فهرست مطالب

زیست شناسی گیاهی ایران - سال دهم شماره 3 (پیاپی 37، پاییز 1397)

فصلنامه زیست شناسی گیاهی ایران
سال دهم شماره 3 (پیاپی 37، پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/09/17
  • تعداد عناوین: 6
|
  • جواد معتمدی* ، اسماعیل شیدای کرکج، فرهاد قاسمی، مهشید سوری صفحات 1-20
    بررسی ویژگی های بوم شناختی و ریخت شناختی گیاهان دارویی برای استفاده چندمنظوره از مراتع، ضروری است؛ بنابراین، ویژگی های بوم شناختی و ریخت شناختی ارمک (Ephedra procera C.A.Mey.) در مراتع کوهستانی ارومیه بررسی شدند. بدین منظور، بین رویشگاه های معرف، سه رویشگاه انتخاب شدند که ازنظر ویژگی های فیزیکی و پوشش گیاهی، نماینده سطح وسیعی از مناطق پراکنش E. procera هستند؛ سپس از پوشش گیاهی، داخل 30 پلات دو متر مربعی که با فاصله 10 متر از یکدیگر در امتداد ترانسکت های 100 متری قرار گرفته بودند آماربرداری شد و ویژگی های ریخت شناختی و مقدار تولید علوفه آن اندازه گیری شدند. برای بررسی روابط پراکنش پوشش گیاهی با ویژگی های خاک، نمونه های خاک با سه تکرار در امتداد ترانسکت ها برداشت شدند. نتایج نشان دادند ویژگی های ریخت شناختی E. procera و نیز ویژگی های فیزیکی و شیمیایی خاک در رویشگاه های مختلف تفاوت معنی داری دارند. نتایج تجزیه واریانس رابطه رگرسیون خطی بین تولید علوفه E. procera با مشخصات ریخت شناختی آن بیان کننده وجود رابطه معنی دار بین تولید علوفه با تعداد جست هستند. نتایج بررسی روابط پراکنش پوشش گیاهی با عوامل محیطی نشان دادند اثر متغیرهای محیطی بر پوشش گیاهی معنی دار است. براین اساس، متغیرهای شیب، دما، جهت جغرافیایی، تخلخل، درصد شن، درصد سنگ ریزه، ارتفاع از سطح دریا، وزن مخصوص ظاهری و هدایت الکتریکی، عوامل موثر بر پراکنش E. procera هستند. نتایج به دست آمده در برنامه ریزی حفاظت از E. procera و عملیات احیایی در رویشگاه های طبیعی، کاربردی اند.
    کلیدواژگان: ارمک، عوامل محیطی، محصولات فرعی، مراتع کوهستانی ارومیه
  • حامد نریمانی، رئوف سید شریفی *، راضیه خلیل زاده، غلامرضا امین زاده صفحات 21-40
    برای بررسی تاثیر نانواکسید آهن بر عملکرد، شاخص های فلورسانس کلروفیل و برخی صفات فیزیولوژیک گندم (Triticum aestivum L.) در شرایط دیم و آبیاری تکمیلی، آزمایشی در سال 1395 به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در ایستگاه تحقیقات کشاورزی اردبیل انجام شد. عوامل بررسی شده عبارتند از 1- آبیاری به سه شکل آبیاری تکمیلی در مرحله آبستنی یا چکمه دهی، آبیاری تکمیلی در مرحله خوشه دهی و کشت بدون آبیاری یا کشت دیم و 2- کاربرد نانواکسید آهن در چهار غلظت بدون کاربرد نانواکسید آهن (شاهد) و محلول پاشی 3/0، 6/0 و 9/0 گرم بر لیتر نانواکسید آهن بود. مقایسه میانگین ها نشان داد کاربرد 9/0 گرم بر لیتر نانواکسید آهن و آبیاری تکمیلی در مرحله چکمه دهی؛ فلورسانس بیشینه (Fm)، فلورسانس متغیر (Fv)، محتوای کلروفیل، درصد نیتروژن، محتوای آب نسبی برگ و عملکرد دانه را در مقایسه با به کارنبردن نانواکسید آهن در شرایط دیم افزایش داد. شرایط دیم، هدایت الکتریکی و فلورسانس حداقل (F0) را افزایش داد. محلول پاشی 9/0 گرم بر لیتر نانواکسید آهن و آبیاری تکمیلی در مرحله چکمه دهی افزایش 43/38 درصدی عملکرد دانه را نسبت به شرایط دیم بدون تیمار محلول پاشی موجب شد.
