فهرست مطالب

روابط خارجی - پیاپی 9 (بهار 1390)

فصلنامه روابط خارجی
پیاپی 9 (بهار 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/01/09
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سید جلال دهقانی فیروزآبادی صفحه 7
    نظریه های مختلفی برای تبیین ماهیت، فرایند و رفتار سیاست خارجی جمهوری اسلامی به کاربسته شده است. به گونه ای که بر اساس مفاهیم تحلیلی منتج از آنها تلاش شده است تا چرایی و چگونگی سیاست خارجی ایران تجزیه و تحلیل شود. ادبیات موجود نشان دهنده این واقعیت است که هیچ یک از نظریه های متعارف موجود در دو حوزه روابط بین الملل و تحلیل سیاست خارجی، قادر به تبیین چرایی و چگونگی رفتار و فرایند سیاست خارجی جمهوری اسلامی نیستند. این ناتوانی تبیینی ناشی از ماهیت زمینه پرورده نظریه های سیاست خارجی و ماهیت و هویت اسلامی جمهوری اسلامی ایران می باشد. این امر حاکی از این واقعیت و ضرورت است که تبیین سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران نیازمند یک رهیافت نظری است که ماهیت و هویت آن به عنوان یک دولت اسلامی را در کانون تحلیل خود قرار دهد. هدف این مقاله طرح و پردازش یک نظریه اسلامی سیاست خارجی است که قدرت تبیین سیاست خارجی دولت اسلامی و جمهوری اسلامی ایران به عنوان یکی از مصادیق آن در خود دارد. این نظریه چهارچوب نظری و مفهوم تحلیلی تبیین کننده را برای تحلیل سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران فراهم می سازد.
    کلیدواژگان: سیاست خارجی، دولت اسلامی، جمهوری اسلامی، عقلانیت، تکلیف، مصلحت، تصمیم گیری
  • محمود سریع القلم صفحه 49
    در نظام بین الملل فعلی، سیاست خارجی تابعی از نظام داخلی کشورها شده است و نمی تواند به عنوان یک متغیر مستقل تلقی شود. به نظر می رسد طی سه دهه گذشته، سیاست خارجی نه تنها در میان کشورهای صنعتی بلکه در میان کشورهای در حال توسعه نوظهور به عنوان اهرمی برای افزایش ثروت ملی تبدیل شده است. قدرت کشورها دیگر نه در وسعت سرزمین بلکه در افزایش قدرت ملی از طریق ارتقاء تولید ناخالص داخلی و قدرت صادرات محاسبه می شود. در این میان، چین یکی از کشورهای برتر جهان است که با افزایش قدرت اقتصادی خود توانسته است منزلت خاصی در سطح بین المللی کسب کند و در آینده ای نزدیک، به یک قطب از نظام دو قطبی جهان تبدیل شود. سیاست خارجی چین در اختیار سیاست و انتقاد داخلی آن است. در مقام مقایسه، ایران در سیاست خارجی خود موفق شده تا از تمامیت ارضی کشور حراست نموده و همچنین از نظام سیاسی کشور نیز صیانت به عمل آورد. اما سیاست خارجی ایران وارد مراحل بعدی یعنی تولید ثروت و قدرت نشده است و بدین صورت سیاست خارجی صرفا در حوزه های امنیتی عمل کرده و به حوزه های اقتصادی، تجاری، صادرات گسترده، ورود در بازارهای فن آوری و بازارهای سرمایه وارد نشده است.
    کلیدواژگان: سیاست خارجی، امنیت ملی، قدرت ملی، ثروت ملی، اقتصاد جهانی
  • محمود شوری صفحه 75
    انقلاب اسلامی سال 1357 در ایران موجب بروز تعارضات و اختلافات جدی میان دولت جدید انقلابی و بسیاری از قدرت های بزرگ و همچنین کشورهای منطقه گردید. دلایل بروز این وضعیت در آثار بسیاری از تحلیل گران سیاست خارجی ایران در سال های بعد به آرمان گرایی رهبران انقلابی ایران و تلاش آنها برای صدور انقلاب خود به سایر کشورها نسبت داده شد. اغلب این آثار بدون توجه به رویدادهای سال های اولیه پس از پیروزی انقلاب، ریشه های این سیاست خارجی تهاجمی را تنها در اندیشه و عمل رهبران جدید انقلابی جستجو کرده اند. مقاله حاضر با نقد این رویکرد، تلاش می کند تا برای تایید این فرضیه استدلال کند که ابعاد تهاجمی سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران عمدتا در مجموعه کنش ها و واکنش هایی شکل گرفت که طی سال های 1358 تا 1361 میان ایران و کشورهای ذکر شده به وقوع پیوست. به عبارت دیگر، سیاست خارجی جدید ذاتا تهاجمی متولد نشد، بلکه مجموعه ای از پیام های دوسویه در دوره زمانی مشخص شده، در شکل دادن به این هویت جدید مؤثر بوده اند.
