فهرست مطالب

تحقیقات اقتصاد کشاورزی - سال نهم شماره 4 (زمستان 1396)

مجله تحقیقات اقتصاد کشاورزی
سال نهم شماره 4 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/09
  • تعداد عناوین: 14
|
  • اسماعیل فلاحی *، سپیده قلی نژاد صفحات 1-22
    افزایش تقاضا برای محصول راهبردی برنج از یک سو و محدودیت های فیزیکی نهاده های تولید از سوی دیگر که در مقاطع متناوب منجر به مسایلی مانند افزایش واردات گردیده، فراهم آوردن چارچوبی که بتواند به ارایه راهبردهای اثربخش مدیریتی در حوزه عوامل تولید و عرضه محصول به گونه توام بپردازد، ضروری است. از این رو، این مطالعه با بهره گیری از روش ISUR و داده های سال زراعی 93-1392، به بررسی هم زمان توابع تقاضای نهاده و عرضه برنج استان مازندران به عنوان بزرگ ترین تولیدکننده برنج کشور پرداخت. برآورد کشش های گوناگون خودی و متقاطع قیمتی تقاضا برای نهاده ها بر تاثیر مورد انتظار منفی قیمت عوامل تولید بر مقدار تقاضای عامل و وجود روابط مکملی و جانشینی بین نهاده های گوناگون صحه گذاشت. افزون بر این، نتایج برآورد کشش های عرضه محصول نسبت به قیمت های عوامل تولید و محصول حاکی از حساسیت نسبی برنج کاران نسبت به تغییرات قیمت نهاده ها و محصول است. نتایج، ضمن تآکید بر مکانیزم های قیمتی، توفیق سیاست های قیمتی را به منظور ارایه راهبردهای مدیریتی کاراتر برای بهبود شرایط مدیریت تقاضای نهاده و عرضه محصول، تا حد زیادی موکول به توجه هم زمان به شرایط تقاضای نهاده و عرضه ی محصول می داند.
    کلیدواژگان: تقاضای نهاده، عرضه ی محصول، تابع سود ترانسلوگ نرمال، رگرسیون های به ظاهر نامرتبط تکراری ISUR))، برنج
  • زینب شعبانی کوشالشاهی، امیر منصور طهرانچیان *، سید مجتبی مجاوریان صفحات 22-38
    تامین امنیت غذایی، خلق فرصت های شغلی و بازاری برای محصولات تولیدی و عوامل تولید سایر بخش های اقتصادی، ایجاد درآمد ارزی و ملاحظات زیست محیطی، از جمله دلایل اهمیت بخش کشاورزی بشمار می روند. بالا بودن درجه ریسک های اقتصادی و غیر اقتصادی و بازدهی نسبتا بیش تر برخی فعالیت های اقتصادی، سرمایه گذاری و تامین مالی در این بخش را با چالش هایی روبه رو کرده و بر اهمیت آن ها می افزاید. هدف از انجام پژوهش، مقایسه تاثیر نقدینگی و اعتبارات بر ارزش افزوده بخش کشاورزی ایران (1390-1357) است. برای این منظور، از روش گشتاورهای تعمیم یافته (GMM) استفاده شد. آمار و داده های مورد نیاز از بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران استخراج شدند. نتایج نشان دادند که نقدینگی و اعتبارات، هر دو، تاثیری مثبت و معنی دار بر ارزش افزوده بخش کشاورزی ایران دارند، اما کشش پذیری ارزش افزوده نسبت به اعتبارات، به مراتب بیش تر از نقدینگی است. بنابراین، می توان گفت استفاده از سیاست پولی می تواند ارزش افزوده بخش کشاورزی را افزایش دهد و در این میان، اعتبارات به گونه نسبی، ابزار سیاستی مناسب تری به نظر می رسد. هم چنین، ارزش افزوده با یک دوره وقفه، سرمایه گذاری های دولتی و بخش خصوصی و جمعیت شاغلین بخش کشاورزی، تاثیر مثبت و موجودی سرمایه در این بخش، تاثیری منفی و معنی دار بر ارزش افزوده دارد.
    کلیدواژگان: نقدینگی، اعتبارات، ارزش افزوده، بخش کشاورزی
  • حسین راحلی * صفحات 39-66
    توسعه صادرات در بخش کشاورزی استان آذربایجان شرقی مستلزم شناخت محصولات بالقوه صادراتی و بازارهای صادراتی است. از این رو، هدف این مطالعه بررسی مزیت نسبی و شناسایی بازار هدف محصولات صادراتی بخش کشاورزی استان آذربایجان شرقی است. نتایج محاسبه شاخص های مزیت نسبی نشان می دهد که هندوانه، زردآلوی خشک شده و انگور خشک شده دارای بالاترین مزیت نسبی هستند. یافته های بدست آمده از روش تاکسونومی عددی نشان می دهد که بهترین گزینه های صادراتی برای محصولات بخش کشاورزی آذربایجان شرقی به ترتیب صادرات زردآلوی خشک شده به ترکیه، صادرات هندوانه به ترکیه، صادرات انگور خشک شده به الجزایر، صادرات انگور خشک شده به تونس، صادرات زردآلوی خشک شده به لبنان، صادرات انگور خشک شده به مصر و صادرات هندوانه به رومانی هستند.
