فهرست مطالب

مطالعات شبه قاره - سال نهم شماره 30 (بهار 1396)

نشریه مطالعات شبه قاره
سال نهم شماره 30 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مژگان جایز * صفحات 9-30
    در این مقاله با بررسی صنایع سنگی دوران نوسنگی در ناحیه جنوب شرق ایران و غرب پاکستان (بلوچستان)، ویژگی های کلی این صنایع در این دوران معرفی شده اند. صنایع نوسنگی در این ناحیه از محوطه های تپه یحیی، گازطویله و کوهبنان در کرمان ایران و مهرگره و کیلی گل محمد در بلوچستان پاکستان به دست آمده اند و کشف جدید محوطه نوسنگی بی سفال تل آتشی در کرمان باعث شده است که بتوانیم صنایع نوسنگی این منطقه را دارای ویژگی های مشترکی بدانیم که آنها را از صنایع دوران نوسنگی در هلال حاصلخیزی متمایز می کند. وجود صنعتی در جنوب شرق ایران که ویژگی مشخصه آن فراوانی میکرولیت های کولدار و هلالی است، نشان می دهد که کمرنگ بودن این ناحیه در مطالعات، نه به دلیل عدم وجود فرهنگ های نوسنگی در منطقه، بلکه ناشی از نادیده گرفتن این ناحیه به دلیل شرایط آب و هوایی آن است. هلالی ها در صنایع سنگی نوسنگی در ناحیه مورد مطالعه در ابتدای نوسنگی در ابزارهای ترکیبی شکار و در دوره های بعد با گسترش کشاورزی در تیغه های داس به صورت ترکیبی مورد استفاده قرار گرفته اند.
    کلیدواژگان: نوسنگی، صنایع سنگی، بلوچستان پاکستان، کرمان
  • اصغر جوانی جونی، اصغر کفشچیان مقدم، عباس بزرگمهر* صفحات 31-46
    بیان ماهیت کارکرد زیبایی در هنر سنتی و مقایسه آن با کارکردهای هنر مدرن، انسان و هنرمند امروزی را قادر می سازد تا با بینشی وسیع تر، به بهره برداری مفید و موثرتری از زیبایی در آثار هنری بپردازد. هدف از این پژوهش، تبیین دیدگاه های آناندا کوماراسوامی درباره کارکرد زیبایی در هنر سنتی و تفاوت آن با هنر مدرن می باشد. یافته های پژوهش نشان می دهد که کوماراسوامی بین دو نوع زیبایی در هنر سنتی و مدرن؛ یعنی زیبایی به منظور نیل به بیان مطلوب و زیبایی تابع رضایت دیگران و ابراز خویشتن، تفاوت کارکردی قائل می شود. وی نه تنها به مخالفت با کارکردهای زیبایی در هنر مدرن می پردازد، بلکه به شدت از آن انتقاد می کند. با این حال، کوماراسوامی اساس مسئله لذت زیبایی را در مورد آثار هنری کاملا رد نمی کند بلکه قصد او مخالفت با نگرشی است که با محور قرار دادن لذت و توجه به فردیت هنرمند، هدف دیگری را دنبال نکند. این پژوهش به شیوه توصیفی- تحلیلی وروش گرد آوری اطلاعات نیز به شیوه کتابخانه ای انجام گرفته است.
    کلیدواژگان: کوماراسوامی، کارکرد زیبایی، هنرسنتی، هنر مدرن
  • اسدالله جودکی عزیزی، سیدرسول موسوی حاجی* صفحات 46-68
    ایران کنونی، آسیای میانه و شبه قاره ی هند، قلمرو شرقی جهان اسلام بوده اند . آثار زیادی در حوزه ی معماری در این سرزمین ها ساخته شدند که از الگو و عناصر معماری برابری برخوردار بودند. یکی از این الگوها، گونه ای از عمارات موسوم به «هشت بهشت» با اندامی چند اشکوبه است. به رغم انجام پژوهش های بسیار در حوزه ی معماری، این گونه ی خاص به طور جامع مطالعه نشده است. پژوهش حاضر کوشیده است با بهره مندی از چارچوب نظری موسوم به «رهیافت تاریخی» این موضوع را مطالعه کند. نتایج تحقیق نشان می دهد در ایران و آسیای میانه این الگو کارکرد تشریفاتی داشته و در شبه قاره همانند عموم هشت بهشت ها، استفاده ی یادمانی و آرامگاهی داشته است. به رغم اقلیم های متفاوت، ساختار این گونه بناها یکسان است. طرح برونگرای آنها در اقلیم خشک ایران و آسیای میانه با باغ و فضای سبز هویت پیدا می کرد و در اقلیم گرم و مرطوب شبه قاره طرح این بناها، پاسخی مناسب به محیط بود. طرح ساختاری این گونه از معماری باعث شد تا با نام های مختلفی چون، «نمکدان»، «مثمن» و «چوکندی» خوانده شوند. بخش زیادی از این سرزمین ها در سده های متاخر یا در قلمرو جغرافیای سیاسی ایران بوده اند یا از نظر فرهنگی به شدت از آن اثر پذیرفته اند. این موضوع باعث شکل گیری فرهنگ هنری و معماری همسانی شد.
