فهرست مطالب

باغ نظر - سال چهاردهم شماره 46 (فروردین 1396)

نشریه باغ نظر
سال چهاردهم شماره 46 (فروردین 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/01/31
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مسعود شفیعی دستجردی، نگین صادقی صفحات 5-14
    بسیاری از طرح های نوسازی بافت های فرسوده شهری که در طول چند دهه گذشته تهیه شده، به علل مختلف ناکارآمد بوده، محقق نشده یا درصد جزیی از آن اجرا شده و چنانچه اجرا شده اند، پیامدهای فرهنگی واجتماعی موثری دربر نداشته و بعضا دارای پیامدهای منفی بوده است. این درحالی است که فارغ از زمان و هزینه فرصت های قابل توجه، مسیر و جهت مشخصی برای این امر مهم توسط مدیریت شهری ترسیم نشده و سازمان ها و ارگان های ذیربط نیز به وظایف و تکالیف تعیین شده عمل نمی کنند. تاسیس دفتر نوسازی محله زینبیه شهر اصفهان که در پی تهیه و تنظیم طرح ساماندهی بافت فرسوده محدوده زینبیه در دستور کار قرار گرفته است، زیر مجموعه ای از اقدامات نسبتا نوین در حیطه شهرسازی و مدیریت شهرها، در راستای تحقق پذیر کردن طرح های بازآفرینی بافت های فرسوده است.
    در سالیان گذشته پایین ترین میزان آمار ساختمان های نوسازی شده در بافت های فرسوده این شهر به منطقه 14 (محدوده مورد مطالعه زینبیه) اختصاص داشته است. این محدوده دارای بافت فرسوده با پیشینه اسکان غیررسمی بوده و با کمبود شدید خدمات اساسی شهری مواجه است (سرانه خدمات در حدود 1/0 میزان استاندارد)، و دارای تراکم جمعیتی بسیار بالا ( بیش از 200 نفر در هکتار) است. از همین رو با توجه به ویژگی های خاص این بافت از یک سو و تاسیس اولین دفتر تسهیلگری نوسازی در این محدوده، بررسی میزان تحقق این طرح می تواند راهگشایی مطلوب در جهت تعمیم یافته های تحقیق به سایر نمونه ها باشد.
    اطلاعات مورد نیاز پژوهش از طریق مطالعات کتابخانه ای و استخراج از جلسات و پرسشنامه متخصصین و با تلفیق روش تحلیل شبکه ای (
    ANP) و روش کارت امتیازی متوازن (BSC) مورد مطالعه، بررسی و تحلیل قرار گرفت. پلان استراتژی دفتر محلی (ارتباط اهداف) ترسیم و میزان اثر بخشی آن بر مبنای سنجه های تعریف شده از لحاظ کمی مورد وزن دهی و بررسی قرار گرفت. کمترین اثر بخشی با نرخ 37% در منظر مالی و بیشترین اثر بخشی با نرخ 76% در منظر رشد و یادگیری است و میزان اثر بخشی کلی دفتر معادل 56% برآورد شده است. دستاوردهای پژوهش می تواند زمینه ساز تحلیل کمی و بازنگری بر اهداف، سیاست ها و اقدامات دفاتر محلی در بافت فرسوده باشد.
    عوامل موثر در عدم توفیق اقدامات دفتر محلی زینبیه شامل روند کند اجرایی شدن ماده 9 قانون حمایت از احیاء، بهسازی ونوسازی بافت های فرسوده و ناکارآمد شهری، زمان بسیار زیاد تصویب در کمیسیون موضوع ماده 5، اعمال نشدن سیاست های تشویقی ، عدم اختصاص تسهیلات و بودجه مورد نیاز و عدم واگذاری اختیارات لازم توسط شهرداری اصفهان به این دفتر است.
