فهرست مطالب

باغ نظر - سال پانزدهم شماره 67 (دی 1397)

نشریه باغ نظر
سال پانزدهم شماره 67 (دی 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/10/05
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علمی-پژوهشی
  • رضا شکوری *، آیدا نامداری صفحات 5-16
    بیان مسئله: با نگاهی به نحوه تعامل انسان با محیط در طول تاریخ می توان دریافت که انسان ها پیوسته با تجرید و ایجاد قالب های ذهنی1 در پی تنظیم روابط خود با محیط و سازمان دادن به آن هستند. راپاپورت در نظریه مهم خود که مقدمه شناخت محیط است، از سازمان دهی2 محیط سخن گفته است، بنابراین نظریه، انسان پیوسته در حال سازمان دهی محیط اطراف خویش است؛ چرا که ذهن انسان به تشخیص و به عبارتی رده بندی و انتظام محیط نیاز دارد. جامعه عشایر نیز با سبک زندگی کوچ نشینی همانند دیگر انسان ها در پی نظم بخشیدن و معنا دادن به جهان اطراف خود هستند. از آنجا که کوچ نشینان به مسکنی3 سبک و منعطف نیازمندند، لذا عناصر کالبدی در حداقلی ترین صورت کمی، در بستر محیطی عشایر حضور دارند. بنابراین بررسی چگونگی تحقق سازمان یافتگی محیط در کالبد حداقلی مسکن عشایر مسئله ای است که در این تحقیق به آن پرداخته شده است.
    هدف
    هدف از این پژوهش بررسی و شناخت دانش های به کارگرفته شده جهت انتظام محیط زندگی عشایر، توسط ایلیاتیان قشقایی است. به دلیل درونی بودن این دانش و دریافت های افراد بومی از محیط، این تحقیق روشمندی و روند مصاحبه و مشاهده خاص خود را می طلبید. روش تحقیق: در این پژوهش نگارندگان در طی مشاهدات میدانی و مصاحبه های انجام گرفته از بستر زندگی عشایر قشقایی با کمک روش کیفی و مبتنی بر توصیف-تحلیل به بررسی این موضوع پرداخته اند.
    نتیجه گیری
    در نتیجه تحقیق مشاهده خواهد شد که حداقلی شدن کالبد اختلالی درکیفیت سازمان یافتگی محیط زندگی عشایر ایجاد نکرده، بلکه در این محیط ها با جایگزینی مولفه های سازنده نظام معنایی و مدیریت زمانی نقش کم رنگ کالبد جبران شده است.
    کلیدواژگان: سازمان دهی، محیط، کالبدحداقلی، عشایر قشقایی
  • یوسف حمه جانی، قادر بایزیدی *، جلیل سحابی صفحات 17-30
    مقدمه
    مقاله حاضر، پژوهشی میدانی و کتابخانه ای است که به معرفی و بازسازی معنایی مراسم آیینی پیر شالیار در منظر فرهنگی هورامان از توابع شهرستان سروآباد واقع در استان کردستان، از منظر نشانه شناسی می پردازد. موضوع مهم در نشانه شناسی، بحث تولید معنا و چگونگی معنادارشدن جهان توسط نظام نشانه هاست. معنا، مفهومی است که یک نشانه بیانگر آن است. بیان مسئله: در این میان، رسوم، سنت ها و آیین های کهن، به عنوان نشانه/ بازنمودی فرهنگی از اندیشه و تفکر انسانی، با منشی نمادین، تفسیری از جهان و جهان بینی انسان ارایه می دهند که در جهان معاصر، به واسطه سیطره ارتباطات مجازی، درحال فراموشی هستند و امکان بهره برداری از آن ها در ابعاد گوناگون توسعه درحال نابودی است.
    هدف
    بر این اساس، هدف عمده این بررسی، کشف و تدوین دلالت های معنایی مراسم آیینی پیر شالیار و نظام معنایی حاصل از نشانه/ بازنمون های نمادین آن است تا به واسطه آن بتوان گام هایی در جهت تسهیل تبادلات فرهنگی و فراهم کردن زمینه های توسعه در این منطقه برداشت. روش تحقیق: بدین منظور، پژوهش حاضر، در قالب یک روش کیفی، برای گردآوری اطلاعات از روش مردم نگاری و اسنادی و برای تجزیه و تحلیل داده های کیفی گردآوری شده، از روش نشانه شناسی بهره می برد.
