فهرست مطالب

تحقیقات اقتصاد کشاورزی - سال نهم شماره 3 (پاییز 1396)

مجله تحقیقات اقتصاد کشاورزی
سال نهم شماره 3 (پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/10/06
  • تعداد عناوین: 14
|
  • سید امیر آثاری*، احمد فتاحی اردکانی، مسعود فهرستی ثانی صفحات 1-16
    از مسائل مهم و مورد پژوهش در ادبیات تجارت جهانی، سنجش و ارزیابی درجه رقابت پذیری و انحصار در بازارها و تعیین ساختار بازار بین المللی است. از دیرباز یکی از اهداف اصلی کشورها در عرصه تجارت جهانی به دست آوردن سهم بیشتر در بازار بین المللی است. ایران به عنوان یکی از بزرگترین تولیدکنندگان و صادرکنندگان انار در دنیا محسوب می شود.
    پژوهش حاضر به برآورد تقاضای انار ایران با استفاده از مدل‏های پارامتریک و با بکارگیری داده های تابلویی طی دوره 1391 – 1371 برای کشورهای واردکننده انار از ایران می پردازد. نتایج نشان داد که کشش قیمتی تابع تقاضای وادرات انار، 06/0- است، که نشان می‏دهد با افزایش قیمت، کاهش قابل توجهی در تقاضای کشورهای وارد کننده رخ نمی دهد و بیانگر کشش ناپذیربودن تقاضای انار در بازار جهانی است. این نتایج هماهنگ با محاسبه شاخص های هرفیندال – هریشمن و سهم دو بنگاه و هشت بنگاه بزرگ در ساختار بازار جهانی انار است که تمرکز شدید بازار مربوط به کشورهای هند و ایران را نشان می دهد. نتایج نشان می‏دهد، ادامه روند موجود ممکن است جایگاه و قدرت بازاری ایران را به خطر اندازد. یافتن الگوهای جدید تجاری، بازاریابی و شرکت در نمایشگاه های بین المللی برخی از راهکارها به منظور حفظ و گسترش تقاضای انار ایران در بازارهای جهانی، به شمار می‏رود.
    کلیدواژگان: ساختار بازار، انار ایران، تابع تقاضای واردات، داده های تابلویی
  • صدیقه نبی ئیان، ساسان اسفندیاری*، احسان سپهوند صفحات 17-32
    با توجه به اهمیت نقش سرمایه گذاری در رشد اقتصادی بخش کشاورزی و ساختار تابع سرمایه گذاری و Q توبین در بخش کشاورزی ایران، در این مطالعه اثر متغیرهای کلان اقتصادی بر انگیزه سرمایه گذاری در بخش کشاورزی ایران طی سال های 1392-1364 و با بهره گیری از روش خودتوضیحی با وقفه های توزیعی (ARDL) بررسی شد. نتایج حاصل از برآورد مدل نشان می دهد که نرخ تورم روستایی و نرخ بهره هم در کوتاه مدت و هم در بلندمدت بر انگیزه سرمایه گذاری در بخش کشاورزی اثر منفی و معنی دار دارند. در حالیکه صادرات بخش کشاورزی و شاخص قیمت مواد غذایی هم در کوتاه مدت و هم بلندمدت اثر مثبت و معنی داری بر انگیزه سرمایه گذاری در بخش کشاورزی دارند. همچنین نتایج حاکی از آن است که نرخ ارز فقط در کوتاه مدت اثری مثبت بر انگیزه سرمایه گذاری در بخش کشاورزی دارد. پیشنهاد می شود که دولت در مورد سیاست-های پولی انبساطی و تزریق پول به اقتصاد روستا توجه نماید و با سیاست هایی همچون کاهش موانع صادراتی، کشاورزان را به تولید و صادرات بیشتر ترغیب کند.
    کلیدواژگان: Q توبین، ارزش افزوده بخش کشاورزی، ARDL، سرمایه گذاری
  • مریم سالاری*، صادق خلیلیان، سید حبیب الله موسوی صفحات 33-56
    تجارت خارجی یکی از مولفه های مهم در توسعه اقتصادی است. تجارت خارجی منبع تامین درآمدهای ارزی برای سرمایه گذاری در فناوری نوین، گسترش بازار داخلی، رشد بهره وری و افزایش توان تولیدی در جهت توسعه اقتصادی می باشد. از سوی دیگر، پذیرش اهمیت بخش کشاورزی در اقتصاد کنونی و آینده کشور و نیاز ضروری به درآمدهای ارزی غیر نفتی ناشی از آن، ضرورت توجه به تجارت بخش کشاورزی را امری مسلم می نماید. هدف از این مطالعه، بررسی عوامل موثر بر تجارت بخش کشاورزی برای دوره زمانی 1350-1392 می باشد. لذا در این مطالعه الگوهای صادرات و واردات بخش کشاورزی به صورت مجزا با استفاده از مدل تصحیح خطای برداری (VECM) برآورد شد. نتایج نشان دادند، متغیرهای تولیدات بخش کشاورزی، درآمدهای نفتی و متغیر دامی برنامه سوم توسعه در بلندمدت، بر هر دو الگو تاثیری مثبت دارند. متغیر نرخ ارز حقیقی بر اساس انتظار تاثیر منفی بر واردات بخش کشاورزی و تاثیر مثبت بر صادرات این بخش دارد. در حالی که متغیر شاخص بهای تولیدکننده بخش کشاورزی، تاثیری در راستای عکس تاثیر نرخ ارز رسمی در الگوها داشت. متغیرهای حجم نقدینگی و متغیر مجازی حریم های اقتصادی بر صادارت بخش کشاورزی تاثیر منفی داشته، در حالی که تاثیر هدفمندی یارانه ها بر صادرات بخش کشاورزی مثبت می باشد. نتایج حاصل از دو الگو در کنار هم، ضرورت توجه هم زمان به آن ها را در نتیجه اثر سیاست های اقتصادی و درآمدهای نفتی مشخص می کند.
