فهرست مطالب

باغ نظر - سال سیزدهم شماره 45 (اسفند 1395)

نشریه باغ نظر
سال سیزدهم شماره 45 (اسفند 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مهدی شیبانی، سید امیر هاشمی زادگان صفحات 5-12
    افزایش تعدد و گوناگونی مطالعات باغ ایرانی علیرغم فواید بسیار، به علت کم توجهی به چارچوب نظری حاکم بر آنها منجر به بروز جدال هایی شده که پیش از اعتبار بیرونی هر یک، مربوط به اعتبار درونی آنهاست. در این زمینه یکی از مسایل مهم، معنای «مقدس» بودن باغ به مثابه بهشت است. از این رو مسئله قدسی بودن به عنوان «دست آوردی آسمانی» که الگویی ثابت با توانایی ایجاد گسترده تغییرات است یا انکار قدسی بودن و محدود کردن آن به واقعیت های فیزیکی و سایر اندیشه ها، به روشنی در میان مطالعات باغ ایرانی تفاوت گذاری نشده، به همین سبب مخاطب از جنبه حکمت باغ ایرانی با ابهام روبه رو است. هدف مقاله دسته بندی مطالعات باغ ایرانی بر اساس چارچوب نظری حاکم بر آنهاست؛ تا با تمرکز بر مسئله «قدسی» بودن و تشریح اینکه «پیدایش یک باره باغ ایرانی با لحاظ عقل امروز بسیار بعید است»، اعتبار درونی آنها را بررسی کند. از این رو با دسته بندی مطالعات موجود در چهار ساختار اصلی «اسطوره ای»، «جوهر ثابت»، «انکار جوهر» و «جوهر متحرک»، به تحلیل آنها جهت شناسایی و رفع تناقض ها پرداخته می شود.
    روش کار، استدلال منطقی از نوع فرهنگی/گفتمانی و شامل دو مرحله است. اول، مطالعات کتابخانه ای و استدلال برای تبیین اعتبار درونی. دوم، تفسیر رابطه ای جدید میان یافته ها و مقایسه با هنر شعر فارسی جهت تبیین اعتبار بیرونی. نتایج نشان می دهد باغ های ایرانی همچون شاعران متعدد هنر فارسی در سطوح مختلف، فهم های متعددی از خصلت شاعرانگی ایرانی هستند که استعلا یافته اند. خصلتی که حاصل «فهمی از سازوکار عالم» در چرخه ای از نهفتگی-اشتداد-فعلیت (حرکت جوهری) است. نمود احساسی این فهم در یکی از قلعه های رفیعش از نگاه مولانا «حضور مداوم خداوند» است. وجه منحصربه فرد هنرمند باغ ساز ایرانی، التفات او بر این حضور مداوم است. تغییرات پدیده ها در باغ که حواس مادی تا مفهومی را اغناء می کنند، سرمستی از این «نگاه آیه نگر» است که نمود مهرورزی آن ارزش «قدسی» می یابد. کیفیت باغ ایرانی از «تکوین» زیبایی ها و منافع عالم ماده به ماورا «استعلا» یافته و نه اینکه ثابت و از پیش وجود داشته باشد.
    کلیدواژگان: باغ ایرانی، فهم انسان از سازوکار هستی، قدسی، هستی مدام نوشونده، خرد و شهود
  • اعظم کریمی یزدی، ناصر براتی، مجید زارعی صفحات 13-26
    مهم ترین مسئله ای که در تفکر امروزی طراحی شهری به چشم می خورد در نظر گرفتن طراحی شهری به عنوان یک محصول تمام شده و کامل به جای«فرایندی بلند مدت و ادامه دار است که با مکانیزم های اجتماعی و سیاسی در هم بافته شده باشد». نگرشی که طراحی شهری را از حالت انفعالی به فعال، از شکل گرایی صرف به عملکرد شکل گرا، از طرح محوری به فرایند محوری و از دستوری به تعاملی مشارکتی تبدیل می کند، ارتقای واقعی کیفیت محیط شهری را هدف غایی خود قرار می دهد. آنچه در اینجا دنبال می شود مدنظر قرار دادن توامان جایگاه کاربران و سازندگان فضای شهری است. در نظر گرفتن کیفیات مکانی مورد ادراک کاربران یک فضای شهری هم تراز با مولفه های مکانی مدنظر سازندگان شهری، بیانگر توجه به بعد اجتماعی فضاست. ادراک شهروندان از فضا توام با ریشه های فرهنگی و عرف جامعه تعلق فرد به آن، زمینه ساز شکل گیری چارچوب عملی فرد در استفاده از فضا و بروز رفتارهای اجتماعی در محیط است.
