فهرست مطالب

Applied Linguistics and Applied Literature: Dynamics and Advances - Volume:5 Issue: 2, Summer - Autumn 2017

Journal of Applied Linguistics and Applied Literature: Dynamics and Advances
Volume:5 Issue: 2, Summer - Autumn 2017

  • تاریخ انتشار: 1397/09/28
  • تعداد عناوین: 10
|
  • فرزاد سلحشور، پریا افسری * صفحات 7-14
    این تحقیق به بررسی نشانگرهای فراکلامی تعاملی در پایاننامه های علوم انسانی و علوم فنی می پردازد. بدین منظور 30 پایان نامه علوم انسانی و علوم فنی در 6 رشته به طور تصادفی از کتابخانه 5 دانشگاه انتخاب شدند. 5 پایان نامه در هر رشته در بازه زمانی 6 سال انتخاب شدند. این تحقیق فقط به بررسی بخشهای مباحثه و نتیجه گیری این پایان نامه ها پرداخت. به منظور بررسی نشانگرهای فراکلامی تعاملی مدل هایلند مورد استفاده قرار گرفت. نتایج این تحقیق نشان داد که درصد کلی نشانگرهای فراکلامی تعاملی در پایان نامه های علوم انسانی بیشتر از علوم فنی می باشد. در بین عناصر تحلیل شده در هر دو رشته، کلام محتاطانه (Hedge) بیشترین فراوانی را داشت، در حالیکه اشاره به خود (Self-mention) در علوم انسانی و نشانگر نگرش (Attitude marker) در علوم فنی کمترین فراوانی را به خود اختصاص دادند. نتایج این تحقیق حاکی از این مطلب است که آگاهی از نشانگرهای فراکلامی تعاملی می تواند کمک بسزایی به نگارش متون دانشگاهی بکند به این خاطر که این نشانگر ها به نویسنده کمک میکنند تا با خواننده تعامل برقرار کند و متن قابل فهمتر و منسجمتری ارایه دهد. نتایج این تحقیق کاربردهای آموزشی برای دانشجویان تحصیلات تکمیلی ارایه میدهد.
    کلیدواژگان: نشانگر های تعاملی، فراکلام، پایان نامه، علوم فنی، علوم انسانی
  • طاهر بن خلیفه * صفحات 15-46
    هدف این مقاله مطالعه چگونگی شکل گیری جهان بینی های نژادپرستانه در داستان «سگ قهوهای تیره» اثر استفان کرین است که در آن با بهره جستن از ارتباط نزدیک بین زبان و ادبیات، به مطالعه زبان شناختی بازسازی مفاهیم سیاه بودن و سفید بودن بر مبنای این فرض که نژادپرستی برساخت های اجتماعی، برهانی، و فکری است، پرداخته شده است. چنین مفهوم سه بعدی را می توان در قالب یک سه وجهی مشتمل بر نظام شناختی، جامعه، و گفتمان در نظر گرفت. با عنایت به تعریف گفتمان به عنوان فرآیند رمزگذاری و رمزگشایی معنا، متن این داستان در سطوح مختلفی از کاربرد زبان قابل استیفاد است که سه مورد را در برمیگیرد: 1- تحلیل بافتی که به مطالعه چگونگی کارکرد زمان، جا و شخصیت های داستان در هدایت صحنه نابرابری نژادی میپردازد؛ 2- تحلیل متنی که معطوف به نقش روایت در بازتولید نژادپرستی است؛ و 3- تحلیل هویت که هدف از آن مطالعه نحوه شکل گیری هویت نژادی در امتداد نسل هاست. نتایج نشان می دهد که اولا، بازنمایی شخصیت ها حاکی از ساختار دوگانی جامعه آمریکای جنوبی بر مبنای دون پایگی سیاهان و ارجمندی سفیدهاست. این ویژگی های اجتماعی حاصل کنکاش در بافت اجتماعی است. دوما، نحوه روایت کنش ها و رویدادهای داستان نشان دهنده توزیع نابرابر قدرت در بین سیاهان و سفیده است. نوعی عدم توازن قدرت در دوگانه تنبیه و اطاعت قابل مشاهده است. این وضعیت به واسطه نظام دوگانی جهان بینی ها یعنی برتری سفید و دون پایگی سیاه دوام می یابد. سوما، اثبات م گردد که جهان بینی های نژادپرستانه و روابط نژادی با توجه به هم آمیزی در سطح خانواده، تکامل جامعه، و قوانین آن، در گذر از نسلی به نسل دیگر ظهور و بروز می یابد.
