فهرست مطالب

تحقیقات اقتصاد کشاورزی - سال نهم شماره 2 (تابستان 1396)

مجله تحقیقات اقتصاد کشاورزی
سال نهم شماره 2 (تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/12
  • تعداد عناوین: 11
|
  • فاطمه نصرنیا *، منصور زیبایی صفحات 1-37
    خشکسالی یکی از قدیمی‏ترین و اصلی‏ترین بلایای طبیعی است که انسان از دیرباز با آن آشناست. از آن جایی که بخش کشاورزی بیش ترین مصرف کننده آب در کشور است، در زمان بروز خشکسالی بیش ترین خسارت را متحمل می‏شود. از این رو، آسیب‏پذیری کشاورزان در دوره های خشکسالی بسیار بالاست. این مطالعه ضمن بررسی ابعاد آسیب‏پذیری کشاورزان حوضه آبریز بختگان، الگوهای آسیب‏پذیری مناطق مورد مطالعه را در راستای مدیریت ریسک خشکسالی تعیین می‏کند. از یک نمونه متشکل از 276 کشاورز که با استفاده از نمونه‏گیری تصادفی چند مرحله ای انتخاب شدند، استفاده شد. بدین منظور، ابتدا با بکارگیری روش می-بار و والدرز آسیب‏پذیری کشاورزان در ابعاد پنج‏گانه تعیین شد. سپس براساس نتایج بدست آمده و با استفاده از روش داده‏کاوی، ده الگوی متمایز و مستقل آسیب پذیری استخراج شد.
    نتایج نشان دادند که آسیب پذیری زیرساختی بیش ترین اهمیت و آسیب پذیری روان‏شناختی کم ترین اهمیت را در تعیین الگوهای آسیب پذیری دارند. هم چنین، آسیب‏پذیری دارای مفهومی متفاوت در میان کشاورزان گوناگون است، این مطلب ناشی از درک و برداشت متفاوت کشاورزان هر منطقه است. بنابراین، بایستی دولت براساس ویژگی های هر منطقه و براساس ابعاد متفاوت آسیب‏پذیری در هر منطقه، سیاست ویژه همان منطقه را پیش گیرد. یافته های این مطالعه می تواند به سیاست گذاران جهت کاهش آسیب‏پذیری کشاورزان نسبت به خشکسالی از راه بهبود برنامه ریزی و بکارگیری استراتژی های مدیریت ریسک مناسب کمک کند.
    کلیدواژگان: داده کاوی، آسیب پذیری تکنیکی، آسیب پذیری اقتصادی، آسیب پذیری فرهنگی، آسیب پذیری روان شناختی و آسیب پذیری زیرساختی
  • مصطفی بنی اسدی *، رضا محسنی صفحات 37-56
    سرمایه‏گذاری در بخش کشاورزی امری مهم در تامین امنیت غذایی هر کشور است. به همین علت شناسایی عوامل موثر بر سرمایه‏گذاری در این بخش ضروری است. وجود برخی تنگناهای طبیعی و ریسک، سرمایه‏گذاری در این بخش را با مشکل روبه رو کرده است، اما گاهی سیاست‏های اقتصادی نیز این روند را تشدید می‏کند. از جمله عواملی که می‏تواند بر سرمایه‏گذاری در یک اقتصاد اثرگذاری کند، نااطمینانی تورم است. هدف از این مطالعه، بررسی اثر نااطمینانی تورم بر سرمایه‏گذاری بخش کشاورزی در ایران طی دوره 1389-1350 می‏باشد. برای محاسبه شاخص نااطمینانی تورم از روش واریانس ناهمسانی شرطی اتورگرسیو و برای برآورد معادله ها از روش خودتوضیح برداری با وقفه گسترده استفاده شد. نتایج مطالعه ارتباط منفی بین نااطمینانی تورم و سرمایه‏گذاری در بخش کشاورزی را تایید می‏کند. با توجه به نتایج حاصل از این مطالعه، توصیه می‏شود، سیاست‏گذاران ضمن مد نظر قرار دادن رشد اقتصادی، سیاست تعدیل و تثبیت قیمت‏ها در جهت تثبیت اقتصاد و کاهش نااطمینانی را در پیش بگیرند.
