فهرست مطالب

مجله جنگل ایران
سال دهم شماره 3 (پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/08/07
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مریم اتحادی ابری ، باریس مجنونیان، آرش ملکیان، مقداد جورغلامی صفحات 267-278
    عملیات بهره برداری از جنگل، سبب تغییر برخی ویژگی های فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی خاک و در پی آن تغییر مقدار رواناب و تولید رسوب می شود. بررسی تغییرات رواناب و رسوب در پی تغییر خصوصیات خاک در اثر عملیات بهره برداری جنگل، در بهبود توصیه های مدیریتی و کمی کردن تغییرات رواناب و فرسایش خاک سودمند خواهد بود. این پژوهش برای بررسی شماری از متغیرهای موثر خاک در تولید رواناب و رسوب در اثر بهره برداری جنگل، در جنگل آموزشی پژوهشی خیرود انجام گرفت. بر این اساس، پلات های دو متر مربعی در قالب هشت تکرار در هر چهار منطقه (با روش های مختلف بهره برداری): شاهد (بدون بهره برداری) ، منطقه بهره برداری شده به روش تک گزینی، منطقه بدون پوشش تاجی و مسیرهای چوبکشی ایجاد شده و بارندگی های طبیعی به وقوع پیوسته از آذر 1393 تا آذر 1394، برای تعیین مقدار رواناب و رسوب اندازه گیری شد. خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک شامل بافت، درصد رطوبت، درصد ماده آلی، وزن مخصوص ظاهری، pH و EC نیز اندازه گیری شد. نتایج تحقیق بیانگر تاثیر معنی دار تغییر پوشش تاجی و گیاهی در اثر بهره برداری بر مقدار رواناب و رسوب است. برپایه نتایج، درصد رس و وزن مخصوص ظاهری خاک، همبستگی معنی دار مثبت؛ و درصد ماسه، اسیدیته و ماده آلی همبستگی معنی دار منفی با مقدار رواناب دارند. همچنین مشخص شد که متغیرهای درصد رطوبت خاک، درصد ماسه و ماده آلی خاک، ارتباط منفی؛ و درصد رس و وزن مخصوص ظاهری خاک همبستگی معنی دار مثبت با مقدار رسوب دارند. نتایج این تحقیق ضرورت توجه بیشتر به تحقیقات در زمینه برآورد رواناب و رسوب در اراضی جنگلی و مناطق بهره برداری شده را نشان می دهد. از این رو پیشنهاد می شود فعالیت های مدیریتی و بهره برداری متناسب با قابلیت این اراضی و با توجه به پتانسیل بازگشت پذیری کیفیت خاک ازدست رفته، طراحی و اجرا شود.
    کلیدواژگان: بافت خاک، بهره برداری جنگل، تاج پوشش، درصد ماده آلی، وزن مخصوص ظاهری خاک
  • پژمان دلیر، رامین نقدی ، اسماعیل قجر صفحات 279-291
    حفظ، احیا و توسعه منابع طبیعی، احداث جاده های جنگلی را ضرورت می بخشد؛ اما تاثیرات و آسیب های بالقوه و محتمل ناشی از این جاده ها، سبب می شود که رعایت استانداردها و نگهداری مستمر جاده های جنگلی از اهمیت ویژه ای برخوردار باشد. این پژوهش با هدف بررسی استانداردهای جاده جنگلی و سیستم زهکشی در سری 4 حوزه شنرود سیاهکل در استان گیلان انجام گرفت. بدین منظور 7250 متر از جاده های منطقه تحقیق، به عنوان نماینده کل جاده های موجود آماربرداری شد و پارامترهای شیب عرضی سواره رو، شیب طولی سواره رو، فاصله آبروها از یکدیگر، قطر لوله های موجود، عمق، و قاعده بزرگ و کوچک جوی کناری برداشت شد. برای مقایسه پارامترهای برداشت شده با مقادیر استاندارد از آزمون تی تک نمونه ای استفاده شد. از آزمون همبستگی اسپیرمن برای مشخص شدن ارتباط عوامل مختلف با انواع خرابی های شناسایی شده استفاده شد. نتایج آزمون تی تک نمونه ای در مقایسه پارامترهای برداشت پارامترهای با مقادیر استاندارد نشان داد که شیب عرضی با مقدار 9/2 درصد و عمق جوی کناری با مقدار 34/0 متر با استانداردهای ساخت جاده های جنگلی تفاوت معنی داری نداشت، اما دیگر عوامل دارای تفاوت معنی داری با استانداردهای ساخت جاده های جنگلی بود (05/0P>). بیشترین خرابی در منطقه، 39 درصد و مربوط به شیار و کمترین آن چاله با 7/8 درصد بود. همچنین مشخص شد که تعداد آب روهای موجود در منطقه تحقیق تفاوت معنی داری با تعداد آب روهای محاسبه شده دارند و از این رو قادر به جوابگویی حجم آب خروجی از منطقه نیستند (05/0P>) ، فاصله آب روها 234 متر اندازه گیری شد که براساس استانداردهای توصیه شده، فاصله بین لوله گذاری ها و اصول زهکشی رعایت نشده است.
