فهرست مطالب

فصلنامه مهندسی حمل و نقل
سال دهم شماره 3 (پیاپی 40، بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/01/01
  • تعداد عناوین: 16
|
  • علیرضا نوری، فریدون مقدس نژاد*، علی خدایی صفحات 425-444
    یکی از راه های تعمیر روسازی های ترک خورده به کارگیری روکش بر روی این گونه روسازی ها می باشد که در این صورت روکش فوقانی مستعد بروز ترکها به شکل روسازی پیشین است. یکی از مهمترین روش های پیشگیری از ترک خوردگی فوق که به ترک خوردگی انعکاسی موسوم است به کارگیری ژئوسنتتیک هاست. میزان گیرداری ژئوسنتتیک ها در بین لایه های آسفالتی در شرایطی که ژئوسنتتیک از عملکرد مسلح نمودن (Reinforcement) استفاده می نماید، اهمیت قابل توجهی دارد. همچنین میزان گیرداری ژئوسنتتیک می تواند میزان مقاومت برشی بین لایه های آسفالتی را تحت تاثیر خود قرار دهد و نهایتا منجر به خرابی هایی گردد. به منظور شناخت میزان گیرداری ژئوسنتتیک ها در خاک آزمایش pull out یا بیرون کشش ژئوسنتتیک آزمایش مرسومی قلمداد می شود. با این وجود از این آزمایش در شناخت میزان گیرداری ژئوسنتتیک در بین لایه های آسفالتی استفاده چندانی نشده است. در این تحقیق دستگاه آزمایش بیرون کشش (Pull out) زئوسنتتیک که در دانشگاه صنعتی امیرکبیر توسعه داده شده است، به منظور ارزیابی میزان گیرداری ژئوکامپوزیت با اندازه شبکه های متفاوت در آسفالت به کار برده شد و تاثیر سه پارامتر موثر بر مقاومت بیرون کشش بر اساس طراحی آزمایش فول فاکتوریل بررسی و مقایسه گردید. نتایج بیانگر آن است که که مهمترین پارامتر موثر بر گیرداری ژئوکامپوزیت دما می باشد که به میزان دو برابر بیش از مقدار تک کت در میزان مقاومت یبرون کشش ژئوکامپوزیت موثر بوده است. همچنین سایز شبکه ژئوکامپوزیت اثر چندانی در مقاومت تحت بارگذاری یکنواخت از خود نشان نداده است. علاوه بر این با تحلیل تداخل های پارامترها مشخص شد که بیشترین تداخل میان پارامترها مربوط به تداخل میان دما و میزان تک کت به کار رفته بین دو لایه است. نهایتا بر اساس محاسبات انجام گرفته مدلی رگرسیونی و ساده بر اساس پارامترهای موثر توسعه داده شد.
    کلیدواژگان: آزمایش بیرون کشش، ژئوکامپوزیت، آسفالت، عوامل موثر، طراحی فکتوریال
  • محمد علی بهشتی نیا*، هنگامه برگ بید صفحات 445-458
    حمل ونقل وارتباطات ازبخشهای زیربنایی دراقتصادهرکشور وبه عنوان یکی ازشاخص های توسعه یافتگی برای آن کشورمحسوبمی شود. امروزه تصادفات رانندگی به یکی ازجنبه های مخاطرات در کشورهای درحال توسعه تبدیل شده است. اصلاح یا حذف نقاط حادثه خیز که نقاط سیاه نیز نامیده می شوند، تاثیر بسزایی در ارتقای ایمنی، کاهش تصادفات ترافیکی، کاهش خسارات و ضایعات دارند. این مقاله سعی در ارائه روشی جهت اولویت بندی نقاط حادثه خیز مسیرهای مختلف با درنظر گرفتن معیارهای مختلف طبیعی و محیطی تاثیرگذار بر حوادث جاده ای دارد. محور نیشابور- سبزوار و بالعکس به عنوان مطالعه موردی جهت پیاده سازی روش پیشنهادی در نظر گرفته شده است. در ابتدا معیارها با استفاده از مطالعه ادبیات موضوع و نظر خبرگان، شناسایی شده و وزن هریک از معیارهای کمی و کیفی با استفاده از روش منطق دیجیتال بهبود یافته (MDL) محاسبه شده است. سپس با نظر خبرگان و با توجه به ابلاغیه های وزارت راه و شهرسازی، 7 نقطه حادثه خیز شناسایی و اطلاعات مورد نیاز به صورت میدانی جمع آوری شده است. در نهایت با استفاده روش تاپسیس (TOPSIS) گروهی اولویت بندی نقاط مذکور انجام شده است. یکی از نوآوری های این تحقیق، ارائه یک مجموعه کامل از معیارها شامل 4 معیار اصلی و 18 زیر معیار به طور همزمان در ارزیابی حادثه خیزی نقاط است که 4 زیرمعیار آن نیز برای اولین بار در این تحقیق در نظر گرفته شده اند. بعلاوه در این تحقیق ترکیب مدل MDL و TOPSIS گروهی به منظور اولویت بندی نقاط حادثه خیز استفاده شده است که روشی جدید در این حوزه به شمار می آید. نتایج نشان می دهد به ترتیب 3 فاکتور تعداد تلفات فوتی، سرعت مجاز و تعداد تصادفات جرحی بیشترین اهمیت را دارند. همچنین از بین نقاط حادثه خیز نیز منطقه مسکونی زعفرانیه دارای بیشترین اولویت می باشد.
    کلیدواژگان: مخاطرات حمل و نقل، نقاط حادثه خیز، تصمیم گیری چندمعیاره، منطق دیجیتال بهبود یافته، تاپسیس گروهی
  • نوید ندیمی*، آرش غیبی، امیرحسین زارع میرحسینی، حمیدرضا شهبازی صفحات 459-479
    راه ها به عنوان یکی از گسترده ترین زیرساخت های عمرانی در هر کشور یک سرمایه محسوب می شوند. موضوع مدیریت تعمیر و نگهداری راه های یکی از مهم ترین موارد جهت حفظ راه ها با توجه به بودجه موجود است. دو موضوع در مبحث مدیریت تعمیر و نگهداری راه ها دارای اهمیت است: 1- تعیین گزینه مناسب و 2- زمان بکارگیری آن. در این مقاله سعی شده تا مدلی با بکارگیری ابزار هوش مصنوعی جهت ارائه الگوریتمی در خصوص تصمیم گیری در رابطه با گزینه مناسب جهت انجام عملیات تعمیر و نگهداری و نیز زمان مناسب به لحاظ اولویت بندی برای اجرای آن توسعه داده شود. برای این منظور از سیستم استنتاج فازی (FIS) جهت ارائه مدل تصمیم‎گیری استفاده می‎شود. در این راستا از وضعیت فعلی روسازی شامل خرابی ها، وضعیت ناهمواری و مقاومت سازه‎ای به عنوان ورودی های مدل استفاده خواهد شد. خروجی ها نیز گزینه تعمیر و نگهداری مناسب و اولویت زمانی اجرای آن خواهد بود. در نهایت مدل توسعه داده شده برای یک مطالعه موردی در قطعاتی از راه های برون شهری استان فارس اجرا خواهد شد. جهت تعیین اعتبارسنجی مدل نیز نتایج حاصل از مدل با آنچه که در واقعیت اجرا شده مقایسه می گردد. نتایج نشان می دهد تطابق نسبتا خوبی میان نتایج حاصل از مدل فازی و آنچه که در واقعیت اجرا شده وجود دارد.