    کلیدواژگان: نااطمینانی تورم، سرمایه گذاری، بخش کشاورزی، ARDL
  • ابوذر پرهیزکاری * صفحات 57-92
    همه ساله بخشی گسترده از اراضی شالیزاری منطقه الموت به دلیل حمله آفت کرم ساقه خوار نواری برنج دچار خسارت هایی شدید می شود. بکارگیری طرح سلیبیت ازجمله روش های مبارزه با این آفت است که تاثیر بالقوه آن قبل از هر چیز نیاز به مشارکت برنج کاران منطقه دارد. این پژوهش الگوسازی مشارکت کشاورزان منطقه الموت در طرح سلیبیت برنج و اثرهای آن بر الگوی کشت و سود ناخالص کشاورزان را مدنظر قرار داد. در این راستا، از الگوی برنامه ریزی ریاضی مثبت (PMP) و رهیافت بیش ترین آنتروپی (ML) استفاده شد. داده های مورد استفاده مربوط به سال های زراعی 1392-1391 است که با تکمیل پرسش نامه از 136 کشاورز نمونه که بر مبنای روش نمونه گیری تصادفی طبقه ایانتخاب شدند، گرد آوری شد. نتایج نشان دادند که در هر دو بخش رودبارالموت شرقی و غربی با مشارکت کشاورز در طرح سلیبیت، سطح زیر کشت برنج در مزارع نماینده نسبت به سال پایه افزایش می یابد و این مقدار افزایش برای گروه های بهره بردار کوچک، متوسط و بزرگ متفاوت می باشد. کاهش سطح زیر کشت گندم آبی، جو آبی و لوبیا، افزایش سطح زیر کشت خللر و ماشک و سیر و هم چنین، افزایش میانگین بازده ناخالص مزارع نماینده به مقدار 78/4 تا 09/13 درصد نسبت به سال پایه، از دیگر پیامدهای مشارکت کشاورزان منطقه الموت در طرح سلیبیت برنج است.
    کلیدواژگان: طرح سلیبیت برنج، الگوسازی مشارکت کشاورزان، برنامه ریزی ریاضی مثبت، بیش ترین آنتروپی، رودبار الموت
  • احمد اکبری، مهری احمدی جاوید *، محمد باقر ضیایی، سید مسعود برکاتی صفحات 93-116
    در این مطالعه، به بررسی تقاضای مواد غذایی خانوارهای شهری استان سیستان و بلوچستان از راه داده های خام درآمد و هزینه ی خانوار 1390 و با استفاده دو سیستم تقاضای شبکه عصبی و سیستم تقاضای تقریبا ایده آل درجه دوم پرداخته و مقدار دقت این دو سیستم بررسی شد. برای برآورد تقاضا براساس طبقه بندی COICOP موادغذایی به نه گروه اصلی طبقه بندی شدند. نتایج NNDS که با استفاده از یک شبکه پیش خور و پرسپترون چندلایه برآورد زده شدند، نشان دادند که خطای همه گروه ها با این روش مساوی و کوچک تر از روش QUAIDS است. نتایج بدست آمده از رسم منحنی انگل نشان دادند که منحنی انگل اکثر گروه ها برای سیستم تقاضای شبکه عصبی به دلیل غیرخطی بودن به منحنی واقعی نزدیک تر بوده و نتایج بهتری دارند. با توجه به نتایج هر دو سیستم کشش درآمدی گروه کالاهای «نان وغلات»، «شیر و تخم پرندگان»، «حبوبات و سبزی ها»، «قند و شکر»، « نوشیدنی ها» و «چاشنی ها» کم تر از یک بوده و این کالاها ضروری هستند و گروه کالاهای «گوشت»، «روغن ها و چربی ها» و «میوه ها و خشکبار» کالای لوکس بشمار می آیند.