    کلیدواژگان: گفتمان ادبی، نژادپرستی، جهان بینی ها، سفید پوستی، سیاه پوستی، و برده داری
  • کامران جانفشان *، محمد مهدی پوریان صفحات 47-60
    مطالعه حاضر بر آن است تا تاثیر جنسیت را بر توانایی درک مطلب زبان آموزان ایرانی مورد بررسی دقیق قرار دهد. برای این منظور، چهار مهارت موردنظر در فرایند درک مطلب انتخاب شدند. سپس، تعدادی متن انتخاب گردید تا زبان آموزان به سوالات درک مطلب آن پاسخ دهند و بدین طریق مهارت های موردنظر، مورد ارزیابی قرار گیرند. دانش آموزان شرکت کننده در این مطالعه، متشکل از 88 زبان آموز سطح متوسط به بالا در رده سنی بزرگسال بودند که در 2 گروه 44 نفری مختلط قرار گرفتند، به نحوی که ابتدا بر طبق آزمون نلسون مرتب سازی انجام شده و سپس آماده آزمون درک مطلب شدند. مقایسه شاخص میانه دو گروه در مهارت های موردنظر به واضح گویای این است که در دو مورد از مهارت ها، یعنی ایجاد یک رابط منطقی و درک حالت، تن صدا، یا تاثیر متن قرائت، تفاوت های قابل توجهی از نظر عملکردی بین زنان و مردان وجود دارند، به طوری که در مهارت اول، مردان عملکرد بهتری نسبت به زنان داشته و در مورد مهارت دوم، زنان عملکرد بهتری نسبت به مردان داشته اند.  در مورد دو مهارت دیگر، یعنی درک ایده اصلی متن قرائت و حدس زدن معنی از روی محتوا، تفاوت های قابل توجهی وجود نداشته است.
    کلیدواژگان: تفاوت های فردی، جنسیت، زبان آموزان EFL ایرانی، مهارتهای خواندن
  • داود کوهی * صفحات 61-80
    در پرتو تلاش های تحسین برانگیزی که ماهیت اجتماعی و بین فردی گفتمان های علمی را مورد کنکاش قرار داده اند، ماهیت تعاملی این نوع گفتمان ها و همچنین زوایای گوناگون کارکردهای اجتماعی، فرهنگی و تاریخی گفتمان علم بر همگان آشکار شده است. آشکار شدن این زوایا منجر به درک این امر شده است که گفتمان علم بخشی لاینفک از شبکه های پیچیده تعامل اجتماعی بشر است. بر اساس رویکرد مذکور، مقاله حاضر تلاش نموده است تا ناهمگنی و پیوندخوردگی گفتمان علم با گفتمان های غیر علمی را مورد توجه بیشتر قرار داده و برخی از این گفتمان ها را شناسایی کند. درک این پیوندخوردگی به مولف مقاله حاضر کمک نموده است تا چهارچوبی اولیه از نحوه تعامل گفتمان علم با گفتمان های غیرعلمی ارائه داده و در پرتو مفهوم بینامتنیت به چگونگی نفوذ ویژگی های سبکی، ژانری و سیاقی گفتمان های غیرعلمی در گفتمان علمی بپردازد. در نهایت دربرداشتهای آموزشی رویکرد فوق برای آموزش زبان انگلیسی با اهداف ویژه مورد بحث قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: پیوندخوردگی، گفتمان علمی، بینامتنیت، آموزش زبان انگلیسی با اهداف ویژه
  • زهرا محمدیان، شیوا صباغ شبستری * صفحات 81-90
    یادگیری «همایندها» به عنوان یکی از حوزه های مشکل ساز در آموزش زبان دوم به شمار میرود و اگر فردی متمایل به تقویت توانایی هایش در یک زبان خارجی باشد، دقت در استفاده از همایند یکی از مسائل مهم می باشد.  این تحقیق نقش تقویت ضمنی درونداد در همایندهای گرامری بر زبان آموزان ایرانی را مورد مطالعه قرار داده است. دو گروه زبان آموز دبیرستانی سطح متوسط در یک موسسه آموزش زبان خارجی در این تحقیق مورد مطالعه قرار گرفتند. یکی از گروه ها به عنوان گروه کنترل و دیگری به عنوان گروه آزمایشی. ابتدا یک پیش آزمون چهار گزینه ای برای هر دو گروه در نظر گرفته شد. سپس ده جلسه تدریس به گروه آزمایش با برجسته کردن همایندهای گرامری در متنها صورت گرفت. در وهله آخر «پس آزمون» بر روی هر دو گروه انجام شد و نتایج آن به وسیله تی تست، مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که تفاوت قابل توجهی میان دو گروه وجود ندارد.  یافته ها حاکی از آن است که تقویت ضمنی همایندها مزیت چندانی برای زبان آموزان ندارد.