    کلیدواژگان: آذربایجان شرقی، بازار هدف، بخش کشاورزی، تاکسونومی عددی، مزیت نسبی
  • منصوره علیفلی * صفحات 67-84
    روش توزیع ثروت و درآمد از دغدغه های اصلی هر نظام اقتصادی می باشد. به باور بسیاری از پژوهشگران چگونگی توزیع درآمد، محوری ترین عامل در رفاه اجتماعی می باشد و هم چنین، توجه نکردن به این مقوله اساسی در طراحی انواع سیاست های اقتصادی می تواند آسیب هایی زیان بار بر پیکره اقتصادیک کشور وارد کند. از سوی دیگر، بخش کشاورزی در کشورهای در حال توسعه همچون کشور ایران جزء بخش های تولیدی مهم بشمار آمده و سهمی شایان توجه از تسهیلات بانکی را به خود اختصاص می دهد. لذا، هدف این مقاله بررسی تاثیر تسهیلات بانکی به بخش کشاورزی بر توزیع درآمد در کشور ایران طی سال های 91-1370 می باشد. برای این منظور در این مقاله پس از بررسی پایایی متغیرها و تعیین روابط علی بین متغیرها از روش VAR برای تخمین مدل استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان داد که تسهیلات بانکی و درآمد سرانه اثر مثبت و نرخ تورم اثر منفی بر توزیع درآمد در کشور ایران در دوره مورد مطالعه داشته است.
    کلیدواژگان: تسهیلات بانکی، ضریب جینی، آزمون علیت گرانجری، الگوی VAR
  • نوید کارگر ده بیدی *، عبدالکریم اسماعیلی صفحات 85-108
    کاهش آلودگی و دست یابی به اقتصادی همراه با محیط زیست پاک یکی از موضوع های مهم در در دهه های اخیر است. در این پژوهش با رویکردی کلان، به ارزیابی عوامل اقتصادی موثر بر آلودگی زیست محیطی در ایران در سال های 1392-1350 پرداخته شد. نتایج این پژوهش نشان دادند که اثر متغیر مصرف انرژی در سطح بالایی از اهمیت آماری برخوردار است، به گونه ای که انتظار می رود با افزایش سرانه مصرف انرژی به مقدار 10 درصد، سرانه انتشار آلودگی در بلندمدت حدود 8 درصد و در کوتاه مدت حدود 6 درصد افزایش یابد. با 10 درصد افزایش در رشد جمعیت شهرنشینی انتظار می رود سرانه انتشار 2CO در بلندمدت حدود 2/1 درصد و در کوتاه مدت حدود 86/0 درصد کاهش یابد. شاخص آزادسازی تجاری با اثرگذاری ناچیز، تاثیری منفی بر انتشار آلودگی دارد. بنابراین، نمی توان ایران را به گونه طبیعی از نگرانی های زیست محیطی مصون دانست و پیشنهاد می شود در سطوح مقادیر درآمد سرانه بالاتر از 2300 دلار (تقعر دوم منحنی)که روند افزایش آلودگی شتاب بیش تری می یابد، با جدیدت بیشتری به دنبال روش های کنترل آلودگی بود.
    کلیدواژگان: آلودگی زیست محیطی، درآمد سرانه، مصرف انرژی، آزادسازی تجاری، رشد شهرنشینی
  • جعفر عزیزی *، مجتبی معتمدی فروغی رودسری صفحات 109-124
    برخی کارشناسان اقتصادی معتقدند که، پس از اجرای قانون هدفمند سازی یارانه ها، به دلیل تغییر قیمت حامل های انرژی، به طور مستقیم هزینه تولید در بخش کشاورزی افزایش یافته و با تغییر قیمت نسبی نهاده ها، ترکیب عوامل تولید در بخش به نوعی دگرگون شده است، و در مورد برخی محصولات، وابستگی به واردات به منظور تامین تقاضای داخل افزایش یافته است(مقیمی و شاهنوشی، 1389). با توجه به اهمیت و جایگاه محصول جو به عنوان کالای واسطه ای در تولیدات بخش دام کشور، در مطالعه حاضر اثر افزایش قیمت سوخت در پی اجرای سیاست هدفمندی یارانه ها بر خودکفائی محصول جو از طریق بررسی شکاف بین میزان تولید داخل و واردات بررسی شد. نتایج مطالعه نشان داد که با اجرای سیاست هدفمندی یارانه ها، در اثر یک درصد افزایش قیمت سوخت، مقدار واردات جو 099/0 درصد افزایش و مقدار تولید 183/0 کاهش یافته است. این موضوع نشان می-دهد که اجرای سیاست آزادسازی قیمت ان.
