فهرست مطالب

جنگل ایران - سال هشتم شماره 4 (زمستان 1395)

مجله جنگل ایران
سال هشتم شماره 4 (زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/17
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مقاله پژوهشی
  • سارا زارع *، منوچهر نمیرانیان، حسین شعبانعلی فمی، جهانگیر فقهی، افشین دانه کار صفحات 405-418
    این پژوهش با توجه به اهمیت موضوع تفاوت های منطقه ای در برنامه های راهبردی کشور و همچنین تاثیر مستقیم جنگل های شهری در توسعه پایدار شهرها، به شناسایی تفاوت های منطقه ای از منظر شاخص های جنگلداری شهری در تهران پرداخته است. بر این اساس، شش شاخص شناسایی و داده های متناظر با آنها از شهرداری تهران و سازمان پارک ها و فضای سبز تهران، برای نه منطقه از شهر تهران گردآوری شد. به منظور وزن دهی شاخص ها برای ایجاد شاخص ساختاری جنگلداری شهری تهران، از روش تحلیل مولفه های اصلی استفاده و شاخص های ساختاری برای مناطق محاسبه و سطح بندی شد. برای رفع اختلاف مقیاس، از روش تقسیم بر میانگین استفاده شد. مجموع مجذورات بارهای عاملی چرخش یافته و مجموع مجذورات بارهای عاملی استخراج شده نشان داد این سه عامل در مجموع قابلیت نمایان کردن 609/87 درصد واریانس ها را داشتند. یافته های پژوهش حاکی از آن است که مناطق 22 و 4 تهران از لحاظ شاخص های جنگلداری شهری در رتبه های اول و دوم اند و شرایط مناسب تری نسبت به سایر مناطق تهران دارند. در حالی که مناطق 11، 16 و 10 تهران در رتبه های آخر جای گرفتند. تهیه شاخص های ترکیبی برای جنگل های شهری تهران، اولین بار در این پژوهش با هدف همراستایی بیشتر طرح های تصویب شده با نیازهای شهروندان و ارتقای کیفیت زندگی آنان انجام گرفت.
    کلیدواژگان: شاخص ساختاری، جنگلداری شهری، روش تحلیل مولفه های اصلی
  • ناصر نوروزی هارونی، مسعود طبری کوچکسرایی*، سید احسان ساداتی صفحات 419-430
    ارغوان معمولی (Cercis siliquastrum L.) گونه ای مناسب برای بهبود تثبیت ازت خاک و ایجاد چشم انداز طبیعی برای پارک ها و حاشیه جاده ها است. این پژوهش به بررسی رشد، توسعه و مقاومت به خشکی نهال ارغوان معمولی با اعمال تیمارهای مختلف آبیاری می پردازد. بدین منظور در گلخانه تحقیقاتی، ابتدا طی 90 روز مبادرت به تولید نهال (ارتفاع حدود 30 سانتی متر) بذرهای تهیه شده ارغوان شد. سپس نهال ها در سطوح آبیاری 4، 8، 12 و 16 روزه به مدت 70 روز در قالب طرح کاملا تصادفی (با سه تکرار) قرار گرفتند. آبیاری اثر معنی دار بر کلیه شاخص های مورفولوژیکی نهال ارغوان داشت، طوری که طول ساقه، طول ریشه، سطح ویژه برگ، زی توده خشک ساقه و برگ در سطح 5 درصد و سایر شاخص های مورفولوژی در سطح 1 درصد در بین سطوح مختلف آبیاری متفاوت بودند. بزرگترین اندازه طول ساقه، قطر یقه، تعداد برگ، سطح برگ، زی توده ساقه و برگ، رویش ارتفاعی و قطری یقه و زنده مانی در نهال های با دوره آبیاری 4 روزه مشاهده شد. نهال های با دوره آبیاری 8 روزه دارای بیشترین مقدار حجم ریشه و زی توده ریشه بودند، درحالی که بزرگترین اندازه طول ریشه، سطح ویژه برگ و نسبت طول ریشه به ساقه در دوره آبیاری 16 روزه حاصل شد. نتایج بیانگر این است که اگرچه دوره آبیاری 4 روزه مناسب ترین دوره برای پرورش نهال ارغوان است، با این وجود دوره آبیاری 8 روزه به دلیل تامین مناسب نرخ زنده مانی و شاخص های رشد، و نیز کاهش هزینه و سهولت رویش نهال، می تواند گزینه خوبی برای پرورش نهال ارغوان باشد.