    کلیدواژگان: شاخص کلروفیل، محتوای آب نسبی، محدودیت آبی، هدایت الکتریکی
  • امین نامداری* ، فرزاد شریف زاده صفحات 41-54
    پرایمینگ بذر، بیشتر با افزایش جوانه زنی و رشد ابتدایی گیاهچه به ویژه در شرایط تنش زای محیطی همراه است؛ اما در عین حال بذرهای پرایم شده نسبت به زوال و پیری بسیار حساس اند؛ بنابراین، آزمایش حاضر با هدف بررسی تاثیر تیمارهای پرایمینگ با آب و آسکوربیک اسید در افزایش توانایی جوانه زنی بذرهای Vicia dasycarpa در شرایط تنش اسمزی 9/0- مگاپاسگال و نیز اثر تیمار شوک گرمایی بر حفظ این توانایی، هنگام مواجه شدن با پیری تسریع شده، انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل ترکیب تیمارهای پرایمینگ و پس از پرایمینگ (شوک گرمایی) بذر به پنج شکل بودند که عبارتند از: 1- هیدروپرایمینگ؛ 2- هیدروپرایمینگ و همراه آن شوک گرمایی؛ 3- پرایمینگ با آسکوربیک اسید؛ 4- پرایمینگ با آسکوربیک اسید و همراه آن شوک گرمایی و 5- تیمار شاهد یا بدون پرایمینگ. پس از اعمال این تیمارها، بذرها به مدت های صفر، 2، 4، 6 و 8 روز در شرایط پیری تسریع شده قرار گرفتند. پرایمینگ بذر به ویژه با آسکوربیک اسید با افزایش چشمگیر جوانه زنی در تنش اسمزی همراه بود. افزون بر این، اعمال شوک گرمایی در مقایسه با اعمال نشدن آن در هریک از تیمارهای پرایمینگ، حفظ آثار مثبت پرایمینگ را در بهبود جوانه زنی در تنش خشکی در بذرهای پیرشده موجب شد. اثر شوک گرمایی در کاهش زوال بذور پرایم شده با کاهش پراکسیداسیون لیپیدها، حفظ یکپارچگی غشا و افزایش فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی کاتالاز (CAT)، آسکوربات پراکسیداز (APX) و پراکسیداز (POX) همراه بود.
    کلیدواژگان: آسکوربات پراکسیداز، پراکسیداز، پرایمینگ، پیری بذر، تنش اسمزی، شوک گرمایی، کاتالاز
  • فرشاد زارع، سارا خراسانی نژاد *، خدایار همتی صفحات 55-68
    شوری یکی از مهم ترین تنش های غیرزنده می باشد که به روش های متفاوت رشد و عملکرد گیاهان را تحت تاثیر قرار می دهد. همچنین سیلیس به عنوان دومین عنصر فراوان پوسته زمین، سبب افزایش مقاومت به تنش در گیاهان می گردد. بنابراین باتوجه به اهمیت گیاه دارویی سرخارگل، برای بررسی اثر سیلیکون بر برخی صفات مرفولوژیکی و فیتوشیمیایی گیاه دارویی سرخارگل تحت تنش شوری، آزمایشی گلدانی به صورت فاکتوریل برپایه طرح کاملا تصادفی با چهار سطح شوری (شاهد، 25، 50 و 75 میلی مولار NaCl) و سیلیکون با چهار سطح (شاهد، 75/0، 5/1 و 25/2 میلی مولار) و چهار تکرار در سال 1395 در گلخانه دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان انجام شد. اعمال تنش در محیط کشت هیدروپونیک (پرلیت و کوکوپیت) و همراه محلول غذایی هوگلند صورت پذیرفته، سپس در بازه های مختلف رشدی، شاخص های مرفولوژیکی، فیزیولوژیکی و فیتوشیمیایی اندازه گیری گردید. نتایج نشان داد تنش شوری همه صفات اندازه گیری شده را تا سطوح متوسط افزایش و بعد از آن کاهش داده است، همچنین با افزایش غلظت سیلیکون همه صفات به جز درصدسوختگی برگ بهبود یافته اند. اثر متقابل این دو عامل روی همه صفات به جز وزن تر و خشک اندام هوایی و درصدسوختگی برگ معنی دار بوده و اثرات منفی ناشی از تنش شوری به ویژه در سطوح کم تا متوسط، بر صفات رشدی، مورفوفیزیولوژیکی و فیتوشیمیایی گیاه تاحد زیادی به واسطه سیلیکون کاهش یافته و باعث بهبود رشد گردید. به طوری که بهترین سطح شوری در افزایش فاکتورهای بیوشیمیایی، 25 میلی مولار NaCl و بهترین سطح برای سیلیکون، در کاهش اثرات منفی تنش شوری، 25/2 میلی مولار بوده است.