    کلیدواژگان: تحقق پذیری، بازآفرینی، بافت فرسوده، اصفهان، کارت امتیازی متوازن، روش سلسله مراتبی
  • محمدصادق فلاحت، لیلا کمالی، صمد شهیدی صفحات 15-22
    علیرغم آنکه از چند دهه پیش با توسعه علوم محیطی، جنبه های ذهنی فضاهای معماری در محافل علمی مورد توجه قرار گرفت، بیشتر تجارب کنونی در زمینه حفاظت میراث معماری ایران گویای کم توجهی به این مقوله و توجه زیاد به کالبد و عملکرد در برنامه ریزی های مربوطه است. مفهوم حس مکان به عنوان یکی از مفاهیم علوم محیطی، متخصصان و طراحان را در شناخت ویژگی های ذهنی فضاهای طبیعی و مصنوع یاری کرده است. مقاله حاضر معتقد است جنبه های فضایی حفاظت می تواند با در نظر گرفتن مفهوم حس مکان، شناخته شده و راهکارهای عملی برای آفرینش رابطه ای همه جانبه بین فضا و انسان را پایه ریزی کند. از آنجایی که حس مکان رابطه انسان – فضا را از طریق شناساندن معانی فضا شکل می دهد، بنیان مناسبی برای شناخت معانی فضاهای میراثی و تبیین نگرشی مناسب نسبت به اقدامات حفاظتی خواهد بود. براساس این دیدگاه، فرضیه های زیر تدوین شده است : آ. حفاظت معنایی مبنای اصلی حفاظت معماری است، ب. توجه به حس مکان بخش مهمی از حفاظت معنایی است و پ. حفاظت براساس حس مکان الگوی حفاظت های کالبدی و عملکردی را تبیین می کند. بررسی نسبت بین حفاظت معماری و مفهوم حس مکان نشان می دهد که شناخت مفهوم حس مکان فضاهای میراثی سبب شناخت ساختار و کاراکتر آنها شده، حفاظت معماری را به سوی خط مشی هایی در مورد اقدامات کالبدی – عملکردی سوق می دهد که در نهایت به حفظ حس تعلق مردم نسبت به آن فضاها منجر شود. این پژوهش با اتکا به روش تحلیلی- توصیفی و با استفاده از منابع کتابخانه ای و تفسیر و طبقه بندی آنها انجام شده است.
    کلیدواژگان: حفاظت معنایی، حفاظت حس مکان، حفاظت کالبدی، حفاظت عملکردی
  • سید محمد هادی موسوی رکنی صفحات 22-30
    دیوارنگاره شام آخر یکی از برجسته ترین آثار نقاشی است که با مضمون شام آخر مسیح (ع) تصویر شده اند. اگر چه واقعه شام آخر بر اساس اناجیل چهارگانه، به چهار روایت مختلف نقل می شود، اما شام آخر داوینچی بی شک باید بر طبق یکی یا حتی ترکیبی از این چند روایت، نقاشی شده باشد. البته لئوناردو نوع واکنش حواریون را بر اساس کل شخصیت آنها در کتاب مقدس ترسیم کرده، اما نحوه پرداخت چهره ها و نوع واکنش ها، بستگی کاملی با تخیل فوق العاده داوینچی داشته است.
    بسیاری از صاحب نظران و تحلیل گران آثار هنری دیدگاهی نسبت به منشاء الهام بخش داوینچی نداشته اند و برخی نیز به یکی یا ترکیبی از چهار روایت اشاره کرده اند. برخی روایت لوقا را ملاک داوینچی دانسته و بسیاری بر ترکیبی بودن منشا دیوارنگاره تاکید دارند. این در حالی است که در این نوشتار سعی شده به دیدگاه جدید و متفاوتی دست یابیم.
    در این نوشتار سعی شده تا ابتدا با روش کتابخانه ای اثر را مورد موشکافی قرار داده و سپس با تحلیل دقیقی از متن کتاب مقدس و تطبیق آن با دیوارنگاره شام آخر و همچنین مقایسه اثر داونیچی با آثار مشابه سایر هنرمندان، دریابیم که داوینچی کدام روایت را مبنای خود برای نقاشی قرار داده است.
