فهرست مطالب

پژوهش های حسابداری مالی - سال چهارم شماره 1 (پیاپی 11، بهار 1391)

فصلنامه پژوهش های حسابداری مالی
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 11، بهار 1391)

  • 128 صفحه، بهای روی جلد: 35,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/03/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محسن دستگیر، علی حسین حسین زاده، ولی خدادادی، سیدعلی واعظ صفحات 1-16

    سود به عنوان مهمترین محصول سیستم اطلاعاتی حسابداری باید از کیفیت قابل قبولی برخوردار باشد. کیفیت سود مفهومی وسیع و با ابعاد مختلف است. در ادبیات حسابداری عدم دستکاری سود (فقدان مدیریت سود) و تاثیر پذیری بهنگام از اخبار بد (محافظه کاری مشروط) از جنبه های کیفیت بالای سود محسوب می شود. به همین علت، از طریق بررسی وضعیت مدیریت سود در شرکت های درمانده مالی و وضعیت محافظه کاری مشروط آنان، کیفیت سود شرکت های مذکور بررسی و تحلیل شد و با همین جنبه های کیفیت سود شرکت های غیر درمانده (سالم) مقایسه گردید. این پژوهش با استفاده از اطلاعات شرکت های پذیرفته شده بورس اوراق بهادار تهران و در دوره زمانی سال های 1380 تا 1388 انجام شد. نتایج تحقیق بیانگر این است که شرکت های درمانده مالی سودهای خود را در سه سال قبل از ورشکستگی به شکل افزایشی مدیریت می کنند. انجام این مدیریت به دو طریق دستکاری اقلام تعهدی و فعالیت های واقعی آزمون و مشخص شد که شرکت های درمانده مالی بیشتر از شرکت های سالم از طریق فعالیت های واقعی سودهای خود را مدیریت می کنند، درحالی که شرکت های سالم این کار را بیشتر از طریق اقلام تعهدی انجام می دهند. همچنین، در این پژوهش با استفاده از مدل بال و شیوا کومار وضعیت محافظه کاری مشروط در شرکت های درمانده و غیر درمانده بررسی و مقایسه شد و مشخص گردید که میزان محافظه کاری مشروط در شرکت های درمانده بیشتر از شرکت های غیر درمانده است؛ یعنی سودهای شرکت های غیر درمانده جسورانه تر از شرکت های درمانده است و در نتیجه، از این لحاظ کیفیت سود در شرکت های درمانده بالاتر از شرکت های غیر درمانده است.

