فهرست مطالب

فصلنامه روابط خارجی
پیاپی 23 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/08/12
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حمید احمدی، فهیمه قربانی صفحه 7
    بحران سوریه چه تاثیری بر روابط ایران و ترکیه داشته است؟ از دیدگاه برخی تحلیلگران، دیدگاه و نقش متفاوت ایران و ترکیه در بحران سوریه، روابط دوجانبه آنها را در معرض تهدید قرارداده است. اما از دیدگاه نویسندگان مقاله پیش روی، با وجود تضاد منافع ایران در سوریه با سیاست های ترکیه در برابر رژیم اسد و به طور کلی، رقابت قابل توجه آنها در سوریه، منافع و روابط گسترده تر دو کشور در سایر حوزه ها امنیت و اقتصاد مانع از قطع روابط آنها شده است. در این راستا، ضمن شرح مختصری از ماهیت بحران سوریه، نخست به راهبرد سیاست خارجی ترکیه در منطقه خاورمیانه اشاره خواهد شد. در ادامه، روابط ترکیه و سوریه پیش از آغاز بحران سوریه تجزیه و تحلیل خواهد شد. سپس، سیاست خارجی ایران و ترکیه در قبال بحران سوریه و تاثیر آن بر روابط دوجانبه آنها بررسی خواهد شد. در پایان، نویسندگان نتیجه گیری می کنند که اگرچه بحران سوریه موجب بروز برخی تنش ها و انعکاسات منفی در روابط سیاسی دوکشور شده است، اما همچنان روابط سیاسی آنها تداوم یافته است که نمود آن در دیدارهای دیپلماتیک سطوح بالای مقامات سیاسی دوطرف و یا رایزنی های مستمر آنها درباره مسائل مهم منطقه ای نمایان است.
    کلیدواژگان: بحران سوریه، ایران، ترکیه، روابط سیاسی، امنیت، اقتصاد
  • رحمت حاجی مینه صفحه 45
    سیاست خارجی ترکیه در قبال جمهوری اسلامی ایران به عنوان یکی از همسایگان تاثیرگذار منطقه ای همواره از اهمیت زیادی برای مطالعه برخوردار بوده است. این سیاست که متاثر از عوامل ثابت و متغیر داخلی و منطقه ای بوده و در دهه های اخیر فراز و نشیب هایی را تجربه کرده است، از دیدگاه های مختلف نظریه های روابط بین الملل تحلیل و تبیین شده است. اما این مقاله با بکارگیری دو مفهوم امنیتی شدن و امنیت زدایی تلاش می کند سیاست خارجی ترکیه در قبال ایران و تغییرات آن خصوصا پس از به قدرت رسیدن حزب عدالت و توسعه را تحلیل کند. در این راستا، فرضیه اصلی مقاله این است که تغییرات سیاست خارجی ترکیه در قبال ایران در سال های اخیر در نتیجه امنیت زدایی از مسایل داخلی و خارجی شکل گرفته است. هرچند روند امنیت زدایی در ترکیه خود از پیامد های روند دستیابی به عضویت در اتحادیه اروپا و به قدرت رسیدن حزب عدالت و توسعه در سال 2002 می باشد. روندی که تا پیش از وقوع انقلاب های عربی بر روابط دو کشور حاکم بود، ولی پس از وقوع انقلاب های عربی به ویژه بحران سوریه امکان حرکت از نقطه امنیت زدایی به سوی امنیتی شدن در روابط دو کشور دوباره ظاهر شد. بر این اساس، مقاله پیش رو، چگونگی حاکم شدن سیاست امنیت زدایی بر روابط دو کشور و امکان بازگشت روند امنیتی شدن در نتیجه تحولات اخیر جهان عرب خصوصا بحران سوریه را بررسی می کند. یافته های مقاله حاکی از آن است که علی رغم تشدید رقابت منطقه ای ترکیه با ایران در پی تحولات جهان عرب، آنکارا تمایلی به امنیتی شدن دوباره روابط خود با ایران ندارد. روش تحقیق در این مقاله تحلیلی- توصیفی است.