    کلیدواژگان: ارغوان، تنش آبی، جوانه زنی بذر، رویش ارتفاعی، زی توده ریشه
  • اسماعیل خسروپور *، پدرام عطارد، انوشیروان شیروانی، ویلما بایرام زاده، لیلا حکیمی صفحات 431-443
    آلودگی های محیط شهری صدمات زیادی بر انسان، گیاهان و جانوران وارد می کند. در گیاهان، برگ ها و گل ها حساس ترین اندام به این آلودگی ها هستند. وقتی گیاه تحت تنش آلودگی قرار می گیرد فر مهای مولکولی فعال اکسیژن (ROS) زیاد می شوند و گیاه از نظر فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی برای مقابله با آلودگی واکنش می دهد. مطالعه حاضر به منظور بررسی تاثیر آلودگی های محیط شهری بر فعالیت آنزیم های سوپر اکسید دیسموتاز، آسکوربات پراکسیداز، گایاکول پراکسیداز، کلروفیل و کاروتنوئید برگ درختان کاج تهران و چنار در شهر تهران انجام گرفت. نتایج نشان داد مقدار فعالیت سوپراکسید دیسموتاز در کاج تهران در منطقه کم آلوده، کمتر از منطقه آلوده شهری بود؛ این مقدار برای چنار نیز در منطقه کم آلوده کمتر از منطقه آلوده گزارش شد. بیشترین و کمترین فعالیت آنزیم آسکوربات پراکسیداز به ترتیب در کاج آلوده و چنار کم آلوده مشاهده شد. فعالیت آنزیم گایاکول پراکسیداز در کاج تهران بیشتر از چنار بود و مقدار این آنزیم در هر دو گونه در منطقه آلوده شهری بیشتر از پارک جنگلی چیتگر بود، به طوری که کمترین و بیشترین فعالیت این آنزیم مربوط به چنار کم آلوده و کاج آلوده بود. مقدار کلروفیل a و کل و کارتنوئید در منطقه آلوده شهری برای هر دو گونه بیشتر از پارک جنگلی چیتگر بود، اما کلروفیل b از نظر آماری تفاوت معنی داری نداشت. به طور کلی در شرایط تنش، میزان تولید رادیکال های آزاد افزایش می یابد، بنابراین فعالیت آنتی اکسیدان ها تاثیر مهمی در تحمل تنش و سمیت زدایی و کاهش خسارت ناشی از رادیکال های آزاد دارد. هر دو گونه برای مقابله با آلودگی فعالیت آنزیمی خود را افزایش می دهند و همچنین مقدار کلروفیل و کاروتنوئید را کم می کنند. بنابراین می توان نتیجه گرفت که آلودگی شهر تهران در حدی است که می تواند سبب تغییر برخی از صفات بیوشیمیایی و فیزیولوژیکی چنار و کاج تهران شود.
    کلیدواژگان: آلودگی، سوپراکسید دیسموتاز، کلروفیل، گایاکول پراکسیداز، گونه های فعال اکسیژن
  • ساسان بابایی کفاکی*، بهاره سهرابی سراج، هادی کیادلیری، رضا اخوان صفحات 445-458
    گونه نیمه انگلی موخور (Loranthus europaeus) از عوامل تهدیدکننده جنگل های زاگرس به شمار می رود و شناسایی عرصه های آلوده به آن به منظور مدیریت در عرصه های جنگلی حائز اهمیت است. منطقه حفاظت شده کوه منجل واقع در استان ایلام به دلیل حضور چشمگیر موخور با شدت های متفاوت و پاک سازی نشدن با مساحت 37 هکتار، در رویشگاه زاگرس به عنوان نمونه برای بررسی انتخاب شد. به منظور طبقه بندی موخور، تصویر ماهواره ای با اندازه تفکیک مکانی کم Worldview 2 مربوط به اواخر آبان 1389 و پس از خزان بلوط تهیه شد. پس از تصحیحات هندسی و رادیومتری، تصویر با استفاده از شاخص تفاوت گیاهی نرمال شده و آنالیز مولفه های اصلی در سطح وارث با عدد مقیاس 29 قطعه بندی شد. سپس با 312 نقطه واقعیت زمینی، الگوریتم های K نزدیک ترین همسایه (با پارامتر K متفاوت)، ماشین بردار پشتیبان (با پارامتر C متفاوت) و جنگل تصادفی (با تعداد درخت متفاوت) براساس طبقه بندی شیءپایه و با 18 ویژگی طیفی و شکلی مقایسه شد. صحت کلی K نزدیک ترین همسایه 1/85 درصد، ماشین بردار پشتیبان با صحت کلی 4/87 درصد و درنهایت جنگل تصادفی با صحت کلی 9/92 درصد جهت طبقه بندی آلودگی جنگل به چهار طبقه سالم، آلودگی کم، متوسط و شدید به دست آمد. در بین الگوریتم های مقایسه شده، جنگل تصادفی با 1000 درخت مناسب ترین طبقه بندی را برای شناسایی شدت های متفاوت آلودگی جنگل ارائه داد. با توجه به نتایج به دست آمده، شناسایی موخور در منطقه زاگرس با تصویر Worldview 2 و تکنیک شیء پایه امکان پذیر است.