    در پایان و با تکیه بر استدلال و تحلیل هنری از دیوارنگاره و همچنین بررسی دقیق متن کتاب مقدس بر هر چهار روایت آن (متی، مرقس، لوقا و یوحنا)، دریافتیم که منشا الهام بخش داوینچی، روایت یوحنا از واقعه شام آخر است اما در این میان نباید نبوغ و تخیل داوینچی در خلق چهره ها و نوع واکنش ها را نیز نادیده گرفت.
    کلیدواژگان: شام آخر لئوناردو داوینچی، یوحنا، مرقس، متی، لوقا
  • سمیه هاتفی، محمد ابراهیم زارعی صفحات 31-40
    همدان با اقلیمی مناسب دارای باغ های بسیاری بوده است. متاسفانه با تغییرات زیادی که در ساختار شهر صورت گرفته بسیاری از باغ ها برای ساخت و ساز به بافت شهری افزوده شده و تعداد محدودی از آنها بازسازی شده اند. شناخت عناصر، بازسازی و احیا باغ ها باید براساس اصول علمی و مطالعات منسجم از لایه های مختلف تاریخی ، فرهنگی و... باغ صورت پذیرد ، از آنجا که مطالعات مدون و منسجمی پیرامون باغ های همدان انجام نشده و از طرفی وضعیت گذشته و کنونی آنها مستند نیست مطالعه و ارزیابی بازسازی عناصر آنها ضرورت دارد. این نوشتار براساس منشور فلورانس و روش فهرست برداری به مطالعه دو باغ نظری و آمریکایی ها می پردازد که با هدف ارزیابی کالبدی و فضایی ساختار آنها در گذشته و حال با روش تحقیق توصیفی و تحلیلی با شیوه مقایسه و رویکرد کیفی با جمع آوری اسناد، مدارک و برداشت های میدانی به این پرسش ها پاسخ دهد. مستندات باغ های تاریخی همدان جهت بازسازی آنها کدام است؟ ساختار باغ های بازسازی شده همدان براساس منشور فلورانس چگونه ارزیابی می شود؟ چگونه می شود به ویژگی های مشترک و متفاوت در بازسازی و حفاظت باغ های همدان دست یافت؟ کلیت باغ ، شاخصه های باغ، تاریخچه باغ، ساختار فیزیکی باغ و... فیش های مستنداتی از باغ ها هستند که باید در بازسازی و احیای باغ های تاریخی مورد توجه قرار گیرد. مطالعات باغ نظری و خانه آمریکایی ها نشان می دهد که بازسازی هر دو باغ بر وضع موجود صورت گرفته و براساس منشور فلورانس نیست ، باغ خانه آمریکایی ها در گذر زمان بیشتر دستخوش تغییرات شده است و بیشترین تغییراتی که در هر دو باغ براساس اطلاعات روش فهرست برداری متوجه آن شده است در انتظام باغ، کاربری بنا در گذر زمان و ساختار فیزیکی دیده می شود .
    کلیدواژگان: باغ های تاریخی، باغ های همدان، منشور فلورانس، مستندسازی و بازسازی، فهرست برداری، باغ نظری، باغ امریکایی ها
  • کاظم خراسانی، اصغر کفشچیان مقدم صفحات 41-50
    خط کوفی بنایی از تکرار واحدهای هندسی به صورت عمودی، افقی و موازی بر روی شبکه (مسطر) حاصل می شود و به دلیل جنبه های بصری منحصر به فرد و ارتباط تنگاتنگ آن با معماری قابلیت های بسیاری برای استفاده در هنر معاصر دارد. این مقاله پژوهشی است پیرامون شناسایی عوامل تاثیرگذار بر ماندگاری خط کوفی بنایی در دوره معاصر و روند استفاده از آن در طراحی آرم نوشتاری، با بررسی خصوصیات ساختاری و هندسی این خط می توان دلیل ماندگاری آن را به عنوان خطی سنتی با روحیه ای نو بررسی کرد و این ویژگی ها را در طراحی آرم نوشتاری تعمیم داد. قابلیت ساختاری این خط، روابط مشخص و تعامل بین سواد و بیاض در آن، سادگی و صراحت اجزاء، داشتن نظم و ترتیب منطقی، خوانایی و فارغ بودن از تغییرات ضخامت، عدم اعراب گذاری، داشتن پیشینه سنتی و ظرفیت نوگرایی بالای آن، قابلیت تغییر فضاهای مثبت و منفی و بافت پذیری آن، مجموعه ای از ویژگی های منحصر به فردی را در این خط ایجاد کرده که آن را مستعد استفاده در هنرهای تجسمی، به خصوص طراحی آرم نوشتاری می کند.