    کلیدواژگان: هدفمندی یارانه ها، خودکفائی، جو، ایران
  • ابوذر پرهیزکاری * صفحات 125-152
    تغییر اقلیم پدیده ای است که از راه اثرات مستقیم تغییر دما و بارش بر بخش کشاورزی تاثیرگذار است. به همین منظور، در این پژوهش اثرات نابهنگامی تغییر اقلیم بر تولیدات بخش کشاورزی و وضعیت درآمدی کشاورزان در سطح منطقه ای و در محدوده مطالعاتی اراضی پایین دست سد طالقان ارزیابی شد. ابتدا الگوی رفتاری متغیرهای اقلیمی دما و بارش طی دوره 1395-1370 بررسی شد و سپس با استفاده از روش های اقتصادسنجیاثر متغیرهای بالا بر عملکرد محصولات منتخب اراضی پایین دست سد طالقان بررسی شد. در ادامه، با لحاظ کردن نتایج تحلیل های رگرسیونی در مدل برنامه ریزی ریاضی اثباتی چند دوره ای (MP-PMP) با رهیافت تابع هزینه ترانسندنتال، اثر سناریوی تلفیقی دو درجه افزایش دما و پانزده میلی متر کاهش بارش بر تولیدات کشاورزی و وضعیت درآمدی کشاورزان اراضی پایین دست سد طالقان تحلیل شد. نتایج نشان دادند کهبا اعمال سناریوی تلفیقی بالا، عملکرد جو آبی، ذرت دانه ای، چغندر قند و یونجه به ترتیب 9/14، 1/19، 4/17 و 0/13 درصد افزایش و عملکرد گندم آبی، گوجه فرنگی و کلزا به ترتیب 4/21، 5/16 و 2/26 درصد کاهش می یابد. مجموع بازده ناخالص کشاورزان نیز نسبت به سال پایه 16/5 درصد کاهش می یابد و از 9208 به 8733 میلیون ریال می رسد. در پایان، با توجه به نابهنگامی تغییرات اقلیمی دربرنامه ریزی منطقه ای، برای افزایش مقدارتولیدمحصولات کشاورزی در اراضی پایین دست سد طالقانپیشنهاد می شود که ابتدا به عامل بهبودعملکرد در واحد سطح (با توجه به اثرات مثبت تغییر اقلیم بر عملکرد محصولات منتخب) پرداخته شود و توسعه سطح زیرکشت محصولاتی چون ذرت، چغندر و یونجه در اولویت بعدی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، برنامه ریزی منطقه ای، وضعیت درآمد کشاورزان، مدل MP، PMP، سد طالقان
  • علی شهنوازی * صفحات 153-172
    اندازه گیری بهره وری تولید محصولات کشاورزی موضوعی است که در ماده 35 قانون افزایش بهره وری کشاورزی و منابع طبیعی به آن تاکید شده است. در میان روش هایی گوناگون اندازه گیری بهره وری، روش تحلیل پوششی داده ها و شاخص مالم کوئیست از مقبولیت فراوانی برخوردار می باشند. در این پژوهش با استفاده از این روش ها، بهره وری کل عوامل تولید پیاز برای نه استان عمده تولیدکننده این محصول در طول سال های 1379 تا 1389 محاسبه شد. داده های مورد نیاز از آمارنامه های وزارت جهاد کشاورزی تهیه شده و برای پردازش آن ها از نرم افزار Deap 2.1 استفاده شده است. نتایج بررسی نشان دادند که در طول سال های مورد مطالعه بهره وری کل عوامل تولید در زراعت پیاز کشور به مقدار 6/9 درصد کاهش یافته که دلیل آن نبود ارتقای فناوری بوده است. مقدار این کاهش در مناطق گوناگون یکسان نبوده و استان های آذربایجان شرقی (07/0)، اصفهان (06/0)، سیستان و بلوچستان (04/0) و فارس (06/0) کم تر و در جنوب استان کرمان (13/0)، خراسان (1/0)، خوزستان (12/0)، زنجان (14/0) و هرمزگان (14/0) بیش تر بوده است. در میان استان های مورد مطالعه، پیاز کاران استان اصفهان بیش ترین بهبود در کارایی فنی را داشته و در مورد فناوری نیز پیاز کاران استان سیستان و بلوچستان کم ترین کاهش را تجربه کرده اند. نتایج مطالعه حاضر نشان داد که با آن که تولید پیاز در کشور افزایش یافته، ولی بهره وری نقشی در این افزایش نداشته است و حتی در طول سال های مورد مطالعه پسرفت بهره وری نیز مشاهده می شود. بر اساس یافته های پژوهش توسعه و معرفی روش های نوین و استفاده از تجربیات مناطق موفق می تواند به عنوان راه کاری برای بهبود بهره وری و کاهش اتکا به منابع در تولید پیاز کشور مطرح باشد.
