فهرست مطالب

مطالعات شبه قاره - سال نهم شماره 31 (تابستان 1396)

نشریه مطالعات شبه قاره
سال نهم شماره 31 (تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/07/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مهدی احمدی*، سیدکاظم موسوی صفحات 9-26
    وجود پایانی برای هستی، از مهمترین درگیری های ذهنی انسان است. این دغدغه ذهنی، به نوعی در اسطوره ها نمود یافته است. بررسی نگرش به پایان جهان در اسطوره های ایران، هند و اسکاندیناوی، محور اصلی این پژوهش است. در این بررسی فرض بر این است با وجود تفاوت های ظاهری، این سه اسطوره اغلب دارای ساختار و بن مایه های مشترکی هستند. باور به دوری بودن آفرینش اساس وجود قیامت در هر سه اسطوره است؛ آفرینش از یک نقطه شروع می شود، از عصری طلایی عبور می کند و در طول زمان، به فرتوتی دچار می شود. خدایان با از بین بردن جهان فرتوت، جهانی نو و تازه می آفرینند. این فرتوتی در ایران به کامل شدن آفرینش منتهی می شود، در هند باعث از بین رفتن همه چیز و خلق دوباره کاینات می شود. در اسکاندیناوی، با از بین رفتن جهان و خدایان، دو انسان نجات می یابند و نسل جدید بشر، هستی می یابد. چرخه مرگ و آفرینش چرخه ای دایمی است و پایان جهان، پایان آفرینش نیست. در پایان جهان، با رسیدگی به اعمال انسان، بر دوری بودن این چرخه تاکید می شود. در این تحقیق کلیت اسطوره ها به صورت تحلیلی مقایسه ای بررسی شد و شباهت ها و تفاوت ها مشخص گردید.
    کلیدواژگان: ایران، هند، اسکاندیناوی، اسطوره، پایان جهان
  • وحید پورشهابی*، نورمحمد یعقوبی، علیرضا نادریفر صفحات 27-44
    ارتقاء میزان رفاه بشر و همچنین افزایش یکپارچگی های اجتماعی، همواره مورد توجه محققین و سیاستمداران و مردم کشورهای مختلف بوده است. کشور هند، به عنوان یکی از بزرگ ترین دموکراسی های جهان، می تواند محل توجه محققان جهت مطالعه تعامل توسعه و نابرابری های اجتماعی گردد. در این مقاله، پس از تبیین مفاهیم دموکراسی و شاخص توسعه انسانی، زمینه ها و علل توسعه سیاسی هند مورد توجه قرار گرفته و در نهایت، رابطه بین دموکراسی و توسعه انسانی بررسی شده است. روش انجام این پژوهش توصیفی-تحلیلی است و داده های این پژوهش از گزارش 2014 توسعه انسانی ملل متحد و گزارش های رتبه دموکراسی کمبل و همکارانش، بدست آمده است. جهت تجزیه و تحلیل داده های این تحقیق از آزمون همبستگی پیرسون در نرم افزار تحلیل آماری SPSS 19 استفاده شده است. نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد که بین دموکراسی در هند و شاخص توسعه انسانی این کشور رابطه معناداری وجود ندارد اما دموکراسی در این کشور دارای روندی رو به رشد می باشد.
    کلیدواژگان: دموکراسی، شاخص توسعه انسانی، هند
  • جلال جعفرپور بیجاربنه*، ساسان طهماسبی صفحات 45-62
    در فاصله زمانی قرن پانزدهم تا هجدهم میلادی گروه های مختلفی از جمله شعرا، صوفیان، علما و دانشمندان ایرانی راهی هند شده و منشا خدمات شایانی در شبه قاره هند گردیدند. تحولات سیاسی گیلان در دوران صفوی بویژه دوره شاه تهماسب و شاه عباس اول سبب شد تا گروهی از بزرگان این خطه راهی دیار مهاراجه ها شوند. این تحقیق تلاش دارد در کنار شناسایی اجمالی 37 نفر از مهاجران گیلانی شمال هند به معرفی 15 نفر از مهاجران گیلانی دکن، بخصوص محمود گاوان وزیر شیعی و قدرتمند دوره بهمنیان، پرداخته و نقش آنان در دولت های مسلمان فارسی زبان دکن را مورد بررسی قرار دهد. سفر محققان به جنوب هند و استفاده از روش توصیفی- تحلیلی و به کارگیری اسناد و مدارک مبنای شیوه کار این پژوهش قرار گرفته است. اطلاعات به دست آمده نشان می دهد که حضور محمود گاوان گیلانی در دربار بهمنیان و پادشاهانی همچون احمد شاه بهمنی، محمد قطب شاه و علی عادل شاه در جذب این مهاجران به دکن نقش بسزایی داشته است.