    کلیدواژگان: استان فارس، اولویت بندی، فازی، نگهداری، هوش مصنوعی
  • علی ادریسی*، معین عسکری صفحات 481-495
    هدف از این مقاله، بررسی تاثیر ارسال بهینه نیروهای امدادی در زمان بحران بر روی تعداد افراد نجات یافته است. در این پژوهش، مدلی برای محاسبه تعداد بهینه نیروهای هر مد امداد بسته به بودجه در دسترس، ارائه شده است. برای تخصیص نیروهای امداد زمینی از الگوریتم فرانک ولف استفاده شد وبرای واقع گرایی بیشتر، تاثیر خرابی کمان ها پس از بحران نیز در امدادرسانی زمینی در نظر گرفته شد. مدل پیشنهادی در این پژوهش با استفاده از الگوریتم بهینه سازی گروه ذرات حل گردید. ازجمله نتایج مهم این مطالعه نشان دادن کارآیی امداد هوایی به طور خاص در بودجه های زیاد و عملکرد متغیر امدادرسانی زمینی در بودجه های متفاوت است. همچنین نشان داده شد که در بودجه های پایین تاثیر افزایش بودجه بیشتر از مقادیر بودجه زیاد است به این صورت که در بودجه های پایین، مقدار افزایش تعداد افراد نجات یافته در مقدار ثابت افزایش بودجه، از 98 درصد برای بودجه های پایین تا 2 درصد برای بودجه های بالا متغیر است.
    کلیدواژگان: مدیریت بحران، امدادرسانی، تاب آوری، امدادرسانی هوایی، قید بودجه
  • سیداحسان سیدابریشمی*، وجیهه امینی، مریم ایران منش، علی محدث دیلمی صفحات 497-512
    در دهه های اخیر افزایش جمعیت شهری و توسعه شهرنشینی از یک سو و عدم تکافوی حمل و نقل عمومی در مقابل تقاضای روز افزون سفرهای درون شهری از سوی دیگر، منجر به افزایش استفاده از خودروی شخصی، در تهران شده است. بنابراین تغییر در سیاست های حمل و نقل شهری و تلاش در جهت توسعه حمل و نقل عمومی، به ویژه اتوبوس، یکی از مهم ترین اقدامات در حوزه حمل و نقل شهری بوده و نیازمند بررسی های لازم جهت توسعه و کارآمد نمودن این شیوه ی سفر است. بررسی ها نشان می دهد، برنامه ریزی برای استفاده بهینه از زیرساخت های اتوبوسرانی و بکارگیری راهکارهای افزایش کارایی این سیستم در دنیا، نیازمند وجود اطلاعات در زمینه زیرساخت و تقاضای سفر خطوط اتوبوس است. بر این اساس، انجام مطالعاتی جهت برآورد تعداد مسافر خطوط اتوبوس در شهر تهران، که در حال حاضر تعیین تعداد مسافر هر خط با روش سنتی آماربرداری انجام شده و بسیار هزینه بر بوده، همچنین برنامه ریزی عملیاتی خطوط اتوبوسرانی که به صورت تجربی توسط مدیر خط انجام شده و هیچگونه برنامه ریزی مبتنی بر شرایط موجود برای آینده وجود ندارد، لازم و ضروری است. بدین ترتیب در این مطالعه با استفاده از اطلاعات AFC (داده های ثبت شده حاصل از تراکنش های کارت بلیت های هوشمند برای پرداخت کرایه) موجود در سیستم اتوبوسرانی شهر تهران و ساخت مدل مناسب، تعداد مسافر خطوط اتوبوس برای آینده کوتاه مدت پیش بینی گردید. به این منظور ابتدا اطلاعات AFC مربوط به هر خط اتوبوس مرتب شده و بر اساس آن مدل ساریما و شبکه عصبی (پرسپترون چند لایه) پرداخت می شود. نتایج مدل نشان می دهد، مدل پروسپترون چند لایه از لحاظ شاخص های خطا در پیش بینی تعداد مسافر خط از مدل ساریما برتر بوده و روش مناسب تری جهت برآورد تعداد مسافر خطوط اتوبوس است.
    کلیدواژگان: تقاضای مسافر خطوط اتوبوس، پرسپترون چند لایه، پیش بینی کوتاه مدت، ساریما، شبکه عصبی
  • فرهاد صالحیان، جعفر رزمی*، فریبرز جولای صفحات 513-530
    بهبود مستمر عملکرد سازمان ها در گرو ارزیابی مستمر و هدفمند آن ها است. یکی از حوزه های بسیار حیاتی و حایز اهمیت در جهان، حوزه حمل و نقل است که این حوزه به سه بخش حمل و نقل ریلی، جاده ای و هوایی تقسیم بندی می گردد. کشور ایران با دارا بودن آمار سالیانه جابجایی حدود 600 میلیون تن کالا، 900 میلیون نفر مسافر، 10 میلیون تن ترانزیت کالا، بیش از 90 درصد جابجایی مسافر و کالا را به تنهایی انجام می دهد. در بخش حمل و نقل جاده ای تعداد 423000 دستگاه کامیون برای جابجایی کالا مورد استفاده قرار می گیرند که این میزان کامیون توسط 464000 نفر راننده هدایت می شود. همچنین تا کنون (سال 1394) تعداد 4299 شرکت/ موسسه فعال در زمینه حمل و نقل بار در سطح جاده ای مشغول به فعالیت هستند. بهبود عملکرد شرکت های فعال در این حوزه در نحوه ی ارایه خدمات، در گرو ارزیابی عملکرد آن ها و شناسایی نقاط ضعف و قوتشان می باشد تا با تقویت نقاط ضعف و تحکیم نقاط قوت، عملکرد خود را بهبود دهند. برای ارایه ی یک رویکرد ارزیابی عملکرد کارا، باید معیارهای ارزیابی مناسب و مدل ارزیابی کارا و اثربخش انتخاب گردد. از این رو، در این مقاله یک رویکرد جدید ترکیبی مبتنی بر فرآیند تحلیل شبکه و دیمتل فازی جهت اندازه گیری کارآیی استان های ایران در حوزه ی حمل و نقل کالا در ناوگان جاده ای ارایه شده است. از روش فرآیند تحلیل شبکه جهت وزن دهی به معیارها استفاده می شود و به منظور محاسبه ماتریس وابستگی درونی بین معیارها از روش دیمتل فازی بهره گرفته خواهد شد. سپس با استفاده از داده های در دسترس به ازای هر استان کارآیی استان ها با استفاده از رویکرد پیشنهادی تعیین می گردد. نتایج حاصل از پیاده سازی رویکرد پیشنهادی در سازمان حمل و نقل جاده ای ایران مبین کارآیی و اثربخشی رویکرد پیشنهادی است و مورد تایید خبرگان سازمان قرار گرفت.