    کلیدواژگان: درصدسوختگی برگ، وزن خشک، هیدروپونیک، هوگلند
  • محترم اسمعیلی فریمان، علی گنجعلی* ، منیره چنیانی صفحات 69-82
    به منظور بررسی اثرات دگرآسیب برگ گیاه زردآلو بر گیاهان ذرت، لوبیا، چاودار و تاج خروس آزمایشی در مرحله گیاهچه ای با تیمارهای عصاره آبی 75 درصد (w/v) و پودر سه درصد (w/w نسبت به خاک باغچه) برگ و شاهد (فاقد هرگونه تیمار با عصاره و پودر برگ وآبیاری شده با آب مقطر)، به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. بر اساس نتایج، کمترین و بیشترین درصد کاهش وزن خشک بخش هوایی و ریشه، طول ساقه و ریشه به ترتیب در گیاه زراعی تک لپه ذرت و علف هرز دولپه تاج خروس تیمارشده با عصاره آبی و پودر برگ زردآلو مشاهده شد. افزایش میزان نشت الکترولیت گیاه لوبیا تیمارشده با عصاره آبی و پودر، و در چاودار تحت تیمار با عصاره آبی برگ زردآلو نسبت به شاهد معنی دار بود. هر دو نوع تیمار برگ زردآلو باعث کاهش محتوای کلروفیل a و b در گیاهان لوبیا و تاج خروس و افزایش این رنگدانه ها در گیاهان ذرت و چاودار شد. افزایش کربوهیدرات های محلول گیاهان لوبیا و ذرت تیمار شده با عصاره آبی و پودر برگی و در گیاهان چاودار و تاج خروس تیمار شده با عصاره آبی برگ نسبت به شاهد معنی دار بود. هرچند تیمار عصاره آبی موجب افزایش محتوای پرولین در تمام گیاهان مورد بررسی شد اما محتوای این آمینواسید تنها در گیاه لوبیا تیمار شده با پودر برگ زردآلو افزایش یافت. بررسی محتوای کربوهیدرات های محلول نشان داد که تاثیر افزایش دهنده تیمارهای عصاره آبی و پودر برگ بر محتوای این دسته از ترکیبات، در گیاهان زراعی بیشتر از علف های هرز مورد بررسی بود.
    کلیدواژگان: تاج خروس، پتانسیل دگرآسیب، پودر برگ، زردآلو، عصاره آبی برگ، علف کش زیستی
  • راضیه مینازاده، روح الله کریمی *، بهروز محمد پرست صفحات 83-106
    پتاسیم با تاثیر بر تنظیم اسمزی سلول ها و حفظ آماس سلولی نقش مهمی در بهبود تحمل گیاهان در شرایط تنش شوری دارد. هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر تغذیه برگی کود سولفات پتاسیم (0، 5/1درصد) بر برخی ویژگی های مورفومتری و فیزیولوژیکی انگور بی دانه سفید تحت تنش شوری کلریدسدیم (0، 25، 50 و 100 میلی مولار) بود که بصورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در شرایط گلخانه انجام شد. نتایج نشان داد که شوری موجب کاهش ارتفاع بوته، تعداد برگ، سطح برگ و رشد مجدد بوته ها شد ولی مصرف پتاسیم باعث تعدیل اثرات منفی شوری بر این شاخص های مورفومتری شد. همچنین کاربرد پتاسیم 5/1درصد باعث پایداری رنگیزه های فتوسنتزی در مقایسه با بوته های تیمار نشده تحت تنش شوری شد. با افزایش شوری، میزان نشت یونی تا شوری 100 میلی مولار بدون تیمار سولفات پتاسیم به بیش ترین مقدار خود (2/64 درصد) رسید. در حالی که تیمار سولفات پتاسیم 5/1% باعث کاهش معنی دار (P≤ 0.01) میزان نشت یونی برگ در بوته های تیمار شده با سولفات-پتاسیم 5/1درصد در مقایسه با بوته های تیمار نشده با این کود شد. برخلاف قند نامحلول، محتوای قندمحلول و پرولین برگ به عنوان دو تنظیم کننده اسمزی در پاسخ به شوری و کاربرد پتاسیم روند افزایشی نشان داده و در شوری100 میلی مولار و پتاسیم 5/1درصد به بیشترین مقدار رسید. همچنین کاربرد برگی سولفات-پتاسیم با افزایش غلظت پتاسیم و به دنبال آن تعدیل نسبتNa+ /K+ سلولی منجر به افزایش غلظت عناصر نیتروژن، پتاسیم، منیزیم و کلسیم در مقایسه با بوته های تیمار نشده با این کود شد.