    کلیدواژگان: گیلان، هند، مهاجران، دکن، محمود گاوان
  • زینب شیخ حسینی * صفحات 63-78
    شبه قاره هند که امروز شامل چند کشور است بزرگترین شبه قارهموجود در جهان و دومین کشور پرجمعیت پس از چین است و تمدن آن یکی از قدیمی ترین تمدن های بشری می باشد.جمعیت فراوان،تنوع ادیان، آب وهوا، گیاهان ، جانوران و... سبب به وجود آمدن پدیده های شگفت انگیز در هند شده است؛ از این رو از دیرباز این کشور را سرزمین عجایب نامیده اند. فردوسی و اسدی نیز در آثار خود همواره به شگفت بودن این سرزمین اشاره داشته اند. در پژوهش حاضر سعی بر این است تا با مطالعه گرشاسب نامه و شاهنامه ، شگفتی های این سرزمین را به روش تحلیل محتوا مورد بررسی قرار داده تا به این سوال پاسخ دهیم که آیا عجایب این سرزمین در دو اثر به صورت یکسان جلوه گر شده است؟ و فردوسی و اسدی کدام یک از شگفتی های سرزمین هندوستان را در آثار خودنمایان ساخته اند؟
    بررسی های این مقاله نشان می دهد که شگفتی ها ی هند در گرشاسب نامه به علت آمیختگی آن با افسانه ها واساطیر ، بیشتر از شاهنامه جلوه گر شده است در حالی که در شاهنامه فردوسی بعد حماسی و پهلوانی اثر مانع از پرداختن به افسانه ها شده و تنها در داستان کید هندی به چند شگفتی اشاره شده است.
    کلیدواژگان: هند، شگفتی، گرشاسب نامه اسدی توسی، شاهنامه فردوسی
  • محمدحسین ریاحی، سیداحمد عقیلی * صفحات 79-96
    موضوع پژوهش حاضر، ارزیابی نکات مهم در شکل گیری و تحلیل تاریخ نگاری های محلی شبه قاره به زبان فارسی در دوره زمانی( 613-1150 ق) هست. با توجه به فقدان پژوهش مجزا در باب تاریخ نگاری محلی فارسی شبه قاره در مقطع زمانی مذکور، می توان به اهمیت و ضرورت پژوهش حاضر آگاه گردید. مقاله به روش توصیفی-تحلیلی ؛ وجوه و ویژگی های مهم تاریخ های محلی فارسی در ایالات شبه قاره در دوره زمانی موردنظر را موردبررسی قرار می دهد. نتایج تحقیق بیانگر آن است که بیشتر این آثار در قالب فتح نامه ها، تاریخ های سلسله ای- محلی و فرهنگ نامه ها تدوین شده اند. مهم ترین علل شکل گیری این آثار نیز توصیه حاکمان منطقه ای و یا سلسله های محلی ، به جهت تبیین موقعیت و اقتدار و نشان دادن قلمرو نفوذ و اقداماتشان بوده است . به همین دلیل عمده گونه های محلی نگاری بر اساس شیوه تاریخ نامه حکومت های منطقه ای نگارش یافته است. سرزمین ایران نیز به جهت آنکه مهم ترین واسطه فرهنگی میان جهان اسلام و شبه قاره بوده بیشترین تاثیر را به لحاظ فرهنگی در این سرزمین داشته است.