    در ساماندهی و احیاء هر محیط شهری باید سه عامل را هم زمان مدنظر قرار داد : محیط شهری یا فضا، کاربران در فضا، و طراحان بر فضا. هر محیط شهری در گذار به شخصیت مکانی خویش باید ریشه های هویتی و ساختار معنایی خود را در زمان تداوم بخشد تا موجد جاری شدن زمان در مکان شود. آنچه در عرصه های واجد پیشینه هویتی در شهر امروز مشهود است تنزل مکان نسبت به پایه های معرفت شناختی آن و ضعف ادراک لایه های مختلف زمانی در فضاست.
    این پژوهش بر آن است ارزیابی کیفیات ادراک مکان را با تکیه بر«فضای وجودی عمومی» مخاطبین و متخصصین عرصه شهری مورد توجه قرار دهد. در این راستا، مجموعه شهری امامزاده صالح (ع) تجریش تهران (محدوده فضای مقابل امامزاده و بازار، حدفاصل بستر رود جاری و میدان تجریش)، را به عنوان نمونه ای موردی مورد سنجش قرار داده و به صورت اخص به این پرسش پاسخ دهد : در ارزیابی سنجه های ادراکی مکان مورد پژوهش مجموعه شهری امامزاده صالح (ع) تجریش چه وجوه افتراق و تفاوتی میان نگرش شهروندان و متخصصین شهری وجود دارد. داده های کمی و کیفی حاصل از پرسشنامه در برداشت اطلاعات ذهنی مخاطبین از کیفیات مکان، در قالب نقشه و نمودار به روش توصیفی تحلیلی مورد ارزیابی قرار می گیرد. نتایج حاصل از پژوهش حاکی از سطح سنجش مناسب تر شهروندان نسبت به متخصصین در غالب هنجارهای مورد ارزیابی است. لیک سنجش شهروندان نیز در هر هنجار کمتر از «متوسط متمایل به خوب» است. لذا در ارزیابی کلیت یک فضا تا زمانی که نیازهای نخستین فرد در مواجهه با عرصه عمومی پاسخ داده نشود، فرد قادر به دستیابی به ادراک سطوح بالاتر کیفیات محیطی نخواهد بود. دراین تحقیق با مراجعه به آراء مردم و متخصصان سعی شده است به کیفیات شهری متعارف معنایی عمیق تر و هم پیوند با مولفه های اجتماعی-فرهنگی داده شود.
    کلیدواژگان: ادراک، مخاطبین، متخصصین شهری، فضای شهری
  • هادی پندار، کامران ذکاوت صفحات 27-42
    محیط های مسکونی همواره در حال تغییر هستند. تغییر ویژگی های کالبدی و تماس دائمی ساکنین با چرخه های تمام ناشدنی ساخت وساز اهمیت ویژه ای در ارزیابی کیفیت محیط مسکونی دارد. با این حال کنترل شدت یعنی نوع و سرعت تغییرات کالبدی در جهت رضایت مندی ساکنین نیز چندان مورد توجه سیاستگذاران ابعاد کالبدی در محلات شهری نبوده است. این امر مستلزم دریافت تجربه ساکنین از شدت تغییرات است که از تحلیل های ریخت شناختی و کمی حاصل نمی شود. بنابراین وجوه معنادار اشتراکات و تفاوت های شاخص های موثر بر ارزیابی عاطفی ساکنین بر اساس معیار رضایت مندی در کوچه های متفاوت ازنظر سرعت تغییرات کالبدی، پرسش اصلی این پژوهش است. لذا شناخت چگونگی تشخیص نوع و شدت تغییرات و روایت ارزیابانه ساکنین از آنها در فهم فرایند پیچیده انطباق و عوامل موثر بر آن سودمند است. این پژوهش به روش ترکیبی اکتشافی با تکنیک های کیفی و کمی گردآوری اطلاعات همچون مصاحبه و بررسی ریخت شناختی تغییرات در دوره زمانی بیست ساله به انجام رسید. بستر پژوهش کوچه های قدیمی محله نیاوران از محلات واقع در شمال تهران بوده است . فاز کیفی امکان اکتشاف سوالات، تحلیل داده ها به روش تفسیری پدیدار نگاری و تشکیل فضاهای نتیجه در سرعت های کم، متوسط، بالا و شرایط دگرگونی را فراهم کرد. پرسشنامه 5 درجه ای لیکرت به منظور آزمون روایی و پایایی نتایج در کوچه های اصلی و کنترل به روش نمونه گیری هدفمند اجرا شد. با استفاده از نرم افزار SPSS تحلیل واریانس و اعتبارسنجی سوالات در هر یک از گونه ها، تحلیل مقایسه زوجی بین گونه ها و عوامل شش گانه چارچوب مفهومی با آزمون کروسکال والیس انجام شد. نتایج حاصل، شاخص های تجربه و روایت ارزیابانه تغییرات را بر اساس چارچوب نظری تایید کرد اما در عوامل موثر در انطباق و معیارهای رضایت مندی در سرعت های مختلف تفاوت های معناداری دیده شد. بررسی نتایج حاکی از تفاوت معیارهای ارزیابی و رضایت مندی ساکنین در کوچه های دگرگون شده نسبت به سایر گونه های سرعت بوده است. رضایت مندی نیز مستلزم تنظیم نگرش و انطباق با معانی جدید است. به دلیل ماهیت کیفی دریافت تجربه ارزیابانه ساکنان در محیط های مختلف تدارک آن در محلات مشابه می تواند زمینه مطلوبی جهت انجام مطالعات فرا تحلیل و دستیابی به چارچوب نظری پاسخگو به شرایط محلات مشابه کلان شهر تهران را فراهم کند.
