فهرست مطالب

جنگل ایران - سال نهم شماره 4 (زمستان 1396)

مجله جنگل ایران
سال نهم شماره 4 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/12
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مقاله پژوهشی
  • آزاده دلجویی*، احسان عبدی، باریس مجنونیان صفحات 445-456
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر جاده های جنگلی بر مقادیر مشخصه های نیتروژن، فسفر، پتاسیم و pH خاک در جنگل های بخش نم خانه از جنگل خیرود نوشهر در شمال کشور صورت گرفته است. 16 خط نمونه (هشت خط نمونه در جاده اصلی و هشت خط نمونه در جاده فرعی) هر یک به طول 100 متر از حاشیه جاده تا داخل جنگل و چهار قطعه نمونه در فواصل صفر (حاشیه جاده)، پنج، 60 و 100 متری از جاده های جنگلی خاکی اصلی و فرعی مستقر شد. بر اساس نتایج آزمون توکی، در جاده اصلی و دامنه خاکبرداری، مقدار نیتروژن در فواصل 60 و 100 متری به صورت معنی داری از حاشیه جاده بیشتر است، در حالی که در جاده فرعی، هر دو دامنه خاکبرداری و خاکریزی، نیتروژن در حاشیه جاده، به طور معنی-داری کمتر از دیگر فواصل است.
    فسفر فقط در جاده اصلی و دامنه خاکریزی و در حاشیه جاده به طور معنی داری بیش تر از فاصله 100 متری در داخل جنگل بود و در مورد پتاسیم، بین فواصل مختلف در جاده های اصلی و فرعی و در دامنه های خاکریزی و خاکبرداری، اختلاف معنی داری مشاهده نشد. غالبا pH در حاشیه جاده به طور معنی داری بیشتر از فواصل دیگر در جاده های اصلی و فرعی بود. نتایج این پژوهش نشان داد که تغییرات ناشی از بهم خوردگی خاک بر اثر جاده سازی، تاثیرات زیادی بر مشخصه های حاصلخیزی خاک دارد، به همین جهت لازم است در هنگام احداث جاده های جنگلی، با رعایت هرچه بیشتر اصول فنی و پیروی از طبیعت، از شدت تخریب و بهم خوردگی ها تا حد ممکن کاست.
    کلیدواژگان: جاده اصلی، جاده فرعی، دامنه خاکبرداری، دامنه خاکریزی
  • اسماعیل خسروپور، پدرام عطارد *، انوشیروان شیروانی، ویلما بایرام زاده، مظاهر معین الدینی صفحات 457-466
    آلودگی محیطی با فلزات سنگین روی تغییر ویژگی های ساختمانی سوزن های درختان سوزنی برگ تاثیر دارد. پژوهش حاضر به منظور
    اندازه گیری تجمع کادمیوم، سرب، روی، مس، نیکل و کروم در سوزن های درختان کاج تهران (Pinus eldarica) و پاسخ آناتومیکی
    برگ های سوزنی این گونه به آلودگی موجود در شهر تهران (بلوار کشاورز) و مقایسه آن با منطقه شاهد (پارک جنگلی چیتگر) انجام گرفت. سوزن ها در اواخر تابستان 1394 برای ارزیابی و اندازه گیری میزان فلزات سنگین مذکور و بررسی ویژگی های ساختمانی برگ (سطح برگ، تراکم، طول و عرض روزنه، ضخامت لایه های کوتیکولی و اپیدرمی) جمع آوری شدند. نتایج نشان داد که کادمیوم، سرب، کروم و مس در مناطق آلوده شهری به ترتیب با غلظت های 51/0، 41/8، 51/0 و 2/4 میکروگرم در گرم، بیشتر از پارک جنگلی چیتگر با غلظت های 05/0، 18/2، 1/0 و 8/3 میکروگرم در گرم بود، ولی روی و نیکل تفاوت معنی داری را بین دو منطقه شهری و پارک جنگلی چیتگر نشان ندادند (5/0(P<. سطح برگ در منطقه شهری (132/0 سانتی مترمربع) کمتر از پارک جنگلی چیتگر (137/0 سانتی متر مربع) اندازه گیری شد. تراکم و طول روزنه در منطقه شهری (به ترتیب 92 روزنه در میلی متر مربع و 9/20 میکرومتر) کمتر از پارک جنگلی چیتگر (به ترتیب 112 روزنه در میلی متر مربع و 13/24 میکرومتر) به دست آمد. اپیدرم های بالایی و پایینی در منطقه شهری (3/5 و 4/5 میکرومتر) به طور معنی داری نازک تر از پارک جنگلی چیتگر (2/6 و1/6 میکرومتر) اندازه گیری شدند. تغییرات مشاهده شده راهبردهای فیزیولوژیکی و ساختمانی برگ کاج تهران برای مقابله با آلودگی محیط شهری در تهران است. کاج تهران از نظر آناتومیکی نسبت به این مقدار آلاینده حساس است و برای سازگاری با شرایط موجود ویژگی های ساختمانی برگ خود را به منظور تعدیل تنش ناشی از آلودگی محیط شهری تغییر می دهد.