    کلیدواژگان: تجارت بخش کشاورزی، صادرات بخش کشاورزی، واردات بخش کشاورزی، مدل تصحیح خطای برداری (VECM)
  • زهرا فتاحی طغرالجردی، صدیقه نبی ئیان*، حسین مهرابی بشرآبادی صفحات 57-74
    هدف از این پژوهش، بررسی اثرپذیری صادرات کشاورزی از اعتبارات این بخش است. بدین منظور ابتدا اثر اعتبارات بر ارزش افزوده و سپس اثر ارزش افزوده بر صادرات بررسی شده است. در این راستا از داده های ترکیبی زیربخش های کشاورزی طی دوره 1390-1370 استفاده و معادله های مربوطه با روش 2SLS برآورد شده است. نتایج بدست آمده نشان می دهد که اثر اعتبارات، سرمایه و نیروی کار بر ارزش افزوده مثبت و معنی دار بوده و هم چنین، اثر متغیرهای نرخ واقعی ارز، قیمت نسبی، ارزش افزوده و درآمد کشورهای واردکننده محصولات کشاورزی بر صادرات کشاورزی مثبت و معنی دار بوده است. نتایج هم چنین، بیانگر اثر مثبت اعتبارات بر صادرات است. لذا پیشنهاد می شود اعتبارات به عنوان یک عامل مهم و تاثیرگذار بر صادرات کشاورزی از سوی سیاست گذاران اقتصادی بیش تر مورد توجه قرار گیرد. اگرچه این افزایش حمایت ها مطلوب است، اما باید روند منطقی و حساب شده داشته باشد، به گونه ای که تولید کشاورزی را همواره به صورت یک صنعت نوزاد نگه ندارد.
    کلیدواژگان: صادرات کشاورزی، اعتبارات، داده های ترکیبی، 2SLS، زیربخش های کشاورزی
  • شمسی آمیان *، محمد کاوسی کلاشمی، زهرا امیری، سیامک غیبی صفحات 75-96
    مسئله غذا و امنیت غذایی یکی از اساسی ترین چالش های جمعیت رو به افزایش دنیاست. اطلاع رسانی زیان های استفاده از آنتی بیوتیک در صنعت پرورش طیور می تواند گامی به سمت گرایش مصرف کنندگان به سوی محصولات سالم تر و تولید مرغ ارگانیک تلقی شود. برای شناسایی عوامل موثر بر پذیرش و مصرف مرغ ارگانیک ازروش ارزش گذاری مشروط و مدل توبیت استفاده شد. داده های مورد نیاز، با طراحی و تکمیل پرسش نامه به روش نمونه گیری میشل و کارسون از 283 شهروند در شهر ارومیه، در بهار سال 1394 گردآوری شد. براساس نتایج مدل، افرادی که آگاهی بیش تر نسبت به فواید مرغ ارگانیک و نگرش بهتری نسبت به مولفه عمومی خرید، مولفه خرید سالم و مولفه آگاهی از خطر هورمون ها و آنتی بیوتیک ها داشتند، تمایلی بیش تر به مصرف محصول دارند. با اطلاع رسانی و افزایش آگاهی در مورد ارزش غذایی مرغ ارگانیک، می توان منجر به تغییر رفتار مصرفی و افزایش تمایل به پرداخت افراد برای داشتن زندگی سالم شد. دفعات مصرف مرغ در هفته اثری مثبت و معنی دار بر تمایل به پرداخت مصرف مرغ ارگانیک دارد. مقدار انتظاری تمایل به پرداخت بیش تر برای هر کیلوگرم مرغ ارگانیک در قیاس با مرغ صنعتی بر اساس خروجی الگوی آستانه ای توبیت معادل 92/33 درصد است.