    نتیجه گیری
    بخش پایانی این مقاله نشان می دهد که مراسم پیر شالیار، نشانه ای نمادین از باور قومی و جمعی مردم در منظر فرهنگی هورامان است که سطح جدیدی از معانی ضمنی را در برابر مخاطب نشان می دهد. همچنین، این مراسم از منظر نشانه شناختی، طرح قابل تاویلی از یک آیین عرفانی را روایت می کند که خداپرستی مردم این دیار را در یک انسجام و پیوستگی اجتماعی در منظر فرهنگی هورامان به عینیت می رساند
    کلیدواژگان: نشانه شناسی، معنا، روابط همنشینی و جانشینی، مراسم پیر شالیار، منظر فرهنگی هورامان
  • عباس دمرچلی، نوید سعیدی رضوانی *، اسماعیل صالحی صفحات 31-42
    بیان مسئله:
    معماری و شهرسازی نئوکلاسیک فضای کالبدی را با الهام از مکتب کلاسیک برای عصرحاضر طراحی و معنای مکان را در پیوند فرم با گذشته آن جستجو می کند. میدان تجریش به عنوان یک فضای عمومی که نقش مهمی در بازآفرینی خاطره های مردم به عهده دارد دیربازی است که از معنا و مفهوم گذشته خود فاصله گرفته و با هجوم بی رویه ساخت و سازهای تجاری و اداری مدرن در اطراف آن، آشفتگی های «بصری و عملکردی» فراوانی بر فضای آن تحمیل شده است. برای جلوگیری از این استحاله در بهم ریختگی و تقابل بین سنت و مدرنیته، در این مقاله به این سوال مهم پاسخ داده خواهد شد که چگونه می توان در شهرسازی بارویکرد به سبک نئوکلاسیک از طریق بازآفرینی معنای مکان و خاطره ها و با تقویت ادراک زیباشناسی، به حل چالش تقابل بین سنت و مدرنیسم پرداخت و در اینجا به عنوان نمونه، جایگاه اصیل میدان تجریش را در میان فضاهای شهری ماندگار، چگونه می توان احیا و حفظ کرد؟ با اتخاذ روش تحلیل کیفی و آماری، بحث و نتیجه مقاله ما را به این مهم هدایت خواهد کرد: علی رغم همه اغتشاشات بصری و آشفتگی در سیما و عملکرد میدان تجریش که شاهد آن هستیم، می توان با اتخاذ رویکرد نئوکلاسیک در طراحی شهری، معنای از دست رفته مکان را تا حدودی به آن بازگرداند.
    کلیدواژگان: میدان تجریش، زیباشناسی، خاطره، عملکرد، مدرنیسم، نئوکلاسیک
  • مرتضی میرغلامی *، محمدعلی کی نژاد، بهرام علیزاده صفحات 43-52
    بیان مسئله: تاکنون تعریف واحدی از مفهوم عدالت فضایی در شهرسازی ارایه نشده است. این موضوع نشان دهنده وابستگی این مفهوم به شرایط اجتماعی، سیاسی و جهان بینی هر جامعه است. پذیرش دربست هرکدام از تعاریف غربی، می تواند شهرسازی ایرانی- اسلامی و طرح های شهری را از هدف اصلی خود، که همانا تجلی آرمان های مکتب اسلام در فضاهای شهری است، دور کند.
    هدف
    هدف اصلی این پژوهش از یک سو، کشف یک صورت بندی بومی از مفهوم عدالت فضایی براساس آرای متفکران مسلمان در ساحت شهرسازی است؛ و از سوی دیگر این پژوهش به دنبال فهم رویکرد طرح موضعی عتیق شهر تبریز در زمینه چگونگی دست یابی به عدالت فضایی است. روش تحقیق: در این پژوهش در بخش تبیینی از روش استدلال منطقی و در بخش ارزیابی از روش تحلیلی-توصیفی بهره گرفته شده است. همچنین از شیوه های اسنادی و پرسش نامه ای برای جمع آوری داده های پژوهش استفاده شده است. یافته های تحقیق: از بررسی آرای متفکران مسلمان چنین استدلال می شود که محورهای کانونی عدالت در مکتب اسلام «حق گرایی، ظلم ستیزی، انصاف گرایی و اکرام انسان» است. از ترجمان فضایی این محورها در ساحت اجتماع شهری می توان به ترتیب به معیارهای «حق مردم بر شهر، بسیج مردمی، تعادل فضایی و توانمندسازی» نایل شد. این معیارها در عین حال که به برون دادهای عادلانه توجه می کنند، فرآیندهای دست یابی به آنها را نیز جستجو می کنند. طرح موضعی عتیق شهر تبریز، دستیابی به عدالت فضایی را تنها از طریق برون دادهای عادلانه جستجو کرده و نسبت به اصلاح ساختارهای قدرت و فرآیندهای تصمیم سازی بی توجه بوده است؛ این مهم در عمل موجب نارضایتی شهروندان شده است.