    کلیدواژگان: تاریخ نگاری محلی، شبه قاره، زبان فارسی، سبک و محتوی
  • احمد ملایی*، محمد علی محمودی، محمد علی زهرازاده صفحات 97-120
    ایران و هند، جدای از اشتراکات مهم در ساختارهای تاریخی و فرهنگی، از حیث حضور استعمار، چه مستقیم و چه غیر مستقیم دارای نقاط مشترک هستند. حضور بریتانیا در هند و ورود متفقین در ایران نمونه ایی از حضور استعمار است. در این مقاله با روش تحلیلی و توصیفی ، ابتدا گفتمان پسااستعماری از منظر نظریه پردازان این حوزه تبیین شده و سپس داستان های مترجم دردها از جومپا لاهیری، رمان شوهر دلخواه از ویکرام ست از ادبیات هند و رمان سووشون سیمین دانشور در ادبیات داستانی معاصر ایران، مورد مطالعه قرار گرفته است. نویسندگان ادبیات داستانی معاصر این دو کشور با مقوله ی استعمار و فضای پس از آن، برخوردها و بازنمایی هایی داشته اند که یک گفتمان مشترک را می توان در آن مشاهده کرد. بازنمایی دوگانگی فرهنگی یا ((دورگه بودگی))، تاثیرات زبان، جلوه های قدرت طلبی استعمارگران، تاکید بر سنت ها و اصالت ها به منظور مقاومت فرهنگی، به تصویر کشیدن زندگی فرودستان و به حاشیه رانده شدگان، از خود بیگانگی فرهنگی و اختلافات و آشوب داخلی از محورهای مشترک در این آثار هستند که از دیدگاه پسااستعماری قابل مطالعه است.
    کلیدواژگان: ادبیات داستانی ایران و هند، پسااستعمار، مترجم دردها، شوهر دلخواه، سووشون
  • نیره سادات همزه عراقی، علی محمد موذنی* صفحات 121-136
    این مقاله به بررسی احوال و برخی آثار شیخ عبدالقادر گیلانی عارف سده ی پنجم می پردازد که پیروان بسیاری در شبه قاره و مخصوصا کشور هندوستان دارد. از جمله آثار او الغنیه الطالبی، رسائل، فتوح الغیب و سرالاسرار می باشد. یکی از مهمترین دلایل پرداختن به این موضوع آن است که قادریه با این که یکی از نخستین طریقه های منظم صوفیانه در اسلام است ولی در مجموع با فقر شدید کارهای تحقیقی رو به رو است و عقاید و باورهای آنان به مراتب بیشتر از آن که غیر اسلامی باشد اسلامی است و حتی خود مدعی هستند بهترین گروه مسلمانان و مومنان واقعی آنان هستند و با این وجود ناشناخته باقی مانده اند . لزوم این تحقیق آنکه سلسله قادریه در شبه قاره، یکی از سلسله های پرطرفدار است. با این وجود آثار و احوال شیخ شناخته شده نیست و بیشتر به زبان عربی است و تنها از رسوم عارفانه این سلسله پیروی می شود. در این تحقیق سعی می شود که جلوه ای روشن تر از بنیان گذار طریقت قادریه، آثار و احوالش به پیروان او و محققین ارایه شود. در این پژوهش به دلیل بنیادی بودن آن از روش کتابخانه ای و میدانی استفاده شده است.
    کلیدواژگان: شیخ عبدالقادر گیلانی، عارف، قادریه، هند
  • مریم یزدان پناه*، فاطمه کاتب، ابوالقاسم دادور صفحات 137-157
    آبانیندرانات تاگور (1871-1951) نقاش و نویسندهء معروف و برادرزادهء شاعر برجستهء هندی رابیندرانات تاگور مکتب جدیدی با عنوان مکتب بنگال را در نقاشی بنیان گذاشت و به عنوان پدر هنر مدرن هند شناخته شد. با توجه به شناخت کمی که در حوزه هنر از نقاشان شرقی من جمله نقاشان هندی وجود دارد پژوهش حاضر سعی کرده است تا به بررسی موضوعی، محتوایی و تکنیکی نقاشی های آبانیندرانات تاگور، تاثیراتی که این هنرمند از آثار و سبک های هنری گذشته گرفته و تاثیراتی که بر نسلهای آینده هنرمندان هندی گذاشته، بپردازد. همچنین با توجه به نظریه بیش متنیت ژرارژنت سعی شده است تا پیش متن های آثار و نحوه ارتباط آثار این هنرمند با یکدیگر مشخص گردد. روش گردآوری اطلاعات اسنادی است و شیوه کار توصیفی و تحلیلی می باشد. نتایج به دست آمده از بررسی آثار آبانیندرانات تاگور حاکی از وجود بینا متن های قوی بین آثار و خلق هدفمند آثار بر پایه پیش متن های گذشته است. نتایج همچنین نشانگر آن است که او شیوه های رایج غربی را تغییر داد و به خلق سبکی ترکیبی مختص به خود با استفاده از عناصر مغولی، راجپوتی و ژاپنی پرداخت و تاثیر بالایی بر نسلهای آینده هنرمندان در احیای ارزشهای هندی گذاشت.