    کلیدواژگان: مرغ ارگانیک، ارزشگذاری مشروط، توبیت، تمایل به پرداخت، ارومیه
  • محمد خداوردیزاده* صفحات 97-122
    هدف اصلی این مطالعه تعیین عوامل موثر بر تمایل به پرداخت قیمت اضافی جهت مصرف محصولات سالم از جمله خیار ارگانیک در شهر ارومیه با استفاده از روش ارزش گذاری مشروط و مدل لاجیت ترتیبی می باشد. آمار و داده های لازم از راه تکمیل 245 پرسش نامه طراحی شده با مراجعه حضوری به خانوارهای شهر ارومیه در سال 1393 گرد آوری شد. بر اساس نتایج 43 درصد افراد تمایل دارند که حدود 16 تا 25 درصد مبلغ بیش تری صرف خرید میوه و سبزیجات ارگانیک نسبت به محصولات غیرارگانیک نمایند. نتایج نشان دادند که متغیرهای توضیحی سطح تحصیلات، درآمد، اندازه خانوار، وجود افراد با شرایط خاص، متغیر گرایش به خرید محصولات سالم، شاخص آگاهی از خطر مصرف برخی غذاها، شاخص سطح آگاهی از مزایای مصرف محصولات سالم، شاخص تمایل به داشتن زندگی سالم، شاخص خرید سالم میوه و سبزیجات و شاخص سطح آگاهی از مضرات سموم شیمیایی اثری مثبت و معنادار بر تمایل به پرداخت خانوارها برای مصرف محصولات سالم دارند. نداشتن تبلیغات مناسب و عدم وجود برچسب تضمینی مهم ترین مشکلات موجود در خرید محصولات سالم از دیدگاه خانوارهای مورد مطالعه می باشد. با استفاده از افزایش سطح آگاهی مصرف کنندگان نسبت به مزایای محصولات سالم می توان دانش مصرف کنندگان را نسبت به ویژگی های محصولات سالم بالا برد. با توجه به قیمت بالای محصولات سالم، حذف تدریجی یارانه های نهاده های شیمیایی و در مقابل پرداخت یارانه برای محصولات سالم می تواند برای توسعه مصرف این محصولات مفید واقع شود.
    کلیدواژگان: ارزش گذاری مشروط، ارومیه، تمایل به پرداخت، لاجیت ترتیبی، محصولات ارگانیک
  • رضا روشن*، احمد اکبری، کاوه رستمی صفحات 123-144
    پیش بینی رفتار متغیرهای اقتصادی یکی از الزامات برنامه ریزی برای آینده است. در بین محصولاتی که مبادرت به پیش بینی قیمت آن ها می شود، پیش بینی قیمت گندم به لحاظ استراتژیک بودن آن برای کشورمان دارای اهمیتی ویژه است. تاکنون مطالعاتی که در حوزه پیش بینی قیمت گندم انجام گرفته است، مطالعاتی بوده اند که با استفاده از الگوهای کمی انجام گرفته و از روش های کیفی استفاده نشده است. در این پژوهش از هر دو گروه روش های کمی و کیفی استفاده شد است. در این پژوهش از داده ها، در طی دوره 1393-1355 استفاده شده است. نتایج این مطالعه نشان دهنده آن است که معیار RMSE برای مدل های کمیEGARCH، ARMA و ANN به ترتیب برابر 68/37625، 91/39373 و 073/24258 می باشد و معیار MAPE برای مدل های یاد شده به ترتیب برابر 21/27866، 55/23034 و 89/18712 می باشد. از سوی دیگر، میانگین درصد تفاوت بین پیش بینی به روش ANN و روش دلفی 08/0 است. این مطالعه بیانگر این است که الگوی شبکه عصبی مصنوعی در مقایسه با روش های دیگر دارای خطای پیش بینی کم تری است و در پیش بینی قیمت آینده در مقایسه با روش کیفی (مدل دلفی) دارای تفاوتی اندک است که بیانگر اهمیت استفاده از روش های کیفی در کنار روش های کمی برای پیش بینی متغیرهای اقتصادی میباشد.
    کلیدواژگان: پیش بینی قیمت، ARIMA، ARCH-GARCH، شبکه عصبی مصنوعی، مدل دلفی
  • جلال کاظمی، کاظم دهقان سانچ*، محمد خلیل زاده صفحات 145-162
    کشاورزی به معنی راه و روش استفاده از منابع آب وخاک، نیروی انسانی، فناوری، انرژی و غیره برای برطرف کردن نیازهای انسان همواره در همه زمان ها پایه و اساس بسیاری از تغییرات اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی در سرتاسر جهان بوده و هست. در کشور ایران، استان آذربایجان غربی به قطب برتر کشاورزی کشور در دهه 90 تبدیل شده و با تولید نزدیک به شش درصد از تولیدات کشاورزی در زمینه تولید بسیاری از محصولات کشاورزی، رتبه نخست را به خود اختصاص داده است. هدف از این پژوهش، تدوین چارچوبی برای ارزیابی و رتبه بندی محصولات کشاورزی با توجه به شاخص های ممکن برای کشت هر محصول و با بهره گیری از روش های تصمیم گیری چندمعیاره با رویکرد فازی و آزمودن آن در چارچوب اجرای یک مطالعه موردی برای تولید بهینه محصولات کشاورزی است. به این منظور دو منطقه کشاورزی شهرستان های مهاباد و میاندوآب واقع در جنوب استان آذر بایجان غربی را جهت بررسی انتخاب شده است. روش رتبه بندی بر اساس تشابه راه حل ایده آل (تاپسیس) با رویکرد فازی به عنوان یکی از بهترین روش های تصمیم گیری چندمعیاره فازی شناخته شده است که در این مقاله جهت اولویت بندی تولید محصولات کشاورزی استفاده شده است. نتایج این پژوهش نشان می دهدکه این روش یکی از مفیدترین روش ها در راستای رتبه بندی محصولات کشاورزی بر حسب اولویت است.