    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، فرایند تحلیل شبکه، دیمتل، تئوری فازی
  • حسین هاشمی، امیر البدوی* صفحات 531-542
    سیستم اتوبوس شهری در حال حاضر در دنیا به عنوان یکی از مهم ترین زیرساخت های سیستم حمل و نقل عمومی در جابجایی مردم شناخته می شود و به افزایش کیفیت خدمات این سیستم و برآورده کردن نیاز مردم منجر می شود تا نگرش مردم از حمل و نقل شخصی به حمل و نقل عمومی تغییر کند. در چند سال گذشته سامانه های موقعیت یاب خودکار خودرو جهت بهبود خدمات حمل و نقل عمومی در کشور راه اندازی شده است و داده های جمع آوری شده توسط این سامانه ها کمتر در جهت رضایت مشتریان (مسافران) استفاده شده اند. با توجه به اینکه اطلاع از زمان نسبتا دقیق ورود اتوبوس به ایستگاه یکی از نیازهای مهم مسافران است در این مطالعه با استفاده از داده های موقعیت مکانی سیستم اتوبوس رانی شهر قزوین مبتنی بر زمان سفر هر اتوبوس و سرفاصله بین ایستگاه ها، بکارگیری داده های موقعیت یاب خودکار خودرو و بهره گیری از مدل های پایه در پیش بینی زمان ورود اتوبوس ها به ایستگاه نظیر شبکه عصبی مصنوعی و مدل های آماری نظیر مدل خودرگرسیو میانگین متحرک و ماشین های بردار پشتیبان، پیش بینی مدنظر، ارائه شده و مدل مطلوب توسعه یافته و بر اساس خروجی مدل های استفاده شده مدل شبکه عصبی عملکرد بهتری در پیش بینی زمان رسیدن اتوبوس ها به ایستگاه از خود نشان داده است. ازآنجایی که در ایران تاکنون مطالعه علمی در زمینه استفاده از داده های موقعیت یاب خودکار خودرو برای پیش بینی زمان ورود اتوبوس به ایستگاه انجام نشده است، این مقاله سعی کرده است با استفاده از تکنیک های مطرح و داده های دنیای واقعی ، نگاه علمی را در این حوزه کاربردی ارائه نماید
    کلیدواژگان: پیش بینی زمان ورود، اتوبوس رانی، داده های موقعیت مکانی، قابلیت اطمینان، شبکه عصبی مصنوعی
  • حجت الله حمیدی*، علی خطیبی صفحات 543-565
    رایانش ابری خودرویی یک راه حل امیدوار کننده برای بهره برداری از منابع کم استفاده خودروها از جمله قدرت پردازشی، فضای ذخیره سازی، اتصال اینترنت و غیره است. این منابع می تواند میان خودروها به اشتراک گذاشته شود یا توسط مالکین اجاره داد شود تا برای مصارف مختلفی مثل رفع نیاز سخت افزاری سرویس ها و اپلیکیشن های شبکه خودرویی مورد استفاده قرار گیرند. در واقع می توان از این طریق به نیاز رو به افزایش برای منابع در شبکه خودرویی پاسخ داد، اگرچه به نظر می رسد این طرح امکان پذیر است اما پیاده سازی آن با مشکلاتی مواجه است. محققان زیادی بر روی طراحی معماری تمرکز کرده اند تا بر مشکلات مختلف غلبه کنند و در نتیجه نیاز کاربران را با ارائه سرویس قابل اعتماد برآورده کنند. در این مقاله به بررسی طرح ابر خودرویی پرداخته شده و روی ویژگی ها و معماری آن تمرکز خواهد شد. در ابتدا به طور اجمالی انگیزه ایجاد ابر خودرویی مطرح و در ادامه چالش های مربوط به طراحی کاوش خواهد شد. علاوه بر این، ویژگی های معماری های موجود مشخص و یک طبقه بندی از ابر خودرویی ارائه خواهد شد، سپس شاخص های دسته بندی معماری ها معرفی می شود.
    کلیدواژگان: ابر خودرویی، رایانش ابری، شبکه خودرویی، معماری
  • حبیب ا... امیری، بابک گل چین* صفحات 567-581
    برای کاهش خرابی رطوبتی در مخلوط های آسفالتی روش های مختلفی مورد استفاده قرار می گیرد. یکی از متداول ترین روش ها، استفاده از مواد ضدعریان شدگی مانند آهک هیدراته و مواد خانواده آمین ها است. مشکلات اجرایی در استفاده از آهک هیدراته در پروژه ها و نیز تاثیر منفی استفاده از افزودنی های ضدعریان شدگی مایع باعث شد، تا در این تحقیق به بررسی تاثیر استفاده ازافزودنی پلی پروپیلن (PP) و امکان استفاده از آن به عنوان ماده افزودنی ضد عریان شدگی پرداخته شود. به این منظور نمونه های مختلف آسفالتی با مصالح آهکی و گرانیت در درصدهای مختلف (0، 2 و 4 درصد) پلی پروپیلن تهیه شدند. آنگاه آزمایش کشش غیر مستقیم به روش AASHTO T283 بر روی نمونه ها در حالت یک، سه و پنج سیکل یخ و ذوب انجام شد. همچنین، آزمایش انرژی آزاد سطحی بر روی قیر پایه و اصلاح شده و سنگدانه های مذکور انجام شد تا انرژی آزاد چسبندگی در شرایط مختلف اندازه گیری و بررسی شود. نتایج به دست آمده، نشان داد که استفاده از PP باعث بهبود مقاومت مخلوط های آسفالتی هم درشرایط مرطوب و هم درشرایط خشک شده است. به صورت کلی می توان گفت افزایش درصد ماده PP تا 4 درصد وزن قیر، باعث بهبود مقاومت مخلوط آسفالتی در برابر خرابی رطوبتی می شود. همچنین، نتایج روش انرژی آزاد سطحی نشان می دهد که اصلاح قیر با PP باعث افزایش انرژی آزاد چسبندگی می شود، در نتیجه مقاومت چسبندگی بین قیر و سنگدانه ها افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: مخلوط آسفالتی، خرابی رطوبتی، عریان شدگی، انرژی آزاد سطحی، پلی پروپیلن
  • منیره منشی زاده، محمدعلی صندیدزاده* صفحات 583-601
    باند امپدانس تجهیزی با مقاومت کم و رآکتانس نسبتا بالا متشکل از یک سیم پیچ با هسته آهنی به موازات خازن پولی پروپیلن است، که به منظور فراهم آوردن یک مسیر پیوسته برای بازگشت جریان ترکشن در حوالی نقاط ایزوله خط و امکان فعالیت مفاصل در سیستم سیگنالینگ و نیز کمک به انتقال جریان ترکشن به پست های الکتریکی به کار می رود. در واقع وظیفه اصلی باند امپدانس این است که عبور جریان سیگنالینگ را محدود نماید، اما امکان عبور جریان ترکشن را فراهم سازد؛ از این رو یکی از اجزاء مهم در سیستم های سیگنالینگ و ترکشن خطوط ریلی برقی محسوب می شود. در این تحقیق با هدف بهبود کارکرد مدارهای راه سیستم سیگنالینگ که یکی از ابزارهای ضروری در کنترل اتوماتیک قطار در خطوط ریلی مدرن هستند، به تحلیل و ارزیابی ساختمان و عملکرد باندهای امپدانس -مدل B3-4000A- بکارگرفته شده برروی مدارهای راه فرکانس صوتی بدون مفصل در خط دوم متروی تهران پرداخته می شود. به این ترتیب که ابتدا مدل کاملی از یک بخش از خط مترو -به عنوان یک نمونه واقعی- با در نظرگرفتن پارامترهای هندسی و الکتریکی، شامل مدل پست های ترکشن (پست های RS)، ریل های حرکت و ریل سوم، قطار و نیز باندهای امپدانس نصب شده بر روی مدارهای راه فرکانس صوتی TI21-Mبا در نظر گرفتن شرایط نصب ارائه می گردد؛ سپس مدل معرفی شده در نرم افزار Pspice شبیه سازی شده و اثرات ناشی از تغییر متغیرهای الکتریکی و فیزیکی مختلف، بر باندهای امپدانس و متعاقبا سیستم های مدارراه بررسی می شود. در انتها نیز نتایج شبیه سازی به همراه مقایسه و نتایج تحلیلی ارائه می گردد.
