فهرست مطالب

مطالعات شبه قاره - سال هشتم شماره 29 (زمستان 1395)

نشریه مطالعات شبه قاره
سال هشتم شماره 29 (زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/18
  • تعداد عناوین: 8
|
  • رضوان احمدی پیام، محسن مراثی صفحات 7-28
    فرش بافی هندوستان تا قبل از حاکمیت تیموریان، از تشکیلات منسجم برخوردار نبود. حمایت سلاطین خوش قریحه تیموری هند، برپایی کارگاه های درباری و بافت تولیدات نفیس را در پی داشت. نقوش حیوانی موجود در فرش های هند از تنوع و ترکیب بندی های گوناگون برخوردار است. شناسایی گونه های نقوش حیوانی در قالی های تیموریان هند و طبقه بندی آن ها براساس چگونگی کاربست، سوال اصلی این پژوهش است. جستجوی عوامل تاثیرگذار بر توسعه قالیبافی به صورت یک ساختار منسجم در قلمرو هندوستان عصر تیموری ضرورت مطالعه حاضر است. نتیجه پژوهش اینکه، الگوبرداری از قالی های وارداتی ایران به هند، فرهنگ- هنر و اساطیر کهن هندی، جغرافیای بومی و تمایل به ثبت صحنه های روزمره و درباری از عوامل موثر بر توسعه و بومی گرایی فرش بافی هند بوده است. قالی های هندی تیموریان براساس نقوش موجود در متن و حاشیه قابل تقسیم بندی به انواع مختلفی هستند؛ همچنین سلیقه و فرهنگ بومی هنرمندان بر انتخاب گونه های طبیعی و اساطیری حیوانات تصویرشده در فرش ها و طبقه بندی آنها موثر بوده است. گردآوری اطلاعات به شیوه کتابخانه ای و مشاهده صورت پذیرفته و روش پژوهش توصیفی-تحلیلی می باشد.
    کلیدواژگان: هند، تیموریان، قالی، نقوش حیوانی
  • جمیله اخیانی*، سمیه امامی مطلق صفحات 29-46
    خضر یکی از نام های آشنا در ادبیات فارسی است که در هیات پیامبر، ممدوح، معشوق، پیر و... در شعر فارسی ظاهر شده است. علیرغم تفاوت در رویکرد شاعران نسبت به داستان خضر، همه آنها در یک نکته مشترکند و آن دید مثبت آنها به خضر و زندگی جاوید اوست؛ اما این داستان در شعر صائب، مدخلی دیگر یافته است. صائب با دست بردن در این داستان، خضر را از هاله رازآمیز پیشین خود جدا کرده و با شگرد خاص خود در خدمت مضمون سازی های شاعرانه قرار داده است؛ علاوه بر آن، بایدگفت آنچه وی را در این زمینه از شاعران پیشین متمایز می کند، بار معنایی منفی داستان خضر در شعر وی است که تاکنون مورد توجه قرار نگرفته است. در این مقاله، تمامی مضمون های شاعرانه عناصر داستان خضر در شعر صائب گردآوری و طبقه بندی شده و به روش توصیفی-تحلیلی مورد بررسی قرار گرفته و بر این اساس، تفاوت نگاه صائب به شخصیت خضر و عناصر این داستان با نگاه پیشینیانش واکاوی و دلایل این نگرش منفی تحلیل شده است
    کلیدواژگان: صائب، مضمون سازی، خضر، آب حیات، زندگی جاوید
  • علیرضا خواجه گیر *، مرضیه دلدار صفحات 47-68
    باورهای دینی و اسطوره ای در تاریخ تفکر همیشه سر منشا بسیاری از حرکت های انسانی بوده است و همواره تحولات معرفتی و فکری بشر به نوعی به اسطوره و دین پیوند خورده است. در کنار آیین ها و باورهای دینی، هنر بهترین وسیله برای به تصویر کشیدن این تفکر دینی و اسطوره ای است. در هنر ادیان، برخی نقش ها و نمادها صرفا تصویر نیستند، بلکه نماد یک حقیقت رمزی یا متعالی محسوب می شوند، هنر بودایی، مانند اغلب هنرهای دینی، سرشار از رموزی است که هر یک حامل مفاهیم نمادین و ژرفی هستند که بدون تحلیل و معناشناسی قابل فهم نیستند. نمادهای به کار رفته در هنر دینی بودایی به سه دسته ی کلی نمادهای غیرشمایلی، نیمه شمایلی و شمایلی تقسیم می شوند. نمادهای شمایلی شامل تمثال ها و مجسمه های بودا است و مهم ترین آن ها مودراهای بودایی است که مراحل زندگی و سیر و سلوک او را نشان می دهند و بخش مهمی از هنر بودایی محسوب می شوند. این پژوهش در صدد است معنای نمادین مودراهای بودایی را با توجه به ویژگی های حاکم بر هنر بودایی با روش توصیفی تحلیلی به تصویر کشد.