    کلیدواژگان: معماری اسلامی، کوشک های چند اشکوبه، هشت بهشت، شبه قاره، ایران
  • حسین خاکپور*، عبدالمجید ظل نارویی، غلامرضا رضوی دوست صفحات 69-86
    مسلمانان از همان آغازین روزهای بعثت رسول الله (ص) با تاسی از وجود مبارک ایشان به اقامه نماز همت گماشته و درآن اختلافی نداشتند. با رخت بربستن رسول الله (ص)ازجهان خاکی اندک اندک اندیشه «حسبنا کتاب الله » درذهن برخی دگراندیشان – به ویژه خوارج – ریشه دواند و با گرایش به رای، در تعداد رکعات نماز اختلاف نمودند. جریان قرآن گرایی اگرچه نوظهور و حاصل رویکرد بخشی از جنبش های نوگرایانه در دو قرن اخیر می باشد، اما شواهدی بر بروز رگه هایی از قرآن بسندگی و بی اعتنایی به سنت، در قرن اول و دوم هجری گزارش شده است. نوشتارحاضر با روش توصیفی-تحلیلی به طرح ونقد استدلال های قرآنیون درباره نماز از آیات قرآن پرداخته و ضمن آسیب شناسی دیدگاه ها، نتیجه می گیرد: قرآن گرایان با انکار حجیت سنت باب رای گروی و عقل گرایی افراطی را به روی خود گشوده و با نادیده انگاری نقش سنت و عقل برهانی دست به برداشت های ذوقی از آیات قرآن کریم زدند. آنها در بسیاری موارد از ظواهر معتبر قرآنی دست کشیده و به تاویل جهت دار و توجیه رای مدارانه و غیر متکی به عقل برهانی روی آورده اند.گرچه آنها نام «اهل قرآن» را بر خود گذاشته اند، اما تفکر و عمل آنان بر خلاف نص و مضامین قرآن می باشد.
    کلیدواژگان: قرآن گرایان، شبه قاره، نماز، انکار سنت
  • حمیدرضا قانونی* صفحات 87-108
    مطالعه ی نسخه های خطی، سبب شناخت بیشتر فرهنگ اجتماعی، زبان و واژگان پرکاربرد قدیمی، اصطلاحات متداول و تحولات تاریخی قرون گذشته می شود. در این مقاله ابتدا به اهمیت گرد آوری لغت و جایگاه فرهنگ نامه ها در زبان فارسی اشاره شده و سپس به معرفی نسخه خطی «فرهنگ تحفه السعاده » و جایگاه آن در گستره فرهنگ نویسی در هند پرداخته شده است. این فرهنگ چند زبانه(فارسی، عربی، ترکی و هندی) تالیف «مولانا محمود بن شیخ ضیاء الدین محمد» است که در سال 916 هجری نوشته شده است. این نویسنده در زمان اسکندر شاه بن بهلول لودهی پادشاه دهلی زندگی می کرده است. مولف این اثر با ذکر لغت ها با ترتیب الفبایی به شرح وتفسیر آنها می پردازد و در بیشتر مدخل ها، معادل هندی، ترکی یا عربی واژه را ذکر می کند؛ آنچه این فرهنگ و شناخت آن را مهم جلوه می دهد، ذکر شواهد و مثال هایی است که مولف از شاعران قرن ششم، هفتم و هشتم می آورد. این اثر به لحاظ اشتمال بر واژگان چند زبانه و گستردگی واژگان معادل به عنوان یکی از حلقه های فرهنگ نویسی در هند، قابل توجه است که به روش توصیفی معرفی می شود.
