فهرست مطالب

باغ نظر - سال چهارم شماره 7 (بهار و تابستان 1386)

نشریه باغ نظر
سال چهارم شماره 7 (بهار و تابستان 1386)

  • 108 صفحه، بهای روی جلد: 18,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1386/06/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • یادداشت سردبیر
    صفحه 3
  • شهره جوادی صفحه 5
    در طی سده ششم پیش از میلاد دو دین بزرگ در هند پدید آمد. آیین بودا 1 و جین 2، که تاثیر عمیقی بر فرهنگ و هنر هند از سده ی سوم پیش از میلاد تا سده ی هفتم میلادی داشت. به بیانی این دو فرقه در سیر مذهب هندوئیسم به ظهور رسیدند که به مسئله غامص زندگی هندوان یعنی نجات از قانون کرمه و رهایی از چرخه پیاپی تولد و مرگ (سمسارا)، هر یک با نگاهی متفاوت جداگانه پاسخی اندیشیده و به طرق مختلف سعی کرده اند آن معمای مشکل را حل کنند. آیین بودا بیش از جینیزم بر فرهنگ و هنر هند باستان تاثیر می گذارد و باعث به وجود آمدن آثار شگفت انگیزی از نقش برجسته و مجسمه می گردد. برهمنان هندو، بودا را تجلی نهم ویشنو، یکی از خدایان تثلیت هندو (برهما، ویشنو، شیوا) اعلام می کنند، اما شخص بودا مدعی طرح آیینی جدید بود و بودائیان خود را هندو نمی دانند. بودا در هنر بودایی، حتی در انسانی ترین صورت خود باز نمادی از بودا می باشد و هرگز تجلی یکی از سه خدای هندوان نیست. در هنر هند نمادهای بودا به سه دسته کلی تقسیم می شود: 1- نمادهای غیرشمایلی مانند: چرخ دارما، نیلوفر آبی، شیر 2- نمادهای نیمه شمایلی مانند: استوپا، تخت خالی، جای پا 3- نمادهای شمایلی: مجسمه ها و نقش برجسته های بودا. وجه تمایز بودا با جین و دیگر شخصیت ها در هنرهای هند باستان با توجه به آثار باقی مانده در نقش برجسته ها و مجسمه ها این است که همواره شمایل بودا پوششی بر تن دارد و کاملا برهنه تصویر نشده است. موضوع هنر بودایی بیشتر اشاره به زندگی و تعالیم بودا دارد.
    کلیدواژگان: نماد، غیرشمایلی، شمایلی، نیمه شمایلی، بودا، چرخ دارما، نیلوفر آبی، شیر، استوپا، تخت خالی، جای پا، نقش برجسته، مجسمه
  • سیدعبدالهادی دانشپور، مریم چرخچیان صفحه 19
    پاسخگویی به نیازهای اجتماعی انسان و تامین فرصتهای لازم در زمینه کسب تجارب اجتماعی وی، مستلزم وجود فضا و قرارگاه کالبدی است و فضای عمومی ظرفیتی عظیم در پاسخ به این جنبه از حیات انسان در جوامع شهری محسوب می شود. از اینرو با توجه به این ظرفیت عظیم از یکسو و تاکید بر بعد اجتماعی انسان و فضا از دیگرسو، مقاله حاضر به بررسی علل و عوامل موثر بر حفظ و تداوم حیات جمعی و کیفیت اجتماع پذیری فضاهای عمومی خواهد پرداخت.
