فهرست مطالب

باغ نظر - سال دوازدهم شماره 37 (بهمن و اسفند 1394)

نشریه باغ نظر
سال دوازدهم شماره 37 (بهمن و اسفند 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/18
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهرداد کریمی مشاور، حسن سجادزاده، سلمان وحدت * صفحات 3-14
    چگونگی منظر شهری نقش مهم و تاثیرگذاری در خوانش و ادراک فضاهای شهری دارد. ارتقاء عوامل بصری و ادراکی منظر فضاهای شهری زمانی می تواند تحقق یابد که اولویت سنجی مسایل شهری موجود، مبتنی بر نظریات شهروندان و استفاده کنندگان از فضاها باشد. از آنجا که نظرات و آرای مختلفی در سطح شهر و پیرامون مسایل منظر شهری و اولویت های آن وجود داشته و اتخاذ تصمیمات نیز باید همگرا و در راستای پوشش همه جانبه اولویت ها باشد، بنابراین هدف این پژوهش، اولویت سنجی و خوانش منظر میدان های شهری همدان از دیدگاه شهروندان و متخصصین با استفاده از روش فرایند تحلیل شبکه (ANP) است. بر این اساس ابتدا معیارها و شاخص های منظر میادین شهری همدان با استفاده از مطالعات اسنادی– کتابخانه ای استخراج و سپس با توجه به اهداف و سوال های تحقیق مدلANP تهیه شد. این مدل مبتنی بر منظر میادین شهری همدان شامل 3 خوشه (معیار/ گروه) و20 گزینه (نود/ زیرگروه)، با استفاده از نرم افزار Super Decisions تولید شد. نتایج بررسی های میدانی در نرم افزار مذکور مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. خروجی های مدل به شیوه های مختلف متنی و نمودارهای متنوع و قابل تامل برای تمام معیارها و گزینه ها قابل ارایه است. از این رو با توجه به سوالات این تحقیق: 1. اولویت بندی شاخص ها و معیارهای موثر بر منظر میادین شهری همدان براساس دیدگاه شهروندان چگونه است؟2. اولویت شاخص های منظر شهری نسبت به معیارها براساس دیدگاه متخصصین چیست؟ تنها بخشی از یافته ها در مقاله آورده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد بیشترین و بالاترین اولویت های منظر میادین شهری از دیدگاه شهروندان به ترتیب مربوط به شاخص «پوشش گیاهی و درختکاری» در خوشه کالبدی – فیزیکی، «بناهای یادمانی و آرامگاهی» در خوشه هویتی - مکانی و «مقیاس و تناسبات فضا» در خوشه زیباشناختی کالبدی در میدان بوعلی سیناست. همچنین در میدان امام خمینی بالاترین اولویت ها مربوط به شاخص«نمای ساختمان ها» در خوشه کالبدی و فیزیکی، «ویژگی های تاریخی و فرهنگی مکان» در خوشه هویتی - مکانی و «تقارن بدنه ها» در خوشه زیباشناختی -کالبدی است. از دیدگاه متخصصین بالاترین اولویت های منظر شهری نسبت به معیارها مربوط به شاخص «نماهای ساختمان» در خوشه کالبدی – فیزیکی، «بناهای یادمانی و آرامگاهی» در خوشه هویتی– مکانی و «نمادها و نشانه ها» در خوشه زیباشناختی کالبدی است.
