فهرست مطالب

فصلنامه روابط خارجی
پیاپی 22 (تابستان 1393)

  • بهای روی جلد: 50,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1393/06/24
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محسن شریعتی نیا، محمدرضا عابدین مقانکی صفحه 7
    در دهه های گذشته کشورهای توسعه یافته مهم ترین بازارهای صادراتی ایران بوده اند، اما در سال های اخیر کشورهای درحال توسعه به مهم ترین مقاصد کالاهای صادراتی این کشور تبدیل شده اند. بنابراین می توان مدعی چرخشی استراتژیک در جهت گیری صادراتی ایران شد. واکاوی دلایل چرخش در جهت گیری صادراتی ایران مسئله ای مهم است. هدف مطالعه حاضر، بررسی تاثیر روندهای بین المللی بر جهت گیری صادراتی ایران با تاکید بر صادرات غیرنفتی است. به عبارت دیگر، پرسش اساسی این مقاله آن است که چه عواملی زمینه های تغییر در جهت گیری صادراتی ایران را فراهم کرده اند؟ فرضیه ای که در پاسخ به این پرسش ارائه شده عبارت از این است که روند انتقال قدرت در اقتصاد سیاسی بین الملل و تشدید تحریم های غرب علیه ایران، عوامل کلیدی ایجاد تغییر در جهت گیری صادراتی ایران بوده اند. نویسندگان با تحلیل داده های صادرات ایران در دو دهه اخیر استدلال کرده اند که در جهت گیری صادراتی ایران چرخش رخ داده است. آنان در تبیین دلایل تغییر در جهت گیری صادراتی ایران، خیزش قدرت های جدید در اقتصاد سیاسی بین الملل و تخاصم تشدیدشونده میان ایران و غرب که به شکل تحریم های بین المللی متجلی شده است را به عنوان دو عامل اصلی در شکل دهی به چرخش مورد بحث قرار داده اند. درنهایت از نظر آنان تغییر جهت گیری صادراتی ایران احتمالا برگشت پذیر نیست و تاثیرات مهمی بر موقعیت ژئوپلیتیک و ژئواکونومیک کشور خواهد گذاشت.
    کلیدواژگان: ایران، انتقال قدرت، تحریم، صادرات، چرخش
  • قدیر نصری، آرمان سلیمی صفحه 33
    در پی وقوع درگیری بین نیروهای دولتی، سلفی ها و کردهای سوریه و درنهایت تشدید و تطویل بحران داخلی سوریه (2013-2011)، نقش و رویکرد کردهای سوریه در معادلات سیاسی این کشور مورد توجه زیادی قرار گرفته است. کردهای سوریه در حال حاضر کنترل سیاسی و اداری بیشتر مناطق کردنشین را در دست گرفته اند و در قالب دو جنبش «شورای ملی کردهای سوریه» و «شورای خلق غرب کردستان» در پی کسب آزادی و حقوق مدنی خود هستند. در این میان، بررسی واقع بینانه بودن خواسته های کردها با توجه به ظرفیت ها و دشواری های پیش روی آنها در تحولات آتی سوریه مسئله ای بسیار مهم است. واقعیت این است که در سال های پس از 2003 و با تثبیت جایگاه کردهای عراق در سطح داخلی این کشور، موجی از تقاضاها از سوی کردهای سوریه برای دفاع و ابراز هویت خود به نقطه حساسی رسیده است. اما در مسیر تحرک کردهای سوری برای کسب خواسته هایشان مانند اداره محلی مناطق و یا ایجاد منطقه فدرال در مناطق کردنشین مجموعه ای از دشواری های داخلی، منطقه ای و بین المللی وجود دارد. پیچیدگی های منطقه ای و الزامات بین المللی، اکنون موضوع کردها را به یک مسئله تبدیل کرده است. در مقاله حاضر، راه حل های احتمالی این مسئله وارسی می شود و بر این پرسش تمرکز می کنیم که با توجه به مجموعه ای از پتانسیل ها و دشواری های سخت افزاری و نرم افزاری، کردهای سوریه کدام یک از گزینه های ادغام، خودمختاری و استقلال را در پیش دارند؟ طبیعی است که پردازش و آزمون هریک از سناریوها مستلزم الگویی مناسب و داده های گوناگون و جدید است. بر همین اساس از «الگوی سنجش وزن اقلیت های قومی» بهره خواهیم گرفت تا این فرضیه را مورد آزمون قرار دهیم که قابلیت های سخت افزاری و نرم افزاری کردهای سوریه در کنار ملاحظات امنیتی قدرت های دخیل در امور سوریه، مانع استقلال و نیز باعث کم رنگ شدن احتمال خودمختاری کردهای سوریه شده و آن ها را به سمت خوشه ایپرتوان در قالب جمهوری عربی سوریه سوق می دهد.