    کلیدواژگان: آلودگی شهری، ویژگی های ساختمانی برگ، فلزات سنگین، کاج تهران
  • ناصر نوروزی هارونی، ضیاالدین باده یان *، مهرداد زرافشار صفحات 467-480
    امروزه مصرف روزافزون منابع نفتی و سوخت های فسیلی در ایران و همچنین توسعه استخراج، بهره برداری و پالایش این منابع سبب افزایش حساسیت به محیط زیست و جوامع انسانی شده است. در این تحقیق عملکرد جوانه زنی بذرهای اقاقیا، ارغوان، زبان گنجشک، زیتون تلخ و آیلان توس در قالب یک طرح بلوک کاملا تصادفی با سه تکرار (هر تکرار سه گلدان) بررسی شد. شمارش جوانه زنی بذرها با توجه به میانگین زمان ظهور اندام هوایی روی خاک در گلدان ها شروع شد و این شمارش تا انتهای جوانه زنی انجام گرفت و خصوصیات رویشی اولیه اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که با افزایش آلودگی، بیشتر شاخص های اندازه گیری شده جوانه زنی بذر و دانهال گونه های بررسی شده کاهش یافت. تیمار خاک آلوده به 400 گرم در کیلوگرم لجن نفتی به عنوان بالاترین سطح آلودگی نه تنها سبب کاهش سرعت و میانگین مدت زمان جوانه زنی در بذور زبان گنجشک نشد، بلکه میانگین درصد جوانه زنی (21 درصد) و شاخص بنیه بذر (91/33 درصد) نسبت به دیگر گونه ها کمتر کاهش یافت. نتایج بررسی پاسخ رشد گونه های بررسی شده نیز نشان داد که عملکرد رشد در گونه زبان گنجشک به اندازه گونه های دیگر در شرایط آلودگی لجن نفتی کاهش نیافت، درحالی که در برخی از گونه های یررسی شده تا 76 درصد در صفات رشد آنها تحت آلودگی شدید کاهش مشاهده و ثبت شد.
    کلیدواژگان: جوانه زنی، خرم آباد، دانهال، زیتون تلخ، لجن نفتی
  • سید امین حسینی، احمد ولی پور *، زاهد شاکری صفحات 481-498
    جنگلداری سنتی در جنگل های زاگرس به شکل های مختلف و با ریشه در دانش بوم شناسی سنتی مردم محلی برای تامین نیازهای معیشتی انجام می گیرد. در این مطالعه سه الگوی جنگل-چرایی شاخه زاد جوان، شاخه زاد کهنسال و الگوی بینابینی به علاوه یک توده حفاظت شده با هم مقایسه شد. مشخصه های درختان در قطعه نمونه های با مساحت های مختلف اندازه گیری و ساختار توده های هر الگو با استفاده از شاخص های تنوع ساختاری مارگالف، برگرپارکر، تنوع شانون، سیمپسون و یکنواختی شانون ارزیابی شد. نتایج نشان داد که میانگین قطر و ارتفاع توده کهنسال و حفاظت شده به طور معنی داری بیشتر از دو توده دیگر بود. بیشترین تراکم توده، کمترین مقدار رویه زمینی، زادآوری قابل قبول و توزیع قطری نمایی وارون با دامنه پراکنش قطری محدود، از ویژگی های شاخه زاد جوان بود. در الگوی کهنسال و میانسال پراکنش قطری به صورت زنگوله ای با چولگی مثبت، اما با دامنه پراکنش به نسبت زیاد و ضعف زادآوری مشاهده شد. بر پایه شاخص ها، بیشترین تنوع اندازه ای در توده حفاظت شده آرامگاه و کمترین آن در الگوی بینابینی وجود دارد و در میان توده های بهره برداری شده نیز الگوی کهنسال بهترین وضعیت را داشت. الگوی شاخه زاد جوان با توجه به ضعف هایی مانند محدودیت دامنه پراکنش قطری، اتکای زیاد به پایه های جوان و موجودی کم، تنوع ساختاری ضعیف تری نسبت به الگوی کهنسال دارد. در ساختار توده کهنسال، با وجود ضعف هایی مانند نبود زادآوری کافی و کمبود درختان جوان، نقاط قوتی وجود دارد که باید بیشتر مورد توجه قرار گیرد. اندوخته گیری و افزایش موجودی در جست گروه های جوان و کمک به استقرار زادآوری در الگوی کهنسال مهم ترین اقدام های اجرایی پیشنهادی هستند.