    کلیدواژگان: منظر شهری، ادراک بصری، میدان شهری، شهر همدان
  • رضا خیرالدین، مهدی نادری * صفحات 17-30
    محور شرق کلان شهر تهران از دیرباز به دلیل شرایط آب و هوایی مناسب، نقش موثری در رشد و گسترش فضایی سکونتگاه های روستایی و شهری منطقه خود ایفا کرده است. به طوری که این توان و پتانسیل سبب شده در دوره های مختلف این محور بدون رعایت اصول و ضوابط برنامه ریزی به توسعه و گسترش سکونتگاه های روستایی و شهری بپردازند. اما این گونه بی برنامگی ها، توسعه های پراکنده و بی قواره، شرایط نامساعد و نابسامانی را از جنبه های مختلفی از قبیل اقتصادی، اجتماعی، محیط زیست، جمعیتی و... در منطقه ایجاد کرده است. به همین دلیل دولت نیز بر اساس تجارب شهرهای جدید در کشورهای مختلف و به منظور کاهش بار جمعیتی، تمرکززدایی از کلان شهر تهران و همچنین به منظور سامان دهی سکونتگاه های این محور به احداث و توسعه شهر جدید پردیس پرداخته، تا با برنامه ریزی و احداث این شهر جدید در اطراف کلان شهر تهران شرایط نابسامان منطقه، همچنین تمرکززدایی و کاهش بار جمعیتی تهران را رفع کند. اما باوجود گذشت بیش از دو دهه از احداث شهر جدید پردیس توفیق و ناکامی این سیاست هدف بررسی قرارگرفته است. بنابراین این پژوهش درصدد است به بررسی و تحلیل تطبیقی بین محور شرق کلان شهر پاریس به عنوان نمونه موفق از شهرهای جدید اروپایی با محور شرق کلان شهر تهران بپردازد. روش تحقیق، تحلیل تطبیقی دو نمونه موردی با استفاده از تحلیل های کارتوگرافیک فضایی و مقایسه تطبیقی داده های مربوط به ویژگی های فضایی و کالبدی پهنه های مورد مطالعه است. نتایج حاصل از پژوهش بیانگر آن است که برنامه ریزی، بدون در نظر گرفتن روابط فضایی بین فعالیت ها و سکونتگاه ها و دیدگاه صرفا نقطه ای به سکونتگاه ها از جمله علل اصلی ناکامی در ساماندهی و تعادل بخشی به شرق منطقه کلان شهری تهران است. به این معنا که شهر جدید مارن-لا-وله در شرق پاریس دربردارنده کلیه سکونتگاه ها و حتی مراکز روستایی قدیمی در بستر خود در کنار ظرفیت های فضایی توسعه جدید بوده، درحالی که در برنامه ریزی آمایش شهر جدید پردیس در محور شرق کلان شهر تهران بدون ملاحظه روابط بین سکونتگاهی قدیمی مانند رودهن، بومهن، جاجرود صرفا به تعیین محدوده قابل توسعه ساخت وسازهای جدید پرداخته و از پرداختن به روابط بین سایر سکونتگاه های موجود در این محور و انتظام فضایی آنها نسبت به هم غفلت شده است.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی فضایی، شهر جدید پردیس، شهر جدید مارن، لا، وله، کلان شهر تهران، پاریس
  • حسنا ورمقانی *، حسین سلطان زاده، مزین دهباشی شریف صفحات 31-40
    جنسیت، مفهومی اجتماعی- فرهنگی است که در خلال زمان و مکان دستخوش تغییر است و در شک لدهی به آن، عوامل متعددی چون عقاید و باورها، آموزه های دینی و آداب و رسوم دخالت داشته اند. پژوهش حاضر با روشتاریخی- تفسیری و با تکیه بر متون تاریخی و سفرنام ه ها و تمرکز بر ساختار فرهنگ و مذهب در جامعه ایرانی، عرص ه های جنسیتی و علل اجتماعی فرهنگی شک لگیری آن در جامعه شهری دوره قاجار را مورد بررسی قرار می دهد. همچنین عرص ه های جنسیتی در سه جامعه شهری، روستایی و عشایری آن دوره با یکدیگر مقایسه شده است و با این پی شفرض که میان «هویت جنسیتی» و «هویت فضایی» رابطه مثبت وجود دارد، در پی پاسخگویی به یک پرسش اصلی است: ویژگی های فضایی و نحوه استفاده از عرص ه های خصوصی و عمومی در دوره قاجار چگونه از هویت جنسیتی تاثیر پذیرفته است؟ در این راستا، ابتدا عرص ه های جنسیتی در عرص ه های خصوصی و عمومی دوره قاجار را یافته و سپس به تبیین و تحلیل نظرات سفرنامه نویسان م یپردازد. یافت ه های تحقیق حاکی از آن است که عوامل فرهنگی چون باورهای آیینی، نحوه پوشش، آموزش زنان و نفوذ عناصر فرهنگ غرب در اواخر دوره قاجار، عوامل اجتماعی شامل ساختار قدرت، طبقه اجتماعی و هنجارهای اجتماعی، همچنین عوامل اقتصادی شامل شیوه معیشت و منطقه جغرافیایی، رابطه جنسیت و فضا را متغیر می سازند. چگونگی تاثیرگذاری این عوامل مبحثی است که در این مقاله به آن پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: جنسیت، عرصه عمومی، عرصه خصوصی، فضای شهری، جامعه شهری، دوره قاجار
  • محمدرضا پورزرگر صفحات 41-52
    امروزه بافت تاریخی شهرها به دلیل ساختار سنتی، فرسودگی واحدهای مسکونی، دشواری دسترسی، ضعف زیرساخت ها و تشکیلات زیست محیطی سیر رکود و عقب ماندگی را طی می کند. در راستای این تحولات بنیادین در شهرهای تاریخی و رفع مشکلات از بافت تاریخی شهرها طرح هایی در قالب بازسازی – نوسازی – بهسازی و باز زنده سازی درزمینه های مختلف تهیه و اجرا شده است. شیوه برخورد با این بافت های تاریخی متاثر از دیدگاه های فلسفی در شهرسازی متفاوت بوده است. در دهه های اخیر با احیاء بافت تاریخی و رفع فرسودگی از شهرها و اعیان سازی به همراه حفظ و احیاء هسته تاریخی و هماهنگی بین بافت نو و تاریخی با تاکید بر هنجارها و ارزش های اجتماعی مورد توجه قرار گرفته است. شهر تاریخی اصفهان با قدمت دیرینه از این قاعده تحولات بنیادین شهرسازی در ایران مستثنی نبوده و تحولات بسیاری در ساختار سنتی آن صورت گرفته است. نظام به هم پیوسته و ارگانیک شهر به همراه شبکه معابر (سرپوشیده و روباز) و محله های خودکفای تاریخی دچار تحولات بسیار شده اند از جمله محله جویباره که جزء هسته های تاریخی شهر اصفهان به شمار می رود.
    در این محله به رغم طرح های اجرا شده از جمله کف سازی معابر، بهسازی و بازسازی تک بناهای باارزش و ایجاد فضای سبز تاکنون نتوانسته هویت تاریخی خود را همانند گذشته حفظ کرده، به دلیل نبود یک برنامه بلندمدت مدون در مسیر حفظ و احیاء هسته های تاریخی شهر و هماهنگ با بقیه اجزاء خود در مسیر توسعه گام بردارد، ضمن اینکه همواره شاهد گریز جمعیت از محله و فرسودگی بیش از حد ابنیه و زوال این هسته تاریخی در شهر اصفهان هستیم. حفظ ارزش های ماندگار و تاریخی در محله، روان سازی ترافیک و ایجاد وحدت فضایی در مجموعه محله، اشتغال زایی و بازگرداندن هویت اجتماعی محله جویباره و احیاء معابر و گذرهای تاریخی جهت جذب گردشگر از جمله مهم ترین نتایج این تحقیق به شمار می رود که از روش میدانی و تحلیلی در هسته تاریخی محله جویباره انجام پذیرفته و دارای قابلیت بالقوه جذب جمعیت گردشگر است. در این پژوهش پس از شناخت و بررسی بر روی یک واحد همسایگی در محله به واکاوی یکایک ابنیه و معابر و اجزاء تشکیل دهنده آن پرداخته شده تا با امکان باز زنده سازی مطلوب براساس ساختار اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و جلب مشارکت مردمی بتوان هویت تاریخی محله جویباره را مجددا محقق کرد و در راستای یک محله سرزنده، با حفظ هویت تاریخی خود به یک نوسازی پایدار دست یافت.