    کلیدواژگان: موادغذایی، خانوار شهری، استان سیستان و بلوچستان، QUAIDS، NNDS
  • ابوالفضل شاه آبادی *، فریبا مهری تلیایی صفحات 117-132
    با توجه به این که 5/28 درصد از جمعیت کشور در مناطق روستایی زندگی می کنند و هم چنین، نقش های گوناگونی که توسعه روستایی می تواند در توسعه همه جانبه ملی ایفا کند، بررسی مسایل جوامع روستایی از جمله بررسی توزیع درآمد بسیار ضروری است. از سوی دیگر، فناوری بخش کشاورزی از راه فعالیت های پژوهش و توسعه داخلی و خارجی به عنوان یکی از متغیرهای موثر بر توزیع درآمد روستاییان است. لذا هدف این پژوهش بررسی تاثیر انباشت هزینه پژوهش و توسعه داخلی و خارجی (سرریز پژوهش و توسعه از کانال واردات) بخش کشاورزی بر نابرابری درآمد روستایی در ایران طی سال های 1390-1350 است. این پژوهش، پژوهشی تحلیلی– توصیفی است و با استفاده از روش های متداول اقتصادسنجی انجام شده است. داده های مورد استفاده پژوهش از پایگاه های آماری WDI، FAO، بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، سازمان مدیریت و برنامه ریزی، جهاد کشاورزی ایران، مرکز آمار ایران و گمرک جمهوری اسلامی ایران تهیه شده است. نتایج پژوهش نشان دهنده تاثیر معنادار انباشت هزینه پژوهش و توسعه داخلی بخش کشاورزی بر نابرابری درآمد در مناطق روستایی است، هم چنین، نتایج نشان می دهند انباشت هزینه پژوهش و توسعه خارجی بخش کشاورزی بر نابرابری درآمد در مناطق روستایی تاثیری معنادار ندارد. با توجه به جایگاه فعالیت های پژوهش و توسعه و سرمایه انسانی در تحول فناوری و کاهش نابرابری درآمد در مناطق روستایی لازم است از راه هماهنگی میان سیاست های کلان اقتصادی شاهد گسترش بازار سرمایه انسانی و ایجاد انگیزه در فعالان بخش خصوصی جهت گسترش بازار پژوهش و توسعه بخش کشاورزی باشیم.
    کلیدواژگان: انباشت هزینه پژوهش و توسعه داخلی، انباشت هزینه پژوهش و توسعه خارجی، ضریب جینی، جامعه روستایی
  • احمدرضا عمانی* صفحات 133-152
    هدف از این پژوهش شناسایی عوامل موثر بر پایداری نظام تولیدی صیفی کاران می باشد. در این راستا، از الگوهای پروبیت فضایی و رهیافت بیزین استفاده شد. داده های مورد استفاده از 250 صیفی کار استان خوزستان با روش نمونه گیری خوشه ایدر زمستان 1393 گرد آوری شد. برای محاسبه ضرایب بیزی از روش نمونه گیری گیبزو الگوریتم متروپولیس هستینگز استفاده شد. برای استخراج الگوی مناسب بر اساس تاخیر و خطای فضایی از ضریب لاگرانژ استفاده شد. بر اساس نتایج بدست آمده هر دو الگو با احتمال 99 درصد معنادار شدند. بنابراین، از هردو الگو می توان در تفسیر نتایج استفاده کرد. بر اساس نتایج حاصل از برآورد الگو های تاخیر فضایی و خطای فضایی مشخص شد که به ترتیب نقش متغیرهای درآمد با ضرایب 812/0 و 659/0، دانش پایداری با 398/0 و 465/0 ، نگرش به پایداری با 698/0 و 564/0، عملکرد محصول با 457/0 و 765/0، شرکت در کلاس ترویجی با 427/0 و 486/0، نوع نظام بهره برداری با 786/0 و 576/0، سطح تحصیلات با 562/0 و 454/0 و ضرایب اتورگرسیو فضایی با 829/0 و 739/0 بر پایداری نظام تولیدی معنی دار بوده است.