    کلیدواژگان: کردهای سوریه، اقلیم کردستان عراق، شورای ملی کردهای سوریه، حزب اتحاد دموکراتیک، اقلیت های قومی، تطویل بحران
  • فرهاد شهابی سیرجانی صفحه 69
    از سال 1391 (2012)، وجود، اعتبار و ماندگاری فتوای مقام معظم رهبری علیه سلاح های تخریب جمعی، از سوی برخی مطبوعات غربی مورد سوال قرار گرفت و با نگاهی غیرعلمی نفی شد. این مقاله در پی بررسی علمی سوال مزبور و دریافت پاسخ صحیح به آن است. افزون بر ارائه منابع و متون فتوا که حکمی شرعی حکومتی است به ریشه های تاریخی و استحکام منطقی آن نیز توجه شده است. هدف از این کار، ارائه اطلاعات درست و روشن و بررسی چرایی صدور چنین حکمی، اهمیت و اعتبار آن و دریافت نسبت آن با اصول و قوانین بین المللی است. ارتباط آن نیز با برخی از مهم ترین مشکلات مربوط به صلح و امنیت بین المللی مورد توجه قرار گرفته است. در این زمینه، به بررسی کم وکیف همسویی های فتوا، به ویژه در بعد حقوقی، با اصول بین المللی منع اشاعه و خلع سلاح هسته ای پرداخته ایم. این بررسی نشانگر آن است که فتوای مزبور، هم بر پایبندی ایران به منع سلاح های تخریب جمعی تاکید دارد و هم در چارچوب ترتیبات بین المللی پادمان هسته ای، بر حق غیرقابل انتزاع ایران به توسعه علمی و فناوری و استفاده صلح آمیز از انرژی و فناوری هسته ای توجه دارد. همچنین، در موارد مهم چندی، تعهد پذیرفته شده از سوی ایران به واسطه این فتوا، از جامعیت و ماندگاری ماهیتا برتری نسبت به ان. پی.تی برخوردار است و لذا می تواند به عنوان زیربنای مستحکمی برای ساخت و توسعه اعتماد بین المللی نسبت به برنامه هسته ای ایران و نیز در حکم پشتوانه ای قوی و ماندگار در حمایت از اصول بین المللی منع سلاح های تخریب جمعی تلقی شود. با توجه به نقش تعیین کننده آن نسبت به برنامه هسته ای ایران، لازم است در سطح ملی، سازوکار قانونی و اجرایی یافته و نیز در عرصه تعاملات بین المللی به نحوی برتر مورد بهره برداری قرار گیرد.
