فهرست مطالب

مهندسی حمل و نقل - سال هشتم شماره 4 (پیاپی 32، تابستان 1396)

فصلنامه مهندسی حمل و نقل
سال هشتم شماره 4 (پیاپی 32، تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/05/15
  • تعداد عناوین: 11
|
  • میقات حبیبیان *، سمیرا دیباج، یلدا رحمتی صفحات 427-462
    سفرهای بلند با سواری شخصی بخش عمده ای از جابجایی شهروندان در فعالیت های روزانه شهر تهران را تشکیل می دهند. این سفرها سهم عمده ای در وسیله-کیلومتر پیموده شده در شبکه و نهایتا نقش بزرگی در آلودگی های ناشی از حمل و نقل در شهر بر عهده دارند. بر این اساس هدایت این سفرها به طریقه هایی چون حمل و نقل همگانی ضروری به نظر می رسد. در این مطالعه، مدیریت تقاضای سفرهای بلند کاری به محدوده مرکزی شهر تهران مورد نظر است. بر این اساس با استفاده از رویکرد چند سیاستی در مدیریت تقاضای حمل ونقل، شناسایی اثرات پنج سیاست مدیریتی حمل ونقل شامل دو سیاست جذبی (کاهش زمان سفر سیستم های همگانی و بهبود دسترسی به سیستم های همگانی) و سه سیاست دفعی (قیمت گذاری سوخت، قیمت گذاری پارکینگ و اخذ ورودیه به مرکز شهر) در سفرهای کاری به مرکز شهر تهران مورد بررسی قرار گرفته است. طراحی این مطالعه در راستای امکان پذیری بررسی سیاست های ترکیبی مدیریتی حمل ونقل انجام گرفته و این مطالعه از طریق مصاحبه حضوری با 240 نفر استفاده کننده از سواری شخصی در سفرهای کاری بیشتر از 8 کیلومتر صورت گرفته است. در این راستا ضمن تهیه مدل رفتاری انتخاب وسیله مسافران در قالب یک مدل لوجیت چند جمله ای، متغیرهای مربوط به سیاست ها، مورد بررسی دقیق تری قرار گرفته اند و کاربرد مدل برای سیاست قیمت گذاری ورودی به محدوده مرکزی شهر نیز ارائه گردیده است.
    کلیدواژگان: مدیریت تقاضای حمل ونقل، سفرهای بلند، مسافت، سیاست گذاری، مدل لوجیت
  • امین میرزا بروجردیان*، مسعود ابراهیمی صفحات 485-501
    تغییر شرایط پایه رانندگی موجب تغییر در ظرفیت عبوری آزادراه می شود که به معنای تغییر عملکرد و کیفیت سطح خدمت دهی راه است. عواملی که موجب کاهش ظرفیت می شود را می توان به دو دسته پایدار و ناپایدار تقسیم بندی کرد. در این تحقیق تاثیر عوامل جوی (بارندگی) بعنوان یکی از عوامل ناپایدار موثر بر سرعت جریان آزاد و ظرفیت در آزادراه تهران-قم بررسی می گردد تا بدین طریق مقدار ضریب کاهندگی بارش باران در منطقه جغرافیایی ایران که تاکنون مطالعه نشده، تعیین گردد و در صورتی که ساعت طرح سال آزادراهی در ساعت بارندگی قرار داشت، بابه کارگیری ضریب کاهندگی، ظرفیت طراحی تصحیح گردد. بدین منظور تغییرات سرعت جریان آزاد در در دو وضعیت جوی بارندگی و آفتابی مورد بررسی قرار گرفت و با استفاده از تجزیه و تحلیل رگرسیون چند جمله ای و اعتبار سنجی داده ها از طریق آزمون های آماری نتایج مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده های ترافیکی و بارندگی مورد استفاده مربوط به 6 ماه انتهایی سال 1391 هستند. نتایج موید این نکته است که بارندگی باعث کاهش5/3 تا 9/8 درصدی ظرفیت و 4 تا 10 درصدی سرعت جریان آزادراه می شود.
    کلیدواژگان: سرعت جریان آزاد، بارندگی، ظرفیت، آزادراه
  • زهرا مفاخری، مجید شیخ محمدی *، علی حسین زاده کاشان صفحات 501-515
    مسئله تعیین اندازه ناوگان از مسائل مهم صنعت حمل و نقل و بسیار سخت و پیچیده است. در این پژوهش، یک مدل ریاضی برای مسئله پویای تعیین تعداد واگن ‏های باری ریلی ارائه می‏شود که تا حد امکان شرایط و محدودیت‏های دنیای واقعی را در بر دارد. در مدل ارائه شده تقاضای واگن و زمان سیر به صورت قطعی در نظر گرفته شده‏اند. از آنجا که در دنیای واقعی بیش از یک هدف وجود دارد بنابراین در این پژوهش تابع هدف دیگری جهت افزایش بهره‏وری در نظر گرفته شده‏است، که تعداد تاخیرات در پاسخ‏گویی به تقاضاها را در طول دوره‏ برنامه ریزی کاهش می‏دهد .مطابق با شرایط واقعی شبکه راه‏آهن، واگن های باری بصورت ناهمگون مد نظر قرار گرفته‏اند. همچنین در مدل ارائه شده برای اولین بار سه محدودیت ظرفیت وسیله نقلیه، ارسال وسیله نقلیه و ظرفیت خط در نظر گرفته شده‏است .تخصیص واگن‏های خالی جهت افزایش بهره‏برداری از واگن‏های موجود در شبکه و در نتیجه آن کاهش حجم زیادی از هزینه های تملک ناوگان و نگهداری مورد توجه واقع شده‏است. در این مقاله پس از تعریف مسئله مدل ریاضی مربوطه ارائه می‏گردد. جهت یافتن جواب‏های پارتو یک روش مبتنی بر رویکرد الگوریتم شبیه‏سازی تبرید چند هدفه ارائه شده است. در نهایت، یک مثال عددی برگرفته از صنعت حمل و نقل ریلی جمهوری اسلامی ایران حل و به بحث گذاشته شده است.