    کلیدواژگان: محصولات کشاورزی، اولویت بندی، تصمیم گیری چندشاخصه، تاپسیس فازی
  • حمید امیرنژاد*، مریم اسدپور کردی صفحات 163-182
    تغییرات آب و هوایی که از دوره های گذشته نیز وجود داشته، در چند دهه اخیر به دلیل شدت گرفتن آن در نتیجه فعالیت های بشری نگرانی هایی را در سطح جهانی بوجود آورده و تاثیرات فراوانی بر تولیدات کشاورزی در سراسر جهان داشته است. متغیرهای اقلیمی در این پژوهش انتشار سالانه CO2 و مجموع بارش سالانه ایران می باشد و متغیرهای سطح زیرکشت و مقدار بذر مصرفی به همراه سرمایه ثابت در ماشین آلات به عنوان شاخصی از فناوری، انتخاب شده است. داده ها به صورت سالانه و برای یک دوره 50 ساله است که با استفاده از الگوی خودرگرسیونی با وقفه توزیعی برآورد شده است. نتایج نشان دادند که هم درکوتاه مدت و هم در بلندمدت متغیرهای اقلیمی به همراه سطح زیر کشت رابطه ای مثبت و معنی دار با تولید گندم داشته و متغیرهای بذر و سرمایه ثابت در ماشین آلات معنی دار نشده است. هم چنین، ضریب متغیرهای اقلیمی CO2 و بارش در بلندمدت، 38/0 و 21/0 و در کوتاه مدت، 22/0 و 12/0 بدست آمده بدین معنی که در بلندمدت با افزایش یک درصد در متغیرهای اقلیمی با فرض ثابت بودن سایر شرایط، کم تر از یک درصد به ترتیب 38/0 و 21/0 درصد بر مقدار تولید گندم افزوده می شود که در کوتاه مدت نیز دارای تفسیری مشابه می باشد.
    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، گندم، الگوی خودرگرسیونی با وقفه توزیعی، بارش، CO2
  • نوشین وکیلی قصریان، مرتضی مولایی*، محمد خداوردیزاده صفحات 183-206
    ارزش گذاری اقتصادی می تواند ابزاری مفیدی به منظور استفاده معقول از منابع دریاچه ای و مدیریت آن ها باشد. دریاچه زریبار که یکی از منحصر به فردترین دریاچه های آب شیرین در جهان بشمار می رود، با وجود کارکردها و موقعیت ارزشمند طی سال های اخیر به دلیل بی توجهی به آن در وضعیت بحرانی قرار گرفته است. هدف از این پژوهش، بررسی ترجیحات و استخراج مقادیر مقدار تمایل به پرداخت شهروندان شهر مریوان برای تعیین ارزش کارکردهای دریاچه زریبار با استفاده از روش آزمون انتخاب پرداخته شد. در همین راستا، داده های مورد نیاز با طراحی پرسش نامه و تکمیل آن از راه مصاحبه حضوری با 120 شهروند این شهرستان، گرد آوری شد. برآورد مدل لاجیت شرطی و نتایج مربوط به محاسبه تمایل به پرداخت ها نشان داد که بالاترین رقم تمایل نهایی به پرداخت مربوط به ایجاد امکانات تفریحی–توریستی در سطح بهبود مطلق (سالانه 4/822 هزار ریال) می باشد. برای بهبود وضعیت ماهی ها از حالت وضعیت موجود به وضعیت بهبود نسبی و مطلق به ترتیب 77/115 و 40/130هزار ریال، تغییر وضعیت امکانات تفریحی–توریستی به وضعیت بهبود نسبی 93/117 هزار ریال، تغییر وضعیت چاه های اطراف دریاچه به وضعیت بهبود نسبی و مطلق به ترتیب 16/825 و 50/767 هزار ریال، تغییر وضعیت آلودگی دریاچه به وضعیت بهبود نسبی و مطلق به ترتیب 58/309 و 72/813 هزار ریال و برای بهبود وضعیت تغییر کاربری جنگل های اطراف دریاچه به سطوح بهبود نسبی و بهبود مطلق به ترتیب 85/746و 13/801 هزار ریال، افراد سالانه تمایل دارند که پرداخت نمایند.