    کلیدواژگان: ایلام، جنگل تصادفی، طبقه بندی شی - پایه، موخور، 2 Worldview
  • علی اصغر واحدی*، اسدالله متاجی صفحات 459-475
    با برآورد مخازن کربن آلی کف جنگل می توان قطعیت ارزیابی منابع جنگلی در زمینه میزان جذب و انتشار دی اکسید کربن اتمسفری را افزایش داد. هدف تحقیق حاضر این است که مشخص کند تنوع زیستی گیاهی در اشکوب های مختلف با توجه به ویژگی های فیزیکی جنگل تا چه اندازه می تواند معرف تغییرات ذخایر حوضچه های کربن آلی کف جنگل محسوب شود. تحقیق حاضر در قطعه شاهد سری سه جنگل آمیخته راش گلندرود نور صورت گرفت. قطعات نمونه با سطح 400 متر مربع به صورت سیستماتیک با فاصله 100 متر از یکدیگر در سطح منطقه اجرا شد و در داخل هر قطعه نمونه، چهار ریزقطعه نمونه 1 متر مربعی و 50 × 50 سانتی متر مربعی به ترتیب برای اندازه گیری و جمع آوری پوشش علفی و لایه لاشبرگی جانمایی شدند. پس از تفکیک 80 گرم از لایه علفی و لاشبرگی توزین شده در عرصه، کلیه نمونه ها به مدت 48 ساعت در دمای 65 درجه سانتی گراد در آون خشک شدند و ضریب کربن نیز با استقرار نمونه ها در کوره حرارتی اندازه گیری و محاسبه شد. نتایج نشان داد تغییرات تنوع زیستی پوشش درختی در عوامل مختلف توپوگرافی معنی دار نبودند. از طرفی شاخص های وفور و غلبه گونه ای پوشش علفی نیز به ترتیب در دامنه های ارتفاعی از سطح دریا و جهات دامنه دارای تغییرات معنی دار بودند. با این تفاسیر، فقط ذخایر مخازن کربن تجمعات لاشبرگی در شیب های مختلف دارای تغییرات معنی دار بود. در ادامه، نتایج نشان داد که ارتباط معنی داری بین تنوع زیستی کلیه پوشش های گیاهی و ذخایر کربن پوشش علفی وجود نداشت، ولی ذخایر کربن آلی لایه لاشبرگی با میانگین 5/1 ± 3/18 تن در هکتار با شاخص تنوع شانون، غنای گونه ای و شاخص اهمیت گونه ای پوشش درختی ارتباط معنی داری داشت.
    کلیدواژگان: ترسیب کربن، تنوع زیستی، رستنی های علفی، فیزیوگرافی، لاشبرگ
  • سید جلیل علوی*، زهرا نوری، قوام الدین زاهدی امیری صفحات 477-492
    بررسی رابطه بین توان تولید رویشگاه و متغیرهای محیطی به عنوان یک مولفه مهم در مدیریت جنگل و کی از مسائل مهم در جنگلداری است. در گذشته بررسی این رابطه با استفاده از روش های پایه مانند رگرسیون خطی انجام می گرفت و امروزه از روش های ترکیبی همانند جنگل تصادفی استفاده می شود. به این منظور، در جنگل خیرود نوشهر در تیپ هایی که در آنها گونه راش غالب بود، به روش نمونه برداری طبقه بندی شده براساس شکل زمین، 114 قطعه نمونه دایره ای به مساحت 10 آر در هر یک از کلاسه های شکل زمین پیاده شد. سپس در هر قطعه نمونه، ارتفاع پنج اصله از قطورترین درختان به عنوان ارتفاع غالب علاوه بر ارتفاع از سطح دریا و درصد شیب و آزیموت اندازه گیری و ثبت شد. همچنین در مرکز هر قطعه نمونه، از عمق 10-0 سانتی متری، نمونه برداری خاک صورت گرفت و متغیرهای فیزیکی و شیمیایی متعددی اندازه گیری شد. ارزیابی توان تولید رویشگاه راش با استفاده از مدل جنگل تصادفی و بهره گیری از معیار اهمیت نسبی نشان داد که از بین متغیرهای خاکی، متغیرهای فسفر، درصد نیتروژن، منیزیم و درصد سیلت؛ و از بین عوامل فیزیوگرافی، درصد شیب و ارتفاع از سطح دریا اهمیت بیشتری دارند و حدود 90 درصد تغییرات توان تولیدی را می توان با استفاده از این متغیرها تبیین کرد. استفاده از معیارهای ضریب تبیین و ضریب تبیین تعدیل یافته، نشان می دهد که مدل جنگل تصادفی کارایی بسیار خوبی در ارزیابی توان تولید دارد. مطالعه حاضر، بر اهمیت تکنیک ترکیبی در مطالعات بوم شناسی جنگل تاکید کرده و چارچوبی را برای مدلسازی توان تولید رویشگاه راش نسبت به متغیرهای محیطی فراهم می کند.
