فهرست مطالب

دوفصلنامه اسلام و علوم اجتماعی
پیاپی 19 (بهار و تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/05/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • غلامرضا صدیق اورعی، مهدیه باقری، سیده شیوا محمدی صفحات 5-24
    نوشتار حاضر درصدد نشان دادن عوامل پایداری جامعه در نهج البلاغه است. برای این کار افزون بر تدقیق مسائل جامعه شناسان کلاسیک و انطباق این مسائل با مولفه های تعریف سازمان اجتماعی، از روش تحلیل متن و تکنیک کدگذاری های پی درپی، استفاده شد تا عوامل پایداری جامعه در نهج البلاغه ، استخراج شود. مهم ترین یافته های پژوهش حاضر به این شرح اند: نخست اینکه توجه به مسئله جامعه شناسان کلاسیک (کنت: استمرار تعامل، وبر: تعامل از حیث معنای آن، دورکیم: احساس پیوستگی ، اسپنسر: پیدایش و رشد تمایزهای اجتماعی، به ویژه تمایز در موقعیت ها و نقش ها، مارکس: تمایز در پایگاه اجتماعی) مشخص می سازد که مسائل آنان ابعاد گوناگون سازمان اجتماعی بوده است؛ در ثانی مرور دقیق و روشمندانه نهج البلاغه نشان می دهد، جمع بندی ویژگی های جوامع قابل دوام و موفق و مقایسه با ویژگی های جوامع دچار انحطاط در کلام علیg در تناسب با این ابعاد بر سه امر محوری موجب دوام و موفقیت جوامع می شود: 1. توحید و یکتاپرستی؛ 2. الفت و همبستگی زیاد و فراگیر؛ 3. عدالت توزیعی و کیفری. الفت و همبستگی عنصر مقوم در هر گروه و سازمان اجتماعی است و عدالت بهترین شکل تنظیم تمایزهاست که توافق بر تمایزات را پسندیده و قابل دوام می سازد و می توان گفت که محکمات آراء جامعه شناسی، موید نظریه مستخرج از نهج البلاغه است.
    کلیدواژگان: توحید، همبستگی، عدالت، پایداری جامعه، نهج البلاغه
  • کریم خانمحمدی، شمس الله مریجی، روح الله عباس زاده صفحات 25-48
    رسانه های جمعی در دنیای کنونی نقش بی بدیل و روزافزونی در زندگی اجتماعی انسان دارند، جهت گیری رسانه های جمعی نیز در بعدهای مختلف، متاثر از نظام هنجاری حاکم بر آن است. نظریه ها ی هنجاری موجود در ادبیات علوم ارتباطات در نوع خود متاثر از مبانی لیبرالیستی و سوسیالیستی و دارای مولفه ها یی برای تحقق اهداف آن دو نظام فکری هستند که در جامعه اسلامی پذیرفته نیستند. از این رو، در این پژوهش، با الهام از «روش تحلیل مضمون» آیات قرآن کریم، به عنوان اصلی ترین منبع هنجار بخش جامعه اسلامی، بررسی شد تا مولفه ها ی نظریه هنجاری رسانه ها ی جمعی به دست آمد. بررسی روش مند آیات، ما را به 66 مضمون پایه ای و 13 مضمون سازمان یافته و در نهایت چهار مضمون فراگیر، رهنمون کرد. مولفه های اصلی نظریه هنجاری رسانه ها ی جمعی از منظر قرآن کریم، عبارت اند از: «اصالت محوری» ، «فرهنگ مداری» ، «اجتماع گرایی» و «اخلاق مداری» که جهت گیری کلی و بایسته ها ی رسانه های جمعی را مشخص نموده و در مقابل نظریه های هنجاری رایج به عنوان نظریه ای قرآنی مطرح می شود. بدیهی است مضامین جهت دهنده و پایه، به عنوان مولفه ها ی عملیاتی تر، شرح وظایف دقیق تری برای رسانه ها فراهم می کند.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، رسانه های جمعی، نظریه هنجاری، اصالت محوری، فرهنگ مداری، اجتماع گرایی، اخلاق مداری
  • پیمان محمودی صفحات 49-72
    جنبش مشروطه از جمله دستاوردهای رویارویی ما با اندیشه های مدرن بوده است. این جنبش حاصل ائتلاف نیروهای اجتماعی بسیاری از جمله روحانیون و روشنفکران بود. این دو نیروی اجتماعی دارای تاثیر بسیاری در تاریخ کشور هستند. تاثیر این دو نیروی اجتماعی در جنبش های اجتماعی به قدری مهم و اثرگذار است که ائتلاف آنها در جنبش مشروطه سبب پیروزی نهضت و افتراق آنان منجر به جدایی و بازگشت به اقتدارگرایی شد. این پژوهش به بررسی تاریخی زمینه های ائتلاف روحانیون و روشنفکران در جنبش مشروطه می پردازد. یافته های تحقیق نشان می دهد که زمینه ها و دلایل ائتلاف آنها می تواند به استبدادستیزی، منافع و حقوق اقتصادی، عدم آگاهی نسبت به مشروطه، حذف برخی رجال، قانون خواهی، تشکیل عدالت خانه و مجلس مشروطه، نفوذ بیگانگان، تغییر راهبردها و… نقش ایفا کند. البته عوامل یاد شده علل قطعی ائتلاف بین روشنفکران و روحانیون نمی باشند؛ بلکه می توان آنها را به عنوان شروطی در نظر گرفت که ائتلاف را تسهیل کرده اند.