    کلیدواژگان: آبانیندرانات تاگور، مکتب بنگال، هنر مدرن هند، بینامتنیت، بیش متنیت، ژرار ژنت
|
  • Mehdi Ahmadi * Pages 9-26
    For the world in the myths of Iran, India and Scandinavia are considered final. Despite geographical and cultural differences, many similarities can be seen between these myths. In this study, it was assumed that despite apparent differences myths, they often have a common structure and motifs.Method for the research is library. In this study, the totalities of the myths were compared with each other for comparison. And similarities and differences were identified. The study identified the existence of the Resurrection in all three myths, based on the period of creation. In all three myths, the creation starts of a point, Passes of the golden period and over time gets old. Gods by destroying the old world, create a new world. As a result of this infirmity in Iran, complete creation; In India, causing the loss of all things and the creation of the universe is. In Scandinavia, with the loss of the world and the gods, the human saved and develop a new generation of human existence.The cycle of death and creation is permanent cycle, and the end of the world is not the end of creation. At the end of the world, actions to address human, is emphasizing on the period of the cycle.
    Keywords: Iran, India, Scandinavia, myth, end of the world
  • Alireza Naderifar, Vahid Puorshahabi * Pages 27-44
    Increasing human well-being, as well as increasing social integration, has always been a concern for researchers and politicians and people from different countries. India, as one of the largest democracies in the world, can attract researchers to study the interaction of development and social disparities. In this article, after explaining the concepts of democracy and the index of human development, we consider the context and causes of political development in India. Finally, the relationship between democracy and human development was studied. The methodology of this research is descriptive-analytical and data for this report are derived from the Human Development Report of the United Nations Development Program (UNDP) and Campbell Democracy Index of Campbell and colleagues. To analyze the data, Pearson correlation test was used in SPSS 19 statistical software. The results of this study indicate that there is no meaningful relationship between democracy in India and its human development index, but democracy in this country has a growing trend.
    Keywords: Democracy, Human Development Index, India
  • Jalal Jafarpour *, Sasan Tahmasbi Pages 45-62
    In the time period between 15th and 18th centuries AD, different groups of Iranian poets, Sufis, scholars and scientists moved to India and became sources of prominent services to the Iranian history and culture in the Indian Subcontinent. Political changes of Guilan in the Safavid period, especially in the time of Shah Tahmasb and Shah Abbas I, made some groups of this region’s great figures set off for the land of maharajahs. Along with brief identification of 37 Guilani immigrants to northern India, this survey tries to introduce 15 Guilani immigrants, especially Mahmud Gavan, the strong Shiite vizier of Bahmanid period. It also tries to study the roles of these immigrants in the Persian-speaking Muslim kingdoms of Deccan. This study is based on the researchers’ visit to southern India and their making use of qualitativequantitative method as well as making use of documents and proofs as fundamental principles of this study. The achieved information shows that presence of Mahmud Gavan Guilani in the court of Bahmanids and in the courts of kings such as Ahmad Shah Bahmani, Muhammad Qutub Shah and Ali Adil Shah has had great role in absorption of these immigrants to Deccan.
    Keywords: Guilan, India, immigrants, Deccan, Mahmud Gavan
  • Zeinab Sheikhhosseini * Pages 63-78
    The Indian subcontinent, which today consists of several countries, is the largest subcontinent in the world, and the second most populous country after China, and its civilization is one of the oldest civilizations of humanity. The abundance of religions, the diversity of religions, the climate, plants, animals, etc. It has become a phenomenal phenomenon in India; therefore, it has long been called the Land of Wonders. Ferdowsi and Asadi have always mentioned the marvel of this land in their works. In this research, we try to study the wonders of this land through content analysis by studying Garshasfalay and Shahnameh in order to answer the question of whether the wonders of this land appear in the same two effects in the same way. Is? And what did Ferdowsi and Asadi make in the wonders of the land of India in the works of self-portraits? The study of this paper shows that the wonders of India in Garshaspanameh due to its merging with myths and mysteries are more than Shahnameh, while in the Ferdowsi's Shahnameh, the epic and superficial dimension of the effect of hindering the mythology And it's just a few surprises in Indian Kid's story.