    کلیدواژگان: ا ندازه ناوگان، بهینه سازی، شبیه سازی تبرید چند هدفه، حمل و نقل ریلی
  • سعید صائمی، رضا توکلی مقدم *، حامد نوذری، پانته آملکی مقدم صفحات 517-528
    در این مقاله، به مسئله زمان بندی فرود و پرواز هواپیماها به صورت هم زمان بر روی چندین باند با در نظرگرفتن محدودیت در تعداد مکان های استقرار هواپیما (Parking space) با تابع هدف کمینه سازی دیرکرد وزنی کل پرداخته می شود. این قبیل مسائل در قالب زمان بندی ماشین ها همراه با زمان آمادگی (Ready time)، زمان هدف (Target time) و زمان ضرب العجل (Deadline)، مدل سازی می شود. به منظور اجتناب از پدیده ی ارتعاش ناشی از فرود یا پرواز هواپیماها (Wake-vortex effects)، بازه زمانی مشخصی را بعد از فرود و پرواز هواپیماها در نظر می گیرند. نظر به احتمال رخداد چنین محدودیت هایی در پاره ای از اوقات در فرودگاه ها، با هدف برنامه ریزی در رویارویی هر چه بهتر با چنین مسائلی، مدل برنامه ریزی عدد صحیح مختلط (MIP) ارائه می شود. در این مقاله، از الگوریتم فراابتکاری کرم شب تاب (Firefly algorithm) برای حل مدل استفاده می شود. در نهایت، عملکرد این الگوریتم پیشنهادی با استفاده از مجموعه ای مسائل معیار، مورد ارزیابی قرار می گیرد که رضایت بخش بودن عملکرد الگوریتم را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: زمان بندی فرود و پرواز هواپیماها، زمان های جداسازی وابسته به توالی، مکان استقرار هواپیما، الگوریتم کرم شب تاب
  • وحید شکری، رحیم علی عباسپور * صفحات 529-544
    از میان روش های مختلف جمع آوری اطلاعات ترافیکی،GPS به علت هزینه پایین تر، دسترسی و فراوانی بیشتر، از محبوبیت خاصی برخوردار است. عامل اصلی اطمینان از پارامترهای ترافیکی محاسبه شدهاز خطوط سیرGPS، اطلاع از مکان صحیح خودرو بر روی قطعات جاده است. این عمل کلیدی توسط الگوریتم های تطبیق نقشه صورت می گیرد.درصد بالایی از خطوط سیر GPS تولید شده از GPS تلفن همراه،خودروهای مجهز به GPS،ناوگان حمل و نقل عمومی و شبکه های اجتماعی با نرخ نمونه برداری پایین دو تا شش دقیقه تولید می شوند. بنابراین تعیین یک الگوریتم تطبیق نقشه مناسب برایکاهش خطای داده های مذکور ضروری بنظر می رسد. در این مقاله هدف، معرفی، مقایسه و تحلیل نتایج تطبیق داده های خطوط سیر GPS با دو الگوریتم ST-matching و IVMM برای داده های با نرخ پایین و سپس تهیه نقشه سرعت ترافیکی از داده های تطبیق شده است. از ویژگی های بارز الگوریتم ST-matching در نظرگرفتن همزمان توپولوژی و ویژگی های مکانی ویژگی زمانی است. درروش IVMM نه تنها از اطلاعات مکانی و زمانی بلکه از یک استراتژی رای مبنا به منظور مدل کردن وزن تاثیرات متقابل بین نقاطGPS بهره گرفته می شود. به منظور تست و ارزیابی این دو الگوریتم از داده های ناوگان حمل ونقل عمومی اتوبوس رانی شهر تهران با نرخ نمونه برداری دو دقیقه استفاده شده است.الگوریتم ST-matching برای تطبیق هر نقطه نمونه برداری فقط یک نقطه قبل از آن را در نظر می گیرد و برای نقطه اول نقطه ماقبل وجود ندارد، بنابراین الگوریتم به نقطه شروع وابستگی زیادی دارد. الگوریتم IVMM با مدل سازی تاثیرات متقابل نقاط نمونه برداری نتایج موثرتر و مستحکم تری را ارائه می دهد. تابع وزن فاصله نقش مهمی در الگوریتم IVMM ایفا می کند. با افزایش مقدار پارامتر بتا در ابن تابع دقت تطبیق نقشه نیز افزایش می یابد. دقت به دست آمده از روش IVMM 88 % و روش ST-matching 73% است. نتایج حاصل از این مقاله نشان می دهدالگوریتم IVVM درمقایسه با ST-matching به طور قابل توجهی بهتر عمل می نماید.هم چنین در مواجهه با گردش های UشکلIVVM نتایج بهتری را ارائه می دهد.