    کلیدواژگان: کارایی، بهره وری، فناوری، شاخص مالم کوئیست
  • امیرمحسن خزیمه، محمد خیری، وحید دهباشی *، رضا اسفنجاری کناری صفحات 173-190
    رشد بهره ‏وری می تواند نقشی مهم بویژه در کشورهای در حال توسعه برای تکامل سیستم های کشاورزی در راستای تامین این مطالبات ایفا کند. با توجه به اهمیت کارآیی در رشد بهره وری، هدف از این مطالعه تجزیه و تحلیل کارایی سود واحدهای مرغداری گوشتی و عوامل موثر بر آن با استفاده از رهیافت تابع تولید مرزی تصادفی و تخمین هم زمان مدل ناکارایی سود در مرغداری های سیستان می باشد. برای انجام پژوهش از داده های 96 واحد مرغداری در سال 1393 استفاده شده است. نتایج نشان دادند که میانگین کارایی سود مرغداران نمونه برابر با 27/54 درصد می باشد و 27/88 درصد از مرغداران دارای کارایی سود پایین تر از 80 درصد هستند. بر اساس یافته های بدست آمده از تابع سود مرزی هزینه جوجه یک روزه، خدمات بهداشت و درمان، خوراک و سوخت، سن مرغدار، تحصیلات مرغدار، تعداد سال های تجربه مرغدار، میزان فاصله از مرکز شهرستان، سطح تجهیزات و تعداد دوره های تولید در سال دارای اثری مثبت و معنی دار بر کارایی سود می باشند. بر اساس نتایج این مطالعه فراهم کردن شرایط لازم جهت دسترسی آسان تر و ارزان تر مرغداران به تجهیزات مدرن در جهت نوسازی تاسیسات واحدهای مرغداری و هم چنین، ترغیب مرغداران به تخصیص بهینه نهاده ها و کاهش هزینه ها گامی موثر در جهت افزایش سودآوری مرغداران سیستان خواهد بود.
    کلیدواژگان: ناکارایی سود، تابع تولید مرزی تصادفی، مرغداری، سیستان
  • محمد قربانی *، لیلا حسنی صفحات 191-208
    طرح‏های خوداشتغالی یکی از رویکردهای دولت برای اشتغال زایی در بخش کشاورزی بوده است. این طرح در استان‏های گوناگون با پرداخت اعتبارات ارزان قیمت شکل گرفت زیرا یکی از مشکلات جدی بخش کشاورزی کمبود اعتبارات می‏باشد. لذا تامین مالی این بخش می‏تواند به اشتغال زایی کمک کند. الگوسازی چندسطحی یکی از ابزارهای بسیار مهم در تحلیل داده ها می‏باشد که مسئله واریانس ناهمسانی را در سطوح گوناگون مورد بررسی قرار می‏دهد. با توجه به اهمیت لحاظ این الگو در مطالعات، در این مقاله، رابطه تسهیلات بانکی و طرح های خوداشتغالی، با استفاده از داده های بانک کشاورزی استان مازندران طی سال های 1388 – 1384 و الگوی لاجیت چند سطحی و نرم افزار HLM7مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان دادند که ساختار سلسله‏مراتبی در داده ها وجود دارد. هم چنین، برآورد مدل لاجیت چندسطحی نشان داد که بین ظرفیت طرح‏ها و تسهیلات اعتباری رابطه ای معنی دار وجود ندارد. لذا لازم است مطالعات امکان‏سنجی و مکان سنجی طرح ها جهت دست یابی به اهداف، مورد توجه بانک ها قرار گیرد.
    کلیدواژگان: اعتبارات، طرح های خود اشتغالی، الگوی لاجیت چندسطحی
  • مهدی سراوانی *، احمدعلی کیخا صفحات 209-230
    از جمله شاخصه های ناکارایی بازاریابی شیلات ایران نوسان و بی ثباتی قیمت ها و بالا بودن حاشیه بازاریابی برخی از محصولات این بخش به حساب می آید. لذا بررسی وضعیت بازار این محصولات جهت یافتن رهیافتی برای بهبود امر بازاریابی و کمک به توسعه این بخش ضروری می نماید. از این رو در این مقاله به بررسی اثر انتقال قیمت بر حاشیه بازار محصولات شیلاتی مشتمل بر ماهیان شمال (سفید، کفال، کیلکا، سیم، سوف و کپور) و ماهیان پرورشی (آمور، بیگ هد، فیتوفاگ، کپور، قزل آلا و میگوی پرورشی) طی دوره زمانی 1383 تا 1393 پرداخته شد. نتایج نشان دهنده نبود تقارن در انتقال هزینه های بازاریابی برای قزل آلا، میگو، کیلکا و کپور شمال بوده، هم چنین، نتایج مربوط به محصولات شیلاتی نشان دهنده نبود تقارن کوتاه مدت و بلند مدت در انتقال قیمت ماهی سفید، کیلکا، کپور شمال، آمور، میگو و برای قزل آلا تنها نبود تقارن کوتاه مدت انتقال قیمت می باشد. بنابراین، واسطه های بازار با انتقال نامتقارن هزینه های بازاریابی و انتقال نامتقارن قیمت برخی محصولات از عمده فروشی به خرده فروشی حاشیه بازاریابی را افزایش و از این راه سود می برند.