    کلیدواژگان: فتوا علیه سلاح های تخریب جمعی، سلاح های هسته ای، حکم شرعی، حکومتی، فناوری هسته ای صلح آمیز، تعهد سیاسی، حقوقی
  • محمدرضا مجیدی، حسن احمدیان صفحه 97
    هدف این مقاله، بررسی مبانی تحول در سیاست خارجی مصر است. از جنگ جهانی دوم تاکنون، سیاست خارجی مصر دست کم چهار دوره با قابلیت مطالعه مجزا را تجربه کرده که هریک زمینه ها، مبانی و اهداف خاص خود را داشته است. غلبه مولفه های هویتی متفاوت در دوره های مختلف، سبب بروز تفاوت های آشکاری در سیاست خارجی مصر شده است. پان عربیسم دوره جمال عبدالناصر، میهن پرستی دوره سادات، هویت دوگانه دوره مبارک و درنهایت هویت اسلامی دولت مرسی، هریک چارچوب مفهومی و جهان بینی متفاوتی به سیاست گذار مصری در عرصه سیاست خارجی داده و سبب تنوع آن شده است. اهمیت این بحث افزون بر ارزش تبیینی آن، در اعطای چارچوبی برای بررسی آینده تحولات سیاست خارجی مصر و فراتر از آن، سایر کشورهای عربی است. در این مقاله درصدد پاسخ گویی به این پرسش محوری هستیم که چرا در چهار دوره اصلی سیاست خارجی جمهوری مصر، تحولات گسترده ای اتفاق افتاده است که این چهار دوره را از منظر اهداف، ابزارها، و رویکردها به جهان پیرامون متفاوت کرده است. فرضیه مقاله آن است که تحولات هویتی، مبنای دگرگونی سیاست خارجی بوده و هرگونه تحول هویتی در سطح نخبگان حاکم، به تغییر در سیاست خارجی مصر شکل می دهد.
    کلیدواژگان: مصر، سیاست خارجی، تحول هویتی، هویت و سیاست خارجی
  • هادی سمتی، شانی هرمزی * صفحه 125

    توافق ژنو نقطه عطفی در صحنه سیاست خارجی ایران به طور عام و در مورد مناقشه بر سر برنامه هسته ای ایران به طور خاص بوده است. این توافق اندکی پس از روی کار آمدن دولت روحانی، فضای بین المللی در قبال ایران را تغییر داده و عزم سیاسی دولت جدید برای تعامل سازنده با دنیا را در مصداقی عملی به رخ کشیده است. هرچند این توافق اولیه فارغ از کاستی ها نیست، اما تاثیرات مثبت آن در عرصه داخلی و خارجی بسیار قابل ملاحظه است. این مقاله بر آن است تا به طور مشخص به این پرسش پاسخ دهد که: «تاثیر توافق ژنو بر تحریم ها علیه ایران چه بوده است؟». به نظر نویسندگان توافق ژنو یا برنامه اقدام مشترک به طور مشخص در چهار سطح تاثیر عمده ای بر تحریم ها علیه ایران داشته است: الف) اصل تحریم: اجرایی شدن توافق ژنو به طور مستقیم تخفیف تحریم ها را به دنبال داشته است؛ ب) فضای تحریم: این برنامه، فضای بین المللی تحریم علیه ایران را نیز تضعیف کرده و مقدمه ساز روند غیرامنیتی کردن ایران و برنامه هسته ای کشور شده است؛ ج) تحریم کنندگان: توافق ژنو تا اندازه ای باعث ایجاد اختلاف میان مجموعه تحریم کنندگان ایران و تغییر وزن و جابه جایی در صف موافقان و مخالفان تحریم شده است؛ د) اهداف تحریم: برنامه اقدام مشترک شکاف و اختلاف نظر در اهداف تحریم ها در مورد دو قطب برچیدن برنامه هسته ای ایران و شفافیت و محدودیت برنامه هسته ای ایران را آشکار کرده است.