    کلیدواژگان: ارتفاع غالب، تکنیک جنگل تصادفی، توان تولید رویشگاه، روش های ترکیبی، گونه راش شرقی
  • محسن جوانمیری پور*، محمدرضا مروی مهاجر، وحید اعتماد، مقداد جورغلامی صفحات 493-505
    با بررسی ساختار جنگل نه تنها وضعیت جنگل از نظر ترکیب گونه ای، نحوه آشکوب بندی و مراحل توالی مشخص می شود، بلکه می توان آینده جنگل را از نظر رویش، تغییرات تنوع گونه ای، تاج پوشش و سطح مقطع پیش بینی کرد. هدف این تحقیق بررسی کمی سازی ساختار توده و پویایی توده های جنگلی با استفاده از روش مثلث ساختار است. این بررسی در سطح حدود 150 هکتار واقع در پارسل های 305، 306، 309، 310 و 311 در بخش گرازبن جنگل خیرود دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران انجام گرفت. برای این منظور از دو دوره آماربرداری صددرصد استفاده شد. سپس تعداد و حجم سرپا در هر طبقه قطری به دست آمد. نتایج این بررسی نشان داد تغییرات تعداد و حجم کل گونه های موجود در هر پارسل، شامل گونه راش، ممرز و پلت در طی ده سال فاصله زمانی بین دو دوره آماربرداری با استفاده از آزمونt جفتی معنی دار نیست. با توجه به کند بودن تغییرات می توان نتیجه گیری کرد که یک دوره ده ساله زمان مناسبی برای بررسی مشخصه های در نظر گرفته شده در این تحقیق نیست و لازم است نسبت به پایش تغییرات با تجدید آماربرداری در دوره های ده ساله متوالی اقدام شود. بنابراین پیشنهاد می شود استفاده از روش های پایش و کنترل ساختار جنگل به همراه دخالت های مدیریتی در طی زمان به عنوان راه حلی برای افزایش کمیت و کیفیت توده های جنگلی در تفکر جنگل شناسی همگام با طبیعت در نظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: ساختار جنگل، پویایی، آماربرداری صد در صد، مثلث ساختار، گرازبن
  • توران فیضی کمره، رامین رحمانی*، حسن سلطانلو، محمد متینی زاده صفحات 507-518
    تنش خشکی سبب محدود کردن رشد و تولید گیاهان می شوند. تغییر جهانی اقلیم موجب تشدید و توسعه تنش خشکی در سطح جهان شده است. همزیستی میکوریزی می تواند مقاومت گیاهان به تنش خشکی را بهبود دهد. در این پژوهش، تنش خشکی در نهال های پسته جنگلی تلقیح شده با قارچ میکوریزی Funneliformis mosseae، از طریق قطع آبیاری اعمال شد. تاثیر این تنش بر رشد و فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان بررسی شد. تاثیر قارچ میکوریزی بر مشخصه های رویشی نهال ها (طول ساقه، قطر ساقه، طول شاخهو شاخص سطح برگ) در سطح 1 درصد و اثر تنش خشکی در سطح 5 درصد معنی دار بود. هرچند که از نظر میانگین قطر ریشه و تعداد انشعاب ساقه تفاوت معنی داری مشاهد نشد. نتایج این پژوهش نشان می دهد که همزیستی با قارچ میکوریزی سبب کاهش تراکم کلروفیل a و b و کلروفیل کل در نهال های پسته جنگلی نسبت به نهال های بدون میکوریز شد، تنش خشکی به افزایش محتوای کلروفیل (a، b و کل) نهال های میکوریزی و کاهش آن در نهال های بدون میکوریز منجر شد. درصد کلونیزاسیون قارچ در طی تنش خشکی کاهش یافت. فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان (سوپراکسید دیسموتاز، کاتالاز و پراکسیداز) در نهال های میکوریزی کمتر از نهال های بدون میکوریز بود. تنش خشکی به افزایش فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان در نهال های بدون میکوریز منجر شده بود، اما این افزایش فعالیت در نهال های میکوریزی زمانی اتفاق افتاده بود که ارتباط قارچ با گیاه به حداقل خود رسیده بود. نتایج این پژوهش نشان می دهد که کمیت رویش نهال های میکوریزی پسته جنگلی به طور معنی داری بیشتر از نهال های غیرمیکوریزی است. یافته ها حاکی از آن است که نهال های میکوریزی در مقایسه با نهال های بدون میکوریز عملکرد بهتری داشتند و می توانند در احیای رویشگاه های خشک و مخروبه پسته جنگلی اثر چشمگیری داشته باشد.