    کلیدواژگان: اطلاعات ترافیکی، تطبیق نقشه، خطوط سیرGPS
  • فاطمه مرندی، سیدحسام الدین ذگردی* صفحات 545-565
    در این مقاله به بررسی زمانبندی یکپارچه تولید و توزیع در زنجیره تامینسه مرحله ای شامل تولیدکننده، ناوگان حمل و نقل کالا ها و مشتریان پرداخته می شود. یک تولیدکننده مسئولیت تولید براساس تقاضای مشتریان را برعهده دارد و v وسیله نقلیه محصولات تولیدی را براساس تقاضای مشتریان با درنظر گرفتن مسیریابی وسیله نقلیه تحویل می دهد. وسایل نقلیه بعد از اتمام تولید محصولات مورد تقاضای مشتریان، مجاز به بارگیری و شروع توزیع هستند و با توجه به محدودیت ظرفیت وسیله نقلیه و فرجه زمانی، سرویس دهی به مشتریان انجام می شود. مدل به صورت برنامه ریزی غیرخطی عدد صحیح آمیخته با هدف کمینه کردن هزینه های تاخیر تولید و هزینه های مسافت فرموله شده است. با توجه به سخت بودن مسئله(NP-hard)از الگوریتم بهبودیافته بهینه سازی ازدحام ذرات(IPSO) استفاده شده است. در این الگوریتماز اپراتورهای بهبود2-opt،1-optبرای جستجوی گسترده فضای جواب و جلوگیری از همگراشدن سریع به جواب بهینه محلی بهره گرفته شده است. به منظور اعتبار سنجی روش حل پیشنهادی، الگوریتم ارائه شده در ابعاد کوچک و بزرگ نمونه مسئله های ایجاد شده با جواب دقیق مقایسه می شود که نتایج حاکی از برتری الگوریتم IPSO پیشنهادی و کارایی آن است. در پایان، مطالعه موردی با داده های واقعی بررسی و ارائه می شود که نتایج مقایسه با شرایط واقعی حاکی از عملکرد بهتر سیستم پیشنهادی نسبت به سیستم تولید و توزیع مطالعه موردی است که موجب بهبود و کاهش هزینه ها می شود.
    کلیدواژگان: زمانبندی تولید جریان کارگاهی، مسیریابی وسیله نقلیه، یکپارچگی، موعد تحویل
  • حسن طاهرخانی*، سیامک افروزی صفحات 567-588
    در این تحقیق به منظور بررسی تاثیر الیاف نایلونی بر عملکرد مخلوط های آسفالتی، الیاف با طول ثابت 12 میلیمتر و در مقادیر 1/0، 2/0 و 3/0 درصد (بر اساس وزن مخلوط) به یک نوع بتن آسفالتی افزوده شدند. پس از تعیین قیر بهینه مربوط به ترکیب های مختلف، خصوصیات حجمی مخلوط های حاوی درصدهای مختلف الیاف، بررسی شد. مخلوط های آسفالتی حاوی الیاف، تحت آزمایش های استقامت و روانی مارشال و کشش غیر مستقیم قرار گرفتند. همچنین، آزمایش خزش دینامیکی با استفاده از دستگاه UTM-10، در سطوح تنش مختلف (kPa200 و kPa400) و دماهای مختلف (°c 40، °c 50 و °c 60)، به منظور ارزیابی تغییر شکل ماندگار (شیار افتادگی) مخلوط های حاوی درصدهای مختلف الیاف نایلونی، به کار گرفته شد. پارامترهای تغییر شکل ماندگار، همچون منحنی خزش دینامیکی، عدد روانی و شیب کرنش خزشی (CSS)، برای تحلیل نتایج استفاده شدند. در نهایت رفتار خزشی نمونه ها، با مدل خزش سه مرحله ای ژو مدلسازی شدند. همچنین در این تحقیق، به منظور ارزیابی حساسیت رطوبتی مخلوط ها، از نسبت مقاومت کششی (TSR) و نسبت مقاومت مارشال (MSR) استفاده گردید. بر اساس نتایج، استفاده از 1/0 درصد الیاف نایلونی، موجب بهبود مشخصات مکانیکی مخلوط ها، از جمله استقامت و نسبت مارشال می شود. همچنین، حساسیت رطوبتی مخلوط های آسفالتی با افزایش مقدار الیاف، تا 1/0 درصد ابتدا کاهش یافته، سپس با افزایش مقدار الیاف در مخلوط، افزایش می یابد. نتایج حاصل از آزمایش خزش دینامیکی و مدل ژو، نشان دادند که، افزودن 1/0 درصد الیاف نایلونی، طول ناحیه اول منحنی خزش و عدد روانی مخلوط ها را افزایش داده و شیب کرنش خزشی(CSS) را کاهش می دهد، این نشان دهنده افزایش مقاومت مخلوط های حاوی مقدار بهینه الیاف، در برابر تغییر شکل دایمی است.
