فهرست مطالب

باغ نظر - سال سیزدهم شماره 43 (دی 1395)

نشریه باغ نظر
سال سیزدهم شماره 43 (دی 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/10/29
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ایدا ال هاشمی*، سید امیر منصوری، ناصر براتی صفحات 5-18
    شهرهای مدرن در طی قرن ها بر پایه زیرساخت های تکنولوژیک شکل گرفته و پایدار شده اند. امروز شهر و زندگی شهری بدون، بزرگراه ها و شبکه های حمل ونقل ریلی، فرودگاه ها، شبکه های تامین آب، شبکه های فاضلاب، تلفن، برق، و اخیرا شبکه های اینترنت و موبایل غیرقابل تصور است و حضور پایه ای شان به مانند نور آفتاب، درختان، هوای پاک و... برای شهروندان عادی و طبیعی به نظر می رسد. این شبکه های زیرساختی بیش از هر دستاورد مدرن دیگر دوران صنعت بر شکل شهرها و رابطه انسان مدرن با محیط و طبیعت پیرامونش تاثیر گذاشته است.
    با ورود غرب به دوران پس از صنعت، از اواخر قرن بیست، همزمان با گسترش و توجه به مخاطرات اکولوژیکی ناشی از توسعه بی رویه شهرهای مدرن و زیرساخت های تکنیکی عظیم، که رویکردهای انتقادی به شهرسازی و تکنولوژی مدرن در دهه های آخر قرن بیست را به همراه داشت، بروز شکست ها و بحران ها در شبکه های زیرساختی اوایل قرن بیست و یک و عدم پاسخ گویی زیرساخت های تک بعدی موجود به نیازهای چندبعدی جامعه پساصنعت، نیاز به بازنگری در رویکردهای رایج در تعریف و توسعه زیرساخت های مدرن را مورد توجه قرار داد.
    این پژوهش با بررسی و تحلیل مفهوم، ویژگی ها، بحران های پیش روی زیرساخت های شهری و در نهایت ویژگی های مورد انتظار از زیرساخت های دوران پس از صنعت را مورد سوال قرار می دهد. از سوی دیگر با بررسی تاریخی- تفسیری مفهوم منظر، توانایی رویکرد منظرین در برنامه ریزی و مدیریت زیرساخت های قرن بیست و یک را مورد پژوهش قرار می دهد.
    در نهایت مطالعات تحلیلی این دو مفهوم نشان می دهد که از یک سو راهکار گذر از زیرساخت های شهری دوره صنعت به زیرساخت های شهری دوران پساصنعت، بهره گیری از رویکردهای چندوجهی و کل نگر است که امکان پیوند چندبعدی زیرساخت با وجوه مختلف اکولوژیکی، اجتماعی، اقتصادی شهر را مهیا ساخته و بر تسلط مهندسی عمران، که در طی بیش از یک قرن به شکل گیری زیرساخت های صلب و تک بعدی شهری به دور از تغییرات و نیازهای چندبعدی جامعه انجامید، پایان می دهد. از سوی دیگر دانش منظر که در قرن گذشته همگام با تغییرات نگاه بشر به محیطش دچار تغییرات مفهومی عظیم شده، به واسطه صفت ذاتی میانجی و بینابینی بودنش که امکان تقلیل به شی ءگرایی و تک بعدنگری را از بین می برد، به ما اجازه گذر از رویکردهای تک بعدی و شی ءگرای حاکم بر برنامه ریزی و مدیریت زیرساخت های شهری را می دهد. به این ترتیب با برقراری رابطه قیاسی میان این دو مفهوم، بهره گیری از رویکرد منظرین در برنامه ریزی و توسعه زیرساخت های شهری، با توجه به پیوند چندوجهی منظر با حوزه های مختلف ابژکتیو و سوبژکتیو، یکی از راهکارهایی است که به ما اجازه عبور از صلبیت و تک بعدی بودن زیرساخت های شهری را می دهد.