    کلیدواژگان: توافق ژنو، تحریم، برنامه هسته ای، غیرامنیتی کردن
  • روح الله اسلامی صفحه 153
    پس از آنکه کشورهای اسلامی از نظام های امپراطوری به دولت ملی تغییر شکل دادند مجموعه ای از جنبش های اسلام گرا شکل گرفته است. این جنبش ها توسط متفکران و سیاست مدارانی ایجاد شده اند که قصد داشته اند با تغییر سیاست داخلی و خارجی وضعیت مسلمانان را بهبود بخشند. با نگاهی تاریخی به جنبش های اسلامی می توان آنها را در قالب چهار موج مورد بررسی قرار داد. نکته قابل توجه این است که این چهار موج جنبش اسلامی با شور، اندیشه های همبسته و ایمان و عصبیت فعالیت سیاسی و اجتماعی را آغاز می کنند اما در ادامه بهار جنبش آنها، تبدیل به خزانی یاس آور می شود. این مقاله با تاکید بر چهار موج اصلاحی، انتقادی، رادیکال و مدنی در صدساله اخیر جنبش های اسلامی، با استفاده از روش شناسی اندیشه، شرایط داخلی، شرایط خارجی، استراتژی، سیاست گذاری را می سنجد، تا به این نتیجه برسد که اغلب این موج ها از بهار به سمت خزان حرکت کرده اند و اغلب در رویارویی با زمینه سخت سیاست داخلی و خارجی به علت نداشتن برنامه مشخص شکست خورده اند.
    کلیدواژگان: جنبش های اسلامی، بهار و خزان جنبش های اسلامی، بنیادگرایی، اسلام سیاسی، اسلام مدنی
  • احمد بخشی صفحه 181
    در تنظیم روابط خارجی هر کشوری درک و تبیین صحیح و کامل از قدرت و توان ملی به ویژه در بعد سیاست خارجی، مقتضیات و ویژگی های محیط خارجی و قاعده و پارادایم حاکم بر محیط منطقه ای و بین المللی، شناخت فرصت ها و آسیب پذیری های محیطی و تهدید های موجود و بسیاری از عوامل دیگر دارای اهمیت است. قاره افریقا با ویژگی های جغرافیایی، اقتصادی، فرهنگی و سیاسی، در عصر پس از جنگ سرد و رونق منطقه گرایی، به یکی از مناطق تاثیر گذار تبدیل شده است که افریقای جنوبی در این مجموعه نقشی کلیدی دارد. این مقاله ضمن بررسی پیشینه روابط ایران و قاره افریقا، به دنبال بررسی اهمیت روابط ایران و افریقای جنوبی است و بر این فرضیه استوار است که گسترش روابط با قدرت منطقه ای و در حال ظهور مانند افریقای جنوبی، ضمن افزایش منافع ملی و تقویت همکاری های جنوب جنوب، موجب کاهش فشارهای بین المللی و کشورهای غربی می شود. روش این تحقیق، توصیفی تحلیلی است و در کنار آن از ماتریس سوات استفاده شده است تا ضمن بررسی نقاط قوت و ضعف جمهوری اسلامی ایران به فرصت ها و تهدیدهای رابطه با افریقای جنوبی پرداخته شود و از این طریق، راهکارهایی را به سیاست گذاران در عرصه های فرهنگی، اقتصادی، سیاسی و اجتماعی ارائه دهد.
    کلیدواژگان: افریقای جنوبی، قدرت های نوظهور، ایران، منافع ملی، روابط خارجی
|
  • Mohsen Shariatinia, Mohammad Reza Abedini Moghanaki Page 7
    While during the last few decades developed countries were the main buyers of Iranian export items، in the last couple of years، the developing countries have become the primary destination of Iranian exports. It can be argued that a strategic shift has occurred in the Iranian export orientation. To understand the reasons for such a reorientation is of importance. The aim of this research is to study the impact of international trends on the Iranian export orientation with the emphasis on non-oil exports. The primary question of this study is: what factors have contributed to change in Iran’s export orientation? The hypothesis posed in response to the question is that: the trend of power transition in the international political economy and the intensification of the West’s sanctions against Iran constitute key factors in the change. Having analyzed Iran’s export data، the authors argue that a shift has occurred in the orientation of Iranian export. They have discussed the rise of emerging powers in the international political economy as well as escalating tension between Iran and the West (manifested in international sanctions) as the two main factors that have contributed to this reorientation. In their point of view، change in Iran’s export orientation is probably permanent leaving an important effect on the geopolitical and geo-economic status of Iran.