    کلیدواژگان: جمهوری اسلامی ایران، سیاست خارجی، قدرت های بزرگ، دولت های انقلابی، فرایند تعامل
  • محمود واعظی صفحه 109
    با تغییر در نظام بین الملل در نتیجه پایان یافتن دوره جنگ سرد و تغییرات ناشی از روندهای جهانی(جهانی شدن اقتصاد و انقلاب ارتباطات)، نقش و جایگاه سیاست خارجی در ارتقای وضعیت سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و امنیتی کشورها اهمیت بیشتری یافته است. مقاله حاضر در پی پاسخ به این پرسش است که تحولات جهانی (ناشی از تغییر در نظام بین الملل و جهانی شدن) چه تاثیری بر سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران در دو دهه اخیر داشته است؟ نویسنده بر این باور است که در نتیجه تحولات سیاسی و اجتماعی-اقتصادی در عرصه جهانی (فروپاشی نظام دوقطبی و ساختار جدید نظام بین الملل و روند جهانی شدن و انقلاب ارتباطات و اطلاعات)، ابزارهای اقتصادی و فرهنگی در تعقیب اهداف سیاست خارجی اهمیتی دو چندان یافته است و به رغم تداوم تاکید سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران بر اصول و آرمان های اولیه انقلاب اسلامی، گفتمان سیاست خارجی این کشور شاهد تغییراتی از جمله تغییرات شکلی در گفتمان صدور انقلاب، توجه به متغیرهای اقتصادی در روابط خارجی و همچنین تغییر در ادبیات سیاست خارجی بوده است.
    کلیدواژگان: جهانی شدن، انقلاب ارتباطات و اطلاعات، سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران، دوران گذار، نظام بین الملل
  • پروین داداندیش، افسانه احدی صفحه 143
    تحولات عرصه بین الملل و قدرت گرفتن بیش از پیش بازیگران غیردولتی، موجب بروز تحولاتی در چگونگی عملکرد دیپلماسی شده است. امروزه دولت ها در قالب برنامه هایی برای برقراری ارتباط و تاثیرگذاری بر مخاطب عام و در چهارچوب دیپلماسی عمومی تلاش می کنند، تا به برخی از اهداف سیاسی خود دست یابند. در این بین ایران، با توجه به قدرت نرم خود، از جمله کشورهایی است که توانایی بالقوه زیادی در جذب و تاثیرگذاری بر مخاطبان جهانی دارد. با این حال هر چند گام هایی در این مسیر برداشته شده است، ولی هنوز برنامه مدون و منسجمی در قالب دیپلماسی عمومی تکوین نشده است. از این رو ضرورت دارد تا با در نظر گرفتن توانایی های ایران، استراتژی مدونی برای دیپلماسی عمومی ارائه شود. این استراتژی باید شامل بهره گیری از کلیه منابع قدرت نرم و طرح و شیوه های مشخصی برای برقراری ارتباط با مخاطبان باشد. همچنین الزامات دیپلماسی عمومی باعث می شود تا نهادی در قالب دستگاه سیاست خارجی، عهده دار تدوین و اجرای دیپلماسی عمومی باشد و سایر نهادها نقش مکمل را برای این نهاد بازی کنند. بر این اساس، در این نوشتار تلاش می شود تا جایگاه دیپماسی عمومی در ساختار سیاسی ایران به ویژه در قالب دستگاه سیاست خارجی ایران مورد بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: دیپلماسی عمومی، قدرت نرم، سیاست خارجی، رسانه، فرهنگ
  • سعیده لطفیان صفحه 175