    کلیدواژگان: باز زنده سازی، هویت تاریخی، توسعه شهری، بافت فرسوده، محله جویباره
  • طوفان جعفری صفحات 53-60
    امروزه نوسازی شهری از یک اقدام عمرانی و مهندسی ساده به یک پدیده پیچیده دارای ابعاد مختلف اجتماعی، اقتصادی، فرهنگیو کالبدی تبدیل شده است. مدیریت صحیح و توجه به واقعیات زمینه دو عامل اصلی موفقیت در پروژه های نوسازی شهری می باشند که عدم توفیق مدیریت شهری ایران در دستیابی به اهداف نوسازی براساس تکالیف قانونی، به دلیل بی توجهی به همین دو عامل اصلی بوده است. این تحقیق پس از بررسی ابعاد مختلف نوسازی شهری و مقایسه دیدگاه های مختلف در این موضوع، نسبت به تدوین ساختار مدیریت نوسازی شهری تهران براساس یکی از الگوهای معتبر مدیریت استراتژیک، اقدام و در ادامه با بررسی اسناد مرتبط با نوسازی شهری در تهران و مصاحبه با خبرگان، اجزای مورد نیاز این ساختار را شناسایی کرده که در بخش نهایی ارتباط این اجزا در قالب الگوی سه سطحی مدیریت نوسازی شهر تهران در تناسب با شرایط حاکم بر بافت های فرسوده این شهر، به هم مرتبط شده اند. نتیجه کلیدی در مقاله حاضر ایفای نقش تسهیل گری مدیریت شهری و تاکید بر عدم ورود آن به اقدامات اجرایی در سطح پروژه و واگذاری آنها به تشکل های حرفه ای بخش خصوصی استکه در الگوی پیشنهادی نیز انعکاس یافته است.
    کلیدواژگان: نوسازی شهری، بافت فرسوده، مدیریت نوسازی، مدیریت پروژه، تهران
  • سحر خدابخشی*، منوچهر فروتن، امیر سمیعی صفحات 61-74
    بدون تردید، یکی از ارکان اساسی تکوین، توسعه و انتقال عناصر فرهنگی جامعه، نظام آموزش و پرورش آن است. نظام آموزش و پرورش دارای چهار رکن ساختار آموزشی، تعلیم دهنده، تعلیم گیرنده و محیط آموزشی است. بررسی پژوهش های تاریخ معماری مدارس ایران نشان می دهد کمتر به رابطه ارکان آموزش و معماری مدارس پرداخته شده است. سوال اصلی پژوهش آن است که چگونه دگرگونی های نظام آموزشی با دگرگونی های فضاهای مدارس در ایران رابطه داشته است؟ هدف از این پژوهش شناخت سیر تحولات فضایی معماری مدارس ایران است. به نظر می رسد که با دگرگونی نظام آموزشی در دوره قاجار و آمدن دارالفنون به تدریج نظام آموزشی و معماری مدارس از مدارس سنتی به مدارس نوین تغییر یافته اند. این پژوهش براساس روش تاریخی- تفسیری به گردآوری داده ها به صورت کتابخانه ای و سپس تحلیل آنها با استناد به اسناد و داده های تاریخی پرداخته است. برای این منظور سه دوره در نظام آموزشی و تحولات معماری شناسایی شد و سه مدرسه شاخص این دوره ها مدرسه سپهسالار، دارالفنون و کالج یا دبیرستان البرز، با نظام های آموزشی آنها مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت. بررسی ها نشان داد که نظام آموزش سنتی مبتنی بر همراهی زندگی و آموزش، هماوایی علوم دینی و دنیوی و رابطه تعاملی بین استاد و شاگرد بوده است. این نظام آموزشی در تعامل با معماری مدارس و ویژگی قرارگیری فضای زندگی و آموزش، استفاده از مدارس برای امور دینی و وجود فضاهای بزرگ مدرس بوده است. در مرحله بعد وجه دینی و تعامل شاگرد و استاد از مدارسی همچون دارالفنون برداشته شده اما شکل کلی حیاط مرکزی حفظ شده و نیز کارکرد حجره ها به کلاس درس تغییر پیدا کرده است. نهایتا در نظام آموزش نوین معماری مدارس خطی شده، کلاس ها و چیدمان آنها به رابطه یک سویه معلم و شاگرد منجر شده و از معماری و فضای مدارس سنتی فاصله گرفته است.