    کلیدواژگان: روحانیون، روشنفکران، جنبش مشروطه، ائتلاف، استبداد، قانون
  • مجید کافی ، سید مرضیه خمامی صفحات 75-99
    سبک های زندگی جوامع امروزی در یک طیف و در سه شکل افراطی، میانه و تفریطی طبقه بندی می شوند. اعتدال به معنای دوری از افراط و تفریط است، که مورد پذیرش منابع دینی است. اعتدال گرایی سبک زندگی اسلامی به معنای میانه روی در بعد فردی و تعادل در بعد اجتماعی در همه مولفه های زندگی است. از این رو هدف این پژوهش تبیین میانه روی شخصیتی براساس آیات قرآن و روایات مرتبط و اکتشاف و استنباط مدل اعتدالی سبک زندگی اسلامی است. بر این اساس می توان پرسید، اعتدال گرایی سبک زندگی اسلامی براساس چه مدلی قابل تبیین است؟ میانه روی (در سبک زندگی فردی) با تعادل (در سبک زندگی اجتماعی) چه نسبت، مناسبت و جایگاهی دارد؟ اما روش در این جستار روش تحلیل متن است. مبنای کار بر طبق روش یادشده بدین گونه است که ابتدا پرسش هایی طرح و بعد به جستجوی پاسخ آن در متن پرداخته می شود. در روش تحلیل متن ارتباط بین رجوع به متن و نتیجه گیری درباره هر مطلب، دو سویه و مکرر است؛ یعنی با طرح پرسش، جستجو در متن را آغاز کرده و پس از مطالعه متن، ممکن است، پاره ای قسمت ها معنی قسمت های دیگر را عوض کند. با بررسی های انجام شده تحقیق به این نتیجه رسید که سبک زندگی اسلامی در بعد فردی، یک سبک میانه و در بعد اجتماعی سبکی متعادل است؛ میانه روی در سبک زندگی فردی تبیین کننده تعادل در سبک زندگی اجتماعی است؛ سبک زندگی اسلامی هم با دیگر نظام های اجتماعی و فرهنگی جامعه و هم با اجزا و مجموعه های خود هماهنگی و انطباق لازم را دارد و در هیچ شانی از شوون زندگی فردی و اجتماعی نبودن توازون (افراط و تفریط) را از مسلمانان بر نمی تابند؛ و سرانجام اینکه تعادل در سبک زندگی اسلامی امری موردی نیست، بلکه مدلی عام و در همه شوونات زندگی جاری و ساری است.