    کلیدواژگان: شدت تغییرات کالبدی، سرعت تغییرات، ارزیابی عاطفی، رضایت مندی، روش تحقیق ترکیبی
  • مینو قره بگلو، طناز کارگر صفحات 43-60
    شهر خلاق مکانی برای رشد و نمو خلاقیت در دینامیک خوشه های خلاق جامعه است که این خوشه ها، طبقه خلاق را در خود حفظ کرده و پرورش می دهند. مکان دانشگاه نیز به عنوان مکان گردهمایی نیروی فکری خلاق به عنوان دارایی ارزشمند شهرها محسوب می شود که می تواند به عنوان خوشه ایخلاق برای نیل به اهداف شهر خلاق بسیار تاثیرگذار باشد. هدف از این مقاله، بررسی معیارهای مکانی جاذب طبقه خلاق در فضای واسط دانشگاه هنر اصفهان و میدان نقش جهان است که پتانسیل های این فضا در جهت تبدیل به خوشه ایخلاق مورد واکاوی قرار می گیرد. در این راستا، مقاله درصدد پاسخگویی به این سوالات است : میدان نقش جهان و دانشگاه هنر اصفهان به عنوان فضاهای شهری چه معیارهایی را در راستای انطباق با خوشه های خلاق شهری دارا هستند؟ فضای واسط میدان نقش جهان و دانشگاه هنر اصفهان چه پتانسیل هایی جهت تبدیل به خوشه ایخلاق دارد؟ این فضا چگونه و به چه میزان در جذب و ترویج طبقه خلاق موفق بوده است؟. بنابراین این پژوهش ابتدا با رویکرد کیفی با روش تحلیل محتوای ادبیات موضوع به بررسی نقش خوشه های خلاق شهری و نقش مولفه های محیطی موجود در این مکان ها در جذب طبقه خلاق می پردازد. سپس با رویکرد کیفی پتانسیل های میدان نقش جهان و دانشگاه هنر اصفهان را در راستای انطباق با معیارهای خوشه های خلاق شهری مورد بررسی قرار داده و با واکاوی رابطه تعاملی میان این دو خوشه به استخراج معیارهای مکانی جاذب طبقه خلاق در فضای واسط با این دو خوشه می پردازد. در گام نهایی با رویکرد کمی به بررسی میزان نفوذپذیری دانشگاه هنر اصفهان با میدان نقش جهان از طریق فضای واسط به عنوان مکانی با پتانسیل جذب طبقه خلاق می پردازد. دستاورد نهایی این پژوهش تدقیق معیارهای مکانی جاذب طبقه خلاق در فضای واسط میدان نقش جهان و دانشگاه هنر اصفهان است که در این راستا راهکارهایی پیشنهادی مانند ارتقاء تعاملات اجتماعی، افزایش امنیت و ارتقاء دخل و تصرف کاربران در جهت عمومیت بخشیدن به عرصه فضای باز دانشگاه با هدف تبدیل این فضای واسط به مفصل ارتباط دانشگاه و شهر ارایه می شود.