    کلیدواژگان: نظام آموزش، معماری مدارس، مدرسه دارالفنون، مدرسه سپهسالار، دبیرستان البرز
|
  • Mehrdad Karimi Moshaver, Hasan Sajadzadeh, Salman Vahdat* Pages 3-14
    The urban landscape quality of a city, has an important and effective role in reading and understanding of urban spaces. Visual and conceptual factors promoting urban areas landscape, can only be achieved when priority assessment existing urban issues, be based on the comments of citizens and users of space. Because of the variety of opinions and viewpoints of the city and the surrounding urban landscape issues and its priorities, there are different views and opinions in the city and the surrounding urban land, also decisions must be integrated and comprehensive in line with coverage all aspects of priorities, For this aim, The purpose of this study is priority assessment and reading of city squares landscape of Hamadan, from the standpoint of citizens and professionals. Based on first criteria and indicators of landscape urban squares Hamedan studies using library-mining and then with respect to the goals and research questions ANP model was prepared. In this way, the ANP model - based urban squares landscape of Hamadan, including3cluster (criteria/group) and 20 option (node/sub-groups), using the Super Decisions softwares were produced and the results of the field investigations in the software were analyzed. Models outputs in the text differented ways, and various diagrams and think able for criteria and options, is presentable. Hence, according to the research questions: 1– How are prioritise indicators and effective criterion on urban squares of Hamadan the based on standpoint of citizen and opinions? 2 - What are priority indicators of urban landscape ration criterias based on experts point of view? , only, same part of the findings in the paper has been brought. The research results show that, from the standpoint of citizens, indicators of vegetation coverage in physical - bodily cluster and memorial and cemetery monuments within the cluster of identity – place, Scale and space proportionin perspective of -Skeletal -aesthetic of cluster, has the highest priority relative to other indicators in each cluster to the item(the BuAli Sina squire).Similarly, in Imam Khomeini Square, clustering building indexes features, in the cluster of physical -body, historical and cultural features of places in local – identity clusters, in Skeletal body aesthetic symmetry of cluster, have the highest priority, Baba taher Square, the green indicator in the cluster periphery of the physical body, memorial and cemetery monuments in the cluster identity-place, lighting and color, in bodily aesthetic, have the highest priority and ‘desirable sky line’ indicators within the cluster bodily- physical buildings, and memorial and cemetery monuments" within the cluster of local identity,"Scale and proportions of the space " the cluster of a bodily-aesthetic too, from citizen perspective have the highest priority relative to other indicators in each cluster to the item(eshrine of Abdullah Squar), and from experts opinions the "buildings facades" indicators had top priority and symbols and signs had the lowest priority within place-identity cluster: and indicators of scale and appropriateness of space had the highest and lowest priority and body symmetry than any other indicators in bodily a esthetetic cluste.
    Keywords: Urban Landscape, Visual Perception, Urban Square, the city of Hamadan
  • Reza Kheyroddin, Mehdi Naderi* Pages 17-30
    For a long time, East pivot of metropolis Tehran has been playing an efficient role in spatial urban and rural habitation development in its region; so that in different periods this capacity and potential caused the pivot develop rural and urban habitations without meeting planning rules and requisites. Lack of schedule, and scattered, however, created disorganization and unfavorable conditions from different economic, social, environmental, and demographic aspects. Accordingly, the government has taken decentralization in Tehran into account based on new cities experiences in other countries and in order to decrease the population load, and also constructed and developed Pardis new town to organize habitation on this pivot in order for eliminating regional unfavorable conditions around Tehran. After more than two decades of Pardis new town construction, however, failure and success of this policy has received attention. Hence, this research serves to consider and comparatively analyze east pivot of Paris (as a successful instance of European new cities) and the one of Tehran. Research methodology is comparatively analyzing these two instances by means of spatial cartographic analyzes and comparative comparison of data related to spatial and skeletal characteristics of studied areas. perceived results indicate that planning without considering spatial relations between activities and habitation and a simple point attitude towards habitation are of main causes of failure in management and equalizing eastern region of metropolis Tehran. That is, new town Marne-La-Vallee in east of Paris comprises all houses and even old rural centers on its base beside spatial capacities of new development, whereas only determining the range of development and new buildings are considered regardless of habitations interrelations between Roudehen, Bumehen and Jajrud, and relations between other existing habitations in this pivot or spatial order has been neglected.