    کلیدواژگان: فرهنگ نامه، تحفه السعاده، محمود بن شیخ ضیاء الدین محمد، هند، لغت
  • علیرضا محمودی* صفحات 109-126
    شاعری و خوشنویسی از جمله ارجمندترین و ممتازترین فنون و هنرهای رایج در میان ایرانیان هستند. هنرمندان خوشنویس با به کارگیری مفاهیم ارزشمند نظم فارسی در قالب نوشتاری زیبا، آثار هنری منحصر به فردی را خلق نموده اند که به دلیل برخورداری از هماهنگی میان محتوا، حروف نگاری و تزیین در شمار فاخرترین نمونه های هنر ایرانی قرار دارند. توفیق گسترده ی هنرمندان ایرانی در خلق این آثار، نه تنها در ایران دوره صفوی نام و آوازه ی درخشانی را برای آنان به ارمغان آورد، بلکه سبب جلب توجه و علاقه ی حاکمان گورکانی هندوستان به این امر نیز گردیده و آن ها با فراهم آوردن زمینه ی مهاجرت هنرمندان زبده ی ایرانی به هند، فرهنگ و هنر ایران را در شبه قاره ی هند رواج دادند. در میان این هنرمندان مهاجر تعدادی از باذوق ترین شاعران ایرانی حضور داشتند که علاوه بر برخورداری از قریحه خوش ادبی از استعداد خوشنویسی نیز بهره مند بودند. اهمیت تاریخی مهاجرت این هنرمندان در گسترش ادب و هنر ایرانی در شبه قاره هند، سبب گردیده تا این موضوع در پژوهش حاضر مورد بررسی قرار گیرد. در این تحقیق که به شیوه ی توصیفی و تحلیلی، با تکیه بر منابع تاریخی و اسناد باقی مانده تدوین شده، حضور شاعران خوشنویس در دربار گورکانیان هند مورد توجه قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: هنر، شاعران، خوشنویسان، گورکانیان هند
  • سیاوش یاری * صفحات 127-145
    ایران و ایرانیان از زمان های بسیار دور با ساکنان شبه قاره هند ارتباط داشته اند. این امر از یک طرف ناشی از ضرورت و نیازهای اقتصادی و از طرف دیگر اشتراک فرهنگی و تاریخی دو ملت بوده است. بسیاری از ساکنان و اقوام شبه قاره به ایران مهاجرت کرده و اسکان دائمی یافته بودند. با توجه به انسداد مرزهای جغرافیای شبه قاره و یا صعب العبور بودن آن در شمال و شمال غرب، مراودات و مناسبات ساکنان شبه قاره هند با ایران و بین النهرین از اهمیت و ضرورت بسیار زیادی برخوردار بود. از آنجا که امنیت راه های زمینی کمتر و راهزنان مزاحمت های فراوان ایجاد می کردند و از طرف دیگر ناوگان دریایی قدرت حمل کالا و مسافر بیشتری را داشته و امنیت راه ها نیز بهتر تامین می گردید، رفت و آمد ساکنان شبه قاره با بنادر و سواحل خلیج فارس از اهمیت بسیار زیادی برخوردار بود.در این مقاله با روش توصیفی – تحلیلی،کانون های بازرگانی خلیج فارس و جزایر و سواحل آن در تجارت با سواحل غربی هند، اهمیت و ضرورت این مناسبات و پیامدهای اجتماعی و فرهنگی آن مورد کندوکاو و بررسی قرار می گیرد؛نتایج تحقیق بیانگر آن است که با وجود سابقه طولانی این مناسبات، با ظهور اسلام ابعاد تازه ای یافت و بازرگانان و تجار مسلمان ضمن داد و ستد اقتصادی به مبادلات فکری و فرهنگی نیز پرداخته و از مهمترین عوامل نشر و گسترش فرهنگ و تمدن اسلامی و ایرانی در شبه قاره هند و حتی از این طریق در آسیای جنوب شرقی گردیدند.