    کلیدواژگان: فضای عمومی، حیات جمعی، اجتماع پذیری و تعاملات اجتماعی
  • مهدی سام صفحه 29
    معماری کرمان در سه دهه ی آخر قرن سیزدهم و اوایل قرن چهاردهم، یعنی با آغاز دوره حاکمیت اسماعیل خان وکیل الملک دستخوش تغییر می شود. بنیاد عمارت های نو و مرمت عمارت های کهنه از جمله آستانه شاه نعمت الله ولی در همین دوره رخ می دهد. مهم ترین عمارت های این دوره را باغ ها تشکیل می دهند. بنابراین رویکرد تزیینی جدید متناسب با تزیینات ویژه این گونه عمارت ها است. به همان نسبت که معماری این دوران در خانه سازی و باغ سازی متاثر از معماری فرنگ است در تزیینات هم این تاثیر به وضوح آشکار است. از جمله نمود ویژه این تاثیر در نقوش گچ بری هایی است که تقریبا در عمارت های مهم این دوران تکرار شده است. از بررسی نقوش این دوره آگاه می شویم که تاثیر نقوش فرنگی و حتی شمال آفریقا در کرمان به صورت آشکار نمود دارد. تا حدی که بعضی از نقوش عینا تکرار می شوند. اگر چه ممکن است این تاثیر در راستای رواج نظام مند نوعی تفکر متاثر از فرنگ نباشد. همچنین در بررسی نقش پردازی تزئینات این دوره روشن می شود که انتخاب نقش بر مبنای نوع کاربرد بنا صورت نگرفته و نقوش معمولا از نقطه نظر نمادگرایی و نشانه شناسی در تعریف ماهیت بنا فاقد ارزش هستند و تنها جنبه تزئینی آنها مورد توجه بوده است تا جایی که بعنوان مثال در نقوش جانوری استفاده شده درگچ بری ها، ماهی از واقعی ترین تا انتزاعی ترین شکل، نقش محوری تزئینات گچی این دوره است. در حالی که می دانیم ماهی از نمادهای آشنا و با سابقه فرهنگی منطقه نیست.
    کلیدواژگان: تزیینات معماری، کرمان، قاجار، گچ بری، ماهی
  • عطاءالله کوپال صفحه 39
    در اوایل قرن بیستم، با انتشار دیدگاه های«فردینان دوسوسور»و«چارلز سندرس پیرس»، پدیده نشانه شناسی به مثابه یک علم جدید، در مباحث زبان، ادبیات و نقد ادبی و فرهنگی مطرح شد. نشانه شناسی همواره، در همجواری مکتب ساختگرایی قرار داشته و به عنوان شعبه و شاخه ای از آن بررسی شده است. پرسش اساسی این است که آیا نشانه شناسی خود یک رشته علمی است و در قلمرو دانش(Science) جای می گیرد و یا یک روش(Method) علمی است؟ این مقاله می کوشد ضمن بررسی ریشه های نشانه شناسی و تحولات آن، موقعیت کنونی این پدیده را در علوم انسانی و هنر و ادبیات مورد ارزیابی مجدد قرار دهد.
    کلیدواژگان: زبان شناسی، ادبیات، هنر، سینما، تئاتر، ساختگرایی، نشانه شناسی، دلالت
  • سید امیر منصوری صفحه 49
    شهر، به مثابه تبلور آیین و اندیشه جامعه، نمی تواند در تمدنهای مختلف یکسان پدید آید. گوناگونی شهرها در تاریخ و جغرافیای جهان، بیش از هر چیز معلول این تفاوت است. فلات ایران به عنوان یکی از قدیمیترین زیستگاه های بشر، تمدنهای مختلفی را تجربه کرده و شهرهای زیادی را به وجود آورده است. بررسی روند تغییرات شهر ایرانی در طول تاریخ دو شیوه کاملا متمایز را از سازمان فضایی شهر ارائه می دهد. سازمان فضایی به مثابه نظم حاکم میان مولفه های پدید آورنده در نگرش سیستمی به شهر می تواند نماد مناسبی برای این مدعا باشد. این مقاله ضمن رجوع به آرای مشهور محققان، اسناد باستان شناختی، نوشته های مورخان و استنباطهای عقلی از نشانه های موجود فرضیه مذکور را تحقیق کرده و درستی آنر ا آزموده است.