    کلیدواژگان: رنگدانه های فتوسنتزی، عناصر پرمصرف، محلول های سازگار، نشت یونی
|
  • Javad Motamedi *, Esmaeil Sheidai Karkaj, Farhad Ghasemi, Mahshid Souri Pages 1-20
    The survey of the ecological and morphological characteristics of medicinal plants is one of the essential requirements for multipurpose use of rangelands. Accordingly, the ecological and morphological characteristics of Ephedra procera were investigated in the mountain rangelands of Urmia. For this end, regarding to the physical and vegetation characteristics; three habitats representing a wide range of areas of E. procera distribution region were selected. Then, the data inventory was conducted within 30 two square meters plots established on transects along 100-meter with distances of 10 meters apart and the morphological characteristics and amount of forage production were measured. To study the relation between distribution of vegetation and soil characteristics, soil samples were taken with three replications along transects. The results showed that the morphological characteristics of Ephedra and soil physical and chemical properties in study sites; are significantly different among the sites. Analysis of variance linear regression equation between forage production of Ephedra with morphological characteristics indicates a significant relationship between forage production and number of plant shoots. The results of studying the relationships vegetation distribution with environmental factors showed that the influence of environmental variables on vegetation is significant which accordingly the factors such as slope, temperature, aspect, porosity, sand, elevation from sea level, percent of gravel, bulk density and electrical conductivity are of the most important factors affecting the distribution of Ephedra species. The results can be used in planning the protection and restoration practices of Ephedra in natural habitats.
    Keywords: By-product, Ephedra, Environmental factors, Mountain rangelands of Urmia
  • Hamed Narimani, Raouf Seyed sharifi*, Razieh khalilzadeh, Golamreza Aminzadeh Pages 21-40
    In order to study the effects of nano iron oxide on yield, chlorophyll fluorescence indices and some physiological traits of wheat (Triticum aestivum L.) under rain fed and supplementary irrigation conditions, a factorial experiment was conducted based on randomized complete block design with three replications in Agricultural Research Station of Ardabil in 2016. Factors experiment were included irrigation levels (no irrigation as rain fed, supplementary irrigation at heading and booting stages), foliar application nano iron oxide in four levels (without nano iron oxide as control, application of 0.3, 0.6 and 0.9 g L -1 ). Means comparison showed that 0.9 g L -1 nano iron oxide application and supplementary irrigation at booting stage increased maximum fluorescence (F m ), variable fluorescence (F v ), chlorophyll content, nitrogen percentage, relative water content and grain yield compared to non-application of nano iron oxide under rain fed condition. Rain fed condition increased minimum fluorescence (F 0 ) and electrical conductivity. Foliar application of 0.9 g L -1 nano iron oxide and supplementary irrigation at booting stage increased grain yield 38.43% compared to no foliar application under rain fed condition.
    Keywords: Chlorophyll index, Electrical conductivity, Relative water content, Water limitation
  • Amin Namdari *, Farzad sharifzade Pages 41-54
    Seed priming often promotes germination and seedling growth under environmental stresses yet as main negative aspect, primed seeds are vulnerable to aging process. In this regard, the current study was carried out to examine the influence of priming treatments (with water and ascorbic acid) on germination of smooth vetch (Vicia dasycarpa) seeds under osmotic stress (-0.9 MPa). In addition, we examined whether or not post priming heat shock treatment may maintain this possible advantage by reducing primed seeds deterioration during artificial aging. Treatments included: hydro priming, hydro priming plus heat shock, priming with ascorbic acid, priming with ascorbic acid plus heat shock, control or non-primed seeds. Primed seeds after partial drying faced heat shock at 40 0 C for 3h. Following heat shock treatment seeds were exposed to accelerated aging for 0, 2, 4, 6 and 8 days. Priming particularly with ascorbic acid substantially increased germination under osmotic stress. Heat shock treatment significantly improved germination ability of both aged-primed seeds with water and ascorbic acid. The difference between HS treated and non-HS treated primed seeds were more considerable following longer terms (6, 8 days) of artificial aging. The results showed that the restoring effect of heat shock was accompanied with lower lipid peroxidation (assayed as malondialdehyde content), electrolyte leakage and enhanced antioxidant activities including catalase, peroxidase and ascorbate peroxidase.