    کلیدواژگان: پایداری نظام تولیدی، الگوی های فضایی، الگوی بیزی
  • محمد خداوردیزاده *، سمیه محمدی صفحات 153-174
    به منظور کاهش آسیب پذیری اهداف توسعه اقتصادی، گسترش صادرات غیرنفتی و تنوع بخشیدن به درآمد های صادراتی کشور ضرورت دارد. نظر به اهمیت گیاهان دارویی در صادرات غیرنفتی کشور این پژوهش با هدف تعیین مزیت نسبی و تحلیل ساختار بازار صادرات جهانی گیاهان دارویی انجام شده است. دوره مورد مطالعه این پژوهش 2011-2000 می باشد. به منظور تعیین مزیت نسبی کشورهای صادرکننده گیاهان دارویی از دو شاخص مزیت نسبی آشکار شده و مزیت نسبی آشکار شده متقارن و برای تعیین ساختار بازار صادرات جهانی گیاهان دارویی از دو شاخص نسبت تمرکز و هرفیندال استفاده گردید. نتایج پژوهش نشان دادند از بین کشور های صادرکننده گیاهان دارویی کشورهای سوریه، افغانستان، ایران، هند، مصر، بلغارستان، مراکش، مقدونیه و ترکیه دارای مزیت نسبی بالاتری نسبت به سایر کشورهای جهان می باشند. افزون بر این، نتایج نشان دادند طی سال های مورد مطالعه مزیت نسبی ایران ثبات لازم را نداشته و همیشه در نوسان می باشد. نتایج مربوط به ساختار بازار نشان دادند که بازار صادرات جهانی گیاهان دارویی طی دوره مورد بررسی از سه نوع رقابت انحصاری، انحصار چندجانبه بسته و باز پیروی می کند. کشور ایران در مقایسه با کشورهایی که سهم ناچیز از صادرات جهانی را دارند، دارای قیمت صادراتی پایینی می باشد که دلیل این امر ضعف در فرآیند بازاریابی جهانی می باشد. لذا ارتباط با بازارهای نو، دسترسی به بازارهای مطمئن خارجی و در پیش گرفتن سیاست ایجاد تنوع در بازارهای هدف صادراتی و کاهش تمرکز روی تعدادی بازار محدود، می تواند مزیت نسبی و قیمت صادراتی ایران را بهبود ببخشد.
    کلیدواژگان: ایران، مزیت نسبی، ساختار بازار، صادرات، گیاهان دارویی، هرفیندال
  • حمید امیرنژاد، سپیده امیرتیموری* صفحات 175-192
    امروزه کشورهایی که بیش تر به توسعه اقتصادی خود می‏اندیشند، به طبیعت‏گردی یا اکوتوریسم توجه جدی می‏کنند. لذا در این مطالعه، ارزش تفرجی تپه کنار صندل جیرفت در استان کرمان با استفاده از روش ارزش گذاری مشروط و بکارگیری دو الگوی استخراج داده ها شامل دوگانه دو بعدی و دوگانه یک و‏نیم بعدی در سال 1392 تعیین شد. برای دست یابی به این هدف، داده های مورد نیاز از راه تکمیل پرسش نامه و مصاحبه حضوری با 115 بازدیدکننده از منطقه یاد شده براساس روش نمونه گیری تصادفی گرد آوری شد. در مقایسه دو رهیافت استفاده شده، از آن جایی که در رهیافت دوگانه یک و نیم بعدی تعداد متغیرهای توضیحی معنی دار شده بیش تر است و هم چنین، قدر‏مطلق لگاریتم راست نمایی و بیش ترین راست نمایی در این فرمت، بیش تر از رهیافت دوگانه دو بعدی است، این رهیافت به عنوان رهیافت مناسب انتخاب شده است. هم چنین، متوسط تمایل به پرداخت با استفاده از فرمت دوگانه یک و‏نیم بعدی 4500 ریال برای هر بازدید، برآورد شد. لذا استفاده از رهیافت دوگانه یک و‏نیم بعدی در مطالعات، می تواند کمترین انحراف را از تمایل به پرداخت واقعی داشته باشد.