    کلیدواژگان: استانداردهای ساخت، شیاری شدن، شیب طولی، لوله گذاری
  • مسلم اکبری نیا، یحیی کوچ، محمود توکلی فیضآبادی صفحات 293-306
    مهمترین مشخصه در ارزیابی کیفیت و سلامت خاک اکوسیستم های جنگلی بهشمار میآیند. وضعیت رویشگگاه هگای جنگلگی ، کرمهای خاکی (تخریبیافته یا حفاظتشده) و نوع پوشش درختی از جمله عوامل موثر بر فراوانی و تنوع کرمهای خاکی معرفی شده اند. با هگد بررسگی اثگر 13 رویشگاه های جنگلی تخریبشده و احیاشده ناحیه خزری بر فراوانی و تنوع این موجودات خاکزی، نمونه برداری از لاشبرگ و خاک (سطح جنگل طبیعی تخریبیافته پوشیدهشده با تکدرختانی از ، سانتیمتر) جنگل طبیعی کمتردستخورده ممرز- انجیلی 91 سانتیمتر، عمق 13× و جنگلکاری های توسکا، بلندمازو و زربین در منطقه نوشهر انجام گرفت. کرمهای خاکی، بگا توجگه بگه شگکل و مشخصگه هگای ،ممرز و انجیلی شناسایی شده و زیتوده آنها به تفکیک هر گونه در آزمایشگاه اندازهگیری شد. بهمنظگور مطالعگه تنگوع زیسگتی کگرم هگای خگاکی از ،ظاهری غنای مارگالف و یکنواختی کامارگو استفاده شد. در مجموع پنج گونه مختلف کرم خاکی در رویشگاههگای تحگت ، شاخصهای تنوع سیمپسون ،Lumbricus)، چهگار جگن (( Lumbricidae مطالعه شناسایی شد. براساس نتایج، همگه کگرم هگای خگاکی شناسگایی شگده بگه یگک خگانواده () Endogeic و Anecic ،Epigeic ) و سه گروه اکولوژیک ( Octolasion و Aporrectodea ،Dendrobaena تعلق دارند. کرم خگاکی از گروه اکولوژیک octaedraدر همه رویشگاه های تحت مطالعه در این تحقیق مشاهده شد و دارای بیشترین فراوانی بگود. گونگه هگای Epigeic در رویشگاه های بلندمازو، زربین و عرصه تخریبشده یافگت نشگدند. در مجمگوع Endogeic و Anecic کرم خاکی متعلق به گروه های اکولوژیک بیشگترین فراوانگی را داشگتند کگه بگا ، گروه های اکولوژیک کرمهای خاکی تحت رویشگاههگای جنگگل طبیعگی کمتگر دسگت خگورده و توسگکا خاک رابطه مثبت معنیدار و با مشخصه های کربن و نسبت کربن به نیتگروژن لاشگبرگ pH مشخصه های نیتروژن لاشبرگ و خاک و همچنین ، سبب کاهش فراوانی و تنوع کرم خاکی شگده ، و خاک رابطه منفی معنیدار نشان دادند. میتوان نتیجه گرفت که تخریب رویشگاه های جنگلی بهویژه با گونه توسکا، تنوع و فراوانی کرمهای خاکی را افزایش داده است. ، درحالی که جنگلکاری عرصه های تخریبیافته. منطقه نوشهر
    کلیدواژگان: جنگل طبیعی، کیفیت لاشبرگ، جنگل کاری، گروه های اکولوژیک کرم خاکی
  • صدیقه چاری پور، کامبیز ابراری واجاری *، جواد سوسنی صفحات 307-317

    هدف تحقیق حاضر، بررسی تاثیرات برخی عوامل توپوگرافی بر شاخص رقابت و مقدار زی توده ریشه های مویین درختان شاخه زاد برودار (Quercus brantii Var. persica) و نیز تعیین همبستگی این عوامل با برخی ویژگی های آنها در جنگل قلعه گل- لرستان بود. برای تعیین درختان هدف در رویشگاه از قطعات نمونه دایره ای (40 قطعه) و از روش نمونه برداری بلوکی تصادفی استفاده شد. ضمن اندازه گیری قطر برابرسینه و فاصله درخت هدف از درختان مجاور برای تعیین شاخص رقابت، در جهت شمال- جنوب درختان هدف و در فاصله 1 متری آنها، نمونه برداری ریشه های مویین از عمق 30-0 سانتی متری انجام گرفت. آزمون پارامتری t مستقل نشان داد که جهت جغرافیایی در میزان شاخص رقابت تاثیر معنی داری دارد و میزان آن در جهت شمالی بیشتر از جهت جنوبی است (001/0 P<). تجزیه واریانس یکطرفه نشان داد که عوامل شیب و ارتفاع از سطح دریا بر میزان شاخص رقابت درختان بلوط تاثیرگذارند (05/0 P<). بین شاخص رقابت و قطر تاج درختان بلوط در توده جنگلی همبستگی معنی داری مشاهده شد (01/0 P<). همبستگی پیرسون نشان داد که بین زی توده ریشه های مویین و شاخص رقابت ارتباط معنی داری وجود ندارد (05/0 P>). آزمون پارامتری t مستقل نشان داد که عامل جهت جغرافیایی در مقدار زی توده ریشه های مویین تاثیر معنی داری دارد و مقدار آن در جهت شمالی بیشتر از جهت جنوبی است (001/0 P<). تجزیه واریانس یکطرفه نشان داد که شیب تاثیری بر زی توده ریشه مویین ندارد (05/0<P) ، ولی ارتفاع از سطح دریا اختلاف معنی داری از این لحاظ نشان داد (01/0 P<). با توجه تاثیر عوامل توپوگرافی بر شاخص رقابت و ریشه های مویین درختان برودار، می توان گفت که در عملیات جنگل شناسی باید به شرایط توپوگرافی رویشگاه و ویژگی های درختان توجه بیشتری شود.