    کلیدواژگان: الگوهای جنگل-چرایی، تنوع ساختاری، جنگلداری سنتی، جنگل های زاگرس
  • اصغر فلاح، مازیار حیدری* صفحات 499-510
    در سال های اخیر سطح وسیعی از جنگل های ایلام به پدیده خشکیدگی بلوط مبتلا شده است. هدف از این تحقیق بررسی وضعیت خشکیدگی درختان بلوط در دو دوره آماربرداری در جنگل های سامان عرفی سراب کارزان (در غرب شهرستان سرابله) در استان ایلام بود. آماربرداری دوره اول در سال 1391 انجام گرفت. آماربرداری به روش سیستماتیک- تصادفی با ابعاد شبکه آماربرداری 200×150 متر در قطعات نمونه 10 آر مستطیل شکل با ابعاد 40×25 متر (1000 متر مربع) صورت گرفت و در 120 هکتار 80 قطعه نمونه برداشت شد. در هر قطعه نمونه قطر برابرسینه و وضعیت خشکیدگی درختان بلوط در پنج کلاسه بررسی شد. خشکیدگی درختان به پنج کلاسه شامل کلاسه 1: خشکیدگی خیلی شدید (بیشتر از 75 درصد)؛ کلاسه 2: خشکیدگی شدید (بین 50 تا 75 درصد)، کلاسه 3: خشکیدگی متوسط (بین 25 تا 50 درصد)؛ کلاسه 4: خشکیدگی کم (کمتر از 25 درصد خشکیدگی) و کلاسه 5: کاملا سالم تقسیم شد. آماربرداری دوم در سال 1393 صورت گرفت و قطعات نمونه دوره اول مجدد آماربرداری شد. از آزمون من ویتنی برای مقایسه وضعیت خشکیدگی درختان در دو دوره آماربرداری استفاده شد. نتایج نشان داد که وضعیت خشکیدگی درختان از سال 1391 به 1393، افزایش یافته و درصد درختان با خشکیدگی شدید از 5/3 درصد (1391) به 2/11 درصد (1393) رسیده است. نتایج آزمون من ویتنی نشان داد که تغییرات وضعیت خشکیدگی درختان (کلاسه های خشکیدگی) در دو دوره آماربرداری (1391 و 1393) در سطح 99 درصد معنی دار است. بیشترین درصد خشکیدگی درختان در طبقه های قطری 10 و 15سانتی متر و بیشترین درصد درختان سالم در طبقه های قطری 40 و 50 سانتی متری مشاهده شد و مشخص شد که خشکیدگی درختان با قطر برابرسینه آنها در ارتباط است. برای مدیریت توده های جنگلی دارای پدیده زوال بلوط در استان ایلام، پیشنهاد می شود عملیات پرورشی بیشتر در توده های با قطر برابرسینه 7 تا 20 سانتی متر متمرکز شود.
    کلیدواژگان: جنگل زاگرس، خشکیدگی شدید، زوال بلوط، سراب کارزان، طبقه های قطری
  • عبدالرضا شاماری، علی اشرف مهرابی*، عباس ملکی، علی رستمی صفحات 511-525
    تدوین برنامه های توسعه و احیای رویشگاه های بلوط ایرانی مستلزم بررسی ساختار تنوع ژنتیکی موجود در درون و بین جمعیت های این گونه و اطلاع از میزان قرابت و فاصله ژنتیکی آنهاست. همچنین کاهش سطح تنوع به آسیب پذیری گونه های گیاهی در مواجهه با تنش های زیستی و غیرزیستی منجر می شود. تنوع ژنتیکی 180 پایه بلوط ایرانی (18جمعیت) از جنگل های منطقه زاگرس مرکزی شامل استان های کرمانشاه، ایلام و لرستان با استفاده از 15 آغازگرISSR بررسی شد. در مجموع 157 الل تکثیر شد که از این تعداد 156 الل به عنوان الل چندشکل تشخیص داده شدند. تعداد الل های تکثیرشده از 4 تا 17 با میانگین 47/10 متغیر بود. محتوای اطلاعات چندشکلی از 052/0 در آغازگر UBC895 تا 425/0 برای آغازگر UBC807 متفاوت بود. بیشترین تعداد کل الل های تکثیرشده و تعداد الل های چندشکل مربوط به آغازگر ISSR16 با 17 الل بود. آغازگر UBC814 نیز با چهار الل کمترین الل تولیدشده را در میان آغازگرهای مورد استفاده داشت. دامنه اندازه قطعات تولیدشده از 150 تا 1800 جفت باز بود. 20 درصد از تنوع آشکارشده تنوع بین جمعیتی و 80 درصد از آن نیز تنوع درون جمعیتی بود که روش های گروه بندی خوشه ایو تجزیه به مختصات جمعیت ها را به خوبی از هم تفکیک کرد. کمترین فاصله ژنتیکی درون جمعیت های استان لرستان (59 درصد) و بیشترین میزان آن در استان کرمانشاه مشاهده شد. جمعیت های موجود در استان کرمانشاه و لرستان نیز حداکثر فاصله ژنتیکی را از همدیگر داشتند. تجزیه خوشه ای، 18 جمعیت مورد بررسی را در سه گروه متمایز قرار داد که بیانگر تمایز بیشتر ژنوتیپ های موجود در استان لرستان و کرمانشاه است. تکثیر و چندشکلی مناسب نشانگرهای ISSR مورد استفاده در بلوط ایرانی و همچنین میزان بالا و معنی دار تنوع بین جمعیت ها (20 درصد)، ظرفیت مطلوب این نشانگرها را در شناسایی الل های آگاهی بخش مرتبط با صفات فنوتیپی نشان می دهد.