    کلیدواژگان: مخلوط آسفالتی، الیاف نایلونی، آسیب رطوبتی، خزش دینامیکی، مدل سه مرحله
  • مرتضی ذات اکرم، محمد مهدی خبیری*، محمدحسن میرابی مقدم صفحات 589-602
    یکی از خصوصیات مهم راه ها که مربوط به روسازی جاده می شود و با ایمنی آن در ارتباط است، مقاومت لغزندگی آنهاست. این خصوصیات به عوامل متعددی چون مشخصات بافت رویه و مصالح بکار رفته، شرایط آب و هوایی، تغییرات فصلی و میزان آلودگی سطح جاده وابسته است.حضور آلاینده ها بویژه در هنگام اولین بارندگی بعد از یک دوره خشکسالی باعث می شود تا سطح خیس جاده لغزنده شود و احتمال تصادف افزایش یابد. بعضی از این آلاینده ها طبیعی اند، مانند ریزگردها و عبور ماسه بادی در جاده های کویری و بعضی هم در اثر عوامل غیرطبیعی مانند پودر ناشی از سایش لاستیک در اثر عبور وسایل نقلیه و یا روغن، ایجاد می شوند. در این تحقیق آلاینده هایی چون ریزگردها، ماسه بادی، روغن، پودر لاستیک، دوده اگزوز و رنگ سرد ترافیکی مورد مطالعه قرار گرفتند. نمونه های آسفالتی با استفاده از یک نوع دانه بندی پیوسته با تراکم ژیراتوری در قالب های بزرگ مارشال ساخته شده اند و در درجه حرارت و رطوبت های مختلف تحت آزمایش آونگ انگلیسی قرار گرفته اند. نتایج نشان می دهد که حضور آلاینده ها به طور معنی داری تاثیر گذار است. همچنین نشان داده شد که در حالت خشک بیشترین کاهش بدست آمده در عددپاندول هنگامی است که سطح از ماسه بادی پوشیده شده باشد و در حالت مرطوب نیز حضور رنگ سرد ترافیکی به طور متوسط بین 49 تا 55 درصد کاهش عدد لغزندگی را در پی داشته است. همچنین اعداد بدست آمده توسط نرم افزارهای آماری با استفاده از روش درخت تقسیم بندی گروه ها و شبکه عصبی مصنوعی تحلیل شدند و نشان داده شد که تغییر در نوع آلایندگی باعث بیشترین تغییر در مقاومت لغزندگی می شود.
    کلیدواژگان: آلاینده روسازی، ایمنی راه، مخلوط آسفالتی، مدل های آماری، مقاومت لغزندگی
  • الهام جوانفر، جواد رضاییان*، کیوان شکوفی، ایرج مهدوی صفحات 603-627
    انبار عبوری یک استراتژی لجستیکی است که هدف آن کاهش موجودی و افزایش رضایت مشتریان است. کالاها از تامین کننده بواسطه انبار عبوری به دست مشتری می رسند. اقلام قبل از فرستادن به مشتری، می بایست در انبار عبوری گردآوری شده، بدون ذخیره یا با ذخیره کم و پس از ادغام توسط وسایل نقلیه خروجی برای مشتریان فرستاده می شوند. در این تحقیق، مساله مکان یابی-مسیریابی با انبارهای عبوری در یک زنجیره تامین سه سطحی شامل تامین کننده، انبار عبوری و مشتری در نظر گرفته شده است. در این مسئله، مراکز انبار عبوری، تامین کننده، مشتری، وسایل نقلیه و کالا چندگانه هستند، مراکز انبار عبوری و وسایل نقلیه دارای محدود ظرفیت هستند،برداشت و تحویل در چند بار مجاز است، وسایل نقلیه ناهمگن و در حمل نوع محصول دارای محدودیت هستند. هدف مدل، کمینه سازی مجموع هزینه باز شدن مراکز انبار عبوری و هزینه های حمل و نقل (هزینه توزیع، هزینه عملیاتی) وسایل نقلیه است. مسئله مورد مطالعه برخواسته از صنعت توزیع و پخش مواد غذایی فاسد شدنی است. برای مساله مورد نظر، یک مدل ریاضی یکپارچه غیرخطی عدد صحیح مختلط ارائه شده است. با توجه به اینکه مسئله مورد مطالعه NP-hard است، یک الگوریتم بهینه سازی ازدحام ذرات برای حل مسائل با اندازه های بزرگ نیز ارائه شده است.همچنین، یک حد پایین نیز برای مسئله توسعه داده شده است. به منظور نشان دادن عملکرد الگوریتم معرفی شده، مسائلی در اندازه های کوچک، متوسط و بزرگ به صورت تصادفی تهیه گردیده و توسط رویکردهای ارائه شده مورد حل قرار گرفت. نتایج محاسباتی نشان از کارآیی بسیار الگوریتم پیشنهادی است.