    کلیدواژگان: تقویت درونداد، همایندهای گرامری، ضمنی، آشکار، زبان آموز، مکاتبه
  • امیررضا نعمت تبریزی، فاطمه زنونی واحد * صفحات 91-100
    زبان آموزان خوب از یک سری استراتژی ها استفاده می کنند و زمانیکه آزمون های زبانی مد نظر می باشند این استراتژی ها همراه با نوعی آزمون آگاهی می تواند نتایج بهتری برایشان داشته باشد. از میان چنین آزمون هایی، آزمون تافل اینترنتی کابوسی برای زبان آموزان ایرانی می باشد، چرا که برای ادامه تحصیل نیازمند نتایجی مطلوب می باشند. بنابراین در این تحقیق بر آن شدیم تا نوعی آگاهی درباره نوع سوالات تافل اینترنتی به وجود آوریم تا همراه با یادگیری همبسته مهارت ها و استفاده از استراتژی های مناسب راه را برای بدست آوردن نتایج مطلوب هموار کنیم. علاوه بر این بر آن شدیم تا دریابیم که آیا سطح دانش زبان به تنهایی کفایت می نمود یا استراتژی ها نقش  مهمتری ایفاد می کرد. بنابراین 34 داوطلب آزمون تافل اینترنتی (18 نفر سطح متوسط و 16 نفر سطح پیشرفته) یکبار در امتحان آزمایشی شرکت کردند و سپس در یک دوره یادگیری استراتژی های مربوط به بخشهای مختلف تافل حضور یافتند بدون اینکه آموزشی درباره خود زبان انگلیسی داشته باشند. سپس هرکدام مصاحبه شدند تا درباره استراتژی های مورد استفاده خود توضیح بدهند و بعد از اتمام دوره در امتحان آزمایشی دیگری شرکت کردند. نتایج بدست آمده حاکی از مفید بودن آموزش استراتژی است که وابسته به سطح زبانی نمیباشد. از میان استراتژی های دوازده گانه، هدف گذاری، روش های پوششی، در نظر گرفتن متن، همراه با تمارین دوره ای و روش های جبرانی از بهترین استراتژی های مورد استفاده بودند.
