فهرست مطالب

پیام باستان شناس - پیاپی 25 (بهار و تابستان 1395)

نشریه پیام باستان شناس
پیاپی 25 (بهار و تابستان 1395)

  • 159 صفحه، بهای روی جلد: 100,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1398/04/04
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حمیدحریریان *، عباس مترجم، مرتضی حصاری صفحات 1-16

    دشت میان کوهی گاورود با 985 کیلومتر مربع مساحت در قسمت شرقی زاگرس مرکزی در شمال شهرستان سنقر به لحاظ دارا بودن شرایط زیست محیطی مناسب استقرارهای زیادی در دوران روستانشینی (مس سنگی) را در خود جای داده است. ارتباط فرهنگی این دشت همواره با حضور گونه های سفالی منطقه ای (گودین)، سه گابی و دالمایی آشکار و همچنین، تکامل و هم زمانی فرهنگ های مس سنگی این منطقه با زاگرس مرکزی با توجه به میان کوهی بودن این دشت نمایان است. در این پژوهش، به تحلیل عوامل زیست محیطی مرتبط با الگوی استقراری پرداخته شده است. نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد که انتخاب محل استقرار در دشت گاورود تابع شرایط مناسب زیست محیطی، آب وهوایی و قابلیت زمین بوده است. بر این اساس، می توان دریافت که تراکم زیاد منابع آبی نظیر چشمه ها و سراب ها در دره های میان کوهی در گستره گاورود و پراکندگی آن ها، شرایط مساعدی را برای شکل گیری جوامع مس سنگی فراهم آورده است. همچنین، به نظر می رسد، نفوذ فرهنگ فرامنطقه ای دالما توانایی این دشت را در تامین مایحتاج زندگی و وارد عرصه ارتباطات فرامنطقه ای می کند.

    کلیدواژگان: زاگرس مرکزی، سنقر و کلیایی، حوضه آبریز گاورود، الگوهای استقراری، دوره مس و سنگ
  • لیلا گرگری *، حمیدرضا ولی پور، بهنام قنبری صفحات 17-28

    گورستان جیران تپه جزلان دشت در استان زنجان، شهرستان طارم و در نزدیکی روستای جزلان دشت قرار گرفته است. در نتیجه، دو فصل کاوش در این گورستان یافته های بسیار ارزشمندی از عصر آهن به دست آمد. این یافته ها سنت تدفین در این گورستان را منعکس می کنند که شامل زیورآلات، جنگ افزار و سفالینه ها می شوند. اگرچه تنها هشت گور در این گورستان کاوش شده، اما تنوع سفالینه ها از نظر فرم و تعداد قابل توجه است. در مجموع از کاوش جیران تپه 44 ظرف سالم به دست آمد که بر اساس شکل و فرم در 13 گونه طبقه بندی شدند. این گونه ها شامل دیگچه، فنجان، کاسه، ساغر، ملاقه، پیاله، خمره، ظرف کوچک با بدنه گرد و کف تخت، سبو، کوزه، لیوان و پارچ و ظروف لوله دار هستند. بعضی از این گونه ها خود به زیرگونه هایی تقسیم می شوند. این ظروف در رنگ های قهوه ای، خاکستری، سیاه، نخودی و اکثرا چرخ ساز هستند. سفال های خاکستری نسبت به دیگر سفال ها فراوانی بیشتری داشته و از کیفیت بالاتری نیز برخوردارند. بر اساس، مطالعه و مقایسه اولیه سفال ها، بین این محوطه و محوطه هایی همچون گودین، دیلمان، حسنلو، قلی درویش، خوروین، پردیس، گوی تپه، دین خواه، هفتوان، گورستان حسن بولاغی در استان زنجان و بسیاری از محوطه های دیگر عصر آهن شباهت و همسانی فراوانی دیده می شود. بیشترین شباهت با گورستان های عصر آهنی گیلان مانند مارلیک، قلعه کوتی و دیلمان دیده می شود. بر این اساس، می توان جیران تپه را گورستانی مربوط به عصر آهن I و II دانست. بر مبنای یافته های سفالی سطحی شواهی از استفاده از این گورستان در عصر آهن III نیز وجود دارد که درک صحت آن نیازمند کاوش های بیشتر است.