    همچنین سادگی، نظم منطقی، رمزوارگی، ضخامت یکسان فضاهای سیاه و سفید، تناسب در ترکیب حروف، استفاده از سطوح تخت، حرکات عمودی، افقی، موازی و توانایی ایجاد فضاهای مثبت و منفی، قابلیت شکل پذیری فراوان و تداعی قالب هندسی، داشتن بالاترین ظرفیت برای چیدمان و ترکیب، دگرگونی صورت الفبایی حروف در راستای چیدمان و استفاده از حداقل کلمات، قابلیت تغییر فضاهای مثبت و منفی و بافت پذیری از جمله ویژگی های ذاتی این خط هستند که در دوره معاصر می توانند با حفظ روحیه مدرن نقش گرافیکی ارزنده و کارآمدی داشته و به آسانی برای طراحی آرم های نوشتاری در خدمت طراحان نوگرای گرافیک معاصر قرار بگیرند.

    اهداف پژوهش
    شناسایی عوامل موثر در ماندگاری خط کوفی بنایی.
    شناسایی مهم ترین قابلیت های شکلی و ساختاری کوفی بنایی جهت طراحی آرم نوشتاری.

    سوالات پژوهش
    عوامل تاثیرگذار در ماندگاری و نو بودن خط کوفی بنایی کدام است؟
    از کدام جنبه های ساختاری کوفی بنایی می توان در طراحی آرم نوشتاری بهره برد؟

    فرضیه
    به نظر می رسد شکل ساختاری کوفی بنایی سبب نوگرایی این خط در دوره معاصر شده است و این خط می تواند پاسخگوی نیازهای ارتباط تصویری معاصر باشد.
    کلیدواژگان: کوفی بنایی، قابلیت ساختاری، سواد و بیاض، آرم نوشتاری
  • سحر برهانی فر، سیدجلیل موسوی، غلامرضا طلیسچی، محمد ابراهیم مظهری صفحات 51-64
    معماری می تواند جدا از وجهه کارکردی خود واجد معنا بوده و معنای آن را به روشنی بیان کند . معماری و سایرهنرها همچون نقاشی می توانند واسطه و رسانه هایی برای عرضه معنا باشند، معنا می تواند بین عرصه ها و رسانه های مختلف مشترک باشد . بسیاری از معماران معاصر پیوسته در تلاش برای انتقال معنای متداعی از یک اثر هنری به رسانه معماری بوده و در این راستا به بازگویی ایده ها و مفاهیم در محیط های نمادین می پردازند . بدون تردید ، معنای اثر هنری می تواند با اجزا یا نمادهای بیانی دیگر وارد روابط استعاری شده، به این ترتیب معانی متداعی از یک اثر هنری به سایر آثار هنری انتقال یابد. در این راستا از جمله مسایلی که جای آن در حوزه معماری خالی است، بحث انتقال معنا از سایر رسانه های هنری به رسانه معماری است .
    این مقاله با طرح فرضیه های زیر تلاش می کند چگونگی انتقال معنا از رسانه نقاشی به رسانه معماری را تبیین کند : الف . انتقال معنااز سایر رسانه های هنری به رسانه معماری، می تواند معماران را درراستای خلق معنا یاری رساند. ب . بهره گیری از راهبردهایی مانند استعاره ، نقش اساسی در انتقال معنا از سایر رسانه های هنری همچون نقاشی به معماری دارد . جهت تبیین فرضیه ها در این مقاله نحوه بازگویی جان هیداک از نقاشی مادام دو سون ویل اثر جان اگوست دومینیک اینگرس و مجموعه استودیو اثرژرژبراک در معماری خانه دیوار2 بررسی می شود . روش تحقیق این مقاله براساس روش توصیفی _ تحلیلی و استدلال منطقی پایه ریزی شده و مبتنی بر بررسی و تحلیل اطلاعات کتابخانه ای است . در نهایت این پژوهش نشان می دهد
    انتقال معنا از یک واسطه هنری به واسطه دیگر می تواند موجب توسعه ایده ها از سایر هنرها همچون نقاشی به معماری و بالعکس شده و در ارتقاء هر دو رسانه هنری تاثیر گذار باشد .
