فهرست مطالب

مهندسی حمل و نقل - سال هشتم شماره 2 (پیاپی 30، زمستان 1395)

فصلنامه مهندسی حمل و نقل
سال هشتم شماره 2 (پیاپی 30، زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/26
  • تعداد عناوین: 8
|
  • اسماعیل چراغی، جعفر حیدری، یاسر رحیمی، جعفر رزمی صفحات 195-213
    با افزایش روزافزون جمعیت و در نتیجه افزایش تقاضای حمل ونقل کالا، اهمیت طراحی مناسب شبکه های حمل ونقل کالا بیش از پیش نمایان شده است. استفاده از هاب ها در شبکه های حمل و نقل باعث کاهش قابل توجهی در هزینه ها و تعداد مسیرهای ارتباطی و همچنین کاهش مصرف انرژی می گردد. بنابرین، با توجه به کاربردهای مهم شبکه های هاب در حمل ونقل کالا، در این مقاله، مسئله مکان یابی هاب میانه چند هدفه چند محصولی بررسی شده است. همچنین با توجه به اهمیت مسایل زیست محیطی و آلایندگی شبکه های حمل و نقل کالا، یکی از توابع هدف در نظر گرفته شده برای مدل ارایه شده، کمینه سازی انتشار گازهای گلخانه ای با استفاده از رویکرد تئوری صف است. از طرفی، با توجه به موضوع کمیابی منابع در اقتصاد و اهمیت بررسی چگونگی تامین مالی در پروژه های بزرگ و زیرساختی کشور که امکان تامین سرمایه کامل آن توسط دولت فراهم نیست، نیاز به تامین از سایر روش های تامین مالی امری حیاتی است؛ بر همین اساس فرض استفاده از تسهیلات مالی از سه روش ممکن با در نظر گرفتن محدودیت منابع برای تاسیس هابها نیز به مدل اضافه شده است. بنابراین در مدل سازی مسئله مکان یابی هاب چند محصولی با استفاده از حمل ونقل زمینی کالا، هزینه تاسیس هاب های ترکیبی (جاده ای-ریلی) و هزینه حمل ونقل بین هابها و هاب به غیر هاب در تابع هدف کمینه شده است. داده های مورد استفاده از آمار ارائه شده حمل ونقل جاده ای کشور در سال 1392 به دست آمده است. برای حل مسئله از دو الگوریتم فراابتکاری استفاده شده است. نتیجه بررسی نشان می دهد طراحی شبکه حمل و نقل کالایی کشور با استفاده از هاب های ترکیبی (جاده ای – ریلی) با تعداد 12 هاب (استان کشور) دارای کمترین هزینه برای کل شبکه حمل و نقل کالا در کشور میباشد.
    کلیدواژگان: مکان یابی هاب میانه، هاب چندمحصولی، رویکرد زیست محیطی، روش های تامین مالی، الگوریتم های فراابتکاری، شبکه حمل و نقل کالای ایران
  • حجت الله حمیدی صفحات 215-230
    مدیریت ترافیک مسیرها، شامل بهبود روانی ترافیک در شبکه مسیرها و کاهش اثرات منفی ترافیک مانند مسدود شدن مسیر وسایل نقلیه امدادی، تاخیر، زمان انتظار و استرس رانندگان وسایل امدادی است. بهبود جریان عبور و مرور در شبکه مسیرها می تواند تعداد خودروهای بیشتری را بدون نیاز به کاهش سرعت متوسط پشتیبانی کند. از طرف دیگر در کاهش موقعیت های پر ترافیک، با جلوگیری از افزایش استفاده از یک مسیر در یک زمان خاص، با فراهم کردن مسیرهای پیشنهادی با زمان کوتاه تر، تاثیر گذار است. رویکرد ارائه شده در این مقاله، امکان اصلاح هوشمندانه و بلادرنگ عبور و مرور مسیرها در شبکه را بر اساس تغییرات بلادرنگ در شرایط اضطرار فراهم می کند. عامل ها هم برای نمایش خودروها و هم برای نمایش سیستم های کنترلی گوناگون ترافیک