضوع ارتباط زیادی به دیپلماسی منطقه ای کشورهای تجدیدنظرطلب دارد. در همین راستا مقاله حاضر بر محور این پرسش اساسی شکل می گیرد که چرخه سیستمی قدرت همراه با الگوهای نظم و نقاط عطف موجود در آن، چه فرصت ها و محدودیت هایی را برای کشورهای تجدیدنظرطلب و مخالف نظم حاکم در پی داشته و پیامدهای آن برای دیپلماسی چنین کشورهایی چگونه است؟ بر این اساس، ما بر این باوریم که به دلیل ماهیت واقع گرایانه سیستم جهانی، پیوند نزدیکی میان چرخه قدرت و دیپلماسی برقرار است. در این میان الگوهای متعددی از نظم از جمله نظم هژمونیک، مهارکننده، کنسرت، موازنه قوا و بی ساختار شکل می گیرد که کشورهای تجدید نظر طلب سعی در گذار از آن برای دستیابی به موقعیت برتر دارند؛ لذا با چالش های متعددی روبه رو می شوند که می توان آن را در قالب جنگ سرد مفهوم سازی نمود و دیپلماسی بایستی پاسخ گوی آن باشد. در این میان دیپلماسی شبکه ای از جمله مدل های دیپلماسی کارآمد در این عرصه می باشد. در این مقاله با توجه به این موضوع، مدل دیپلماسی شبکه ای دولت های تجدید نظر طلب را در مراحل گذار چرخه قدرت ترسیم می نماییم.
    کلیدواژگان: دیپلماسی منطقه ای، گذار قدرت، سیاست گذاری دیپلماتیک، دیپلماسی دفاعی، دیپلماسی عمومی، دیپلماسی شبکه ای
  • عباس عراقچی، مهدی صبوحی صفحه 35
    چین طی 10 سال گذشته به شدت رشد کرده و پیش بینی می شود طی دهه های آتی، این رشد تداوم پیدا کند. امریکا نگران است که رشد فزاینده اقتصاد چین در خدمت نیروی نظامی آن کشور قرار گیرد و چین را به هژمون در آسیا با ظرفیت هژمونی در جهان تبدیل کند که در هر دو حالت، تهدید کننده منافع امریکا و متحدان آن در آسیا- پاسفیک خواهد بود. امریکا برای رفع و یا کاهش این نگرانی در قبال چین، رویکرد همکاری - تقابل را در پیش گرفته است. براساس استراتژی جدید نظامی امریکا، این کشور در نظر دارد حضور نظامی خود در آسیا - پاسفیک را تقویت کند. امریکا در جست وجوی برقراری موازنه جدیدی از قدرت در آسیا است و تلاش می کند از طریق مهار سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و نظامی چین این موازنه را برقرار سازد.
    کلیدواژگان: امریکا، چین، استراتژی دفاعی، برتری جویی، همکاری، تقابل سرد
  • علیرضا کوهکن صفحه 69
    سیاست خارجی آمریکا به صورت یک تعامل پیچیده میان گروه های ذی نفوذ، لابی ها، سیاستمداران و تصمیم گیران حاکم تنظیم می شود که در این روند نقش لابی ها بسیار پررنگ و مهم است. به همین جهت، اکثر گروه های ذی نفع دارای لابی هایی در آمریکا هستند. اما ایرانیان از وجود یک لابی قدرتمند بی بهره اند. سوال اصلی این نوشتار، چرایی نبود یک لابی موثر ایرانی در آمریکاست. در پاسخ به این سوال، دو دسته پاسخ وجود دارد که یکی مربوط به وضعیت و مشکلات ایرانی تباران ساکن آمریکا و دیگری مربوط به عملکرد جمهوری اسلامی است. بخش نخست، پژوهش بر اساس مطالعات کتابخانه ای و بخش دوم بر اساس پیمایشی است که با استفاده از نظرات مسئولان ارشد ایرانی به انجام رسیده است. بر اساس نتایج این نوشتار، اکثر موانع موجود بر سر راه ایجاد یک لابی قدرتمند ایرانی که منافع ایران را در آمریکا پیگیری کند به صورتی است که با برنامه ریزی صحیح و داشتن ساختاری منسجم می توان آنها را از پیش رو برداشت و در جهت تغییر سیاست آمریکا نسبت به ایران حرکت نمود.