    کلیدواژگان: باند امپدانس، سیستم ترکشن DC، مدارراه فرکانس صوتی، مدارراه TI21-M
  • حمیدرضا بهنود*، ساسان زمانی، علی نادران صفحات 603-615
    ایمنی بزرگرا ه های شهری از مسایل مهم در مدیریت ترافیک کلان شهرها است که معمولا تحت تاثیر عوامل مختلفی از جمله احداث خطوط و ایستگاه های حمل ونقل همگانی است. این مقاله به مطالعه اثر ایمنی احداث خطوط تندروی اتوبوس بر فراوانی سوانح بزرگراه های درون شهری می پردازد. در این پژوهش 14 سایت در بزرگراه رسالت در شهر تهران برای مطالعه قبل و بعد و 40 سایت مرجع از لحاظ مشابهت وضعیت هندسی و ترافیکی برای ایجاد تابع عملکرد ایمنی ( (SPF انتخاب شدند. در این پژوهش دوره زمانی برای انجام اثرسنجی مطابق با مبانی روش بیزین تجربی (EB) سه سال قبل و بعد از اقدام در نظر گفته شد. در روش بیزین تجربی از اطلاعات سایت های اقدامی برای مطالعه قبل - بعد و از اطلاعات سایت های مرجع برای ساخت توابع عملکرد ایمنی (SPF) استفاده شده است. در این مطالعه تنها تصادفات در مقاطع بین تقاطعی برای انجام اثرسنجی در نظر گرفته شد. نتایج این پژوهش نشان داد ضریب اصلاح تصادف (CMF) معادل 87/0 بوده و مقدار معناداری 69/5 با سطح اطمینان 95% محاسبه گردید که باعث کاهش 58/12درصدی تعداد کل تصادفات شده است. در مجموع، روش بیزین تجربی به دلیل حذف اثر رگرسیون به میانگین ، پاسخهای منطقی و رویکرد نه چندان دشوار آن می تواند برآورد دقیقی از میزان وقوع تصادفات و عوامل موثر در کاهش آن جهت ایمنی در بزرگراه ها بدست آورد. استفاده از روش بیزین تجربی(EB) برای محاسبه اثرات رگرسیون به میانگین (RTM) و تغییرات حجم تردد ترافیک اعتبار این یافته ها را اثبات می نماید. دامنه کاهش تصادفات از 25/1 درصد الی 6/65 درصد بوده است.
    کلیدواژگان: اثرسنجی ایمنی، خط اتوبوس تندرو، مطالعه قبل - بعد، روش بیزین تجربی (EB)
  • هادی کریمی*، نرگس رفیعی فروشانی، سید محمدرضا حسینی نسب، سید نادر شتاب بوشهری صفحات 617-634
    ترافیک به عنوان یکی از مشکلات اصلی مناطق شهری، روزانه هزینه های زیادی را به جامعه تحمیل می کند. یکی از اثرات افزایش ترافیک شهری، شلوغی مناطق خاصی از شهرها است که به دلایل خاصی همچون تاریخی، تفریحی و توریستی بودن، مورد اهمیت می باشند امروزه بدلیل پیشی گرفتن نرخ رشد تقاضای سفر از نرخ عرضه تسهیلات حمل و نقلی در شهرها، رویکرد “پیش بینی و تدارک” به عنوان راه حل مسئله حمل و نقل، اعتبار خود را از دست داده، و رویکردهای مدیریت ترافیک از اقبال بالایی برخوردار گشته است. یکی از روش های کاهش ترافیک در مناطق خاص شهری به کمک یکطرفه کردن مجموعه ای از خیابان های شبکه شهری ایجاد می شود. یکطرفه کردن خیابان ها طرحی است که می تواند باعث ممانعت از ورود وسایل نقلیه شخصی به مناطق خاص شهری و هدایت ترافیک به دیگر مناطق گردد. هدف از این مقاله، انتخاب مجموعه ای از خیابان های شبکه شهری جهت یکطرفه کردن با هدف خلوت نمودن مناطقی خاص در شهر است. این خیابان ها به گونه ای انتخاب می شوند که سفرهای عبوری از آن مناطق خاص را تا حد امکان کاهش داده و باعث خلوت شدن خیابان ها در آن مناطق خاص گردند. همچنین انتخاب این خیابان ها می بایست به گونه ای باشدکه کمترین میزان افزایش در کل زمان سفر در شبکه را ایجاد نماید بدین منظور در این مقاله، شاخصی برای یافتن خیابان های مهم جهت یکطرفه شدن تعریف شده است. سپس سناریوهایی از ترکیب این خیابان های مهم جهت یکطرفه کردن در شبکه ساخته شده و کل زمان سفر در شبکه و همچنین برای آن منطقه خاص بدست آمده است و در نهایت برای انتخاب سناریوی برتر، بعلت وجود دو تابع هدف در مسئله، از ابزارهای تصمیم گیری چندهدفه استفاده شده است. این الگوریتم بر روی شبکه خیابانی سایوکس فالز اجرا شده و نتایج آن ارائه و مورد تحلیل قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: مدیریت ترافیک، تخصیص ترافیک مسیر مبنا، تصمیم گیری چندهدفه، شبکه سایوکس فالز
  • سمیرا صادقی مقدم، مصطفی حاجی آقایی کشتلی*، مهدی محمودجانلو صفحات 635-655
    زنجیره تامین‏ شبکه ‏ای از تسهیلات و مراکز توزیع است که‏ تهیه و تدارک مواد خام، تبدیل آن به‏ محصولات نهایی و واسطه‏ای و توزیع این‏ محصولات نهایی به مشتریان را انجام می‏دهد. هزینه های حمل و نقل امروزه به عنوان یکی از مهم ترین هزینه های موثر در قیمت تمام شده کالا و قیمت نهایی مصرف برای مشتری محسوب می گردد. این بخش دربرگیرنده فعالیت هایی است که به شکلی گسترده در تمامی زمینه های تولید، توزیع و مصرف کالا و خدمات جریان داشته و در مجموعه فعالیت های اقتصادی نقش غیرقابل انکاری برعهده دارد. مساله حمل و نقل با هزینه ثابت توسعه ای از مساله عمومی حمل و نقل است. این مساله از جمله مسائل پایه ای و مهم حوزه حمل و نقل به شمار می رود که اخیرا روش های حل این مساله و فرضیات دنیای واقعی بسیار مورد توجه پژوهشگران قرار گرفته است. در این تحقیق، مساله حمل و نقل هزینه ثابت با در نظر گرفتن محدودیت تخفیف، مدل سازی و حل شده است. با توجه بهNP- Hardبودن مساله، سه الگوریتم فراابتکاری برای حل مدل توسعه داده شده است، الگوریتم پایه ای ژنتیک که الگوریتمی مبتنی بر جمعیت است، الگوریتم شبیه سازی تبرید که الگوریتمی مبتنی بر جستجوی تک نقطه ای است و همچنین الگوریتم جمعیت محور وال که الگوریتمی جدید است و برای اولین بار در این زمبنه استفاده شده است. به علاوه، روش نمایش پروفر برای کد کردن مساله در نظر گرفته شده است. به دلیل اهمیت تنظیم پارامتر ها در طراحی الگوریتم ها، از روش تاگوچی برای این مهم استفاده شده است. همچنین 28 مساله در ابعاد مختلف، حل و نتایج آنها با حل دقیق بدست آمده با نرم افزار GAMS مقایسه شده است.