استفاده می شوند. روش های چند عامله، برای مدل کردن سیستم های پیچیده ای که در آن ها تعداد بیشماری واحدهای مستقل بر هم اثر گذاشته و یا همکاری دارند، استفاده می شوند. افزایش پیچیدگی و اندازه کل شبکه حمل و نقل، نیاز به سیستم های چندعاملی را افزایش می دهد. این مقاله یک سیستم چند عامله جدید برای مدیریت عبور و مرور را که از هوش تجمعی استفاده می کند، ارائه کرده است. به این منظور از هوش تجمعی برای کاهش زمان محاسبات استفاده شده است. وسایل نقلیه ورودی، در مجموعه ای از مسیرها توزیع شده، زمان طی شده مسیر، کاهش یافته و اطلاعات عبور و مرور به صورت بلادرنگ برای وسایل نقلیه امدادی افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: مدیریت ترافیک، سیستم های چند عاملی، هوش تجمعی، عامل، شرایط اضطرار
  • مونا عیسی بخش، سید مهدی حسینی مطلق، محمدرضا قطره سامانی صفحات 231-252
    در دنیای امروز برطرف کردن نیازهای بهداشتی و درمانی بیماران در منزل دارای فواید متعددی است. با ارائه خدمات درمانی به صورت منظم و به موقع، علاوه بر کاهش هزینه ها، روند بهبودی بیمار نیز سرعت می یابد. به عنوان مثال، با جایگزینی همودیالیز با دیالیز صفاقی-که در منزل قابل انجام است- هم اسباب آسایش بیماران تامین می گردد و هم در بخش زیادی از هزینه های بهداشت و درمان صرفه جویی می شود. در این مقاله دو مدل ریاضی برای مساله مسیریابی دوره ای استوار وسایل نقلیه با شرایط گذاشت و برداشت به صورت همزمان و با در نظرگرفتن پنجره های زمانی نرم برای ملاقات بیماران دیالیز صفاقی توسعه داده شده است. مدل ارائه شده بر اساس مشکلات مشاهده شده در بخش همودیالیز بیمارستان هاشمی نژاد تهران پایه ریزی شده و کاربردی است. در طراحی مدل مفروضات واقع بینانه ای همچون عدم قطعیت موجود در زمان سفر وسایل نقلیه در نظرگرفته شده است.با توجه به حساسیت موجود در ارائه به موقع خدمات درمانی می بایست از رویکردی مناسب برای مواجهه با عدم قطعیت زمان با کمترین ریسک ممکن استفاده شود؛ از طرفی رویکرد ارائه شده نباید هزینه های مدل را بی دلیل بالا ببرد. نتایج به دست آمده از حل مدل نشانگر آن است که مدل استوار ارائه شده در بدترین شرایط ممکن هیچ نقض محدودیتی ندارد؛ به عبارت دیگر با استفاده از این مدل امکان ارائه بموقع خدمات درمانی افزایش می یابد. همچنین با درنظر گرفتن هزینه فرصت از دست رفته، سطح محافظه کاری نحوی تنظیم می شود تا هزینه مدل از مقدار اسمی بهینه فاصله چندانی نگیرد.
    کلیدواژگان: مسیریابی دوره ای وسایل نقلیه، گذاشت و برداشت همزمان، پنجره زمانی نرم، مراقبت بهداشت خانگی، دیالیز صفاقی، عدم قطعیت، بهینه سازی استوار
  • فاطمه مهاجری، امیرعباس رصافی صفحات 253-271