    کلیدواژگان: تجزیه واریانس مولکولی، چندشکلی، فاصله ژنتیکی، نشانگر ISSR
  • سمیه قربانی، رامین رحمانی * صفحات 527-540
    تغییرات فنولوژی برگ، مشخصه های بارش و شرایط آب وهوا موجب تغییر فصلی در کمیت و کیفیت توزیع اجزای بارش (ساقاب، تاج بارش و اتلاف تاجی) در توده های پهن برگ خزان کننده می شوند. این پژوهش در توده راش شرقی (Fagus orientalis Lipsky) واقع در جنگل شصت کلاته با اقلیم نیمه مرطوب اجرا شد. برای تعیین مقدار اتلاف تاجی، 31 درخت راش به طور تصادفی انتخاب شدند. بارش، ساقاب و تاج بارش به مدت یک سال، از 22 آبان 1384 تا 22 آبان 1385، اندازه گیری شدند. مقدار بارش 1/827 میلی متر بود. میانگین سهم اتلاف تاجی بهار 4/52 درصد، تابستان 1/66 درصد، پاییز 2/58 درصد، زمستان 5/53 درصد، دوره برگ دار 5/56 درصد و دوره بی برگی 7/56 درصد به دست آمدند. نتایج تجزیه واریانس نشان می دهد که بین سهم اجزای بارش در فصل های سال تفاوت وجود دارد، ولی سهم اجزای بارش در دوره های برگ دار و بی برگی مشابه بود (05/0p <). تغییرات فصلی سبب تفاوت در سهم توزیع اجزای باران در فصل های سال شده است، به طوری که بیشینه سهم ساقاب و تاج بارش در بهار و کمینه آنها در تابستان حاصل شد. علاوه بر این، بیشینه و کمینه سهم اتلاف تاجی به ترتیب در تابستان و بهار به دست آمد. کمینه مقدار آب واردشده به کف جنگل در تابستان و بیشینه آن در بهار و زمستان بود. با توجه به نتایج این پژوهش، اجرای عملیات پرورشی برای افزایش ورودی آب به کف جنگل در فصل تابستان ضروری است.
    کلیدواژگان: اجزای بارش، اکوهیدرولوژی جنگل، بارش خالص، فنولوژی برگ، ناحیه هیرکانی
  • مهناز کریمی*، حسین مرادی صفحات 541-553
    سرخدار از گونه های بومی ارزشمند با کاربرد بسیار وسیع در فضای سبز است. به منظور بررسی تاثیر نوع بافت قلمه (چوب نرم، نیمه سخت و سخت) و میزان هورمون ایندول بوتیریک اسید (5000،2500،500،0 میلی گرم در لیتر) در ترکیب با مواد کمک ریشه زا (پراکسید هیدروژن سه درصد و پوترسین یک میلی مولار)، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار به اجرا درآمد. پس از پنج ماه از زمان قلمه گیری، درصد ریشه زایی، تعداد ریشه، طول بزرگ ترین ریشه، تعداد دسته های برگچه ای، کلروفیل کل، فنل کل و تعداد قلمه های کالوس زده بررسی شد. براساس نتایج به دست آمده اثر نوع بافت، تیمار و برهمکنش آنها بر بیشتر صفات مورد ارزیابی معنی دار بود. ایندول بوتریک اسید (IBA) 5000 + پراکسید هیدروژن 3 درصد بهترین تیمار در افزایش درصد ریشه زایی، تعداد ریشه، طول ریشه و تولید دسته های برگچه ای در قلمه های نیمه سخت بود و مقدار فنل کل در قلمه های نیمه سخت کمتر از قلمه های نرم بود. در تیمار شاهد، قلمه ها کالوس تولید کردند، اما ریشه زایی صورت نگرفت. در بین مواد کمک ریشه زا، پراکسید هیدروژن در مقایسه با پوترسین بهتر عمل کرد. با توجه به نتایج به دست آمده استفاده از IBA در غلظت های زیاد به همراه استفاده از پراکسید هیدروژن برای تسهیل در ریشه زایی قلمه های نیمه سخت سرخدار، به دلیل برتری معنی دار نسبت به شاهد توصیه می شود.