    کلیدواژگان: متفکران مسلمان، عدالت فضایی، طرح موضعی عتیق، شهر تبریز
  • سارا سقایی، سعید امیرحاجلو *، فریده مقبلی قرایی صفحات 53-70
    بیان مساله: فراز و فرود شهرهای تاریخی، متاثر از عوامل درونی و بیرونی است که مطالعه هریک،آگاهی هایی را درباره ریشه های تحولات فرهنگی و اجتماعی ارایه می کند. یکی از این شهرهای تاریخی، شهر کهن نرماشیر در جنوب شرق کرمان است. بر پایه شواهد، این شهر از عصر ساسانی تا اواخر تیموری گسترش داشته، اما در دوره صفوی از رونق افتاده و متروک شده است. پرسش این است که شکل گیری، گسترش و تخریب شهر نرماشیر از چه متغیرهای بوم شناسی اثر پذیرفته است؟
    هدف
    هدف از این مقاله، تبیین نقش بسترهای جغرافیایی و بوم شناسی در شکل گیری، گسترش و تخریب شهر نرماشیر است.
    روش
    داده ها به روش های اسنادی و میدانی گردآوری شده و روش پژوهش، «تحلیلی» است. در ابتدا، اسناد تاریخی به شیوه «تحلیل محتوا» تحلیل شده اند. سپس داده ها بر پایه نقشه های GIS و متغیرهای پنج گانه بوم شناسی در نظریه کنت وات تحلیل شده اند.
    نتیجه
    براساس نتایج، متغیر فضا، بیشترین تاثیر و متغیرهای ماده، تنوع و انرژی تاثیر قابل توجهی در شکل گیری و گسترش شهر نرماشیر داشته اند. متغیر فضا، در مرحله ترک شهر نیز دارای بیشترین نقش بوده است. اما نقش متغیرهای ماده و تنوع در ترک نرماشیر به دلیل فقدان شواهد، روشن نیست. افزون بر عوامل بوم شناسی، احتمالا شکل گیری، گسترش و ترک آن، پیامد عوامل غیراکولوژیک نیز بوده است. اما به باور نگارندگان، عوامل بوم شناسی، تسهیل کننده سه مرحله فوق بوده اند.
    کلیدواژگان: شهرهای تاریخی، نرماشیر، شکل گیری و تخریب شهر، بوم شناسی
  • محمد آتشین بار *، حشمت الله متدین صفحات 71-80
    خیابان پر ز خوبان باد دایم که فرع این جمال آمد کمالش1
    بیان مسئله: تقدم اندیشه بر زبان یا زبان بر اندیشه، همواره از مباحث پر چالش میان اندیشمندان بوده؛ اما تاثیر حتمی این دو بر یکدیگر مورد توافق همگان است. به عبارتی از یک طرف، تمدن های پرمایه، واژه تولید می کنند و از طرف دیگر، واژه ها فرهنگ سازی می کنند. بر همین اساس، شناخت عمیق از واژه های مورد استفاده در زمینه های مختلف علمی از جمله مطالعات شهری منجر به ارتقای نقش آنها در تولید فضا می شود. شهر به مثابه یکی از مهم ترین مظاهر تمدن بشر، از عناصر اولیه ای بهره می برد که «خیابان» در زمره مهم ترین ها آنهاست. در شهرهای ایران «خیابان» با مفهوم امروز، نسبتا نوظهور است که علی رغم سابقه باستانی واژه، کاربرد نوین آن به دوره معاصر2 باز می گردد. این پژوهش با مبنا قرار دادن پرسش هستی شناسانه از خیابان درصدد است با بررسی تحلیلی اسناد تاریخی، تحولات مفهومی شکلی خیابان را در تاریخ شهرهای ایران تفسیر و طبقه بندی کند.