    Keywords: India, Surprise, Asadi Tusi Garshasbnameh, Ferdowsi's Shahnameh
  • Mohammad Hosein Riyahi, Seyyed Ahmad Aghili * Pages 79-96
    The culmination of the local Indian historiography from the years 613 to 1150 AH was in the Twelfth century, and in terms of geographical spreading, most of the Historical works of Indian history during these years are related to Sind and then Kashmir. Most of these works were influenced by Persian-Islamic culture. In this regard, the subject of this study is to evaluate the dominant aspects (important axes) in the formation and analysis of local sub-continent histories by Persian language during the period (613-1150 AH). The main contexts of writing these works were also based on the advice of regional rulers or local dynasties to explain their position and authority, and to demonstrate their sphere of influence and actions. For this reason, major types of Localography have been written based on the history of the regional governments, and this is almost the case in most of the subcontinent parts in the Persian history written.
    Keywords: local historiography, subcontinent, Persian language, Style, content
  • Ahmad Mollaei * Pages 97-120
    Iran and India, apart from the share important historical and cultural structures, in terms of colonialism, either directly or indirectly have in common. Great Britain's presence in India and the arrival of Allied example of the colonial presence. In this paper, by analyzing and describing first post-colonial discourses from the perspective of theorists in the field explained the stories, Interpreter of Maladies by Jhumpa Lahiri, the novel A SUTIBLE BOY by Vikram Seth of Indian literature and novel SUVASHOON by Simin daneshvar in contemporary fiction Iran has been studied. Contemporary fiction writers of the two countries with the issue of colonization and space then, attitudes and representations that have a common discourse can be seen in it. Representation of cultural dichotomy or (hybrid Otherness), the impact of language, effects of power colonists, emphasizing the traditions and authenticity of the cultural resistance, portraying the lives of the poor and marginalized residents, alienation, cultural differences and the internal turmoil of the common themes in these works are studied from a postcolonial perspective
    Keywords: Iran, Indianfiction literature, postcolonial, Interpreter of Maladies, A sutible boy, Sauvashun
  • Nayyereh Sadat Hamzeh Araghi, Ali Mohammad Moazzeni * Pages 121-136
    This article attempts to investigate the works and the manners of Abdol-Qadir Gilani, a 5th-century mystic and Sufi Sheikh, who has gained many followers in the sub-continent especially in India. The Sheikh has written many prominent works some of which this article tries to cover. These works include Al-Ghunya li-Talibi, Rasael, Fotuh al-Ghaib and Sirr al-Asrar. Qadiriyya is among the oldest Islamic Sufi tariqas, their beliefs are so close to those of Islam, and its followers claim to be the best group of real Muslims; however, there are not much studies on this triqa. The significance of this study is that the Qadiriyya is one of the popular dynasties in the Indian subcontinent. However, the works and manners of the Sheikh is not yet fully known and many of his works are written in Arabic and only the mystical rituals of this dynasty are performed. The present study is an attempt to present a brighter picture of Qadiri tariqa and its works to its followers and researchers. The library method of research and field study have been used in this study due to its basic nature.
    Keywords: Sheikh Abdol-Qadir Gilani, Mystic, Qadirieh, India
  • Maryam Yazdanpanah *, Fatemeh Kateb, Abolghasem Dadvar Pages 137-157
    Abanindranath Tagore (1871-1951), the noted writer and painter and also the nephew of the prominent Indian poet Rabindranath Tagore, founded the Bengal School in painting and he is also called the father of modern Indian Art. Due to the fact that there is little attention to eastern painters including Indian painters, the current essay has tried to study the concept and techniques of Tagore’s paintings, the influence he took from past artworks and styles and his influence on the artists of the next generations. We have also endeavored to explore the hypotexts relevant to Tagore’s artworks and the relationships among his paintings by using Gérard Genette’s theory of hypertextuality. The completion of subject matter and data used in this article is extracted from library, record and thesis materials and the conduction of the theme is descriptive and analytical. Our findings show that there are strong intertextual links between his works and his use of previous artworks was intentional. He also changed the routine western styles and created his own style which was a combination of Moghul, Rajputi, Japanese and western elements. He also had an important impact on reviving Indian traditional values by the next generation
    Keywords: Abanindranath Tagore, The Bengal School, Modern Indian art, Intertextuality, Hypertextuality, Gérard Genette