    بسیاری از نظریه پردازان سیاست های امنیتی در غرب، سیاست های امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران را «برهم زننده قواعد بازی» و تهدیدکننده برای سایر کشورها تعریف کرده اند. رهبران ایران در مقایسه استدلال می کنند که این کشور نه تنها تهدیدی برای منطقه خاورمیانه و جهان نبوده است، بلکه نقش «آرام کننده ای» در محیط پرتنش پیرامونش داشته است. هدف از این پژوهش بررسی ابعاد مهم سیاست های امنیت ملی ایران و یافتن پاسخ های مناسب به پرسش های پژوهشی زیر می باشد: اهداف و رفتار سیاست های خارجی دفاعی- امنیتی جمهوری اسلامی ایران چیست؟ آیا سیاست های دفاعی ایران گسترش طلبانه و یا تدافعی بوده است؟ در سیاستگذاری دفاعی ایران چه تهدیدهای امنیتی در سطوح منطقه ای و بین المللی در نظر گرفته می شوند؟ مناسب ترین و مؤثرترین ابزار سیاست خارجی برای رفع این تهدیدهای امنیتی چیست؟ تهدیدهای امنیتی و فرصت های پیش روی ایران برای ارتقای جایگاهش در منطقه و نظام جهانی، پندار از تهدید قدرت های بزرگ و کشورهای مهم منطقه نسبت به «تهدید ایران»، ابزار اجرای سیاست های امنیتی آنها برای مقابله با این تهدید ذهنی از جمله مباحث این نوشتار خواهد بود. نتیجه کلی این پژوهش این است که دگرگونی محیط امنیتی منطقه ای و استراتژی های امنیتی جدید ایالات متحده باعث گسترش تهدیدهای امنیتی نرم افزاری شده که بر امنیت ملی ایران تاثیر منفی خواهند داشت.پ
    کلیدواژگان: تهدید، پندار، سیاست، امنیت ملی، دفاعی، جمهوری اسلامی ایران
  • حسین سیف زاده، امید ملکی سعیدآبادی صفحه 209
    با عنایت به جایگاه «آرزوی آرمانی» رئیس دولت دهم برای قدرت پنجم اقتصادی شدن در جهان و «هدف گذاری» سند چشم انداز در دستیابی به جایگاه اول منطقه ای در سال 1404خورشیدی، نویسندگان این مقاله نیل به هر یک از دو جایگاه فوق را نیازمند توجه به «شرط لازم و اصیل» مقدورات ملی و نیز «شرط ضروری و کافی محذورات بین المللی» می دانند. به اقتضای تحولات بن فکنانه ای که مفهوم «سیاست دنیا» را بیش از «نظام بین الملل» تفسیر کننده وقایع سیاسی کرده است، توجه به این دو شرط نسبت به گذشته افزونتر شده است. با وجود این، به اقتضای رعایت اختصار، به ناچار مباحث این مقاله به بخشی از محذورات بین المللی ناشی از چگونگی رابطه ایران (با منزلت مضاعف استراتژیک) با آمریکا(با منزلت پیشتاز در نظام سلسله مراتبی هژمونیک) محدود شده است. در این راستا، نویسندگان مطالعات و تامل نظری خود را در دو مورد زیر پی گرفته اند: تحلیلی علمی از لزوم عنایت به محذورات بین المللی برای رسیدن به جایگاه اول منطقه ای، و ارائه سناریوهای «امکانی» در تبدیل «رابطه تقابلی» به «رابطه تعاملی» (و نه دنباله روی) بین ایران و آمریکا. به اقتضای پاسخگویی به سوال های مطروحه در مورد چگونگی روش بحث، از منظری گفتمانی، از ابزار ریاضی توزیع جایگشتی برای تحلیل چرایی بهره گرفته شده است. دست آخر اینکه، سناریوهای متناظر با چگونگی فرا رفتن از «گفتمان دیالکتیکی تقابلی» به «گفتمان تناظری تعاملی» ترسیم شده است.
