فهرست مطالب

مطالعات شبه قاره - سال هشتم شماره 27 (تابستان 1395)

نشریه مطالعات شبه قاره
سال هشتم شماره 27 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/05/23
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مراد اسماعیلی *، حسین حسن پور آلاشتی صفحات 7-24
    سبک هندی متمایزترین سبک شعری کلاسیک فارسی است که با سبک های قبل و بعد خود تمایزی آشکار دارد و اصول و موازین خاص خود را داراست؛ از جمله این عنصر تمایز بخش بسامد فراوان تصاویر پارادوکسی در کنار صنایعی چون: حسامیزی، تجرید، اسلوب معادله و... است. توجه ویژه شاعران این سبک به پارادوکس و نقشی که این شگرد ادبی در ساختار شعر آن ها دارد، سبب گردید تا نگارندگان این جستار، به بررسی دلایل افزونی بسامد پاردوکس در شعر آن ها بپردازند.بر اساس یافته های این تحقیق، تصاویر پاردوکسی دارای کارکردهایی چون: ابهام انگیزی و دشواری، هنجارگریزی، ایجاز، دو بعدی بودن، تازگی و ایجاد شگفتی و لذت هستند که با معیارهای شعری و زیبایی شناختی سبک هندی تناسب و همخوانی فراوانی دارد و همین امر سبب استقبال و استفاده فراوان شاعران این سبک، از این شگرد ادبی شده است.
    کلیدواژگان: سبک هندی، تصاویر پارادوکسی، بسامد، ابهام، ایجاز
  • رجب توحیدیان* صفحات 25-42
    از جمله خصایص بارز سبکی شعرای نامی سبک هندی، که شعرشان را از اشعار سبک های دیگر متمایزتر جلوه می دهد مخالف خوانی یا انحراف از نرم است . منظور از مخالف خوانی، در اشعار شعرای سبک هندی آن است که شعرای این سبک، به جهت دست یافتن به «معنی بیگانه» و پروراندن معانی و مضامین بکر شعری و متفاوت از آن چه در هنجار دیرینه ی ادبی است، در مورد معانی و مضامین کلیشه ای و رایج در ادب فارسی و شخصیت ها و عناصر مشهور داستانی و قرآنی و اسطوره ای نظیر: آب حیات، خضر، اسکندر، جام جم، یوسف، ابراهیم، عیسی، سلیمان و... از زاویه ای غیر عرفی می نگرند و به خلاف آمد عادت در مورد آن به قضاوت می نشینند، یعنی به انتقاد از آن چیزی می پردازند که در عرف و هنجار دیرینه ی ادبی، به ستایش و نگرش مثبت پیرامون آن پدیده ی شعری پرداخته شده و یا به ستایش و نگرش مثبت نسبت به آن چیزی می پردازند که در عرف و هنجار دیرینه ی ادبی، با انتقاد و نگرش منفی با آن برخورد شده است. نگارنده در این پژوهش موارد مخالف خوانی را از اشعار بیدل استخراج و به ترتیب حروف الفبایی مورد بحث قرار داده است و از اشعار دیگر شعرای سبک هندی نیز هر جا که ضروری به نظر می رسید، بهره برده است. هدف از این تحقیق تعیین موارد مخالف خوانی و انحراف از نرم در سبک هندی، در محدوده ی شعر بیدل دهلوی است. نتیجه ی تحقیق اینکه مخالف خوانی در شعر بیدل دهلوی، با تاسی از شعرای نامدار سبک هندی از بسامد بالاتری برخوردار است.
