فهرست مطالب

دوفصلنامه اسلام و علوم اجتماعی
پیاپی 16 (پاییز و زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/11/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عباس کشاورزشکری، عاطفه آذرکشب صفحات 5-35
    در این مقاله، مسئله «توانمندسازی زنان سرپرست خانوار» از زاویه ترمیم و اصلاح شاخص های معطوف به ارزیابی عملکرد نهادهایی که موظف به توانمندسازی هستند، مطالعه شده است. در همین راستا «نظریه سارا لانگه» به سبب اینکه «غنی تر» و «شناخته شده تر» از سایر نظریه هاست، انتخاب گردیده و پس از «توصیف» شاخص هایی که در آن مطرح شده، مورد «نقادی» قرار گرفته است؛ به گونه ای که نگارندگان کوشیده اند تا براساس تجربه ها و مشاهدات شغلی خویش از خلا و نیازهای زنان سرپرست خانوار در جامعه کنونی ایران، «نقص ها» و «کژی ها»ی شاخص های مندرج در این نظریه را بیابند. در مرحله بعدی، از نظریه لانگه عبور شده تا از متن این مباحث سلبی و ایجابی، شاخص هایی «کارآمد» و «بومی» برای سنجش عملکرد نهادهای حامی، طراحی و تعریف شوند. این مرحله را، هم می توان «بازسازی نظریه لانگه» قلمداد کرد، و هم می توان آن را «شاخص سازی مستقل و متفاوت» شمرد که البته تا حدی در امتداد نظریه لانگه است. این شاخص ها در مقایسه با شاخص های لانگه، از لحاظ ضریب جامعیت، «چندبعدی نگر» هستند، و از لحاظ انطباق با شرایط خاص فرهنگی ما، «بومی» و «محلی» به شمار می آیند. داده های این مقاله با تکیه بر روش های «تحلیل اسنادی» و «مشاهده مستقیم» گردآوری شده اند، و آنگاه شاخص های موجود مورد نقد و بررسی قرار گرفته و در نهایت شاخص های مطلوب ارائه شده است. بدین ترتیب، مفهوم توانمندسازی زنان سرپرست خانوار به پنج بعد تقسیم و سپس برای هر بعد، تعدای شاخص عینی و عملیاتی تعیین شده است.
    کلیدواژگان: نظریه سارا لانگه، توانمندسازی، زنان سرپرست خانوار، شاخص سازی
  • حسین بستان، محمدرضا کدخدایی صفحات 37-60
    بررسی تاثیر تشبه به جنس مخالف در ایجاد اختلال در نظام و خرده نظام های مد نظر اسلام و تبیین علی این پدیده، موضوع اصلی مقاله است. بدین منظور با الهام از ادبیات نظری و چارچوب مفهومی برخی از اندیشمندان دینی نظیر علامه طباطبایی، شهید مطهری و آیت الله مصباح یزدی مدل نمونه و هنجاری نظام فردی، خانوادگی و اجتماعی مورد نظر اسلام را ترسیم نمودیم. به منظور تبیین نقش بنیادین تفاوت های جنسی و جنسیتی در سامان یابی این مدل هنجاری، چهار مفهوم اصلی فطرت، عدالت، زوجیت و هویت جنسی را با استناد به کاربردهای قرآنی طرح یا پرورش دادیم. در نهایت ضمن تحلیل عقلی استلزامات جنسی و جنسیتی این نظام ها، نشان دادیم که تشبه به جنس مخالف باعث ناهماهنگی در سطوح مختلف هویت از یک سو و به هم ریختگی های الگوهای نظام مطلوب دینی از سوی دیگر می شود. این مقاله در بخش ترسیم ویژگی های مدل هنجاری نظام در اسلام، از روش تفسیری−عقلی بهره برده است. بررسی فرضیه ها و تبیین علی با روش عقلی و عرضه بر نظریه های اجتماعی انجام گرفت.