    Keywords: Ascorbate peroxidase, Catalase, Heat shock, Osmotic stress, Peroxidase, Seed aging, Seed priming
  • farshad zare, sarah khorasaninejad *, khodayar hemmati Pages 55-68
    The most important abiotic stresses is salinity and more importantly affect plant growth and limit the plants yield capacity. Silicon is the second most abundant element in the soil and alleviates the biotic and abiotic stresses in plants. The aim of this study is to assess the effects of salt stress and silicon on the some morphological and phytochemical characteristics of purple coneflower (Echinacea purpurea L.). This study was conducted in completely randomized based factorial design with 4 levels of salinty and 4 levels of silicon and 4 replications. Application of stress in hydroponic culture medium (perlite and cocopeat) with Hoagland nutrition solution. The result showed, salinity significantly affected morphophysiological and phytochemical characteristics and silicon affected all characteristics except leaf burn percent. Also, the interactions of these two factors on each trait except shoot wet and dry weight and leaf burn percentage were significant So that the negative effects of salinity stress on growth, morpho-physiological and phytochemical traits of the plant were greatly reduced by silicon and improved the growth and increase of yield. Also, the interaction of these two factors on all traits except the wet and dry weight and leaf burn were affected and the negative effect of salinity stress, especially in the least to medium levels, on growth and morphology, and phytochemical characteristics of the plant were decreased and improved growth. So that the best salinity level in increasing biochemical factors, 25 mM NaCl and the best level for silicon, was 2.25 mM in reducing the negative effects of salinity stress.
    Keywords: Dry weight, Hogland, Hydroponic, Leaf burn
  • mohtaram esmaili fariman, Ali Ganjeali *, Monireh Cheniany Pages 69-82
    An experiment trial run to determine the allelopathic effects of apricot leaves on corn, bean, rye and pigweed. This experiment was done with apricot aqueous leaf extract (75% w/v) and leaf powder (3% w/w) treatments and control (without any treats with leaf extract and powder and irrigated with distilled water) during seedling stage. This experiment was carried out as a factorial experiment in complete randomized design with 3 replicates. According to the results, the lowest and the highest loss percentage of shoot and root dry weight, and stem and root length was observed in corn and pigweed under the treats of apricot leaf extract and powder. Electrolyte leakage increased significantly in bean under leaf extract and powder treats and in rye treated with extract compared to control. Both treats of apricot leaf decreased the content of chlorophyll a and b in bean and pigweed, although these pigments increased in corn and rye under mentioned treatments. Increased soluble sugars of bean and corn under leaf aqueous extract and powder and of rye and pigweed under leaf aqueous extract were significantly more than control. However, treatment with aqueous extract increased proline content in all studied plants, but the content of this amino acid increased only in the bean treated with apricot extract powder. A little changes of superoxide dismutase activity were not significant in corn, bean, rye and pigweed treated with aqueous extract and powder compared to the control.
    Keywords: Pigweed, Allelopathic potential, Leaf powder, Apricot, Water leaf extract, Biotic herbicide
  • Raziyeh Minazadeh, Rouholah Karimi *, behrooz Mohammadparast Pages 83-106
    Potassium has a main effect on plants salinity tolerance through its effect on cells osmoregulation, and the maintenance of cell turgor. The objective of the present study was to investigate the effect of foliar nutrition of potassium sulfate (PS; 0 and 1.5%) on some morphometric and physiological traits of Bidaneh-Sefid grapevine under salinity condition of NaCl (0, 25, 50 and 100 Mm). This experiment was carried out factorially based on completely randomized design in a greenhouse condition. The result showed that salinity decreased plant height, leaves number, leaves area and re-growth, but foliar application of potassium mitigated the negative impacts of salinity on these morphometric indices. Also, application of 1.5% potassium resulted in the stability of photosynthetic pigments compared to non-treated plants under salinity stress. With increasing salinity, the amount of ion leakage increased until salinity of 100 mM without PS treatment and reached to its highest level (64.2%). While 1.5% PS treatment decreased leaf ion leakage significantly (P≤ 0.01) in treated vines in compared to other untreated plants. Unlike insoluble sugar, the content of soluble sugar and proline as two osmoregulant has shown an increasing trend in the response to salinity and the application of potassium and reached to highest in 100 Mm NaCl and 1.5% PS treatments. Also, the PS foliar application use of sulfate-potassium leaf with increasing potassium concentration and then cell Na+ /K+ adjusting, increased the leaf N, K, Mg and Ca concentration in compared to non- PS sprayed plants.
    Keywords: Compatible solution, Ionic leakage, Photosynthetic pigment, Macro elements