    کلیدواژگان: ارزش گذاری، تمایل به پرداخت، مدل لاجیت شرطی، مریوان
  • فاطمه پیرملک، علیرضا کرباسی*، محمد قربانی، فاطمه رستگاری پور صفحات 207-228
    زعفران به عنوان یکی از مهم ترین محصولات کشاورزی تولیدی و منابع مهم ارزآور برای کشور، یک محصول با ارزش اقتصادی در ایران و بویژه استان های خراسان بشمار می رود. لذا به منظور شناسایی نقاط قوت، ضعف، فرصت ها و تهدیدهای بازار زعفران در بخش تولید و فرآوری در قالب آمیخته بازاریابی، در این مطالعه از رویکرد تحلیل عوامل استراتژیک استفاده شد. داده های موردنیاز از راه مصاحبه حضوری و تکمیل پرسش نامه تخصصی با مدیران و کارشناسان شرکت های تولیدکننده و صادرکننده زعفران در شهرهای مشهد و تربت حیدریه گرد آوری شد. نتایج ماتریس عوامل داخلی نشان دادند که آمیخته فرآوری، محصول، شواهد فیزیکی و موقعیت غلبه نقاط قوت بر ضعف قرار دارند و بر اساس نتایج ماتریس عوامل خارجی نیز وضعیت غلبه نقاط فرصت بر تهدید قرار دارد. نتایج بدست آمده از ماتریس تحلیل وضعیت نشانگر تنوع و رقابتی بودن راهبردهای آمیخته های بازاریابی است. بدین ترتیب، ارتقای کیفیت تولید محصولات مشتقه، استفاده دوره ای از اراضی زعفران کاری جهت حفظ و بهبود خاک، تاکید بر بهره وری مزارع و گسترش صنایع تبدیلی و تکمیلی در مناطق عمده کشت زعفران پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: زعفران، آمیخته بازاریابی، تحلیل عوامل استراتژیک
  • رضا صالحی*، مهدی نداف صفحات 229-248
    با توجه به اهمیت تولید محصول گردو در استان همدان این پژوهش به بررسی مسایل حاشیه و کارایی بازار گردو در استان همدان (مطالعه موردی شهرستان تویسرکان) پرداخته است. در همین راستا مقادیر حاشیه خرده فروشی، عمده فروشی، حاشیه کل، سهم عوامل بازاریابی، ضریب هزینه بازاریابی و مقدار کارایی برای بازار محصول گردو محاسبه شده است. گرد آوری داده های مورد نیاز از راه تکمیل تعداد 90 پرسش نامه و به روش طبقه بندی تصادفی در سطوح تولیدکننده، عمده فروش و خرده فروش در شهرستان تویسرکان در سال 1392 انجام گرفته است. نتایج نشان می دهند که حاشیه کل بازاریابی برای محصول گردو با پوست خشک برابر 5213 تومان به ازای هر کیلو گرم بوده است. هم چنین، سهم خرده فروش، عمده فروش و تولید کننده از قیمت نهایی به ترتیب 17.3، 10.7 و 72 درصد بدست آمد. در این پژوهش ناکارایی فنی از ناکارایی قیمت مقدار بالاتری بدست آمد و در مجموع ناکارایی کل برای این محصول 36.9 درصد محاسبه شده است. نتایج نشان می دهد بین قیمت خرده فروشی و قیمت عمده فروشی تاثیری مثبت و معنادار بر حاشیه بازاریابی دارند. با این حال، تاثیر معنادار متغیر های ارزش محصول، هزینه های بازاریابی و مقدار تولید بر حاشیه بازاریابی تایید نشده است. در پایان با توجه به اهداف پژوهش راهکارهای سیاستی مناسبی ارایه شده است.
    کلیدواژگان: الگوی حاشیه نسبی، کارایی بازار، ضریب هزینه بازاریابی، گردو، همدان
  • فاطمه سهرابی اطهر، الناز تیزچنگ* صفحات 249-260
    صادرات کالاهای کشاورزی می تواند در فعالیت های اقتصادی اهمیتی ویژه داشته باشد و اثر آن بر اقتصاد و رشد کشور انکارناپذیر است. با وجود گزارش های متعددی که بیانگر تاثیر مثبت استفاده گسترده از کمک های صادراتی بر رشد صادرات است، اثر برنامه های توسعه ای دولت بر صادرات محصولات کشاورزی تا کنون مورد بررسی قرار نگرفته است. در این مقاله با استفاده از روش خودتوضیح با وقفه های توزیعی ARDL، و استفاده از نرخ ارزهای موثر صادراتی، تاثیر برنامه های توسعه ای پس از انقلاب (سال های 1369 تا 1391) به عنوان نموداری از سیاست گذاری حاکم بر بخش های گوناگون اقتصادی بر عرضه صادرات محصولات کشاورزی بررسی شده است. نتیجه پژوهش نشان می دهد که تولید ناخالص داخلی کشور، قیمت های نسبی صادرات، مصرف داخلی و برنامه های توسعه بر صادرات محصولات کشاورزی تاثیر معنی دار دارند. اثر نرخ ارز موثر صادراتی بر عرضه صادرات محصولات کشاورزی معنی دار نیست. در طی سال های برنامه سوم توسعه بیش ترین مقدار ارزآوری از صادرات محصولات کشاورزی وجود داشته است. در حالی که این مقدار در برنامه چهارم توسعه کاهش یافته است.
    کلیدواژگان: صادرات بخش کشاورزی، نرخ ارز موثر صادراتی، ARDL، برنامه چهارم توسعه، ایران
  • زهرا تیموری کوهسار*، فرهاد خسروانی، فضل الله عزیزپور فرد، همایون فرهادیان صفحات 261-282
    امروزه، توسعه انسانی تا حد زیادی در گرو توانایی جامعه در ایجاد امنیت غذایی پایدار است که در سایه کشاورزی توسعه یافته امکان پذیر خواهد شد. هدف اصلی این پژوهش تبیین رفتار پایدار دامداران شهرستان گالیکش با استفاده از رویکرد امنیت غذایی بود. این پژوهش کاربردی و از نوع توصیفی همبستگی بود که با انجام یک پیمایش انجام شده است. جامعه آماری مورد نظر دامداران شهرستان گالیکش بود (N= 2000) که با استفاده از جدول کرجسی و مورگان و با روش نمونه گیری تصادفی ساده 234 نفر از دامداران به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار اصلی گرد آوری داده های پرسش نامه محقق ساخته بود که روایی آن به وسیله پانلی از اساتید دانشگاه تربیت مدرس مورد بررسی و تایید قرار گرفت. یافته های پژوهش نشان دادند که رابطه ای مثبت و معنی دار بین رفتار پایدار دامداران با تعداد دام، مقدار مرتع، درآمد سالیانه، درآمد سالیانه ناشی از دامپروری، نیت رفتاری، کنترل رفتاری درک شده، هنجار ذهنی، نگرش دانشی و نگرش عاطفی وجود دارد. افزون بر این، نتایج تحلیل رگرسیون به روش گام به گام نشان دادند که پنج متغیر، نیت، کنترل رفتاری درک شده، هنجار ذهنی، نگرش دانشی و نگرش عاطفی قادرند 9/58 درصد از رفتار پایدار دامداران شهرستان گالیکش را با رویکرد امنیت غذایی تبیین کنند. با توجه به نتایج پژوهش می توان گفت، هرچه داده ها، مهارت ها، توانایی های فردی، فرصت ها، منابع و امکانات فرد بیش تر باشد، افکار اجتماعی و باید و نباید های مردم نسبت به دامپروری بهتر و فرد دامدار احساس و گرایش ذهنی بهتری نسبت به دامپروری پایدار داشته باشد، رفتار پایدار بهتری از سوی او شاهد خواهیم بود.