    کلیدواژگان: آمریکا، ایران، توزیع جایگشتی، سند چشم انداز، گفتمان تقابل
  • حمیرا مشیرزاده، احسان مصباح صفحه 245
    نوع نگاه جمهوری اسلامی ایران به اسرائیل و تلقی از این رژیم سیاسی به عنوان واحدی نامشروع نگاه و تلقی خاص و منحصر به فردی است. گرچه می توان گفت در طول زمان تضاد با اسرائیل برقرار مانده است طیفی از اشکال متفاوت این دشمنی و تضاد وجود داشته است. هدف این مقاله ارایه تفسیری گفتمانی از چگونگی این پویش در دو دوره از سیاست خارجی جمهوری اسلامی است. به این منظور، مقاله ضمن نشان دادن چگونگی اثر گفتمان مسلط «مظلوم محور» در سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران بر نگاه به رژیم صهیونیستی، سربرآوردن دو خرده گفتمان «قانون - گفتگو» و «عدالت -مبارزه» در چارچوب گفتمان مسلط را موجب ایجاد انعطاف در این گفتمان می داند که پی آمدهای آن پویشی در تضاد جمهوری اسلامی ایران با اسرائیل به وجود می آورد.
    کلیدواژگان: سیاست خارجی ایران، گفتمان مظلوم محور، گفتمان قانون، گفتگو، گفتمان عدالت، مبارزه، اسرائیل
|
  • Seyyed Jalal Dehghani Firouzabadi Page 7
    Since the establishment of the Islamic Republic of Iran in 1979, different theories have been used by scholar to explain the nature, process and behavior of Iran’s foreign policy. In the author’s view, conventional theories in international relations and foreign policy analysis cannot explain the foreign policy behavior of the Islamic Republic. In his analysis, the failure stems on the one hand, from the context–bound nature of conventional foreign policy theories, and on the other, from the peculiar Islamic identity of the Islamic Republic of Iran. Therefore, an adequate explanation of the foreign policy of an Islamic state requires a different theoretical approach anchored on the nature and identity of that state. This article tries to explore into an “Islamic theory for foreign policy” capable of adequately explaining the foreign policy behavior of an Islamic state, and for the case at hand, that of the Islamic Republic of Iran.
  • Mahmood Sariolghalam Page 49
    In the current international system, foreign policy is a subsystem of nation's internal structures. Thus, foreign policy is not considered as an independent variable. In the last three decades, foreign policy has evolved as an effective instrument to expand national wealth. This development has proved instrumental in both developed and developing countries. Power of nations is no longer measured in terms of territory they command but rather the capacity to produce wealth through, among others, increasing GDP and exports. In this respect, China represents an excellent example. Through reliance on rapid, sustained economic growth, creation of wealth, and exports, China has gained a prestigious international stature and is on its way to emerge as a pillar of the unfolding bipolar international system. Analysis of China’s foreign policy shows that it is well tuned with the requirements and needs of its domestic structure and economy. In comparison, Iran's foreign policy over the last three decades has succeeded in safeguarding the territorial integrity of the country and the nature and essence of the polity. However, it has not been able to move into the higher realm of producing power capacity. Iran's foreign policy has been overwhelmingly dominated by national security concerns and issues. Compared to China, Iran has failed to benefit from utilizing global technology, capital and commodity markets.
  • Mahmood Shoori Page 75
    The 1979 Islamic Revolution in Iran gave rise to the emergence of serious difficulties between the new revolutionary government and the outside world, inclusive of great powers and regional countries. Many analysts of Iran’s foreign policy in the post-revolutionary period have attributed this phenomenon, in large measure, to the idealism of revolutionary leaders and their discourse and efforts geared to “exporting the revolution.” The present article tries to look into the evolving nature of the foreign policy of the Islamic Republic of Iran during its formative years; 1979-1982. The author argues that the seemingly aggressive posture of the Iranian foreign policy in the period under review should in fact be viewed and analyzed within the particular state of interactions between the new revolutionary regime and the external forces it had to grapple with while trying to establish the new system in Iran. In his analysis, the new Iranian foreign policy was not “aggressive” in essence and did not represent a peculiarly aggressive line of thinking on the part of the revolutionary leaders, rather it reflected the complex state of bilateral relations between Iran under the new regime and a wide array of countries and states unhappy with the revolutionary change in Iran.
  • Mahmood Vaezi Page 109
    In the aftermath of quite serious changes in the international system emanating from the end of the Cold War, the role and weight of foreign policy in enhancing the political, economic, cultural, and security position and status of countries have gained significance. This article tries to look into the impact of international developments on the foreign policy orientation of the Islamic Republic of Iran since early 1990s. The author argues that in the post–Cold War period, economic and cultural factors have become very important in pursuing foreign policy goals, which can be attributed to the impact of the still on-going process of globalization and revolution in information and communications. In so far as the Islamic Republic of Iran is concerned, the article argues that despite pronounced, continuous emphasis on the official commitment to the preservation of the original principles and ideals of the Islamic Revolution, Iran’s actual foreign policy orientation has undergone substantial changes during the past two decades, as reflected in the change in the official foreign policy discourse on such issues as exporting revolution, increased emphasis on economic considerations, and expansion of bilateral relations with a wide range of countries.