    Keywords: Iran, Power Transition, Sanctions, Export, Reorientation
  • Ghadir Nasri, Arman Salimi Page 33
    Following clashes between governmental forces, Salafis and Syria's Kurds and the intensification and extension of internal crisis in Syria (2011-1013), the role and approach of Syria's Kurds in the political equations of this country have been attracted much attention. At the present time, Syria's Kurds have gained the political and administrative control of most Kurdish regions in Syria and seek their freedom and civil rights in the framework of two movements, "the Kurdish National Council" and " the People's Council of Western Kurdish". However, examining the objectivity of Kurd's demands given their capacities and difficulties is of great importance. The fact is that during the years followed 2003 which witnessed the consolidation of Iraqi Kurd's status in the political structure of Iraq; Syria's Kurds put forward their demands much more vehemently. However, there are a range of internal, regional and international problems on the way of the realization of their demands regarding having autonomy to manage their local affairs or creating a federal region. These regional complexities and international imperatives have now turned the issue of Kurds into a complicated problem. This article tries to study the possible solutions for this problem and focusses on the question that given the combination of potentials and hardware and software difficulties, what is the best option for Syria's Kurds: integration, autonomy or independence? Naturally, processing and testing of each scenario require an appropriate model and various new dates. For this reason, we use " the model of weighing ethnic minorities" to test the hypothesis that "hardware and software capacity of Syria's Kurds along with the security considerations of powers involved in Syria's affairs have created an obstacle against their independence and have undermined the possibility of their autonomy leaving no choice for them but to integrate into the Syrian Arab Republic.
    Keywords: Syria's Kurd, Iraq's Kurdistan Region, Kurdish National Council in Syria, Democratic Union Party, Ethnic Minorities, Extension of Crisis
  • Farhad Shahabi Sirjani Page 69
    In 2012, alongside the negotiations on Iran's nuclear program, special media attention was paid to a Fatwa (religious decree) issued by Ayatollah Seyyed Ali Khamenei, Leader of the Islamic Revolution of Iran, banning all weapons of mass destruction (WMD), nuclear weapons in particular. This study addresses some misunderstandings and erroneous claims about the Fatwa. Its aim is to provide accurate and clear information and to investigate why the Fatwa was issued, its importance, credibility, relevance and relationship to international law. The latter is achieved through examining the Fatwa's legal concordance with international principles regarding nuclear weapons non-proliferation and disarmament, as embodied in the Treaty on the Non-Proliferation of Nuclear Weapons (NPT). In addition to providing sources and texts of the Fatwa, the study pays special attention to its logical consistency and solid historical roots. The Fatwa elaborates and confirms Iran’s commitment regarding WMD ban, on the one hand, and Iran's insistence on its NPT right to peaceful uses of nuclear technology, on the other. It is concluded that the commitment undertaken by Iran via the Fatwa, is, in some important respects, more comprehensive and more long-lasting than that Iran has undertaken under the NPT.
    Keywords: Iran's Nuclear Fatwa, Islam, WMD, NPT, Peaceful Nuclear Technology, Discrimination, Confrontation
  • Mohammad Reza Majidi, Hassan Ahmadian Page 97
    This article aims to study the foundation of developments in Egypt's foreign policy. Since the Second World War, Egypt's foreign policy has experienced four periods with their own specific bases, foundations and goals each requiring separate consideration. The domination of different identity elements in different elements in different periods has led to evident differences in Egypt's foreign policy. Pan-Arabism in Jamal Abdel Nasser's period, Patriotism in Sadat; era, dual identity during Mubarak's rule, and finally the Islamic identity of Morsi government, each gave a different conceptual framework and worldview to Egyptian decision-makers in the realm of foreign policy making it a varied phenomenon. The importance of this debate, in addition to its explanatory value, lies in providing a framework for studying the future developments of Egypt's foreign policy and beyond those other Arab states. This article tries to answer the pivotal question that why during these four main periods of Egypt's foreign policy, some determining events have made these four periods different in terms of goals, means and approaches to outside world. Its hypothesis is that changing identity is the basis of transformation in foreign policy and any change in identity at the level of ruling elite brings about change in Egypt's foreign policy.