    کلیدواژگان: پراکسیداز، جنگل پسته، سوپراکسید دیسموتاز، کاتالاز، کلروفیل
  • محمدرضا زرگران*، محمد جمشیدی، سید رستم موسوی میرکلا صفحات 519-532
    جوانه خوار بلوط .Tortrix viridana L با تغذیه از برگ و جوانه های گونه های مختلف درختان بلوط زاگرس خسارت زیادی را به این جنگل ها وارد می سازد. این تحقیق در سال 93 به منظور بررسی تاثیر جهت جغرافیایی بر خصوصیات کمی توده درختی بلوط و همچنین بر تغییرات جمعیتی جوانه خوار در منطقه قبرحسین (پیرانشهر) واقع در جنگل های بلوط استان آذربایجان غربی انجام شد. در هر یک از جهات اصلی جغرافیایی با استفاده از روش ترانسکت 30 بلوط دارمازو Quercus infectoria G. Olivier و 30 درخت از بلوط وی ول Q. libani G. Olivier اندازه گیری شده و لاروهای سن آخر آفت شمارش و مشخصات کمی درختان میزبان نیز اندازه گیری شدند. نتایج نشان دادند بیشترین قطر تاج درختان در جهت شرقی و کمترین مقدار آن نیز مربوط به جهت شمالی و جنوبی به ثبت رسید. بیشترین و کمترین قطر برابرسینه نیز به ترتیب در جهت های جنوبی و شمالی بود. همچنین نتایج نشان داد اختلاف معنی داری (05/0=α) بین تراکم لاروهای جوانه خوار بلوط روی درختان دارمازو و وی ول وجود داشته است. بین میانگین مقدار لارو جوانه خوار بلوط در جهت های مختلف جغرافیایی نیز اختلاف معنی داری مشاهده شد و آزمون توکی (HSD) نشان داد برای هر دو گونه دارمازو و وی ول بیشترین و کمترین تعداد لارو به ترتیب در جهت جغرافیایی شرقی و غربی و بیشترین تجمع لاروی آفت نیز روی جهت شرقی تاج درخت بود. نتایج به دست آمده نشان دهنده این امر است که جهت گیری های پراکنش لاروهای جوانه خوار بلوط می تواند تحت تاثیر جهت وزش باد قرار بگیرد.
    کلیدواژگان: آفت، بلوط، زاگرس، دارمازو، ویول
  • یحیی کوچ*، محمد بیرانوند صفحات 533-546
    در اکوسیستم های جنگلی، روشنه های پوشش تاجی اهمیت زیادی در چرخه عناصر غذایی دارند. در پژوهش حاضر، ارتباط سطوح مختلف روشنه ها (200، 400، 600 و >600 مترمربع) با مشخصه های زیستی (زی توده کرم های خاکی، تنفس میکروبی، معدنی شدن نیتروژن، زی توده میکربی کربن، زی توده میکروبی نیتروژن، کربن و نیتروژن آلی ذره ای) و فیزیکوشیمیایی (وزن مخصوص ظاهری، بافت، رطوبت، اسیدیته، کربن، نیتروژن، فسفر، پتاسیم و کلسیم قابل جذب) خاک (عمق 15-0 سانتی متری) در جنگل های راش سردآبرود کلارآباد بررسی شد. نمونه برداری خاک از سه نقطه در بخش مرکزی هر روشنه و همچنین زیر تاج پوشش بسته صورت گرفت و یک نمونه ترکیبی از هر موقعیت برای بررسی به آزمایشگاه انتقال داده شد. مطابق با یافته ها، مشخصه های فیزیکوشیمیایی خاک (به جز محتوای سیلت و کلسیم قابل جذب) به طور معنی داری متاثر از سطوح مختلف روشنه ها بود. همچنین بیشترین تجمع کرم های خاکی در زیر تاج پوشش بسته بود و با افزایش سطح روشنه ها از جمعیت آنها کاسته شد. مقادیر مشخصه های تنفس میکربی، معدنی شدن نیتروژن، کربن و نیتروژن آلی ذره ای با افزایش سطح روشنه ها دارای روند افزایشی بود. زی توده میکروبی کربن در زیر تاج پوشش بسته نسبت به سطوح مختلف روشنه ها مقادیر بیشتری را نشان داد، درحالی که بیشترین مقدار زی توده میکروبی نیتروژن به روشنه های با سطح 400 مترمربع اختصاص داشت. مطابق پژوهش حاضر، بیشترین مقادیر مشخصه های زیستی و شیمیایی خاک به روشنه های تاجی با سطح 400 مترمربع اختصاص داشت و در روشنه های بزرگ تر به دلیل تجزیه زیاد و آبشویی های فراوان کاهش عناصر غذایی خاک مشاهده شد.