    گذر ویژه پیاده، یک فضای پیاده شهری است که علاوه بر تامین ایمنی شهروندان با حرکت در مکانی بدون حضور خودرو، موجبات ارتقای تعاملات اجتماعی و ایجاد تحرک در افراد جامعه را فراهم می کند. جهت ارتقای کیفیت این فضای پیاده شهری، این ضرورت وجود دارد که این فضا در راستای برآورده کردن نیازهای عابرین و بر مبنای الگوی حرکتی عابرین پیاده طراحی و تجهیز شود. در همین راستا، مطالعه و بررسی الگوی رفتار عابرین پیاده در گذرهای ویژه پیاده اهمیت می یابد.هدف از انجام این پژوهش، مطالعه و دستیابی به ویژگی های جریان حرکتی عابرین پیاده در گذرهای ویژه پیاده و نحوه ی انتخاب مسیر آنها براساس ویژگی های این مکان ها، تعیین پارامترهای رفتاری عابران پیاده دخیل در نحوه حرکت آن ها و ساخت مدل رفتاری عابران پیاده در گذرهای ویژه پیاده می باشد. در این پژوهش، جهت بررسی الگوی رفتار عابرین پیاده در گذرهای ویژه پیاده، گذر ویژه پیاده خیام قزوین به عنوان مطالعه موردی انتخاب شده است. تحلیل و بررسی الگوی رفتار عابرین پیاده با برداشت داده های موردنیاز از فیلم های تهیه شده از گذر ویژه پیاده و به کمک مدل اتوماتای سلولی انجام گرفته است. در این پژوهش از مدل های انتخاب گسسته، جهت مدلسازی جریان عابرین پیاده استفاده شده است. مدل انتخاب گسسته استفاده شده، مدل لوجیت می باشد. برخی نتایج حاصل از مدلسازی های انجام شده نشان می دهد افراد در محدوده مجاور کاربری تمایل به انجام حرکت غیر مستقیم به منظور مشاهده کاربری های اطراف و در محدوده خارج از مجاورت کاربری ها یا تمایل به حرکت مستقیم به منظور عبور از طول گذر ویژه پیاده یا حرکت عرضی به منظور عبور از عرض گذر ویژه پیاده دارند. استقرار موانع موجود در همسایگی های اطراف عابر به صورت نسبتا متقارن صرف نظر از ثابت، همسو یا ناهمسو بودن آن ها سبب انتخاب مسیر مستقیم توسط عابر می گردد.
    کلیدواژگان: عابر پیاده، گذر ویژه پیاده، اتوماتای سلولی، مدل انتخاب گسست
  • محسن پورعرب مقدم، پرهام پهلوانی صفحات 273-290
    اخیرا استفادهازابزارشبیه سازیجریانترافیکبه عنوانیکیازروش هایکارآمدمدیریتترافیک،کنترلترافیک،تصمیم گیری و انتخاب راهبرد بهینه، روز به روز در حال افزایش می باشد. این در حالی است که تمامی مدل های شبیه سازی ترافیکی میکروسکوپی1 نیازمند یک مدل تعقیب خودرو مناسب اند تا بتوانند شرایط واقعی را به بهترین صورت ممکن نمایش دهند. تاکنون مدل های تعقیب خودرو بسیار زیادی مطرح شده اند. تمامی مدلهای سنتی که تاکنون ارائه شده اند به علت ماهیت چند تخصصی2 در حوزه مطالعه دارای پارامترهای بسیار زیادی هستند، به گونه ای که کالیبره نمودن این پارامترها بسیار دشوار است و هرگونه تغییر در این پارامترها حتی اگر بسیار کم باشد، در خروجی مدل اختلالات شدیدی ایجاد می کند. در این تحقیق، برای اولین بار، با استفاده ازروش رگرسیون اسپیلاین تطبیقی چندگانه3یک مدل تعقیب خودرو با خطای میانگین مربعات4 به مقدار 004/0و ضریب همبستگی5 (بین داده های مدلسازی شده و داده های واقعی) به مقدار 98/0 ارائه شده است. از ویژگی های مدل پیشنهادی، توانایی تعیین بهترین تابع برازش داده های آموزشی با حجم بسیار بالا و بدون نیاز به عملیات کالیبراسیون است. خروجی این مدل، تغییرات شتاب خودروی پیرو است. برای ارزیابی عملکرد مدل پیشنهادی، خروجی آن با خروجی مدل های سنتی مطرح شامل مدل هایHelly،GHR و Gipps مقایسه شد که نتایج حاصل از شبیه سازی میکروسکوپی صورت گرفته نشان نشانگر دقت مطلوب مدل پیشنهاد شده در این تحقیق، نسبت به این مدل ها است.
