فهرست مطالب

باغ نظر - سال پنجم شماره 9 (بهار و تابستان 1387)

نشریه باغ نظر
سال پنجم شماره 9 (بهار و تابستان 1387)

  • 100 صفحه، بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1387/07/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهندس آرین امیرخانی، مهندس احسان رنجبر، محمدرضاپورجعفر صفحه 3
    سرزمین ژاپن در طول تاریخ ردپای حضور ادیان و آئین های متفاوتی بوده است. آئین کهن، شینتو، بودیسم، آئین کنفسیوس و تائوئیسم ادیان اولیه ژاپن بوده که زمان شکل گیری آنها از 6000 سال قبل از میلاد تا قرن هفتم میلادی است. متناسب با این سابقه کهن، ژاپن دارای پیشینه ای غنی از معماری سنتی-آئینی بوده و مفاهیم و فضاهای متفاوتی در طول زمان متناسب با این آیین ها و سنت ها شکل گرفته است. به گونه ای که معماری سنتی-آئینی ژاپن دارای اصول تعریف شده ای در طراحی فضای معماری است. چگونگی ایجاد پیوند با معماری گذشته در سرزمین هایی که دارای سابقه ای کهن از معماری سنتی می باشند، همواره به عنوان یکی از دغدغه ها و به بیانی دیگر چالش های معماری معاصر چنین سرزمین هایی مطرح بوده است. در ژاپن نیز به دلیل آمیختگی اصول و آئین های مذهبی با زندگی مردم در طول زمان لزوم توجه به این پیوند توسط معماران معاصر ژاپن احساس شده است. در این میان سه تن از معماران معاصر ژاپن یعنی کنزو تانگه، فومیهیکو ماکی و تادائو آندو، که تنها معماران ژاپنی برنده جایزه بین المللی پریتزکرز بوده اند، بیش از دیگران در آثارشان به این امر توجه داشته اند. لذا تحلیل این دست از آثار این سه معمار می تواند زمینه چگونگی تبلور مفاهیم و فضاهای سنتی-آئینی در معماری معاصر ژاپن را فراهم آورد. روش تحقیق در این نوشتار تحلیل تطبیقی پروژه های خاص این سه معمار با مفاهیم و اصول فضاسازی معماری ادیان و آئین کهن ژاپن می باشد. نتیجه این رویکر تحلیلی حکایت از آن دارد که به دلیل وجود مفاهیم مشخص غیرکالبدی در معماری کهن ژاپن، معماران معاصر زمینه ارائه این مفاهیم در کالبدهای مختلف را دارا بوده اند. همچنین به نظر می آید که فومیهیکو ماکی و تادائو آندو بیشتر دارای رویکرد محتوا گرا و مفهوم گرا نسبت به معماری گذشته ژاپن بوده و در مقابل کنزو تانگه بیشتر از این دو معمار دارای رویکرد فرم گرا در ارتباط با معماری کهن ژاپن بوده است. تحلیل کرنولوژیک آثار این معماران نیز نشان می دهد که با وجود تاثیر پذیری هر سه معمار از لوکوربوزیه، به خوبی توانسته اند پیوند با معماری سنتی-آئینی سرزمین خود را حفظ کنند.