    کلیدواژگان: شمایل، مودرا، غیرشمایل، نماد، هنربودایی
  • ابراهیم رضایی، عبدالعلی اویسی کهخا*، محمود عباسی صفحات 69-82
    موسیقی در نثر فارسی ناشی از آهنگ و تناسبی است که در یک جمله میان واژگان گوناگون و یا در میان واژگان دو جمله احساس می شود. گاه کلمات و جملاتی که در کنار یکدیگر قرار می گیرند در نثر فارسی ایجاد موسیقی میکنند که از آن تعبیر به موسیقی درونی می شود . این نوع موسیقی از تناسب حروف و اصوات حاصل می شود که از تنوع و تکرار به وجود می آید. یکی از مهمترین ویژگی های نثر امیر خسرو آهنگینی و عبارت های موزون آن است. امیر خسرو از موسیقی در نثر خود بهره جسته تا نثر خود را موزون جلوه دهد . او با تکرار هایی از قبیل تکرار صامت و مصوت ، هجا ، کلمه و تکرار جمله به نثر خود برجستگی خاصی داده است .هدف از این تحقیق شناخت موسیقی درونی در آثار منثور امیرخسرو است . یافته های پژوهش نشان میدهد که موسیقی درونی در آثار منثور امیرخسرو کاربرد فراوانی دارد و نویسنده سعی کرده تا زبان آثار خود را به زبان شعر نزدیک کند . این پژوهش به شیوه توصیفی-تحلیلی انجام گرفته است.
    کلیدواژگان: امیرخسرو دهلوی، موسیقی، آثار منثور، اعجاز خسروی، خزاین الفتوح
  • محمدتقی زند وکیلی*، داوود زرین پور صفحات 83-108
    تجلی مضامین و معانی بلند قرآنی و بازتاب سیره انبیاء الهی در آثار شاعران ونویسندگان از چنان شمول و گستردگی برخوردار است که همواره از ابعاد گوناگون نیاز به واکاوی، تحلیل وبررسی دارد. در همین راستا متفکر عارف و شاعر نامدار پاکستانی علامه محمد اقبال به عنوان ادیبی هنرمند و سراینده اشعار فارسی با قرآن کریم و دیگر منابع اسلامی ارتباطی تنگاتنگ داشته است. این ارتباط در سرتاسر دیوانش به وضوح مشاهده می شود به نحویکه بیانگر عمق تاثیرپذیری اندیشه وی ازکلام الهی و سیره پیامبران است. او کوشیده است با کمک این منابع، الگوی کاملی از انسان مسلمان و جامعه اسلامی ارائه دهد؛ در الگو پردازی های او زندگانی پیامبر اعظم(ص) و حضرت ابراهیم(ع) نقش کلیدی و حساسی را بازی می کنند. اقبال در تبیین حیات این دو بت شکن بزرگ تاریخ، از منابع اصیل اسلامی یعنی قرآن، احادیث شریف و تاریخ اسلام استفاده کرده و از آن ها تاثیر پذیرفته و نوآوری های زیبایی خلق کرده است. هدف از این پژوهش بررسی میزان تاثیر شخصیت این دو پیامبر در اندیشه اقبال و چگونگی بازتاب این تاثیر در دیوان اشعار وی است. پژوهش حاضر با استفاده از روش تحلیلی-توصیفی و تتبع در دیوان اشعار اقبال، به منظور دستیابی به اهداف فوق صورت پذیرفته است. نتایج حاصل از این پژوهش بیانگر این است که اثر پذیری اقبال از شخصیت این دو پیامبر اولوالعزم، ذیل چهار مقوله الهامی بنیادی، تطبیقی، تاویلی و گزارشی می گنجد و اغلب این قالب ها در راستای تعلیم اخلاق مورد استفاده قرار گرفته اند.
