فهرست مطالب

دوفصلنامه اسلام و علوم اجتماعی
پیاپی 17 (بهار و تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقاله پژوهشی
  • علی اکبر فرهنگی، شهرام امین زاده*، عبدالله نعامی صفحات 5-16
    برندسازی ملی صورتی از هشیاری ملی است که در قرن بیست و یکم به شکل جدی به آن پرداخته شده است. آفرینش و ارتباطات هویت ملی با استفاده از ابزار و تکنیک ها به خصوص استفاده از رسانه های اجتماعی می تواند بسیار توانمند صورت پذیرد.
    این تحقیق به شناسایی و تعیین عوامل مهم در بکارگیری رسانه های اجتماعی در برندسازی ملی جمهوری اسلامی ایران از حیث گردشگری مذهبی پرداخته است. با استفاده از نظر خبرگان و دست اندرکاران درسازمانهایی که به نحوی با این مساله به نوعی درگیر می باشند و بسط مدل انهلت[1] در برندسازی ملی به برندسازی ملی در رسانه های اجتماعی و معرفی عوامل دهگانه مرتبط با محتوا در این رسانه ها، مدلی پیشنهاد و برای آزمون مدل، پرسشنامه ای طراحی گردید و پس از آزمون پایایی و روایی آن در اختیار 600 نمونه بدست آمده از جامعه مربوطه قرار گرفت و پس از جمع آوری پرسشنامه ها، 384 پرسشنامه مورد تحلیل قرار گرفت و با استفاده از شاخص های آمار استنباطی (آزمون فیشر و آزمون 2χ کارل پیرسون) به تایید یا رد فرضیه ها پرداخته شد. تحلیل نتایج، ده عامل قابلیت دسترسی، قابلیت اجرا و به کارگیری، تخصصی و حرفه ای، الهام بخشی، آموزش دهندگی، ایجاد انگیزه و حس رقابت، قابلیت انطباق و سازگاری، شفافیت، محبوبیت و جامعه پذیری تایید نمود.
    ایجاد بستر مناسب برای بهره گیری از فناوری اطلاعات در جهت آموزش و بازآموزی در کنار افزایش سواد رسانه ای در جهت استفاده از رسانه های اجتماعی برای برندسازی ملی در داخل و خارج از کشور می تواند زمینه ساز جایگاهی شایسته برای گردشگری مذهبی جمهوری اسلامی ایران باشد.
    کلیدواژگان: برندسازی ملی، رسانه های اجتماعی، سواد رسانه ای، فرهنگ و میراث، صنعت گردشگری مذهبی
  • زهرا اکبری * صفحات 17-40
    مفهوم زیارت در ادبیات دینی کاربرد فراوانی دارد و بیانگر نوعی رابطه میان انسان و جهان ملکوت است. در ادبیات دینی جهان نیز زیارت سابقه ای به درازای عمر بشر دارد و همواره در طول تاریخ برقرار بوده است.
    زیارت در گذشته کنشی همگن و متوازن بوده است در حالیکه امروزه به کنشی ناهمگن و نا متوازن تبدیل شده است.
    ما در این مقاله در صدد شناخت و فهم عناصر ناهمگن در کنش زیارت با تمرکز بر تنوع به وجود آمده در بافت زائران هستیم. به تعبیر دیگر آیا تغییرات در کنشی سنتی همچون زیارت را می توان در جامعه با تحولات مدرنیته فهم کرد؟
    به بیان دیگر با نسبت یابی کنش زیارت امام رضا(ع) با مدرنیته و در نهایت عناصر مترتب بر آن همچون عرفی شدن در ایران معاصر، انواع زائران حرم مطهر امام رضا (ع) را بررسی و دسته بندی می نماییم. از این رو با صورتبندی انواع زائران به سنتی، مدرن و زائر گردشگر، به ویژگی های آنها می پردازیم. رویکرد روشی اتخاذ شده در این مقاله، کیفی و با تکیه بر دیدگاه های مردم نگاری است. داده های تحقیق نیز از منابع گوناگون همچون دل نوشته های زائران، عریضه ها و سفرنامه ها، مصاحبه ها، مشاهدات،خودمردم نگاری و دیگر منابع کمی و کیفی حاصل شده است.