    کلیدواژگان: رفتار پایدار، دامداران، امنیت غذایی، شهرستان گالیکش
|
  • S.A. Asari *, A. F. Ardakani, M. Fehresti Sani Pages 1-16
    One of the most important issues in the world literature is to measure and assess the degree of competitiveness and monopoly in the markets and determine the structure of the international market. One of the main goals of countries in the world of trade has long been gaining a greater share of the international market. Iran is one of the largest pomegranate producers and exporters in the world. The present study evaluates Iran's pomegranate demand by using parametric models and panel data for countries exporting pomegranates from Iran during the period of 1993 to 2013. The results showed that the price elasticity of the pomegranate demand is -0.06. This means that as prices rise, there is no significant reduction in the demand of the importing countries, and it shows demand of Iran pomegranate in the global market is inelastic. These results are consistent with the calculation indices of the Herfindahl – Hirschman, share of two largest firms and eight largest firms in the pomegranate world market structure, which highlights the strong focus of the market for Iran and India. It seems that that the continuation of the current process may endanger Iran's market power and position. Finding new business models, marketing and participating in international exhibitions are some of the strategies to maintain and expand Iran's pomegranate demand in global markets.
    Keywords: market structure, Iran Pomegranate, Import Demand Function, Panel data
  • S. Nabieian, S. Esfandiari *, E. Sepahvand Pages 17-32
    Due to the importance of investing in economic growth of agriculture and structural functions in the agricultural sector investment and Tobin's Q, In this study macroeconomic variables on investment incentives in the agricultural sector during the 1985-2013 Iran and use the Method Distributed Lag (ARDL) was investigated. The results shows that rural inflation and interest rates both in the short and long-term incentives to invest in agriculture and significant negative effect. While agricultural exports and the index of food prices in the short term and the long-term and significant positive effect on investment incentives in the agricultural sector. The results also suggest that the exchange rate only in the short term positive impact on investment incentives in the agricultural sector. It is suggested that the government's expansionary monetary policy and pump money into the rural economy to caring with policies such as reducing barriers for export, encourage farmers to produce and export more.
    Keywords: Q-Tobin, agriculture section's value-added, ARDL, Investment
  • M. Salari Bardsir *, S. Khalilian, H.A. Mousavi Pages 33-56
    Foreign trade is a significant component in economic development. It is source of revenue for investment in new technology, expanding internal market, productivity growth and increase in production capacity for economic development. On the other hand, accepting the importance of the agricultural sector in the current economy and the country's future and the emergence of non-oil revenue from it it is necessary to pay more attention to agricultural trade.The purpose of this study is to determine factors affecting trade of agricultural products is in period of 1973-2013. The pattern of export and import of agricultural are estimated with the vector error correction model (VECM). The results showed that agricultural production, oil revenue and third national development plan had positive impact. The official exchange rate had negative effect on imports and positive impact on the export of agricultural sector,
    while agricultural producer price index effects in the opposite direction of official exchange rates. Liquidity volume and economic sanctions had negative impact on export of agricultural Sector, whereas the impact of targeted subsidies on agricultural exports was positive.
    Keywords: Export of Agricultural Sector, Import of agricultural sector, Vector Error Correction Model
  • Z. Fatahi Toghrolgerdi, S. Nabieyan *, H. Mehrabi Boshrabadi Pages 57-74
    The purpose of this study is to investigate the effect of credit on agricultural export. Therefore, first the effect of credit on value added, and then the effect of value added on exports has been studied. In this direction, panel data of agricultural sub-sectors was used during the period of 1991 to 2011, and the related functions were estimated by using 2SLS method. Results show the positive effect of credit, capital stock and labor on value added. The effect of real exchange rate, relative price, value added and importing countries income on exports was also shown to be positive. Results also show the positive effect of credit on exports. As credit was shown to be an effective factor of agricultural exports, it has to be considered by policy maker. Although these government protections are deceivable, they should have rational trend, not to keep agricultural sector as premature industry.