    Keywords: Egypt, Foreign Policy, Identity Change, Identity, Foreign Policy
  • Hadi Semati, Shani Hormozi Page 125

    Geneva accord was a turning point in Iranian foreign policy in general, and in dispute over Iran's nuclear program, in particular. This accord which concluded in a short time following the coming to power of Rohani's government, has changed international atmosphere in favor of Iran and showed the political will of the new Iranian government for constructively interacting with the outside world. Although, this interim agreement suffers from some flaws, its positive effects in domestic and international scenes have been significant. This article tries to answer the question that "what has been the effect of Geneva accord on sanctions imposed against Iran?" In the author's opinion, Geneva accord or joint plan of action (JPA) has influenced sanctions, specifically at four levels: as the essence of sanctions: a) implementing Geneva accord has directly alleviated sanctions; b) the atmosphere of sanctions: this plan has undermined the international atmosphere of sanctions and paved the way for de-securitizing Iran's nuclear program; c) sanctions enforces: Geneva accord has, to some extent, prompted division among Iran's sanctions enforces and caused some shifts in the proponents and opponents of sanctions; d) the goals of sanctions: the JPA has exposed differences over the goals of sanctions. These goals include a wide range of options from dismantling Iran's nuclear program to the transparency and constraining it.

    Keywords: Geneva Accord, Sanction, Nuclear Program, De, Securitization
  • Rouhollah Eslami Page 153
    Many Islamic movements have been formed after the transformation of Islamic countries from imperial system into nation-states. These movements have been established by thinkers and politicians intending to improve the situation of Muslims by changing domestic and foreign policies. With a historical glance to Islamic movements, they can be studied in the form of four waves. It is worth noting that these four waves of Islamic movements began their political and social activities with much enthusiasm, coherent thought and strong faith, but they gradually lose their initial vitality. With an emphasis on four reforming, critical, radical and civil waves of Islamic movements during the last century, this article tries to assess domestic and foreign conditions, strategies and policy-makings by using an intellectual methodology to conclude that the most of these waves have proceeded from spring to fall and they most often failed in encountering hard situations brought about by internal and foreign forces due to the lack of a clear program.
    Keywords: Islamic Movements, Spring, Fall of Islamic Movements, Fundamentalism, Political Islam, Civil Islam
  • Ahmad Bakhshi Page 181
    To assess the foreign relations of any country, appropriate understanding and explaining of the national power particularly in areas as foreign policy, requirements and characteristics of the foreign environment, rules and paradigms dominant on regional and international environment, and recognizing opportunities, environmental weaknesses and existing threats etc. are necessary. African continent with its specific geographical, economic, cultural and political features in the Post-Cold War era and in light of the expansion of regionalism has turned into one of the most influential regions in which South Africa plays a key role. This paper, while reviewing the history of Iran’s relations with African continent, tries to show the importance of relations between South Africa and Iran and its probable results. The hypothesis of the present article is that expanding relations with regional as well as emerging powers in addition to increasing national interests and strengthening south-south co-operation lead to reducing the pressures by international and western authorities. The methodology of the research is descriptive-analytic. Also, it draws upon the findings of SWOT matrix (strengths, weaknesses, opportunities, and threats). This matrix enables us to investigate the strengths and weaknesses of Islamic Republic of Iran as well as the opportunities and threats of the relations with South Africa to provide solutions for policy-makers in cultural, economic, political and social arenas.
    Keywords: South Africa, Emerging Powers, Iran, National Interests, Foreign Relations