    کلیدواژگان: گورستان، عصر آهن، سفال، تدفین، جیران تپه جزلان دشت، مقایسه گونه شناختی
  • مریم دولتی *، فرناز عسکرکافی، پریسا نیکویی صفحات 29-49

    تپه صرم یکی از مهمترین محوطه های عصر آهن منطقه فلات مرکزی است. این تپه در 16 کیلومتری جنوب شرقی قم در بخش کهک قرار دارد. گورستان عصر آهن صرم از بزرگترین گورستان های شمال مرکزی ایران است. اشیاء فلزی از جمله یافته های مهمی هستند که از این گورستان به دست آمده است. در این پژوهش تمام اشیاء فلزی گورهای گورستان صرم که تا کنون معرفی نشده اند مورد مطالعه قرار گرفته است. نگارندگان در پژوهش پیش رو تلاش دارند تا از طریق معرفی، گونه شناسی و طبقه بندی اشیای فلزی گورهای صرم آن ها را مطالعه نمایند. اشیاء فلزی این گورستان به دو گروه جنگ افزارها و زیورآلات تقسیم می شوند. جنس بیشتر این اشیاء فلزی از مفرغ بوده و درصد کمتری نیز از جنس آهن هستند. روش بکار رفته در این پژوهش توصیفی-تحلیلی است. پس از معرفی، توصیف و طبقه بندی اشیاء فلزی، به مطالعه نوع، جنس، و فراوانی آن ها در گورها پرداخته شد و سپس با استفاده از مطالعات کتابخانه ای، این اشیاء با نمونه های مشابه در فلات مرکزی مقایسه شده اند. این پژوهش نشان می دهد اشیاء فلزی این گورستان از نظر جنس، فرم و تکنیک ساخت با اشیاء فلزی سیلک A، سیلک B، قیطریه و خوروین در عصر آهن جدید منطقه فلات مرکزی قابل مقایسه اند.

    کلیدواژگان: عصر آهن، گورستان صرم، اشیاء فلزی، جنگ افزار، زیورآلات
  • فرشاد میری، ناصر نوروززاده چگینی، علیرضا خسروزاده صفحات 51-68

    شهرستان رومشگان واقع در غرب استان لرستان، از مناطق تقریبا ناشناخته در باستان شناسی ایران است. با وجود این که در این منطقه آثار و استقرارهای متعددی از دوره اشکانی دیده می شود، اما تاکنون پژوهش و تحقیق هدفمندی در این رابطه انجام نشده است. یقینا مطالعه و بررسی این استقرارها می تواند افق روشن تری از وضعیت مادی-فرهنگی منطقه و همچنین چگونگی تعاملات فرهنگی آن با مناطق همجوار بدست دهد. بدین منظور، در این مقاله یافته های سفالی اشکانی به دست آمده از بررسی محوطه های استقراری رومشگان مورد مطالعه، گونه شناسی، مقایسه و تحلیل قرار گرفته اند که در نتیجه، آن چهار نوع سفال معمولی، جلینگی، منقوش و لعاب دار شناسایی شد. مطالعه و مقایسه تطبیقی سفال ها نشان می دهد که فرهنگ مادی این منطقه طی دوره اشکانی، با وجود تاثیرپذیری از برخی ویژگی های بومی-محلی، در نهایت بخشی از گستره فرهنگی غرب کشور به شمار می رود. از دیگر نتایج تحقیق روشن شدن ارتباط فرهنگ سفالگری این منطقه با حوزه های فرهنگی همجوار مانند: جنوب غرب، شمال غرب و بین النهرین است.