    کلیدواژگان: معماری سنتی، آئینی، کنزو تانگه، فومیهیکو ماکی، تادائو آندو
  • محمدرضا پورجعفر، بهزاد وثیق صفحه 23
    در بینش اسلامی توجه به چگونگی جهان پسین در دامنه وسیعی از منابع، از متون اولیه آن تا منابع عرفانی و احادیث و ادعیه توجه خاص دارد. یکی از موضوعات، روایت معاد و بهشت است که در جایجای قرآن از آن نام برده شده است. سوره الرحمن در این بین، به علت توصیفات بدیع از باغ ابدی بهشت، جایگاه ویژه ای یافته است. در این مقاله، ابتدا با مطالعه پیشینه عناصر اصلی باغ اسلامی مانند درخت، آب و...در تمدن های گذشته به اسطوره شناسی این عناصر به مثابه عناصری در ارتباط با امری قدسی، پرداخته می شود. پس ازآن با مطالعه برروی دیدگاه حکمت اسلامی در مورد عناصر مذکور در قرآن و نمونه های باغ اسلامی، سعی شد تا به مفهوم حکمی بهشت نزدیک شده و سپس با جستجو در متن قرآن و توجه ویژه به سوره الرحمن، تفاسیر مربوط به این سوره مورد مطالعه قرار گرفت. از کلیت مطالب می توان به این جمع بندی رسید که تصویر باغ در سوره الرحمن بر اصول و عناصر منظری خاص تکیه دارد. توصیفات قرآنی از این عناصر، چگونگی ارتباط آن با هم و حکمتی که در لوای آن وجود دارد، شکل خاصی از باغ را ترسیم می کند که نمونه آن را می توان در باغات اسلامی تا به امروز دید.
    کلیدواژگان: سوره الرحمن، باغ، بهشت، عناصر منظر
  • شهره جوادی صفحه 35
    مجموعه گنجعلی خان در کرمان که از زیباترین نمونه های معماری و تزئینات عصر صفوی در ایران می باشد، شامل میدان وسیعی است که به سرای گنجعلی خان مشهور است. بناهایی مانند کاروانسرا، مسجد، حمام، آب انبار و ضراب خانه در چهارگوشه میدان قرار دارند و گرداگرد میدان را بازار احاطه کرده است. هریک از بخش های این مجموعه به نوبه خود اثری ارزشمند از معماری و انواع تزیینات دوره صفوی را به نمایش گذاشته است. کاروانسرا با ساختمان دو طبقه و حیاط مصفا دارای تزیینات ترکیبی از آجر و کاشی است که از نظر ظرافت در نقش پردازی نسبت به سایر نمونه های صفوی کم نظیر است. هم چنین تنوع در انواع نقوش گیاهی، هندسی، نقش های انسانی و حیوانی، تاثیرات هنر شرق و غرب در کنار نقش های اصیل ایرانی با ظرافت و هماهنگی کامل اجرا شده است. در حمام و آب انبار آثار قابل توجهی از آجرکاری و نقاشی روی گچ دیده می شود که با نقش های سایر بناهای صفوی در اصفهان و سایر شهرهای ایرانی متفاوت است. مانند نقاشی های سقف چهارسوق بازار و سردر حمام که شامل موضوعات طبیعت گرا و خیالی از نقاشی های عامیانه می باشد. نقاشی های مسجد گنجعلی خان نیز استثنایی است که در جای دیگری راجع به آن بحث خواهد شد. کتیبه خط ثلث با امضای رضا عباسی نقاش و خطاط مشهور عصر صفوی از ویژگی های تزیینات کاروانسرا است،که زیبایی این سردر را صد چندان نموده است. بیشترکاشی کاری های این مجموعه معرق کاری است که به نحوی دلنشین با آجرکاری همراه شده است. در حالی که کاشی هفت رنگ نیز با انواع نقش های گیاهی، هندسی و اندام های انسانی زینت بخش تزیینات حمام می باشد.