    کلیدواژگان: ریشه زایی، سرخدار، فنل کل، قلمه، هورمون
  • محدثه دریجانی دریجانی، محمدرضا محبوبی *، حسین بارانی، غلامحسین عبدالله زاده صفحات 555-570
    استفاده از مشارکت مردمی در حفظ و احیای منابع طبیعی به عنوان یک نیاز و ضرورت مطرح است، به طوری که تاکید بر مشارکت مردم در تصمیم های مرتبط با منابع طبیعی آسان ترین راهکار حفظ این منابع ارزشمند است. پژوهش حاضر با هدف بررسی عوامل موثر بر مشارکت جوامع محلی در پروژه احیای اراضی جنگلی تخریب یافته در شهرستان ریگان استان کرمان انجام گرفت. بدین منظور با استفاده از روش تحقیق توصیفی و فن پیمایش، 360 نفر از مشارکت کنندگان در پروژه به صورت تصادفی انتخاب شدند. جمع آوری اطلاعات با استفاده از ابزار پرسشنامه صورت گرفت و روایی و پایایی آن با مطالعه راهنما تایید شد. نتایج آزمون همبستگی نشان داد بین متغیرهای اندازه تحصیلات، اندازه اراضی زراعی و باغی و هنجارهای اجتماعی و مشارکت جوامع محلی در پروژه رابطه معنی دار مثبت و بین متغیرهای سرمایه اجتماعی و سرمایه فرهنگی و مشارکت جوامع محلی در پروژه رابطه معنی دار منفی وجود دارد. نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد، 38 درصد تغییرات مشارکت از طریق متغیرهای سرمایه فرهنگی، سرمایه اجتماعی، اندازه اراضی زراعی، تعداد گوسفند و اندازه درآمد ماهانه تبیین پذیر است. ارتباط بیشتر کارشناسان با جامعه محلی و توجه بیشتر به مشارکت گروه های خاص از جمله زنان و افراد غیر بومی در پروژه از جمله پیشنهادهای این پژوهش بوده است.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، شهرستان ریگان، مشارکت، منابع طبیعی
  • زهرا احدی، سید جلیل علوی*، سید محسن حسینی صفحات 571-585
    تهیه نقشه توان تولید جنگل که توانایی رویشگاه را در ایفای نقش هایی همانند تولید چوب و ترسیب کربن نشان می دهد، امری اجتناب ناپذیر در مدیریت و بهره برداری پایدار اکوسیستم جنگلی است. وسعت فراوان جنگل های شمال کشور و کوهستانی بودن آنها، سبب شده است که یافتن روش مناسب برای تهیه نقشه ویژگی های کمی جنگل ضروری باشد. از طرفی اهمیت تجاری و زیست محیطی جنگل های خزری و به خصوص گونه راش که از اقتصادی ترین و فراوان ترین گونه های پهن برگ در این جنگل هاست، سبب می شود که همواره تهیه اطلاعات کمی و کیفی دقیق از آنها و بررسی تغییرات مربوط بهآنها ضروری باشد. تحقیق حاضر در زمینه ارزیابی کارایی روش رگرسیون کریجینگ در تهیه نقشه توان تولید رویشگاه راش در جنگل آمیخته و ناهمسال راش دانشگاه تربیت مدرس انجام گرفت. به منظور جمع آوری اطلاعات لازم، 123 قطعه نمونه دایره ای به مساحت 1000 متر مربع در توده هایی که گونه راش وضعیت چیره یا چیره نما داشت، به روش آماربرداری منظم تصادفی در شبکه ای به ابعاد 100 × 100 متر پیاده شد. پس از محاسبه شاخص توان تولید رویشگاه راش در محل هر یک از قطعات نمونه و استخراج متغیرهای اولیه و ثانویه، کارایی دو رویکرد مدلسازی رگرسیون خطی چندگانه و جنگل تصادفی به عنوان مدل های مبنا در روش رگرسیون کریجینگ در تهیه نقشه توان تولید رویشگاه راش ارزیابی شد. نتایج اعتبارسنجی متقابل با توجه به مقدار میانگین خطای نسبی و مقدار مجذور میانگین مربعات خطای نسبی نشان داد که الگوریتم جنگل تصادفی عملکرد بسیار بهتری از روش رگرسیون کریجینگ با مدل مبنای رگرسیون خطی و روش کریجینگ داشت، به طوری که مجذور میانگین مربعات خطا را در حدود 70 درصد کاهش داد. از این رو روش رگرسیون کریجینگ با مدل مبنای جنگل تصادفی توانست با دقت بیشتری نقشه توان تولید رویشگاه راش را تهیه کند.