    کلیدواژگان: شهر خلاق، طبقه خلاق، خوشه های خلاق، فضای عمومی شهری، دانشگاه
  • علی کبیری سامانی، علیرضا ملکوتی، زهره یادگاری صفحات 61-76
    این نوشتار به معنی خانه، واژگان قرآنی در مورد خانه و مفاهیم مرتبط با مسکن و سکونت در قرآن می پردازد، ابتدا با توجه به آیه 80 سوره نحل که خداوند می فرماید : «و الله جعل لکم من بیوتکم سکنا و... خدا خانه هایتان را جای آرامشتان قرارداد و...» شرط اول سکونت «سکینه» را تبیین می کند و سپس رابطه «سکینه» و «آرامش» را در قرآن تشریح کرده و با استناد به آیه 28 سوره رعد «الا بذکر الله تطمئن القلوب»، که «ذکر الله » شاه کلید رسیدن به آرامش است به این مهم دست می یابد که خانه تنها زمانی می تواند بستری برای رسیدن به آرامش باشد که محلی برای به یادآوردن خداوند بوده و ذکر الله در آن تجلی یابد. در ادامه به تجلیات «ذکر» در عرصه آفرینش، همچون شب و روز، زمین و همسران می پردازد که مصداق آرامش در نعمت های الهی هستند و از آنجایی که مطابق نص صریح قرآنی، هستی بر مدار قدر و اندازه وجود یافته و قدر و انداره همان هندسه است این گونه امتداد می یابد که هندسه و قدر، شاه کلید معماری ذاکرانه آفرینش است. در نتیجه برای ساختن خانه ای که موجب ذکر یاد خدا می شود و در نتیجه آرامش بخش باشد. باید ابتدا کلید و رمز آفرینش در طبیعت کشف و استخراج شده و ثانیا در روند طراحی و ساخت خانه باید ارتباط بلاواسطه ای بین طبیعت،کالبد و فضای خانه برقرار کرد تا معماری خانه همچون پنجره ای رو به سوی آیات الله باشد. بنابراین از منظر قرآنی هندسه خانه ای که معماری آن مذکر خداوند و آیاتش است می تواند آرامش و سکونت انسانی را مهیا کند. از آنجایی که ذکر [یادآوری] مقدمه ای برای فکر و تفکر انسان است در نهایت مذکر بودن، خانه بستری برای مفکر بودن انسان را فراهم آورده و سرانجام چنین بیان می شود که خانه مذکر؛ خانه مسکن و مفکر است. مقاله حاضر در حوزه تحقیقات کیفی قراردارد که با روش هرمنوتیک و تاویلی سعی در استخراج مفاهیم و معانی مرتبط با خانه از منظر قرآنی دارد. در نحوه رجوع به آیات قرآنی از تفسیر قرآن یا از روش تفسیر آیه به آیه بهره گرفته شده و کلمات و معانی استخراج شده در روش تاویلی و هرمنوتیک، از واژگان قرآنی استفاده شده است.
    کلیدواژگان: خانه، قرآن، سکینه، ذکر، فکر
  • محمد افروغ، اصغر جوانی، امیر حسین چیت سازیان، فتحعلی قشقایی فر صفحات 77-90
    چیستی، چرایی و چگونگی آفرینش نقش ها در دست بافته های کاربردی ایلی و عشایری همواره یکی از مهم ترین پرسش های موجود در حوزه هنر بافندگی عشایری بوده است. طرح ها و نقش های موجود در متن و محتوای دست بافته های عشایری انتزاعی، تجریدی، شکسته و رو به سوی ساده گرایی دارد. فرآیند بافت نیز به صورت ذهنی بافی، حفظی بافی و بداهه بافی است که از مهم ترین شاخص های زیبایی شناختی و دیداری (بصری) این نوع از دست بافته های ایرانی است. شیوه یا فن (تکنیک) بافت نیز به عنوان یک مولفه فن شناسانه در دست بافته های عشایری به ویژه قشقایی دارای تنوع است. به گونه ای که بافنده از انواع فنون و ساختارهای بافت یا تلفیق آنها با قوه ذوق و احساس و بازی تار، پود، پرز و پیچ، جهت آفرینش انواع دست بافته ها با کاربردهای مختلف، استفاده می کند. نگارنده در پژوهش پیش رو، نخست به مطالعه، بررسی و طبقه بندی انواع دست بافته های ایل و عشایر قشقایی از دو منظر کاربرد و فنون بافت پرداخته و سپس با ذکر نظرات چهار محقق (پرویز تناولی، آرمن هانگلدین، سیسیل ادواردز و محمدرضا امینی) در باب چیستی و چرایی نقش های انتزاعی، تجریدی و شکسته در دست بافته های عشایری و همچنین رصد این نظرات به صورت میدانی و در قالب دو سوال اساسی از بافندگان عشایری و انطباق پاسخ بافندگان با نظرات محققان یاد شده، به دنبال علل انتزاع، تجرید و ساده گرایی طرح و نقش دست بافته های عشایری[قشقایی] بوده است.