    هدف
    مقاله با تبیین و طبقه بندی تحولات خیابان است. روش تحقیق: پژوهش حاضر تحقیقی تاریخی تحلیلی است که اشتراکات و تمایزات کاربرد خیابان در تاریخ ایران بعد از اسلام را طبقه بندی می کند.
    نتیجه گیری
    خیابان در تاریخ ایران، نقشی مفهومی در پدید آمدن شهر بر عهده داشته، اما در دوره معاصر، با کمرنگ شدن بعد معنایی آن، صرفا به شکل تنزل یافته است.
    کلیدواژگان: راه، خیابان، واژه شناسی شهر، زبان شناسی خیابان
|
  • Study of the Mmechanism for Organizing the Environment with the Minimum Physical Eelements / (Through the lens of Amos Rapoport Theory: Organization of Environment) (Case study: Qashqai Nomad’s Dwelling)
    Reza Shakouri *, Ayda Namdari Pages 5-16
    Statement of the problem: Looking at interactions of human being with the environment around throughout the history shows that the humans have always adjusted and organized their relationship with their surroundings through abstraction as well as subjective reading of space. Amos Rapoport, one of the most influential figures in EBS, argues that environment is conceptualized as organization of space, time, meaning, and communication. Organization of these four aspects of the environment is the outcome of underlying rules and culture, which reflects differing in responses to environmental quality. According to environmental organization theory of Rapoport which is an introduction to understanding the environment, since the human's mind needs to comprehend the environment and categorize it he is constantly organizing his surroundings. In order to use the natural blessings of territory, due to climatic-geographical conditions of Iran, Tribal colonies formed a proper kind of housing, a movable tent. Despite the ambulant life style of Nomads, they seek the regulation of their environment and assigning meaning to it. Considering nomads special lifestyle, they require flexible housing, thus physical elements can be found in their least quantitative features in the tribes’ habitat. accordingly the problem that will be addressed in this research is occurring organization in nomadic habitation with the minimum level of physical embodiment . Research Methodology: This survey has been conducted through number of interviews and field observation of the Qashqai tribes’ environs. The main method of this research is qualitative based on analytical descriptive. Research Objectives: The goal of this study is to identify mechanisms for spatial organization in the most optimal possible way. In this research, the authors investigated the issue through field observations and a number of interviews conducted on the life of the Qashqai tribes using research methodology.
    Conclusion
    The result of the research shows that minimalizing the body wouldn’t cause any disorder in arrangement quality of the environment. Rather, the role of the body get less pivotal by substitution of the constructive components of the semantic system and time management.
    Keywords: Organization, Environment, Minimal physical body1, Nomads
  • Yousef Hamejani, Qader Bayzidi *, Jalil Sahabi Pages 17-30
    Introduction
    The current study is a both a field and library research to introduce and restore the meaning of Pir-e Shaliar ritual ceremony in the cultural Landscape of Hawraman of Sarvabad in the province of Kurdistan in terms of semiotics. A significant matter in semiotics is the production of meaning and the meaningfulness of the world by the system of signs. Meaning is a concept expressed by a sign. Problem statement: The customs, traditions, and rituals, as Cultural signs/representation of human thoughts offer an interpretation of the world and the human’s worldview through symbolic means, which are on the verge of oblivion by the dominance of virtual communication in the contemporary world, and their entire exploitation in various aspects of development is impossible. Research objective: The main purpose of this study is to discover and articulate the implications of meaning in Pir-e Shaliar ceremony and the system of meaning derived from its symbolic signs /representations. So by that, steps have been taken to facilitate cultural exchanges and to provide development opportunities in the region.
    Methodology
    The present study is based on a qualitative method in which data is collected through ethnographic and documentary methods, and analyzed through semiotic method.
    Conclusion
    The results reveal that Pir-e Shaliar ceremony is a symbolic sign of the ethnic and collective beliefs of people in the cultural landscape of Hawraman, which presents a new layer of implicit meanings to the audience. Also, this ceremony narrates an implicit scheme of a mystical tradition from the semiotic point of view, that objectifies the deism of Iranian people in a social cohesion in the Cultural Landscape of Hawraman.