    کلیدواژگان: زائر سنتی، زائر مدرن، زائر گردشگر، سنخ های زیارت، مدرنیته، سکولاریسم
  • سید حسین شرف الدین* صفحات 41-70
    علم اجتماعی و مشخصا جامعه شناسی بومی یا ایرانی با رویکردهای مختلف آن، عمدتا به نظام یا منظومه ای معرفتی که بررسی روشمند توصیفی، تفسیری، تبیینی، توجیهی و انتقادی مسائل فرهنگی، اجتماعی، تاریخی، زبانی جامعه ایران با روش های خاص را موضوع مطالعه، تحقیق و نظریه پردازی خویش قرار داده باشد، اشاره دارد. بدیهی است که این دانش در شکل ایده آل خود برغم تعلقات سرزمینی، نسبتی ارگانیگ نیز با جریان جهانی علم جامعه شناسی دارد. امکان تحقق چنین دانشی با مختصات ویژه، هر چند مورد وفاق اکثریت جامعه شناسان و عالمان علوم اجتماعی ایرانی معاصر است اما فعلیت و تحقق آن در وضعیت و موقعیت کنونی، محل بحث و گفت و گوی جدی قرار دارد. این نوشتار با روش اسنادی در صدد شناسایی دیدگاه های مختلف در این خصوص و ارزیابی تحلیلی و انتقادی آنها براساس معیارهای مالوف است.
    کلیدواژگان: جامعه شناسی، علم بومی، علم دیئی، جامعه ایران، راهکارها، موانع
  • مهناز توکلی بنیزی، کمال برزگر بفرویی صفحات 71-90
    هدف این پژوهش، بررسی رابطه بین ابعاد دینداری اسلامی و رفتار شهروندی سازمانی است. بر این اساس، ابتدا با مراجعه به نهج البلاغه و بر پایه سه اصل اعتقادات، احکام و اخلاق، شاخص های مربوط به هر یک از این اصول استخراج شدند؛ سپس، میزان گرایش و اعتقاد به آنها و همچنین تاثیر آنها بر رفتار شهروندی سازمانی کارکنان دانشگاه یزد مورد بررسی قرار گرفت. یافته ها نشان می دهد که پاسخ دهندگان در دینداری، به طور متوسط، نمره خوبی دریافت کرده اند. از ابعاد تاثیرگذار بر دینداری، کمترین امتیاز، متعلق به بعد احکام و بیشترین امتیاز، متعلق به بعد اعتقادات است. همچنین، افراد مورد مطالعه دارای متوسط امتیاز خوبی در رفتار شهروندی سازمانی بوده که ضعیف ترین بعد آن، رفتار مدنی و قوی ترین بعد آن، جوانمردی می باشد. افزون بر این، نتایج پژوهش حاکی از آن است که هر سه بعد اعتقادات، احکام و اخلاق بر رفتار شهروندی سازمانی کارکنان تاثیر مستقیم دارد؛ بنابراین می توان گفت با توجه به رابطه معنادار و مستقیم بین سطح دینداری و رفتار شهروندی سازمانی، افزایش سطح دینداری فرد موجب بهبود رفتار شهروندی سازمانی وی می شود.
    کلیدواژگان: دینداری، رفتار شهروندی سازمانی، نهج البلاغه
  • ابوالفضل ذوالفقاری، قاسم مشکینی، مجید صالحی صفحات 91-109
    یکی از مباحث مهم مطرح در جامعه شناسی دین،کارکردهای اجتماعی دین، است. هدف این پژوهش حاضر، شاخص سازی و سنجش برخی از مهم ترین این کارکردهاست(انسجام اجتماعی، کنترل اجتماعی، مشارکت اجتماعی و هویت ناشی از دین). در این تحقیق سعی شده است با توجه به نظریه های مطرح در مورد این چهار کارکرد، ابعاد، مولفه ها و گویه های هر یک استخراج شوند و در نهایت در میان جامعه آماری تحقیق، یعنی دانشجویان دانشگاه تهران و شاهد، مورد سنجش قرار گیرند. جمعیت نمونه 382 نفر است و روش نمونه گیری به صورت طبقه ای می باشد. برای سنجش اعتبار از اعتبار صوری و اعتبار معیار و برای سنجش پایایی سوالات از آلفای کرونباخ استفاده شده که میزان آن ./86 است. همچنین برای بررسی صحت و درستی سوالات تحقیق از آزمون های پارامتریک مانند تحلیل عامل، استفاده شده است. نتایج سنجش این 4 کارکرد نشان می دهد که 72.8% پاسخگویان معتقدند که دین عامل انسجام آنها با سایر افراد است. 56.2% دین را عامل نگهدارنده خود از انجام اعمال نادرست می دانند. 79.4% دین را عامل مشارکت خود در جامعه می دانند و 68% افراد دارای هویت دینی اند.