    روش شناسی پژوهش : این پژوهش ازنظر هدف، بنیادین و از نظر ماهیت و روش توصیفی - تحلیلی است. شیوه گردآوری اطلاعات نیز به صورت توامان کتابخانه ای و میدانی بوده است. پرسش های پژوهش : آیا انتزاع، تجرید و شکستگی در نقوش دست بافته های قشقایی آگاهانه و با اختیار یا ناآگاهانه و بر اثر جبر صورت می گیرد؟ نظرات محققین و مفسرینی که در حوزه تحلیل و تفسیر نقوش دست بافته های عشایری مطرح می شود، چقدر به واقعیت موجود نزدیک است؟ عوامل موثر بر انتزاع، تجرید و ساده گرایی کدامند؟ آیا هدف بافنده عشایری در خلق یک نقش مایه منطبق با نظر نظریه پرداز این حوزه در ارتباط با نقش پردازی است؟
    کلیدواژگان: دست بافته ها، فنون بافت، طرح و نقش، انتزاع، شکسته، قشقایی عشایر قشقایی
  • تابان قنبری، حسین سلطان زاده، محمدرضا نصیر سلامی صفحات 91-104
    آثار هنر و معماری دوره زندیه مجموعه بی نظیری از معماری ایران تا پیش از تحولات فرهنگی دوره قاجار است که به زعم اکثر متون موجود در مقایسه با آثار دوران قبل و بعد از خود دارای ساختاری ساده گرا و زمینه های عاریتی از هنر و معماری باستانی (هخامنشی) و برخی تکنیک های دوره صفویه است. اما تاکنون محتوای هنر این دوره با نگاهی عمیق تر به ریشه ها و نگرش های هنر قومی ایل زند مورد مطالعه قرار نگرفته است. این تحقیق به روش تاریخی-تفسیری و با راهبرد نشانه شناسی فرهنگی، به عنوان ابزاری در تحلیل و تاویل دلالت های تصریحی و تلویحی موجود در پدیده های فرهنگی، جهت یافتن زمینه های موثر بر دیوارنگاری و تزیینات زندی، به رمزگشایی و شناخت مفاهیم و استعاره های معنایی موجود در آثار این دوره پرداخته است. نتایج حاصل ضمن رمزگشایی تزیینات دوره زندیه بیانگر این مطلب است که هنر قومی واجد انگیزه های متعالی حیات و مراتبی از خلق دنیایی تجریدی (انتزاعی) است که با تلفیق روح کارکردگرا و عدم وجود هرگونه نگاه کارکردی و محافظه کارانه صرف را در محتوای هنر و معماری دوره زندیه تایید و مشخص می کند. «ساده سازی حاصل از انتزاع مفاهیم» در کنار «کارکردگرایی اندیشه ورزانه هنر قومی» با رویکرد «طبیعت گرایی و طبیعت نگاری» مهم ترین ویژگی دیوارنگاری ها و تزیینات بناهای این دوره است. این ویژگی سبب ایجاد تنوع گسترده و حضور قوی دیوارنگاره هایی با نقوش انتزاعی و چکیده نگاری انواع لچک-ترنج و قاب بندی هایی با مضمون نقوش طبیعت چون گیاهان و پرندگان ماهیت هنر و معماری این دوره را به خصوص در بناهای منسوب به حکومت (ارگ، دیوان خانه، عمارت هفت تنان و کلاه فرنگی) به عنوان بهترین محل برای نشر و نمود نقش مایه های نوین شکل داده است.
    کلیدواژگان: هنر قومی، دوره زندیه، تزیینات، نشانه شناسی فرهنگی
  • صبا آل ابراهیم، شهرام تقی پور، حمید رضایی صفحات 105-114
    درخت همواره در اعتقادات و فرهنگ های مختلف جایگاه ویژه و ارزش و تقدسی خاص دارد. ایرانیان نیز به درختان احترام بسیار می گذاشتند. از جمله درختانی که نزد مردم ایران دارای مفاهیم رمزی و نمادین و دارای قدرت اساطیری بوده، سرو است که همواره مورد توجه شاعران و ادیبان در دوره های مختلف به ویژه سده های چهارم و پنجم هجری قرار داشته است. حکیم ابوالقاسم فردوسی از شاعرانی است که از تمامی گیاهان به ویژه سرو و مفاهیم نمادین آن استفاده کرده، با توجه به انواع گوناگونش صفات بسیاری را منتسب به آن دانسته و با بهره جستن از آن توصیفات دل انگیزی از طبیعت و انسان ها داشته است. شاهنامه تهماسبی به عنوان یک شاهکار هنر نگارگری همین مفاهیم نمادین و رمزگونه را در نگاره های خویش به تصویر کشیده است. تاکنون هیچ پژوهش مستقلی درباره بررسی نقش درخت سرو در نگاره های این شاهنامه انجام نگرفته است. بررسی و تحلیل دقیق نگاره های این شاهنامه نیازمند نمادشناسی گیاهان و به ویژه درخت سرو در آنهاست. نوشتار حاضر پاسخی است به این سوالات : آیا درخت سرو در این نگاره ها نقش تعیین کننده ای دارد و نیز میزان ارتباط این عنصر با دیگر عناصر تصویر تا چه حد است؟ فرضیه حاکی از آن است که سرو هم از لحاظ بصری و هم نمادین نقش موثری در تصویر دارد و میزان ارتباطش با پهلوانان و و شخصیت های برجسته نگاره بسیار زیاد است. روش تحقیق به شیوه تحلیلی و توصیف تعدادی از مهم ترین نگاره های این شاهنامه با استناد به متون نمادشناسی و منابع دیگر است. نتایج پژوهش نشان میدهد که نگارگر ایرانی با توجه به نمادهای طبیعت با به کار بردن نمادهای دیگر از جمله آب، کوه، سنگ و درختان دیگر در کنار سرو معانی و مفاهیم نمادین آن و نیز ارتباط او با قهرمانان و شخصیت های نگاره اش را پررنگ تر و زیباتر جلوه داده است. همچنین در این نگاره ها سرو نماد نامیرایی، مردان بزرگ، جاودانگی، عظمت، نیکی، آزادی و آزادگی است.