    کلیدواژگان: جنگل تصادفی، درون یابی، رگرسیون، زمین آمار، کریجینگ، یادگیری ماشین
|
  • A. Deljouei *, Ehsan Abdi, B. Majnounian Pages 445-456
    This study aimed to investigate effect of forest roads on amount of soil elements: nitrogen, phosphorus, potassium and pH in the Caspian Forest of Iran. For this purpose, main and secondary forest roads were chosen in second district in Kheyroud forest. 16 transects (8 transects in the main roads and 8 transects in the secondary roads) was established with 100 meters length from roadside into the forest interior. Four plots established at 0, 5, 60 and 100 m distances. The amount of nitrogen, according to the Tukey test, in the main roads and cut slope, was significant in the 60 and 100 m distances and their values were more than 0 distance. However in the edge of secondary roads, there was a significant difference, in both cut and fill slope and its value is less than other distances. Phosphorus only in roadside and on the down slope of the main road was significantly more than 100 m and there was no significant difference for potassium at different distances of the main and the secondary roads, cut and down slopes. pH, in 0 m distance had a significant difference and its value was more than other distances in the main and the secondary roads. The results showed that changes due to soil disturbance caused by road construction affect chemical elements of soil and pH, so that is necessary to reduce degree of destruction and disturbance in road construction as much as possible, with respect to technical principle and following the nature.
    Keywords: Cut slope, Fill slope, Main road, Secondary road
  • Esmaeil Khosropour, Pedram Attarod * Pages 457-466
    Atmospheric heavy metals pollutions affect needles anatomical properties of coniferous trees. The present study investigated the accumulation of cadmium (Cd), lead (Pb), zinc (Zn), copper (Cu), nickel (Ni), and chromium (Cr) on needles of Pinus eldarica and leaves anatomical responses to urban pollutions in downtown of Tehran Mega city (Keshavarz Boulevard, henceforth KB) as the highest polluted area and in the Chitgar Forest Park (hereafter CFP), west of Tehran, as the lowest. To achieve this, needles were collected in 2015, summer season and structural characteristics needles, i.e., leaf surface, stomatal density, width and length of stomata, as well as epidermis and cuticle thickness, were measured. The results exhibited that the concentrations of Cd, Pb, Cr, and Cu in KB were 0.51, 8.41, 0.51 and 4.2 µg/g, respectively, which were more than those in the CFP (0.05, 2.18, 0.1 and 3.8 µg/g, respectively). No significant difference, however, was detected between KB and CFP in terms of Zn and Ni concentrations. Leaf area in KB (0.132 cm2) was less than that in CFP (0.137 cm2). Stomatal density and length in KB were 92 per mm2 and 20.9 µm, respectively, against those of CFP (112 per mm2 and 24.13 µm). Upper and lower epidermises in KB (5.3, 5.4 µm, respectively) was significantly thinner than those in CFP (6.2, 6.1 µm). The observed changes in anatomical properties are physiological and structural strategies of P. eldarica leaves against stress tolerance induced by urban pollutions. P. eldarica is anatomically sensitive to the pollutants concentrations measured in this study and needle leaves structural characteristics change to adapt to the pollution stress.
    Keywords: Anatomical properties, Heavy metals, Pinus eldarica, Urban pollution
  • Naser Norouzi Haroni, Ziaedin Badehian *, Mehrdad Zrafshar Pages 467-480
    Nowadays, increasing consumption of oil and other fossil fuels in Iran, as well as growing development in the extraction, exploitation, and refining of these fossil resources, has increased the sensitivity of the environment and human societies. In this research, the germination performance of black locust, Judas tree, ash, Chinaberry and tree of heaven seeds was studied in a completely randomized block design with three replicates (each replicate with three pots). Seed germination counting began with the average time of elevated emergence on the soil in the pots. This counting was continued until the end of germination and the initial growing characteristics were measured. The result indicated that most of the measured germination indicators of studied saplings were decreased with increasing contamination levels. Soil treatment with 400 g/kg of oil sludge as the highest contamination level not only did not decrease the speed and average germination time in asparagus seed, but also the average percentage of germination (21%) and seed vigor index (33.91% percent) were decreased less than other species. Growth response results of the studied species showed that the growth performance of ash species was not decreased compared to other species in the conditions of oil sludge contamination, while in some of the studied species, decreased growth up to 76% was observed and recorded under the intense contamination.