    کلیدواژگان: لابی، لابی ایران، ایرانیان ساکن آمریکا، ایالات متحده
  • سید امیر نیاکویی، حسین بهمنش صفحه 97
    با شکل گیری بحران سیاسی در سوریه، بازیگران منطقه ای و فرامنطقه ای براساس منافع و علایق خود جهت گیری های مختلفی را در رابطه با این کشور، که اهمیت ژئوپولیتیک و ژئواستراتژیک خاصی در منطقه خاورمیانه دارد، اتخاذ نموده اند. در این میان تلاش پیگیر برخی دولت ها برای اعمال فشار و ساقط کردن حکومت اسد، از جلوه های بارز تحولات سوریه محسوب می شود که بر پیچیدگی اوضاع این کشور افزوده است. این مقاله به دنبال آن است تا با ارائه چهارچوبی نظری، به واکاوی انگیزه های مهم ترین بازیگران بین المللی که خواهان سقوط نظام حاکم در سوریه هستند، بپردازد. بر این اساس پرسش اصلی مقاله این است که نقش و انگیزه های مهم ترین بازیگران بین المللی معارض با نظام سوریه چیست؟ البته با توجه به گستردگی بازیگران معارض، تنها به امریکا، عربستان و ترکیه که تاثیرگذارترین بازیگران نیز محسوب می شوند، پرداخته شده است. یافته های مقاله حاکی از آن است که منافع سه کشور فوق در سوریه، به سطح بالایی از همپوشانی رسیده است؛ امریکا به دنبال تضعیف جبهه مقاومت به نفع رژیم صهیونیستی است، عربستان به دنبال گسترش نقش آفرینی و جلوگیری از نفوذ ژئوپولیتیکی و ایدئولوژیکی ایران در منطقه است و در نهایت، ترکیه گسترش نفوذ در خاورمیانه و اعاده گذشته تاریخی خود را دنبال می کند. در این میان، جلوگیری از گسترش قلمرو ژئوپولیتیکی ایران، فصل مشترک انگیزه های بازیگران فوق می باشد.
    کلیدواژگان: سوریه، خاورمیانه، امریکا، ترکیه، عربستان، ژئوپولیتیک، نظم قطبی، چندقطبی
  • نوذر شفیعی، عبدالحمید قلی زاده * صفحه 137

    خیزش چین و ظهور آن به عنوان بازیگر تاثیرگذار بین المللی به یک واقعیت انکارناپذیر در چند دهه اخیر تبدیل شده است. دستیابی چین به چنین موقعیتی علاوه بر آنکه معادلات بین المللی و منطقه ای را دستخوش تغییر ساخته، ایالات متحده را نیز با شرایط و مقتضیات جدیدی مواجه کرده است. در این راستا نوشتار حاضر در پی پاسخ به این پرسش اساسی است که ارتقای قدرت چین در حوزه های مختلف چه تاثیری بر نقش این کشور در عرصه سیاست جهانی و به ویژه در روابطش با ایالات متحده داشته است؟ پژوهش پیش رو در چارچوب نظریه سیکل قدرت و نقش و بر مبنای منحنی های مستخرج از داده های آماری مربوط به قابلیت های ملی دو کشور درصدد آزمون این فرضیه است که ظهور چین در قرن حاضر، زمینه های عدم تعادل میان قدرت رو به فزونی و نقش محدود آن را فراهم ساخته و به بروز چالش های مهم سیاسی و اقتصادی میان این کشور و ایالات متحده انجامیده است؛ از این رو، چنان چه امریکا از پذیرش نقش چین در عرصه بین المللی سرباز زند، علاوه بر این که احتمال بروز درگیری و مناقشه میان دو کشور افزایش خواهد یافت، به افول و انحطاط قدرت نسبی ایالات متحده بیشتر دامن خواهد زد. مقاله حاضر ضمن بررسی مقایسه ای شاخص های رشد و افول، به تحلیل جایگاه دو کشور بر اساس مستندات نظریه پرداخته و در نهایت راهکارهای فراروی امریکا در جهت مواجهه با وضعیت جدید را مورد ارزیابی قرار داده است.