    کلیدواژگان: شاخص سازی، کارکرد اجتماعی دین، انسجام اجتماعی، مشارکت اجتماعی، کنترل اجتماعی، هویت دینی
  • سیما جوینی پور*، سهیلا پیروز فر، محمدحسن رستمی صفحات 111-136
    امر به معروف و نهی از منکر، به عنوان یک کنش دینی- اجتماعی که ناشی از نوعی احساس مسئولیت پذیری در پیوندهای گروهی است، کارکردهای اجتماعی مهمی را ایفا می نماید. تحقق سلامت و سعادت و رشد هر جامعه ای، منوط به توجه و اهتمام به نظارت همگانی از سوی اعضای جامعه می باشد.
    پژوهش پیش رو، به بررسی نقش و جایگاه امر به معروف و نهی از منکر در تقویت و توسعه سرمایه اجتماعی پرداخته و با مبنا قرار دادن سه اصل مهم قرآنی: اخوت دینی، ولایت مداری و وحدت و با تاکید بر مولفه اعتماد در بعد ارتباطی سرمایه اجتماعی با محوریت ایمان، به ارائه مدلی برای بهره گیری از آموزه های نورانی قرآن کریم در تولید و تقویت سرمایه اجتماعی اهتمام ورزیده است.
    فرضیه این مقاله آن است که فرامین انسان ساز قرآن کریم در حوزه امر به معروف و نهی از منکر در تقویت و بالندگی سرمایه اجتماعی نقش مهمی را ایفا می کند و مهم ترین مولفه های سرمایه اجتماعی یعنی اعتماد، مشارکت، اتحاد، حمایت و امنیت اجتماعی، در سه اصل قرآنی مورد نظر نمود و جلوه ای خاص داشته و ضمن رفع کاستی ها و نقائص سرمایه اجتماعی غرب، به تقویت و بالندگی آن پرداخته و راه کارهایی ارزشمند در این راستا ارائه گردیده است.[حسین1]
    کلیدواژگان: امر به معروف، نهی از منکر، نظارت همگانی، سرمایه اجتماعی، اعتماد، روابط اجتماعی
  • محمدحسین اسکندری *، علی قربانی صفحات 137-168
    اسلام متضمن یک آیین اجتماعی است و زندگی اجتماعی بدون نظم و قانون معتبری که حقوق و تکالیف اعضاء را در هر زمینه مشخص کند ممکن نیست و در نبود قانون و وجود هرج و مرج، جامعه ای شکل نمی گیرد.
    با توجه به اینکه در هر جامعه، نظم و قانون، فلسفه خاص و مبانی ویژه خود را دارد، سوال این است که در جامعه اسلامی، نظم و قانون، فلسفه اش چیست و از کدام چشمه می جوشد؟
    پاسخ مفروض به سوال فوق این است که عمیق ترین بنیاد نظم و سرچشمه اصلی احکام اجتماعی و حقوق و تکالیف متقابل اعضاء جامعه، ولایت های متقابل به مفهوم عام است که از یک سو، هدایت افراد و عرضه احکام اجتماعی فطری از طریق وحی را در پی دارد و از سوی دیگر، ایمان و فرمانبری مردم از خداوند و در پی آن، نظم و وحدت و امنیت و عدالت و دیگر اهداف اجتماعی را به ثمر می نشاند و صحنه زندگی خدا باوران را سرسبز می کند.
    ولایتهای متقابل از اقسام عمده ولایت است که نخست از خدا آغاز می شود و سراسر خلق خدا را فرا می گیرد که نشانه های اقتدار و عنایت و رحمت او در همه جا چشمگیر هستند و بازتاب آنها در جان انسان عاقل (که در آیات آفاقی و انفسی سیر می کند) خداشناسی، خدادوستی و خداپرستی و در یک کلمه ایمان و ولایت متقابل مردم فرمانبردار و پرهیزکار نسبت به خداوند است که فرمود: «إن اولیائه إلاالمتقون» و نعمت های والاتر الهی را برای ایشان در پی خواهد داشت که ثمره ولایت ویژه و متقابل الهی نسبت به مومنان و پرهیزکاران است که فرمود:... «والله ولی المومنین» یا «والله ولی المتقین».