    کلیدواژگان: ترکیه، ایران، امنیتی کردن، امنیت زدایی، بهار عرب، تحولات سوریه، داعش
  • محمد جمشیدی* صفحه 75
    سیاست امریکا در قبال ایران در دوره اوباما از خصلت ژئوپلیتیک برخوردار بوده است و در واقع، مناسبات دوجانبه بین تهران و واشینگتن تابعی از این رقابت ژئوپلیتیک است. تحولات خاورمیانه در سال 2011، فارغ از چیستی ماهیت این تحولات، تاثیر بسیار عمیقی بر ژئوپلیتیک منطقه و در نتیجه ماهیت و دامنه رقابت راهبردی بین ایران و امریکا داشته است. بدین ترتیب نوع ادراک واشینگتن از تحولات منطقه و بخصوص رفتار و اهداف سیاست خارجی ایران در قبال این تحولات، تاثیر مستقیمی بر نوع سیاست امریکا در قبال ایران گذاشت؛ بطوریکه امریکا در بستر تحولات انقلابی منطقه، جمهوری اسلامی ایران را به عنوان مهم ترین رقیب خود مشاهده کرد. این مقاله به دنبال پاسخ به این سئوال است که این تحولات چه تاثیری بر سیاست امریکا در قبال ایران گذاشت. فرضیه این نوشتار آن است که ناکامی امریکا در پیش بینی و مدیریت تحولات در خاورمیانه و شمال افریقا باعث تشدید سیاست های تهاجمی واشینگتن برضد تهران، با هدف جلوگیری از بهره برداری جمهوری اسلامی از ظرفیت های نوظهور منطقه ای و ناکارآمد نشان دادن الگوی انقلاب اسلامی برای منطقه شد. این رویکرد راهبردی در قالب سیاست «تشدید تحریم ها» علیه ایران تجلی پیدا نمود.
    کلیدواژگان: بیداری اسلامی، تحولات خاورمیانه، مذاکرات هسته ای، تحریم، ایران، امریکا
  • حسین شریفی طرازکوهی، جواد مبینی* صفحه 105
    مداخله نظامی ناتو در لیبی (2011)، به عنوان اولین سابقه کاربست نیروی نظامی در چهارچوب مسئولیت حمایت، با چالش های متعدد حقوقی، سیاسی و مشروعیتی همراه بود. این نوشتار با تاکید بر دکترین مسئولیت حمایت سعی دارد تا ضمن آنکه جنبه های سیاسی و مشروعیتی مداخله مزبور را به اختصار مورد بررسی قراردهد، تحلیلی حقوقی از مداخله مزبور ارائه نماید. در این راستا، شناخت موضوع، شناخت قاعده، کاربست قاعده بر موضوع و نتیجه گیری به عنوان مراحل چهارگانه تحلیل حقوقی لحاظ شده است. بررسی حملات هوایی ناتو به لیبی، برقراری منطقه پرواز ممنوع و مسئله تغییر رژیم به عنوان موضوع تحلیل مورد بررسی واقع شده و در راستای شناخت قاعده، مصرحات قطعنامه 1973 شورای امنیت و اصول مسئولیت حمایت مورد واکاوی قرارمی گیرند. در ادامه با کاربست قواعد قابل اعمال بر موضوع تحلیل، این نوشتار چنین نتیجه گیری می کند که قطعنامه 1973 شورای امنیت - که ظرفیت تفاسیر مختلف را داشت- مبتنی بر تفاسیری که بعضا در تباین با نص قطعنامه مزبور بود، توسط ناتو به مرحله اجرا درآمد. از طرفی دیگر، سرنگونی و یا تسهیل سرنگونی رژیم قذافی توسط ناتو در تباین با اصول مسئولیت حمایت و حکم اعلامی ناتو محسوب می شد و بدین ترتیب در چگونگی عملکرد ناتو در لیبی ابهامات و مشاجرات حقوقی متعددی مطرح شد.