    کلیدواژگان: زیرساخت، دوران صنعت، دوران پساصنعت، منظر، زیرساخت منظرین
  • مریم طباطباییان *، ساناز عباسعلی زاده رضاکلایی، ریما فیاض صفحات 17-36
    ماهیت و ویژگی های تفکر خلاق از دیرباز مورد توجه پژوهشگران بوده و از آنجا که شخصیت فرد از سنین کودکی شکل می گیرد، تمرکز پژوهشگران در مورد خلاقیت مرتبط با این مقطع سنی است. همچنین پژوهش ها حاکی از این است که محیط اطراف کودک نقش مهمی بر سلامت جسمانی، روانی و شکوفایی خلاقیت کودک بازی می کنند. در مطالعه حاضر با استفاده از روش تحقیق تحلیلی و کیفی در زمینه های روان شناسی محیط و طراحی معماری در مفاهیم خلاقیت و محیط های ساخته شده بر پرورش خلاقیت کودکان، همچنین ویژگی های محیطی موثر بر خلاقیت کودکان در مراکز کودک تهران مطالعه شده است. بدین منظور محتوای کیفی منابع و نظریات پژوهشگران مطرح در این زمینه، در جهت رسیدن به تفسیر و یافتن چهارچوبی برای ارزیابی ویژگی های محیطی موثر بر خلاقیت کودک، مورد بررسی قرار گرفت. در این راستا ابتدا، عوامل موثر بر خلاقیت کودک و ویژگی های محیطی شکل دهنده این عوامل تحلیل شد. سپس پنج مرکز کودک که با هدف پرورش خلاقیت فعالیت می کنند به طور تصادفی در شهر تهران انتخاب شدند و نتایج حاصل از تحلیل های انجام شده، در بناهای این مراکز مورد بررسی قرار گرفت. نتایج پژوهش، با توجه به عوامل موثر در رفتار محیطی نشان می دهد، محیط با ویژگی هایی نظیر پیچیدگی، تحریک کنندگی، انعطاف پذیری، بازی سازی و ایجادکننده تعامل بین کودکان در افزایش خلاقیت کودکان موثر است. همچنین اگر محیط به گونه ای طراحی شود، که در آن اصول روان شناسی محیط در رابطه با خصوصیات جسمانی و روانی کودکان رعایت شود می تواند بستر مناسبی جهت شکوفایی خلاقیت کودکان فراهم آورد. محیط در این پژوهش محیط کالبدی، به صورت ساخته شده است که فضاهای باز و محیط های طبیعی را نیز شامل می شود.
    کلیدواژگان: خلاقیت، روان شناسی محیط، محیط ساخته شده، کودک، طراحی
  • زهره عبدی دانشپور، مسعود تارانتاش* صفحات 37-60
    طرح مسئله : شهرهای بزرگ یا کلان شهرها در جوامع بیشتر و کمتر توسعه یافته، به منظور بهره مندی از صرفه های ناشی از مقیاس تشکیل شده و در پی آن، با ایجاد پیوندهای فضایی- کارکردی با حوزه های پیرامون، منطقه های کلان شهری شکل می گیرند. این در حالی است که افزایش تمرکز و تشدید فعالیت ها (مسکونی و غیرمسکونی) در این منطقه های کلان شهری، همواره رابطه مستقیمی با افزایش صرفه های ناشی از مقیاس ندارد و آستانه های جمعیتی و اکولوژیکی، ظرفیت تمرکز و میزان گسترش آنها را تعیین می کنند. گذر برنامه ریزی نشده از این آستانه ها در بسیاری از منطقه های کلان شهری، منشا شکل گیری و انباشت مشکلهای فضایی بسیار، به ویژه در عرصه محیط طبیعی شده است. در بسیاری از تجربه های جهانی به ویژه در جوامع کمتر توسعه یافته ای که دارای سیستم و سازوکار برنامه ریزی و مدیریت شهری کارآمد نیستند، گسترش کلان شهرها به سوی محیط های پیرامون، برنامه ریزی نشده است و اثرات آن بر محیط طبیعی، نه از پیش تدبیر شده است و نه اندیشیدن و تدبیر شیوه ها و راه های رویارویی با چنین مشکل هایی، در نظر گرفته شده است. چنین اغماض مهمی، به تولید و بازتولید مشکل های گسترده و پابرجایی چون اغتشاش فضایی (با توجه به تمام ابعاد اقتصادی، اجتماعی، سازمانی و کالبدی) و تشدید یا بازتولید مشکل های از پیش موجود، و موجب اتلاف منابع حیاتی جوامع و نیز اتلاف سرمایه هایی چون سرمایه های اقتصادی، اجتماعی، کالبدی و محیطی یا طبیعی شده است و می شود.
    هدف
    هدف این مقاله پرداختن به بحث عدم برنامه ریزی برای فضاهای شکل گرفته در اثر گسترش کلان شهرها در منطقه های کلان شهری و در فضای تحلیل مورد نظر این مقاله، یعنی منطقه کلانشهری تهران، و نیز اندیشیدن در مورد پیامدهای چنین گسترشی در فرایندهای برنامه ریزی و سیاست گذاری کلان شهرها و منطقه های کلان شهری است؛ با این مقصود که بتوان با تولید و بازتولید مشکل های گسترده و پابرجا در این زمینه رویارویی کرد. بر پایه تحلیل اثرات گسترش برنامه ریزی نشده منطقه کلان شهری تهران بر محیط طبیعی پیرامون آن است که می توان به تولید پیشنهادهایی (در سطوح راهبردی و عملیاتی یا تاکتیکی) با ماهیت دوگانه محتوایی و روندکاری به منظور سیاست گذاری و استقرار رهیافت و سازوکاری تدبیرشده برای برنامه-ریزی و مدیریت چنین منطقه هایی پرداخت.