    کلیدواژگان: سبک هندی، بیدل دهلوی، معنی بیگانه، مخالف خوانی، زاویه ی دید، نگرش مثبت و منفی
  • علی زمانی علویجه* صفحات 43-62
    از آنجا که نسخه های خطی بازگو کننده گذشته فرهنگ و زبان هر ملتی است، شناساندن و معرفی نسخه های خطی، ورق زدن برگ زرینی از زبان و فرهنگ و تمدن یک ملت است. از جمله این گنجینه ها، نسخه با ارزش رقعات میرزا امان الله حسینی متخلص به «امانی»است که نمونه اعلای انشای گذشتگان و دارای محتوای علمی، تاریخی، اجتماعی و تربیتی است. این تحقیق پس از تصحیح نسخه خطی امان الله و مقابله آن با دو نسخه آستان قدس رضوی و کتابخانه ملی صورت گرفته است . هدف پژوهش، معرفی نویسنده اثر و احیاء این نسخه خطی به عنوان یکی از ذخایر مکتوب قرن یازدهم و بررسی ویژگی های محتوایی آن، برای نشان دادن ارزش اطلاعات مفیدآن است که به روش تحلیل و توصیف متن رقعات انجام شده است.
    کلیدواژگان: نسخه خطی، نثر، رقعات، امان الله حسینی
  • مهدی شاهین* صفحات 63-82
    هدف این مقاله نگاهی به سیاست خارجی ج.ا.ا و هند با تاکید بر تحلیل و بررسی حوزه های تعامل و تقابل دو کشور تا قبل از توافقات هسته ای می باشد. در واقع از همین مطالعات تطبیقی است که میتوان به برخی مسائل و مشکلات و بن بستهای حقوقی و سیاسی راهی یافت، زیرامطالعه تطبیقی سبب بهره مندی پژوهشگران از تجارب، آزمون و خطای ملل مختلف میشود. تحولات اخیر منطقه خصوصا موج بیداری اسلامی در خاورمیانه و شمال افریقا از یک سو و تقابل دیرینه ایران و آمریکا، نگاه ایران به جنوب شرق آسیا،نفوذ عمیق آمریکا و اسرائیل در منطقه به ویژه در شبه قاره هند و نوع بازی ایران و هند در حوزه های همکاری یا رقابت، عرصه های همگرایی و واگرایی متنوعی را برای این تعاملات موضوع ضرورت این تحقیق را فراهم ساخته است. از این رو سوال اصلی این تحقیق عبارت است از جایگاه ایران در سیاست خارجی نوین هند چگونه است و آینده این روابط چه زمینه های همگرایی و همکاری را سبب می شود.اگر ایران و هند بتوانند همزمان با تداوم رشد، ثبات خود را حفظ کنند، این رشد برای دهه ها قابلیت خواهد داشت. ادامه این روند در عین ثبات بخشی، تغییر توزیع قدرت و چینش بازیگران در عرصه سیاست بین الملل را به دنبال خواهد داشت و هند را به قدرتی بزرگ در عرصه نظام بین الملل تبدیل خواهد کرد بدین ترتیب در تعریف یا تغییر مولفه های نظام بین المللی نقش بسیار مهمتری را بر عهده گیرد. در این تحقیق از منابع معتبر استفاده شده است.
    کلیدواژگان: جمهوری اسلامی ایران، هند، سیاست خارجی، تعامل، تقابل
  • فراست عسکری، عبدالعلی اویسی کهخا *، محمود عباسی صفحات 83-102