    کلیدواژگان: پاکستان، اقبال لاهوری، ایدنولوژی اسلامی، قرآن مجید
  • محسن شرفایی مرغکی *، ابوالفضل محمودی صفحات 109-132
    این نوشتار به معرفی بخشی از ادبیات دینی هندویی معروف به ادبیات پورانه ای می پردازد که خود حجم قابل توجهی از متون دینی هندو را تشکیل می دهد. ادبیات پورانه ای در یک تقسیم بندی شامل دو بخش اصلی است که هر کدام پورانه های مختلفی را در بر می گیرد: 1. مهاپورانه ها یا پورانه های بزرگ؛ 2. اوپه پورانه ها یا پورانه های کوچک. واژه «پورانه» به معنی «کهن» و «باستان» است و ادعای فرقه های هندویی بر این است که این متون شانی همسنگ وداهای چهارگانه داشته و به مثابه ودای پنجم مطرح اند. این متون که عمدتا حاصل ادبیات شفاهی و مربوط به طبقه شتریه ها (کشتریا=جنگاوران) بوده اند، انعکاسی از تاریخ، فرهنگ و دین عامه هندو بوده و برای شناخت آنها حائز اهمیت اند و با توجه به شواهدی که در آنها وجود دارد از سوی محققان جزو ادبیات کلاسیک دانسته شده اند. مهم ترین بخش ادبیات پورانه ای مهاپورانه ها هستند که به سه دسته شش تایی تقسیم شده و هر گروه متعلق به یکی از سه فرقه اصلی هندو است.
    کلیدواژگان: هند، دین هندو، ادبیات پورانه ای، مهاپورانه، اوپه پورانه
  • عبدالحسین لطیفی* صفحات 133-146
    در ادیان مختلف بسته به نگرش آن ادیان به آخرت شناسی و فرجام روان فرد درگذشته، آیین های گوناگونی در پیوند با مرگ برگزار می شود که یکی از مهمترین آنهاسوگواری است. آیین سوگواری هم کارکردی این جهانی (آرامش بخشی به بازماندگان) و هم کارکردی آن جهانی (سعادت بخشی به روان فرد درگذشته) دارد. این کارکردها در مورد سوگواری در دین هندویی نیز صادق است. لذا با توجه به موضوع حاضر، این نوشتار در پی آن است که اهمیت و جایگاه مرگ و فرجام روان فرد درگذشته از رهگذر برگزاری این آیین ها نزد پیروان دین هندویی را نشان دهد. بر این اساس موضوعات ذیل مورد بررسی قرار می گیرند: شعایر مربوط به پس از مرده سوزی؛ آداب بازگشت به خانه؛ مرحله دوم مرده سوزی یعنی گرد آوری بقایای جسد سوزانده شده و سوزاندن مجدد آنها؛ برگزاری آیین شرادا (ترحیم) و مدت سوگواری. در نتیجه می توان گفت که برگزاری مفصل و دقیق آیین های مربوط به مرگ، علاوه بر آرامش بخشی به بازماندگان، نشان دهنده جایگاه و اهمیت جهان پس از مرگ و اهتمام پیروان دین هندویی به تامین سعادت روان فرد درگذشته از رهگذر برگزاری آیین های سوگواری است. این نوشتار با روش توصیفی- تحلیلی و بر مبنای شیوه کتابخانه ای انجام پذیرفته است.
    کلیدواژگان: دین هندویی، شعایر، سوگواری، مرگ، فرد درگذشته
  • محسن مرسلپور* صفحات 147-163
    آلپتگین برای جهاد در نواحی ثروتمند شمال هند، به غزنه رفت. وی نخستین کسی بود که حملاتی به قلمرو هندوشاهان انجام داد. غزنویان در دوره حکومت بوری تگین موفق شدند حکومت لویک را که مانع حمله ی آنها به هند بودند، از سر راه بردارند. سبکتگین نیز به شهرهای شمالی هند لشکر کشید و موفق شد برخی از شهرها و قلاع این مناطق را تصرف کند. راجا جیپال حاکم اصلی مناطق شمالی هند کوشید با متحد نمودن راجاهای شمال هند، از پیشروی غزنویان در این مناطق جلوگیری کند. اما سبکتگین این مقاومت ها را در هم کوبید و با عقب راندن جیپال، راه را برای حملات بعدی محمود غزنوی فراهم نمود. مقاله ی حاضر بر آن است که با رویکردی توصیفی-تحلیلی و با بهره گیری از منابع کتابخانه ای، به بررسی حملات غزنویان به هند از ابتدا تا پایان حکومت سبکتگین بپردازد. تحقیق حاضر بر محور این پرسش سامان یافته که فرمانروایان غزنوی از آلپتگین تا سبکتگین در فتح هند چه نقشی داشتند. بر این اساس، هدف مقاله حاضر تبیین نقش فرمانروایان غزنوی از ابتدای تکوین حکومت قصد جهاد در هند است که با از میان بردن حکومت لویک و عقب راندن هندوشاهان گام مهمی برای فتح هند در دوره محمود برداشتند.