    کلیدواژگان: تافل اینترنتی، آزمون آگاهی، استراتژی های زبان آموزی، تمرین دورهای، استراتژی های ترکیبی
  • سعید تکی، ساناز جعفری * صفحات 101-111
    نرم افزار کامپیوتری Mnemosyne نوعی فلش کارت است که فرایند یادگیری فراگیران را بهینه می کند. مطالعه حاضر به منظور بررسی میزان استفاده از Mnemosyne برای کمک به زبان آموزان EFL انگلیسی به عنوان زبان خارجی در سطح کالج برای بهبود یادگیری واژگان با استفاده از تکرار فاصله دار انجام شد. برای این منظور، 60 نفر از دانش آموزان سطح متوسط بر اساس عملکرد آنها در آزمون مهارت انتخاب و به دو گروه آزمایش و کنترل (هر گروه شامل 30 نفر) تقسیم شدند. از شرکت کنندگان گروه آزمایش خواسته شد از Mnemosyne در رایانه ها، تلفن های همراه، یا سایر دستگاه های خود استفاده کنند. آنها فرصت استفاده از تعداد زیادی از فلش کارت های رایگان در موضوعات مختلف داشتند و کاربران توانستند بر اساس موضوعات مختلف فلش کارت خود را بسازند. گروه کنترل دستورالعمل ها را از طریق روش آموزش متداول دریافت کرد. پس آزمون برای شرکت کنندگان هر دو گروه به منظور بررسی یادگیری واژگان ارائه شد. نتایج آزمون مستقل t روی نمرات پس آزمون دو گروه اختلاف معنی داری را بین نمرات گروه آزمایش و گروه کنترل نشان داد. Mnemosyne در این مطالعه باعث بهبود قابل توجه عملکرد دانش آموزان در یادگیری واژگان گردید.
    کلیدواژگان: زبان آموزی به کمک رایانه، فراگیری زبان انگلیسی به عنوان زبان خارجی، فلش کارت، نرم افزار فلش کارت، یادگیری واژگان
|
  • Bahram Behin * Pages 1-5
    Our Journal's tendency towards the real world in applied linguistics and literary studies should have significant epistemological and methodological consequences in researching the fields. The interest in the real world makes the problems we may have in our everyday lives our 'points of departure' in research. According to my experience of research in our universities throughout their history, researchers in both applied linguistics and literary studies have attributed great significance to ‘learning’ theories giant scholars have formulated and their main job has been to put the theories to use in the Iranian context for the purpose of teaching English language and literature. The assumption that researchers should confine themselves to theories, frameworks, methodologies and the use of instruments that are of positivistic nature is a dominant characteristic in the Iran context. The paradigm shift, as I understand it, is required firstly as a turning away from linguistics as a science and the unlearning of linguistic theories because no linguistic theory is comprehensive enough to provide us with a real world description of language; new ways of analyzing and understanding language are needed. According to this view, applied linguistics should not be confined to ‘language teaching.’ Its function should be ‘language teaching in the context of the real world,’ although, according to Rajagopalan (2004, p. 415), “There is still a long way to go and many stubborn resistances … to be overcome.”
    Keywords: Editorial, Giants, Unlearning, Paradigm shift, Applied Linguistics, Real world
  • Farzad Salahshoor, Parya Afsari * Pages 7-14
    This study is a corpus-based study of interactional metadiscourse in natural and social science master theses. For this purpose, 30 natural and social science master theses in six disciplines were randomly selected out of the library of five universities. Five master theses were selected in each discipline, in a period of six years (2010-2016).This study analyzed only the discussion and conclusion sections of master theses. To investigate interactional metadiscourse, Hyland’s (2005) classification was used. The results of this study demonstrated that the percentile proportion of total interactional metadiscourse markers in social science master theses was more than natural science master theses. Among the analyzed resources, hedges was the most frequent role in both corpora while attitude markers in social science and self-mention in natural science was the least favored role. The results of the present study suggested that being aware of interactional metadiscourse markers can shed light on the way of writing of academic texts because these markers help writers to negotiate with their readers and make the text more comprehensible and coherent. The results of the present study might offer pedagogical implication of this aspect of metadiscourse for postgraduate students.
    Keywords: Interactional markers, Master thesis, Metadiscourse, Natural science, Social science
  • Taher Ben Khalifa * Pages 15-46
    This paper deals with the study of how racist ideologies are constructed in Crane’s “A Dark Brown Dog” using the CDA framework. Benefitting from the approaching between literature and linguistics, it focuses on the linguistic examination of the (re)construction of whiteness and blackness based on the assumption that racism is: a social, a discursive, and an ideological construct. This tri-dimensional construct is treated within a theoretical triangulation ranging from cognition, society, and discourse. Based on the view of discourse as a process of coding and decoding of meaning, the text of this story is explored at various levels of language use: a) contextual analysis focuses on the study of how the depiction of the setting and the characters serves to draw the scene of racial inequality; b) textual analysis deals with the way narration contributes to the (re)production of racism; and c) identity analysis is devoted to the study of how racial identity evolves across generations. The results showed that: first, the representation of the characters highlights the binary structure of the southern American society marked by the inferiority of the blacks and the superiority of the whites. Second, the way actions and events are narrated reflects the unequal distribution of power between blacks and whites. The existing asymmetry of power is traced in the duality of punishment and obedience. Third, the racist ideologies and race relations evolve across generations depending on: the amalgamations happening at the family level, the evolution of society, and the evolution of its legislations.