    کلیدواژگان: الگوریتم تبرید شبیه سازی شده، الگوریم ژنتیک، الگوریتم وال، تخفیف، حمل و نقل هزینه ثابت
  • مهرداد میرشکایان بابکی، محمود رضا کی منش*، آیت سلطانی منش، غلام رضا توکلی صفحات 657-676
    امروزه استفاده از روش بازیافت سرد آسفالت به صورت درجا، به عنوان یک روش اقتصادی برای بهسازی روسازی که دچار فرسودگی شده است، رشد چشمگیری داشته است. در بین روش های بازیافت سرد استفاده ازفنآوری کف قیر به دلیل سهولت و سرعت در اجرا مورد توجه قرار گرفته است. تاکنون در مخلوط های کف قیری به منظور کاهش حساسیت مخلوط در برابر رطوبت و افزایش خواص مقاومتی از فیلر های فعال نظیر سیمان و آهک استفاده شده است. اگرچه اطلاعات محدودی در زمینه تاثیر انواع فیلر بر خواص مکانیکی مخلوط های کف قیر در دسترس است. در این تحقیق از آهک هیداراته، میکرو آهک و سیمان و ترکیب آنها با یکدیگر به عنوان فیلر فعال در مخلوط کف قیری استفاده گردید و تاثیر آنها بر خواص مکانیکی و حساسیت رطوبتی مخلوط کف قیری مورد ارزیابی قرار گرفت. در این راستا نمونه های ساخته شده با قیر 1، 2و3 درصد و شرایط عمل آوری متفاوت (خشک و اشباع) تحت آزمایش های استحکام مارشال، مقاومت کشش غیرمستقیم و مدول برجهندگی قرار گرفتند. نتایج این پژوهش نشان می دهد در همه طرح ها با افزایش مقدار قیر از 1 درصد به 3 درصد استحکام مارشال و مدول برجهندگیدر ابتدا افزایش و سپس کاهش می یابد، اما مقاومت کشش غیرمستقیم بطور پیوسته افزایش می یابد. در بین فیلرهای استفاده شده، ترکیب میکرو آهک با سیمان به نسبت مساوی در مقایسه با دیگر فیلر ها بیشترین تاثیر را در افزایش خصوصیات مکانیکی نمونه ها داشته است. به عنوان مثال این فیلر موجب افزایش استحکام مارشال و مدول برجهندگی نمونه ها در حالت خشک با قیر 2 درصد به میزان 47 و 62 درصد نسبت به نمونه بدون فیلر گردید. همچنین فیلر ترکیب سیمان و میکرو آهک اثر چشم گیری در کاهش خرابی های رطوبتی و افزایش نسبت TSR دارد، بطوریکه با افزودن این فیلر نسبت TSR نمونه با قیر 2 درصد نسبت به نمونه بدون فیلر 26 درصد افزایش می یابد. در نهایت با استفاده از نتایج تحقیق، یک مدل رگرسیونی بین پارامترهای مقاومت کشش غیرمستقیم، استحکام مارشال و نسبت مدول برجهندگی در حالت خشک ارایه گردید.
    کلیدواژگان: حساسیت رطوبتی، سیمان، میکرو آهک، مخلوط کف قیری
  • بهنام محمدی، محسن فلاح زواره*، هوشمند معصومی صفحات 677-700
    حمل و نقل فعال (پیاده روی و دوچرخه سواری) به مدرسه فرصتی است تا کودکان حداقل فعالیت بدنی برای جلوگیری از بیماری های غیرواگیر را کسب کنند. هدف از مطالعه حاضر، بررسی رابطه میان ترجیح والدین به حمل و نقل فعال کودکان به مدرسه و متغیرهای شکل شهر، نگرانی، ادراک والدین و نگرش آنها نسبت به پیاده روی و همچنین متغیرهای اقتصادی و اجتماعی است. منظور از ترجیح، تمایل والدین به استفاده کودک از هر کدام از انواع روش های فعال سفر به مدرسه است. ضمن آن که نگرانی در مورد هر شیوه سفر به مدرسه، زنجیره ای از افکار و تصورات منفی در مورد نتایج استفاده از آن شیوه است. 580 پرسشنامه بین کودکان 7 تا 12 ساله در 5 مدرسه ابتدایی در مناطق 2 و 15 تهران توزیع شد. مطابق نتایج مدل سازی معادلات ساختاری در سطح معنی داری 5 درصد، از میان عوامل زمینه ای، سن کودک () و تعداد فرزندان () با نگرانی والدین نسبت به حمل و نقل فعال کودکان به مدرسه ارتباط منفی داشتتند. از میان متغیرهای شکل شهر. تراکم جمعیتی () و پیوستگی () رابطه مثبت با نگرانی نسبت به سفر فعال کودکان به مدرسه و اختلاط کاربری رابطه مثبت با ترجیح والدین نسبت به سفر فعال کودکان به مدرسه داشت (). افزایش اختلاط کاربری ها در برنامه ریزی ها، مشوق والدین در افزایش ترجیح آن ها نسبت به حمل و نقل فعال به مدرسه و همراهی آنها با کودکان است. همبستگی منفی بین ترجیح والدین نسبت به حمل و نقل فعال و فاصله خانه تا مدرسه نشان دهنده تقابل سیاست احداث مدارس در حومه مراکز جمعیتی دارای زمین ارزان با سیاست های توسعه حمل و نقل پایدار است.