    کلیدواژگان: غزنویان، هندوستان، آلپتگین، سبکتگین، راجا جیپال
|
  • Rezvan Ahmadi Payam, Mohsen Marasy Pages 7-28
    Before Timurid rule, weaving carpet in India did not have a coherent organization. The patronage of the gifted Timurid kings in India had been followed by establishment of courtier workshops and weaving exquisite productions. The existing animal motifs in Indian carpets have diversity and different compositions. The identification of the animal motifs species in Indian Timurid rugs and their classification in accordance with their use, is the main question of this research. Seeking the factors which have influence on the development of carpet weaving as a coherent structure in Timurid era in Indian territory is the essentiality of this research. Consequently it can be said that sampling of carpets imported from Iran to India, Culture, art and Indian ancient mythology, the local geography and the desire to capture routine and courtier scenes are of factors affecting the development and nativism in India's carpet-weaving. Indian carpets in Timurid era can be categorized into several types based on designs found in the text and the margin, also the taste and the culture of indigenous artists have been affected the selection of natural and mythological animal species depicted in carpets, which can also be categorized In this respect. The data collection has been done on the basis of library and observation and the research method is descriptive-analytic.
    Keywords: carpet, Indian subcontinent, animal motifs, Timurid
  • Jamileh Akhyani *, Sommayye Emami Motlagh Pages 29-46
    Xezr (the prophet) is one of the famous name in Persian literature that appears as a prophet, a patron, a beloved, a master and etc. in Persian poetry. Though the poets’ approaches to the Xezr story are different but they have a positive common point of view about Xezr and his eternal life, but this story has another concept in Saeb’ poems. He manipulates in this story and separates Xezr from his former mysterious figure and employs him for poetic contents by his special technique, but what distinguishes him from the former poets is his negative concept of this story that it hasn’t been paid attention yet. In this article all of the Saeb poetic contents about Xezr story have been gathered, sorted and studied according to descriptive-analytic method and on this basis the difference of Saeb look to Xezr personality and the characters of the story with formers attitudes and the reasons of this negative attitude have been analyzed.
    Keywords: Saeb, poetic content, Xezr, eternal life
  • Ali Reza Khajegir *, Marziyeh Deldar Pages 47-68
    Religious and mythical beliefs are the origin of many human movements, in the history of thought and always epistemological and intellectual evolutions are related to myth and religion. Art alongside religious beliefs and ritual IS the best way to displays the religious and mythological thought. In religions art, some motifs and symbols are not only the images but also a symbol of an exalted and mystic truth. Buddhist art, Like most religious arts is rich of signs which each of them carrier profound symbolic implications, which cannot be understood without semantic analysis. The used symbols in Buddhist art divided to three general categories: Non-icon, Semi-icon and Icon. Icon symbols contain icons and statues of Buddha and most important mudras of Buddhist that show the Steps of life of Buddha and his path for illumination, which are encountered as an important part of Buddhist art. This article seeks to draw Buddhist symbolic meaning of mudras with descriptive-analytical method according to the dominant features of Buddhist art.
    Keywords: icon, mudra, non-icon, symbol, Buddhist art
  • Ebrahim Rezai, Abdolali Oveisi Kahkha *, Mahmoud Abbasi Pages 69-82
    Music in Persian literary prose is produced by melody and proportion existing among the words of one sentence or among those of two sentences. Sometimes the adjacent words or sentences produce music, which is considered as internal music. This kind of music is the result of the proportion of letters and sounds caused by variation and repetition. One of the prominent features of Amir Khosro prose are its rhythmic phrases and this gives richness to his prose. His prose is characterized by alliteration, assonance, and refrain. This study aims to investigate internal music in Amir Khosro prose works. It will show that internal music is extensively employed in Amir Khosro prose works and he has attempted to make the language of his prose works poetic. This study makes use of a descriptive-analytic approach.