    کلیدواژگان: قطعنامه 1973 شورای امنیت، مسئولیت حمایت، تغییر رژیم، منطقه پرواز ممنوع، مشروعیت مداخله
  • احسان مصباح* صفحه 135
    از نگاه بسیاری از دانش پژوهان، جریان اصلی روابط بین الملل و سیاست خارجی، کنش های کنشگران در راستای رسیدن به اهدافی مادی مثل قدرت، امنیت یا منافع است. جریان غیرمتعارف در این رشته هم با واکنش به این رویکرد، هم خود را در نشان دادن چگونگی تکوین مفاهیم قدرت، امنیت و منافع گذاشته اند. در این بین تلاشی صورت گرفته است تا اهداف کنشگران را با مفاهیمی دیگر تبیین کند. یکی از این مفاهیم عبارت از «احیاء اعتبار» است. با در نظر گرفتن این فرضیه که برنامه هسته ای ایران تلاشی برای احیاء اعتبار این واحد سیاسی است، این پرسش مطرح می شود که این احیاء اعتبار از چه روش هایی دنبال شده است؟ این مقاله در راستای پاسخ به این پرسش، دو فرایند احیاء اعتبار ناشی از احساس شرم و ناشی از احساس توهین را متمایز و مولفه های هرکدام را مشخص می کند و در ادامه مصادیق آن را در دو دوره تلاش بر سر این برنامه نشان می دهد.
    کلیدواژگان: احیاء اعتبار، برنامه هسته ای ایران، فرایند شرم، جبران، فرایند توهین، خشم، انتقام
  • مجتبی عبدخدایی* صفحه 159
    اختلاف نگرش میان طبیعت گرایان و مخالفان آنان، پیدایش رهیافت های روش شناسانه متفاوت در فهم روابط و پدیده های اجتماعی را به ارمغان آورد و در قلمرو مطالعات روابط بین الملل به صورت خاص، این تنوع رهیافت ها در مناظره چهارم رخ نشان داد. با این وجود، وجه اشتراک تمامی این دیدگاه ها که سربرآمده از خصلت علم مدرن است، غفلت از تبیینی مبتنی بر رابطه علت فاعلی و غایی است. سئوال مطرح این است که آیا می توان با تبیینی بر پایه کشف رابطه این دو نوع علت به فهم مناسب تری از تحلیل پدیده ها و رفتارها در علوم اجتماعی و از جمله روابط بین الملل دست یافت؟ سئوال مدعای این نوشتار آن است که توجه به این پیوند، که از آن به تبیین غایی تعبیر خواهیم نمود، نوع ویژه ای از تبیین را رقم خواهد زد، به گونه ای که از یک سو کاستی های فهم تفسیری و سازه انگارانه را جبران ساخته و سهم بسزایی در فهم و تحلیل مسایل مهم این قلمرو از جمله علل منازعه و همکاری خواهد داشت و از سوی دیگر، توجه به ابعاد تکوینی و تاملی این رابطه و تاثیر غایات در برساخت هویت بازیگران، عمق و گستردگی قواعد بازی، ساختار کنشگری، فرایند اقدام و تعیین محدودیت های اخلاقی و هنجاری آن به ارتقای فهم این حوزه خواهد انجامید. این مقاله با استفاده از روش برهانی به تشریح تبیین غایی پرداخته و دلالت های آن در مطالعات روابط بین الملل و تاثیر آن بر تحلیل در این حوزه مطالعاتی را بررسی می نماید.
    کلیدواژگان: تئوری روابط بین الملل، علت غایی، تبیین غایی، مناظرات روابط بین الملل، تئوری پردازی
  • حسین سلیمی*، علی اسمعیلی اردکانی صفحه 193
    نظریه انتقادی با تکیه بر قدرت تجویزی در عرصه روابط بین الملل، خواستار رسیدگی به رهایی انسان ها از تمام بندهای ساختاری و هویتی است که تحت لوای مفاهیمی مسلط، مقدس پنداشته شده اند. این قصد با تکیه بر شکلی از معرفت شناسی صورت می گیرد که نظریه پردازان نسل اول و دوم مکتب انتقادی فرانکفورت، در مقابل معرفت شناسی پوزیتیویسم صورتبندی کرده اند. باتوجه به اهمیت و ضرورت بررسی این معرفت شناسی و تاثیر آن در نظریه های روابط بین الملل این مقاله تلاشی از یک منظر خاص برای نشان دادن تاثیر معرفت رهایی بخش در نظریه های روابط بین الملل است از دیگر سو، بررسی سهم نظریه انتقادی مکتب فرانکفورت در حوزه روابط مدتوجه می باشد. از این رو سئوال نگارندگان این مقاله این است که ویژگی های معرفت شناختی نظریه انتقادی چه تاثیری در نظریه های روابط بین الملل داشته است؟ و فرضیه ای که در قالب پاسخ به این سئوال مدنظر قراردادیم این است که این تاثیر، طیف گسترده ای از مسائل از قبیل هویت دولت، جنسیت، فقر و نابرابری، جنگ و صلح و... را در قالب نظریه های مختلف شامل شده است.