    با گسترش زبان و ادب پارسی و آشنایی دیگر کشورها با آثار شعرا و نویسندگان ایرانی و اشتیاق به درک و دریافت مفاهیم آن، از ابتدای قرن هفتم، برخی بزرگان در داخل و عده ای بیرون از مرزها، به شرح و تفسیر آثار مشهور ادبی ایران پرداختند.یکی از شارحان مشهور دیوان انوری، محمد بن داوود علوی شادی آبادی از فضلای هند است، وی در نیمه دوم قرن نهم و ابتدای قرن دهم می زیسته، به امر ناصرالدین خلجی جهت فهم و دریافت آسان مردم، ابیات مشکل دیوان انوری را برای اولین بار در تاریخ ادب پارسی شرح کرده است. این اثر از لحاظ تقدم در شرح، کاربرد معادل واژه های هندی، تسلط بر مطالب نجومی، وقایع تاریخی، بیان شان نزول برخی ابیات و نیز تاثیر بر شارحان بعدی دیوان انوری حائز اهمیت است. شادی آبادی علاوه بر دیوان انوری به شرح دیوان خاقانی نیز پرداخته، آثار دیگری نیز از خود برجای نهاده است.نگارندگان در این مقاله برآن هستند تا با استفاده از چهار نسخه خطی شرح شادی آبادی بر دیوان انوری به روش کتابخانه ای، پاسخگوی آن باشند که ویژگی های سبکی این اثر چیست و شیوه وی در شرح چگونه است؟
    کلیدواژگان: شرح، انوری، شادی آبادی، دیوان
  • حسین محمدی* صفحات 103-124
    پارتیان (اشکانیان) (226 -250 ق. م) حکومتی بودند که در شمال شرق ایران، مناطقی وسیع از ایران، عراق امروزی، آذربایجان، ارمنستان گرجستان قفقاز، شرق ترکیه، شرق سوریه، ترکمنستان، افغانستان، تاجیکستان، پاکستان، کویت و سواحل خلیج فارس در عربستان سعودی، بحرین و امارات متحده عربی را تحت قلمرو خویش داشتند. این دوره هم زمان است با حکومت موریای و کوشا نیان و از نظر فرهنگی عصر بسیار بااهمیتی در هند است. در متون باستانی هند از قبیل مانورا اسمریتی، پوراناها، مهابهاراتا، رامایانا و غیره به مردمی بنام پهلوها اشاره شده است. در حدود 20 م گندوفارس یکی از فاتحان پارتی از امپراتوری پارتیان اعلام استقلال نمود و حکومت و پادشاهی هندی –پارتی را در سرزمین های متصرف شده در افغانستان و پاکستان امروزی و شمال هند ایجاد نمود و شهر تاکسیلارا مرکز حکومت خود قرارداد. بنابر روایت منابع تاریخ چینی، اولین مبلغان روحانی بودائی که به چین مهاجرت کردند پارسی بودند. سورن یکی از نجیب زادگان خانواده اشکانیان بود که هم زمان با ضعف امپراتوری پارتیان به متصرفات هند- سکایی در شرق یورش بود. و آن سرزمین را تصرف نمود. تجارت در عصر پارتیان بسیار گسترش پیدا کرد و سکه های اشکانی خیلی فراتر از مرزهای باستانی به دست آمده است. پارتیان کنترل جاده ای تجاری بین شرق و غرب، جاده ابریشم و جاده شاهی را در دست داشتند. این کنترل موجب افزایش قدرت و ثروت اشکانیان شده بود. این موضوع هم ضرورت تحقیق را مشخص می کند و هم این سوال اصلی تحقیق را شکل می دهد که آیا این قدرت و مدت طولانی حکومت پارتیان در ارتباطات فرهنگی و سیاسی و اقتصادی با هند از هخامنشیان و ساسانیان موثرتر نبوده است؟ مقاله حاضر سعی در تبیین روابط سیاسی، اقتصادی و فرهنگی پارتیان با هند از روش توصیفی – تحلیلی با تکیه بر منابع کتابخانه ای دارد.