    Keywords: Spatial planning, Pardis new town, Marne, La, Vallee new town, Metropolis Tehran, Paris
  • Hosna Varmaghani, Hossein Soltanzadeh, Mozayan Dehbashi Sharif Pages 31-40
    Gender is a social and cultural concept that changes in different times and places. Various factors such as beliefs, religious teachings and customs are involved in shaping it. The present paper, applying historical approach and relying on an interpretation of historical texts and travelogues and focusing on the culture and religion in Iranian society, investigates changes in the gender realms of urban, rural and tribal communities in the Qajar period. Considering this pre-hypothesis that there is a positive relationship between "gender identity" and "spatial identity", this paper response to a main question: Which factors have influenced in shaping of gender realms and their transformation in various situations? In this respect, we first find gender realms in the public and private places in the Qajar period. Then, we explain and analyze the comments of travel writers. The findings of the study indicate that cultural factors such as ritual beliefs, dressing way, women’s education and cultural influence of the West in the late Qajar era, social factors, including the structure of power, class, and social norms, and also economic factors including livelihood and geographic region have changed the relationship between gender and space. This paper discusses that how these factors influence on gender and space. Study of the Safavid and Qajar history and comparison of travelogues written during this period; give us the conclusion that the position of women in this period was similar in many aspects. The formation of movements and organization of women just after the constitutional revolution have changed this situation. Thus, in the present study, 6 travelogues of the Qajar dynasty, 6 travelogues of the Safavids, 8 memoirs and biographies have been investigated. In this paper, determining the influence of gender identity on spatial identity and the confounding factors in the relationship between gender and space are considered. Identifying domains as the basis of social and relative relations in public and private spaces have particular importance to detect possible changes in the gendered spaces. This research is based on historical texts, travelogues and biographies to explain the changes in spatial organization and classification of public and private realms according to changes in gender definition. This paper investigated these maters during the Qajar era. The main research question is that how features of space and the use of private and public realms affected of gender identity, social and cultural position, and status of women and men during the Qajar era.
    Keywords: Gender, Space, culture, livelihood, Qajar era
  • Mohammad Reza Pourzargar Pages 41-52
    The structure of historic cities has been formed based on the needs and demands of their citizens within history. Climatic conditions and nature - the type of existing materials - technical abilities - livelihood and the economy - prevailing culture of society and ultimately creativity and innovation of architects and designers, have changed human life in the cities throughout history. The historical texture of the cities is eliminated due to the traditional structure, deterioration of housing, lack of accessibility, poor physical infrastructure and environmental organizations. In line with these fundamental changes in the historical cities and solving problems related to historical texture of these cities, some urban plans as format reconstruction - reconstruction - rehabilitation and revitalization in the economic, cultural, social and physical fields have been provided and completed in different countries. The method of dealing with the historical contexts is resulted from different philosophical perspectives on urban planning. In recent decades, the reduction and elimination of exhaustion of cities and objects of historical context as well as the maintenance and restoration of historical centers and Coordination between new and historical context with emphasizing on social norms and values ​​are taken into consideration. Iran holds a rich and extensive history of civilization and culture over the centuries has valuable historical cities. Now in historical cities of Iran, only physical problems such as copycat design is considered and historically valuable urban space optimization not. Isfahan is one of the historical cities of Iran with significant architecture and urban values due to its location and as the capital of the Safavid era. Many critics and historians attributed architecture and urban prosperity in the Iran to Isfahan in the Safavid era. the formation of the city is based on two axes, one is natural and originated from the Zayandeh rod river and other is geometrical and resulted from Naghsh- e jahan square. In the past, composition of the city was based on dividing city into smaller units called localities. Relative self-sufficiency of the localities and organizing their space and communication networks and access roads in the localities of the city in such a way that residents were self-sufficient for their needs. The historical city of Isfahan has experienced many changes in fundamental