    کلیدواژگان: رومشگان، لرستان، استقرارهای اشکانی، سفال اشکانی، گونه شناسی سفال
  • رامین چهری *، یعقوب محمدی فر، اسماعیل همتی ازندریانی صفحات 69-87

    شهرستان هرسین یکی از مناطق زاگرس مرکزی است که دارای شرایط جغرافیایی و زیست محیطی مناسب مانند کوه ها، دره ها و منابع آبی فراوان برای تشکیل استقرار است. شواهد و یافته های باستان شناسی نشان می دهند که در دوره اشکانی، این منطقه مسکونی بوده است. در پژوهش پیش رو، این منطقه به دقت مورد مطالعه قرار گرفت و تعداد 30 محوطه شاخص اشکانی با سفال ها و داده های شاخص معرفی و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. در مجموع، تعداد 350 قطعه سفال نمونه برداری شد که 250 قطعه مربوط به دوره اشکانی و مابقی مربوط به ادوار پیشین و پسین بودند. در این مقاله، اطلاعات موجود پیرامون سفالینه های اشکانی منطقه ارایه شده و سپس، از طریق مطالعات مقایسه ای و گونه شناسی سفال ها، مشخص شد که داده های فرهنگی منطقه با نمونه سفال های هم زمان کدام مناطق زاگرس مرکزی شباهت دارند. ملاک شناسایی و طبقه بندی سفال ها، طبقه بندی ارایه شده برای سفال اشکانی طبق نظر ارنی هرینک است. بر طبق مطالعات انجام شده، سفال های اشکانی زاگرس مرکزی شامل گونه هایی خاص هستند که در اکثر محوطه های اشکانی منطقه شناسایی شده اند. مطالعه سفال اشکانی منطقه، نشان از همگونی سنت سفال گری منطقه با بسیاری از مناطق زاگرس مرکزی دارد که ارتباط فرهنگی و تجاری را می توان حاصل این همگونی دانست. منطقه هرسین نیز از این رویه جدا نبوده و سفال های آن با اکثر نقاط زاگرس مرکزی مشابه بودند. گونه های سفالی شاخص منطقه در دوره اشکانی را می توان در چهار گروه ساده، جلینگی، منقوش و لعاب دار طبقه بندی نمود.

    کلیدواژگان: زاگرس مرکزی، هرسین، بخش مرکزی، اشکانی، سفال جلینگی
  • حامد ذیفر، ایمان مصطفی پور، بهنام قنبری صفحات 89-110

    تپه کرسف، در جنوب غربی شهر کرسف و در شهرستان خدابنده استان زنجان قرار گرفته است. این اثر باقیمانده کوچکی است از تپه ای بزرگتر که متاسفانه در اثر فعالیت های انسانی از گذشته تا کنون، حجم بسیار کمی از آن باقی مانده است. به علت حجم بالای تخریب های صورت گرفته در محوطه و نجات بخش باقی مانده محوطه و جمع آوری حداکثر اطلاعات ممکن، تصمیم به کاوش در این محوطه گرفته شد. طی فعالیت های باستان شناختی در این محوطه، چند ترانشه و گمانه در ابعاد مختلف برای کاوش افقی و درک وضعیت معماری و نیز لایه نگاری و شناسایی تسلسل فرهنگی محوطه و نیز درک بهتر از وسعت محوطه و تشخیص هرچه بیشتر عرصه آن ایجاد گردید. با کاوش در این محوطه، شواهدی از آثار معماری از دوره میانی اسلامی (قرون ششم و هفتم هجری قمری) همراه با یافته های سفالی خصوصا سفال های با نقش کنده زیر لعاب های سبز و سفید و سفالی خاص از این دوره با عنوان سفال نوع گروس بدست آمد.