  • Parvin Dadandish, Afsaneh Ahadi Page 143
    Developments in the international arena in recent decades, including the increasing role and power of non-governmental actors, have brought about changes in the functions of diplomacy. Nowadays, states appear to have increasingly shifted to a rather new approach and relied more on the use of public diplomacy in pursuing their foreign policy goals. The present article looks into the growing functions of public diplomacy in general and discusses the case of Iran as a country with considerable soft power and in a position to effectively utilize its potentials in pursuance of its foreign policy objectives. As argued in the article, despite the attempts to this end in the past, a well-defined and coherent plan for public diplomacy has yet to be developed and implemented. This calls for a strategic approach to the matter at hand. The article tries to explore the parameters of such a strategic approach and its imperatives, taking into account, inter alia, the country’s capacity and resources, institutional requirements, and requisite change in discourse and methods of communication with the intended foreign audience. As part of their recommendations, the authors believe that the foreign policy apparatus; that is, the foreign ministry, should be entrusted with the primary responsibility for the formulation and implementation of public diplomacy, with other institutions, both public and private, playing a complementary role.
  • Saideh Lotfian Page 175
    A number of Western theorists in the field of security policy have regarded the national security policy of the Islamic Republic of Iran as "breaking the rules of the game" and threatening other countries. Iranian officials, in response, have argued that, contrary to such prevalent images and perceptions, the Islamic Republic not only does not pose any threats to the region and the world but instead it has played a "pacifying" role in its surrounding tense environment. This article aims at examining the salient aspects of Iran’s national security policy. More specifically, it seeks to answer the following questions: What are the goals and behavior of Iran’s foreign and defense security policies? Has Iran's defense policy been defensive or aggressive/expansionist? Which security threats are perceived in Iran's defense policy at the regional and international levels? And what are the most appropriate and effective foreign policy tools for responding to these security threats? Having reviewed Iran’s security threats and opportunities, and the policies pursued to enhance its status in the region and in the world system, the article has come to the conclusion that recent changes in the regional security environment as well as the new U.S. security strategies have had negative impact on Iran's national security.
  • Hossein Seifzadeh, Omid Maleki Saidabadi Page 209
    According to the blueprint of the Twenty-year Vision of the Islamic Republic of Iran, by 2025 the country will acquire the status of first-ranking regional power and become the fifth world economic power. The present article looks into the stated aspirations of the Vision blueprint and argues that achievement of such lofty objectives depends on two sets of conditions; the necessary condition of national capacities and the sufficient condition of external environment. As argued in the article, since recent radical changes at the international level have given "world politics" more explanatory power than "international system", the nexus between these two sets of conditions has become all the more important. The authors, however, focus on the review of international considerations governing the relations between Iran (enjoying a secondary strategic status) and the U.S. (enjoying a primary hegemonic status in the world). In more specific terms, the authors address the following two issues: 1) the imperative of due consideration for international factors towards seeking prominent regional status; and 2) possible scenarios in transforming current "oppositional relations" to "interactive relations" (as distinct from band-wagoning) between Iran and the U.S. In their effort to answer these questions, the authors utilize the mathematical tool of permutation distribution and offer suggestions for the two sides to move beyond "oppositional dialectical discourse" towards reaching "interactive correspondent discourse."
  • Homeira Moshirzadeh, Ehsan Mesbah Page 245
    Since its establishment in 1979, Islamic Republic of Iran has viewed Israel as an illegitimate political entity. Despite the fact that this position has been regarded as one of the most enduring, constant features of Iran’s foreign policy ever since, it should be underlined that the relevant political expressions in this regard have remained totally unchanged. Based on interpretational approach, this article looks into the dynamics of Iran’s policy towards Israel. It suggests that the master-discourse of “oppressed-ness” has held sway throughout the period under review. However, the two sub-discourses of “lawfulness-dialogue” and “justice-struggle” have come to bear on the official policy and led to different articulations of the master-discourse.