    روش تحقیق : به منظور شناسایی و تحلیل تغییرات ناخواسته و منفی ایجاد شده در محیط طبیعی، ناشی از گسترش برنامه ریزی نشده در منطقه کلان شهری تهران، با رویکردی توصیفی- تحلیلی، در این مقاله روش کاری متشکل از فرایندی سه مرحله ای اختیار شده است. در مرحله نخست پایه های نظری مرتبط با موضوع بازبینی و تجربه های جهانی جوامع بیشتر و کمتر توسعه یافته مورد مقایسه قرار می گیرند. در مرحله دوم روش های ارزیابی اثرات زیست محیطی بازبینی می شود. و در مرحله سوم، به کمک اصول راهنمای به دست آمده، اثرات گسترش منطقه کلان شهری تهران بر محیط طبیعی پیرامون آن، مورد شناسایی و تحلیل قرار می گیرند.
    دستاورد : دستاورد اصلی این مقاله، تحلیل اثرات منفی گسترش برنامه ریزی نشده در منطقه کلان شهری تهران و بر پایه چنین تحلیل هایی، تاکید بر بایستگی استقرار سازوکار تدبیرشده برنامه ریزی، سیاست گذاری، و مدیریت منطقه های کلان شهری، به ویژه در فضای تحلیل مورد نظر این مقاله است تا از طریق استقرار چنین سازوکاری، زمینه ای برای کاهش یافتن، گشوده شدن و پیشگیری از تشدید و بازتولید مشکل ها فراهم شود.
    کلیدواژگان: منطقه کلان شهری تهران، گسترش برنامه ریزی نشده، محیط طبیعی، ارزیابی اثرات محیطی، ردپای اکولوژیکی
  • ستاره زینل زاده*، محمد جاهد قدمی صفحات 61-76
    طولانی شدن فرایند اجرا که به موجب شروع فرایند اقدام با تامین زیرساخت های آن بوده، غالبا سبب نارضایتی تدریجی ساکنین از نوسازی بافت محل سکونتشان شده و بدین دلیل که هیچ آگاهی و مشارکتی نیز در آن نداشته اند، حمایت خود را از نوسازی حذف کرده و همکاری های لازم را مبذول نمی دارند. این امر سبب شکست یا طولانی تر شدن بسیاری از طرح های نوسازی و نیز عدم تحقق طرح های بعدی شده است. تحقیق حاضر با هدف اولویت سنجی مداخله در بافت فرسوده به منظور مشارکت حداکثری مردم و افزایش رضایت آنان از فرایند اقدام در بافت فرسوده صورت گرفته است.
    در این تحقیق که توصیفی - تحلیلی است، با شرح و بسط دو مفهوم بافت فرسوده و مشارکت، مدل تحلیلی پژوهش با روش مطالعات اسنادی و کتابخانه ای تدوین شد. سپس با استفاده از مشاهدات میدانی، پرسشنامه بسته و باز و مصاحبه های اکتشافی به بررسی ابعادی از مدل تحلیلی پرداخته شده است که در فرآیند نوسازی، بیشترین تاثیر را بر مشارکت ساکنین در نوسازی بافت فرسوده دارند. پس از بررسی روایی پرسشنامه از طریق سنجش روایی محتوایی و همچنین سنجش پایایی پرسشنامه با استفاده از آلفای کرونباخ1 و از طریق آزمون بارتلت2 و شاخصKMO3 در سطح بالایی (85/0) مورد تایید قرار گرفته است. جهت تعیین حجم نمونه موردی پرسشنامه نیز از جدول گرجسی و مورگان4 استفاده شده و در نتیجه با توجه به جمعیت ساکنین محله 386 نفر به صورت توزیع تصادفی، مخاطب پژوهش قرارگرفته اند. در نهایت پس از بررسی و تحلیل پرسشنامه به روش نظریه داده بنیان، نتایج نشان دهنده آن هستند که به منظور آغاز فرآیند تدوین، طرح و اجرای مداخله در بافت های فرسوده شهری به شیوه مشارکتی اولویت با بعد اجتماعی و سپس زیرساختی، کالبدی و کاربری های مورد نیاز محله است و اقداماتی جهت تحقق این امر پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: بافت فرسوده، بهسازی و نوسازی شهری، روش های مشارکتی نوسازی شهری، ابعاد مداخله
  • نسیم اشرافی* صفحات 77-90
    با نگرش به شهر های اسلامی در دوره های مختلف زمانی از اوایل اسلام تا اوایل دوره قاجار همواره متوجه می شویم پویایی1 فضا در شهر های گذشته مسلمانان، تفاوت اصلی آنها با فضای شهری دوره های قبل از اسلام و معاصر در ایران بوده که از طریق پیچید گی سازمان یافته حاصل شده، این پیچیدگی در یک سیستم باز اتفاق افتاده و اجزای آن (فراکتال ها) با یک منطقی در طی زمان های متمادی تکامل و رشد یافته، منجر به توسعه درونی در یک سیستم شهری شده اند که نظمی پنهان را در فضای آشوب شهری به همراه داشته اند. در بافت شهری گذشته ، نظمی پنهان در فضای شهری، توسعه شهر را در حریمی مشخص سامان می داده و مشارکت های مردمی در تحقق این مهم نقش اصلی ایفا کرده است. همین موضوع از محوری ترین مباحث پایداری شهری است. این پژوهش سعی دارد با مطالعات اسنادی و تطبیقی ، با رویکرد تئوری آشوب2(هندسه فراکتال، منطق فازی و فضای آشوب)، به عنوان یک تئوری سیستمیک، عوامل پویایی و پیچیدگی3، غیر خطی بودن، نظم پنهان و خودسازماندهی فضایی را -که از مشخصات یک فضای آشوب در یک سیستم زنده است- در هنجارهای شهری و معماری گذشته اسلامی از جمله قوانین خصوصی گرایی و دولتی و قوانین موروثی اسلامی بررسی کند تا با دستیابی به تعاریف مشخصی از انسجام و پیچیدگی، نظم پنهانی موجود در شهر های کهن، عدم یکپارچگی و نا هماهنگی شهر های معاصر را که در حریمی نامشخص رشد می یابند را بازشناسی کرده، درنهایت در راستای تحقق پایداری شهری و معماری، عامل رشد درون زا که ناشی از فرهنگ و جهان بینی ایرانی- اسلامی بوده و خود سازماندهی حاصله از مشارکت های مردم در تمام جنبه های زندگی شهری را که در یک سیستم زنده به فعالیت می پرداختند را به جای تخصص گرایی معرفی می کند.