modern urban developments such as integrated and organic systems with the city road network (Indoor and outdoor) and historical self-sufficient localities have had many developments, such as the Joybareh locality as a core component of historical city of Isfahan. In this locality, despite the implementation of projects, including road-improvement and reconstruction of valuable buildings and green space, it has been unable to maintain its historical identity as well as the past and the lack of a long-term plan formulated in the preservation and restoration of historical cores of this city and in harmony with the rest of its components in the development and always its population abandoned this locality and aging buildings and the historic cores of this city are observed. Preserving steady historical values in the locality, traffic planning and unity in environment in this locality, job opportunities and restore social identity of Joybareh locality and revitalizing historical passages and transitions to attract tourists are the most important results of this research which carried out by field study and analysis in the historic core of Joybareh locality with capability in attracting potential tourists. In this study, after identifying and studying on a neighboring unit in the locality, every building in the neighborhood and components have been addressed to allow desirable regeneration based on social, cultural and economic structures and public participation to realize historical identity of Joybareh locality and in line with a lively neighborhood with preserving its historical identity to achieve a Sustainable
    Keywords: Restoration, Historical identity, Urban development, Old texture, Joybareh locality
  • Toufan Jafari Pages 53-60
    Urban Regeneration has changed from a simple engineering and construction project to a sophisticated social and economic phenomenon. Management and considering context are to critical factors of regeneration projects success and failures in Iranian initiatives are strongly the result of negligence of them. The main propose of this research is to develop a managerial model for regeneration projects in Tehran based on the context. After considering different dimensions of urban regeneration, the structure and components of the model is identified based on David`s strategic management model and then to complete the model, interview with experts and analysis of consultant`s documents related to Tehran`s deteriorated fabrics is done. Finally every identified part is synthesized into the final model. The most important aspect of the model is role of facilitator for urban management and not a direct actor giving the chance for developers and professionals in private sector to direct regeneration with participation of people and other actors.
    Keywords: Urban Regeneration, deteriorated fabrics, regeneration Management, Project management, Tehran
  • Sahar Khodabakhshi*, Manouchehr Foroutan, Amir Samiei Pages 61-74
    Educational system of the society is one of the fundamental pillars of emergence, development, and transfer of its cultural elements. The system itself involves four pillars, including educational structure, instructor, learner, and educational environment. Earlier researches on the architectural history of Iranian schools indicates that the relationship between education and school architecture has not been widely explored. The main research question is how the transformations of educational system have been relevant with the transformations of Iranian schools spaces? The study aims at recognizing the spatial evolution of Iranian schools architecture. It seems that with the transformation of Educational system in the Qajar period and the establishment of Darolfunoon academy,the system and the architecture of schools have gradually shifted the traditional school to new ones. Based on a historical-interpretive approach, data were gathered using library method, then were analyzed citing historical documents. To this end, three periods were identified in the educational system and architectural developments and three typical schools of the given periods, including Sepahsalar School, Darolfunoon academy, and Alborz high school, and their relevant educational systems were analyzed. Studies suggested that the traditional system had been based on the concurrent life and learning, coordination of spiritual and worldly sciences, and Interactive relationship between master and disciple. This system had interacted with the architecture of schools, with prominent features such as considering one place for living and learning, the use of schools for religious affairs, and considering large spaces for schools. In the next period, the religious aspect and the interaction between disciple and master has been removed from schools such as the Darolfunoon, but the overall shape the central courtyard has been preserved and the function of the chambers has shifted to classrooms. Finally, in the modern educational system, the architecture of schools has become linear, the classes and their layout has led to a unilateral teacher-student relationship, and has distanced from the architecture of the traditional schools.
    Keywords: Educational System, Schools Architecture, Darolfunoon Academy, Sepahsalar School, Alborz High School