    کلیدواژگان: انتقال قیمت، حاشیه بازاریابی، ماهیان دریایی، ماهیان پرورشی
  • محمدعلی داداشی *، محمود محمدیان، زهره دهدشتی شاهرخ، وحید خاشعی صفحات 231-258
    امروزه بیش تر دانشمندان مدیریت به این نتیجه رسیده اند که خیلی از اصول قدیمی بازاریابی دیگر نمی توانند برای آینده بکار روند. لذا، مدیران برخی از شرکت ها با رعایت قوانین زیست محیطی و لحاظ نمودن استاندارهای محیطی در استراتژی های شرکت، سعی دارند تا عملکردشان را بهبود بخشند. به همین منظور، با توجه به نقش مهم کشاورزی در تامین مواد غذایی، ضرورت دارد کشاورزی ارگانیک به عنوان یکی از مهم ترین سیستم های کشاورزی جایگزین، برای تولید مواد غذایی سالم و بدون هر گونه مواد شیمیایی مورد توجه قرار گیرد. هدف اصلی این مقاله بررسی مولفه های بازارگرایی محصولات ارگانیک جهت توسعه مدل بازارگرایی محصولات ارگانیک با توجه به شرایط بومی کشور ایران است. روش پژوهش از نوع آمیخته و در واقع ترکیبی از روش کیفی و کمی است. این مقاله، ابتدا به بررسی دیدگاه ها، مدل های گوناگون بازارگرایی، عوامل بازارگرایی و تاثیر بازارگرایی بر عملکرد کسب و کار می پردازد، سپس روابط علی میان عوامل درونی و بیرونی موثر بر بازارگرایی با دو رویکرد فرهنگی و رفتاری و عملکرد کسب و کار را بررسی می کند و با استفاده از مصاحبه اکتشافی در میان مدیران شرکت های تولید کننده محصولات ارگانیک و مدل سازی معادلات ساختاری، مدلی مفهومی و تصمیم ساز را برای تبیین پیوندهای علی موثر بر عملکرد کسب و کار پیشنهاد و مورد آزمون قرار می دهد. نتایج ضریب همبستگی به همراه امتیاز آماره t گویای ارتباط معنادار بین امتیازهای عوامل برون و درون سازمانی و بازارگرایی است. هم چنین، نتایج نشان دادند که بازارگرایی تاثیر مثبت و معناداری بر عملکرد بنگاه های تولیدکننده محصولات ارگانیک دارد.
    کلیدواژگان: بازارگرایی، الگوی بومی، محصولات ارگانیک، ایران
  • محسن محمدی خیاره *، رضا مظهری صفحات 259-282
    با توجه به اهمیت بخش کشاورزی در اقتصاد ایران و اهمیت اتخاذ سیاست های توسعه ای مناسب، در این پژوهش با استفاده از رویکرد خودتوضیح برداری با وقفه های گسترده (ARDL)، تاثیر متقابل کوتاه مدت و بلندمدت توسعه بخش کشاورزی و رشد اقتصادی در دوره 93-1357 مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج آزمون علیت گرنجری چند متغیره بر پایه تخمین های ARDL-ECM، بیانگر آن است که یک رابطه علیت دو سویه بین رشد اقتصادی و ارزش افزوده بخش کشاورزی در کوتاه مدت و بلندمدت برقرار است. افزون بر این، معنی داری جمله تصحیح خطا بیانگر وجود رابطه بلندمدت بین رشد اقتصادی و ارزش افزوده بخش کشاورزی است. افزون براین، ضریب جمله تصحیح خطا نشان می دهد که تاثیر تغییرات در ارزش افزوده بخش کشاورزی بر رشد اقتصادی در مدت زمانی نه چندان طولانی قابل مشاهده است. در نتیجه بخش کشاورزی می تواند به عنوان یک موتور رشد اقتصادی در ایران مطرح باشد و لذا تقویت، توجه و توسعه بخش کشاورزی می تواند موجبات رشد و توسعه اقتصادی را فراهم آورد. افزون بر این، آزادی تجارت، افزایش سرمایه گذاری و اشتغال نیز بر رشد اقتصادی اثر مثبت دارند.
    کلیدواژگان: ایران، بخش کشاورزی، توسعه اقتصادی، ARDL
  • عباس میرزایی *، قاسم لیانی، حسن آزرم، سیامک جمشیدی صفحات 283-304
    امروزه پایداری منابع آب و محیط زیست در کشاورزی از اهمیتی بسیار زیاد برخوردار است. از این رو، تعیین الگوی کشت سودآور با مصرف کمتر منابع آب و کود شیمیایی باعث استفاده پایدار از منابع می شود. هدف از این مطالعه تعیین الگوهای کشت بهینه محصولات کشاورزی بخش مرکزی شهرستان سیرجان با در نظر گرفتن اهداف اقتصادی و زیست محیطی به گونه جداگانه و هم زمان می باشد که برای مسایل تک هدفه، مدل برنامه ریزی خطی ساده و برای مسئله چند هدفه، مدل برنامه ریزی خطی چند هدفه با استفاده از روش مقید تعمیم یافته (Augmented e-constraint) و روش TOPSIS حل شد. داده های مورد نیاز مطالعه از راه پرسش نامه از 190 نفر از بهره برداران منطقه در دوره زمانی 1392 و به روش نمونه گیری ساده تصادفی استخراج شد. نتایج الگوهای بهینه منتخب در حالات وزنی گوناگون نشان داد که برای مزارع کوچک تر از پنج هکتار، محصول یونجه سطح زیر کشت کم تر و محصول جو در الگوهای بهینه با وزن بیش تر اهداف کمینه سازی مصرف آب و کود شیمیایی، سطح زیر کشت بیش تری نسبت به الگوی کنونی را به خود اختصاص می دهد، اما در الگوهای بهینه با وزن بیش تر هدف بیشینه سازی بازده ناخالص و وزن یکسان اهداف، محصول پیاز جایگزین این محصول می شود. هم چنین، نتایج برای مزارع بزرگتر از 5 هکتار نشان داد که برای تامین هم زمان اهداف، محصول یونجه کم تر و محصولات جو و پیاز بیش تر از الگوی کنونی کشت شوند. در پایان، مشخص شد که مزارع بزرگ تر از لحاظ سوددهی بهتر از مزارع کوچک تر عمل کرده اند، اما از لحاظ مصرف آب کارا عمل نکرده اند.