  • هایده خمسه *، زهرا فلاحی یارولی صفحات 111-124

    سیراف شناسنامه تاریخ دریانوردی ایران و معرف بخشی از هویت تاریخی و فرهنگی سرزمین ماست. حیات اقتصادی و اجتماعی این بندر مهم و مشهور در دوران رونق و شکوفایی، بیانگر تمدنی درخشان و پویا است که از دوره ساسانی تا چند قرن بعد از اسلام تداوم داشته است. تحولات صورت گرفته در دستگاه خلافت عباسی در قرون سوم و چهارم هجری قمری و تشکیل سلسله ایرانی آل بویه از دلایل این شکوفایی بوده است. در طول تاریخ جغرافیدانان، مورخان و جهانگردان مسلمان به دفعات از آن سخن گفته اند و به توصیف و تعریف آن پرداخته اند، و کاوش ها و بررسی های باستان شناسی زیر آب که اخیرا در آن صورت گرفته، به شناخت بیشتر این بندر باستانی کمک نموده است. شواهد تاریخی نشان می دهند که بیشترین مبادلات و رفت و آمدهای تجاری و فرهنگی در اقیانوس هند در سده های نخست اسلامی به سوی شرق دور و یا غرب این اقیانوس، از طریق خلیج فارس و دریای عمان صورت می گرفته است و فعال ترین مراکز تجاری آسیا و آفریقا و حتی مدیترانه، مراکز بندری مسلمانان از جمله سیراف بوده اند. در این مقاله قصد داریم تا به تحول این بندر و دلایل اوج و افول آن با مدارک باستان شناختی بپردازیم.

    کلیدواژگان: بندر سیراف، خلیج فارس، دریانوردی، دوره ساسانی، دوران اسلامی
  • جمال لحافیان *، علی بهنیا صفحات 125-142

    محوطه هایی از هنر صخره ای در جنوب شرقی کردستان و در شمال شرق شهرستان قروه در دامنه کوه های آتشفشانی جوان (سیاه و قرینه) کشف شده اند که برخی از جلوه های هنر صخره ای آن، حاوی عناصری مهم است که از لحاظ سبک کار و ریخت شناسی قابل مقایسه با سنگ نگاره های مناطق مختلف ایران و دیگر محوطه های کردستان است. برخی از این کنده کاری ها در چند دوره مختلف با هم پوشانی روی تخته سنگ ها صورت گرفته است. نقوش قروه شامل فنجان نماها در سبک های مختلف خطی، منفرد و گروهی، نقش های انسانی در ترکیب ها و حالت های گوناگون شامل صحنه های مختلف از جمله شکار با تیر و کمان، سوار بر اسب در حال شکار، رقص گروهی و حالت های مختلف دیگر و نقوش حیوانات از جمله بزکوهی، قوچ، میش، آهو، گوزن، گراز، شتر، مار، گربه سانان و همچنین، دیگر حیوان گونه ها و انسان گونه ها در فرم های گرافیکی و انتزاعی و اشکال هندسی و نمادها را به نمایش گذاشته اند.

    کلیدواژگان: هنر صخره ای، سنگ نگاره، شمال شرق قروه، استان کردستان، ایران
|
  • H. Hariryan *, A. Motarjem, M. Hesari Pages 1-16

    Gavroud mountain valleys plain in the east of central Zagros with an area about 985 km2 is located in the northeast of Sonqor and due to favorable environmental condition has embed numeral settlements in chalcolithic periods. The cultural relationships in this plain were revealed by potteries from regional cultures including Godin, She-Gabi and Dalma. Also this evidence indicates a parallel and convergence evolution in chalcolithic culture of the study area with central Zagros. This study investigates affecting environmental variables related to settlement patterns. Results revealed that settlement site selection in Gavroud plain in chalcolitic eras was affected by bioclimatic and environmental conditions and land use capability. It could be mentioned that high density of water bodies such as springs and streams flowing in mountain valleys provide suitable conditions for development of chalcolithic cultures. Also it is worth noting that the penetration of Dalma culture through the plain indicates the high potential of the area to provide human requirements and to formulate ultra-regional relationships.