    Keywords: Agricultural Exports, Credits, Agricultural Sub-Sectors, Panel data, 2SLS Method
  • Sh Amiyan *, M. Kavoosi Kalashami, Z. Amir, S. Gheibi Pages 75-96
    Food and food security is one of the most essential challenges for the increasing population of the world. Informing about the dangers of the application of antibiotics in poultry farming can encourage consumers towards healthier products and the production of organic chicken. The factors underpinning the adoption and consumption of organic chicken were explored by contingency valuation method and Tobit model. Data were collected with a self-designed questionnaire administered among 283 citizens in Urmia, Iran sampled by Mischel and Carson’s technique in spring of 2015. The results showed that people who were more aware of the benefits of organic chicken and had better attitude towards general purchase component, healthy purchase component and the awareness of the dangers of hormones and antibiotics exhibited more willingness to consume these products. The frequency of chicken consumption per week had a positive, significant impact on willingness to pay for organic chicken. The expected value of more willingness to pay per kg organic chicken was estimated at 33.92% as compared to industrial chicken as the output of Tobit model revealed. Consequently, the more the consumers are educated about nutrition and health of agricultural products, the higher their willingness would be to pay for organic products.
    Keywords: Contingent Valuation, Ordered-Logit Model, Organic Products, Willingness to Pay, Urmia City
  • M. Khodaverdizadeh * Pages 97-122
    The main objective of this study was to determine the factors affecting on willingness to pay additional price for the consumption of organic products including organic cucumbers in Urmia City using contingent valuation method and ordered logit model. Information were collected from face to face through the completion of 45 questionnaires in 2014 in Urmia city. The result showed that 43 percent of consumers would be willing to pay about a premium between 16 to 25 percent for organic fruits and vegetables.The results showed that the explanatory variables of education level, income, size of household, people with certain conditions, tendency to buy safe products, awareness of the risks of certain foods, awareness of the benefits of healthy products had a significant positive effect on household's willingness to pay for their consumption of organic products.Lack of proper advertising and lack of guaranteed label are the most important problems in buying organic products from the perspective of the households. Increasing awareness of consumers about the benefits of organic products can be raised Consumer knowledge about characteristics of safe products. Due to the high price of organic products, gradual elimination subsidies for chemical inputs and subsidizing organic products could be useful for the development of the consumption of these products.
    Keywords: Contingent Valuation, Ordered-Logit Model, Organic Products, Willingness to Pay, Urmia City
  • Reza Roshan *, Ahmad Akbari, Kave Rostami Pages 123-144
    One of the requirements of planning for the future is predict the behavior of economic variables. Since wheat is a strategic commodity for our country, forecasting its price is very important. In previous studies in Iran, researchers have used quantitative models to forecasting the price of wheat and they have not used qualitative models. But in present research, we use both of them. The annual data for period of 1976-2014 are included. The results of the study indicat that RMSE criterion for quantitative models such as ARMA, EGARCH and ANN are 37625.68, 39373.91 and 24258.073, respectively. On the other hand, the average percent difference between the forecasting of ANN and Delphi method is 0.08. So, the results show that prediction error of the neural network model compared to other methods is smaller and in prediction of future price compared with qualitative methods (Delphi model) is slightly different. It indicates the importance of using qualitative methods beside quantitative methods for forecasting economic variables.
    Keywords: Wheat Price Forecast, ARIMA, ARCH, GARCH, artificial neural network, Delphi Mode
  • J. Kazemi, K. Dehghan Sanch *, M. Khalilzadeh Pages 145-162
    Iran's West Azerbaijan province has been become to superior pole of the agriculture and it is producing about 6 percent of the country's agricultural production and is the first province in the term of agricultural production in the country. The ultimate aim of the present research is to make a framework for evaluation and ranking of agricultural products according to the possible indicators for each product using multi-criteria decision techniques by fuzzy approach and its examination in a case study in order to optimize the production of agricultural products. Therefore we have selected two agricultural areas of Mahabad and Miandoab in the south of West Azerbaijan province. Ranking technique based on similarity to ideal solution with fuzzy approach rankings has been known as the best method of multiple-criteria fuzzy decision technique. It sounds that this technique is one of the most useful methods in term of the ranking of agricultural products according to priority; although of regional planners have used different methods to prioritize agricultural products.
    Keywords: Ranking, Agricultural Products, Decision making, Fuzzy TOPSIS
  • H. Amirnejad *, M. Asadpour Kordi Pages 163-182
    Climate Change from previous period exists, in recent decades, due to the intensification of human activities have created international concern and its effect on agricultural production worldwide. Annual emissions of CO2 and annual precipitation in Iran were selected as indicators of climate change. and amount of cultivation ,seeding and fixed investment in machinery were selected as indicators of technology. Data on an annual basis and for a period of 50 years were used. For this objective, Distributed Lag Model Autoregresive (ARDL) is estimated. The results showed that both short-term and long-term climate change has a positive and significant effect with the cultivation of wheat production and fixed capital in machinery and seeding was not significant. The coefficients of CO2 and rainfall in the long-term were 0.38 and 0.21 and in the shorttern were 0.22 and 0.12 respectively which means that in the long run by increasing the rate of climate change wheat production increases by.0.38 and 0.21 percent.