    کلیدواژگان: خلیج فارس، هند، قرون نخستین هجری، بنادر تجاری، ایران، اسلام
|
  • Mozhgan Jayez * Pages 9-30
    In this article the chipped stone industry from Neolithic sites in southeast Iran and Baluchistan is introduced with regard to aspects such as technology structure, tool typology and morphology. The chipped stone assemblages are from Neolithic sites including Tepe Yahya, Gaz Tavileh, Kuhbanan in Kerman and Mehrgarh and Kili gul Muhammad in Balochistan, Pakistan. Discovery of PPN site of Tell-i Atashi in Kerman resulted in clarification of the common charachteristics of the Neolithic chipped stone assemblages of the region which should be introduced both typologically and chronologically distincted from the chipped stone assemblages of the Fertile Crescent. So far, most of the Neolithic researches in Iran have been concentrated on Zagros Mountains, but the presence of a clearly distinct Neolithic chipped stone industry in southeast Iran and Balochistan Pakistan, which is characterized by abundance of lunate and backed tools, indicates that although the region deserves more intense archaeological studies, the archaeologists have ignored it because of climatic and geomorphological conditions. Lunates and backed tools in the Neolithic chipped stone assemblage of the area are extensively made and functioned in composite hunting tools at earlier phases, but with the expansion of agriculture their function shifted into inserts used in composite sickles.
    Keywords: Persian Gulf, India, Iran, Islam, Trade Ports, First Islamic Centuries
  • Asghar Javani Jooni, Asghar Kafshchian Moghadam, Abbas Bozorgmehr * Pages 31-46
    Expressing the nature of the function of beauty in traditional art and its comparison with the applications in the modern art enable today’s human and artists to effectively exploit aesthetics in the works of art with an expanded mentality. Undoubtedly, an important approach for explaining the function of traditional and modern art belongs to traditionalists, including the ideas of Ananda Coomaraswamy, the Ceylonese philosopher. The present study aimed to evaluate and explain the viewpoints of Ananda Coomaraswamy regarding the function of beauty in the traditional art and its comparison with the modern art. According to the results, in the position of a traditionalist philosopher, Coomaraswamy adopted a unique approach toward arts and aesthetics, the distinction of which lies in its transcendentalism and spiritualism. Furthermore, Coomaraswamy believed in a functional difference between the types of beauty in the traditional and modern art, as in the beauty that aimed to obtain the most desirable expression and the beauty that merely followed the others’ satisfaction and self-expression. Not only does Coomaraswamy argue with the functions of beauty in the modern art, he also severely criticizes this concept. Nevertheless, Coomaraswamy does not totally dismiss the pleasure of aesthetics in works of art, but rather disagrees with the misconception that the ultimate goal of arts is the centralization of pleasure and the artist’s individualism. The current study was conducted with a descriptive-analytical design.
    Keywords: Coomaraswamy, Function of Beauty, Traditional Art, Modern Art
  • Asadolah Jodaki, Rasuol Mosavi Haji * Pages 46-68
    Modern Iran, Central Asia, and the Indian subcontinent regarded as the eastern realm of the Islamic world. Architecturally, in this area, there are various buildings follow similar architectural forms and patterns, among them is so-called “HashtBehesht” that was a multistoried building with various functions. Despite numerous researches on the Islamic architecture, there has not been fully scrutinized study on this form. Here, there is an attempt to understand, historically, this form of building. Based on previous studies, in Iran and Central Asia, the function of this form was ceremonial, while it was monumental in the Indian subcontinent. Despite different climates, the structure of these buildings was the same. Their extroverted design appropriately defined to garden and green spaces in dry climate of Iran and Central Asia, whereas it was an adequate response to the environmental condition, for various doorways guaranteed the continuous flow of the cool breeze into the structure. The unique design of this architectural form named differently in different regions such as “Namakdan”, “Mosamman” and “Chaukhandi”. regarding the fact that the regions were part of the Persian world, all these pavilion followed similar architectural tradition.