    کلیدواژگان: مدل تعقیب خودرو، مدل رگرسیون اسپیلاین تطبیقی چندگانه، شیبه سازی ترافیکی میکروسکوپی
  • بهروز شیرگیر، هادی علیزاده گودرزی، وحید شیرگیر صفحات 291-302
    بتن نفوذپذیر ترکیبی از سنگدانه با دانه بندی باز فاقد ریزدانهاست که خمیر سیمان باعث اتصال سنگدانه ها به یکدیگر و در نهایت ایجاد یک شبکه متصل به هم از حفرات بین سنگدانه ای را به دنبال خواهد داشت. با توجه به قابلیت استفاده از ذرات نانو به عنوان تقویت کننده خواص مقاومتی بتن در سایر مطالعات، در این مقاله به بررسی تاثیر افزودنی نانو سیلیس بر مقاومت سایشی بتن نفوذپذیر پرداخته شده است. افزودنی مورد استفاده در این تحقیق نانوسیلیس کلوییدی است. 5نوع نمونه با علائم اختصاری PPC، PCNS1،PCNS3 ، PCNS5 و PCNS7، که به ترتیب معرف نمونه بتن نفوذپذیر شاهد، بتن نفوذپذیر حاوی نانو سیلیس به میزان 1، 3، 5 و 7درصد وزنی سیمان است، مورد ارزیابی قرار گرفته است. در مجموع 30 نمونه تهیه شد که از این تعداد، 15نمونه مکعبی برای آزمایش فشاری و 15نمونه مکعبی برای مقاومت سایش بود. ارزیابی مقاومت فشاری با استفاده از استاندارد مقاومت فشاری نمونه ها بر اساس استاندارد BS 1881: Part 108 بر روی نمونه مکعبی 28 روزه و مقاومت سایشی طبق استاندارد EN 1338 از طریق ساییدن سطح رویه قطعه بتنی توسط یک استوانه زبر فولادی به همراه ماده ساینده، تحت شرایط استاندارد انجام می شود انجام گرفته است. نتایج حاصله نشان می دهد که با افزایش مصرف نانوسیلیس در بتن نفوذپذیر، مقاومت فشاری و سایشی نمونه ها نیز افزایش یافته اما این افزایش تا 5درصد روند صعودی داشته و درصورت مصرف بیش از این مقدار روند نزولی مشاهده می شود. بهبود 48درصدی در مقاومت فشاری و 28درصدی در مقاومت سایشی نسبت به نمونه شاهد متعلق به نقطه بهینه (5درصد افزودنی نانوسیلیس) است. افزایش شدت واکنش نانوسیلیس با هیدروکسید کلسیم و تولید ژل سیلیکات کلسیم هیدراته از عوامل اصلی افزایش مقاومت خمیر سیمان و بهبود چسبندگی بین مصالح سنگدانه ای توسط خمیر سیمان و در نتیجه افزایش مقاومت فشاری و سایشی نمونه های بتنی می تواند باشد.
    کلیدواژگان: نانو سیلیس، بتن نفوذپذیر، سایش و روسازی
  • سیاوش تبریزیان، کورش عشقی صفحات 303-322
    با توجه به گسترش روز افزون ناوگان حمل و نقل شهری، همچنین پیچیدگی شبکه معابر ضرورت برنامه ریزی بهینه مسیر در شبکه های حمل و نقل بیش از پیش اهمیت یافته است. شبکه ی حمل و نقلی از مسیرها که طریقه های متنوعی از وسائل نقلیه در آن استفاده شود را شبکه چندطریقه می نامیم که در این نوع از شبکه ها غیر از مشخص کردن مسیر بهینه، ارائه یک توالی از طریقه های حمل و نقل نیز ضرورت دارد. همچنین، انتخاب کوتاه ترین مسیر در این شبکه ها با محدودیت هایی همراه است که مسیر به دست آمده را از دید کاربر قابل انتخاب می کند. در این مقاله یک مدل برای برنامه ریزی مسیر در شبکه های چندطریقه، که در آن دو هدف هزینه و زمان در کنار کمینه کردن تعداد دفعات تغییر طریقه برای برنامه ریزی بیان شده است. در کنار حل مدل ریاضی مسئله توسط نرم افزار یک الگوریتم تقریبی مبتنی بر برنامه ریزی پویا نیز برای آن ارائه شده است، که نشان داده می شود که این الگوریتم در اکثر مسائل جواب دقیق را ارائه می کند و زمان بسیار کمتری برای حل نسبت به الگوریتم های مشابه مصرف کرده و به طور مستقیم می تواند مجموعه پارتو از جواب ها را ارائه نماید. در ادامه، نتایج آن با حل مدل ریاضی توسط نرم افزار و الگوریتم ژنتیک چندهدفه مقایسه گردیده است،و در نهایت یک مطالعه موردی با داده های واقعی برای بررسی کاربرد مسئلهحل شده است.