    کلیدواژگان: شاهنامه، نگارگری، درخت سرو، نماد
|
  • Pages 5-12
    The increase and diversify of Persian garden studies¡ in spite of their numerous advantages¡ because of not paying enough attention to the theoretical framework¡ leads to contentions which is relating to their internal more than external validity. a critical issue is the meaning of garden’s sacredness as paradise. the sacredness as a fixed model¡ or limiting sacredness to the physical realities and other thoughts¡ has not been differentiated clearly in studies. so the audience will be confused about wisdom of Persian garden. This paper aims at categorizing Persian garden studies based on their dominant theoretical framework in order to study their internal validity by focusing on the issue of sacredness. It also tries to explain that «sudden emergence of Persian garden seems very unlikely considering the current intellect». Therefore¡ by categorizing the existing literature (studies) in four major structures of thought including mythical¡ stable essence¡ materialist¡ ever-renewed essence¡ they will be analyzed in order to be used in further identification and elimination of contradictions. The used survey method is logical argument from cultural/discourse types and it consists two phases: first¡ library studies and arguments for explaining internal validity; second interpreting a new relation among findings and contrasting it with Persian poetry to explain external validity. Results show that Persian gardens like numerous poets of Persian art in different levels are transcended understandings of Iranian poetry feature; a feature resulting from understanding of cosmos meaning in a cycle of virtuality- intensiveness- actuality (unrested motion). The emotional presentation of this understanding¡ in one of its highest peaks¡ from Mawlana viewpoint¡ is the continuous presence of God. The unique aspect of Persian garden architect artist is thr consideration of this uninterrupted presence. Changes of phenomena in the garden which satisfy material to conceptual senses show intoxication from this evidence-looking view whose kindness aspect finds sacred value. The quality of Persian garden has transcended from the emergence of beauties and benefits of the material world to supernatural and isn’t stable and pre-existing.
    Keywords: Keywords Persian garden, human understanding of cosmos meaning, the Sacred, continually, renewed being, wisdom, intuition
  • Pages 13-26
    The most important issue in urban design thought is consideration of designing process as a short time process rather than a long term and continual process that is entangled with social and political mechanisms. Therefore, designing may fail due to ignoring essential processes that are effective on forming projects. Processes form actions while adding meaning to it. This leads to flexibility and conservativeness in expressing definite solutions. The approaches that change urban design form a passive state of being into an active one, from formal to functional-formal , from being design-oriented into process-oriented and from administrative into participative situation, mostly focus on real quality enhancement. Here, both users’ and manufactures’ (urban planner and designer) role in considered in perception of urban space. Consideration of place quality perceived by users in an urban space accompanied by place components considered by urban designers demonstrates the social aspect of the space. Citizen’s reception of space according to their cultural origin and community norms, embody the users’ personal framework in use of space and demonstration of environmental and social behaviors. There are three main factors in the regeneration and reorganization of every urban environment: environment or urban space, users of space, and urban planners and designers of space. Each urban environment should continue its identifying and semantic structure basis throughout time in order to embody time (sense of time) into its place characteristic. What seems obvious in the background identity of urban spaces is the degradation of place from its epistemological foundations and undermining of the perception of different layers of time in space.The current study attempts to examine users’ and experts’ perception of place quality with an emphasis on their "common existential space". In this regard, urban collection of Emamzadeh saleh (The enclosed space across Emamzadeh Saleh and market place, between riverside space and Tajrish square) is assessed as a case study. This research specially tries to answer this question: What are the differences and similarities in assessment of perceptive measuring according to people’s and urban experts’ points of view in the case study (urban collection of Emamzadeh Saleh). The quantity and quality data are obtained questionnaire that captured people and quality of place in frame of map and graph that is assessed descriptive - imaginative. The results are obtained from the research that indicates suitable measurement level of citizen rather than expert inform of factors that assess. But citizen’s measurement in two factors is less them average tend to well. So in assessment the total of one space by the time that first needs of individual don’t replied in facing to public space, the individual is unable to acquire higher stages perception of qualities environment. Use of the technique that approximates viewpoints of experts and users space must situate among specialist’s agenda of organizing spaces.