    کلیدواژگان: روش ارزش گذاری مشروط، ارزش تفرجی، فرمت دوگانه دو بعدی، فرمت دوگانه یک ونیم بعدی، تپه کنار صندل
  • زکریا فرج زاده*، صمد زارعی صفحات 193-224
    این مطالعه با هدف ارزیابی نقاط قوت، ضعف، فرصت ها و تهدیدهای مرتبط با فعالیت تعاونی های تولید کشاورزی و غیرکشاورزی جهت تامین مالی خرد و ایجاد اشتغال در استان فارس انجام گرفت. داده های مورد استفاده از راه تکمیل پرسش نامه در میان 40 نفر از مدیران عامل منتخب گرد آوری و در تحلیل SWOT استفاده شد. اهمیت هر یک از عامل های اصلی و زیرعامل ها آن ها با استفاده از تحلیل سلسله مراتبی تعیین شد. نتایج ماتریس ارزیابی داخلی و خارجی نشان دادند که هم اکنون تعاونی ها در تامین دو هدف تامین مالی خرد و ایجاد اشتغال در موقعیت میانه قرار دارند. بر اساس یافته های مقایسه زوجی مشخص شد فرصت ها با 37 درصد دارای بالاترین اهمیت و ضعف ها با وزن 31 درصد در رتبه دوم قرار دارند. در حالی که اهمیت نقاط قوت تنها 9 درصد بدست آمد و تهدیدها نیز وزنی کم تر از یک چهارم دریافت کردند. پس از تعیین نمره نهایی زیرعامل ها، راهبردهای انتخاب شده اولویت بندی و سهم هر یک از زیرعامل ها در دست یابی به راهبردها (چهار راهبردها) ارزیابی شد. بر اساس نمره جذابیت بدست آمده تفاوت میان راهبردها بسیار محدود بود. در تمامی راهبردها بالاترین مساعدت به فرصت ها تعلق گرفت و در پایین ترین سطح، نقاط قوت قرار گرفتند. هم چنین، به گونه نسبی اهمیت نقاط ضعف بیش تر از تهدیدها ارزیابی شد. دو زیرعامل «نیروی انسانی با تجربه و تحصیل کرده» و «حمایت دولت از فعالیت های تعاونی و اشتغال زا» از زیرعامل های فرصت ها و هم چنین، «نوسان و پایین بودن قیمت محصول» به عنوان مهم ترین تهدید و «نبود مکانیزم گرد آوری پس انداز اعضاء» به عنوان بازدارنده ترین ضعف ارزیابی شدند.
    کلیدواژگان: تامین مالی خرد، اشتغال، تعاونی، استان فارس
  • عفت قربانیان *، عبدالکریم اسماعیلی صفحات 225-242
    با توجه به جایگاه پسته ایرانی در بازار جهانی و با توجه به نقش این محصول در ارزآوری کشور، مطالعه ساختار بازار جهانی این محصول برای هرچه کاراتر شدن اقدام ها و سیاستها امری ضروری است. آمار و شواهد علمی حاکی از رقابت بین پسته ایران و پسته تولیدی آمریکا در بیش تر کشورهای واردکننده این محصول است و این دو کشور رقبای اصلی در بازار جهانی هستند که مطالعه الگوی رفتاری هریک، میتواند برای دیگری در زمینه موفقیت در بازار جهانی پسته و صادرات آن موثر باشد. با این هدف، این مطالعه بازارهای عمده وارداتی پسته ایرانی شامل امارات، آلمان و چین را مورد توجه قرار داد. بر اساس آمار، نقش آمریکا در دو بازار امارات و آلمان کم رنگ است و ایران دارای انحصار در این دو بازار است، اما در بازار چین به دلیل حضور آمریکا، ساختار دوآپولی وجود دارد. بنابراین، در این مطالعه، برآورد تابع تقاضا چین در چارچوب الگوی رقابتی برتراند، کرنو و استاکلبرگ و با استفاده از روش برآورد سیستم معادلات هم زمان انجام گرفت. در پایان پیشنهادی بر اساس نتایج حاصل ارایه شد این مطالعه با استفاده از داده های سری زمانی دو دهه اخیر و بر اساس آمار فائو و بانک جهانی انجام گرفت.