    کلیدواژگان: سطح روشنه، زیتوده میکروبی کربن، زیتوده میکروبی نیتروژن، کربن آلی ذره ای، نیتروژن آلی ذره ای
|
  • Sara Zare * Pages 405-418
    According to the importance of regional differences in the country’s strategic plans and also direct role of urban forests in sustainable development of cities, this research at identifying the regional differences from the perspective of urban forestry indicators. For this purpose, initially, six indicators have been identified and their related data has been gathered for nine urban districts of the Tehran from Tehran Municipality and Park and Green Spaces Organization. In order to weight the indicators for providing Tehran urban forest’s structural indicators, the factor analysis method has been used and structural indicators for the districts have been calculated and categorized. Dividing by the average method was used to remove the differences in scales. The sum of squared rotated loadings and sum of squared extracted loadings showed three components totally can reveal 87.60% of the variances. According to the results, Tehran districts 4 and 22, have been mainly ranked first and second from the aspect of urban forest’ indicators and have better conditions compared with other districts. While district 11, 16 and 10 in Tehran are ranked among the last. For the first time, in this research, providing structural indicators for Tehran urban forests was done, with the aim of more alignment of approved projects with the needs of citizens and improving their quality of life.
    Keywords: Structural indicator, urban forestry, Principal Component Analysis method
  • Naser Nourozi Haroni, Masoud Tabari Kouchaksaraei *, Ehsan Sadati Pages 419-430
    Judas tree (Cercis siliquastrum L.) is a suitable species for improving the soil nitrogen fixation and creating the natural landscape in parks and roadsides. This study was aimed to investigate the growth, development and drought resistance of Cercis seedlings by applying different irrigation periods. First, the seeds of Cercis were treated to germinate and reach to seedling phase (30 cm in height) for 90 days. Then, the seedlings were examined in a completely randomized design with four irrigation periods (4, 8, 12, and 16 days) and three replicates for 70 days. Irrigation significantly affected all morphological characters whereas stem length, root length, specific leaf area, shoot dry mass, leaf dry mass (p≤ 5%) and other characters (p≤ 1%) were different among the irrigation periods. The highest stem length, collar diameter, leaf number, leaf area, shoot dry mass, leaf dry mass, collar diameter growth, height growth and survival rate were observed in 4-day irrigation period. Seedlings with 8-day irrigation period had the greatest root volume, root dry mass and plant dry mass. This is while that, the 8-day irrigation period induced the greatest root length, specific leaf area and root/shoot ratio. The results revealed that the 4-day irrigation period was suitable for raising the Cercis seedlings; however, due to the satisfactory survival and growth, as well as the low cost and easy maintenance of seedlings, the 8-day irrigation period can be a good alternative for seedling production of this species.
    Keywords: Cercis siliquastrum, Height growth, Irrigation period, Root dry mass, Seed germination, Water stress
  • Esmaeil Khosropour *, Pedram Attarod Pages 431-443
    Air pollution has advers impacts on human beings, animals and plants. Leves and flowers are the most sensetive part of plants which are used as bioindicator under air pollution stress. Reactive Oxygen Species (ROS) increases in stress conditions, subsequently, plants have various changes in their physiological and biochemical properties in response to air pollution. The present study was conducted to investigate the effects of air pollution on superoxide dismutase (SOD), ascorbate peroxidase (APX), and guaiacol peroxidase (GPX) activities as well as chlorophyll and carotenoid contents of Pinus eldarica and Platanus orientalis leaves in Tehran. Results showed that SOD activity of Pinus eldarica in unpolluted area was less than that in polluted area, and also this value for Platanus orientalis in unpolluted area was less than that in polluted area. The highest and lowest APX activity was found in Pinus eldarica of polluted area and Platanus orientalis of unpolluted area, respectively. In addition, GPX activity of Pinus eldarica was more than that of Platanus orientalis and this value in polluted area was more than unpollluted area for both species so that its maximum and minimum was respectively found in Pinus eldarica of polluted area and Platanus orientalis of unpolluted area. chlorophyll a, total chlorophyll, and carotenoid in polluted area was more than that in unpolluted area, while this value was not statistically significant for chlorophyll b. In general, free radicals are increased under stress conditions. Hence, the activity of antioxidants has significan impacts on alleviating the damages of ROS. Enzyme activity was increased, while chlorophyll and carotenoid content were decreased in both spices under pollurtion stress. It can be concluded that Tehran has high concentration of pollutants which can change biochemical and physiological properties of tree leaves.