    Keywords: Keywords Perception, People, Urban experts
  • Pages 27-42
    Residential environments are constantly changing. Permanent Changes in the physical properties and residents’ constant contact with the never-ending cycle of construction is particularly important in assessing the quality of the residential environment by them. On the other hand, understanding how physical changes lead to interruption, or vice versa residents’ effective link with the environment, to assess the quality of the residential environment is essential. However, controlling the type and speed of physical changes in resident’s satisfaction have not been enough attention from policymakers in urban neighborhoods. Similarities and differences between the effective indices of residents’ affective appraisal in terms of satisfaction scale pace of physical changes, is the main question of this research. The aim of this research is achieving a theoretical framework for understanding the adaptation process and residents’ satisfaction with physical changes at different magnitude at residential alleys. Therefore, knowing how the type and intensity of physical changes identify by residents and their affective appraisals, is beneficial for understanding the complex process of adaptation and the factors influencing it. This mixed and exploratory research combined with qualitative and quantitative data gathering techniques such as interviews and morphological surveys over the last twenty years. Field of study was alleys of Niavaran neighborhood in north of Tehran. Qualitative phase of research, provide the question’s exploration, data analysis by phenomenological interpretive research method and result’s space in low, medium, high and transformed pace of physical changes. The Likert Scale in five point scale questionnaire used to assess the validity and reliability of the results in the main and control alleys and purposive sampling was conducted.Using SPSS software, variance analysis and validation of questions in each species, Post-hoc analysis (LSD) and comparative analysis of six factor of the conceptual framework was done by Kruskal-Wallis test. The results of research approved the experience and affective appraisal criteria in the theoretical framework. But the satisfaction criteria shows significant differences at different speeds. Based on results, evaluation criteria and residents’ satisfaction in transformed alleys become different from the other cases. Because of the qualitative nature of getting resident’s experience in different environments. It’s running in the same neighborhoods can be a good background for meta-analysis studies and achieve a theoretical framework responsive to the same conditions of the Tehran metro polis.
    Keywords: Magnitude of physical changes, Pace of changes, Affective appraisal, Stisfaction, Mixed Method research
  • Pages 43-60
    The creative city is a place for the development of creativity in dynamic of community’s creative clusters; which these clusters maintain and nurture creative class of experts with the wide range of skills. Universities can provide a setting for interaction of creative talent with intellectual power within a community, such spaces should be regarded as a valuable asset for a city that can be used as a creative cluster to achieve a creative city’s goals. The purpose of this paper was to analyse the joint space between the Art University of Isfahan and Naqhsh- e Jahan Square as a cluster for creativity. Analysis focused on potential of open spaces for nurturing a creative class and promoting a culture of creativity. In this regard, this paper seeks to answer these questions: "What criteria do Naqhsh- e Jahan Square and the Art University of Isfahan as urban spaces have in order to adapt to urban creative clusters? What potential does the joint space between the Art University of Isfahan and Naqhsh- e Jahan Square have in order to convert to creative cluster? And how and how much this space has been successful in attracting and promoting the creative class?". In this regard, these questions of paper were addressed through a qualitative, theoretical study, using analysis of the related literature, and the term creative class is defined followed by investigation of the role of urban creative clusters to attract the creative class in a society. Then by analysing the Naqhsh- e Jahan Square and the Art University of Isfahan as two creative clusters; by qualitative approach and by analysing the interactive relationship between these clusters extracted the absorbent place criteria of creative class in the joint space between the Art University of Isfahan and Naqhsh- e Jahan Square. In the end, with quantitative analysis the permeability of Naqhsh- e Jahan Square and the Art University of Isfahan by the joint space between them as a place with potential of absorbing creative class has been done. The final outcome of this article is to achieve the absorbent place criteria of creative class in the joint space between Naqhsh- e Jahan Square and the Art University of Isfahan and in this context, the proposed solutions such as promoting social interaction, increasing security and improving user manipulation in order to generalizing the open space of university with the aim of transforming the joint space into the commissure of university and city, will be presented.
    Keywords: Creative City, Creative Class, Creative Clusters, Urban Public Space, University
  • Pages 61-76
    This study considers the meaning of house and settlement in Quran. First, considering Surah An-Nahl verse 80, God proclaims: "And Allah has made for you from your homes a place of rest …", and He explains that "rest" is the first condition for settlement. Then, He explains the relationship between "rest" and "tranquility" in Quran. By referring to Surah Ar-Rad verse 28, He proclaims "remembrance of Allah" is the main key to reach rest. He concludes that homes are places to attain rest when they are places to remember God. Then He mentions remembrance of Allah in creation as days and nights, earth, and spouses that are examples of rest among divine blessings. According to Quran clear text and regarding the fact that world has been created based on size and measure which is called geometry, it is obvious that geometry and measure are the main architectural keys in world creation. Thus, the key and secret of creation in nature should be found so as to build a house which leads into rest and remembrance of Allah. Second, in order to design and make a house, a direct relationship should be made among nature, house frame, and atmosphere. Then, home architecture will be like a window opened into God sings. Therefore, according to Quran, a house geometry which helps God remembrance and his sings can provide human settlement and rest. Since God remembrance is an introduction to human thought and contemplation, it will lead into human contemplation as well. Finally, it is stated that a house with the feature of God remembrance is a peaceful and thoughtful house. This study is a qualitative research which attempts to derive house related words in Quran through a Hermeneutic and interpretative method. In order to refer to Quran verses, Quran interpretation or verse to verse interpretation has been used.