    Keywords: Semiotics, Meaning, Syntagmatic, Paradigmatic relations, Pir-e Shaliar ceremony, The Cultural landscape of Hawraman
  • Abbas Damercheli, Navid Saeidi Rezvani *, Esmaeel Salehi Pages 31-42
    Urban planning and neoclassical architecture, design physical spaces based on the concept of classism. Neoclassicism seeks the meaning of locations and links them to their past. As a public space, Tajrish Square plays an important role in the recreation of peoples’ memories. However, it has been invaded by unreasonable constructions which do not conform to traditional ideas. In order to prevent the deformation and the conflict between traditionalism and modernism, we will address the main question of this article: in urban planning, how does the debate on two major competing paradigms, traditionalism and modernism, can be solved using the neoclassicism method? Moreover, how can we preserve the original feature of Tajrish Square among all the public spaces in Tehran? The analytical research and discussion on data of questionnaires, lead the research to the following important conclusion in spite of all improper images and chaos that has been occurring in Tajrish Square, it could be possible to somehow approach and redefine the lost meaning of Tajrish square with appropriate neoclassical architecture and urban planning.
    Keywords: Tajrish Square, Aesthetic, Memory, Function, Modernism, Neoclassicism
  • Morteza Mirgholami*, Mohammad ali Keynejad, Bahram Alizadeh Pages 43-52
    Statement of the Problem: Currently, there is no concencus on the definition of spatial justice in urbanism. This indicates that the former concept is influenced by the social and political conditions, and the worldviews of various societies. Blind acceptance of any of the West-borne conceptions may result in deviation of Iranian urbanization and, consequently, deviation of urban plans from their main objective as manifestation of the ideals of the school of Islam in urban spaces.
    Purpose
    The main purpose of this research, is: To offer a framework for spatial justice based on ideas of Muslim scholars in the field of urban planning; and to understand how the Atigh local plan in Tabriz city achieve spatial justice
    Methods
    The present study is a developmental one and its methods in the explanatory section imply using a logical reasoning approach while in evaluation sections an analytic-descriptive approach has been adopted. For the purpose of collection of required research data, we have used the methods of documentation and surveying using questionnaires. Findings of the Study: It is argued that the main focus of justice among Muslim thinkers is: "Rightfulness, Opposing-oppression, Fairness, and Human Dignity". According to these four key features, spatial justice in urban planning can be characterized in four key criteria: "the right to the city, social mobilization, spatial balance, and empowerment." Findings of this research show that the Atigh local plan has not been successful in achieving the spatial justice. This plan has mitigated the existing inequalities through distributive justice, but has neglected the reformation of power structures and decision-making processes. Additionally, it can lead to increased civil dissatisfaction in practice.
    Keywords: Muslim thinkers, Spatial justice, Atigh local plan, Tabriz City
  • Sara Saghaee, Saeed Amirhajloo *, Farideh Moghbeli Gharaee Pages 53-70
    Problem Statement: The historic cities in Iran have gone through many ups and downs, and development and decline, due to various internal and external factors. The study of these factors can help find the roots of cultural and social upheavals. The Old City of Narmashir in the southeast of Kerman is one of these Iranian historic cities. According to archaeological and historical documents, Narmashir has expanded from the Sāsānid Empire (AD 224–651) to the late Timurid period. However, as the archaeological materials suggest, the population of the city significantly decreased from the Safavid dynasty onwards. Also, The Old City was abandoned after the Afghans attack. Our question is "what environmental and ecological factors influenced the formation, development, and destruction of the Old City of Narmashir?"
    Purpose
    The purpose of this study is to explain the role of geographic and ecological factors in the formation, development, and destruction of the Old City of Narmashir through the lens of Kenneth Watt’s ecological theory. Research Methodology: Data were collected through documentary and field methods. The systematic survey in this site was carried out in July 2014 and was registered in the cultural heritage list. The research method in this paper is analytical. First, the historical documents were studied and analyzed by the "content analysis" method. Afterwards, the data were analyzed drawing on the five variables in Kenneth Watt’s ecological theory: "material, energy, diversity, space and time.
    Result
    According to our data analysis, "Space" had not only the most effect on the formation and development of the Old City of Narmashir, but also on its departure and decline. "Material, diversity, and energy" had also a major role. However, there is not much awareness and evidence on the role of "material" and "diversity" in the abandonment of the city by its residents. Moreover, "time" did not play any significant role in the development and destruction of the city. Such changes in Narmashir might as well be affected by non-ecological factors. The authors believe that the ecological factors mostly led to the above-mentioned three phases.
    Keywords: The old cities, Narmashir, formation, destruction of the city, ecological factors
  • Mohammad Atashinbar *, Heshmatollah Motedayen Pages 71-80