    کلیدواژگان: برودار، جهت، رقابت، ریشه مویین، شیب
  • هادی بیگی حیدرلو، امید حسین زاده *، عباس بانج شفیعی، طیبه امیری، مهدی عرفانیان صفحات 319-335
    مکان یابی مناطق مناسب احداث ایستگاه های اطفای حریق جنگلی در بخشی از جنگلهای شهرستان سردشتت استت ،هدف این پژوهش بدین منظور نقشه مکتان یت ابی ایستتگاه هتا ی اطفتای حریتق جنگلتی براستاس معیارهتای فاصتله از جتاده، فاصتله از رودهانته، فاصتله از آتشسوزی های پیشین، فاصله از حاشیه جنگل و فاصله از مناطق مستکونی تهیته شتد بته منظتور استتخرا وزن معیارهتای انتختابی در ) مقایسه شدند و وزن هر معیتار AHP هرکدام از معیارها به صورت زوجی و در قالب فرایند تحلیل سلسلهمراتبی ( ، مکانیابی مناطق مناسب بیشترین اهمیت را در بین معیارهای انتختابی در مکتان یت ابی دارد ، درصد وزن74 بهدست آمد نتایج نشان داد که معیار فاصله از جاده با نقشته مکتان یت ابی استتخرا شتد نتتایج ، پس از تهیه نقشه وزنی هرکدام از معیارها و تلفیق آنها و اعمال لایه محدودیت کتاربری ارایتی درصد از منطقه از شرایط مناسبی برای احداث ایستگاه اطفای حریق برهوردار است 70 مکانیابی ایستگاه های اطفای حریق نشان داد که هکتار، یکی از پهنه های استخرا شده بهعنوان منطقه مناسب برای احداث ایستگاه اطفای 3 که پس از حذف پهنه های با مساحت کمتر از درصتد از منتاطق دارای هطتر 02/47 کیلتومتری نشتان داد 73 حریق در نظر گرفته شد نتایج تحقیق با در نظر گرفتن شعاع عملکردی تمام پهنه های آتشسوزی های گذشتته را نیتز ، آتشسوزی زیاد توسط پهنه انتخابی پوشش داده می شود یمن اینکه این شعاع عملکردی پوشش میدهد
    کلیدواژگان: شعاع عملکردی، آتش سوزی، تصمیم گیری گروهی، تحلیل سلسله مراتبی
  • حامد یوسف زاده، سیدمحسن حسینی، آرش امینی، مسعود طبری کوچک سرایی صفحات 337-346
    تیمارهای مختلف تحریک جوانه زنی در ، یکی از مشکلات تکثیر درختان جنس نمدار، جوانهزنی اندک بذرهای آنهاست. در این تحقیق بذرهای نیمرس نمدار جمعآوریشده از دو مبدا ارتفاعی میانبند و بالابند ، (Tilia rubra subsp. caucasica form angulata Rupr.). لایهگذاری 2: متر از سطح دریا) جنگلهای چمستان بررسی شد. بذرهای نیمرس با پریکارپ هر مبدا به صورت 2566 و 566 (بهترتیب. 9 بدون پریکارپ به صورت جیبرلیک اسید+لایهگذاری سرد؛ و ،. بذرهای نیمرس 3. آغشته به هیدروکسید سدیم+لایهگذاری سرد؛ 1 سرد؛ درصد) به بذرهای بالابند بدون 71 (کینتین اسید+لایهگذاری سرد در قالب طرح کاملا تصادفی آزمایش شدند. بیشترین درصد جوانهزنی 0( پریکارپ، تیمارشده بهترتیب با جیبرلیک اسید+لایهگذاری سرد، و کنتین اسید+لایهگذاری سرد مربوط بود. بیشترین سرعت جوانهزنی بذر در هفته) به بذرهای میانبند با پریکارپ، تیمارشده بهترتیب با لایهگذاری سرد، و آغشته به جیبرلیک اسید+لایهگذاری سرد اختصاص روز) به بذرهای میانبند با پریکارپ (فقط لایهگذاری سرد شده) متعلق بود. بهطور کلی، 16 (داشت. کمترین میانگین زمان جوانهزنی اگرچه بذرهای نیمرس بدون پریکارپ بالابند، آغشته به جیبرلیک اسید (و کینتین اسید) +لایهگذاری سرد دارای درصد جوانهزنی مناسبی بودند، بذرهای نیمرس با پریکارپ میانبند (فقط لایهگذاری سرد) جوانهزنی قابل قبولی را در زمان کوتاهتری نشان دادند. با وجود این، در تحقیقات آینده، بررسی اثر تیمارها بر شاخص بنیه بذر و رشدونمو نهال نمدار برای بهکارگیری شیوه مناسب تکثیر بذر و تولید نهال آن در نهالستان توصیه میشود.