    Keywords: Central Zagros, Sonqor, Kolyaiy, Gavroud Basin, Settlement Patterns, ChalcolithicPeriod
  • L. Gargari *, H.R. Valipour, B. Ghanbari Pages 17-28

    JeyranTappe Cemetery of Jezlandasht is located in Zanjan province, Tarom city, near the village of Jezlandashht. As a result of two exploratory excavations in this cemetery, valuable findings were obtained regarding to Iron Age. These findings reflect the burial tradition in the cemetery, including jewelry, weapons and pottery. Although only 8 graves have been explored in this cemetery, the variety of pottery related to their form is significant. Generally, 44 intact potteries were collected from JeyranTappeh Hills, which were classified into 13 species based on shape and form. These species include pots, cups, bowls, saucers, pots, jars, small containers with rounded bodies and flat floor, glasses, pots and tubular containers. Some of these species are divided in to sub-species. These containers are brown, gray, black, and mostly wheel maker. In terms of the number and quality of gray potteries, they have a higher number and quality than other pottery. Based on the study and comparison of the pottery, there are similarities between this site and the sites such as Godin, Dilman, Hasanlu, Gholi Darvish, Khorvin, Pardis, Gui Tappe, Dinkhah, Haphtvan, Hassan Bolaghi Cemetery in Zanjan Province and many other sites related to Iron Age. There are the most similarities between this site and other Iron Ages cemeteries such as Marlic, Ghale Coti and Dilaman. It is most similar to the Gilan Iron Age cemeteries, such as Marlik, Qaleh Kuti and Dilman. Based on all this information it can be said that JeyranTappe is related to Iron Age II. Based on the information obtained from the potteries it may be said that this cemetery was used in Iron Age II period.

    Keywords: Cemetery, Iron Age, Pottery, Burial, Jeyran Tappe of Jezlandasht, TypologicalComparison
  • M. Dolati *, F. Askarkafi, P. Nekouei Pages 29-49

    One of the most important Iron Age's sites in central plateau is Sarm hill. This site is located in 16 km South Eastern of Kahak district, county of Qom. Sarm iron age cemetery is one of the biggest cemeteries in the north central of Iran. Among the important findings of this cemetery are metal objects. In this study, all the metal objects of the cemetery were studied which have not been introduced so far. Accordingly, the current study tries to introduce typology and classification of metal objects of Sarm grave by studying them. Metal objects of the cemetery were divided into two groups i.e. weapons and ornaments. Most of these objects were made of bronze and a few of them were made of iron. The applied method in this research was descriptive-analytical. After the introduction, description and classification of these objects, the type, materials and frequency of them were studied; and afterwards, the objects were compared to the similar samples in central plateau using library study method. The result of the study showed that the materials, shape and construction methods of metal objects from Sarm cemetery are comparable with other cemeteries such as Sialk A, Sialk B, khurvin, Gheitarieh in new Iron Age of central plateau.

    Keywords: Iron Age, Sarm Cemetery, Metal Objects, Weapons, Ornaments
  • F. Miri *, N. Norouzzadeh Chegini, A.R. Khosrowzadeh Pages 51-68

    Rumshagan plain located west of Lorestan province, is one of the almost unknown regions in Iran's archeology. Despite the fact that in this area there are several works and settlements of the Parthian period, no targeted research has been carried out so far. Certainly, the study of these settlements can provide a clearer perspective on the material-cultural status of the region as well as how its cultural interactions with neighboring areas are. For this purpose, in this article, the findings of the Parthian potteries obtained from the survey of the enclosures of the Rumshagan settlements were studied, typology, comparison and analysis. As a result, four types of ordinary pottery, glossy, painted, and glazed were identified. The comparative study and comparison of pottery shows that the material culture of this region during the Parthian period, despite the influence of some indigenous local features, is ultimately part of the western cultural landscape of the country. Other research findings highlight the link between the culture’s pottery culture and neighborhoods, such as Southwest, Northwest, and Mesopotamia.