    هدف ما در این مقاله آن است که سوال بالا را تبیین، مفاهیم مربوط را تحلیل و پاسخ مفروض را به طور مستدل ارائه کنیم.[حسین1]
    کلیدواژگان: ولایتهای متقابل، ولایتهای متقابل اجتماعی، ولایت افراد هم سطح، ولایت افراد غیر هم سطح
|
  • Aliakbar Farhangi, Shahram Aminzadeh *, Abdolah Naami Pages 5-16
    National branding is a form of national consciousness mainly highlighted in the twenty-first century. The production and reproduction of the national identity could be pursued more comprehensively, relying on specialized techniques and tools such as social media.
    This article identifies and describes the major factors in implementing social media for the branding of the Islamic Republic of Iran from a religious tourism point of view. After eliciting the ideas of the experts and specialists of the field in various related organizations, generalizing the Anholt national branding model to the national branding in social media, and introducing the decuple factors concerning the content in social media, a model was introduced and a questionnaire was designed to test it. After the reliability and validity tests, the questionnaire was distributed among 600 samples. In the final stage, of the 600 responses gathered, 384 cases were analyzed to test the hypothesis of the study via the inferential statistical tests of Fisher and Karl Pearson χ2. The analysis of findings verifies ten factors of accessibility, practicability, professionalism, inspiration, instructiveness, motivation and competitiveness, adjustability, clarity, popularity, and sociability.
    Providing the circumstances for the implementation of communication technologies for training and retraining of media knowledge with the purpose of employing social media in national branding, both inside and outside of the country, could pave the way for the proper status that religious tourism in the Islamic Republic deserves.
    Keywords: national branding, social media, media knowledge, cultural heritage, religious tourism industry
  • Zahra Akbari * Pages 17-40
    The concept of pilgrimage is highly referred to in religious literature and reflects on a form of relationship between man and the divinity. In the religious literature throughout the world, pilgrimage has a history long as man’s existence. In the past, pilgrimage has been a balanced, homogeneous experience, while it has evolved into a heterogeneous, unbalanced one in the world of today.
    In this article, we are going to understand and elucidate the heterogeneous elements in the experience of pilgrimage, highlighting the diversity that has emerged in the types of pilgrims. In other words, “could the changes in a traditional action like pilgrimage be understood in a society with modern properties?”.
    We analyze and categorize various types of Imam Reza (pbuh) pilgrims through the study of the relativity of the action of Imam Reza (pbuh) pilgrimage with modernity, and the evaluation of the related factors such as secularization in contemporary Iran. The characteristics of three traditional, modern, and pilgrim-tourist types are then introduced. The method applied in this study is qualitative and it is done through ethnographic approaches. The data used in it are also taken from various sources such as pilgrims’ diaries, travelogues, petitions, interviews, observations, autoethnography, etc.
    Keywords: traditional pilgrim, modern pilgrim, pilgrim-tourist, types of pilgrimage, modernity, secularism
  • Seyed Hossein Sharafodin * Pages 41-70
    Social Sciences with all its approaches, and Iranian or native Sociology in specific, denote an epistemological system that has as its subject matter, the methodologically descriptive, explanatory, justificatory, ad critical analysis of cultural, social, historical, and linguistic problems of the Iranian society. Obviously, in its ideal form, such a field will maintain an organic connection with the universal trends of sociology parallel to its native attachments. Even though such a scientific field with all its specificities is consented by the majority of the Iranian sociologists and social science figures, the probability for the realization of it is still disputed. The present article aims to identify various perspectives in this regard and elaborate analytically and critically on them based on the usual criteria of the field.