    کلیدواژگان: جیبرلیک اسید، درصد جوانه زنی
  • مهرداد زرافشار، فرهاد قاسمی آقباش صفحات 347-359
    از مهمترین مسیرهای چرخه عناصر غذایی و حفظ حاصلخیزی خاک در اکوسیستمهای جنگلی ، بازگشت عناصر غذایی از طریق لاشبرگ بر قابلیت در دسترس بودن عناصر غذایی خاک تاثیر زیادی دارد. تحقیق حاضر باا ، است. پویایی عناصر غذایی و تجزیه لاشبرگ در جنگل Quercus brantii هدف ارزیابی پویایی عناصر غذایی و تجزیه لاشبرگ بلوط ایرانی ( ) با استفاده از روش کیسا لاشابرگ با مادت Lindl. 7 ساانت یمتار و روزناه 37×77 کیس لاشبرگهاا (باا ابعااد ، روز در جنگلهای منطق چهارزبر کرمانشاه انجام گرفت. در این بررسی 367 روز جمعآوری شد و اندازهگیری نرخ تجزیا و ترکیباات شا یمیایی 367 و 747 ،987 ،977 ،67 میلیمتر) با پنج تکرار و در فواصل زمانی 49/22 ، منیزیم و لیگنین انجام پذیرفت. نتایج نشان داد کا در ساال اول تجزیا ، کلسیم ، لاشبرگها مانند نیتروژن، کربن، فسفر، پتاسیم 68/34 درصد در روز ب دست آمد و مشخص شد ک حد نهایی تجزیه آن 7/477 ، درصد ماده آلی لاشبرگ از دست رفت و نرخ ثابت تجزی ± 7/70 (درصد است. پویایی عناصر غذایی بررسیشده از الگوهای عمومی پیروی کرد و مقادیر آنها در لاشبرگ تحات بررسای با صاورت میلا یگارم 79/96 ± 7/23( <P) میلیگرم در گرم 99/06 ± 7/36 (<Mg) میلیگرم در گرم 7/03 ± 7/99 (<K) میلیگرم در گرم 7/99 روز روناد منفای 987 ثبت شد. براساس نتایج مشخص شد ک آزادسازی نیتروژن تاا Ca ) میلیگرم در گرم 48/98 ± 7/30 (<N) در گرم C متغیرهاای نسابت ، داشت و پس از آن تا پایان دوره مثبت بود. براساس نتایج رگرسیون گامب گاام / و نیتاروژن در مادل وارد شادند و P درصد نرخ تجزیه لاشبرگ را پیشبینی کنند. در کل نتایج تحقیق نشاان داد کا بلاوط ایرانای خاصایت اصالا کننادگ ی 89/8توانستند متوسط نیتروژن خاک را دارد و برای تولید هوموس چندان قابلیتی ندارد
    کلیدواژگان: عناصر، نیتروژن، معدنی سازی
  • طاهره علیزاده، محمدحسین صادق زاده، مصطفی خوشنویس، مهدی پورهاشمی، مریم تیموری، محمد متینی زاده صفحات 361-371
    به دلیل دخل و تصرف فراوان و بهرهبرداری های بیرویه بهتدریج از مساحت جنگلهای بلوط در مناطق رویشی مختلف کاسته شده لزوم احیای رویشگگاه هگای تخریگ بشگده بگ یش از ، است. با توجه به اهمیت بلوط در اکوسیستم ایران بهویژه ناحیه رویشی زاگرس تاثیر باکتری های محلولکننده فسفات معدنی جداشده از خاک نواحی رویشی زاگرس بگر ، پیش احساس میشود. در این پژوهش زندهمانی و رشد نونهالهای دو گونه برودار و ویول بررسی شده است. ابتدا نمونه برداری از خاک منطقه ریزوسفری درختان برودار و ویول در ایستگاه گاران انجام گرفت و باکتری های محلولکننده فسفات از آنها جدا شده و با استفاده از آزمونهای بیوشیمیایی در سطح جنس شناسایی شدند. بذرهای جمعآوریشده پس از مایهزنی در ایستگاه گاران کاشته شدند. پژوهش براساس آزمگ ایش فاکتوریل و در قالب طرح کاملا تصادفی با استفاده از متغیر گونه بلوط (در دو سطح) و جنس باکتری (در پنج سطح) انجام گرفت. رشگد قطگر ی و ، اما باکتری ها موجب افزایش رشد طولی ، نتایج نشان داد که اثر گونه و باکتری بر زندهمانی گونه ها معنیدار نیست درصد وزن خشکریشه نونهالهای برودار و ویول شدند. براساس مقایسه میانگین پارامترهای رشگد طگولی، رشگد قطگری و وزن گونه ویول پاسخ بهتری به مایهزنی باکتری ها از خود نشان داد. بهعلاوه تاثیرات باکتری سودوموناس و باسیلوس در ، خشک ریشه افزایش معنی دار متغیرهای تحقیق بیش از باکتری های دیگر است و در عملیات احیگا ی جنگگل هگای زاگگرس ، اسگتفاده از آنهگا را میتوان توصیه کرد
    کلیدواژگان: ویول، زاگرس، برودار، باکتری حل کننده فسفات، احیا
  • محسن نورزاد مقدم، تقی شامخی ، اصغر فلاح، محمد عواطفی همت صفحات 373-387
    با توجه به نبود سیاست های جامع و بلند مدت برای جنگلهای شمال ایران، تدوین سیاستهایی با رویکرد استفاده پایدار از همه ظرفیتها و کارکردهای این جنگلها لازم است. از اینرو در این تحقیق سعی شد مقولات قابل استفاده به منظور سیاستگذاری برای جنگلهای شمال ایران در چهار دسته قوتها، ضعفها، فرصتها و تهدیدها از اسناد مررتب برا جنگرل و ن دسرته از نهادهرا ی دارای ارتبرا مسرتقیم یرا سند ملی و بین المللی شامل سیاستها، قوانین، برنامه ها، ییننامه ها و 01 غیرمستقیم با هر یک از کارکردهای ن استخراج شوند. از اینرو متون مربو به اجلاس، کنوانسیونها و مجامع بین المللی مرتب با موضوع تحقیق با روش تحلیل محتوای کیفری برا رویکررد مایرینر و. تهدیرد اسرتخراج شرد 23 فرصرت و 15 ضعف،53 قوت،21 مقوله شامل 520 تلفیق روش های