    کلیدواژگان: سفر، ترجیح والدین، حمل و نقل فعال، شکل شهر، نگرش والدین
  • مریم رحمتی، رضا رادفر*، عباس طلوعی اشلقی، نازنین پیله وری صفحات 701-719
    امروزه نقش و سهم چشم گیر حمل و نقل در برنامه های توسعه پایدار انکارناپذیر و قابل تامل است. بسیاری از صاحبنظران معتقدند که هرچه حمل و نقل کارآمدتر باشد، توسعه فراگیرتر است. در مقابل، ناکارآمدی سیستم حمل و نقل، عوارض جدی محیطی همانند آلودگی هوا و پیامدهای منفی اجتماعی و اقتصادی را به دنبال خواهد داشت. در این راستا، هدف از پژوهش حاضر، طراحی و شبیه سازی سیستم پویای حمل و نقل عمومی برون شهری با استفاده از سیستم استنتاج فازی مبتنی بر شبکه عصبی و الگوریتم دیکسترا است.روشانجام اینپژوهش ازنقطهنظرهدف،توسعه ای - کاربردیوازنظراجرایی،تحلیلی - توصیفیاست و از هر دو روش کتابخانه ای و میدانی برای جمع آوری داده ها و اطلاعات پژوهش استفاده گردیده است. درپژوهش حاضر، با بهره گیری از نرم افزار سیمیولینک و با استفاده از توابع متلب، دو مدل شبیه سازی مربوط به سیستم فعلی و سیستم پیشنهادی حمل و نقل عمومی برون شهری طراحی وبه مدت یک هفته اجرا شدند. با هدف قرابت بیشتر عملکرد شبیه ساز با واقعیت، سیستم استنتاج فازی مبتنی بر شبکهعصبی (ANFIS) برای تخمین ترافیک مسیرها، الگوریتم خوشه بندی فازی c-میانگین(FCM) برای تعیین تعداد مسافرین مراجعه کننده به ترمینال هر شهر و بالاخره الگوریتم دیکسترا (Dijkstera) برای مسیریابی بهینه مسافرین از مبدا به مقصد بکار گرفته شده است. در ادامه، نتایج حاصل از اجرای دو مدل شبیه سازی با یکدیگر مقایسه گردیدند. طبق نتایج در سیستم پیشنهادی با مدت زمان درنظر گرفته شده، میزان استفاده مسافرین از اتوبوس نسبت به تاکسی2/8% افزایش، میزان استفاده از ظرفیت اتوبوس ها 66/12% افزایش و مجموع کرایه های پرداختی توسط مسافرین 17510 تومان کاهش را نشان داد. نتایج بدست آمده حاکی از آن است که سیستم پیشنهادی، سیستم مناسبی جهت بهینه سازی مصرف سوخت، کاهش آلودگی محیط زیست، صرفه جویی در هزینه و زمان و جلب رضایت مسافرین است.
    کلیدواژگان: حمل و نقل برون شهری، دیکسترا، سیستم استنتاج فازی مبتنی بر شبکه عصبی، شبیه سازی
|
  • Alireza Noory, Fereidoon Moghadas Nejad *, Ali Khodaii Pages 425-444
    One of the maintenance methods for cracked pavements is application of overlay on its surface. In this situation the overlay is open to the cracks with the shape of previous cracks. One of the most important methods for prevention of these cracks (that named reflective crack) is using geosynthetics. The bonding of geosynthetic between asphaltic layers has noticeable importance when the geosynthetic is used for reinforcement. Pull out is a common test in order to find the amount of geosynthetic- soil bonding, though this test is not common for geosynthetic- asphalt bonding. In this research a pull out test device has been developed in Amirkabir University of technology and used to evaluate the bonding of geosynthetic-asphalt with different geosynthetic grid sizes. Effect of three important parameters on pull- out test results has been evaluated and compared. Based on the findings of this research the most effective parameter is temperature. The next effective parameter is tack coat application rate. Based on the ANOVA the conflict between parameters has been studied. The most important conflict was belonging to the conflict of temperature and the tack coat application rate. Based on the mentioned studies a model has been developed for maximum bonding and temperature and tack coat application rate.
    Keywords: Pull-out test, Geocomposite, Asphalt, Effective Factors, Factorial design
  • Mohammadali Beheshti Nia *, Hengame Bargbid Pages 445-458
    Transportation and communication are considered as one of the fundamental issues in economy. These phenomena are seen as one of the indicators of development of countries. Nowadays, traffic accidents have become one of the main issues in transportation as well as the economy in developing countries. Roads, human errors, vehicles and environment have important roles in occurrence of accidents. Modification or elimination of hazardous spots known as black spots have considerable influence on safety promotion, traffic reduction, accidents, losses, and waste reduction. Prioritization Methods could improve the black spots; mostly based on single criteria methods. In this paper, a new approach to rank the black spots in various roads is proposed using natural and environmental criteria. The roads of Sabzevar to Neishaboor and vice versa are studied as a real case to implement the proposed approach. Firstly the criteria are identified using literature review and experts' opinions and the weight of each qualitative and quantitative criteria is calculated by modified digital logic (MDL) method. Afterwards, 7 black spots are identified according to the statements of the ministry of roads and the required data are collected. Finally, the prioritization of mentioned black spots is conducted using group TOPSIS approach. As one of the contributions of this paper to the literature is the presentation of a set of comprehensive criteria consisting of 4 main criteria and 18 sub-criteria to evaluate black spots of which 4 sub criteria are proposed by this research. Furthermore, in this paper a combination of MDL and group TOPSIS is used to rank black spots which is a new approach in this area.
    Results demonstrate that the three factors number fatal accidents, maximum speed limit, and number of injury accidents are the most important factors, respectively. Also, Zaferanie residential area has the highest importance among black spots.
    Keywords: Transportation hazards, black spots, Multi-criteria decision making, Modified digital logic method, Group TOPSIS
  • Navid Nadimi *, Hamidreza Shahbazi, Arash Gheibi, Amirhossein Zare Mirhosseini Pages 459-479
    Roads as the most extensive infrastructures are great assets in each country. Pavement rehabilitation and maintenance (R&M) based on the current budget is one of the most important issues to have proper roads. Two subjects are important in pavement management system, which are deciding about the proper alternatives for R&M and time to perform it. This paper aims to develop a model based on artificial intelligence to propose an algorithm for deciding about the proper option for pavement R&B and also the priority of its performance. For this purpose fuzzy inference system (FIS) would be applied. The present condition of the pavement based on the distresses, roughness and structural strength would be considered as the model inputs. Also the outputs are the proper option for R&B and priority of performance. To validate the model the real data of Fars County which relates to a PMS project would be applied. Results indicate that there is a good correlation between the results of the proposed model and real data.
    Keywords: Fars province, Prioritization, Fuzzy, maintenance, Artificial intelligence
  • Ali Edrisi *, Moein Asakri Pages 481-495
    The aim of this paper is to investigate the impact of emergency response forces on the number of survivors during the disaster. In this research, a model is presented to calculate the optimal number of forces for each mode depending on the available budget. Frank Wolff's algorithm was used to assign ground forces, and for more realism, the impact of post-disaster links failure was also considered in ground forces. The proposed model in this study was solved using Particle Swarm Optimization algorithm. One of the most important results of this study is the effectiveness of air mode in particular in high budgets and variable effectiveness of land forces in different budgets. Also, it has been shown that in lower budgets, the effect of budget increases is greater than high budgets. In other words, the increase in the number of survivors in the fixed amount of funding increases from 98% for low budgets to 2% for high budgets.