    کلیدواژگان: شبکه چند طریقه، برنامه ریزی چند هدفه مسیر، الگوریتم برنامه ریزی پویا، الگوریتم ژنتیک چندهدفه
  • حسن طاهرخانی، امیرجواد مرادلو، مسعود جلالی جیرندهی صفحات 323-342
    افزایش فشار باد چرخ کامیون ها عاملی است که بر فرآیند برهم کنش بین چرخ و روسازی تاثیرگذار خواهد بود. این پدیده موجب کاهش سطح تماس بین چرخ و روسازی شده و می تواند خرابی هایی را در روسازی های آسفالتی ایجاد کند. یکی از روش های تقویت روسازی های آسفالتی در برابر این خرابی ها، استفاده از ژئوسنتتیک است. در این تحقیق سعی شده است تا به روش المان محدود و با استفاده از نرم افزار ABAQUS مدلی سه بعدی از روسازی های آسفالتی رایج در ایران ساخته شود و تاثیر افزایش فشار باد چرخ بر این روسازی، در حالت مسلح شده و غیرمسلح، مورد بررسی و مقایسه قرار گیرد. در مدلسازی روسازی، رفتار ویسکوالاستیک برای رویه آسفالتی لحاظ گردیده و با استفاده از مشخصات بتن آسفالتی مورد استفاده در روسازی های ایران، روشی برای تعیین ثابت های پرونی مورد نیاز در تحلیل ویسکوالاستیک ارائه گردیده است. سه نوع ژئوسنتتیک با مدول الاستیسیته مختلف در سه محل متفاوت (زیر لایه آسفالتی، زیر لایه اساس و زیر لایه زیراساس) استفاده شده و تاثیر سه فشار باد چرخ 600، 750 و 900 کیلوپاسکال بر حداکثر کرنش کششی زیر لایه آسفالتی و حداکثر کرنش فشاری روی بستر مورد بررسی قرار گرفته است. براساس نتایج حاصل از این تحقیق، افزایش فشار باد چرخ عمدتا بر کرنش های کششی زیر لایه آسفالتی اثرگذار است و تاثیر چندانی بر کرنش های فشاری روی بستر ندارد. علاوه براین، مشخص شد که موقعیت بهینه ژئوسنتتیک برای کاهش حداکثر کرنش کششی زیر لایه آسفالتی و حداکثر کرنش فشاری روی بستر، به ترتیب، زیر لایه آسفالتی و روی لایه بستر است. همچنین، نتایج حاصل از این مطالعه نشان می دهد که تغییرات فشار باد چرخ بر عملکرد ژئوسنتتیک ها تاثیری ندارد.
    کلیدواژگان: روسازی آسفالتی، فشار باد چرخ، ژئوسنتتیک، ویسکوالاستیک، المان محدود
|
  • Esmail Cheraghi, Jafar Heydari, Yaser Rahimi, Jafar Razmi Pages 195-213
    Transportation systems are among the most important sectors in each country. With population growth, demand increases for transport of goods. In such situations importance of the proper design of transportation networks is undeniable. Inter-city transport is completely essential for distributing goods around the country. The proper design of an efficient public transport system is crucial. Using Hub networks become popular in such situations. Therefore, with respect to important applications in public transport, in this paper we investigate the multi-product multi-objective p-hub median location problem. Also, considering the importance of environmental issues and pollution of transport networks in this study a multi-objective model is intended to minimize greenhouse gas emissions. Due to the scarcity of financial resources in the economy, methods of Finance in the proposed model are also included. Data from the statistics of country road transport in 1392 is obtained. To solve the problem, the Gams 24.1.3 optimization software and meta-heuristic algorithms, i.e. Simulated Annealing (SA) and Imperialist Competitive Algorithm (ICA) are applied. The results show that ICA overcomes SA.