    کلیدواژگان: سبک زندگی، میانه روی، افراط و تفریط، اعتدال گرایی، جامعه شناسی
  • نادر صنعتی شرقی، رقیه محمدی کیا صفحات 101-124
    با توجه به گسترش مدیریت بدن در دهه های اخیر و نقش غیر قابل انکار مذهب در زندگی اجتماعی افراد، در این پژوهش تلاش شدکه نقش مدیریت بدن را در زنان دیندار بررسی شود. وجود تناقض در تحقیقات تجربی و چالش های نظری ما را بر آن داشت که از روش کیفی و راهبرد گراندد تئوری استفاده کنیم. داده های این پژوهش از طریق مصاحبه با 9 نفر از زنان دیندار شهر مشهد انجام شده است. بعد از انجام کدگذاری باز 9 مقوله محوری شناسایی شد که شرایط علی، بسترهای زمینه ای و شرایط مداخله گر موثر بر انجام مدیریت بدن و یا پرهیز از آن را معین می نمودند. یافته های این پژوهش نشان داد که جامعه دیندار می تواند به سمت مدیریت بدن به ویژه، در عرصه عمومی پیش رود. بسترهای زمینه ساز برای شکل گیری چنین رخدادی مانند جامعه پذیری دینی افراد، تصویر ذهنی آنها از خودشان، دغدغه تغییر ظاهر و نگرانی از پذیرش اجتماعی از سوی دیگران می باشد. شبکه روابط اجتماعی ترغیب کننده به همراه نگاه گزینش گرانه به دین جزء شروط علی این رخداد بوده و نداشتن مشغله های فردی نقش تسهیل گر این فرایند است. در نهایت هویت التقاطی دینی/ انطباق دینی را به عنوان هسته نظری پژوهش خود برگزیدیم.
    کلیدواژگان: مدیریت بدن، زنان دیندار، تصویر بدنی، شبکه روابط ترغیب کننده، گزینش گری دینی
  • محمود کریمی ، مهناز آل علی صفحات 125-145
    اهمیت نظارت اجتماعی به منظور جلو گیری از انحراف افراد و گروه ها در جامعه اسلامی است و با توجه به توصیه های موجود در متون دینی و تنوع طرق آن، اعم از نظارت الهی، فردی، سازمانی و همگانی روشن می گردد. نظارت همگانی که برخاسته از مسئولیت آحاد جامعه در قبال یکدیگر می باشد، در قالب دو فریضه «امر به معروف و نهی از منکر» تبلور یافته است. به رغم اهمیت بحث و تلاش فراوان در این زمینه، به نظر می رسد منحصر بودن امر و نهی به روش سنتی تاثیر لازم به خصوص در میان نسل جوان را ندارد؛ از این رو پژوهش حاضر به دنبال یافتن شیوه هایی بدیع و کارآمد، با توجه به آموزه های نهج البلاغه است.
    با واکاوی در نهج البلاغه درمی یابیم افزون بر امر و نهی مستقیم به عنوان یکی از شیوه های نظارت اجتماعی، امامg به شکل غیرمستقیم، افراد را به خوبی ها دعوت و از بدی ها منع می کند. روش غیرمستقیم براساس زمان، مکان، و مخاطب، به گونه های مختلف ترغیب، توبیخ، دعا، نفرین، ابراز شگفتی، بیان پرسش، موعظه و… توسط امام علیg مورد استفاده قرار گرفته است.
    این پژوهش به روش توصیفی−تحلیلی و بر مبنای تجزیه و تحلیل اطلاعات، شیوه های مختلف نظارت اجتماعی را در نهج البلاغه مورد بررسی قرار داده است.
    کلیدواژگان: نهج البلاغه، امر به معروف، نهی از منکر، امر و نهی غیرمستقیم، نظارت اجتماعی
  • حجت الله یزدانی مقدم، حبیب الله اسد اللهی، کریم خانمحمدی صفحات 147-169
    سنت ها و آیین های رایج بین مردم در گستره زمان شکل گرفته اند و از آسیب ها و انحرافات مصون نمانده اند. اصلاح این آسیب ها، نیازمند شناخت آنها و برنامه ریزی واقع بینانه برای جایگزینی فرهنگ صحیح در آن زمینه است. مجالس ترحیم از جمله آیین های سنتی است، که به رغم دستورهای اصیل اسلامی در شیوه برگزاری آنها، از آفات و آسیب ها مصون نمانده است. با توجه به خاص بودن مراسم ترحیم مردم یاسوج همچون دیگر مناطق کشور، دستورات و توصیه های اسلام به روش اسنادی در زمینه مراسم ترحیم احصا گردیده و با روش مردم نگاری و استفاده از تکنیک های مشاهده مشارکتی و مصاحبه عمیق، آسیب ها و انحرافات موجود در این مراسم ها با روش تطبیقی−تحلیلی، دسته بندی و بیان شده است. از جمله نتایج این پژوهش می توان به آسیب هایی مانند بی تابی های افراطی، ناشکری ها و رفتارهای غلط مانند خراشیدن صورت، کندن موی سر توسط فامیل متوفی، غلوگویی و گفتن مطالب دروغ مداحان در مورد متوفی، عدم عبرت پذیری در مجالس، چشم و هم چشمی در برگزاری مراسم، هزینه های سنگین پذیرایی مراسم، تصمیم گیری های نابجا در مورد همسر متوفی، اعتقاد به خرافات و شماتت خانواده متوفی اشاره کرد.