    کلیدواژگان: ایران، هند، پارتیان، موریاها، کوشانیان
  • محسن معصومی*، احمد بادکوبه هزاوه، قسور عباس علوی صفحات 125-146
    یکی از موضوعات مهم و مورد منازعه انگلیسی ها پس از تسلط بر هند، تغییر نظام آموزشی این سرزمین بود. در دوره تسلط کمپانی هند شرقی بر هند، میان مدیران کمپانی و دولتمردان و برخی از مستشرقان و دانشمندان انگلیسی منازعات و اختلافات شدیدی درباره چگونگی سامان دادن و مدیریت آموزش در هند، وجود داشت. عده ای از این افراد با دخالت دولت انگلیس و کمپانی در نظام آموزشی هند و ارائه آموزش های جدید به هندیان مخالف بودند و چنین دخالتی را در تعارض با منافع انگلیس در هند می دانستند و عده ای دیگر معتقد بودند که برای تامین بهتر و بیشتر منافع هند باید هندیان را با زبان انگلیسی آشنا کرد و دانش های جدید غربی را به آنها آموخت. به رغم مخالفت های شدیدی که با دخالت دولت بریتانیا و کمپانی در نظام آموزشی هند صورت می گرفت، پس از فراز و فرودهای فراوان و ارائه طرح ها و برنامه های متنوع، در نهایت دولت بریتانیا و مدیران کمپانی بر آن شدند که نظام آموزشی جدید را به همراه زبان انگلیسی وارد هند سازند و نظام آموزشی بومی و سنتی هند را از میان بردارند. نتیجه این سیاست، تاسیس مدارس، کالج ها و دانشگاه های گوناگون در شهرهای مختلف هند بود. برخی از این دانشگاه ها تا امروز از مشهورترین مراکز آموزشی هند به شمار می روند. این مقاله به منازعات طرفداران و مخالفان ارائه آموزش های جدید به هندیان پرداخته و چگونگی تغییر نظام آموزشی سنتی هند و ایجاد نظام آموزشی جدید را بررسی کرده است. در نوشتار حاضر، با بهره گیری از روش تاریخی و با مطالعات کتابخانه ای، به بازخوانی و تحلیل محتوایی موضوع پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: هند، کمپانی هند شرقی، نظام آموزش انگلیسی
  • منصور نیک پناه*، ابراهیم نوری صفحات 147-164
    تجلی عرفان اسلامی در ادبیات فارسی به درجه یی است که همچون طاووس در آثار مختلف زبان فارسی جلوه های گوناگون و متنوع دارد.این چشم اندازهای دل فریب وقتی با سایر نحله ها از قبیل عرفان هندی-بودایی همجوار می گردد دلبری صد چندان پیدا می کند. اقبال شاعر جامع الاطراف شبه قاره که از زیور علم و دین و نظر و عمل توامان بهره مند است، در خصوص مبانی و اصول تصوف و عرفان نیز، با عنایت به همجواری با مکتب غنی عرفان هندی و مطالعات و سیر و سفر در ممالک غربی،عقاید نو و نقدهای راهگشا ابراز نموده است.اقبال لاهوری برای خروج مسلمین از انزوا و سکوتی که اسلام را به گوشه نشینی سوق داده است و از طرف دیگر بستر ورود توسعه طلبان و استعمار گران را فراهم ساخته است به گونه ی دیگر از خلوت رو می آورد. در این پژوهش با روش توصیفی و مراجعه به اسناد و مراجع بر آن هستیم تا نظر خاص اقبال در باب خلوت که هم متاثر از اندیشه های رایج در عرفان شبه قاره است و هم ناشی از دیدگاه اقبال در باب ورود و دخالت مسلمین در مباحث اجتماعی جامعه خودشان می باشد، را بررسی می نمائیم.
    کلیدواژگان: اقبال لاهوری، خلوت در جلوت، انجمن دید، خلوت انجمنی
|
  • M. Esmaieli *, H. Hasanpur Pages 7-24
    Indian style is the most diversified poetry style in Persian that its distinction by the former and after styles is obvious and has its own principles and rules; so as distinction between frequency of paradoxical images besides diverse like synaesthesia, abstraction, allegory and etc. The special attention of the poets of this style to paradox and the role of this literary device in the structure of their poetry leads the writers of the current article to investigate the reasons behind the high frequency of the paradox in their poetry. This paper’s authors are looking for the reason of why Indian style poets are so interested in use paradoxical images. Based on results of this study, paradoxical images have function as making ambiguity, brevity, being two dimensional, newness and making surprise and delight that are so like Indian style poetic and aesthetice norms that these reason make poets like this style.