    کلیدواژگان: سازمان فضایی، شهر اسلامی، شهر ایرانی، شهر باستانی، ساختار شهر، مرکز شهر
  • علیرضا نوروزی طلب صفحه 61
    برای واژه هرمنوتیک (Hermeneutics) در اثر کاربردهایی که پیدا کرده است، معانی متعددی وضع کرده اند. کاربران این واژه، باید معنی و مقصود خویش را از واژه هرمنوتیک به طور دقیق و روشن، بیان کنند. حوزه نقد و تفسیر آثار هنری بیشترین آسیب های نظری را به خاطر ابهام در استعمال واژه هرمنوتیک و معادل های آن همچون تفسیر، تعبیر و تاویل، دیده است. منتقدین و نظریه پردازان و متفکران، همواره این اصل را در مکتوبات خویش رعایت می کنند که: اگر معنی واژه ها در کاربردهای خود و مقصود کاربران از واژه ها، معلوم نشود، واقعه فهم به طور صریح و روشن اتفاق نمی افتد و علاوه بر این، مخاطبان مکتوبات، دچار بدفهمی متن می شوند و تفسیرهایی مخالف مقصود نویسندگان از متن، خواهند داشت. فهم و تفسیر پدیده ها از یکدیگر جدایی ناپذیرند. تا آن جا که بسیاری از متفکران برای فهم و تفسیر، ماهیتی واحد قائل شده اند. قابلیت های ذهنی انسان به گونه ای است که قادر است، برای هر پدیده ای، معناسازی کند یا درپی کشف معنای پدیده ها باشد. چنین قابلیتی را قابلیت های تفسیری نام نهاده اند. متن ها در تفاسیر، مفتوح می شوند. هدف تفسیر و فهم متن، وصول به معنای آن است. معنا، محصول فرایند فهم است. دازاین (Dasein) موجود مفسری است که دارای عالم است و ذاتا پدیده ها را تفسیر می کند. برای تفسیر متن، داشتن روش، الزامی است. متون، مفسرین را در یافتن روش های تفسیری، هدایت می کنند. و به عبارتی: متون، هادی مفسراند برای تفسیر! بررسی تعاریف هرمنوتیک و تحلیل ماهیت فرایند تفسیر برای هر پژوهشگری، ضروری است. زیرا تفسیر با معرفت شناسی و هستی شناسی ربطی ذاتی دارد و علاوه بر این، تفسیر در عالم هنر، به صورت نقد هنری ظاهر می شود. پرسش از چیستی هرمنوتیک و بررسی کلیات مسائل مربوط به تفسیر، درون مایه این مقاله است.
    کلیدواژگان: هرمنوتیک، فهم، دازاین، متن، زبان، مولف، مخاطب، خواننده، معنا، تفسیر
  • سعادت احمدزاده صفحه 93
    مقاله حاضر به بررسی نحوه برقراری ارتباط انسانهای اولیه و انتقال خواسته ها و اندیشه ها می پردازد. سپس فرهنگ های ارتباط و انتقال اطلاعات مطرح می گردد و به ابزار ذخیره اطلاعات و نحوه دسترسی به اطلاعات می پردازد.
    کلیدواژگان: کتابت، انتقال اطلاعات، ذخیره اطلاعات، اطلاعات
|
  • Shohre Javadi Page 5
    Two important religions were appeared in India during the 6th century B.C.Janinism and Buddhism, were two religions that had profound influence on the culture and the art of India from the 3rd century B.C. up to the 7th century A.D. In fact these two factions were appeared in processes of Hinduism`s evolution which answered the abstruse case of Indian life, emancipation from Karma law and Samsara (the successive cycle of death &birth), and solve that abstruse enigma in different way. Buddhism that had more influence than Jainism on ancient India, led to creation of many wonderful traces on relief and statue. Hinduism or Brahman believed that Buddha was the ninth manifestation of Vishnu, one of the Gods of Hindu Trinity (Brahma, Vishnu, Shiva). But Buddha, himself, claimed a new religion and so Buddhist did not introduce themselves as Hindu. Buddha in Buddhist art, on its most mankind form, is again the symbol of Buddha. In India art symbols of Buddha classify to three groups: 1. Non-icon symbols, such as Darma wheel, nenuphar 2. Semi- icon symbols, such as stupa, empty throne, track 3. icon symbols with respect to remnant of reliefs and statues, the main distinction of Buddhist art with other art of ancient India, is that icon of Buddha always have a cover. All of these traces allude to life and training of Buddha.
    Keywords: symbols, Relief, statue, Buddha, Darma Wheel, nenuphar, lion, stupa, empty throne track
  • Abdolhadi Daneshpour, Maryam Charkhchyan Page 19
    Meet human social needs and supply needed opportunities in the case of his social experience, needs a space and physical setting. Public space considers huge capacity in order to meet this aspect of human life in civil societies. So, Because of this important aspect in one hand and to meet human social needs in such space on the other hand, this paper analyze important reasons and principles in order to keep and maintain public life and sociability in public spaces.