    کلیدواژگان: مکان یابی مسیریابی انبار عبوری، وسیله نقلیه ناهمگن ظرفیت دار، تحویل و برداشت در چند بار، چند محصول، الگوریتم بهینه سازی ازدحام ذرات
  • سیداحسان سیدابریشمی*، ایران خانزاد، امیرعلی زرین مهر، امیررضا ممدوحی صفحات 643-654
    طراحی شبکه حمل ونقل همگانی کارآمد، یکی از ابزارهای موثر مدیران شهری برای پاسخ گویی به نیاز جابجایی در شهرها است. کارآمدی شبکه حمل ونقل همگانی وابسته به شیوه طراحی آن است. طراحی شبکه حمل ونقل همگانی از مسائل پیچیده در برنامه ریزی حمل ونقل است که پژوهشگران همواره تلاش کرده اند با استفاده از روش های ابتکاری ساده به حل این مسائل بپردازند. الگوریتم تولید مسیر یکی از روش های ابتکاری است که با استفاده از اصلاح مسیرهای حمل ونقل همگانی در یک شهر، کارآمدی شبکه حمل ونقل همگانی آن شهر را افزایش می دهد. در این مقاله روش جدیدی برای طراحی شبکه حمل ونقل همگانی مبتنی بر این الگوریتم پیشنهاد می شود که معیار فاصله برای هر دو گره از مسیر و معیار کمینه زمان سفر را نیز درنظر می گیرد و تلاش می شود تا با بهبود بیشتر شرایط برای کاربران، جواب مساله به شرایط واقعی نزدیک تر شود. این روش پیشنهادی در قالب یک برنامه رایانه ای پیاده سازی و برای شبکه سوفالز مورد آزمایش قرار می گیرد. نتایج تحلیل حساسیت و در نظر گرفتن پارامترهایی همچون اشتراک کمان ها در مسیرهای شبکه نشان می دهد که طراحی مسیرها با روش پیشنهادی توانسته تعداد مسیرها در شبکه را برای پوشش تقاضای برابر تا 70 درصد کاهش داده و طول هم پوشانی مسیرها در شبکه را نیز تا 3/1 کاهش دهد. این روش می تواند ابزاری برای سیاست گذاران باشد تا با طرح دقیق تر شبکه براساس نیاز کاربران گامی موثر در جهت افزایش سهم حمل ونقل همگانی بردارند.
    کلیدواژگان: تولید مسیر، حمل ونقل همگانی، طراحی شبکه
  • الهه عینی*، حمید سوری، مجتبی گنجعلی، تابان باغفلکی صفحات 657-669
    برای اختصاص منابع در سطح ملی و اطمینان از سطح ایمنی راه محاسبه هزینه کمک به تعیین حجم مشکل کرده و فواید اقتصادی حاصله از پیشگیری از سوانح را نشان می دهد. در مطالعه حاضر با استفاده از روش تمایل به پرداخت هزینه جرح و فوت ناشی از سوانح ترافیکی سال 1392 با تحلیل بیزی محاسبه شد. در یک مطالعه مقطعی، هزینه جرح و فوت ناشی از سوانح ترافیکی با استفاده از تحلیل بیزی محاسبه شد. درمجموع 782 نفر از کاربران راه تصادفی انتخاب و موردبررسی قرار گرفتند. پرسشنامه طرح بر اساس استاندارد روش تمایل به پرداخت ( ارزش گذاری مشروط، بیان ترجیح، ترجیح آشکار) با لحاظ خطرات درک شده بالاخص در کشور ایران تهیه و رواییو پایایی ابزار تعیین شد. پرسشنامه طرح به همراه چهار سناریو برای (سرنشینان، عابران پیاده، رانندگان وسایط نقلیه، موتورسیکلت سواران) جمع آوری شد. میانگین سنی افراد موردبررسی 9/9±4/33 سال بود. مردان 3/89 درصد و زنان 7/10 درصد جمعیت موردبررسی را تشکیل می دادند. 2/47 درصد از افراد موردبررسی سابقه تصادف داشته اند و 4/51 درصد از افراد در خانواده خود نیز سابقه تصادف داشتند. هزینه سوانح ترافیکی درمجموع موارد فوت و جرح به میزان 648/238/232/450/171/1 ریال معادل 074/341/048/39 دلار بود. تمایل به پرداخت در کاهش خطر در سن 35 و 55 سالگی افزایش نشان داد. یافته ها با استفاده از مدل بیزی نشان داد تمایل به پرداخت با سن، درآمد متوسط و بالا، با لگاریتم کیلومتر سفر، لگاریتم پرداخت روزانه برای کاهش مرگ، لگاریتم پرداخت برای کاهش زمان، با وسیله نقلیه اتوبوس، مینی بوس و سواری مسافرکش، سرنشین معنادار بود. در صد درآمد ناخالص ملی جرح و فوت ناشی از سوانح ترافیکی کشور از آمارهای جهانی بالاتر است. به نظر می رسد اقدامات انجام شده در کاهش سوانح ترافیکی کشور کافی نبوده که نتیجه آن حجم موجود سوانح ترافیکی در کشور است.