    کلیدواژگان: نقاشی، معماری، معنا، جان هیداک، خانه دیوار، استعاره
|
  • Masoud Shafie Dastjerdi, Negin Sadeghi Pages 5-14
    Many of the plans for the purpose of renovating worn-out areas in urban setting are deficient and whatever accomplished partly have no effective cultural and social advantage, not to mention their negative effect. Without considering time and the relevant cost no prominent opportunities or trends are defined when determining this aspect in urban management, since the related organizations have not fulfilled their obligations. Establishing the renovation plan for Zeinabieh Dist. in the city of Isfahan is on the urban planning agenda. The international and domestic experiences indicate that establishing regional office for this purpose should be considered during the project design and end it with conveyance of the project to public or private executing bodies and facilitating their execution processes. The lowest rate in renovating constructions in recent years in the worn-out areas of this city is allocated to District 14 (the study zone). This district is facing urban decay due to its informal background on settlement thus confronting an intensive shortage of specific urban services. Based on the unique physical fiber and social texture the establishment of renovation and facilitating office in this area and the analysis of the plan execution could be an appropriate approach in generalizing the findings of this study to fit similar areas through comparative analysis of the plan and effective contributions by the district office. Within the past three years, the accomplishment level of each policy is determined. The level of project accomplishment in social and confidence building is promising with a high percentage in inhabitants’ point of view regarding the plan. The first question of this study is based on acceptability approve the possibility to fulfill these actions. Also, the 2nd question of the research about lack of accomplishment of the proposals for the renovation project of the worn-out area of Zeinabieh was approved by 25% in other aspects, especially for the physical proposals. Moreover, in response to the research question, the rate of fulfilling economic proposals, traffic proposals, urban views, spatial organization and housing were determined to be 10%, 18.75%, 31.25%, 18.33% and 33.33%, respectively. Identifying the effective factors at comprehensive, intermediate and micro levels and finding their correlations and coordination with the district renovating office could prominently effects the success of the operations by their office. Informing, introducing and considering inhabitants participation role are among the main factors and essential conditions for promoting economic, social and physical conditions of the worn-out urban areas. This alone would not suffice. State, provincial and municipal authorities should support these offices in this humanistic endeavor. Here, the (BSC) and (AHP) procedures are applied. An excuse indicating the inhabitants’ unwillingness in participation causes inefficiency in drawing policies in this respect. Despite the fact of what has been going on so far, this office has to a certain degree, accomplished some awareness regarding the social aspects of the issue by determining the strategic plans with respect to their quantitative weights.
    Keywords: Accomplishment, Renovation, Worn-out areas, Zeynabieh Dist
  • Mohammadsadegh Falahat, Leyla Kamali, Samad Shahidi Pages 15-22
    Although, subjective aspects of architectural spaces were taken into consideration by scientific circles during last few decades and after the development of environmental sciences, current experiences in the field of maintaining architectural heritage in Iran shows the little attention paid to this aspect, against the focus given to the structure and function in related planning. The "sense of place" concept, as one of environmental science’s meanings, has helped specialists and designers to identify subjective characteristics of natural and built spaces. This paper believes that by considering the "sense of place" notion, spatial aspects of conservation can be recognized and can form practical strategies to establish a comprehensive connection between space and human beings. Due to the fact that the "sense of place" shapes the relation between human and space by introducing the meanings of space, it will be a proper basis for cognition of the meanings of heritage spaces and explanation of an appropriate attitude towards protective measures. According to this view, the hypothesis are; A. Semantic preservation is the main basis of architectural conservation, B. Paying attention to the "sense of place" is an important part of semantic protection and C. Conservation that is based on the "sense of place" explains the pattern of physical and functional conservation. Studying the relation between architectural conservation and the "sense of place" shows that recognizing the "sense of place" in heritage spaces, results in understanding their structure and character, and thus leads the architectural protection towards policies containing physical and functional measures which finally results in the preservation of people’s sense of belonging to those spaces. This research is done by relying on analytical and descriptive methods and using interpretation and classification of library resources.