    کلیدواژگان: مکتب فرانکفورت، نظریه انتقادی، پوزیتیویسم، معرفت شناسی رهایی بخش، روابط بین الملل
|
  • Hamid Ahmadi, Fahimeh Ghorbani Page 7
    Research Fellow at the Institute for Middle East Strategic Studies (IMESS) in TehranWhat impact has the Syrian crisis had on Iran-Turkey political relations? Some analysts argue that divergence in Iranian and Turkish outlooks and roles played in the Syrian crisis have adversely affected their bilateral relationship. But the authors believe that in spite of the conflict in Iran’s interests and Turkish policies towards Syria, their broader relations in other areas –security and economy- have prevented the rupture of political relations. In this regard, after briefly describing the nature of the Syrian crisis, Turkish foreign policy strategy in the Middle East will be explained. Then, Turkish-Syrian relations prior to the outbreak of the crisis will be analyze, followed by a discussion of Iranian and Turkish foreign policies towards the Syrian crisis and their impact on their mutual relations. The authors will conclude that although the Syrian political crisis has given rise to certain tensions and adverse consequences in their political relations, their bilateral ties have persisted as manifested in high-ranking diplomatic meetings between their political authorities and in ongoing deliberations on important regional issues.
    Keywords: Syrian Crisis, Iran, Turkey, Political Relations, Security, Economy
  • Rahmat Hajimineh Page 45
    This paper aims to answer this main question that how recent Turkish foreign policy toward Iran can be analyzed? In this regard, this paper tries to analyze Turkish foreign policy toward Iran in terms of dual concepts of securitization and desecuritization. In this respect, the hypothesis of this article is that over the recent years, Turkey’s foreign policy towards Iran have been formed based on desecuritization of domestic and foreign issues. Turkey’s internal problems extensively had influenced Turkish foreign policy toward Iran in the past. However, in the first decade of the 21st century, this strategy was transmitted to desecuritization process. In fact, this change in Turkey is a consequence of the process of the country’s accession to the EU and the Justice and Development Party's rise to power, in 2002. Desecuritization has been the dominant trend in the two states’ relations before the Arab revolutions. However, after the Arab revolutions, particularly following the Syrian crisis, there has been a possibility to move from desecuritization to securitization.
    Keywords: Turkey, Iran, Securitization, Desecuritization, Arab World, National Interest
  • Mohammad Jamshidi* Page 75
    The United States policy towards Iran has been driven by geopolitical considerations during the Obama tenure; consequently, the bilateral relations between Tehran and Washington have been a dependent variable to geopolitical competitions. The Islamic Awakening in the Middle East and North Africa left important imprints on the geopolitics of the region and thereafter on the nature and domain of Iran-U.S. competition. The most noticeable characteristic of this phenomenon was that people turned into the primary and active actors of the regions’ political scene. As a result, geopolitics of the region underwent changes by this previously absent factor. In fact, the Islamic Awakening has shifted the balance of power in the regional countries internal politics in favor of people who have long been discursive addressees of the Islamic Republic of Iran and to the detriment of the U.S. allies in the region i.e. the despotic rulers. In other words, the waves of the Islamic Awakening placed Islamic Republic of Iran in powerful and the United States weak positions. As a result, in the midst of regional revolutionary developments, the United States found Iran one of its most important rivals and took measure to counter the Iranian influence. Intensification of counter-Iranian measures was even seen as one tactic to manage and divert the Islamic Awakening. The present article seeks to deal with the issue of the impact of the Islamic Awakening on the U.S. policy towards Iran. The hypothesis the article follows is that “the United States’ failure to anticipate and manage the Islamic Awakening in the Middle East and North Africa led to intensification of its offensive policy towards Tehran with the aim of countering Iranian use of the new regional opportunities and also introducing the Islamic Revolution model as inefficient to the peoples of the region.” This strategic approach was manifested in the policy of sanctions intensification.