    کلیدواژگان: تمایل به پرداخت، سوانح ترافیکی، فوتی، جرحی، ارزش گذاری مشروط، بیان ترجیح، ترجیح آشکار
|
  • Mighat Habibian *, Samira Dibaj, Yalda Rahmati Pages 427-462
    Transportation demand management (TDM), refers to an approach which tends to more efficient use of transportation resources of a city. Typically, car use reduction is said to be the main goal of this approach to avoid congestion problem. A part of daily car usage in cities is due to commuters’ long trips. It is a crucial issue to attract people out of their cars in long trips because of the high proportion of such trips in vehicle-kilometer traveled as a proxy of transportation emission. . This study focuses on managing the demand of long car trips which their destinations are in the central part of the city of Tehran. Therefore, three push policies (i.e., increasing fuel cost, increasing parking cost, and cordon pricing) and two pull policies (i.e., transit time reduction and transit access improvement) are investigated on 240 commuters who their workplaces are in the central part of the city and their driving distance is more than 8 kilometers. Adopting an approach named multi-instrumentality, design of this study is enhanced by considering TDM policies’ interactions. By developing a behavioral mode choice model in form of multinomial logit, significant transportation related variables are discovered and interpreted, respectively. The application of model regarding to the effect of cordon pricing policy on car usage is also presented.
    Keywords: Transportation demand management, long trips, distance, policy making, logit model
  • Amin Mirza Boroujerdian *, Masoud Ebrahimi Pages 485-501
    Decrease in traffic speed will result in freeway’s passing capacity, and this means decrease in performance level of service quality. Factors resulting in traffic speed decrease are categorized as permanent or temporary. Raining parse is one of temporary factors decreasing free flow speed. In this research effect of weather conditions (rainy weather) are surveyed as a temporary cause of decrease in capacity of freeway and on freeway’s free flow speed in Tehran-Qom freeway. So it can calculate the rain fall decrement index in the geographic region of Iran, (previously not calculated). If the time of traffic considered in design of freeway in the time of rain, by using decrement index the design capacity can be optimized.
    In this research. In the beginning rainy hour and non-rainy hour were identified and separated, and also hours with less than 0.01 millimeter of rainfall due to insignificant effects were ruled out and considered as non-rainy hour .Studies show that light rain has no significant effect on flow speed and capacity and in some points its effects are neglected. But in case of heavy rainfall due to decrease in driver's vision range and decrease in surface friction between vehicle's wheels and road surface, flow speed will be significantly less than light rain situation and the changes between free flow speed of in 2 different conditions , rainy hour and sunny hour would be calculated. And with use of multi regression analysis and validating data from statistics test, result would be evaluated. traffic data and weather data from the last 6 months of hijri shamsi year 1391 in Tehran - Qom freeway was gathered and results obtained also confirms that rainy weather will result in 3.5 to 8.9 % decrease in capacity and 4 to 10% decrease in free flow speed.
    Keywords: Free flow speed, Rainfall, Capacity, freeway
  • Zahra Mafakheri, Majid Sheikh Mohammadi*, Ali Husseinzadeh- Kashan Pages 501-515
    Determining the fleet size is one of the most important issues of the shipping industry. In this study, a mathematical model is proposed for the dynamic problem of determining the number of rail freight wagons in conformity with the real-world conditions and restrictions. In the proposed model, the demands for wagon and due time for start have been considered deterministic. In addition to the revenue, another objective function has been considered for more productivity which reduces the number of delays in responding the demands during planning. Also, in accordance with the actual conditions in a railway network, freight wagons have been heterogeneously taken into consideration. In the proposed model, the vehicle capacity constraints, vehicle delivery, and the line capacity have been taken into account for the first time. Here, specifying empty wagons in order to increase productivity of the available wagons in the network; as a result, reducing a large expense of fleet ownership and maintenance has been considered. After defining the problem in the form of a mathematical model, a method based on the multi-objective simulated annealing algorithm has been proposed to find the Pareto solutions. Finally, a numerical example has been given from the Islamic Republic of Iran's Railway Transportation Industry and the solution has been discussed.
    Keywords: Fleet size, Multi-Objective Simulated Annealing, optimization, rail transportation
  • Saeid Saemi, Reza Tavakoli Moghadam *, Hamed Nozari, Pantea Maleki-Moghaddam Pages 517-528
    This study considers a scheduling problem of combined arrival-departure aircrafts over multiple runways with a number of a parking spaces constraint that minimizes the total weighted tardiness. This phenomenon is modelled as a parallel machine scheduling problem with unequal ready time, target time and dead line. Additionally, sequence-dependent separation times on each runway are considered to prevent the dangers associated with wake vortex effects. Considering occasional occurrence of such restrictions at airports as well as planning a better deal with such issues, a mixed-integer programming (MIP) model is presented and solved by Lingo software to show its validity. A meta-heuristic algorithm, namely firefly algorithm (FA), is proposed to achieve acceptable results in a reasonable time.The performance of the proposed FA is evaluated through a comprehensive benchmark of instances. Furthermore, the computational results show that the performance of the proposed FA is satisfactory in terms of computational time compared with Lingo. Finally, the conclusion is provided.