    Keywords: Median hub location, multi, product hub, environmental approach, funding methods, meta, heuristic algorithms, Iran transportation network
  • Hojat Allah Hamidi* Pages 215-230
    Road traffic management consists on improving the traffic fluency on road networks, assigning dynamically the traffic flows, and reducing the number of traffic congestions states as well as their negative effects, i.e. blocking the emergency vehicles, delays, waiting time, drivers’ stress of emergency vehicles, air and noise pollution. the proposed algorithm consists in improving the traffic flow, i.e. the road network can support more vehicles without decreasing the average speed of vehicles, while taking into account the real-time road traffic information; and on the other hand, in reducing the number of traffic congestion situations by avoiding the massive use of the same road at the same time (i.e. providing the suggestion of itineraries with a lower travel times). This allows adjusting intelligently and promptly the road traffic in the network according to the real-time changes.This paper proposes a multi-agent system for path traffic management from swarm intelligence. The objective is to increase the quality of the entire path network, especially in case of congestions and jams, taking into account real-time traffic information and travel time of drivers to reach their destinations.
    Keywords: Swarm intelligent, traffic management, emergency conditions, multi-agent systems
  • Mona Issabakhsh, Seyed Mahdi Hosseini Motlagh, Mohammadreza Ghatreh, Samani Pages 231-252
    Satisfying the healthcare needs of patients at home have many advantages in today’s world. Providing an orderly health services both decreases the costs and speeds up healing of patients. For instance by replacing hemodialysis with peritoneal dialysis which can be done at home, patients feel more comfortable and the medical expenses would be lower. In this paper a periodic robust vehicle routing mathematical model with simultaneous deliveries and pickups and soft time windows to serve peritoneal dialysis patients at home is developed. The model is built according to the issues and problems which are seen in dialysis center of Hasheminejad kidney center. It has been tried to consider realistic assumptions in the model design, such as the uncertainty in the travel time of the vehicle. Having the sensitiveness of providing timely healthcare service in mind, a method should be applied to face the uncertainty in time which guarantees minimum risk. Moreover, considering a cost term called “lost opportunity”, the presented robust model should not be too conservative and impose on huge unnecessary costs. Results show that the presented robust model at the worst condition or in other words at the maximum uncertainty level has no constraint violations. It means that by using this model the chance of providing timely health service would be enhanced.
    Keywords: Periodic vehicle routing problem, simultaneous delivery, pickup, soft time windows, home healthcare, peritoneal dialysis, uncertainty, robust optimization
  • Fatemeh Mohajeri, Amirabbas Rasafi Pages 253-271
    Pedestrian environments (PEs) are one of urban spaces that can improve walkability of people and foster social attitude to walking, as well as to enhance safety and environment. In order to improve the quality of PEs, it is important and necessary to design and build them in accordance with the walking behavior pattern of pedestrians.The aim of this research is to identify the characteristics of pedestrian flow and their route choice pattern by determining the pedestrian bahavior parameters and constructing pedestrian behavior models in the pedestrian environment. In order to study the pattern of pedestrian behavior in PEs, the PE of Khayyam in Qazvin is chosen as a case study. The research is carried out by collecting data from videos of the PE at the peak and non-peak hours using a cellular automata model, and simulating pedestrian flow in PE. A discrete choice model, i.e. the logit one for each of the cells in the neighborhood definition as the choice set are constructed.Results show that Pedestrians at the cells in proximity to land use prefer to occupy lateral cells in their next step, and at the middle strip of the PE, they tend to move either straightly to move forward, or perpendicularly to cross the PE.The relative symmetry in arrangement of obstacles with respect to each pedestrian causes to the selection of straight path.
    Keywords: Pedestrian, pedestrian environment, cellular automata model, discrete choice model
  • Mohsen Poor Arab Moghadam, Parham Pahlavani Pages 273-290
    Recently, utilizing the traffic simulation models have been known as an efficient traffic control and management tool. However, all traffic micro-simulation models require a car-following model so that the simulations would be performed based on it. Many car-following methods have been proposed yet, but all these methods have several number of parameters to calibrate, in a way a little variation over them creates considerable disturbance. In this paper a new car following model was proposed using the Multi-variate Adaptive Regression Spline (MARS) method that do not need any calibration stage. The proposed model inputs are leading vehicle velocity, relative velocity of leading and following vehicles and spacing between them and the output is the acceleration of the following car. As a result of this paper, a car following model with the Mean Squared Error (MSE) equal to 0.004 and the correlation coefficient (R) equal to 0.98 was achieved using the function estimation method through the MARS method. Finally, the MARS output was compared with the results achieved by the Helly linear model, the GHR model and the Gipps model. Based on micro simulation experiment it was shown that the proposed method was more accurate than those models.