    Keywords: Literary discourse, racism, ideologies, whiteness, blackness, slavery
  • Kamran Janfeshan *, Mohammad Mahdi Pourarian Pages 47-60
    The present study was an attempt to investigate the impact of gender on using reading subskills and reading comprehension skill of Iranian EFL learners. To this end, four subskills involved in the reading comprehension process were selected. Then some reading passages whose comprehension questions were believed to measure the intended subskill were chosen. Eighty-eight EFL adult upper-intermediate learners forming two groups of forty-four males and females participated in the present study. At first, they were homogenized through a Nelson test and then made to sit for a reading comprehension test. The comparison of the means of the two groups in the subskills clearly showed that, in two of the subskills, i.e. making a logical inference and understanding the mood, tone, or impression of a reading passage, males and females differed significantly with males outperforming the females in the first subskill and females outperforming the males in the second one. However, no significant differences were found in the other two sub-skills, i.e. getting the main idea of a reading passage and guessing the meaning from context.
    Keywords: Individual differences, Gender, Reading Sub-skills, Iranian EFL Learners, Study skills
  • Davud Kuhi * Pages 61-80
    In light of a large number of admirable attempts which look at scientific discourse from social, dialogic and interpersonal points of view, the propositions which consider scientific discourse as an interactive endeavor are now well-established. By the force of our social constructivist gyrations, we have developed glimpses of a social, cultural and historical dimension in which the discourse of science operates. These glimpses indicate us how much the discourse of science is part of complex webs of human’s social interaction. Recognizing this social, cultural and historical nature, the present paper attempts to highlight the heterogeneity and hybridity of scientific discourse and indicate a number of ways scientific discourse is influenced by non-scientific discourses. Recognition of this hybridity helps the author develop a preliminary framework based on the concept of vertical intertextuality and reveal how modern scientific discourses borrow generic, stylistic and rhetorical conventions of non-scientific discourses. The paper is concluded with some of the implications of the developed perspective for ESP pedagogy and suggesting a number of genre-related, style-related and register-related pedagogic tasks.
    Keywords: Hybridity, Scientific Discourse, Intertextuality, ESP Pedagogy, Genre
  • Zahra Mohamadian, Shiva Sabbagh Shabestari * Pages 81-90
    Collocation is known as one of the most problematic areas in learning a second language and it seems that if one has tendency to improve his or her communication ability in another language, the elaboration of collocation using competence is among the most important issues. This study investigated the role of implicit input enhancement in teaching grammatical collocations for Iranian EFL learners. Two groups of Iranian intermediate EFL high school students in a language institute in Ardebil participated in this study. One group was assigned as control group and the other as experimental that received treatment sessions. A Twenty-item multiple choice pre-test was administrated at first for both control and experimental groups. 10 session of treatment through bolding the target grammatical collocations in the reading passages were provided for experimental group. Post-test was administrated for both control and experimental groups after treatment sessions. The scores of post-test were analyzed using t-test. The results of t-test showed that there is no significant difference between two groups. The findings demonstrated that enhancing the collocational input is not significantly beneficial for EFL learners.