    Keywords: Indian style, paradoxical images, frequency, ambiguity, brevity
  • Rajab Tohidiyan* Pages 25-42
    One of the significant features of the prominent poets of Hindi Style which distinguishes their poetry from other styles is Disagreement or norm deviation. Disagreement in Hindi Style happens when the poets use non-conventional point of view to achieve an “alien meaning” and develop different original meanings and implications. Unlike the habit, they judge about the meanings and common stereotypes in Persian literature, famous fictional mystical and mythical elements such as Ab-e-Hayat, Khidr, Alexander, Jaam-e-Jam, Joseph, Abraham, Jesus, Solomon….In other words they normally criticize and point negative attitudes towards the things that in the long literary tradition have been praised and viewed positively, Or vice versa. The author of this study has extracted the reading against cases from the poetry of Biddle, discussed them alphabetically and benefited from other poets wherever it was necessary. The aim of this study is to determine the Disagreement and diversion of norms in Hindi style in Bidel’s poetry. The results demonstrate that following the famous poets of Hindi style, norm deviation can be observed with a high frequency in Bidel’s poetry.
    Keywords: Hindi Style, Bidel Dehlavi, alien Meaning, Disagreement, Point of View, Positive, Negative Attitude
  • A. Zamanialavije* Pages 43-62
    Since the manuscripts reflect past of culture and language of every nation, recognition and introduction manuscripts, is to turn the page of golden leaf from nation’s language, culture and civilization. Among these treasures, valuable copy of Roqa`at written by Mirza Amanullah Hosseini pseudonym to Amani, which is a grand example of ancient`s composition with scientific, historical, social and educative contents.
    This research was done after correction Amanullah`s manuscript and Comparing it with two copies in Astan Ghods and Melli libraries.
    The purpose of this study is to introduce the writer of this opus and to regenerate this manuscript as one of the written resources of 11th century and study it`s content features for showing the value of it`s useful informations. This study had been done by analysing and describing the context`s of Roqa`at.
    Keywords: Manuscript, Roqaat, Amanollah Hosseini
  • M. Shahin* Pages 63-82
    In the present study, it has been attempted to have a look upon foreign policy of Iran and India particularly on analyzing thecooperation and confrontation between the two countries during a time prior to Iran nuclear deal. In fact based on the same comparative studies it has become possible to find some ways into legal and political problems and dead-ends; because comparative studies would provide the researchers with some sorts of benefit out of their experiences and trial and errors of different nations. The recent regional upheavals, particularly the new wave of Islamic Awakening in the Middle East and North Africa on the one hand and long-standing conflict between Iran and America, Iran’s stand points towards Southeast Asia, America and Israel's influence on the region, particularly in the Indian subcontinent and Iran and India’s political function in the fields of cooperation or competition, the areas of convergence and divergence range for this interaction, have all enhanced the necessity of doing this study. The seminal question, therefore, of the study is that where is Iran’s position in India’s new foreign policy? And how in future this relation would pave the ground for further convergence and cooperation? If Iran and India, while keeping development, continue to maintain their stability, this rapid growth of their capabilities will continue for decades. The continuation of this development, in addition to stabilization, can change the distribution of power and rearrange the role of performers in the international level will driving India into a great power in the area and so it could play a great and essential part by making a fundamental change in or re-modifying the constituents of international system.
    Keywords: Islamic Republic of Iran, India, foreign policy, cooperation, Confrontation
  • F. Askari, Aa Oveysi *, M. Abbasi Pages 83-102
    From the beginning of the seventh century, with the expansion of Persian language and literature and also other countrie's tendency and familiarity with the works of Iranian poets and writers, some of the sublimes started to interpret Iranian famous works, inside and outside of the borders.
    Mohammad bin DavoodAlaviShadiabadi, the Indian scholar, is one of the famous commentators of Anvari poem collection. He had been living in the mid-ninth century and the early tenth century, had interpreted Anvari's difficult verses to make it easier for the people to understand, following by the NaseroddinKhalaji's order, in literature history for the first time. In terms of priority in description, the use of Hindi words, domination on astronomical content, historical events, the expression of revelation of some verses, and the effect on the next commentators made it really prominent. Besides, Shadiabadi had interpreted Khaghani’s poem collection as well as some other literary works.This study aims to explain Shadiabadi's work's characteristics and his style in interpretations, considering his four interpretation manuscripts.