    Keywords: Disaster Management, Emergency Response, resiliency, Aerial Emergency Response, Budget constraint
  • Seyed Ehsan Seyedabrishami *, Vajihe Amini, Maryam Iranmanesh, Ali Mohadesdeylami Pages 497-512
    In recent decades, increasing urban population, urbanization development and the lack of public transportation in response to increasing demand for inter-city trips have led to an increase in the use of private cars in Tehran. Therefore, changes in urban transport policies and efforts to develop and improve public transportation, especially the bus, are one of the most important strategies in the urban transport planning and require the necessary surveys to have a growth in share of public transportation. Studies show that planning for the optimal use of bus infrastructure and the use of solutions to increase the efficiency of this system in the world, requires information on infrastructure and bus lines demand. Accordingly, it is necessary to carry out studies to predict bus lines passenger demand in Tehran, for operational lines planning which are currently empirically carried out by the line manager and there is no planning based on the existing conditions for the future. Thus, this study predicts bus lines passenger demand for the short-term future, using AFC data (data recorded from smart credit card transactions for fares payment) and calibration of a suitable model. For this purpose, AFC information is firstly arranged for each bus line, then Sarima and neural network model (multi- layer perceptron) are calibrated based on. The model results show that the multi- layer perceptron model in terms of error indices in prediction of bus passenger demand is better than Sarima model and it is a more appropriate method for predicting short-term bus lines passenger demand.
    Keywords: Bus lines passenger demand, Multi- layer perceptron, Neural Network, SARIMA, Short- term prediction
  • Farhad Salehian, Jafar Razmi *, Fariborz Jolai Pages 513-530
    The continuous improvement in organizations performance depends on their continuous goal oriented evaluation. One of the most critical and important areas of world is the transportation area, that is categorized into three groups of railway, air and road transportation. Iran by transporting 600 million tons of goods, 900 million persons, 10 million tons of transit per year, performs the transportation of 90 percent of this on its own. In the road transportation section 423000 truck are utilized to transport goods, which these trucks are derived by 464000 drivers. Also so far (1394) number of 4299 companies/ institutes activate in road good transportation. The performance improvement of these companies/ institutes is closely depend on performance evaluation and identifying the strengths and weaknesses, that they can improve their performance by reinforcement of these strengths and stabilization of weaknesses. In order to present an efficient performance evaluation approach, the appropriate criteria and effective and efficient model must be selected. Therefore, the current paper for the purpose of measuring the efficiency of Iranian provincial road transportation, presents a combined novel approach based on analytical network process and fuzzy Decision Making Trial And Evaluation (DEAMATEL). The analytical network process is applied to weight the criteria and fuzzy Decision Making Trial And Evaluation (DEAMATEL) was utilized to calculate the inter dependencies between criteria. Then by utilizing the information of each province, the effectiveness of the model will be determined. The obtained results represents the effectiveness and efficiency of proposed approach and was confirmed by experts organization
    Keywords: Performance Evaluation, Analytic Network Process, DEMATEL, Fuzzy theory
  • Hossein Hashemi, Amir Albadavi * Pages 531-542
    City bus transportation system is considered as one of the most important transportation infrastructure system for transporting passengers in world. One solution to increase the quality of bus services and to meet passengers’ needs is to change their attitude about bus service and make a shift from private transportation to pubic mobility. In recent years, Automatic vehicle location (AVL) systems have been used in order to improve transportation services quality in Iran, but mostly the gathered data are not analyzed for gaining customers satisfaction. Given the fact that knowing exact bus arrival time to stations is one of the most important needs of passengers, in this survey by using Qazvin city bus system datasets, which is mainly based on travel time and headways, a prediction model is presented. The model uses AVL data and some basic well-known statistical and machine learning models such as Neural Networks, ARIMA time series and Support Vector Machines. According to our results, ANN model performs better than other models in predicting bus arrival time to stations. Given that similar research has not been done to predict the arrival time of buses in Iran, This article has attempted to use the well-known techniques and real-world data, provide empirical view in this scope.
    Keywords: Arrival time forecast, bus system, location data, Reliability, Artificial Neural Network
  • Hijato Allah Hamidi *, Ali Hamidi Pages 543-565
  • Monireh Monshizadeh, Mohammad Ali Sandidzadeh * Pages 583-601
    Impedance Bond is an equipment with low resistance and partly high reactance which includes a ferrite cored winding in parallel with a poly propylene capacitor unit. It provides a continuous path for returning traction current around track isolated areas and makes the application of mechanical insulation joints possible in signaling system; it also utilizes the transfer of traction current to electrical substations. In fact, impedance bond is used in order to limit the signaling system current while let the traction return current flow through its winding. Therefore it is one of the important components in electrified railway signaling systems and traction systems. To improve the performance of signaling system track circuits, as essential tools in automatic train control systems in modern railways and metro lines, this study analyzes the structure and function of impedance bonds which are installed on audio frequency jointless track circuits on Tehran metro line II. First, given the existing topologic and electric guidelines, a complete design for a part of Tehran metro line – as real example - is presented; this includes traction substations (rectifier substations) model, running rails and third rail models, the train model and installed impedance bonds design on TI21-M audio frequency track circuits based on their installation conditions and requirements. Then the mentioned design is simulated in Pspice framework in order to evaluate the effects of electrical and physical parameter changes on the impedance bonds and consequently on track circuit systems. Finally, simulation results are compared and presented with analytical results.
    Keywords: Impedance Bond, Audio Frequency Track Circuit, TI21-M Track Circuit, DC Traction System
  • Hamid Reza Behnood *, Sasan Zamani, Ali Naderan Pages 603-615
    Safety of urban highways is one of the most important issues in traffic management of big cities, which is typically influenced by several factors including implementing specific lanes and stations of public transit. This study evaluates the safety effects of implementing a Bus Rapid Transit (BRT) lane on frequency of crashes in urban highways. In this study, 14 treatment sites were selected for a before-after study and 40 reference sites in terms of geometric and traffic similarities were selected for development of Safety Performance Functions (SPFs). Crash data for three years before and three years after implementing the BRT lane were used to evaluate the effectiveness by the means of Empirical Bayesian (EB) method. Only mid-block crashes were involved in the analysis. The Crash Modification Factor (CMF) was estimated 0.87 at a 95% confidence interval that reduces the total number of crashes By 12.58%. The Empirical Bayesian (EB) method because of eliminating the Regression-To-Mean (RTM) effect can precisely estimate the number of crashes and effective factors in reducing them. The EB method estimated the expected frequency of crashes using both predicted and observed frequencies. The range of crash reduction varied between 1.25 to 65.6 percent.