    کلیدواژگان: نظام بین الملل، چالش، هژمونی برتر، قدرت نسبی، قدرت نوظهور، سیکل قدرت
  • محمد مهدی مظاهری، اعظم ملایی صفحه 169
    در پی حمله نظامی ایالات متحده امریکا و کشورهای متحد آن به عراق در سال 2003، مجموعه ای از خشونت ها و درگیری های قومی - مذهبی و عملیات های تروریستی متعدد در این کشور صورت گرفت که تا به امروز نیز ادامه دارد. در این مقاله با کمک گرفتن از دو تئوری واقع گرایی و فمینیسم به بررسی علمی پیامدهای جنگ عراق پرداخته شده است. هدف این مقاله روشن ساختن این مسئله است که دو نظریه واقع گرایی و فمینیسم چگونه نتایج اشغال عراق را تحلیل می کنند و کدامیک قدرت تبیین بهتری دارند. نویسندگان پس از بررسی دیدگاه های این دو نظریه روابط بین الملل به این نتیجه رسیده اند که رویکرد واقع گرایی در زمینه مباحث خرد گرایی (سود و هزینه)، توازن قوای منطقه پس از اشغال و قدرت و منافع آمریکا در جنگ عراق از توان تحلیلی بالایی برخوردار است. فمینیسم نیز به لحاظ هستی شناسی و روش شناسی خاص خود که باعث توجه به نقش افراد و گروه های قومی- مذهبی و همچنین مباحث جنسیتی و اخلاقی در جنگ عراق می گردد، توانایی تبیین بخشی از نتایج جنگ عراق را دارد که از دیدگاه واقع گرایان پنهان می ماند.
    کلیدواژگان: فمینیسم، توازن قوا، نگرش اندرونی، بیرونی، دولت کارامد
  • سعید حاجی ناصری، سید ابراهیم اسدی حقیقی صفحه 197
    با گسترش مشکلات اقتصادی و فشار سازمان های بین المللی، سادات و مبارک رو به سیاست های نئولیبرال اقتصادی آوردند. انجام این سیاست نیاز به گسترش متخصصانی داشت که دانشگاه آنها را پرورش می داد. با گسترش دانشگاه ها نیاز به گسترش ابزارهای نوین ارتباطی بیش از پیش احساس شد. سادات و مبارک، خواستها ناخواسته، طبقه متوسط جدیدی را گسترش دادند که روز به روز بر قدرت آنها افزوده می شد. نوشتار حاضر درصدد پاسخگویی به این سئوال است که طبقه متوسط جدید چه نقشی در جنبش اجتماعی مصر ایفا کرد؟ فرضیه مقاله مطرح می سازد که مهم ترین بازیگر در شکل گیری و تداوم جنبش اجتماعی مصر، طبقه متوسط رو به افول بود که در نتیجه سیاست های انفتاح رشد یافت. این سیاست ها به گسترش طبقه متوسط (در مفهوم غربی آن) ختم نشد بلکه به گسترش طبقه متوسط رو به افول ختم شد. این طبقه برخلاف طبقه متوسط در جهان غرب که از شان و جایگاه فرهنگی، سیاسی و اقتصادی برخوردار است، تنها از شان فرهنگی برخوردار بود. در نتیجه، این جنبش اعتراضی در جهت برطرف ساختن نیازهای اقتصادی و سیاسی طبقه متوسط رو به افول و رسیدن به آزادی و عدالت بود.