    Keywords: Departure-arrival aircraft scheduling, sequence-dependent separation times, parking space, firefly algorithm
  • Vahid Shokri, Rahim Ali Abbaspour * Pages 529-544
    GPS, among the various methods of traffic data collection has special popularity due to the low cost and wide access. The primary factor for reliability of determined parameters extracted GPS trajectories is the correct calculation of a vehicle location on a road segment, which is realized by a map-matching algorithm. High percent of GPS trajectories is taken from a variety of sources including mobile GPS, GPS equipped vehicles the, fleet public transport, and social networks are in low sampling rate between 2 to 6 minutes. So determining a suitable map matching algorithm to reduce data errors seems necessary. This paper aims to implement ST-matching and IVVM algorithms to match the GPS tracking data and extract traffic parameters and traffic map by matched trajectories. A special characteristics of ST-matching algorithm is to employ simultaneous spatial, temporal and topology analysis. IVMM algorithm not only considers the spatial and temporal information of a GPS trajectory but also devise a voting-based strategy to model the weighted mutual influences between GPS points. To evaluate these algorithms GPS trajectories with 2 minutes sampling rate of public fleet transport related to bus lines are used. ST-matching algorithm use only one point before each sampling point to match it there for the first point has not any before point, there is no the previous point, so the algorithm is highly dependent on the starting point. IVMM algorithm by modeling mutual influences between GPS points provides more effective and strong result. Distance Weight Function plays an important role in IVMM algorithm. By increasing the value of the parameter beta in Distance Weight function increases map matching accuracy. The obtained accuracy of the method of IVMM and the ST-matching is 88% 73% respectively. The results of this study show the IVMM algorithm outperforms the ST-matching method. Also In the face of U-turn IVMM gives better results.
    Keywords: Traffic information, GPS trajectory, map matching, IVMM, St-matching
  • Fateme Marandi, Seyed Hesam Odin Zegordi * Pages 545-565
    This study is concerned about how the quality of perishable products can be improved by shortening the time interval between production and distribution. Since special types of food, such as dairy products decay fast, the integration of production and distribution scheduling (IPDS) is investigated. This article deals with a variation of IPDS that contains a short shelf life product; hence, there is no inventory of the product in the process. Once a specific amount of products are produced, they must be transported with the least transportation time directly to various customer positions within its limited lifespan to minimize delivery and tardy costs required to complete producing and distributing the product to satisfy the demand of customers to the limited deadline.
    After developing a mixed-integer nonlinear programming model of the problem, because it is NP-hard, an Improved Particle Swarm Optimization (IPSO) is proposed. IPSO performance is compared with a commercial optimization software for small-sized and large-sized problems. The model has developed as an Integer- nonlinear model and it solved by using an improved particle swarm optimization which is improved by 1-opt and 2-opt operator and is coded in Matlab program. The model has been investigated through the real data gathered from Pegah company and the outcomes has been compared to the previous order system.Computational experiments show the efficiency and effectiveness of the proposed IPSO in terms of both the quality of the solution and the time of achieving the best solution.
    Keywords: Production, distribution, permutation flow ?shop scheduling, vehicle routing problem, integration, mixed integer programming, particle swarm optimization
  • Hosein Taherkhani *, Siamak Afrouzi Pages 567-588
    In order to investigate the effect of nylon fibers on the performance of asphaltic mixtures, 12mm long nylon fibers in different contents of 0.1, 0.2 and 0.3% (by the weight of total mixture) were added to a typical asphaltic concrete. After determination of the optimum binder content of the mixtures, the volumetric properties of the mixtures containing different percentages of nylon fibers were analyzed. Then, the fiber reinforced mixtures were subjected to Marshall Stability, flow an indirect tensile strength tests. In addition, in order to evaluate the permanent deformation behavior of the mixtures, using UTM-10, dynamic creep tests were conducted under different stress levels of 200 and 400kPa, and at different temperatures of 40, 50 and 60°C. Dynamic creep curve, flow number and the creep strain slope (CSS) were used for analysis of the results. Then, the creep behavior of the mixtures was modeled using the three-stage model developed by Zhou et al. The resistance against moisture damage of the mixtures were also evaluated using the tensile strength ratio (TSR) and Marshall Stability ratio (MSR). The results showed that the mechanical properties of the mixture such as the Marshall stability, Marshall Quotient and the indirect tensile strength of the mixture can be improved by modifying with 0.1% of nylon fiber. Also, the moisture sensitivity of the mixtures decreases with increasing fiber content, up to the fiber content of 0.1%, after which, increases with increasing fiber content. The results of dynamic creep tests and modelling the creep curve using the three=stage model showed that the mixture containing 0.1% of nylon fiber has the highest length of primary creep region and flow number and the lowest creep stain slope, indicating that its resistance against the permanent deformation is the highest.