استقرایی و قیاسی بررسی شد. در نهایت قوتهای سازمان ادارهکننده جنگل در دو دسته اختیارات قانونی و منابع و زیرساختها و ضعفهای شناساییشده عمدتا مربو به ساختار سازمانی و امکانات در دسترس بوده است. بیشتر فرصتها مربو به زمینه هایی است که در نتیجره پیوسرتن بره کنوانسریون هرا و مجرامع بین المللی حاصل شده است. بیشتر تهدیدها مربو به وجود قوانینی است که با ماموریت و اهداف سازمان ادارهکننده جنگل تضراد دارنرد. همه مقولات استخراجی از حیث اهمیت در محدوده "کمی زیاد" تا "زیاد" قرار دارند. با عنایت بره ، نفر از صاحبنظران 18 با توجه به نظر سازمان جنگلها، مراتع و بخیزداری کشور بهعنوان متولی اداره جنگلهای شمال، کمتر توانسته است از قوتها و فرصتهای ،نتایج حاصل در دسترس برای پوشش ضعفها و تهدیدها استفاده کند. تحقیقات بیشتری برای پی بردن به چرایی این وضعیت لازم است.
    کلیدواژگان: عوامل درونی و بیرونی، تحلیل محتوای کیفی، سیاستگذاری، جنگلهای هیرکانی
  • جواد بذرافشان، علی اصغر درویش صفت، احمد عباس نژاد صفحات 389-402
    روش های متکی بر سنجش از دور، برای رفع محدودیتهای روش های مستقیم اندازه گیری تبخیر و تعرق ایجااد شاده اناد. هاد تحقیا )ET24 ( ) و روزاناه ETINST در بارآورد تبخیار و تعارق واقعای لحظاه ای ( SEBAL و مادل 8 بررسی قابلیت تصاویر ماهواره لندست ، حاضر در چهار زمان برای جنگلهای شهرستان رامسار تهیاه و پا از 8 تصاویر ماهواره لندست ، اکوسیستمهای جنگلی است. برای این منظور ، دمای سطحی، گسیلندگی و آلبیدو بر روی تصاویر، هماه مولفاه هاای اناریی در ساط NDVI پردازش و محاسبات لازم از جمله شاخص تبخیر و تعرق از جمله شار تابش خالص، شار گرمای خاک، شار گرمای محسوس ودر نهایت شار گرمای نهان از تصاویر برآورد و برپایه شار ET گرمای نهان مقادیر INST و ET و ETINST به صورت نقشه تهیه شد. برای اعتبارسنجی 24 24
    داده های سهساعتی ایساتگاه ، برآوردشده ET و ETINST سینوپتیک هواشناسی رامسر تهیه و این دو پارامتر به روش پنمن مانتیث فائو محاسبه شد. متوسط 24
    برآوردشده بهترتیا است. نتایج نشان داد که اختلا بهنسابت کام و مقادار آن در 0/02 و 6/44 و متوسط محاسبهشده این دو پارامتر بهترتی 3/38 و 6/04 درصاد در مقیااس روزاناه اسات. همچناین 78/30 تاا 77/07 درصد در مقیااس لحظاه ای و از 74/71 تا 8/38 چهار تاریخ بررسیشده از ET میانگین درصد اختلا نسبی برآوردشده برای INST و 24درصد است که در مجموع توانایی زیااد رویکارد 70/21 و 77/04 بهترتی بهکاررفته در برآورد تبخیر و تعرق را نشان میدهد. در یک نتیجهگیری کلی میتوان گفت رویکرد استفادهشده در این تحقی قابلیت تهیه نقشه تبخیر و تعرق در جنگلهای شمال ایران در فصلهای بهار و تابستان را دارد. . SEBAL ،8 لندست
    کلیدواژگان: نمن مانتیث فائو، تبخیر و تعرق، سنجش از دور
|
  • Maryam Etehadi Abari, Baris Majnounian, Arash Malekian, Meghdad Jourgholami Pages 267-278
    Globally, soil erosion is one of the most important environmental problems which are threats to soil and water resources. Soil properties are the main parameters that affect the runoff and soil erosion processes. Therefore, this study was conducted to investigate the effects of some soil properties on runoff and sediment yield components in plot scale (2m×1m) with eight replicates in four different treatments (control area, harvested area, without canopy cover and skid trail) in the northern forests of Iran during December 2014 until December 2015. The runoff volume and coefficient and sediment yield were also measured through field data collection and lab analysis by weighting and decantation methods. Some of the soil physical and chemical properties consisted of texture, moister content, organic matter, bulk density, pH, and EC were determined. The results of the study indicate that the effect of vegetation cover changes due to harvesting on runoff volume and sediment yield is significant (P≤0.01). There were positive and significant relationships between clay percent and bulk density and negative and significant relationships between organic matter, sand percent and pH with runoff. Also, there were positive and significant relationships between clay and bulk density negative and significant relationships between organic matters, sand and moister content with sediment yield.