    کلیدواژگان: پسته، ایران، آمریکا، برتراند، کرنو، استاکلبرگ
  • سید صفدر حسینی، نرگس شاه نباتی *، مهرنوش عبداللهی صفحات 243-260
    این مطالعه به ارزیابی سیاست های حمایتی بخش کشاورزی به دو صورت حمایت های بودجه ای و بازاری از تولیدکنندگان پسته در استان های ایران طی برنامه های توسعه اقتصادی پرداخته است. در این پژوهش، از روش کل به جزء و داده های مربوط به پنج برنامه توسعه اقتصادی کشور، به منظور ارزیابی آثار توزیعی سیاست های حمایت از پسته کاران در استان های گوناگون استفاده شد. نتایج بدستآمده از این مطالعه نشان دادند که میانگین حمایت های بودجه ای در تمامی استان های کشور طی برنامه های توسعه اقتصادی، مثبت و برای استان های فارس، گلستان و قم دارای بیش ترین مقدار بوده که حاکی از حمایت و مصرف بیش تر نهاده های یارانه ای تولید به وسیله این استان هاست. بنابراین، توزیع و تخصیص بهینه حمایت های بودجه ای دولت در استان های کشور، می تواند بهره وری استفاده از نهاده های یارانه ای تولید را افزایش و در نتیجه آن قدرت رقابت پذیری پسته کاران را در سطح جهانی ارتقاء دهد. از سوی دیگر، میانگین حمایت های بازاری طی این برنامه ها در تمام استان ها منفی بوده که حاکی از عدم حمایت از پسته کاران در تمامی استان های کشور در مقابل رقبای خارجی و پرداخت مالیات پنهان از سوی پسته کاران بود.
    کلیدواژگان: شاخص های حمایتی تولیدکننده، حمایت های بودجه ای، حمایت های بازاری
|
  • F. Nasrnia *, M. Zibaei Pages 1-37
    Agricultural sector is the main water user in the country and it is the sector that suffers mostly during the period of drought. Since the vulnerability of farmers in drought periods is very high, this paper aims to investigate the vulnerability of farmers in Bakhtegan basin in Fars province and to determine the vulnerability patterns of the studied areas in the context of drought risk management. A sample of 276 farmers was selected using a multi-stage random sampling. For this purpose, first, by using the Me-Bar and Valdez method, the vulnerability of farmers in five dimensions was determined. Then, based on the results and using the data mining technique, ten distinct and independent vulnerability patterns were extracted. The results showed that in the process of determining vulnerability patterns, infrastructure vulnerability had the highest and psychological vulnerability had the least importance in determining vulnerability patterns. The findings of this study can help policy makers to reduce farmer's vulnerability to drought by improving the planning and application of appropriate risk management strategies.
    Keywords: Data Mining, Technical Vulnerability, Economic Vulnerability, Psychological Vulnerability
  • M. Baniasadi *, R. Mohseni Pages 37-56
    Investment in the agricultural sector is important in providing food security of each country. Accordingly, it is necessary to identify affecting factors on investment in this sector. Because of existence of natural limitations and risks, investment in the sector has faced with problems. Inflation uncertainty is one of the factors that could influence on investment in the economy. The aim of current study is investigation of effect of inflation uncertainty on agricultural investment in Iran during 971-2010. For calculation of uncertainty index, Autoregressive conditional Heteroskedasticity (ARCH) method and for estimation of model, Autoregressive Distributed Lag (ARDL) was used. The results of this study confirm that there is negative relationship between inflation uncertainty and agricultural investment. Considering the negative effects of inflation uncertainty in agriculture, policy of price adjustment is recommended to policy makers for stabilizing the economy and reduces uncertainty.
    Keywords: Inflation Uncertainty, Investment, Agricultural Sector, ARDL
  • A. Parhizkari * Pages 57-92
    Paddy yields in Alamout region have been declined due to Chilo Suppressalis Walker pest. Slybyt scheme has been launched by government to overcome this problem. Since the success of the project mainly depends on farmers, participation, this study aims modeling farmer participation to the rice Slybyt scheme in the region and its effects on the cropping pattern and farmers’ gross profit. To this end, Positive Mathematical Programming (PMP) and the Maximum Entropy (ML) approach were used. Data collected from a sample of 136 farmers in 2012- 2013 by questionnaires using the Stratified Random Sampling method. The results showed that in both Eastern and Western part of the region, farmer's participation in the Slybyt scheme increases the rice yield relative to the base year while the rate of increase was different in relation to farm size. The result showed that the acreage of irrigated wheat, irrigated barley and beans decreased while the acreage of rice ,grass pea ,vetch and garlic increased. Also increase in farmers, gross margin from 4.78 to 13.09 percent relative to the base year was other consequence of farmer's participation in the Slybyt rice project.