    کلیدواژگان: الگوی بهینه کشت، پایداری، مدل چندهدفه، روش مقید تعمیم یافته، روش TOPSIS
|
  • Esmaeil Fallahi *, Sepideh Gholinezhad Pages 1-22
    Increased demand for rice and limitations of production inputs have often led into problems such as increase in rice import; so that it is required to come up with a framework that provides us with effective managerial strategies towards production factors and output supply management simultaneously. Therefore, this research concurrently studies the inputs demand and supply functions of rice in Mazandaran Province, the largest rice producer in Iran. To this end, ISUR and data of 2013-2014 periods were used. Own- and cross-price elasticities of inputs demand verify the expected negative effect of price on the amount of input demand and existence of substitutive relationships between inputs. Moreover, the own-price elasticity of supply and elasticity of supply to inputs price show that farmers are relatively sensitive to inputs and outputs price changes. According to the results, any achievement in price policies to provide more efficient managerial strategies to improve input demand and output supply management is hugely contingent on a simultaneous concentration on both the input demand and the output supply conditions.
    Keywords: Input Demand, Output Supply, Translog Profit Function, Iterative Seemingly Unrelated Regressions (ISUR)
  • Zeinab Shabani Koshalshahi, Amir Mansour Tehranchian *, Seyed Mojtaba Mojaverian Pages 22-38
    Food security, creating jobs and a market for manufactured goods and factors of production of other economic sectors, generating exchange revenues and environmental considerations are including reasons of important of the agricultural sector. The high degree of economic and non-economic risks and the relatively higher yield of some of economic activities, investment and financing in this sector face challenges and add to its importance. The purpose of this study is to compare the effect of liquidity and credit on the value added of agricultural sector in Iran (1978-2011). So GMM method was used. All data were obtained from the Central Bank of the Islamic Republic of Iran. The results indicated that the liquidity and credit have positive and significant effect on the agricultural sector. But elasticity of value added to credit was higher than liquidity. Thus, it can be said that monetary policy can increase the value added and among these credit seems more appropriate political instrument. Also, public and private sector investments and labor had positive and capital stock had negative effects on the agricultural value added.
    Keywords: Liquidity, Credit, Value Added, Agricultural Sector
  • H. Raheli * Pages 39-66
    Export expansion in agriculture sector of Azarbayjan Sharghi province needs to know potential export products and export markets. The aim of this study is to examine comparative advantage and to determine target market for agricultural export products of Azarbayjan Sharghi province. The results of comparative advantage indexes show that watermelon, dried apricots and dried grapes have highest comparative advantage. The findings of numerical taxonomy method suggest best export choices for agricultural export products of Azarbayjan Sharghi province are respectively: export of dried apricots to the Turkey, export of watermelon to Turkey, export of dried grapes to the Algeria, export of dried grapes to the Tunisia, export of dried apricots to the Lebanon, export of dried grapes to the Egypt and export of watermelon to the Romania.
    Keywords: Agriculture sector, Comarative Advantage, Numerical Taxonomy, target market
  • Mansoureh Aligholi * Pages 67-84
    The distribution of wealth and income is one of the main concerns of any economic system. Therefore, the purpose of this paper is to investigate the effect of banking facilities granted to agricultural sector on income distribution in Iran during the period of 1370-91. For this purpose, in this paper, after verifying the reliability of variables and determining the causal relationships between variables, the VAR method is used to estimate the model. The results showed that banking facilities and per capita income had positive and inflation had negative effects on income distribution in Iran during the studied period.
    Keywords: Banking Facilities, the Gini Coefficient, Granger Causality Test, VAR Model
  • N. Kargar Dehbidi *, A. Esmaeili Pages 85-108
    Reducing pollution and achieving economic benefits with cleaner environment is one of the most important issues in recent decades. In this research, a macro approach was applied to assess the economic factors affecting environmental pollution in Iran during the years 1971-2013. The results indicated that the effect of variable energy consumption was at high levels of statistical significance, so that by 10 percent increase per capita energy consumption is expected that per capita emissions increased in the long-term and short-term by about 8 and 6 percent respectively. Also by 10 percent increase in urban population growth is expected that per capita emissions reduced in the long-term and short-term about1.2 and 0.86 percent respectively. Trade liberalization had negative impact on the emissions. Thus Iran can not be considered naturally immune against environmental concerns and we propose that at levels of per capita income of over $ 2,300 (second concave curve), that pollution increases more quickly so that politicians should look for more pollution control methods.