    کلیدواژگان: عصر صفوی، گنجعلی خان، تزیینات، کاشی کاری، رنگ، نقوش استثنایی، کاروانسرا، حمام، آب انبار
  • مهندس محمدشریف شهیدی، دکترمجتبی انصاری، مهندس مهزاد یالپانیان صفحه 51

    طراحی محیط و خلق مناظر به فرایندی علمی و خلاق نیازمند است. بر این اساس توانایی های طراحان محیط و منظر، ایشان را قادر به رسیدن به نتایج مناسبتری می سازد. برای رسیدن به این مهم، آموزش دهندگان طراحی محیط، باید تعادلی بین راهکارهای ارائه شده توسط برنامه ریزی محیط ومنظر و خلاقیتهای موجود در فرایند آفرینش اثر معماری ایجاد کنند تا در ضمن آنکه فراگیران در محیطی خلاق به آفرینش اثر هنری خود ادامه می دهند، ملزومات اجرایی طراحی محیط را نیز مدنظر قرار داده و طراحی آنها مطابق با واقعیات موجود باشد. بر این اساس است که مقاله حاضر، ضمن بیان تعاریف طراحی محیط و منظر و نگاهی به الگوهای گذشته در فرایند طراحی محیط، به بیان ضرورت آموزش معماری منظر بر مبنای عوامل ذکر شده می پردازد. در این راستا با سرمشق هایی از «روش چند لایه ای» مک هاگ در یافتن پتانسیلهای محیطی و کاربست دیاگرامهای وابسته در پروژه هایی اجرایی، به بیان پیشنهاداتی در زمینه آموزش طراحی محیط ومنظر پرداخته خواهد شد

    کلیدواژگان: طراحی محیط و منظر، برنامه ریزی معماری منظر
  • محسن فیضی، مهندس مهدی خاک زند صفحه 65
    پرسش های اساسی طراحی، نمی تواند از طریق هر تلاشی در جهت ایجاد فرآیند طراحی به صورت علمی توضیح داده شود، بلکه بیشتر از طریق آزمایش کردن نتایج طراحی نسبت به مطالعات علمی، توضیح داده می شود. در دهه های اخیر تلاشهای فراوانی در جهت بهبود فرایندهای طراحی (بخصوص در حوزه معماری و طراحی صنعتی) صورت پذیرفته است. گرچه این تلاشها در حوزه معماری منظر کمتر به چشم می خورد. تاکنون (بجز چند مورد اندک) فرایند دقیق و سیستماتیک از طراحی منظر گزارش نشده است و بیشتر فرایندها به نحوه اجرا یا بخشی از طراحی اشاره دارند. اغلب فرآیند طراحی به صورت مجموعه ای از بخش های مجزا به تصویر کشیده می شود که در مجموعه ای متوالی به دنبال هم می آید. بعضی از معماران برای فرایند طراحی منظر یک الگوی چرخشی را پیشنهاد می کنند. این چرخش گام های سازمان یافته الگوی ترتیبی در فرآیند طراحی می باشد. به هر حال تعاریف متعدد از معماری منظر حاکی از آن است که توسط افراد مختلف (حتی غیر حرفه ای ها) ارایه شده است. رویکردهای متفاوت در ان تعاریف می تواند نشان دهندهء وسعت این رشته باشد که گاهی از ذوق و سلیقهء شخصی آغاز می شود و گاهی نیز پایه های علمی آن چنان قوی و محکم است که تصوری شود نمی توان به هیچ عنوان ار آنها عدول کرد. در این مقاله نیز پس از مرور مبانی مربوط به طراحی منظر و فرایند آن تلاش شده تا دو رویکرد اساسی SAD و PAKILDA به تحلیل گذاشته شود.
    کلیدواژگان: معماری منظر، فرایند طراحی منظر، روش طراحی منظر، تئوری معماری منظر، SAD، PAKILDA
  • مریم سادات منصوری ترجمه: مریم سادات منصوری صفحه 81
  • بخش انگلیسی
    صفحه 1
|
  • Aryan Amirkhani, Ehsan Ranjbar, Mohamadreza Pourjafar Page 3
    Japan territories have always illustrated the traces of different religions and ethics. Its early religions formed and broadcasted during 600B. C and 700 could be considered as follows: Ancient ethics, Shinto, Buddhism, Confucius and Taoism. Like its old history, Japan has a rich traditional and ethical Architecture. Based on these tenets and ethics, different concepts and spaces are formed through the time, as now Japan's ethical and traditional design ideas has its standard principles. Linking the present and the past has always been a momentous criterion in the countries with an old rich Architecture. This fact is indeed important in Japan due to the blend of ethics and religions with peoples` life. Through this idea, three Japanese Architects, Kenzo Tange, Fumihiko Maki and Tadao Ando-who are the only Japanese pritzker prize winners-have well, noticed the need for linking the country's traditional and ethical Architecture criteria with the contemporary Architecture. So, analyzing such projects of these architects prepares a good basis to find out the quality of how traditional and ethical design ideas crystallize in the works of contemporary Japanese architects. The research method for this article is a comparative analysis between the architects` particular projects and Japan's ethical and traditional design ideas, formed through the history of architecture in this country. The results show that the contemporary architects have had good bases for presenting the traditional design concepts as standard principles are all formed in the architecture of Japan today. Meanwhile, it seems that Maki and Ando are more likely to have a conceptual look at Japan's traditions while Tange has a more formal viewpoint. Chronological analysis of the architects` projects shows that despite, all the three architects were impressed by the works of le Corbusier, they were successful to keep contacts with Japan's traditional design concepts.