    Keywords: Rice Slybyt Scheme, Modeling Farmer Participation, Positive Mathematical Programming, Maximum Entropy
  • A. Akbari, M. Ahmadi Javid *, M.B. Ziyaee, S.M. Barakati Pages 93-116
    In this study, the neural network demand System and the quadratic almost ideal demand system are used to estimate food demand in Sistan and Bluchestan province. For this purpose, micro data of urban household consumption in 2011 were used. The accuracy of two systems was estimated. The food items were classified into nine groups by COICOP to estimate demand. The NNDS results which are estimated using feedforward artificial and multilayer perceptron shows that MSE of all groups using this system has an equal MSE or even a smaller one comparing to QUAIDS. The results indicated that in most groups Engle curves for the NNDS was closer to the real curves. The expenditure elasticity of NNDS was almost equal to QUAIDS. The results of both systems showed that expenditure elasticity for the groups of bread-grains, milk products, vegetables-cereals, sugar-confection, flavoring-spices and different kind of beverages were less than one and groups of meat, fat-oils and fruit-nuts were more than one.
    Keywords: Food Products, Urban households, Sistan, Baluchestan, QUAIDS-NNDS
  • A. Shahabadi *, F. Mehry Telyabi Pages 117-132
    The aim of this study is investigate the effects of accumulation of internal and external agriculture research and development costs on rural income distribution in 1971-2011period. To achieve objectives of study, descriptive- analytical and econometric methods were used. Data gathered from various sources such as WDI, FAO, the Central Bank, Organization of Management and Planning, and Agricultural Ministry of Iran. The results indicated that internal agricultural research and development cost accumulation had negative impact rural income inequality while accumulation of external research and development expenditures did not have a significant impact on rural income inequality.
    Keywords: Domestic Research, Development Costs, Foreign Research, Development, Gini coefficient, Rural Community
  • A.R. Ommani * Pages 133-152
    The purpose of this study is to identify factors influencing the production system sustainability by summer crop farmers. In this regard, the spatial Probit models and Bayesian approach was used. The data of 250 summer crop farmers in Khuzestan province based on cluster random sampling were collected in winter 2015. To calculate Bayesian coefficients the Gibbs sampling and Metropolis–Hastings algorithm were used. A Lagrange Multiplier test for spatial error dependence [LM(err)] and a Lagrange Multiplier test for spatial lag dependence [LM(lag)] to extract the appropriate model were used. According to the results, both models were statistically significant with 99% probability. Thus, both models could be used in interpreting the results. Results of the estimation of both spatial models, respectively, showed that the variables of income (0.812, 0.659), sustainability knowledge (0398, 0.465), crop yield (0.457, 0.765), participation in extension class (0.427, 0.486), educational level (0.562, 0.454), exploitation system (0.786, 0.576) and the spatial autoregressive coefficient (0.829, 0.739) had significant role on production system sustainability
    Keywords: Production System Sustainability, Spatial Models, Bayesian Model
  • M. Khodaverdizadeh *, S. Mohammadi Pages 153-174
    Due to importance of medicinal plants in Iran’s non-petroleum export, present study aims to determine comparative advantages and global export market structure of selected export commodities during 2000-2001 periods. To determine comparative advantages of exporting countries in international market, two indices of Revealed Comparative Advantages and Revealed Symmetric Comparative Advantage were applied. In order to determine global export market structure of medicinal plants, Herfindahl and Concentration ratio indices was used. Results revealed that among selected medicinal plants export countries of Syria, Afghanistan, Iran, India, Egypt, Bulgaria, Morocco, Macedonia and Turkey had relatively higher comparative advantage .The results showed that comparative advantage is always fluctuating in studied time period. The results revealed that international market structure of medicinal plants composed of three types of monopolistic, open oligopoly and close oligopoly. The result of study showed that Iran’s export price was lower in contrast to countries where their share of global exports was small. For improvement of comparative advantage and increase the export price of Iranian plants diversification of export markets is recommended.