    Keywords: Air pollution, APX, chlorophyll, GPX, Reactive Oxygen Species
  • Sasan Babaei Kafaki * Pages 445-458
    Yellow mistletoe (Loranthus europaeus) species is a semi-parasitic plant threatening the Zagros forests, hence idendification of infectious areas are important for its control and management. For this purpose, a forest patch ca 37 ha with different intensities of yellow mistletoe was selected in Ilam province. In order to classify the yellow mistletoe, worldview 2 satellite image dated November 14, 2010 was used. After radiometric and geometric corrections, the image was segmented by NDVI and PCA as thematic layers with different band weights and 29 scale parameter. Different algorithms such as K Nearest Neighbor (with different K parameter), Support Vector Machine (with different C parameter), and Random Forest (with different number of trees) based on object-based approach with 18 spectral and shape features were then compared by using 312 ground truth points. The overal accuracy for K Nearest Neighbor, Support Vector Machine and Random Forest algorithm were obtained 85.1%, 87.4% and 92.9%, respectively for infection classifaication into four categoreis (non, low, mediom and severe infections). Random Forest algorithm with 1000 trees was the best one in indentifying the various intensities of infections. It is concluded that identification of yellow mistletoe in Zagros by using worldview 2-satellite image and object-based classification is possible.
    Keywords: Ilam, Loranthus europaeus, Object-Base Classification, Random Forest, Worldview 2
  • Aliasghar Vahedi * Pages 459-475
    The certainty of forest resources evaluation regarding to emission of atmospheric carbon dioxide could be increased by estimating the organic carbon pool of forest floor. This research aims at exploring the relationship between plant diversity in the different stories pertaining to forest physical characteristics, and variation of carbon sinks of forest floor. The current research was done in control compartment located in the third district of Glandroud forests. The sample plots with 400 m2 area were sytemetically established in the study area which were separated by a distance of 100 m from each other. Four 1 m2 and 50 × 50 cm2 plots were marked at the center and corners of the sampling plot to measure and collect the herbal plants and litter, respectively. 80 g of each herbal and litter sample was separated after weighing in the field and the all samples were oven-dried at 65ºC for 48 hours. Carbon content of each sample was measured and calculated by placing each sample in the heat oven. The results showed that the tree diversity indices are independent of physiographic changes in the studied forest. However, abundance and dominance of herbal coverage were significantly different at altitude and aspect classification, respectively. Among all the studied carbon sinks, carbon sequestration of litter was significantly different at slope classification. The final result indicated that there was no significant correlation between plant biodiversity and amount of carbon sink in grass coverage. In other hand, the significant correlation was found between carbon stock of litter and indices of Shannon, richness, and importance value of tree storey.
    Keywords: Carbon sequestration, Plant biodiversity, Herbaceous vegetation, Physiographic, Litter
  • Seyed Jalil Alavi *, Zhra Noori Pages 477-492
    Studying the relationship between site productivity, as a key indicator in forest management, and environmental variables is an important issue in forestry. In the past, studying such a relationship was done using linear regression model, but nowadays ensemble techniques like random forest are used. A stratified random sampling method based on landform was used to locate 114 0.1 ha circular sample plots in beech dominated forests. The height of five largest diameter beech trees within each plot was recorded as dominant height along with elevation, azimuth, and slope of the ground. In addition, at the center of plot, soil samples from first layer (0-10 cm) were taken for analyzing several soil variables. Evaluation of site productivity by using random forest technique showed that about 90% of variability in oriental beech productivity could be justified using environmental variables. Phosphorous and percentage of nitrogen, as edaphic variables, and slope and altitude, as physiographic variables, are among the most important variables affecting the beech forest productivity. Using criteria including R squared and adjusted R squared showed random forest technique had very good performance in assessing beech forest site productivity. These analyses underscore the importance of ensemble techniques in forest ecology studies and furnish framework for future modeling of beech forest productivity in relation to environmental predictors.