    Keywords: Germination, Khorramabad, Sapling, Chinaberry, Oil Sludge
  • Seyed Amin Hosseini, Ahmad Valipour*, Zahed Shakeri Pages 481-498
    Traditional forest management in Zagros forests is rooted in traditional ecological knowledge for livelihood needs. In this study, three prevalent models of silvopastoral management including young coppices (YC), old-age coppices (OC) and transitional structure (TS) as well as a preserved stand (PS) were compared. Trees were measured in the variable-area sample plots and stand structure of each management model was evaluated using structural diversity indices including Margalef, Berger-Parker, Shannon diversity, Simpson, and Shannon evenness. Results showed that average diameter and height of trees in OC and PS were significantly greater than both younger stands. The YC was characterized by maximum stand density, lowest basal area, an acceptable rate of regeneration, and negative exponential diameter distribution with a considerably limited size span. Positively skewed bell-shaped diameter distribution was observed in OC and TS which conversely to the YC have significantly wider size span and lower regeneration rates. Based on the indices, the maximum and minimum size diversity were observed in PS and TS, respectively while OC had the most diverse structure among the harvested stands. Due to weaknesses like limited diameter range, abundance of young individuals and low stocking level, YC structural diversity was lower than OC. Despite the lack of adequate regeneration and young stems, structural diversity of OC model was interesting. Finally, stocking in the YC stands as well as improvement of regeneration in the OC stands were suggested in order to regulate the forest structure.
    Keywords: Silvopastoral Models, Structural Diversity, Traditional Forest Management, Zagros Forests
  • Asghar Fallah, M. Haidari * Pages 499-510
    In recent years, a large area of ​​Ilam forests has been affected by oak decline. The purpose of this study was to investigate the oak decline for two inventory periods in Sarab-Kazan forests, west of Sarableh city, Ilam province. The first inventory was done in 2012. Systematic-random sampling with 200×150 meter grid was done in 0.1 ha rectangular sample plots measuring 40 × 25 m (1000 m2) and 80 sample plots were established in 120 hectares. In each sample plot, tree species, DBH, tree health were measured. For this purpose, declining trees were classified into 1: very high (more than 75%), 2: high (50%-75%), 3: medium (25%-50%), 4: low (less than 25%), and 5: healthy. In 2014, the second inventory was carried out in the same sample plots. Mann-Whitney test was used to compare the tree decline in two inventories. The results indicated that tree decline in the very high declining class raised from 3.5% (2012) to 11.2% (2014). There was a significant difference between the first and second inventories according to Mann-Whitney test (P≤0.05). Moreover, the highest decline was observed in class 10 and 15 cm. In contrast, the lowest decline was recorded in 40 and 50 cm. Our findings showed that DBH has a relationship with oak decline. Hence, in order to manage the forest stands with oak decline in Ilam province, it is recommended trees with 7-20 cm DBH were further considered.
    Keywords: Oak decline, Sarab-Kazan, diameter classes, Zagros forest
  • Abdolreza Shamari, A.A. Mehrabi *, Abas Maleki, Ali Rostami Pages 511-525
    Any restoration and improvement programs for Persian oak stands require assessment of the structure of genetic variation within and among the natural populations and realize the genetic distance patterns. Vulnerability against biotic and abiotic stresses is the consequence of the reduction in genetic diversity. Genetic variation is crucial for natural populations of organisms to evolve in response to changing environmental variables. Low level of diversity in the gene pool of plant spices may lead to increased risk of extinction in the face to abiotic and biotic environmental stresses. Genetic diversity of 180 Persian oak trees from central Zagros region including Kermanshah, Ilam and Lorestan provinces was investigated. Fifteen ISSR loci amplified and 157 alleles produced which 99.17 percent (156 alleles) were polymorph. Allele number per locus was in a range from 4 (UBC814) to 17 (ISSR16) with average 10.47; polymorphism information content was different from 0.052 (UBC895) to 0.425 (UBC807). Amplified fragments were in a range from 150bp to 1800bp. AMOVA shows 20 percent of variation among and 80 percent of variation within populations. The minimum genetic distance was manifested in Lorestan populations and the maximum distance was in Kermanshah. Results showed the higher levels of differentiation among Kermanshah and Lorestan genotypes. Heterogeny of evaluated loci in populations in Kermanshah was more than others in Lorestan and Ilam. Cluster analysis led to groping of genotypes in five distinct clusters. Amplification and suitable polymorphism of ISSR markers in Persian oak and also a high level of molecular variance between populations are promising for the capacity of this molecular marker system to detect the informative alleles for phenotypic traits.