    کلیدواژگان: تشبه به جنس مخالف، اختلال نظام، حفظ نظام، گفتمان تشبه
  • مجید کافی صفحات 61-82
    هدف علم در پارادایم های اثباتی، تفسیری و انتقادی، اگرچه مشخص اند، اما متفاوتند. هدف علم در پارادایم اثباتی تبیین، در پارادایم تفسیری فهم و تفسیر رفتار و در پارادایم انتقادی تغییر پدیده ها و رهایی بخشی انسان ها است. حال پرسش این است که بر فرض پذیرش «پارادایم اسلامی علوم انسانی»، هدف علم در آن چیست؟ در این جستار از روش تحلیل متن استفاده برده ایم و مبنای کار این گونه است که ابتدا پرسش هایی طرح می شود و بعد به جستجوی پاسخ آن در قرآن و روایات مرتبط می پردازیم. در روش تحلیل متن ارتباط بین رجوع به متن و نتیجه گیری درباره هر مطلب، دو سویه و مکرر است؛ یعنی با طرح پرسش، جستجو در متن را آغاز می کنم و پس از مطالعه متن، ممکن است، فهم آیه ای فهم آیه دیگر را تکمیل، اصلاح و گاه عوض کند. نتیجه اینکه هدف پارادایم اسلامی علوم با توجه به آیات قرآن و روایات مرتبط، اصلاح فردی و اجتماعی با یک زبان علمی است؛ چرا که عالم طبیعت و نظام اجتماعی را می توان تبیین و فهم کرد تا بتوان اصلاحشان کرد تا کارشان را خوب انجام دهند. راهکار اصلاح عبارت است از تبیین درست و فهم دقیق پدیده های طبیعی در نظام طبیعت؛ و تبیین درست، فهم دقیق، انتقاد سازنده از وقایع اجتماعی و آگاه کردن افراد و عناصر نظام از وظایف و تکلیفشان در نظام اجتماعی.
    کلیدواژگان: پارادایم اسلامی، اصلاح گرایی، هدف علم، علوم انسانی، پارادایم علمی
  • ایمان عرفان منش، غلامرضا جمشیدیها صفحات 83-109
    ایده پردازی برای شاخصه های تمدن اسلامی یا مولفه های تمدنی جامعه اسلامی از جمله تلاش های مشترک شهید مطهری و سیدقطب بوده است. شهید مطهری یکی از متفکران برجسته در جریان فکری انقلاب اسلامی و سیدقطب یکی از متفکران تاثیرگذار در جریان های سلفی گرایی معاصر (از جمله القاعده و داعش) به شمار می روند. این مقاله، با استفاده از روش شناسی بنیادین و روش پژوهش اسنادی، پنج مولفه زیر درباره تمدن اسلامی را از نظر این دو متفکر به طور تطبیقی تحلیل می کند: 1. هستی شناسی و جهان بینی اسلامی؛ 2. منزلت و جایگاه باورهای اسلامی در تمدن آفرینی؛ 3. نقش جهاد، تحرک و اصلاح اجتماعی در تمدن سازی؛ 4. چگونگی رابطه تمدن اسلامی در مصاف با سایر تمدن ها و جوامع؛ 5. کیفیت تولید و انتقال علم در تمدن اسلامی. در مجموع، به نظر می رسد که با وجود برخی اشتراکات (از جمله در مبانی هستی شناختی)، تفاوت های آشکاری در ابعاد معرفتی متاثر از سنت های فکری متفاوت (تفکر عقلانی شیعی در مقابل نگرش کلام اشعری و ظاهرگرایی) در نزد آن دو متفکر قابل شناسایی هستند.