    Keywords: Bulk density, Canopy cover, Forest harvesting, Organic matter, Soil texture
  • Pejman Dalir, Ramin Naghdi, Ismail Ghajar Pages 279-291
    Preservation, restoration and development of natural resources makes the necessity of forest roads construction undeniable; however, their potential impacts approve the importance of standard compliance and also continuous maintenance of forest roads. The aim of the study was to evaluate the standards of forest road and drainage of the district 4 of Shenrood basin in Guilan province in the northern Iran. For this purpose, the road side slope, longitudinal slope, distance between culverts, and diameters of culverts, depth, big and small base of culvert. 7250 m of the existing roads as a representative of the existing road were surveyed. Result of one sample t-test showed that the variables of side slope (with mean value of 2.9%) and also ditch depth (with mean value of 0.34 m) were not significantly different from the standard values; however, the other factors indicated a significant difference with the standards (P>0.05). The most failure types were the rut (39%) and the least was rocky protrusions (8.7%). Results showed that the number of existing culverts were not sufficient and therefore could not conduct volume of water (P>0.05). The intervals of the installed culverts was 234 m which is inappropriate based on the standards.
    Keywords: Construction standards, Culverts, Road longitudinal slope, Rutting
  • Y. Kooch, M. Tavakoli Feizabadi, M. Akbarinia Pages 293-306
    Earthworms are considered as the most important characteristics in assessing the quality and soil health of forest ecosystems. The status of forest habitats (degraded or protected) and the type of tree cover are some of the factors affecting the frequency and diversity of earthworms. With the aim of investigating the effect of degraded and reclaimed forest habitats of the Caspian region on the earthworm abundance and diversity, sampling of litter and soil (20 × 20 cm, 15 cm depth) were performed under the less degraded of hornbeam-iron tree natural forest, degraded natural forests covered by individuals of hornbeam-iron tree, plantations of alder, oak and cypresses in Nowshahr area. Earthworms were identified according to their shape and appearance, and their biomass was measured at the laboratory. In order to study the earthworm's biodiversity, Simpson diversity and Margalef richness indices and Camargo evenness were employed. A total of 5 different types of earthworms were identified in the studied habitats. According to the results, all of the earthworms identified were belonged to a family (Lumbricidae), four genera (Lumbricus, Dendrobaena, Aporrectodea and Octolasion) and three ecological groups (Epigeic, Anecic and Endogeic). The Dredrobaena octaedra earthworms from the Epigeic ecological group in all studied habitats were observed in this study and have the highest frequency. The earthworm species belonging to the Anecic and Endogeic ecological groups were not found in the oak, cypresses and degraded areas. In general, ecological groups of earthworms under less degraded natural forest and alder habitats were the most frequent and they had positively significant relation with litter and soil nitrogen and also soil pH, whereas they were negatively related to litter and soil carbon and carbon to nitrogen ratio. As a conclusion, the degradation of forest habitats has reduced the frequency and diversity of earthworms, while the reforestation of degraded forests, especially alder plantation, has increased diversity and abundance of earthworms
    Keywords: Natural forest, plantation, litter quality, earthworm ecological groups, Nowshahr region
  • Sedigheh Charpour, K. Abrari Vajari, Javad Soosani Pages 307-317

    The purpose of the study was to investigate the effects of some physiographic factors on competition index (CI) and fine root biomass (FRB) in coppice Persian oak trees (Quercus brantii Var. Persica), and also to determine the correlation between these factors and some characteristics of oak trees in forest of Ghalegol-Lorestan. Randomized blocks sampling method was used to determine the target trees in the site by circular sample plots (n=40). In addition to measuring the DBH of trees and their distance from neighbor trees for determining CI, fine root sampling was done at depth of 0-30 cm and at distance 1m, also in north and south sides of the target trees. The independent t-test showed that the aspect had a significant effect on CI, so that it was more in north-facing than the southern directions (p<0.001). Analysis of variance indicated that slope and altitude influenced the CI of oak trees and also the highest CI was observed at altitude of 2000-1900 m a.s.l (p<0.05). There was a significant correlation between CI and crown diameter of trees (p<0.01). The Pearson correlation revealed that there was no significant correlation between FRB and CI among trees (p>0.05). The independent t-test showed that aspect had a significant effect on FRB (p<0.001). Analysis of variance indicated that slope had no effect on FRB (p<0.05), but elevation showed a significant difference in this regard (p<0.01). Considering the effect of topographic factors on the CI and FRB of Persian oak trees, it can be stated that in silvicultural operations, more attention should be paid to the topography of site and the trees characteristics.