    Keywords: Interpretation, Anvari, Shadiabadi, poem collection
  • H. Mohammadi * Pages 103-124
    Parthia (Persian: Ashkâniân) (250 B.C. 226 A.D.)was a civilization situated in the northeast of modern Iran, but at its height covering all of Iran proper, as well as regions of the modern countries of Iraq, Azerbaijan, Armenia, Georgia, eastern Turkey, eastern Syria, Turkmenistan, Afghanistan, Tajikistan, Pakistan, Kuwait, the Persian Gulf coast of Saudi Arabia, Bahrain and the Unite Arab Emirates. This phase, contemporary to Mauryan and Kushan periods in India, is culturally very significant. It witnessed the fusion of Hellenic, Iranian and Buddhist arts. There was also the exchange of religious ideas as indicated by Kanishka’s coins.The Pahlavas are a people mentioned in ancient Indian texts like the Manu Smriti, various Puranas, Ramayana, Mahabharata, etc. Around 20 A.D. Gondophares, one of the Parthian conquerors, declared his independence from the Parthian empire and established the Indo-Parthian Kingdom in the conquered territories. in an area covering today's Afghanistan, Pakistan and parts of Northern India. The Kingdom's capital was Taxila (Pakistan) According to Chinese historical sources, the first missionary Buddhist monks to travel to China were Parsi scholars,The Parthians of east Iran and Central Asian translated Sanskrit texts into Chinese. An- Shih-Kao was a Parthian prince who became a Buddhist monk.Following the weakening of the Parthian empire. the Suren, a noble Parthian family of Arsacid descent, started to make inroads into eastern territories that had been occupied by the Indo-Scythians. Trade developed greatly under the Parthians and many Parthian coins have been found beyond its ancient boundaries. Parthian control of the overland trade routes between east and west, the Silk Road and the Persian Royal Road. This control of trade was to be the foundation of Parthian wealth and power.This article tries to explain policy –economic and cultural relationship between Indo-Parthian by using descriptive-analytic methods supported by library documents and sources.
    Keywords: Iran, India, Parthian, relationship
  • M. Masumi *, A. Badkobe, Gh Abbasali Pages 125-146
    One of the major disputed issues, among the British officials after their dominance of India, was to change the educational system of the country. A schism emerged amongst the administrators of East India Company, politicians, orientalists and scholars regarding how to administer Education System in India. Some of them opposed the interference of the Government in educational affairs. Besides, they were against the introducing of English Education System for Indians. In their viewpoint, such activities shall prove detrimental to the interests of English Rule in India. While others believed that for the betterment of Indians, they should be familiarized with English language and modern western Sciences. Despite conflicts, eventually they decided to import modern education system to India and eliminate the local and traditional system. Resultantly, many schools, colleges and universities were established in the country.
    This article deals with the conflicts between the supporters and dissidents of modern education system and evaluates the replacement of indigenous education system with modern education system under the Rule of East India Company.
    Keywords: India, British, India, East India Company, English Education system
  • M. Nikpanah*, E. Noori Pages 147-164
    Islamic mysticism in Persian literature is an expression of the degree of peacocks in various works of Persian language has diverse effects. The prospects for the deception when the other schools such as Hindi-Buddhist mysticism is adjacent to the flirting seriously. Iqbal comprehensive poet around subcontinent ornament of science and religion , and together and enjoys , on the principles of mysticism and Irfan , with regard to school with rich Indian Irfan and studies and garlic and travel in Western countries , new ideas and reviews has expressed strong . Iqbal Lahori for the withdrawal of the Muslims of isolation and the silence that Islam has led to a retreat from the other side of the bed , and the arrival of the development of colonialism has made expensive to other species of privacy . In this research and with reference to the documents, and the authorities are specific to Iqbal at the deserted Bob also affected by common ideas in Irfan subcontinent and resulting from the perspective of Iqbal and involvement in the Muslim community in social issues , will examine the .
    Keywords: Iqbal Lahori, Privacy, Jalvat (Appearance)