    Keywords: Home, Quran, Rest, Remembrance, Thought
  • Pages 77-90
    One of the key questions concerning nomadic hand-woven objects in Iran deals with designs and motifs used in them; with the nature of the motifs and the techniques applied to create them. Generally, the intended designs and motifs used in nomadic Persian hand-woven objects are broken (abstract) in shape and as simple as possible. In addition, they are often woven quite subjectively or intuitively; a feature that has made such hand-woven objects unique in terms of aesthetic criteria. Another outstanding feature is the application of a wide variety of weaving techniques. This is true especially in Ghashghaie hand-woven objects. In fact, the weavers take advantage of various techniques (sometime a combination of them), through making different arrangements with wefts and yarns. First, various kinds of nomadic Persian hand-woven objects were classified in terms of application and weaving techniques. Then, the views of three distinguished experts, Parviz Tanavali, Armen Hangeldin and Cecil Edwards, concerning the nature of broken and/or abstract designs and motifs used in nomadic Persian hand-woven objects were reviewed and examined. Finally, the views of the experts were compared with those of the nomadic weavers themselves in order to discover the real explanation for applying such motifs and designs. In order to extract the nomadic views on the rationale behind applying the indented motifs, the weavers were asked two key simple questions. This study is descriptive-analytic in nature. Data were gathered based on library sources and field studies.
    Keywords: Ghashghaie, Hand, woven object, Motif, Design
  • Pages 91-104
    Art and architectural works of the Zand period are a unique collection of Iranian architecture before cultural developments of the Qajar period. According to most literatures, they have a simple-oriented structure and borrowed fields of art and ancient architecture (Achaemenid era) and some techniques of Safavid period compared to works before and after them. But the content of the art of this period has not been studied with a deeper analysis of the roots and folk art of the Zand tribe yet. This study aims at decoding and understanding the concepts and semantics metaphors and areas affected by illustrations and images of this period using attitudes and folk art themes of the Zand dynasty with a historical-cultural method and a cultural semiotic strategy as a tool for analysis and interpretation of the affirmative and implicit implications of the phenomena as a system of socio-cultural implication. The results show that tribal art has some degree of creating a non-representational world in which another visual reality independent of any representational and expressive character is raised. Considering this process (items such as simplicity, freestanding, connection with nature, joy, happiness and peace) approves the absence of any absolute functional and conservative look, at the content of art and architecture of the Zand period and clarifies that "Deliberative Functionalism of Ethnic Art" has been effective as the third important theme of folk art in graffiti and internal and external decorations of buildings in this period after the themes: "Naturalism" and "Simplification of Abstract Concepts". Wide diversity and a strong presence of graffiti with abstract designs and abstracting of Lachak (a small scarf tied tightly to the head), bergamot and framings which are themed with realistic designs of natural elements such as plants and birds in government buildings (castle, courthouse , Haft Tanan and Kolah Farangi mansions) are the best places to publish and represent modern motifs, to emphasize on tendency to abstracted affairs in expression and the reflection of pure concepts abstracted in the nature of folk art as an indicative of the flexible spirit and adaptability of this art with the cultural context and lyrical atmosphere of Shiraz in this course.
    Keywords: Ethnic Art, Zand Period, Decorations, Cultural Semiotics
  • Pages 105-114
    According to different beliefs and cultures, trees are considered as valuable and sacred beings, and Iranians also have much respect for the tree. Cypress tree is one of the trees with symbolic concepts and mythological power among the Iranians who has won the attention of the poets and authors in different periods, especially the 4th and 5th centuries AH Hakim AbulQasim Ferdowsi is one of the poets, who has used all types of plants, particularly cypress and its symbolic concepts and, considering its various types, has attributed many traits to it; thus,he could present many pleasant descriptions from the nature and human Tahmasbi Shahnameh, as a Persian miniature masterpiece, has depicted the same symbolic and mysterious concepts in the miniatures. There has been no independent research on the role of cypress tree in the miniatures of Tahmasbi Shahnameh. Detail analysis of the miniatures in this Tahmasbi Shahnameh required the symbolism of plants, particularly the cypress tree. The present article is a response to the questions such as "Is the cypress tree important in these miniatures?" and also "How much this element is associated with other elements?" The hypothesis indicates that the cypress plays an effective role in images, both visually and symbolically, and it is highly associated with heroes and prominent characters of the miniature. The research method is analytical and some of the most important miniatures of Tahmasbi Shahnameh are described based on symbolism literature and other references. The results show that Iranian miniaturist, considering the symbols of nature, has presented the symbolic meanings and concepts of cypress and its association with heroes and characters in the miniatures using other symbols such as water, mountain, stone, and other trees along with cypress. In these miniatures, the cypress tree is also the symbol of immortality, great men, eternity, grandeur, goodness, and freedom.
    Keywords: Keywords Shahnameh, miniature, cypress tree, symbol