    کلیدواژگان: آشوب، پویایی، فازی4، فراکتال5، شهرهای سنتی مسلمانان
  • مهتا میرمقتدایی*، سید محمدفرید موسویان، پیمان گماریان صفحات 91-100
    امروزه توجه به کنترل مصرف انرژی در مقیاس های متفاوت از اهمیت ویژه ای برخوردار بوده و نگاه جامع تر به برنامه ریزی شهری می تواند در راه رسیدن به این هدف بسیار موثر باشد. کشور آلمان به عنوان یکی از کشورهای موفق در زمینه بهینه سازی مصرف انرژی در مقیاس معماری و شهرسازی در جهان مطرح است. شناسایی اصول سازمانی و کاربردی این کشور در مقیاس برنامه ریزی شهری می تواند راهگشای مناسبی برای فعالیت های مشابه در کشور ایران باشد. به منظور دستیابی به نتیجه مناسب، ضرورت دارد مشکلات و نقاط ضعف بهینه سازی مصرف انرژی در ایران مورد ارزیابی قرار گیرد. روش مورد استفاده در این پژوهش مقایسه تطبیقی در بررسی نمونه موردی است. در این روش از ابزار مطالعه منابع کتابخانه ای و جمع آوری اطلاعات از منابع معتبر اینترنتی استفاده شده است. پس از جمع آوری اطلاعات و بررسی نمونه های مشابه، ساختار برنامه ریزی شهری در دو کشور آلمان و ایران معرفی شده است. در یک مقایسه تطبیقی علل عدم موفقیت این ساختار در ایران بیان می شود و نظریه های پژوهش تدوین می شوند. نتایج به دست آمده در این پژوهش نشان می دهد که تفاوت های اصلی برنامه ریزی شهری در ایران و آلمان را در می توان از یک سو در ساختار برنامه ریزی شهری و مشارکت سازمان های مردم نهاد، و از سوی دیگر فقدان مباحث مربوط به مصرف بهینه انرژی در اسناد تهیه طرح های شهری بررسی کرد. همچنین در مقیاس جامع و کلان برنامه ریزی انرژی، می توان عدم وجود یک برنامه جامع جهت هماهنگی کلیه نهادهای متولی انرژی در ایران را یکی از دلایل ناکارآمدی فعالیت های مرتبط با برنامه ریزی انرژی دانست. با بررسی این موارد ضمن معرفی چارچوبی برای تقویت ابعاد بهینه سازی مصرف انرژی در ایران، سعی بر این بوده تا در جهت رفع نواقص، سازمان دهی بهتر و تصمیم سازی مناسب در ساختار برنامه ریزی شهری کشور گام برداشته شده و زمینه لازم برای پژوهش های آتی فراهم شود. به همین منظور چارچوبی برای ادامه پژوهش در حوزه شهرسازی و انرژی با تاکید بر تجارب کشور آلمان ارایه شده که می توان آن را برای مطالعه تجارب سایر کشورهای پیشرو در امر بهینه سازی مصرف انرژی نیز به کار برد.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی شهری، آلمان، بهینه سازی انرژی، سازمان ها
  • ساناز سعیدی مفرد، سید مجید مفیدی* صفحات 101-116
    امروزه رشد روزافزون شهرنشینی و شهرگرایی مشکلات عدیده ای را برای شهرنشینان به همراه داشته است. همزمان با بروز این مشکلات، تفکر توسعه پایدار شهری و هماهنگ با آن رویکردهای خاصی همچون نوشهرگرایی و رشد هوشمند پدید آمد که با اصول مورد توجه خود به شهرها حیات تازه ای بخشیدند. رویکرد رشد هوشمند به عنوان رویکردی نوین در مباحث برنامه ریزی و طراحی شهری، با ارایه راهکارها و سیاست هایی سعی در خلق فضاهای مطلوب شهری و رسیدن به حداکثر کیفیت های شهری دارد. رشد هوشمند را می توان ناظر بر طراحی منطقه ای، طراحی شهری، طراحی فیزیکی، معماری، طراحی منظر و طراحی محیطی دانست که نشان دهنده تاثیرگذاری آن در آینده اجتماعات انسانی است. در شرایطی که مسایل سیاسی، اجتماعی و اقتصادی بسیار حیاتی و مورد توجه بودند این جنبش توجه خود را معطوف به طراحی کرد با این عقیده که طراحی می تواند نقش مهمی در حل کردن مسایلی داشته باشد که دولت نمی تواند تنها با پول و برنامه آنها را حل کند. در کشور ایران در چند سال اخیر توجه به برنامه ریزی طراحی محور در فرایند تهیه طرح های توسعه شهری از جمله طرح های