    Keywords: Input enhancement, Grammatical collocations, Implicit, Explicit, EFL learners, communication
  • Amirreza Nemat Tabrizi, Fateme Zununi Vahed * Pages 91-100
    Good language learners slot in a repertoire of strategies and when language tests are at stake, test-taking strategies and test-wiseness pave pay to a prolific outcome. Among such tests, TOEFL iBT seems to be a prerequisite to academic success and a nightmare many Iranian students struggle with. Therefore, the aim of the present study was to raise awareness about the type of questions in iBT, brush up the necessary skills integratively and help them employ strategies that can facilitate optimal results during the preparation course and as they were taking the test. Furthermore, we intended to investigate if the level of proficiency alone was sufficient or strategies played a more important role. Therefore, 34 iBT candidates (18 intermediate and 16 advanced) sat an iBT test and later took part in special strategy training courses. They were interviewed on the effectiveness of the strategies during the course and after they sat the second exam. As the results revealed, there was a significant difference between the two sets of exam results and being test-wise and the strategies of goal setting, covering, interleaving and considering the context along with spaced practice and compensation strategies helped the candidates perform better without further language classes.
    Keywords: Test-wiseness, Learner strategies, Spaced practice, Interleaving, TOEFL iBT
  • Saeed Taki, Sanaz Jafari * Pages 101-111
    The Mnemosyne computer software is a flash-card aid, which optimizes learners’ learning process. The current study was conducted to evaluate the extent to which Mnemosyne can assist college-level Iranian EFL learners to improve their vocabulary learning by utilizing spaced repetition. For this purpose, 60 intermediate-level EFL learners were chosen based on their performance on a proficiency test. Then, they were divided into two equal-sized experimental and control groups, each consisting of 30 participants. The participants of the experimental group were asked to use Mnemosyne on their own computers, their cell phones or other devices. They had opportunity to use numerous numbers of free flashcards on various subjects and users could build their own on different topics. The control group received instructions through conventional teaching methodology. The posttest was given to the participants of both groups in order to check the students’ vocabulary learning. The results of independent sample t-test between the posttest scores of the two groups showed a significant difference between the scores of the experimental group and those of the control group. The results demonstrated that Mnemosyne significantly improved students’ performance in vocabulary learning.
    Keywords: Computer-Assisted Language Learning (CALL), EFL Learner, Flash-card, Mnemosyne Software, Vocabulary Learning
  • Ghader Razmjou * Pages 113-115
    Ecolinguistics: language and ecology delivers an overall view and a critical approach on ecolinguistic studies. This book is an excellent resource to students, researchers, linguists and those working in the area of discourse analysis as well as ecology. The book claims presenting a news course for ecolinguistics including a framework for understanding the theory of ecolinguistics, exploration of consumerism, and discourse analysis of texts of different types. In reviewing this book, the principal criteria included content, organization, theories and reference sources.
    Arran Stibbe, the author of the book, is a Reader in ecological Linguistics at the University of Gloucestershire where he teaches ecolinguisstics, discourse analysis, ethics and language and communication for leadership. His research and teaching examines how language encodes the stories we live by, and shapes how we see ourselves and our relationship with other animals and the earth. This involves linguistic analysis of a wide range of discourses, from advertising which encourages people to buy unnecessary and ecologically damaging products, to the inspirational language of nature writing.
    Keywords: ecology, language, Stibbe, critical approach, Book Review
  • Bahram Behin Pages 117-120
    Peter Mühlhäusler is the Foundation Professor of Linguistics at the University of Adelaide, and Supernumerary Fellow of Linacre College, Oxford. He has taught at the Technical University of Berlin and in the University of Oxford. He is an active researcher in several areas of linguistics, including ecolinguistics, language planning, and language policy and language contact in the Australian-Pacific area. His current research focuses on the Pitkern-Norf'k language of Norfolk Island and Aboriginal languages of the West Coast of South Australia. His recent book publications are Pidgin and Creole Linguistics, Language of Environment-Environment of Language, Early Forms of Aboriginal English in South Australia (with Foster and Monaghan), and Herrmann Koeler's Adelaide-Observations on Language and Culture of South Australia. He continues to publish on theoretical and applied ecolinguistics. JALDA's Editor in Chief, Dr. Bahram Behin has sat, in an online chat, with professor Mühlhäusler on the issue of ecolinguistics and its relevence to the studies of language and language teaching.
    Keywords: Peter Mühlh?usler, Interview, Ecolinguistics, Aboriginal languages, JALDA