    Keywords: Semantic Conservation, Sense of Place Conservation, Physical Conservation, Functional Conservation
  • Seyyed Mohammad Hadi Musavi Rokni Pages 22-30
    The Last Supper, as a great work of art in religious scope and in the world, is one of the main scales for most of the artists who worked after Da Vinci; as if many great painters have tried to paint their works with the theme of the last supper based on Da Vinci’s work. Here a question raises whether Leonardo Da Vinci was successful in creation of this great painting that is whether he could paint these great event based on Holy Bible successfully. Obviously, this event was described in Bible based on four narratives told by four gospel writers. Accordingly, Da Vinci should paint his Last Supper based on one or a combination of these four narratives. Although Leonardo Da Vinci tried to paint the apostles’ total reaction based on the content of Bible in the climax of the story, he painted their facial expressions and details of their reactions based on the totality of their characters depicted throughout Bible. Thus, this part of the painting seems to be based on Vinci’s extraordinary imagination. Many of art historians have different opinions about the origin of the Last Supper inspiration. Some of them have not mentioned or referred to its origin while others have investigated the origin of the Last Supper inspiration and told their opinion about it. Some art historians believe that Matthew’s narrative was da Vinci’s source of inspiration while others believe he combined the four narratives and painted a combination of the narratives on the mural based on his imagination; so that, from each narrative some signs can be found in the mural. In this article, it has been tried to find out whether Leonardo Da Vinci was successful in painting this great event. In so doing, the art work would be analyzed through both its artistic style and scrutinized review of all four narratives of the Holy Bible. First, It would be tried to assess the details of the painting and the da Vinci’s style in painting this mural and scrutinize the four narratives. Then the details would be matched with the four narratives to find out based on which narrative the mural was pained or whether it was pained based on a combination of all narratives. According to the analysis, it was found that Gospel of John was da Vinci’s source of inspiration in painting the Last Supper. This is based on five reasons: First is in the mural, there is no sign of performing Eucharist by Jesus and this has only been mentioned in John’s narrative. Second is the seating arrangement of the Apostles is exactly based on what John narrated in his Gospel. Third is John’s head turning to the Saint Peter has only been mentioned in John’s narrative. Fourth reason is in the mural, it is clear that Saint Peter is whispering in John’s ear and this is also among the points that has only been mentioned in John’s narrative and the last one is the details of Jesus and Apostles’ reactions have only been mentioned in John’s narrative. Based on these reasons it can be concluded that Saint John’s narrative was Leonardo Da Vinci’s source of inspiration in painting the Last Supper. But Da Vinci’s imagination and ingenuity in creating faces and reactions should not be ignored.
    Keywords: Leonardo Da Vinci's Last Supper, John, Luke, Matthew, Mark
  • Somayeh Hatefi Shogae, Mohammad Ebrahim Zarei Pages 31-40
    Hamedan with suitable climate has had great gardens. Unfortunately, many changes have taken place in the structure of city and many gardens have been added to the urban fabric for construction and a limited number of them have been rebuilt. Understanding the elements, reconstruction and rehabilitation of gardens should be based on scientific principles and integrated studies of the different of historical and cultural layers of gardens should be carried out. . As integrated studies on Hamadan gardens are not codified and on the other hand, the past and current situation is not documented, it is necessary to study and assess the reconstruction of their elements. This paper is based on the Charter of Florence and cataloging methods to study Nazari and American gardens in which there is an attempt to determine the spatial structure of the past and present through descriptive and analytical method in way of comparison and qualitative approach with a collection of documents, and the field work to answer these questions. What is documentation of Hamadan historical gardens to be used to rebuild them? How is the restored Hamedan garden structure evaluated on the basis of the Charter of Florence? How are different and common features found in the restoration and preservation of Hamedan gardens? The whole garden, garden characteristics - the physical structure of gardens – and garden history are document repertoires that should be taken into consideration in the reconstruction and rehabilitation of historical gardens. Studies of Nazari and American gardens show both gardens have been renovated on the present situation and not on the basis of Florence Charter. American garden has changed over time more and more. The greatest changes in both gardens according to data indexing method have been found are in the organization of the garden, building use the passage of time and the physical structure.