ساختاری-راهبردی و طرح توسعه راهبردی شهری مطرح شده است. با این وجود ضرورت به کارگیری و کاربست اسناد هدایت طراحی شهری مکان محور در فرایند تهیه و اجرای این طرح ها و توجه به هر دو بعد فرم و عملکرد در جهت بازگردانیدن حیات شهری به پهنه های شهری احساس می شود. هدف از تدوین این مقاله بازشناسی رسالت رویکرد رشد هوشمند در طراحی شهری، معرفی اسناد هدایت طراحی شهری این رویکرد و بیان ویژگی ها و ساختار هریک از آنها و چگونگی کاربست این اسناد در طرح های توسعه شهری ایران است. بدین منظور این پژوهش با روش توصیفی- تحلیلی و استدلالی به کنکاش پیرامون اسناد هدایت طراحی شهری رشد هوشمند و تبیین آنها و از سوی دیگر بررسی اسناد هدایت طرح های توسعه شهری در ایران و ارایه پیشنهاداتی جهت استفاده از این الگو در ایران پرداخته است. نتایج حاصل از این تحقیق نشان می دهد ، این اسناد عموما به منظور تسهیل برنامه ریزی و طراحی جامعه شهری یا هرگونه دسته بندی فضا، بنا، خیابان تدوین شده و وسیله ای برای رسیدن به کنترل مناسب توسعه شهری پایدار و طراحی شهری فشرده با حداکثر کیفیت محیط شهری هستند. از آنجایی که الگوی رشد هوشمند اصول و راهکارهایی را در سطوح مختلف جغرافیایی (منطقه، محله-واحد همسایگی و بلوک شهری- خیابان و ساختمان) پیشنهاد می دهد ، می توان نتیجه گرفت اسناد هدایتگر این رویکرد اسناد «مکان محور» است. استفاده از این اسناد در طرح های توسعه شهری ایران می تواند زمینه را برای تحقق چشم انداز توسعه شهری پایدار شهرها از یکسو و توجه به هر دو بعد فرم و عملکرد در تمامی اجزاء کالبدی شهرها محقق کند.
    کلیدواژگان: اسناد هدایت طراحی، رشد هوشمند، چارچوب طراحی شهری، دستورالعمل، کد هوشمند، ایران
  • علی اکبر حیدری*، نازگل بهدادفر صفحات 117-128
    امروزه بحث پیرامون مفاهیم مختلف مرتبط با مکان و چگونگی تجربه آن توسط استفاده کنندگان، از مباحث مهم مطرح در معماری و شهرسازی به ویژه در حوزه علوم رفتاری است. در این راستا یکی از مهم ترین مفاهیم مرتبط با حوزه مذکور به ویژه در مباحث روان شناسی محیط، مفهوم معنای مکان است. با شناخت معانی مختلف مکان و روند شکل گیری آن و نیز پارامترهای تاثیرگذار بر ادراک آن توسط افراد، می توان به خلق محیطی مطلوب دست یافت که هدف اصلی معماری و شهرسازی است. هدف کلی پژوهش حاضر، استخراج و سنجش عناصر موثر بر ادراک معانی مکان از منظر معماران و غیر معماران و بررسی تفاوت آن از طریق تجزیه و تحلیل روایت مکان است که با مطالعه موردی بر روی دو ترمینال اصلی شهر اصفهان انجام گرفته است. برای نیل به این هدف، با استفاده از شیوه پرسشنامه باز و بسته و نیز مصاحبه های عمیق از افراد در محیط ترمینال ها، دو مفهوم«محتوای تفکر» و «شیوه تفکر» به تفکیک برای افراد معمار و غیر معمار شرکت کننده در پژوهش استخراج و مورد مقایسه قرار گرفت. تعداد جامعه آماری شامل 174 نفر بود که از این تعداد 100 نفر غیر معمار و 74 نفر معمار بودند. نتایج حاکی از آن است که هم معماران و هم غیر معماران، عوامل فردی را در شکل گیری معنا بسیار موثر می دانند با این حال، غیرمعماران، عوامل فردی را بیشتر در حوزه نیازهای فردی خود و میزان رضایت از تامین این نیازها با توجه به امکانات موجود در محیط می دانند، این در حالی است که معماران، عوامل فردی را در قالب شناخت الگوهای رفتاری و نیز موقعیت و کیفیت عملکردهای موجود در محیط بیان می کنند. در ارتباط با شیوه تفکر، این پژوهش نشان می دهد که غیر معماران تفکری احساسی، تجربی یا نسبی گرا نسبت به مکان ها و معانی موجود در آنها دارند، در حالی که معماران بیشتر تفکری انتزاعی- مفهومی در ادراک معانی مکان دارند.