    Keywords: sociology, native science, religious science, Iranian society, approaches, obstacles
  • Mahnaz Tavakoli, Kamal Barzegar Pages 71-90
    The purpose of this study is the analysis of the relationship between various factors of Islamic religiosity and organizational citizenship behavior. Accordingly, the indices of the triple principles of religion, namely, faith, law, and morality, as according to Nahj al-Balaghah, are determined. Then, the degree of influence of these principles and the consequent indices on the Yazd University staff is measured. The findings show that the respondents receive relatively good scores in religiosity. Regarding the principles of religiosity, however, the lowest score belongs to law, and the highest to faith. Moreover, the cases demonstrate an acceptable average score in organizational citizenship behavior of which the weakest score is related to civil behavior, and the strongest to philanthropy. On the other hand, the findings of the study indicate that all three principles of faith, law, and morality have a direct influence on the organizational citizenship behavior of the staff. As a result, it is discerned that based on the direct and significant relationship between the degree of religiosity and organizational citizenship behavior, the increase in one’s level of religiosity improves his organizational citizenship behavior as well
    Keywords: religiosity, organizational citizenship behavior, Nahj al-Balaghah
  • Abolfazl Zolfaghari, Ghasem Meshkini, Majid Salehi Pages 91-109
    One of the central concerns in the Sociology of Religion is the social functions of religions. The purpose of this study is indexing and measurement of some of the major functions of religion including social solidarity, social control, social participation, and religious-based identity. The aspects, principles, and items related to these factors are elicited with reference to the well-known theories of the field, and are tested among the statistical society of the research, that is the students of the University of Tehran and Shahed University. The population of the sample consists of 382 students and the sampling method is stratified. The validity is tested by face and criterion validity and for the test of reliability, Cronbach's α (0.86) is used. In addition, for measuring the accuracy of questions, parametric tests such as factor analysis have been used. The results of the tests are as follows: 72.8% of the respondents believe that religion is the cause of solidarity for themselves and others; 56.2% understand religion to be preventative against misconduct; 79.4% consider religion as enforcing social participation; and 68% claim to have religious identity.
    Keywords: : indexing, social functions of religion, social solidarity, social participation, social control, religious identity
  • Sima Joveinipour * Pages 111-136
    The religious percept of “the promotion of virtue and the prevention of vice” either as a socio-religious action or a manifestation of the sense of responsibility in social bonding, is of significant importance. The fulfillment of the growth and health of any society is dependent on the general public monitoring behavior.
    The present study evaluates the place of “the promotion of virtue and the prevention of vice” in the improvement of social capital and, centralizing three Qur’anic principles of religious fraternity, recognition of the Islamic jurisprudence guardianship, and unity, and considering the centrality of trust in the communicative aspect of faithful social capital, tries to present a model for the enrichment of social capital that is principled on Qur’anic doctrines.
    The hypothesis of the article is that the Qur’anic humane percepts of “the promotion of virtue and the prevention of vice” are highly influential in the improvement of the social capital. The main principles of social capital, namely, trust, voluntary participation, unity, social protection, and safety, are well echoed in the three mentioned Qur’anic principles. The emerging model would cover up the shortcomings of the western version of social capital, enhance it conceptually, and provide for further improvements in it.
    Keywords: promotion of virtue, prevention of vice, public monitoring, social capital, trust, social relations
  • Mohammad-Hossein Eskandari *, Ali Ghorbani Pages 137-168
    Islam in inclusive of a social tradition, and social life is improbable without an order and legal system that regulates the rights and duties of its members. In the absence of order and presence of chaos, no society comes to being. Considering that in every society, order and law have individual philosophical roots and certain principles, the question is “what is the philosophy of order and law and their origin of being in the Islamic society?”
    The propositional response to the above question is that the deepest source of social rules, and mutual duties and rights, is the mutual guardianship in its general sense that, on the one hand, entails the guidance of individual members of the society and providing them with a series of instinct social rulings that has come to us through the divine revelation, and on the other hand, convoys people’s faith and obedience to God, hence, order, unity, safety, justice, and other social goals, to the ultimate desired destination.
    Mutual guardianship is a form of guardianship that is initiated by God to include all humankind and spread throughout the creation, and is reflected in the self of the rational human experiencing introvert and extrovert beings that manifest themselves in form of theology, love of God, and deism. This is what mutual guardianship of pious people towards God implies; “His true guardians are not but the righteous”. This results in further divine blessings for them that is the prize of mutual guardianship bestowed to the pious and the faithful; “Allah is the guardian of the faithful” and “Allah is the guardian of the pious”. The purpose of this article is to explain the response to the above question, analyze the related concepts, and reason on the propositional response to it.
    Keywords: mutual guardianship, Social mutual guardianships, guardianship of equal beings, guardianship of unequal beings