    کلیدواژگان: شهید مطهری، سیدقطب، تمدن اسلامی، تمدن، جهاد، فرهنگ، علم
  • الله کرم کرمی پور *، عبدالحسین حاجی ابوالحسنی صفحات 111-134
    پژوهش حاضر، به روش کیفی، مبتنی بر نظریه تفسیری کلیفورد گیرتز انجام گرفته. مسئله اصلی در این پژوهش، توصیف عناصر شور و احساس در مناسک محرم، با تاکید بر فهم چیستی آن در قالب دین زیسته است. واحد تحقیق آن دسته از یافته های آیینی است که بیشتر عنصر شور و احساس در آن متجلی است مانند: (سیاه پوشی، سینه زنی، زنجیر زنی، قمه زنی و تعزیه) که محقق آنها را به شیوه قوم نگاری دینی بازنمایی نموده است. راه رسیدن به چنین هدفی ساده نبود، بلکه مستلزم انتخاب روشی پیچیده و ترکیبی بود که محقق را واداشت به روش مشاهده مشارکتی و مصاحبه با پیشکسوتان آیین محرم به گفتگو بنشیند. در فرایند تجزیه و تحلیل یافته های ذکر شده به شکل تفسیری، پژوهشگر به شرح این واقعیت پرداخته که آیین محرم بازتولیدکننده هویت دینی و فرهنگی بوده است، و آیین ها، همان باور دینی مناسک گزار انند که به عینیت درآمده. حاصل مصاحبه ها و نتیجه مشاهده محقق نشان داد که شور، احساس، و حرکت به عنوان روح مناسک اند، و طبیعت آیین محرم متمایل به محاکات و دیده شدن است. نتیجه به دست آمده ثابت کرد که آیین محرم از یک طرف، مولفه هایی هویت ساز و تقویت کننده ساخت اجتماعی اند، که توانسته اند در بازتولید روحیه، ارتباطات جمعی، روابط درون گروهی، پیوندهای اجتماعی، آگاهی جمعی، و بازسازی باورهای دینی نقش آفرینی کنند، و از طرف دیگر، پیوند دهنده گذشته و حال بوده اند.محقق در پایان به این جمع بندی رسیده که فهم رابطه شور و احساس در مناسک و آیین دینی راه رسیدن به حقیقت دین را هموار خواهد کرد.
    کلیدواژگان: دین پژوهی، آیین محرم، نماد، تفسیرگرایی، کلیفورد گیرتز
  • محمدحسین پوریانی، علی قربانی صفحات 135-155
    رشد گروه های بنیادگرا در خاورمیانه و سایر قاره ها از جمله شمال آفریقا (بوکوحرام) نشان از تحولات اساسی در صحنه سیاسی، اجتماعی و مذهبی دارد که به هیچ عنوان نمی توان از تاثیرات این گروه ها در گستره سیاسی جهان به ویژه در محدوده خاورمیانه غافل بود.
    از جمله این گروه های بنیادگرا، گروه موسوم به دولت اسلامی عراق و شام (داعش) است که در اثر ضعف دولت−ملت ها، ناسیونالیست دینی و سرخوردگی و فردگرایی ناشی از سرمایه داری و جهانی شدن تشکیل شد و به سرعت گسترش یافت و مشکلات و چالش های فراوانی را ایجاد کرد. هدف از انجام این تحقیق بررسی نقش داعش در فرایند جهانی شدن است همچنین فرضیه پژوهش حاضر این است که: داعش در فرایند جهانی شدن تاثیر مثبت داشته است و در اثر اعمال سیاست های موسوم به طرح مارشال از سوی آمریکا و نظام سلطه باعث سرعت بخشیدن به این فرایند شده است. این پژوهش با روش توصیفی−تحلیلی در پی یافتن پاسخ گویی به این پرسش پژوهش حاضر است.
    کلیدواژگان: خاورمیانه، داعش، جهانی شدن، طرح مارشال، نظام سلطه
  • حیدرعلی جهانبخشی، سیف الله فضل الهی قمشی صفحات 157-180
    هدف شناسایی و اولویت بندی عوامل موثر بر افزایش سن ازدواج دانشجویان است. روش تحقیق، توصیفی و از نوع پیمایشی است و جامعه آماری نیز دانشجویان مجرد دانشگاه آزاد اسلامی واحد اسلامشهر، و نمونه آماری 392 نفر که براساس جدول مورگان به شیوه تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته حاوی 52 مولفه در طیف پنج درجه ای لیکرت با پایایی 902/0 براساس آلفای کرونباخ بود. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات افزون بر روش های آمار توصیفی از آزمون استنباطی Z تک گروهی استفاده شد. نتایج نشان داد: بیکاری، نداشتن درآمد کافی، خوف از افزایش هزینه ها، تاکید بر داشتن مسکن و خودرو پیش از ازدواج، استقلال مالی، گسترش روابط ناسالم بین دختران و پسران، کاهش اعتماد به طرف مقابل، گسترش فرهنگ تجمل گرایی، تاکید بر داشتن شغل مناسب با مدرک دانشگاهی، مسئولیت پذیر نبودن افراد برای اداره زندگی، به ترتیب از مهم ترین و الویت دارترین، و نگرانی از ضعف و ناتوانی جنسی، تاکید والدین بر انتخاب همسر از بین آشنایان، و خدمت سربازی پسران از کم اثرترین عوامل در افزایش سن ازدواج دانشجویی شناخته شدند. موثرترین عامل برای افزایش سن ازدواج دانشجویی عوامل اقتصادی هستند.