    Keywords: Car following, multi-variate adaptive regression spline (MARS), micro traffic Simulation
  • Behrouz Shirgir, Hadi Alizadeh Goudarzi, Vahid Shirgir Pages 291-302
    Pervious concrete is increasingly used in the pavements and overlays subjected to heavy traffic and in cold weather regions. Typically, pervious concrete has little or no fine aggregate and has just enough cementitious paste to coat the coarse aggregate particles while preserving the interconnectivity of voids. In the present study, effect of nano silica additives on pervious concrete abrasion resistance is investigated. Five samples indicate the PPC, PCNS1, PCNS3, PCNS5 and PCNS7, which respectively represent plane pervious concrete, pervious concrete containing nano silica in the amount of 1%, 3%, 5% and 7% by weight of binder, have been evaluated. A total of 30 samples were prepared which 15 samples for testing compressive and 15 cubic cubes was for wear resistance. The results indicate that by increasing the use of nano silica in pervious concrete, compressive strength and abrasion resistance were also increased. The concrete containing nano silica in the amount of 5 % by weight of binder has the best abrasion resistance performance. Use of nano silica in the amount of 5% has a very good influence in enhancing abrasion resistance and compressive strength about 48% and 28% respectively. Other studies on microstructures between the cement mortar mixed with the nano-particles and the plain cement mortar showed that the nano-silica filled up the pores and reduced CaOH2 compound among the hydrates. Finally, the relationship between the indices of abrasion resistance and compressive strength of concrete is obtained, which indicates that the abrasion resistance of concrete increases with increasing compressive strength.
    Keywords: Nano SiO2, Pervious concrete, abrasion resistance, compressive strength
  • Siavash Tabrizian, Kourosh Eshghi Pages 303-322
    In recent years, increasing use of public urban transportation and road networks causes that route planning is now becomes a necessary element in the transportation networks more than ever. Multimodal network is a special case of the transportation network in which we are able to use different transportation modes. In this network, the sequence of the transportation modes is as important as the sequence of nodes in determining the optimal route take into account the constraints. In this paper, a multi-objective mathematical modeling multimodal network has been presented. In addition to minimize the number of changing modes, cost and the time are also considered in the objective function. An approximation algorithm based on dynamic programming has been developed. Furthermore, the experimental analysis shows that the efficiency of the proposed algorithm in compared to NSGAII algorithm. Moreover, a real case study based on the public transportation system in Tehran is solved by our model.
    Keywords: Multimodal network, multi, objective route planning, dynamic programming algorithm, NSGA II
  • Hasan Taherkhani, Amirjavad Moradloo, Masoud Jalali Jirhandi Pages 323-342
    Increasing of tire inflation pressure in recent years is one of the main changes in truck loads characteristics which is highly effective on the interaction of tire and pavement. It results in the reduction of tire imprint surface area leading to the increase of pavement damage. Reinforcement of pavement using geosynthetic is one of the methods to overcome this problem. In this study, the effects of tire inflation pressure on the responses of a typical asphalt pavement reinforced by geosynthetic have been investigated. 3D Finite Elements method using ABAQUS has been utilized for pavement analysis and determination of pavement responses. Viscoelastic behavior was assumed for the asphalt layer and a method was developed for determination of the Proney’s series parameters for a typical asphalt concrete mixture used in Iranian pavements. Three types of geogrid with different elastic modulus has been utilized at three different positions in the pavement structure, and the effects of different tire pressures of 600, 750 and 900 kPa on the two critical pavement responses of the horizontal tensile strain at the bottom of asphalt layer and the vertical compressive strain on the top of subgrade have been investigated. It is found that, the tire pressure is mainly affect the horizontal tensile strain of the asphalt layer and the compressive vertical strain on the subgrade is not significantly affected by the tire pressure. The results also show the optimum position of the geogrid for reducing the horizontal tensile strain of the asphalt layer is at the bottom of asphalt layer and that for reduction of the compressive strain on the subgrade is beneath the sub-base layer. it is also found that the performance of geogrid in reduction of the tensile and compressive strain is not affected by the tire pressure.
    Keywords: Asphalt pavement, tire pressure, geosythetic, viscoelastic, finite elements