    Keywords: Historical gardens, Hamedan gardens, Florence Charter, Documentation, restoration, Cataloging, Nazari garden, American garden
  • Kazem Khorasani, Asghar Kafshchyan Moghaddam Pages 41-50
    Bannai Kufic script is made up of repeating geometric units in vertical, horizontal and parallel forms over a grid (ruler1) and due to the unique visual aspects and its close relationship with architecture, it has many features to be used in contemporary art. This article is about the identification of effective factors on Bannai Kufic script sustainability in modern times and its use in logotype design. By studying structural and geometric properties of the script, the reason for its sustainability as a traditional script with a new spirit can be examined, and extend these properties to logotype design. The structural feature of this line, certain relationships and interaction between savad2 and bayaz3, its simplicity and explicitly of components, having clarity in logic, readability and lack of thickness variations, non-vowel, a traditional history and modernization capacity, the ability to change its positive and negative spaces and textures, has established a set of unique features in this script that makes it suitable for use in the visual arts, especially logotype design.
    In addition, simplicity, logical order, cryptography, equal thickness of black and white spaces, proportionality in letter composition, use of flat surfaces, vertical horizontal, and parallel movements, and ability of creation positive and negative spaces, high elasticity and evoking geometric forms, having the highest capacity for layout and composition, alphabetical letters variability in terms of layout and using minimal words, positive and negative spaces and textures are among inherent characteristics of this script, which in modern times, they can have valuable, effective and modernized role and simply be used for textual graphics and logos by modern graphic designers.
    Research
    Objectives
    Identifying effective factors in Bannai Kufic script survival
    Identifying the most important formal and structural features of Bannai Kufic script for logotype design.
    Research questions:Which are the effective factors in Bannai Kufic script survival?
    Which aspects of Bannai Kofi script structural features can be used in logotype design?
    Hypothesis
    It seems that Bannai Kufic structural form is responsible for its modernization in modern times, and this script can meet the needs of visual communication of modern times.
    Keywords: Bannai Kufic, structural capability, Savad, Bayaz, text logo
  • Sahar Borhanifar, Seyyed Jalil Mousavi, Gholamreza Talischi, Mohammad Ebrahim Mazhari Pages 51-64
    Apart from functional aspect; architecture can convey the meaning and express its own meanings clearly. Other arts such as painting also can deliver several messages that can be different in various madeia. Many contemporary architects constantly attempts to convey a message of an artwork to architectural media and in this regard, they try to restate the ideas and concepts in a symbolic environment. Without doubt, the meaning of an artwork can be imported with components or other expressive symbols, and thus the litigant meanings of an artwork can be transited to another. In this regard, one of the issues that is missed in architecture area, is the discussion of conveying the meaning from other art media to the architecture. This paper tries to explain how to convey the meaning from Painting to architectural media. It is assumed that conveying the meaning of other art medias to architectural media can help the architects to create the meaning and B) Using metaphor, plays an essential role in conveying the meaning from other art media such as painting to architecture. In this paper, in order to answer the research hypothesis, the way John Hejduk restates the Madame D’Haussonville painting by John Auguste Dominique Ingres and the studio series by Georges Braque in the architecture of the wall house 2 are discussed. The Methodology of this paper is based on descriptive analytic methods and logical reasoning. It also relies on the discussing and analyzing the library information. Finally, this study shows that conveying the meaning from one art media to another can develop ideas from other arts such as painting to architecture and vice versa and be effective in the enhancement of both of these art media.
    Keywords: Painting, Architecture, Meaning, John Hejduk, Wall house, Metaphor