    Keywords: Aspect, Competition, Fine root, Oak, Slope
  • T. Amiri, A. Banj Shafiei*, M. Erfanian, O. Hosseinzadeh, H. Beygi Heidarlou Pages 319-335
    The present study aimed to provide the best locations for forest fire fighting stations in the Sardasht forests located in the northwest of Iran. For this purpose, site selection map for construction of firefighting station was prepared using five factors consist of proximities to river, to road, to former fires, to forest edge and to residential areas. In order to extract the weight of the selected criteria in locating suitable areas, each criterion was compared in a pairwise manner using Analytical Hierarchy Process (AHP) and the weight of each criterion was obtained using the Expert Choice ver.11 software. Results showed that proximity to road with 24 percent of importance had the highest weight among the selected criteria for locating the forest fire fighting stations. After providing weighted maps of criteria and their integration and applying land use restriction layer map, final site selection map was created. Preliminary results of this study made this point that the proposed zones cover about 29 percent of the study area, with good conditions required for construction of fire station. After excluding the small zones with an area less than 5 ha, one of the most suitable zones was proposed as the best location for construction of fire station. Furthermore, the validation of proposed zone and station location was carried out using a previously developed fire risk map with consideration of 10 km action radius surrounding the station. The selected zone covers about 97.81 percent of susceptible regions from high to very high classes regarding the forest fire hazard
    Keywords: Action radius, Analytical Hierarchy Process, Fire, Group decision making
  • M. Tabari Kouchaksaraei*, A. Amini, S. M. Hosseini, H. Yousefzadeh Pages 337-346
    One of the problems of propagation of lindens (Tilia spp.) is low seed germination. In this research, different treatments for stimulating the germination in immature seeds of Tilia rubra subsp. caucasica form angulata collected from middle altitude (500 m a.s.l.) and high altitude (1500 m a.s.l.) of Chamestan forests (northern Iran) were examined. In both altitudinal seed sources, immature seeds with pericarp were subjected to 1) cold stratification, and 2) imbibed with NaOH (30%)+cold stratification. Also, immature seeds without pericarp were examined as 1) imbibed with GA3 (500 mg/l)+cold stratification, and 2) kinetin acid (1 mg/l)+cold stratification. The most germination percentage (87%) allocated to non-pericarp seeds of higher altitude, treated respectively, with 1) GA3+cold stratification, and 2) kinetin acid+cold stratification. The most germination speed (6 seeds/week) belonged to seeds of with pericarp collected from middle altitude, treated respectively with 1) cold stratification, and 2) imbibed with GA3+cold stratification. The lowest mean germination time (20 days) allocated to seeds with pericarp of middle altitude (only cold stratified). Generally, even though, non-pericarp immature seeds of higher altitude, imbibed with GA3 (and kinetin acid)+cold stratification had favorable germination percentage, the immature seeds with pericarp of lower altitude (only cold stratified) represented satisfaction germination percentage along the shorter period. However, in future investigations, effect of treatments on seed vigor index and growth of Tilia seedling in order to employ the proper method for seed propagation and seedling production of this species in nursery are advised
    Keywords: GA3, Germination percentage, Kinetin acid, Seed source, Seed vigor index
  • F. Ghasemi Aghbash*, M. Zarafshar Pages 347-359
    The return of nutrients through leaf litter is one of the most important ways of nutrient cycling and soil fertility conservation in forest ecosystems. The dynamics of nutrients and litter decomposition in the forest have great influence on the availability of soil nutrients.The present study was conducted with the aim of evaluating the nutrient dynamics and leaf litter decomposition in Persian oak (Quercus brantii Lindl.) leaf litter using litterbag method for 360 days in Chahar Zabar forests of Kermanshah province. In this study, litterbags (30×20 Cm and 2 mm mesh) were sampled with five replicates at intervals of 60, 120, 180, 240 and 360 days and the following factors were measured: decomposition rates, chemical components of leaf litters such as nitrogen, carbon, phosphorus, potassium, calcium, magnesium and AUR (Klason lignin). The results showed that in the first year, the mass loss of leaf litter was 45.9%. The nitrogen concentration was 12.22 mg.g-1 which indicates that Iranian oak is a tree with moderate soil modification. The concentration of nutrients was Ca (48.58 ± 0.37 mg.g-1) > N (25.16 ± 0.93 mg.g-1) > P (11.76 ± 0.36 mg.g-1) > Mg (2.73 ± 0.15 mg.g-1) > K (2.55 ± 0.27 mg.g-1). The results of nitrogen release and degradation of lignin showed that nitrogen release had a negative trend up to 180 days and then it was positive until the end of the period. Based on the stepwise regression the C/P and N were the only variables entered into the model which explained 85.8% of mass loss variation. In general, the results of this study showed that Iranian oak modified the soil nitrogen intermediately and has no high potential for humus production