    کلیدواژگان: دانشجویان، دانشگاه، افزایش سن ازدواج، رتبه بندی عوامل
|
  • Abbas Keshavarz Shekari, Atefe Azarkeshb Pages 5-35
    This article deals with the empowerment of women breadwinners and restructuring and improving the indices that are normally used to evaluate the functionality of the empowerment organizations. For the purpose, the theory of Sara Longwe is selected because it is richer and more known compared to the rivaling theories; the containing indices of the theory are described and then put to critique. It is attempted, based on the author’s own experience and professional observations regarding Iranian women breadwinners’ demands, to elicit the shortcomings and failures of the discussed theory. In the next stage, we trespass Longwe to utilize the positive and negative implications of our criticism and articulate useful, native indices for the evaluation of the related organizations’ function. This part could be regarded as either “restructuring of Longwe’s theory” or an “independent and unique indexing system” –that is of course in line with Longwe’s. Compared to Lnogwe’s, these indices are multidimensional, regarding comprehensiveness quotient, and local, regarding compatibility with our own culture’s sensitivities. The data are gathered through documentary analysis and direct observation. Then, the indices are criticized, and at last, the comprehensible set of indices is introduced. In this way, the concept of women breadwinners’ empowerment is divided into five dimensions, each assigned with its own objective and operational indices.
    Keywords: : theory of Sara Longwe, empowerment, women breadwinners, indexing system
  • Hossein Bostan, Mohammad Reza Kadkhodaei Pages 37-60
    This article studies and explains the reasons for the role of cross-dressing in disturbing the Islamic system and its sub-systems. For the purpose, we referred to the theories and conceptual frameworks provided by some religious thinkers like Allameh Tabatabaei, Shahid Motahari, and Ayatollah Mesbah Yazdi, and sketched a normative Islamic model for personal, family, and social systems. For explaining the fundamental role of gender and sexual differences in the formation of this normative model, four major concepts of primordial human nature (fitrah), justice, duality, and sexual identity, are introduced by reference to Qur’anic sources. In the end, beside the rational analysis of sexual and gender implications of these systems, we show that cross-dressing introduces disorder into various levels of identity, on one hand, and disrupts the desired religious system and order, on the other. This article uses interpretive-rational method in the sketching of the characteristics of a normative Islamic model. The analysis of the hypotheses and rational explanations were done by rational method and examining it against social theories.
    Keywords: cross-dressing, disrupting system, maintaining system, imitation discourse
  • Majid Kafi Pages 61-82
    The objectives of science in positivist, interpretive, and critical paradigms are evident and at the same time, different. The purpose in positivist science is explaining phenomena, in interpretive science is understanding and interpreting behavior, and in critical science is changing phenomena and emancipating man. The question, now, is, taking “the Islamic paradigm of human sciences’ for granted, what constitutes its objective? In this article, we used text analysis to answer questions that we pose in the first place based on Qur’an and the Hadiths. In text analysis, the relation between referring to the text and making conclusions on each issue is two-sided and repetitious. That is, we set with a question and begin to search within the text. After reading the text, it might happen that understanding one verse helps to complete, reform, or change our understanding of another verse. As a result, the objective of the Islamic paradigm of science as based on related Qur’anic verses and Hadiths is examining personal and social reform in a scientific language; the nature and society could be understood in order to be reformed so as to perform better. The method of reforming is the appropriate and exact comprehension of natural phenomenon, plus the appropriate, exact comprehension and constructive criticism of social events, and notifying people and members of the system of their duties in the social orde
    Keywords: Islamic paradigm, reformism, objective of science, human sciences, scientific paradigm
  • Iman Erfanmanesh, Gholamreza Jamshidiha Pages 83-109
    Ideation for the characteristics of the Islamic civilization or the civilizational characteristics of an Islamic society is the common point between Shahid Motahari and Sayyid Qutb. Shahid Motahari is an outstanding thinker of Iran’s Islamic Revolution and Sayyid Qutb is an influential thinker of contemporary Salafism (manifest in the ideology of Al-Qaedah and Daesh). This article is a fundamental documentary research for the comparative analysis of the following five elements of Islamic civilization in the view of the two thinkers: 1) Islamic ontology and worldview; 2) the status of Islamic beliefs in civilization building; 3) the role of jihad, dynamism, and social reform in civilization-building; 4) the quality of the relationship between Islamic civilization and other civilizations and societies; 5) the quality of the production and communication of science in the Islamic civilization. In general, it seems that certain similarities (including ontological) and evident differences (in epistemic dimensions as a result of belonging to different thinking traditions, i.e. Shiite rational thinking against Ash’ari theology and formalism) are there.