    کلیدواژگان: آسیب شناسی، مجالس ترحیم، یاسوج، دستورهای دینی
|
  • Gholamreza Sedighouraee, mahdiyeh bagheri, Seyedeh Shiva Mohammadi Pages 5-24
    The present article seeks to demonstrate the causes of social sustenance in Nahj-al-Bilaghah. For the purpose, other than focusing on the classical sociologists’ concerns and observing their conformity with the principles of the definition of the social organization, the method of text analysis and the technique of frequent codification were used to determine the elements of social sustainability in Nahj-al-Bilaghah. The main findings of this research include: firstly, paying attention to the concerns of the classical sociologists (Comte: sustainability of interaction, Weber: meaning of interaction, Durkheim: The sense of coherence, Spenser: the emergence and growth of societal differentiation especially in situations and roles, Marx: distinction in social class) makes it clear that these concerns compose the main aspects of the social order. Secondly, the careful and methodical review of Nahj-al-Bilaghah shows that the social sustainability factors in this book comply with these aspects and: reviewing the characteristics of the sustainable and successful societies and comparing them with the characteristics of the declining societies in the words of Imam Ali (PBUH) shows that three central factors contribute to the sustainability and success of societies: monotheism, intense affinity and overall unity, and distributional and retributive justice. Ali (PBUH) counts a list of ethical characteristics and warm connections in Nahj-al-Bilaghah as the characteristics of the people in successful societies, the opposite of which stands for the decline of the society. This idea could be compared with the definition of the social organization: monotheism is a cultural element that determines the direction and meaning of the interaction. Affinity and unity are the strengthening element in groups and societies, while justice is the best form of regulating distinctions that makes the coming upon distinctions acceptable and sustaining. Therefore, it is presumed that the grand theories of sociology inform the theory exerted from the Nahj-al-Bilaghah.
    Keywords: Monotheism, Affinity, Justice, Social sustainability, Nahj-al-Bilaghah
  • karim khanmohammadi, shamsollah mariji, ruhollah abbaszadeh Pages 25-48
    In the present world, the mass media play an unprecedented and growing role in the social lives of people. On the other hand, the orientations of these media in various respects in are shaped by the normative systems that rule them. The existing normative theories in the literature of Communication sciences are generally influenced by the liberalist and socialist instructions that contain principles that promise the goal attainment in each of the thought systems, thus not acceptable in the Islamic society. So As a result, the present research uses the method of thematic analysis for investigating the Holy Quran, as the main norm-giving source in the Islamic society, in order to extract the components of its normative theory. The endeavor takes us to 66 fundamental, 13 structured, and four general themes. The main components of the normative theory of the Quran include “originality”, “culturality”, “communitarianism”, and “ethics centrality” and determine the general approaches and standards of the mass media in the Quranic theory as against the dominant normative theories. Obviously, the fundamental and guiding themes, as the more viable ones, provide more precise tasks for the media.
    Keywords: The Holy Quran, Mass media, The normative theory, Originality, Culturality, Communitarianism, Ethics centrality
  • peyman mahmoudi Pages 49-72
    The constitutional movement was one of the achievements of our confrontation with the modern thoughts. It was the outcome of the coalition between many social forces including the clergies and the intellectuals. These two forces had left the most impacts on the history of Iran to a degree that their coalition during the constitutional movement led to the victory of the movement and their separation caused the return to despotism. The current research studied the historical backdrops of the coalition between the clergies and the intellectuals. The findings show the reasons of this coalition to include the negation of despotism, the economic interests, the lack of knowledge about the constitutionality, the elimination of some figures, the demand for the rule of law, the formation of the “justice house “and the parliament, the interference of foreigners, the changing strategies, etc. These are by no means the absolute reasons behind the clergies and intellectuals coalition; they could rather be considered as conditions that have facilitated it.