    کلیدواژگان: مصر، طبقه متوسط رو به افول، انفتاح، اقتدارگرایی و رسانه
  • مجتبی عبدخدایی صفحه 235
    اهمیت تدوین نظریه دینی روابط بین الملل، این سئوال را فرارو نهاده است که چگونه می توان برمبنای منابع معتبر و روش علمی مقبول اندیشمندان دینی، به نظریه ای منسجم دست یافت؛ به گونه ای که انتظارات جامعه علمی روابط بین‎الملل را نیز پاسخگو باشد؟ با این وجود، نفوذ تفکر دین گریز در این قلمرو علمی و ابهامات ناشی از مفهوم و جایگاه علمی تئوری دینی بر این مباحث سایه افکنده است. نوشتار حاضر به عنوان مدخلی بر نظریه پردازی دینی روابط بین الملل تلاش می نماید تا دو سئوال اساسی را بررسی نماید. نخست آنکه چرا نمی توان در فهم و تبیین مناسبات بین الملل به نظریه های موجود این علم اکتفا نمود؟ دیگر آنکه نظریه دینی روابط بین الملل از چه ماهیت دیسیپلینی برخوردار است؟ از این رهگذر با تفکیک میان نظریه‎پردازی و امکان سنجی آن در حوزه تئوری دینی روابط بین الملل، اهمیت و ضرورت دو سطح از فعالیت را تبیین نموده و با تشریح جغرافیای بحث، درصدد است تا جایگاه این نوع نظریه پردازی در مباحث علوم اجتماعی و نسبت آن با دیگر دانش های این حوزه و سایر دانش های اسلامی، و ماهیت دیسیپلینی نظریه دینی روابط بین الملل را تشریح نماید
    کلیدواژگان: نظریه دینی، نظریه پردازی، نظریه های روابط بین الملل، الهیات اجتماعی، علم دینی
|
  • Farhad Ghasemi Page 7
    Diplomacy is one of the most important instruments used by states to achieve national goals and interests. Therefore, diplomacy and diplomatic policy making are significant preoccupations of nation-states in the international relations area. But given the characteristics of international system, especially its cycle of power, linkage between diplomacy and cycle of power gains more importance. Of course, this subject is most relevant to regional diplomacy of revisionist states. In this respect and given the systemic cycle of power along with order patterns and its turning points, a question rises on opportunities and restrictions of revisionist states and their impact on diplomacy of such states. This article argues there is a direct linkage between the cycle of power and diplomacy due to the realistic nature of world system. There are different patterns of order in power cycle including hegemonic, controlling, concert and non-structure Nation states undergo transition from one turning point to another to achieve a higher position. Therefore, they face different challenges that can be conceptualized in the Cold War framework. The author believes that the network model of diplomacy can be helpful. This article tries to depict a model of network diplomacy in transition stages of power cycle by revisionist states.
    Keywords: Regional Diplomacy, Power Transition, Diplomatic Policy, Making, Defense Diplomacy, Public Diplomacy, Network Diplomacy
  • Abbas Araghchi, Mehdi Sobhani Page 35
    China has experienced a spectacular economic growth during the last decade and it is predicted that this trend will continue in the future decades. The U.S. has serious concerns about the fact that China's increasing economic growth can be instrumental in building up its military force and transforms China into a hegemonic power in Asia with the potentiality for becoming a global hegemonic power. Given this, the U.S interests and those of its allies would be seriously threatened in Asia-Pacific zone. The U.S. has adopted a cooperation-confrontation approach towards China to remove or at least reduce these concerns. According to the new U.S military strategy, this country intends to strengthen its military presence in the Asia-Pacific region, and tries to strike a balance through political, economic, cultural and military containment of China.
    Keywords: The United States, China, Defense Strategy, Hegemony, Cooperation, Cold Confrontation
  • Alireza Koohkan Page 69
    The U.S. foreign policy is formulated as a complicated interaction between interest groups, lobbies, politicians and decision makers in which the role of lobbies are very significant. Therefore, most interest groups have lobbies in the U.S., but Iranians lack a powerful lobby. The main question of this article is why there is not an effective Iranian lobby in the U.S. Two possible answers can be given to this question; one is related to the difficulties of Iranians residing in the U.S. and the other concerns the performance of the Islamic Republic of Iran. The first part of the article is a research carried out based on a library study and the second part is a survey conducted using interviews with senior Iranian officials. Based on the results of this research, most barriers on the way of establishing a powerful Iranian lobby which can pursue Iran's interests in the U.S. could be overcome by having a sound planning and a coherent structure and thereby moving towards changing U.S. policy regarding Iran.
    Keywords: Lobby, Iranian Lobby, Iranians Residing in the U.S., the United States
  • Amir Niakouee, Hossein Behmanesh Page 97
    The recent political crisis in Syria has forced international actors to adopted different policies toward the Syrian regime based on their own national interests. Meanwhile, continuous efforts of some international and regional actors to overthrow Bashar al-Assad’s regime are one of the most complicated aspects of the Syrian crisis. This paper explores the main incentives of the most important regional and international actors seeking regime change in this country. Accordingly, the purposes and approaches of the U.S. as the most important international actor, and Saudi Arabia and Turkey, as the most influential regional actors, have been examined. The hypothesis of the paper is that these countries have a high level of common interests in relation to Syria. The U.S. intends to weaken the Iran-led axis of resistance in favor of the Zionist regime, while Saudi Arabia seeks to expand its influence sphere and challenge the Iranian geopolitical and ideological influence in the Middle East. Finally Turkey is seeking to play a more influential role in Islamic countries in general and the Middle East in particular. Limiting the Iranian influence in the region is the common interest of these countries.