    کلیدواژگان: معنای مکان، ادراک، روایت مکان، معماران، غیر معماران
|
  • Ayda Alehashemi *, Seyed Amir Mansouri, Naser Barati Pages 5-18
    During centuries, modern cities and societies were sustained upon technological infrastructures. Our cities depend on these networks in a way that we can’t imagine them without highways or railroad networks, airports, municipal water and sewer systems, telephone, electricity and most recently internet or communication networks. Today these infrastructural networks have a vital role just the same as sun, plants and fresh air for us. These infrastructures affected our cities and our relation with our environs more than any other achievements in the industrial era.
    From late 20th century by entering post-industrial era in developed countries, by the emergence of ecological hazards which led to the rise of environmental concerns since 1970s, the crises and erosion in the engineered infrastructure networks since the first decades of 21st century, beside the disability of modern technological infrastructures to response to new multi-dimensional needs of post- industrial societies, coming into focus the necessity of redefinition in the current approaches to infrastructures. By revisiting the concept, features and crises in the field of urban infrastructures, this essay puts into question the expected aspects of post-industrial infrastructures. Also by historical- interpretation study on the notion of landscape this paper examines the capacity of landscaping approach in planning and managing infrastructures in the 21st century.
    Finally, analyzing these two concepts showed that the solution to overcome the industrial infrastructures toward post-industrial one is to employ the more multi-dimensional and holistic approaches. Approaches that allow the multi-faceted integration between infrastructure and ecological, social and economical aspects of cities and point the end to the more than a century of civil engineering authority that shaped rigid and mono-dimensional infrastructures in the modern era. It noted also that the discipline of landscape which simultaneously with the great changes in modern philosophy, passed conceptual revolution, due to its inherent traits of being mediance and trajection that is not reduced to the objectivity and mono-dimensionality, allows us to overcome the object-oriented approaches in planning urban infrastructures. Thus the result of this short recall of two notions of infrastructure and landscape shows that the utilization of landscaping approach in planning the infrastructures is one of the solutions allows us to pass the inflexibility and solidity of modern engineered infrastructures.
    Keywords: Infrastructure, Industrial era, Post, industrial era, Landscape, Landscape infrastructure
  • Maryam Tabatabaian*, Sanaz Abbasalizadehrezakolai, Rima Fayaz Pages 17-36
    The today’s world needs men and women who are creative, growing and improving in all areas of social, cultural, and economical field. According to the researchers, people have considerably higher creative abilities that can be flourished by encouraging, providing opportunities and training. So, the nature and characteristics of creative thinking have been the focus of many researchers.
    Since one’s personality is formed in the early ages, creativity at that age has been the notion of many studies; however, few studies have supported the effect of the built environment on the development of creativity in children. Researches also suggest that the built environment plays an important role in the physical and emotional health of the child and development of his creativity. Child growth, on the other hand, is a result of its interaction with the environment. If this interaction is lawful and organized, it causes better growth.
    Meanwhile, there are questions for which this paper tries to find answers: how the built environment affects children’s creativity and its prosperity? And what features of the built environment of Tehran’s children centers have a positive effect on children’s creativity? So the purpose of this study is to review the concepts of creativity and the effect of the built environment on the development of children’s creativity by means of content analysis in the fields of environmental psychology and architectural design.
    This research has been performed based on a descriptive – analytical method using articles, studies, reports, related documents (the library documents) and observation. So with the concepts of creativity from the perspective of theorists in this field and its relationship to the built environment, environmental factors that enhance creativity can be derived. Then the environmental features that affect the creativity of children in Tehran children centers were examined. In this study, first factors affecting the children’s creativity and the environmental features which influenced these factors were analyzed. Then five children`s centers that are active with the aim of fostering creativity were randomly chosen, and the building of these centers was analyzed using the results of this paper.
    This study analyzes some environmental factors such as legibility, diversity, complexity, vitality, innovation, and mystery and their relation to children’s creativity. The literature suggests, imagination, curiosity, and play have an important role in the child’s creativity.
    According to what has been mentioned in relation to the children and their growth, it can be concluded that, in environment designing for children, observing the principles of environmental psychology in children’s physical and mental characteristics provides a proper context for developing children’s creativity. In this paper, environment is the physical environment, which includes open spaces and natural environments.