    Keywords: Safety Effectiveness Evaluation, bus rapid transit (BRT), Before, After Study, Empirical Bayesian (EB)
  • Hadi Karimi *, Nages Rafi, Mohammad Reza Hoseini, Nader Shetab Pages 617-634
    Congestion in urban areas is a major problem and imposes huge costs to society. Congestion is a consequence of increased traffic flow in certain locations of large cities. Those locations are normally historical, recreational, or touristic sites, which attract a lot of people. Nowadays, travel demand growth rate has surpassed transportation facility supply growth rate. Thus, "predict and provide" is no longer a valid approach to solve transportation problems, rather Transportation Demand Management is a popular approach. A common method to mitigate congestion is to implement one-way streets. This method provides the ability to prevent congestion by managing traffic flow through network. The aim of this paper is to find a good selection of urban streets to be one-way, to prevent congestion in areas of interest. The selected streets should then carry the minimum through traffic and mostly serve attracted trips to that certain area of interest. Also, turning two-way streets to one-way should pose minimum impact on total travel time of the city network. Therefore, this paper introduces some indexes to identify important streets to be one-way. Next, different scenarios are made to combine variety of those selections. Total network travel time and the local travel time for the area of interest are then calculated for each scenario. Eventually, since we have two objective functions, we apply multi-objective decision making approach to achieve the best scenario. The algorithm is applied to Sioux Falls network and results are analyzed.
    Keywords: Traffic management, Path based traffic assignment, Multi-objective decision making, Sioux Falls network
  • Samira Sadeghi, Moghaddam, Mostafa Hajiaghaei, Keshteli *, Mehdi Mahmoodjanloo Pages 635-655
    Nowadays, one of the most significant aims of supply chain, and also one of the most substantial evaluation criteria of any organization’s performance is making customers' satisfaction. Therefore, delivering products to the right place, at the right time, and with the lowest cost are considered to be important goals in supply chain management. The transportation cost is one of the most important and effective factor for pricing goods and the final price for customers. Also, fixed-charge transportation problem (FCTP) is a primary and important problem which attracts researchers in the last decade. Therefore, focusing on transportation costs in order to reducing the final price of goods is necessary to increase the place of industry among the competitors and the satisfaction of customers. In the problem, when a route in a solution is used, both fixed and variable costs are calculated for opening the rout and also for the amount of the transferred goods in the route. Contrary to the general TP, the FCTP is more difficult to solve because of the fixed costs that result in discontinuities in the objective function and makes it indissoluble by the straight application of the transportation algorithms. In this research, the fixed cost transportation problem with considering the discount limitation is modeled and solved. Due to NP-hardness of the problem, three metaheuristics Simulated Annealing (SA), Genetic Algorithm (GA) and Whale Optimization Algorithm (WOA) are developed. Prufer number encoding is utilized to represent the solution in all algorithms. Because of importance of the parameters calibration, Taguchi method is used for tuning the parameters in algorithm designing. Besides, 28 test problems with different sizes are solved and compared with the results of GAMS.
    Keywords: Fixed Charge Transportation Problem, Discount, SA, GA, WOA
  • Mehrdad Mirshekarian Babaki, Mahmood Reza Keymanesh *, Ayat Soltani Manesh, Gholam Reza Tavakoli Pages 657-676
    Today, using cold recycling in situ, as an economical way to improve the road, has grown substantially. Among various ways of cold-in-place recycling, the foamed asphalt technology is considered foremost for its ease and rapidity of implementation. In this paper hydrated lime, cement and micro lime and combination of them were used as active filler in the foamed asphalt mix and degree of influence of active fillers on mechanical properties and moisture sensitivity were investigated. The samples were prepared with bitumen 1, 2 and 3%, and different curing methods (dry and soaked) were tested by the Marshall stability, indirect tensile strength and resilient modulus. The results of this research show that, with increasing the amount of foamed bitumen from 1% to 3%, the Marshall stability and the resilient modulus initially increase and then decrease, but the indirect tensile strength increases continuously. Among the fillers used, the composition of micro-lime with cement had the greatest effect on increasing mechanical properties. For example, this filler increased the Marshall stability and the resilient modulus of samples with 2% bitumen in dry curing method by 47% and 62%, respectively. Also, the cement and micro lime had tremendous effect on reducing moisture damage and increasing the TSR ratio. Finally, by using the results of the paper, a regression model was presented between the result of indirect tensile strength, the Marshall stability and the resilient modulus in dry condition curing.
    Keywords: Moisture Sensitivity, cement, micro lime, foamed asphalt mix
  • Behnam Mohammadi, Mohsen Fallah Zavareh *, Houshmand Masoumi Pages 677-700
    Prevention of non-communicable diseases is dependent on control of risk factors such as low activity. Active transport to school offers opportunities to have minimum physical activity to prevent non-communicable diseases. This study aims to investigate the relationship between parental preferences for their children to use active transport in school trips, in relation to urban form and parental cognition, as well as socioeconomic variables. 580 questionnaires were distributed among children aged 7 to 12 in Tehran. Each questionnaire was completed by parents and children. Structural equation modeling showed that at 5% significance level, child’s age (β = -0.135) and number of children in household (β = -0.088) had a negative correlation with parental worry regarding children’s active transport. Parental worry was shown to be higher for girls than boys (β = -0.160). Household income was negatively associated with parental preferences to use active transport (β = -0.086). Among variables of the urban form, distance between home and school was positively related with parental worry (β = 0.148) and negatively related with parental preferences (β = -0.127). Results indicated that parental worry was positively correlated with population density (β = 0.128) and streets connectivity (β = 0.216). Land use mix was also positively correlated with parental preferences (β = 0.090). Parental worry was shown to be negatively associated with parental preferences for children to use active modes to school (β = -0.204). The results have been scrutinized and the implications for enhancing active transport have been discussed.
    Keywords: Parental preferences, Active transportation, Urban form, Parent's attitude
  • Maryam Rahmaty, Reza Radfar *, Abbas Toloie Ashlaghi, Nazanin Pilevari Pages 701-719
    Today, the important role of transportation in sustainable development programs is undeniable. Many experts believe that the more efficient the transportation is, the more inclusive it is. In contrast, inefficiencies in the transportation system will have serious environmental consequences, such as air pollution and adverse social and economic consequences. In this regard, the purpose of this study was to design and simulate a dynamic suburban public transport system using anfis and Dijckstar's algorithm. The method of this research is from the point of view of purpose, developmental - applied, and from the point of view, analytical - descriptive. Both library and field methods have been used to collect data and research information. In present study, using simulink software and using matlab functions, two simulation models of the current system and the proposed system of public transportation were designed and implemented for a week. With the goal of more closely related reality simulator, the network-based fuzzy inference system to estimate traffic volume,the c-mean fuzzy clustering algorithm to determine the number of passengers referring to the terminal of each city, and finally the Dijckstar's algorithm for routing Travelers are optimized from origin to destination. In the following, the results of the two simulation models were compared. According to the results in the proposed system, the amount of passengers used by the bus from the bus increased by 8.2%, the use of bus capacity increased by 12.66%, and the total amount of fares paid by passengers decreased by 17510 USD.
    Keywords: suburban Transport, Dijkstra, Adaptive Network Based Fuzzy Inference system (ANFIS), Simulation