    Keywords: Rumshaghan, Lorestan, Parthian settlements, Parthian pottery, Pottery typology
  • R. Chehri *, Y. Mohammadifar, I. Hemmati Azandaryani Pages 69-87

    Harsin County is one of the central Zagros areas that have delicate geographical and biological conditions by having mountains, valleys, and lots of water sources to make settlements. Archeological discoveries and confirmations say this area has been a residential one in Parthian era. After researches and investigations of writers, 30 Parthian areas along with potteries and prominent data were analyzed. Sampling was done on a total of 350 potsherds, and as a result, 250 pieces belong to Parthian era and the rest belong to the former and later eras. In this article, information about Parthian potsherds was supplied and the conclusion was the resemblance of the cultural data of the area with the pottery samples of central Zagros, via the pottery typology and comparing studies. The criterion for identifying and classifying of potteries was based on Haerink’s ideology of classifying Parthian’s pottery. According to the studies, Parthian potteries of central Zagros include special types which were identified in majority of Parthian sits of the area. Studies show resemblance of pottery tradition in this area and many of central Zagros areas, and the cultural commercial relationships are the result of this resemblance. Harsin county is no different, so that it`s potteries resembled to most of the central Zagros’s. The prominent pottery types of the area in Parthian era can be classified in four groups of simple, engraved, enameled and clincky.

    Keywords: Central Zagros, Harsin, Central District, Parthian, Clincky Ware
  • H. Zifar *, I. Mostafapour, B. Ghanbari Pages 89-110

    Tappe Karasf which is laid on southwest corner of Karasf city is located in Khodabande county, Zanjan province. This site is part of a bigger mound that, unfortunately, most of it has been destroyed by human activities during last years. A salvage excavation was carried out during March and April 2016, because of massive destructions, and the mission was mainly concentrated on gathering maximum information. During this season of excavation, 3 trenches and 5 test trenches excavated to understand the architectural remains and cultural sequence of the site as well. Expedition managed to identify architectural remains belong to middle Islamic era (Sixth & Seventh Centuries A.H.) along with Islamic pottery herds, specially incised decoration under white and green glazes, and a particular type of pottery well known as Garrus ware

    Keywords: Zanjan, Khodabande, Karasf, Sixth & Seventh Centuries A.H., Incised Decoration underGlaze (Sgraffiato), Garrus Ware
  • H. Khamseh *, Z. Fallahi Yarvali Pages 111-124

    Siraf is the birth certificate of Iran's seafaring history and represents a part of the historical and cultural identity of our land. Economic and social life of this famous and important port in times of prosperity represents a brilliant and dynamic civilization which has been continued from Sassanid era to a few centuries after Islam. Developments in Abbasid Caliphate in the 3rd and 4th centuries and the formation of the Iranian Buyid dynasty have been one of the reasons for this flourishing. Throughout history, geographers, historians and Muslim tourists have repeatedly spoken of it and have to describe and define it, and underwater archaeological excavations and surveys that have been conducted in recent; has help to learn more about this ancient port. In this article, we intend to introduce and describe this port and study the reasons for the rise and fall it.

    Keywords: Sarif Port, Persian Gulf, Seafaring, Sassanid Era, Islamic Era
  • J. Lahafian *, A. Behnia Pages 125-142

    Some sites of rock art have been discovered in southeastern of Kurdistan and northeastern of Qorveh city on the foothill of young volcanic mountains (Siah and Gharineh) which some of its rock art manifestations contain important elements that in terms of work style and morphology are comparable to the petroglyphs of different regions of Iran and other areas of Kurdistan. Some of these carvings have been made in several different periods by overlapping on the boulders. Qorveh motifs include cupules in different styles, linear, single and group, human motifs in various combinations and modes, including various scenes such as hunting with a bow and arrow, horseman in a hunting mode, group dancing and other various modes and animal motifs comprising antelope, ram, ewe, deer, gazelle, boar, camel, snake, feliformia and also other animal-like and human-like which have been displayed in graphic and abstract forms as well as geometric shapes and symbols.

    Keywords: Rock Art, Petroglyph, Northeast of Qorveh, Kurdistan Province, Iran