    Keywords: Islamic Architecture, Multistoried pavilion, HashtBehesht, Inadian subcontinent, Iran
  • Hosein Khakpoor *, Abdolmajid Zal Narooei, Gholamreza Razavi * Pages 69-86
    Muslims from the beginning of the mission of Prophet Muhammad (PBUH)- with the effect of his blessed presence- effort to say prayer and didn’t have any difference in two, three or four posture of prayer. After die of Messenger of Allah (PBUH) from this world, little by little the idea of “the book of God is enough for us” created in the mind of some modernist- especially the Khawarij- and with the tendency to vote, dispute was created in the number of postures. In the contemporary age, Quraniyun started to interpret the prayer base on the Quran versus with denying the authority of tradition and its efficiency in religious knowledge and interpretation of Quran. The present study has addressed the design and criticism of its arguments about five daily prayer and number of its Quranic versus with analytical-descriptive approach and during the discussion, it has implied to four groups of Abdullah Jakr Alavi, Ahmad Al-Din, Rafi Al-Din and their deviation and concludes: all differences and deviations of Quraniyun in the worship matter of prayer is due to ignoring the tradition. This case has caused the opening of interpretation doors toward vote, so that each of them have articulated a new theory that this case, not only didn’t cause the unity of Muslims, but also caused more dispersion of them and it reflects the weakness and invalidity of their idea, while, methodical and basis problems is entered to their arguments.
    Keywords: Quraniyun, Ignoring the tradition, Daily prayer
  • Hamidreza Ghanooni * Pages 87-108
    The study of manuscripts helps us to know some dominant social culture - old active words- current technical words and even historical reformation in the past times. In this essay we try to refer to the measure of the importance of collection of the words and the place of DICTIONARY in the Persian language and then will search about Tohfat Al_Saadat It has made by Molana Mahmoud Ebn Sheykh Ziya that has lived in 10th century. He lived in Eskandar Lodehi׳s period who ruled in India. Eskandar paid attention to Persian literature and in his period Persian became the informal language, so the author renamed his work as Farhang E Eskandari. In this era some Farhang namehs (dictionaries) have been composed like as Farhang _ Eskandari or Tohfatt Al_Saadat. Then Abdoul Ghader Ebn Molla Yahya has reworked it in the Safavid dynasty. His work has 166 pages that are included more than 4500 words. This collection has several kind of words in different stem or language such as Persian –Turkish –Mavara Al Nahri –Arabic and some of Indian words.
    Keywords: Encyclopedia, Tohfatoo AlSaadat, Words-India
  • Alireza Mahmuodi * Pages 109-126
    Poetry and Calligraphy are among the most valuable and the most distinguished techniques and the common arts among Iranians. The elegant artists, using the valuable concepts in persian verse in the beautiful writing form, have created unique artistic works, That because of being harmong in content, transcription and embellish ment are placed among the finest sample of Iranian art. The expanded success of Iranian artists in making these works, not only brougth brilliant fame and name for them in Safavid era in Iran, but also in attracted the attention and the interest of the Indian Goorkanid rulers and they prepared the way for migrating Iranian eliet artists to India, they spread the culture and the art of Iran in Indian subcontinent. Some of Iranian talented poets attended among these migrated artists that in addition to having fine literary talent, they had the talent for calligraphy. The historic importance of the migration of these artists in spreading the Iranian literature and art in Indian subcontinent has caused that this subject is considerd in this research. This research is collected in descriptive, analytic style, relying on the historic resourse and the remained documents, the attendance of the elegant poets in Indian Goorkanid court is considered.
    Keywords: art, Poets, Calligraphers, Indian, Goorkanids
  • Siyavash Yari * Pages 127-145
    Iran and Iranians have been in contact with the inhabitants of Indian subcontinent since old ages. On one hand, this is originated from economic necessity and needs and on the other hand from the cultural and historical common points the two nations share. Many people from the subcontinent had migrated to Iran and had taken permanent residence. The relationships of the subcontinent with Iran and Mesopotamia had a significant importance due to the peninsula’s blockade of geographical boundaries and its impassability in the North and the North-west. Since ground roads were less secure bandits caused several disturbances and the fleet on the other hand could handle more goods and passengers and the security of the roads was better provided, the traffic of the subcontinent’s residents to the seaports and coasts of Persian Gulf was very important. Commercial centers of Persian Gulf, its islands and coasts in trading with western coasts of India, significance and necessity of these relationships and their sociocultural consequences are observed using an analytic-descriptive
    Method
    The observation’s result indicates that with the long history of these relations, Islam got new dimensions and Muslim merchants and businessmen began to have intellectual and cultural trades along with economic trades and became one of the most important factors in spreading and expanding Islamic-Iranian culture and civilization in Indian subcontinent and even in the South-eastern Asia.
    Keywords: Persian Gulf, India, Iran, Islam, Trade Ports, First Islamic Centuries