    Keywords: Creativity, Environmental psychology, Built environment, Children, design
  • Zohreh Abadi Daneshpour, Masoud Tarantash * Pages 37-60
    Statement of the problem: Metropolitan areas in the more and less developed countries of the world have formed essentially due to the utilization of economies of scale, and successively the metropolitan regions are formed through spatial-functional linkages of the metropolitan areas with their peripheral environments. This is while the increasing density and intensifying activities within metropolitan regions are not directly related and relevant to the principle of economies of scale; considering that the density and boundaries are determined and affected by population and ecological thresholds. Unplanned metropolitan growth and departure from the mentioned thresholds creates and accumulates spatial problems in metropolitan regions, especially in the peripheral natural environments. Many metropolitan regions have the experience of unplanned expansion and their damaged and problematic natural peripheral environments. This have led to the production and reproduction of many urban and environmentally related problems, such as spatial confusion in economic, social, organisational and physical aspects that causes the exhaustion of resources and helps further the wasting of economic, social, and physical capital.
    Purpose
    Main purpose of this paper is to discuss the unplanned built environments formed by the unplanned growth of the metropolitan areas and metropolitan regions worldwide, and specifically the metropolitan area and the metropolitan region of Tehran. Moreover, the purpose is to confer the unplanned nature of these formed spaces and to consider the consequences of such urban growth. This is to empower and enable the metropolitan planning system and mechanism in encountering the production and re-production of urban and natural environmental problems. Based upon the results of analysing the impact of unplanned metropolitan growth of Tehran upon its peripheral natural environment in this paper, proposals to establish an appropriate planning mechanism for this metropolitan region can be devised.
    Methodology
    This paper has a descriptive-analytical approach, which is devised to identify and analyse the emergence of problems in natural environments due to unplanned growth in the metropolitan region of Tehran. To achieve this, a three staged process has been conceived and adopted: first; the theoretical foundations of the subject under study are reviewed, through following the experiences of some of the more and less developed countries. Second; the paper further reviews the Environmental Impact Assessment (EIA) and Ecological Footprint (EF) methods in order to find an appropriate method and a set of appropriate indicators for analysing the impact of the growth of Tehran towards its peripheral natural environment. Third; application of the methods and indicators to analyse the ecological footprint of Tehran, to find the impact of unplanned growth of Tehran and its expansion towards the peripheral natural environment.
    Achievement: The main outcome and achievement of this paper is to emphasis on establishing a planning and policy-making mechanism in the metropolitan region of Tehran, enabled to reduce, solve, and prevent the problems related to the natural environment.
    Keywords: Metropolitan region of Tehran, Unplanned growth, Natural environment, Environmental Impact Assessment (EIA), Ecological Footprint (EF)
  • Setareh Zeinalzadeh*, Mohammad Jahed Ghadami Pages 61-76
    As implementation process has mostly been prolongedresulted fromopening proceedings process by providing its infrastructure, the reconstruction of the place of residencehas driven residents to discontent. Given the lack of knowledge and participation in the reconstruction project, resident's supports have reduced from this project. This has prolonged and doomed to failure in many reconstruction projects as well as the further projects failure. The purpose of present study is to determine the priority of intervention in the eroded fabrics in order to increase resident's participation and their satisfaction from the proceedings process conducted in these fabrics.
    In this descriptive-analytical paper, an analytical framework for this study has been developedthrough using library and documentary research approach in order to explain and elaborate the two concepts of the eroded fabrics and people's participation. Then, fieldwork method, open and close questionnaire, and exploratory interviews have been used to examine dimensional research of the analytical framework which have the highest impact on the resident's participation in reconstruction projects. The questionnaire's validity using content validity and itsreliability has been approved at a high level of 0/85,by using Cronbach’s alpha, Bartlett test, and KMO index. To determine the volume of case study,a questionnaire through usingMorgan and Krejcie’stable has been applied. Consequently, according to neighborhoods population, 386 subjects have chosen random sampling method. Finally, after analyzing and examining the questionnaire using Grounded theory, the results reveal that social dimension is prior to infrastructure, physical, and required functional dimensions in order to start the process of codification, design, and implementation of intervention in the urban eroded fabrics in the participatory method.
    Keywords: Eroded Fabrics, Reconstruction, Urban ParticipatoryReconstruction Methods, Intervention Dimensions
  • Nasim Ashrafi * Pages 77-90
    By viewing Islamic cities in different time periods from the birth of Islam to the Qajar era in Iran, a dynamism1 could be realized in the traditional Islamic cities. There have been a significant difference between the urban spaces of the pre-Islamic and contemporary periods in Iran, which is resulted from organized complexity. This complexity has occurred in an open system and its components (fractals) have ben formed with a logic over time resulting in an internal development in an urban system with a hidden order in the urban chaotic2 space. In the traditional urban areas , a hidden order in the urban space organized urban development within a defined boundries . People’s participation in achieving this important issue has played a crucial role, which is among the most important issues in urban sustainability. The present research, with documented and comparative studies applying chaos theory (fractal geometry, fuzzy logic and chaos space) as a systematic theory, aims to analyze the factors of dynamism, complexity3, nonlinearity, hidden order, space self-organization, which is among the characteristics of a chaos space and living system, in urban structure and traditional Islamic architecture such as privatization laws, public laws and Islamic inheritance laws in order to recognize the hidden order in ancient cities, inconsistency of contemporary cities developed in unspecified bounds by achieving a definite definition of consistency and integration. Finally, the paper introduces endogenous growth and people’s participation, which are resulted from Iranian-Islamic culture and world view in urban life aspects in a living system instead of specialization in the direction of urban stability and architecture.