    Keywords: Syria, Saudi Arabia, U.S., Interests, Geopolitics
  • Abdolhamid Gholizadeh, Nozar Shafiee Page 137

    The rise of China and its emergence as an influential international actor has become an undeniable fact in past several decades. China's new status has not only changed regional and international equations, but also made the U.S. face with a new situation. Along these lines, this article tries to explore the impact of China's rising power in difficult fields in international arena and especially, on its relations with the U.S.? This research tries to test the hypothesis that China's rising power in the 21st century has created an imbalance between its increasing power and its limited role and has led to important political and economic challenges between this country and the U.S. To do this, the authors used power and role cycle theory and presented extracted curves based on statistical data related to the U.S. and China's national capabilities. Results show if the U.S. refuses to accept China's role in the international scene, dispute between these two powers will be inevitable and thus the decline of U.S. power will be accelerated. This article while comparing the indices of rise and fall, analyzes the status of both countries based on the adopted theory and finally evaluates options available to the U.S. to confront this new situation.

    Keywords: International System, Challenge, Dominant Hegemony, Relative Power, Emerging Power, Power Cycle
  • Mohammad Mehdi Mazaheri, Azam Molaee Page 169
    Following the U.S.-led coalition military attack against Iraq in 2003, a series of violence, ethnic-religious clashes and terrorist actions have taken place in this country. This article tries to study the consequences of Iraq's war using theories of realism and feminism. It aims to find how these theories explain the consequences of Iraq's occupation and which one can give a better explanation in this regard. The authors after studying vies related to both theories, concluded that realistic approach enjoys a higher explanatory power in areas such as "rationalism" (benefit and cost), "regional balance of power" after occupation and "the U.S. power and interests" in Iraq's war. Also, feminism relying upon its own "ontology" and "methodology" centers on the role of individuals and ethnic-religious groups as well as subjects like "gender" and " mortality". Therefore, it can explain those consequences of Iraq's war which have been neglected by realists.
    Keywords: Feminism, Balance of Power, Inside, Outside View, Viable State
  • Saeed Haj Nasseri, Syed Ebrahim Assadi Haghighi Page 197
    Increasing economic woes and pressures exerted from international organizations forced Egyptian presidents Sadat and Mubarak to adopt economic neo-liberal policies. To realize these policies, educating professionals by universities was necessary. This led to the development of higher education in Egypt necessitating the expansion of modern communications instruments. Sadat and Mubarak, in fact, expanded anew middle class with growing influence. This article tries to examine the role played by the new middle class in Egypt's social movement? The authors advance the hypothesis that the most important actors in the formation and continuation of Egypt's social movement were the declining middle class which resumed its growth by adopting open market policies. These policies did not make the middle class (in its western concept) more powerful; rather they strengthened the declining middle class enjoying cultural, political and economic status. As a result, leading to a social movement that demanded freedom and justice and improvement of economic and political status represented by the declining middle class/
    Keywords: Egypt, Declining Middle Class, Authoritarianism, Media
  • Mojtaba Abdekhodaei Page 235
    The importance of the formulation of a religious theory for international relations has raised the question of how a consistent religious theory based on authoritative sources and scientific methodologies accepted by religious scholars can be achieved. This theory is also meant to meet the expectations of international relations scholars. However, this is overshadowed by great influence exerted by secular thought in this scientific discipline and ambiguities resulting from the scientific concepts and position of religious theories. This article as an introduction to the formulation of a religious theory for international relations tries to answer two essential questions. First, why the world can no longer rely on existing international theories? And second, what is the nature of a religious theory of international relations in terms of a scientific discipline? To answer these questions, the author tries to describe the status of this kind of theorization in social sciences and its relations to other fields of knowledge, Islamic knowledge and the disciplinary nature of a religious theory of international relations through distinguishing between such theories and its feasibility and explaining the importance and necessity of these two levels of a scientific activity.
    Keywords: Religious Theory, Theorization, Theories of International Relations, Social Theology, Theology