    Keywords: Traditional, Ethical Architecture, Kenzo Tange, Fumihiko Maki, Tadao Ando
  • Mohamadreza Pourjafar, Behzad Vasiq Page 23
    Islam always portrays the human status after death. This tendency can be seeing in several Islamic sources like infrastructure texts, theosophy manuscript and so forth. Some of those are the verses about heaven and hell narratives that mentioned at Quran occasionally. Soreh-e Alrahman has a particular place for exquisite descriptions of paradise between other allegorical verses, in which we can find out basic elements of landscape architecture and garden design. At outset, this paper deals with the history of main elements of Islamic garden like tree and water in ancient culture and mythology. Elements as correlate categories that linked with sanctum meanings. Thereupon, we also review the Islamic doctrine of paradise to realize the main concept and design features of it in Quran. The study has been performed through attributive and centralization on Soreh-e Alrahman verses with the aim of introducing the architect’s perception of Quranic verses. The study indicates that Muslim architects have always tried to derive the landscape architecture and design criteria for their garden design from the Islamic verses of Quran.
    Keywords: Keywords? ??
  • Shohre Javadi Page 35
    Gendj Ali khan’s set, as a one of the most beautiful cases of Iranian Architecture and ornament in Safavid Art, consists square – Gendj Ali khan’s inn- whit inn, mosque, bath, water cistern that have placed in corners of square, and Bazar has situated around it. Each part of set is a valuable Architecture work with various ornament of Safavid. The Pleasant and two floor’s building of inn have ornaments compound of brick and tile that in comparison the other Safavid form are especial elegant. Natural, herbaceous paints-design and human, brutal paints-design are various. East and west effects are in harmony and elegance with Iranian true born completely. There are paint and brick-made work on gypsume in bathroom and water cistern that are different whit the Safavid ornament in Esfahan or the other cities, such as bathroom’s portal and Charsugh of Bazar. Theme of these elements is natural and imaginary subject of popular paints. The paints of Gendj Ali khan ’s mosque that are exceptional works, will be discuss in another paper. One of the especial ornament of inn is inscription’s portal, signed by Reza Abbasi- the famous Safavid painter and calligraphist. The method of tile-make is diaphoretic mostly in harmony with brick-made. Although the ornament of bathroom is tile in seven color whit various Natural, herbaceous and human, brutal paints-design.
    Keywords: Safavid, ornament, Gendj Ali khan, bath, water cistern, color, tile, make
  • Mojtaba Ansari, Mehrzad Yalpanian Page 51
  • Mohsen Faizi, Mahdi Khakzand Page 65
    In fact, the basic questions of architecture can not be explained through any kind of effort in developing scientific designing procedures. In the recent decades many attempts have taken place for the improvement of design process and procedures. No exact and systematic procedure (except a few cases) has been presented yet and most procedures refer to the application methods or a part of designing. Design procedures are usually drawn as a set of separate parts that follow one another in a continuous set. Some of the architects suggest a circular pattern in design procedure, like Jones’ circular pattern for architecture designing. This circulation of organized steps is an arranged pattern in the procedure of designing. However, various definitions of landscape architecture signifies how wide this field of study is, therefore, sometimes these definitions do not have any strong scientific basis. In this article, after reviewing the essentials of landscape design and the two approaches of SAD and PAKILDA are analyzed.
    Keywords: Landscape architecture, landscape design process, landscape design methods, landscape architecture theory, SAD, PAKILDA
  • Maryam Mansouri Page 81