    Keywords: Chaos, Dynamism, Fuzzy Logic4, Fractal5, Traditional Islamic Urbanism
  • Mahta Mirmoghtadaee *, Seyed Mohammad Farid Mousavian, Payman Gomarian Pages 91-100
    Special attention on controlling energy consumption in different scales become increasingly important nowadays and a more comprehensive review on urban planning can be effective to achieve energy efficiency targets in this level. Germany has found its place as one of successful countries in improving energy efficiency in architecture and urban planning on a worldwide scale. Recognizing organizational system and its application in urban planning can be helpful for similar activities in Iran. In order to achieve the right result, assessment of defects and difficulties in optimizing energy consumption is essential. The approach used in this research is a comparative case study. The library sources and collected information from online credible sources is used in research process. After collecting the data and a review on similar examples, urban planning system of both countries, Germany and Iran, will be introduced. In a comparative case study, the causes of failure in Iran are described and research hypotheses are developed. The results obtained in this study indicate that the main differences in urban planning of Iran and Germany, on one hand can be in urban planning system and participation of non-governmental organizations, and on the other hand can be the lack of related topics of energy efficiency in urban planning documents. In a comprehensive and large scale overview, the ineffectiveness of activities in energy planning can be related to the lack of a national master plan to coordinate all organizational bodies of power in Iran. In surveying aforesaid, attempts are taken to eliminate defects in order to improve decision-making and organizing urban planning system properly, while introducing a framework to strengthen optimizing energy consumption program in Iran. In this regard, a framework has been provided to continue the researches in urban planning and energy consumption by emphasizing on Germany’s experiences which can be utilized as a sample of leading countries experiences in achievement of energy efficiency goals.
    Keywords: Urban planning, Germany, Energy efficiency, Organizations
  • Sanaz Saeidi Mofrad, Seyed Majid Mofidi Shemirani * Pages 101-116
    Nowadays increasing growth ofurbanization andUrbanismhas led tomany problemsforurbanites. Along this problems, the idea of urban sustainable development and coordinate with specific approaches emerged as new urbanism and smart growth that with its principle giving new life to the cities. The smart growth is one of the newest approach of urban planning and urban design, that providing strategies and policiesin urban planning and urban design to create optimal space and urban achieve maximum quality.Smart growth can oversee regional planning, urban design, physical design, architecture, environmental design as landscape, which represents its influence on the future of human social. In condition that political, social and economical problems are vitals, this approach concerns on designing, with this belief that design can have an important role in solving problems that government cannot solve them only with the money and plan. The purpose of this paper is recognition the mission of smart growth in urban design and introducing the urban design documents of smart growth and expresses the structure of each of them and their usage in Iran. This research with descriptive- analytical method is in trying to find the main structure of smart growth and defining the urban design documents of smart growth and In addition, Recommends the use of smart growth guidance documents in Iran.The results of this research show that the smart growth guidance are generallyenvisioned to facilitate theplanning and designofanyspace,building,and street, and they are means to achieve proper management of sustainable urban development and compact urban design with maximum quality of urban space. Because the model of smart growth offers principles and strategies in various geographical levels, Can conclude documents guiding of this approach are "location-based" and The use of these documents in urban development plans in Iran Can provide the realize of sustainable urban development vision, in the other hands, According to the form and function of all components of the city wiil be possible.
    Keywords: Design guidance, smart growth, urban design framework, Agenda, Smart code, Iran
  • Aliakbar Heidari *, Nazgol Behdadfar Pages 117-128
    Nowadays discussion about different conceptions of place and how it is perceived by users of the place is an important debate in architecture and urbanism, especially in the area of behavioral sciences. In this vein, one of the most important concepts associated with this area especially in the discussions about environmental psychology is the conception of place. By recognizing different conceptions of place, its formation process and also parameters contributing to the perception of people of place, it is possible to create a desirable environment, which is the ultimate goal of architecture and urbanism. The main thrust of the present study was to extract and measure the factors contributing to the conception of architects and non-architects of place and the distinction between the two through a place narrative analysis. This was accomplished by a case study carried out in two main bus stations located in Isfahan. For this purpose, two concepts namely "thinking content" and "thinking modes" were separately investigated and compared for architects and non-architects, using closed and open questionnaires and in-depth interviews with people in two terminals (i.e., Kaveh and Soffeh) in Isfahan. The sample was 174 people. Out of this sample, 100 were non-architects and 74 were architects. The results were indicative of the fact that both architects and non-architects consider individual factors as relevant to the formation of conception of meaning. However, according to non-architects, individual factors are more relevant to individual needs and to the degree to which these needs are met, given the facilities in the environment whereas architects express individual factors in terms of recognition of behavioral patterns and also the existing conditions and quality in the environment. In terms of thinking mode, the findings indicate that non-architects have an emotional, empirical or relative thinking towards place and the conceptions in it, but architects have abstract and conceptual thinking in understanding place conceptions.
    Keywords: Place conception, perception, Place narrative, Architects, Non–architects