    Keywords: Public Space, public life, sociability, Social interaction
  • Mahdi Sam Page 29
    Kerman's architecture is being changed during the last three decades of 13th and 14th century, contemporaneous with esmaeel khan vakilol molk's governing era, constructing new buildings and restoring historical places such as shah nematollah valli's holly shrine has happened in this era of time. In this era gardens became the most important building construction. So the new art works is proportionate to the allocated art works of these gardens. As much as the architecture of this period is affected by foreign architecture, we can obviously recognize these effects in the art works too. One of the best samples of this effect is the molding art works, can be seen almost in every buildings of this era. Studies around the traces of these art works shows that the effect of foreign traces and even North Africa is obvious in Kerman. There are some traces that are exactly copied. Although it may be not affected by the propagated of foreign culture in this city. also in the studies of the methods of tracing the art works itll be clear that choosing the trace is not according to the usage of the building and the traces are almost not worthy for studies of symbolic essence of the architectures and they are just playing roles as art works, in the animal traces for example, in the moldings, we can see fish, from the most realistic shape to the most abstract shape of it as the most desired trace of the era, in which we don’t have the fish trace as a symbol of this area's culture.
    Keywords: architectural art works, Kerman, Qajar, Molding, Fish
  • Ataollah Koupal Page 39
    At the beginning of the twentieth century, along with the publication of Ferdinand de Saussure and Charles Sanders Pierse's ideas, the semiotics phenomenon was propounded as a new science in discussions related to language, literature, literary and cultural criticism. Semiotics has always been beside structuralism and has always been dealt with as a branch of structuralism. The actual question is whether semiotics is a science by itself and should be discussed in the realm of science or rather it is just a scientific method? This article tries to investigate the present situation for this phenomenon in humanities, art and literature and deals with its background and changes, as well.
    Keywords: Linguistics, Literature, art, Cinema, theatre, Structuralism, Semiotics, significance
  • Seyed Amir Mansouri Page 49
    Appearance of city as crystallized custom and social reflection is not the same in different civilizations. Diversity in cities in the history and geography of the world is effected by this difference. The Iranian plateau, as one of the oldest human settlements, has formed various civilization and also many cities. 7 The consideration of changes in Iranian city throughout history shows two different methods in city spatial organization. In order to prove this claim in systematic approach to the city, spatial organization can be a helpful symbol. This article in order to prove the mentioned hypothesis is researching opinions of famous researchers, rational documents, historian writings and rational inference among existing signs.
    Keywords: Spatial organization, Islamic City, Iranian city, Ancient city, City Structure, City Center
  • Alireza Noruzitalab Page 61
    There are several meanings for the term hermeneutics on the basis of its application. The uses of the word should be precisely clarified their meaning and the amis by using this term. Criticism domain of artwork has had the most damage due to the peculiar application of the word hermeneutics and its different equivalents such as interpretation,analysis of critics and rhetoricians and thinkers in their written works.If the meaning of the words in their applications and the users intention of the words is not clarified there would happen no immediate and clear action would be at hand, moreover the written works readers would be mislead in understanding the have wrong interpretation to that of the authors. Interpretation and understanding a phenomenon is impossible as for as some thinkers take understanding and interpretation as a unique entity. Human mental capabilities are in form that allows making meaning for every phenomenon or seek to discover the meaning. Such capacity is called as interpretive capacity. Texts are unveiled through interpretation. The aim of text interpretation and understanding is to get its meaning, meaning is the fruit of understanding. Dasein is an interpretor that has heaven and innately interprets the phenomenon. In order to interpret a text it is necessary to have a method. The text direct the interpreters in finding the methods of interpretation, in other words texts are direction of interpreters for interpretation. Studying the definitions of hermeneutics and analyzing the interpretation process nature is necessary for any researcher. Because interpretation, cognition and cosmology have innate relation and in addition to this, interpretation in art domain appears in the form of art critics. The question of what is hermeneutics and studying the general problems related to interpretation is the gist of this article.
    Keywords: interpretation, interpretor, Meaning, reader, addressee, auther, hermeneutics, language, Text, dasein, understanding
  • Saadat Ahmadzadeh Page 93
    This article aims to study the communication ways of ancient people and how they expressed themselves. Then communication cultures, information transfer, information save tools and the way to access them are discussed.
    Keywords: information, Information Save, Information Transfer, Writing, Communication