    Keywords: Climate change, Auto Regressive Distributed Lag, Precipitation, CO2
  • N. Vakili Ghaserian, M. Molaei *, M. Khodaverdizadeh Pages 183-206
    Economic valuation could be a useful tool for better use and management of wetland resources. Zarivar wetland is one of the unique freshwater wetlands in the world. Despite the valuable functions of the wetland and the location of it, in recent years because of the inattentions, this wetland has been in critical conditions. The purpose of this study is to estimate the Marivan citizen’s willingness to pay using choice experiment. In this regard, data and information needed to complete the questionnaire were collected through interviews with 120 citizens of this city. Results of the estimation of conditional Logit model and calculation of willingness to pay showed that the highest marginal willingness to pay is for recreational-tourism facilities and in the absolute improvement is (822.4 thousand Rls). People willing to pay 115.77 and 130.40 thousands Rls annually for improving fish condition of the wetland from present situation to relative and absolute improvement, respectively; to change the states of recreational and tourism facilities to relative improvement 117.93 thousands Rls annually; to switch wells uses to relative and absolute improvement 825.16 and 767.50 thousands Rls annually respectively; to change the state of pollution of wetland to relative and absolute improvement 309.58 and 813.72 thousands Rls annually respectively and to change the forest uses to relative and absolute improvement 746.85 and 801.13 thousands Rls annually respectively.
    Keywords: Valuation, Willingness to Pay, Conditional Logit Model, Marivan
  • F. Pirmalek, A.R. Karbasi *, M. Ghorbani, F. Rastegaripour Pages 207-228
    Saffron is an important agricultural product and important source of foreign exchange particularly in the provinces of Khorasan. In order to identify strengths, weaknesses, threats and opportunities in the production, processing and marketing of saffron, factors analytical strategic method (SWOT) was used. The Required data were collected through interviews and questionnaires completed by managers and experts of the manufacturers and exporters of Mashhad and Torbat-e- Heydarieh. Results of external factor evaluation matrix showed that strengths of physical form, position, product and process of marketing mix were more than weaknesses. Results of external factor evaluation Matrix showed that opportunities of physical form, position, product and process marketing mix overcomed the threats. Results of SWOT showed that the best strategy is to execute diversified strategy. Finally, some recommendations are made to improve the situation.
    Keywords: Saffron, Marketing Mix, SWOT
  • R. Salehi *, M. Nadaf Pages 229-248
    Regarding the importance of walnut production in Hamedan province, this research has been carried out to investigate the marginal marketing issues and market efficiency of walnut production in TuyserkanTownship. In this regard, retailers, wholesalers, total margins, the share of marketing factors, marketing cost coefficient and the efficiency for walnut production market are calculated. Collecting required information have been done by interview and completing 90 questionnaires through random classification sampling at the level of producer, wholesaler and retailer in 1392. The results showed that the total marketing margin for walnut with dry skin was equal to 52130 Rls.per kg. Shares of retailer, wholesaler and producer were 17.3, 10.7 and 72 percent, respectively. Technical inefficiency was much higher than prie inefficiency and total inefficiency was 36.9 percent. The results show that retail and wholesale prices have positive and significant effect on marketing margin. However, the effects of the product value, marketing cost and production on marketing margin have not been confirmed. At the end, according to the research objectives, the appropriate policy implications are presented.
    Keywords: Relative Margin, market efficiency, Marketing Cost Coefficient, Walnut, Hamedan
  • F. Sohrabi Athar, E. Tizchang * Pages 249-260
    Export of agricultural products can be given special emphasis in economic activity and its effect on the country's economic growth is undeniable. Despite numerous reports that indicate the positive impact of the widespread use of export aids on export growth, the effect of the government's development plans on export of agricultural products has not been studied. In this paper, using ARDL, export and use of effective exchange rates, the impact of development programs after the Islamic revolution (years 1990 to 2009) as a graph of the policy governing the various economic sectors on the supply of agricultural exports have been investigated and the supply of agricultural exports as a single equation, independent of the demand for exports of agricultural products respectively. The results showed that effects of GDP, the relative prices of exports, domestic consumption and development programs on export of agricultural products were significant. The effect of exchange rate on export supply of agricultural products was not significant. During the Third Plan period, foreion exchange earned from export of agricultural products was the highest rate while this amount was decreased in the Fourth Development Plan.
    Keywords: Exports of Agriculturalproducts, Effective Foreign Exchange Rate, ARDL, The Developing Plans, Iran
  • Z. Teimuri Kuhsar *, F. Khosravani, F.A. Azizpoor Fard, H. Farhadian Pages 261-282
    This study aimed determining of sustainable behavior ranchers in Galikesh Township by food security approaches. The research method was descriptive – correlationa which has done through a survey. The research population was ranchers in township (N= 2000). Sample size was determine by using Kerjice and Morgan’s (1970) table (n= 234). Samples were selected through simple random sampling method. Data was collected through an instrument that developed by researcher. The validity of instrument estimated by a panel of faculty members in Tarbiat Modares University. Reliability of the questionnaire was determine by Cronbach’s alpha coefficient (0.76 ≥ α ≥ 0.87), which show the instrument suitable for data gathering. Data were analyzed using SPSS software package. Research findings show that there is a significant relation between ranchers sustainable behavior and numbers of control behavior penetrate, mental norm, knowledge attitude and emotional attitude. Also results of stepwize regration show that 58.9 percent of sustainable behavior of ranchers in galikesh was determine by five variables consist of notion, penetrate behavior control, mental norm, knowledge attitude and emotional attitude.
    Keywords: Sustainable Behavior, Ranchers, Food Security, Galikesh Township