    Keywords: Dominant Height, Ensemble Techniques, Oriental Beech, Random Forest Technique, Site Productivity
  • Mohsen Javanmiri * Pages 493-505
    By examining the forest structure not only the forest conditions such as species composition, story and succession are determined, but also the future of forest in relation to growth, species diversity changes, canopy cover and basal area could be predicted. The purpose of this study was to quantify the stand structure and forest stands dynamics through triangle structure method. The current survey was carried out in compartments 305, 306, 309, 310 and 311 about 150 ha in Gorazbon district of experimental Kheyrud forest. For this purpose, two full calipering periods were used. The frequency and stocking volume at each diameter class were then obtained. The results showed that there was not significant differences between two inventory periods about beech, hornbeam, and maple individuals and their volume by using paired t-test. Generally, due to subtle changes, it is concluded that a 10-year period is not appropriate to examine the considered factors. Therefore, it is necessary the changes monitoring is done by repeated inventories in successive 10 year periods. Therefore, it is suggested the monitoring methods and control of forest structure dynamics over times through reliable data, as a solution for the forest management practices to increase the quality and quantity of forest stands by management interferences in the nature oriented silviculture context are specially considered.
    Keywords: Dynamics, Forest structure, Full calipering inventory, Gorazbon, Triangle structure
  • Ramin Rahmani * Pages 507-518
    Abiotic environmental stress is an important factor in the limitation of plant growth and production. At the same time, environmental stresses such as drought and salinity become more widespread globally. One of the resistance mechanisms against the stress is symbiosis with soil microorganisms, including arbuscular mycorrhizal. In order to evaluate the effect of water stress on the growth and antioxidant enzymes activities of Pistachio mycorrhiza seedlings (Pistacia vera L.) inoculated seedlings with mycorrhizal fungi with Funneliformis mosseae produced. In this study the vases irrigated for two years to complete establishment seedling for (three time in weeks), then drought stress was imposed in during nine days. After measuring growth factors, the effect of the fungus growth factors such as stem length stem diameter, branch length, branch diameter and leaf area index was statistically significant different in mycorrhizal seedlings ( P
    Keywords: POD, pistachio forest, SOD, CAT, chlorophyll
  • Mohamadreza Zargaran * Pages 519-532
    The oak leaf-roller moth (Tortrix viridana L.) damages the Zagros forests greatly by feeding upon leaves and sprouts of different species. The current study was carried out in 2015 in order to investigate the influence of cardinal directions on quantity features of oak tree and on the demographic changes of oak leaf-roller moth in Ghabr-e-Hosein area (Piranshahr) located in oak forests of west Azerbayjan. In every main geographical directions 30 gall oak trees (Quercus infectoria) and 30 Lebanon Oak trees (Q. libani) was measured using transect method and the pest larvae were counted from the branch tip inward and also quantity features of the host trees were recorded. Results showed that the maximum crown diameter was on the east while the minimum was on the south and north. The highest and lowest diameters at breast height (DBHs) were on the south and north, respectively. In addition, results showed significant differences (p
    Keywords: Pest, Oak, Zagros, Quercus infectoria, Q. libani
  • Yahya Kooch * Pages 533-546
    In forest ecosystems, canopy gaps play an essential role in soil nutrient cycling. In this study, the relationship among different areas of canopy gaps (200, 400, 600 and > 600 m2), biological (e.g., earthworm biomass, microbial respiration, N mineralization, C microbial biomass, N microbial biomass and particulate organic matter of C and N) and also physico-chemical (e.g., bulk density, texture, moisture, pH, organic C, total N and available P, K and Ca) properties, from the top 15 cm of soil, was studied in Beech forests of Sardabrood located in Kelarabad. Three points were considered in center of each canopy gap and also closed canopy, soil samples were taken and mixed due to transferring to laboratory for analysis. According to findings, whole of soil physico-chemical properties (except for silt content and available Ca) were significantly affected by different canopy gaps areas. Also, the highest earthworm's assemblage was under closed canopy and the population was decreased with increasing of canopy gap areas. The characters of microbial respiration, N mineralization and particulate organic of C and N showed ascending trend with increasing of canopy gap areas. Carbon microbial biomass was significantly higher under closed canopy than in different canopy gap areas, whereas the highest amount of N microbial biomass was found within 400 m2 gap areas. According to our data, the highest values of soil chemical and biological properties were related to 400 m2 gap areas. In larger canopy gap areas, soil nutrient elements are decreased due to high decomposition and leaching.
    Keywords: canopy gap area, C microbial biomass, N microbial biomass, particulate organic of C, particulate organic of N