    Keywords: The coalition of clergies, intellectuals, The constitutional movement, Despotism
  • Majid Kafi* Pages 75-99
    The contemporary lifestyles are classified in three excessive, moderate, and extremist forms in a spectrum. Moderation means the abstention from excesses and extremes and is prescribed by religious sources. In the Islamic lifestyle, it implies the same moderation in personal as well as social aspects and in all respects. The purpose of the present article is to explain the personality moderation based on the Quran and hadith and exploring and inferring the moderate model of the Islamic lifestyle. Thereupon, it could be asked based on what model could the Islamic lifestyle be explained? What is the relationship between moderation (in individual) with moderation (in the social sense)? The method used for the purpose of answering these questions is text analysis; first, questions are asked and then, the answers are looked for in the text. In this method, the relationship between the reference to the text and making conclusions about each category is frequent and mutual; that is, the process begins with asking the questions and goes through searching in the text, but it happens that some findings in the text change the meaning of other parts. The findings of the research suggest that the Islamic lifestyle in the individual level is temperate and in the social, moderate. Temperance in the personal lifestyle explains the moderation in the social lifestyle; the Islamic lifestyle maintains acceptable compatibility with either the rest of social and cultural orders and with its internal elements and subcategories; this means that, in no sphere of the individual life is the lack of temperance (excess) and in no social respect is the lack of moderation by the Muslim individual accepted. Finally, moderation in the Islamic lifestyle is not a matter of cases, but a general model visible and observed in all spheres of life
    Keywords: Lifestyles, Excess, Moderation, Sociology
  • Roghieh Mohammadikia Pages 101-124
    Considering the increasing importance of body management in the recent decades and noting the undeniable role of religion in the social lives of people, the current research tries to investigate the role of body management among the religious women. The contradictions in the experimental researches and the theoretical challenges have convinced us to apply qualitative method and the strategy of grounded theory. The data used in this research are gathered by interviewing nine religious Mashhadi women. After open coding, nine central issues were identified that determined the causal relationship, backgrounds, and interfering factors affecting the body management or abstinence from it. The findings of this research show that the religious society could move toward the body management especially in the public sphere. The backdrops for the formation of such a condition include the individuals’ religious socialization types, their mental image of themselves, the concern for physical change, and the anxiety about others’ social acceptance. The network of motivating social relations beside the selective view toward religion are among the causal conditions for the event and the absence of individual business is a facilitator in the process. Eventually, we chose the eclectic religious identity/religious adaptation as our theoretical core.
    Keywords: Body management, Religious women, Body image, Network of motivating relations, Religious selectivity
  • Mahmoud karimi, Mahnaz Aleali Pages 125-145
    The importance of social supervision for the prevention of individual and group deviance in the Islamic society is visible when referring to the recommendations in the religious prescriptions and the variety of its methods including the divine, individual, organizational, and communal supervision. The communal supervision arising from the responsibility in the individuals has been embodied in the form of two religious obligations of “the prevention of vice and promotion of virtue”. Despite the significance of the debate, however, it seems that the reduction of the obligations to the traditional methods has made it affectless especially among the youths. The present research seeks to suggest novel and effective methods based on Nahj-al-Bilaghah.
    Having investigated the Nahjul Bilaghah, it becomes clear that other than the direct prevention and promotion methods, Imam Ali (PBUH) has also invited to the virtues and prevented from vices indirectly. In his words, the indirect methods have been adopted based on time, setting, and the audience, from persuasion to reprimand to prayer, curse, exclamation, questioning, preaching, etc.
    This research uses descriptive-analytical method for the analysis of data to examine the various methods of social supervision in Nahj-al-Bilaghah
    Keywords: Nahj-al-Bilaghah, Promotion of virtue, Prevention of vice, Indirect promotion, prevention, Social supervision
  • karim khanmohammadi Pages 147-169
    The popular rites and traditions have developed throughout the time and have not been immune from damages and deviances. Reforming these pathologies requires recognizing them and realistically planning for their replacement them with appropriate cultures. The funerals are among the traditions that have deviated from the true Islamic teachings. Considering the specificities of funeral rites in Yasuj, like many other parts of Iran, the Islamic teachings and prescriptions for such rites are gathered through the documentary method and, using anthropological techniques of participatory observation and in-depth interview, the pathology of the rites is classified and depicted via comparative-analytical method. Some of the findings of the study suggest impairments like excessive impatience, ingratitude, and wrong behaviors such as scratching one’s face and pulling one’s hair by the mourners, exaggeration in admiring and even telling lies about the deceased by the panegyrist, lack of deliberation during the rites, ostentatiousness in holding the funeral, the lucrativeness of the reception, fault decisions taken about the spouse, the belief in superstitions, and reprimanding the family of the deceased.
    Keywords: Pathology, Funerals, Yasuj, Religious prescriptions