    Keywords: Environmental Pollution, per Capita Income, Energy Consumption, Trade Liberalization, Urban Population Growth
  • J. Azizi *, M. Frooghi Roodsari Pages 109-124
    Reducing pollution and achieving economic benefits with cleaner environment is one of the most important issues in recent decades. In this research, a macro approach was applied to assess the economic factors affecting environmental pollution in Iran during the years 1971-2013. The results indicated that the effect of variable energy consumption was at high levels of statistical significance, so that by 10 percent increase per capita energy consumption is expected that per capita emissions increased in the long-term and short-term by about 8 and 6 percent respectively. Also by 10 percent increase in urban population growth is expected that per capita emissions reduced in the long-term and short-term about1.2 and 0.86 percent respectively. Trade liberalization had negative impact on the emissions. Thus Iran can not be considered naturally immune against environmental concerns and we propose that at levels of per capita income of over $ 2,300 (second concave curve), that pollution increases more quickly so that politicians should look for more pollution control methods.
    Keywords: Environmental Pollution, per Capita Income, Energy Consumption, Trade Liberalization, Urban Population Growth
  • Abozar Parhizkari * Pages 125-152
    Climate change is a phenomenon that effects on the agriculture part through direct and indirect affects i.e. temperature, precipitation changes. Therefore, in this study the effects of climate change prematurity on agricultural production and farmer's income situation at the regional level and in down lands of Taleghan dam was studied. First the behavioral pattern of temperature and precipitation climate variables during 1991-2016 years was investigated. Then by using the econometric methods the effects of above variables on the selected products yield of down lands of Taleghan dam were investigated. Then, by entering the results of regression analysis in the multi-period positive mathematical programming model with approaching the Trendstandel cost function the effects of two degree increase in temperature and fifteen millimeter decrease in rainfall scenario on the agricultural production and farmer's income situation of down lands of Taleghan dam were analyzed. The results showed that the yield of water barley, corn, sugar beet and alfalfa increases 14/9, 19/1, 17/4 and 13/0 percent and the yield of water wheat, tomatoes and canola decreases 21/4, 16/5 and 26/2 percent respectively, after applying the above combination scenarios. Also, the farmer's total gross profit decreases 5/16 percent compared to the base year and arrives from 9208 to 8733 million rials. Finally due to prematurity of climate change in regional planning, to increase agricultural production in down lands of Taleghan dam it was proposed that the first be considered the performance improve operating in per unit area (considering the positive effects of climate change on the yield of selected products) and development the under cultivation of crops such as corn, beet and alfalfa be placed at the next priority.
    Keywords: Climate Change, Regional planning, Farmer's Income Situation, MP, PMP Model, Taleghan dam
  • A. Shahnavazi * Pages 153-172
    This study was conducted to analyze the total factor productivity in onion production of nine major provinces using Malmquist index. The results indicated that, the country wide productivity decreased about 9.6 % during the study period. The amount of reduction was not the same in different regions and provinces. It was in East Azerbaijan (0.07), Esfahan (0.06), Sistan and Baluchestan (0.04) and Fars (0.06) lower and in the district of southern Kerman (0.13), Khorasan (0.1), Khuzestan (0.12), Zanjan (0.14) and Hormozgan (0.14) had been greater. Among the provinces studied, the greatest improvements in technical efficiency belonged to the farmer of Efahan province and the onion growers of Sistan & Baluchestan province had experienced the least decline in technology, so it is a necessity to introduce new methods and uses other regions successful results to increase the share of productivity in onion production growth.
    Keywords: Efficiency, Productivity, Technology, Malmquist Index
  • M. Khozeymeh, M. Kheiry, V. Dehbashi *, R. Esfanjari Kenari Pages 173-190
    Due to the importantance of efficiency in productivity growth, the objective of this study is to investigate profit performance of poultry farms and its influencing factorsto this end, stochastic frontier production function and profit inefficiency model were estimated simultaneously in poultry farms in Sistan. For this purpose, a sample of 96 poultry farms selected and interviewed in 2014. The results showed that the average profit efficiency of poultry farmers was 54.27 percent .88.27 percent of poultry farms had lower profit efficiency. Based on the results of the frontier profit function the cost of one-day chickens, health services, food and fuel, age,level of education, years of experience, distance from city center, equipment and the number of periods in a year had positive and significant effect on profitefficiency. The results of this study indicated that access to modern poultry equipments to modernize farms, to encourage farmers to optimize resource allocation could improve profitability of poultry farmers in Sistan.