    Keywords: Lignin, Mass loss, Mineralization, Nitrogen
  • M. Teimouri*, M. Khoshnevis, M.H. Sadeghzadeh Hallaj, T. Alizadeh, M. Matinizadeh , M. Pourhasehemi Pages 361-371
    The area of oak forest in different vegetation zones has gradually decreased because of frequently possession and exploitation. The reclamation of the disturbed habitats is very crucial because of oak importance in Zagros areas. The success of reforestation programs depends on the quality of seedlings. The aim of this study was to determine the effect of phosphate solubilizing bacteria on Quercus brantii Lindl. and Quercus libanii Oliv. survival and growth parameters. For this purpose, phosphatesolubilizing bacteria were isolated by screening methods from rhizosphere and identified by microbiological methods. Collected seeds were sterilized and inoculated by bacteria and sowed in Garaan Research station, Marivan, Kurdistan. The experiment was conducted in a factorial based on randomized complete block design with two main factors including species (two levels) and bacteria (five levels). The results indicated that the effect of species and bacteria on seedling survival was not significant. Inoculated bacteria caused increase in height growth; collar diameter and root dry matter. According to mean comparison of height growth, collar diameter and root dry matter; it seems the response of Q.libanii was better than Q.brantti to inoculation. In addition, Pseudomonas sp. and Bacillus sp. caused more increase compared to other treatments and are suitable candidates in rehabilitation of Zagros forests
    Keywords: Rehabilitation, Phosphate solubilizing bacteria, Q. brantii, Zagros, Q. libanii
  • M. Nourzad Moghaddam*, T. Shamekhi, A. Fallah, M. Avatefi Hemmat Pages 373-387
    Due to the lack of comprehensive policies for the Hyrcanian forests of Iran, formulating policies which encompass sustainable approach to forest management is essential. Therefore, in this research, we develop basic policymaking categories for the Hyrcanian forests of Iran. In order to get the objective, 47 national and international documents, including conventions, statements, policy documents, acts, programs, and reports related to the international dialogues, summits, conventions and forums and national vision, sectorial policy documents, international approved conventions, concerning forest and forestry issues were investigated by using of qualitative content analysis. Finally, 124 categories including 61 opportunities, 23 threats, 27 strengths and 13 weaknesses were extracted. Most of the opportunities come from international dialogues, while major threats are non forest sectorial legislations that challenge the mission of the forest management organization. The strengths are legal authority, resources and infrastructure, and the weaknesses are mainly related to the organizational structure and available financial facilities. According to the opinions of 78 experts of various stakeholder groups, all mentioned categories scored "partly high" to "high" in a 10 points scale. According to the results, Forest, Rangeland, and Watershed Organization efforts to use the strengths and opportunities to cover the weaknesses and threats were insufficient and more research suggested elaborating the situation
    Keywords: Qualitative Content Analysis, Hyrcanian Forest, Policy making, Internal, External Factors.
  • A. Abbasnezhad Alchin, A.A. Darvishsefat*, J. Bazrafshan Pages 389-402
    Remote sensing-based methods were developed for resolving the limits of direct measurement methods for evapotranspiration. The purpose of this study was to investigate the capability of Landsat 8 satellite imagery and the SEBAL model for estimating actual instantaneous (ETINST) and daily (ET24) evapotranspiration in the forest ecosystem. For this reason, Landsat 8 satellite imagery was utilized at four dates for the forests of the Ramsar city and after image processing and performing necessary calculations the map of NDVI, surface temperature, emissivity and albedo were prepared and all energy components at the surface of evapotranspiration including net radiation, soil heat flux, sensible heat flux and latent heat flux were estimated and amount of instantly ET, ETINST and ET24 were conducted as a map. Accuracy of estimated ETINST and ET24 were evaluated based on the three hour data from synoptic Ramsar weather station data using FAO Penman-Monteith method. Estimated average of ETINST and ET24 were 0.45 and 3.98 and calculated average of these parameters were 0.55 and 4.62 respectively. Results showed that the differences are relatively small and range between 8.38 and 15.17 percent in instantaneous scale and between 11.41 and 18.34 in daily scale. Mean Relative Difference Percentage for ETINST and ET24 were 11.45 and 14.27, respectively reflecting high capability of the overall ability of the approach used in this study to estimate evapotranspiration. In conclusion based on results showed that used method in this study has the capability of producing evapotranspiration map in north forests of Iran in spring and summer
    Keywords: Evapotranspiration, FAO Penman Monteith, Landsat 8, Remote Sensing, SEBAL