    Keywords: Asphalt concrete, nylon fibers, moisture damage, dynamic creep, three-stage model
  • Morteza Zat Akram, Mohammadmehdi Khabiri *, Mohammad Hassan Mirabimoghadam Pages 589-602
    One of the important properties road pavement and safety is skid resistance. These properties are dependent on numerous factors, such as properties of pavement surface texture and materials used, weather conditions, seasonal changes and road surface contaminants. The aim of this study is to examine the effects ofvarious contaminants on skid resistance of the pavement surface. The existence of contaminants, especially during the first rain after a drought period makes the wet road surfaces slippery and increases the risk of accidents. Some of these contaminants are natural, such as dust and quick sand on the desert areas and some of them are unnatural such as lube oil and rubber particulates produced by tire wear. So, in this study, dust, quick sand, lube oil, rubber particulates, soot and cool color traffic were chosen as contaminants. Asphalt samples were made in Marshall large formats using three continuous grading with Gyratory compression and then by British Pendulum Tester were tested at different temperature and humidity. Test results indicated that contaminants had distinct effects on skid resistance of asphalt pavements. It was also shown that under dry conditions, the minimum value of skidding is when the surface is completely covered with quicksand and under wet conditions; the value of skidding was declined on average of 49 to 55 percent by cool color traffic. Artificial neural network (ANN) and decision tree data-mining methods were employed to analyze the data were derived from the statistical model. Accordingly, it was shown that changes in the type of contaminants cause the greatest change in skid resistance.
    Keywords: Pavement contamination, skid resistance, statistical model, asphalt mixture, road safety
  • Elham Javanfar, Javad Rezaiyan *, Keivan Shokoufi, Iraj Mahdavi Pages 603-627
    Cross-dock is a logistic strategy with the aim of reducing inventory and increasing customer satisfaction.It is described as process of moving goods from suppliers to customers through cross-dock centers without or with little storage, and products must be collected to cross-dock centers before being shipped to customers and after consolidation, freights are delivered to customer with outbound vehicles. This research considers location-routing problem with cross-dock throughout a multi-echelon supply chain by integrating suppliers, cross-dock centers and costumers. In this problem, cross-dock center, vehicle, supplier, costumer, and product are multiple. Also, cross-dock centers and vehicles have limited capacity, split pickup and delivery are allowed, and vehicles are heterogeneous and have constraint for product type shipping. The aim of the model is to minimize the sum of the opening costs of cross-dock centers and the distribution and operational costs of vehicles. This problem arises from the perishable food products distribution industry. For the problem, an integrated mixed integer nonlinear programming model is proposed. Since the problem under study is NP-hard, a particle swarm optimization algorithm is presented to tackle larg-sized problems. Also, a lower bound is developed for the problem. In order to show the performance of the introduced algorithm, different test problems with small, medium and large sizes are provided randomly and solved by the proposed approaches. Computational results show the high performance of the proposed algorithm.
    Keywords: Location-routing cross-docking center, heterogeneous capacitated vehicle, split pickup, delivery, multi-product, particle swarm optimization algorithm
  • Seyed Ehsan Seyed Abrishami *, Iran Khanzad, Amirali Zarinmehr, Amirreza Mamdouhi Pages 643-654
    Public transportation network design is one of the most complex issues in transportation engineering where researchers usually apply simple heuristic methods to solve the complicated problem. Route generation algorithm is one of the heuristic methods that use the shortest path between high transit demand O-D pairs and expand the shortest path, called route generation algorithm, to cover more transit demand. In this paper, the expanding route generation algorithm has been revised in order to consider restrictions on minimum route travel time and length to the primary route generation algorithm. The proposed algorithm for route generation has been coded in a computer programs and used for transit network design in Sioux Falls test network. The results show that the algorithm reduces the number of transit routes in the test network by 70 percent and route overlaps length by one-third compare with the previous route generation algorithms used for transit network design on Sioux Falls.
    Keywords: Public transportation, network design, route generation
  • Elahe Ainy *, Hamid Soori, Mojtaba Ganjali, Taban Baghfalaki Pages 657-669
    To allocate resources at the national level and ensure the safety level of roads, cost calculation can help determine the size of the problem and demonstrate the economic benefits resulting from preventing such injuries. In the current study, the cost of road traffic injury fatalities and non- fatalities was estimated by willingness to pay method using Bayesian analysis. In a cross sectional study fatal and non- fatal injuries cost was estimated. Totally 782 road users were randomly selected and investigated. The research questionnaire was prepared based on the standard for WTP method( Contingent value(CV), stated preference(SP), revealved preference (RP) model) considering perceived risks, especially in Iran, and its validity and reliability was determined. The research questionnaire was collected along with four scenarios for passengers, pedestrians, vehicle drivers, and motorcyclists. Mean age of the subjects was 33.4±9.9 years old. Men and women constituted 89.3% and 10.7% of the studied population. 47.2% of these people had an accident record themselves and 51.4% had an accident record in their families. In sum, fatal and non- fata injury cost was 1,171,450,232,238,648 IRR equivalents to 39,048,341,074$. Willingness to pay demonstrated an increase in risk reduction at the age of 35 and 55 years old. Findings obtained from Bayesian model showed that willingness to pay had a significant relationship with age, medium and high monthly income, logarithm trip mileage, daily payment for reducing mortality risk, payment for time reduction, , bus, minibuses and car drivers and occupants. GNI of road traffic injuries in Iran is higher than the global average. It seems that the measures for reducing traffic injuries in Iran have not been sufficient, the result of which has been the existing traffic injuries volume in the country.
    Keywords: Willingness to pay, road traffic injury, fata, non- fatal contingent value (CV), stated preference (SP), revealed preference (RP)