    Keywords: Profit Inefficiency, Stochastic Frontier Production Function, Poultry Farm, Sistan, Iran
  • Mohammad Ghorbani *, L. Hassani Pages 191-208
    Self-employment project was one of government approach to employment in agricultural sector. This project formed in different provinces using cheap credit because one of serious problems of agricultural sector is the lack of credit. Multilevel modeling is an important tools for data analysis that investigate the heteroscedasticity problem in different levels. In this paper regard to importance of considering this model in studies, the relationship between credit and self-employment projects studied using data on agricultural bank of Mazandaran province during the 2005- 2010, and multilevel logit model and software HLM7 . The results showed that there is a hierarchical structure in data. Also, Logit multilevel model estimation showed that there isn’t a significant relationship between the capacity of projects and credit facilities. Therefore, it is necessary to consider the feasibility studies and location measurement of the projects to achieve the objectives banks.
    Keywords: Credit, Self, employment projects, Multilevel logit model
  • M. Saravani *, A.A. Keykhah Pages 209-230
    One of the marketing inefficiency indexes of Iran fisheries is fluctuation and instability of prices and high marketing margin of some products in this market. So, considering population growth and increasing demand for healthy food, investigating market of these products for finding solution to improve marketing and helping development in this section is necessary. So, this paper investigate impact of price transmission on market margin of products such as north fishes (white, mullet, common kilka, tofu, bream, perch and carp) and farmed fishes(grass carp, big head, silver carp, carp, trout and farmed shrimp) during 2004 to 2014. Results show short and long term asymmetry in price transmission of white, Common Kilka, north carp, grass carp, south silver carp and shrimp. Trout just has short term asymmetry of price transmission. So, market brokers increase market margin by asymmetrical transferring of marketing costs and price of some products from wholesaling to the retailing and taking benefit by this way.
    Keywords: Price Transmission, Marketing Margins, North Fish, Farmed Fish
  • M.A. Dadashi *, M. Mohammedan, Z. Shahrokh, V. Khashei Pages 231-258
    Nowadays, most of the management scholars have come to this conclusion that many of the old marketing principles could no longer be applied to the future. Therefore, managers of some companies are trying to improve their performance by considering environmental standards for company strategies. For this reason, given the important role of agriculture in providing food, organic farming is considered to be one of the most important alternative farming systems. The main objective of this paper is to investigate the components of organic market orientation in order to develop a model for market orientation of organic products according to the indigenous conditions of Iran. The research method is a mixed type and in fact a combination of qualitative and quantitative methods. This article first explores the views, different models of market orientation, market orientation factors and the impact of market orientation on business performance, then studied the causal relationships between internal and external factors affecting market orientation with two cultural and behavioral approaches Using exploratory interviews of managers of organic manufacturing companies and structural equation modeling have proposed and tested a conceptual model and decision maker to explain the causal relationships affecting business performance. The results of correlation coefficient and t-score scores showed a significant correlation between external and internal factors and market orientation scores. Also, the results showed that market orientation has a positive and significant effect on the performance of enterprises producing organic products.
    Keywords: Market Orientation, Indigenous Pattern, Organic Products, Iran
  • M. Mohammadi Khyareh *, R. Mazhari Pages 259-282
    Considering the importance of agriculture sector in Iran's economy and the importance of adopting appropriate developmental policies, in this research, using the ARDL approach, the short-term and long-term interactions of agricultural development and economic growth in the period of 1979- 2015 has been investigated. The results of the multivariate Granger-causality test based on ARDL-ECM estimations indicate that there is a causal relationship between economic growth and the value added of the agricultural sector in the short and long run. Furthermore, significance of error correction term implies a long-term relationship between economic growth and agricultural value added. In addition, the coefficient of error correction term shows that the effect of changes in the agricultural value added on economic growth can be seen in a very short time. As a result, the agricultural sector can be considered as an engine of economic growth in Iran, and therefore the strengthening, attention and development of the agricultural sector can lead to economic growth and development. Moreover, trade liberalization, investment and increase in employment also have a positive impact on economic growth.
    Keywords: Iran, Agricultural Sector, Economic Development, ARDL
  • A. Mirzaei *_Gh . Layani_H. Azarm_S. Jamshidi Pages 283-304
    Today, water resources and environmental sustainability in agriculture is extremely important. Hence, determining the profitable cultivation with less water and fertilizer will cause the sustainable use of resources. The aim of this study was to determine the optimal cropping patterns, crops in central county of Sirjan considering economic and environmental objectives separately and simultaneously is the single-objective problems, a simple linear model for the problem of multi-objective planning model programs Augmented e-constraint multi-objective linear programming method and the TOPSIS method was solved. Required data through a questionnaire survey of 190 farmers in the region for the period 2013 to simple random sampling was obtained. Selection of optimal patterns in different weight scenarios showed that Alfalfa and barley are cultivated for farms smaller than 5ha under optimal patterns with the objectives of minimizing weight of water and fertilizer Cultivation than the current model. The optimal patterns with target weight goal of maximizing gross margin and same weight, the product Bulb will replace the product. Also, results showed that for farms larger than 5ha to meet targets simultaneously, less alfalfa and barley and onions are cultivated more than the current model. In the end, it was found that larger farms than smaller farms have been better in terms of profitability, but not be efficient in terms of water consumption.
    Keywords: Optimal Crop Pattern_Stability_Augmented E Constraint_Multi_objective Model_TOPSIS Method