    Keywords: Islamic Awakening, nuclear, sanctions, Iran, America
  • Hossein Sharifi Tarazkouhi, Javad Mobini* Page 105
    NATO's military intervention in Libya (2011) as the first case of using military force in the framework of responsibility to protect entailed many legal and political challenges, especially in the realm of legitimacy. With a special emphasis on the responsibility to protect doctrine, this article tries to briefly discuss that intervention in terms of its legitimacy and its political aspects and also to present a legal analysis of the intervention. Along these lines "understanding the subject, understanding the rule, applying the role on the subject and conclusion" are considered as the four stages of the legal analysis. Studying "NATO's air raids on Libya", "establishing a no fly zone", and "regime change issue" are the subjects of analysis, and to understand the rule, the tenets of "1973 UNSC resolution" and "principles of responsibility to protect" are examined. Then, by applying the appropriate rules on the subject of analysis, the authors conclude that 1973 UNSC resolution –which was exposed to many interpretations – was enforced by NATO on the basis of some interpretations which are contrary to the letter of that resolution. On the other hand, the overthrow of Kaddafi's regime enforced or facilitated by NATO was in contrast with the principle of responsibility to protect and NATO's declaration. Therefore, many legal disputes and ambiguities were raised about the NATO's performance in Libya.
    Keywords: 1973 UNSC Resolution, Responsibility to Protect, Regime Change, No Fly Zone, Legitimacy, Intervention
  • Ehsan Mesbah* Page 135
    Many of International Relation and Foreign Policy scholars use concepts such as power, security or interests to describe act of actors. In the other hand, members of non-conventional stream of IR in a reaction to the main stream, effort to describe "how to constitute the concepts". But, there is a third way that describe act of actors with other concepts such as "reputation restoration". The hypothesis of the article is: "the reputation restoration is the final goal of Iran in its efforts in nuclear program". The main question of the article is the methods of the restoration. The article recognitions two processes of such a restoration: reputation restoration from shame and reputation restoration from insults and uses the components of the processes in two eras of the program.
    Keywords: Reputation Restoration, Iran's Nuclear Program, Shame, Recovery Process, Insult, Anger, Revenge
  • Mojtaba Abdekhodaei* Page 159
    Differences between naturalists and their opponents gave rise to different methodological approaches to understanding social relations and phenomena. This diversity of approaches manifested itself, especially in the study of international relations, in the fourth debate. However, the common feature of all these perspectives arising from the specifications of modern science is neglecting an explanation based on a relationship between efficient and final causes. The question is that is it possible to obtain a more appropriate understanding of phenomena and behaviors in social sciences including international relations? The author claims that paying attention to this linkage, expressed as teleological explanation, would bring about a special kind of explanation which compensate the failures of a constructivist and interpretative understanding and mush contribute to the understanding and analysis of important issues in this realm including the causes of conflict and cooperation, on the one hand, and give attention to the evolutionary and deliberative dimensions of this relationship and the impact of ends on constructing the identity of factors, the depth and extent of the rules of the game, agency structure, action process and imposition of its moral and normative constraints, on the other hand. This article describes teleological explanation by using an argumentative method and studies its implications for the study of international relations and its impact on analysis in this field of study.
    Keywords: International Relations Theory, Final Cause, Teleological Explanation, International Relations Debate, Theorization
  • Hossein Salimi*, Ali Esmaili Ardakani Page 193
    The critical theory, on the basis of prescriptive power in the realm of international relations, seeks to deal with the emancipation of men from all structural and identity bonds, considered scared, under some hegemonic concepts. This goal is pursued by relying upon a form of epistemology formulated by the first and second generation theorists of Frankfurt epistemology. The importance and necessity of studying this kind of epistemology and its impact on international relations theory have prompted the authors to show the impact of an emancipatory epistemology on international relations theory from a certain perspective, on the one hand, and to study the contribution of the critical theory of Frankfurt school in the realm of international relations, on the other hand. Therefore, the question posed by the authors is that what are the effects of epistemological features of the critical theory on international relations theory? The hypothesis advanced by the authors is that the impact of these features captures a wide range of issues such as state identity, gender, poverty and inequality, war and peace, etc., in the form of different theories.
    Keywords: Frankfurt School, Critical Theory, Positivism, Emancipatory Epistemology, International Relations