    Keywords: Shahid Motahari, Sayyid Qutb, Islamic civilization, Civilization, jihad, culture, science
  • Karamollah Karampour, Abdolhossein Haji Abolhassani Pages 111-134
    The present research uses the method of analytical anthropology and Geertz’ analytical theory for the representation[1] of the elements of Muharram rituals as the lived religion, with emphasis on the element of “passion”. The represented rituals are siah-pushi (funeral black-wearing), sineh-zani (street procession), zanjir-zani (self-flagellation with chain), qameh-zani (cutting one’s scalp with blade), ta’ziyeh (passion play), and qorbani (sacrifice). Rituals are studied as meaningful and systematic religious actions considered as culture; the article proves that Muharram ceremony reproduces the cultural identity in the sense that a person’s mentality is materialized through it. In this research, it is claimed that passion and motion are the spirit of rituals, the nature of Muharram ceremony has a tendency towards mimesis and visibility, and such a ritual ceremony attaches the past to the present; it not only is the identity-giving element and the re-enforcer agent of social structure, but also has proved its potential in reproducing morale, social communication, in-group interactions, social linkages, communal consciousness, and religious beliefs.
    [1] Representation: pretending, showing again, explaining, expressing (Amid). Representation accords different meanings in each setting. In anthropology, it denotes to how people produce meaning in each culture. In this article, representation means distinguishing a set of unwritten social contracts that those who perform rituals in Muharram ceremony have placed their rituals upon. Representation is a way to evaluate the meaning latent in context. It forms the world, the ways of striving in it, and the methods of communicating in it. It is used for compensating the gaps in a setting called symbolic order.
    Keywords: religious studies, analytical anthropology, culture, ritual, Geertz, symbol, identity
  • Mohammad Hossein Puriani, Ali Ghorbani Pages 135-155
    The growth of extremist, fundamentalist groups in Middle East and North Africa (Boko Haram) is indicative of major changes in political, social and religious arenas in a way that the role of these groups in the global politics, especially in Middle East, could not be denied. Of these extremist groups is the Islamic Government of Iraq and Sham (Daesh) that appeared following some nation-states’ deficiencies, religious nationalism, and the individuation and frustration that resulted from capitalism and globalization, and quickly brought about various challenges to the world. The purpose of this study is understanding the role of Daesh in the process of globalization. The hypothesis is that Daesh has played an important role in globalization and the policies known as Marshal Plan by US and the global imperialism accelerated this process. This research has used descriptive-analytical method to explain the hypothesis.
    Keywords: Middle East, Daesh, globalization, Marshal Plan, imperialism
  • Heydarali Jahanbakhshi, Seyfolah Fazlolahi Pages 157-180
    The purpose of this study is to explore and classify the reasons for the increase in university students’ marriage age. The method of the study is descriptive survey, the statistic society is the single students of Islamic Azad University, Eslamshahr Branch, and the sample consists of 392 students determined by Morgan table with stratified random sampling method. Information was gathered through a questionnaire that contained 52 determinants in five-level Likert scale with reliability coefficient of 0.902 in Cronbach’s alpha. In analyzing the data, one-sample z test was used in addition to descriptive statistics. The findings show that unemployment, low wages, fear of increasing living costs, emphasis on ownership of home and car prior to marriage, financial independence, the popularity of unhealthy youths relationships, lack of trust, the culture of ostentation, importance of having a good occupation that is related to the university degree, and lack of responsibility in married life, are respectively the most important, and stress about one’s sexual impotence, parents’ emphasis on mating among relatives, and boys’ martial service are the least effective reasons in the increasing marriage age among university students. Economic factors are the major reasons affecting the increasing marriage age of the university students.
    Keywords: university students, university, increased marriage age, classification of factors