    Keywords: Comparative Advantage, export, Herfindahl, Iran, market structure
  • H. Amirnejad, S. Amirtaimoori * Pages 175-192
    In this paper, the recreational value of the Jiroft Konar Sandal hill in Kerman was estimated. In addition to visitor's willingness-to-pay (WTP), by using contingent valuation methods, Double- Bounded and One- Half Bounded Dichotomous Choice methods were used and compared. To achieve this goal, required data were collected through filling up questionnaire and interview with a sample of 115 visitors in 2013. The results showed that the OOHB approach was better than DB approach because it had more denote significant explanatory variables and the absolute value of the logarithmic likelihood and maximum likelihood. The average willingness to pay using One- Half Bounded dichotomous choice method was 4500 Rials per visit. The result of using One-Half Bounded dichotomous choice method was a little different from willingness to pay.
    Keywords: Contingent Valuation Methods, Recreational value, Double, one- Half Bounded Dichotomous Choice Methods
  • Z. Farajzadeh *, S. Zarei Pages 193-224
    The Objective of the present study is to examine strengths, weaknesses, opportunities and threats concerned to Fars province agriculture and nonagricultural production cooperatives in providing goals of microfinance and job creation (employment). The data used for SWOT analysis comes from a survey of 40 cooperatives’ executive directors. Main and secondary factors were determined using Analytic Hierarchy Process. Internal and external factors evaluation matrix showed that cooperatives were in a moderate position in attaining the above mentioned goals. Pair-wise comparison revealed that opportunities with weight of 37 percent were the most important factors followed by weaknesses with weight of 31 percent. Strengths considered less important with weight of 9 percent and threats got weight of less than a quarter. Final scores obtained for secondary factors were used to determine strategy priorities and their contribution to strategy implementation. Based on the attractiveness score, an insignificant difference was found among strategies. Opportunities received the highest contribution to all strategies while the lowest contribution was assigned to strengths. It was also discovered that weaknesses were comparatively more important than threats. Among the opportunities’ “well-educated- experienced labor” and “government support for cooperatives and job creating activities” showed the highest contribution to strategies. The most significant factors of weaknesses and threats were “fluctuating and low output prices” and “lack of mechanism to accumulate cooperatives members’ saving”, respectively.
    Keywords: Microfinance, Employment, cooperative, Fars province
  • E. Ghorbanian *, A. Esmailie Pages 225-242
    Due to the status of Iranian pistachios in the world market and importance of the product in foreign exchange earnings, the study of the structure of the world market for taking more efficient measures and policies is essential. In this study, most of the importers of Iranian pistachio including the UAE, Germany and China considered. According to statistics, the role of America in the Emirates and Germany markets is trimmed and Iran has a monopoly. But in the Chinese market because the presence of America, there is an oligopoly. Therefore, in this study, demand in China market in the form of competitive Bertrand, Cournot and Stackelberg using a system of simultaneous equations was estimated. The recommendations were based on the results. Needed data were collected from FAO and World Bank. Finally some recommendations are made to strengthen Iranian situation in export market.
    Keywords: Pistachio, Iran, America, Bertrand, Cournot, Stackelberg
  • S. Hoseini, N. Shahnabati *, M. Abdollahi Pages 243-260
    This study to evaluate agricultural support policies in two forms budgetary and market supports from pistachio producers in the provinces of Iran during economic development Programs. In this study from total to ingredient procedure and data on five of the country’s economic development programs in order to evaluate distributional effects of support policies of pistachio producers in different provinces were used. The results of this study showed that the average budgetary supports in all provinces during economic development programs were positive and for fars, golestan and qom provinces have the highest value that indicate the more support and utilization of production subsidy inputs by mentioned provinces. Therefore the distribution and optimal allocation of budgetary supports in the country’s provinces can increase productivity of production subsidy inputs and thus it enhances the competitiveness power of pistachio producers on a global level. On the other hand, the average of market supports during this programs in all provinces is negative which indicates the lake of support in all the provinces of pistachio producers in the face of foreign competition and paying taxes were hidden by the pistachio producers.
    Keywords: Supportive Indicators of Producer, Budget Support, Market Support