    Keywords: Amir Khosro Dehlavi, music, prose works, Ejaz-e Khosravi
  • Mohammad Taghi Zand Vakili *, Dawood Zarrinpoor Pages 83-108
    Allameh Iqbal Lahouri is an intellectual, Sufi and poet who was closely tied with Qoran and other Islamic sources. Benefitting these sources, he did his best to represent a perfect paragon model of a Moslem and of an Islamic society. Thus, in his presentation, the life styles of the Holy Prophet and that of Abraham play a key role. To present the life styles of these two prophets, Allameh Iqbal Lahouri did benefit the original Islamic sources such as Qoran, the Hadith collection, and the Islamic chronicles, and has been effected by them, thus, created new innovations. This research seeks to scrutinize the influence of these two Prophets on Allamah Iqbal Lahuri’s thought and his poetry. Consequently it can said that the effects of lives of the two prophets on the Allamah can be classified in four categories: invoking fundamentalism, comparative, interpretation, and reporting and that most of these elements have been applied to teach morality.
    Keywords: Pakistan, Iqbal Lahori, Islamic Ideology, The Holy Quran
  • Mohsen Sharfaei Morghaki *, Abolfazl Mahmoudi Pages 109-132
    This article aims to introduce a part of Hindu literature that constitute a considerable volume of Hindu sacred texts. Purānic literature is a division which includes two principal parts, each of them embraces several Purānas: Purānic literature can be divided into two main branches which each contains different purānas: 1. Mahāpurāna or Great Purānas, 2. Upapurānas or Secondary Purānas. Purāna literally means “old” “ancient”, and Hindu sects refer to purāna as the "fifth Veda" and give them a position equal with the fourfold Vedas. These texts which were derived from the oral literature and belonged to Kṣatriya caste(warriors), reflected Hinduʼs history, popular culture and religion.Considering Puranic literature structure some scholars suggest that they should be considered as classic literature. Of the many texts designated “Puranas” the most important are the Mahāpurāṇas or the major Purānas. These are said to be eighteen in number, divided into three groups of six, and each group belongs to one of the three major sects of Hinduism.
    Keywords: puranic litrature, Hindu religion, Mahapurana, Upapurana
  • Abdolhossein Latifi * Pages 133-146
    In the various Religions, according to their point of view about eschatology and fate of the dead persons spirit, various rituals related to the death are performed one of which is mourning. This rite has a worldly function (giving peace to the family and the kinship) and also an eschatological function. These matters are perfectly right about Hinduism. Therefore, this essay seeks to show the importance of the death and the fate of the spirit of the dead person by performing these rituals. Thus, the topics which are studied in this research are: The rituals which are performed after cremation; return to home; the second phase of cremation i.e. gathering the remains of the cremated corpse and re cremating them; performing the ceremony of giving peace to the dead person's spirit (Sherada); the period of mourning. In the conclusion, it can be said that the vast and accurate performing of the rituals of the death, besides giving peace to the dead person kinsfolk, shows the place of the concept of the death and the other world and also the fate of the dead person's spirit. This research has been down according to descriptive-analytical method.
    Keywords: Hinduism, Rituals, Mourning, Death, Dead person
  • Mohsen Morsalpoor * Pages 147-163
    Aloptegin went to Ghazni in rich regions of northern India under the pretext of jihad. He was the first person who carried out attacks on the territory of Hindu shahs. Ghaznavids in the reign of Buri Tegin defeated Looyak government which was stopping attacks on India. Sabuktegin, marched the cities of northern India and occupied some cities and fortresses. uniting Rajas of northern India, raja Jayapala, the king of northern areas of India, attempted to resist against Ghaznavids attacks on the territory. But pushing back Jayapala, Sabuktegin gained victories and the conditions were provided for Mahmoud’s future attacks. According to descriptive-analytical approach and using library resources, this article proposes Ghaznavids attacks to India from the beginning to the end of Sabuktegin reign. The main research question is: what was Ghaznavi rulers’ role in the conquest of India from Aloptegin to Sabuktegin? Thus, this article seeks to assert Ghaznavids governors’ role from the very beginning by means of Jihad and pushing back the Looyak and Hindu shahs, to provide the conditions that helped facilitate Mahmoud’s attacks on India.
    Keywords: Ghaznavids, India, Aloptegin, Sabuktegin, raja Jayapala