    Keywords: AMOVA, Genetic distance, ISSR markers, polymorphism
  • Somayeh Ghorbani, Ramin Rahmani * Pages 527-540
    Variations in leaf phenology, precipitation characteristics, and meteorological conditions may cause the seasonal change in the quantity and quality of precipitation components (including stemflow, SF; throughfall, TF; and interception loss, I) of deciduous stands. This study was conducted in an Oriental beech stand located at Shast-Kalate forest, with semi-humid climate. In order to measure I, a total of 31 trees were randomly selected. Field measurements of gross precipitation (PG), SF, and TF were made over a period of one year from November 2005 to November 2006. Total PG was 827.1 mm. Mean proportion of I (I:PG) were obtained during spring (52.4%), summer (66.1%), autumn (58.2%), winter (53.5%), and the leafed (56.5%) and leafless (56.7%) periods. ANOVA revealed an significant difference of SF:PG, TF:PG, and, I:PG (p
    Keywords: Forest ecohydrology, Hyrcanian region, leaf phenology, net precipitation, precipitation components
  • Mahnaz Karimi *, Hossein Moradi Pages 541-553
    Taxus baccata L. is one of the native and valuable species of Hyrcanian forest which is used in large scale in landscaping. In order to investigate the type of tissue cuttings (softwood, semi-hardwood and hardwood) and indole butyric acid hormones (four levels 5000, 2500, 500.0 mg L-1) in combination with rooting-cofactors (hydrogen peroxide 3% and putrescine 1 MM), a factorial experiment was conducted in a completely randomized design with four replicates. After five months from the time of cuttings, rooting percentage, root number, length of the largest root, leaf number, total chlorophyll, total phenol and number of callus cuttings were investigated. According to the results, the effect of tissue type, hormonal treatments and their interaction on the studied traits was significant. Treatment with Indole Buteric Acid (IBA) at a concentration of 5000 mg L-1 hydrogen peroxide 3% was the best treatment in increasing the rooting rate, number of roots, root length and leaflet production in semi-hardwood cuttings. The total phenol content in the hardened cuttings was less than that of soft cuttings. In the control (distilled water) treatment, cuttings produced calluses, but rooting did not take place. Among the rooting promoter materials, hydrogen peroxide was better than putrescine. The highest percentage of rooting and number of roots were related to semi-hardwood cuttings. Therefore, according to the results, the use of indole butyric acid in high concentrations and the use of hydrogen peroxide to facilitate the rooting of semi-hardwood cuttings of yew are recommended because of superiority to the control.
    Keywords: Rooting, hormone, cutting, Total phenol, Yew
  • M. Darijani, M.R. Mahboobi *, H. Barani, Gh. Abdollahzade Pages 555-570
    Utilizing public participation in protecting and restoring the natural resources is considered as a milestone. So the emphasis on public participation in decision-making of natural resources conservation is the solution. The aim of this research was to determine the affecting factors on local communities’ participation in the rehabilitation of degraded forestlands project in Rigan County, Kerman Province. Using descriptive research and survey technique, 360 of the participants in the project were randomly selected. Data were collected through a questionnaire which its validity and reliability were confirmed by a pilot study. The correlation test showed that there is a significant and positive relationship between variables of education level, farm, and garden size and social norms, and a negative relationship between social capital, cultural capital and participation of local communities in the project. The regression analysis showed that 38 percent of participation variability was explained by the variables such as cultural capital, social capital, farm size, number of sheep and amount of monthly income. This study recommended more communication with the local community by experts and more attention to the participation of certain groups such as women in the project.
    Keywords: Participation, Natural resources, Social capital, Rigan County
  • Zahra Ahadi, S.J. Alavi *, Seyed Mohsen Hosseini Pages 571-585
    Forest resources mapping is a prerequisite for sustainable forest management. Site productivity is a key indicator of forest ecosystem services like wood production, carbon sequestration, etc. Due to the extent of Hyrcanian forests and mountainous areas in these forests that are sometimes difficult to access, it seems necessary to find suitable methods for mapping the quantitative parameters in these forests. In this study, site form index which is the most reliable criterion for evaluating site productivity of mixed and uneven stands was used. This study aims at mapping beech forest site productivity by using regression kriging in research forest of Tarbiat Modares University. For this purpose, 123 0.1 ha circular sample plots were laid out in beech dominated stands. The height and diameter of beech trees with DBH ≥ 7.5 cm within each plot was recorded. Some primary and secondary variables were also extracted from DEM in sample plots to be used in regression kriging. We investigated the differences between two predictive approaches: random forests and linear regression as the base model for regression kriging technique. Results of 10-fold cross-validation demonstrate that by using criteria such as mean error, mean absolute error, root mean square error, relative mean error, relative root mean square error, the random forests algorithm outperforms the linear regression and kriging techniques, with average decreases of ca. 70% in Root Mean Squared Error (RMSE). Hence, the regression kriging technique with random forest as the base model is recommended in order to better understand the more complex environment-beech forest site productivity relationships.
    Keywords: Geostatistics, interpolation, Kriging, Machine learning, Random forest, Regression