    کلیدواژگان: شرکت های درمانده مالی، مدیریت اقلام تعهدی (حسابداری)، مدیریت فعالیت های واقعی، محافظه کاری مشروط، کیفیت سود
  • ناصر ایزدی نیا، امیرحسین کربلایی کریم صفحات 17-30
    هدف پژوهش حاضر، بررسی این موضوع است که آیا متغیرهایی که از طریق تعدیل سودحسابداری به دست آمده اند، نسبت به سود هر سهم تاثیر بیشتری بر بازده سهام دارند؟ برای بررسی این موضوع، چهار فرضیه تدوین و نمونه ای از بین شرکت های تولیدی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در دوره زمانی 1381 الی 1387 انتخاب شد و برای آزمون هر فرضیه یک مدل رگرسیونی تک متغیره ارائه گردید. متغیرهای مستقل در این پژوهش جریان نقدی آزاد، بازده نقدی سرمایه گذاری، ارزش افزوده اقتصادی و سود هر سهم هستند. همچنین، بازده سهام به عنوان متغیر وابسته پژوهش در نظر گرفته شد. در این پژوهش، از روش داده های ترکیبی(تابلویی) برای برآورد مدل رگرسیونی استفاده شده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که شاخص های جدید ارزیابی عملکرد ارتباط معنی داری با بازده سهام ندارند. همچنین، نتایج نشان می دهد که اعتبار سود هر سهم به عنوان یک معیار سنتی ارزیابی عملکرد هنوز به قوت خود باقی است. در رابطه با ارزیابی عملکرد شرکت بر اساس سه شاخص فوق، در سطح کل صنایع در دوره زمانی مربوطه برتری این شاخص ها نسبت به معیار سنتی سود هر سهم مبهم است.
    کلیدواژگان: جریان نقدی آزاد، بازده نقدی سرمایه گذاری، ارزش افزوده اقتصادی، شاخص های ارزیابی عملکرد
  • علی سعیدی، مهسا مشایخی صفحات 31-46
    ظرفیت دریافت تسهیلات مالی بانکی، حداکثر توانایی شرکت در استفاده از تسهیلات است که تا آن مقدار، شرکت قادر به بازپرداخت اصل و سود تسهیلات است. شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران به علت پذیرفته شدن در بورس، دارای استانداردهای قابل قبول به جهت رعایت ظرفیت تسهیلات مالی هستند. در عین حال، برخی شرکت ها دارای جریمه تاخیر بازپرداخت هستند که نشان دهنده استفاده بیش از ظرفیت تسهیلات مالی بانکی آنهاست. در این تحقیق، شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران که بدون جریمه تاخیر هستند، به عنوان شرکت هایی که بر اساس ظرفیت اقدام به اخذ تسهیلات بانکی کرده اند، و به عنوان معیار بررسی شده اند. اطلاعات 128 شرکت در قالب 16 صنعت در طول سال های 1383 تا 1388 با استفاده از مدل حداقل مربعات تعمیم یافته (GLS) و ساختار داده های تلفیقی نامتوازن و همچنین مدل حداقل مربعات ساده (OLS) و ساختار داده های مقطعی و 622 مشاهده بررسی و در پایان، مدل هایی ارائه شد که با استفاده از متغیرهای مالی، ظرفیت دریافت تسهیلات بانکی را برای شرکت ها تعیین می کند.
    کلیدواژگان: ظرفیت بدهی، ظرفیت دریافت تسهیلات مالی بانکی، داده های تلفیقی نامتوازن، نسبت های مالی
  • قاسم بولو، جعفر باباجانی، مهدی ابراهیمی میمند صفحات 47-66
    فرایند ارزش گذاری سهام نیازمند اطلاعات گوناگون در رابطه با میزان سودآوری شرکت است. سرمایه گذاران و مدیران باید در امر تصمیم گیری در رابطه با ارزش گذاری سهام و پیش بینی سود آتی به اطلاعات تاریخی توجه کنند. در این پژوهش نظریه برتری اجزای سود نسبت به مبلغ کلی سود در تبیین سود آتی و ملاحظه این اجزا توسط مدیران و سرمایه گذاران بررسی شد. افزون بر این، نحوه وزن دهی به اجزای سود توسط سرمایه گذاران و مدیران بررسی شد. برای این منظور داده های نمونه ای شامل 80 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران (480 سال-شرکت) برای دوره زمانی بین سال‎های 87-1382 مورد آزمون قرار گرفت. نتایج این پژوهش نشان داد که پایداری اجزای سود مشابه نیست و اجزای سود تبیین بهتری از سود آتی نسبت به مبلغ کلی سود دارند و این موضوع در تصمیم گیری های مدیران و سرمایه گذاران لحاظ می شود و آنها تفاوت در پایداری اجزای سود را مدنظر قرار می دهند. همچنین، مدیران و سرمایه گذاران، پایداری جزء نقدی سود را کم برآورد می کنند.
    کلیدواژگان: سود پیش بینی شده، اجزای سود، پایداری سود، خطای پیش بینی سود
  • غلامحسین مهدوی، اصغر قربانی صفحات 67-88
    با تفکیک مدیریت از مالکیت و به دنبال آن، با پیدایش تئوری نمایندگی، ارزیابی عملکرد به عنوان یکی از مهمترین موضوع ها در حسابداری مطرح شده است. هدف این پژوهش، بررسی نقش هر دو گروه شاخص های نوین و سنتی نقدینگی در ارزیابی عملکرد مالی است. در راستای تحقق هدف های پژوهش، پانزده فرضیه تدوین شده است که معنا دار بودن رابطه بین شاخص های نقدینگی و عملکرد مالی شرکت ها را مورد آزمون قرار می دهد. روش آماری مورد استفاده برای آزمون فرضیه های مطرح شده در این پژوهش، روش «داده های ترکیبی» است. نمونه آماری پژوهش شامل 74 شرکت طی بازه زمانی یازده ساله 1378-1388 است. تجزیه و تحلیل فرضیه های پژوهش نشان می دهد که تمامی فرضیه های پژوهش، به جز فرضیه های مربوط به نسبت Q توبین تایید شده است. بر اساس نتایج حاصل از آزمون فرضیه ها، به طور کلی، شاخص های نوین نقدینگی در ارزیابی عملکرد مالی شرکت ها تصویر دقیق تری نسبت به شاخص های سنتی نقدینگی به استفاده کنندگان از اطلاعات مالی در جهت اخذ تصمیمات بهینه ارائه می دهند.
    کلیدواژگان: شاخص های نوین نقدینگی، شاخص فراگیر نقدینگی، شاخص دوره تبدیل وجه نقد، شاخص مانده نقدی خالص، عملکرد مالی
  • سهراب استا، روح الله قیطاسی صفحات 89-104
    طبق نظریه چرخه عمر، واحدهای تجاری در مراحل مختلف چرخه عمر دارای خصوصیات متفاوتی هستند. از آنجایی که اقلام تعهدی اختیاری به عنوان معیار هموارسازی سود در نظر گرفته می شود، لذا مساله اساسی تحقیق این است که آیا چرخه عمر واحد تجاری بر میزان استفاده از اقلام تعهدی اختیاری تاثیر می گذارد؟ ابتدا با استفاده از روش دسته بندی آنتونی و رامش (1992)، و بلک (1998) شرکت های عضو نمونه آماری با استفاده از معیارهای رشد فروش، مخارج سرمایه ای و عمر شرکت به مراحل رشد، بلوغ و افول تفکیک می شوند. سپس با استفاده از مدل تعدیل شده جونز، اقلام تعهدی اختیاری برآورد و در مرحله آخر با استفاده از رگرسیون داده های تلفیقی و روش حداقل مربعات تعمیم یافته فرضیه های پژوهش آزمون می شود. جامعه آماری تحقیق، کلیه شرکت های غیر مالی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1384 تا 1388 هستند. نتایج حاصل از بررسی 140 شرکت عضو نمونه آماری تحقیق نشان می دهد که میزان استفاده از اقلام تعهدی اختیاری در مراحل مختلف چرخه عمر متفاوت است؛ به طوری که میزان استفاده از اقلام تعهدی اختیاری در مرحله رشد، نسبت به مرحله بلوغ و افول بیشتر و میزان استفاده از این اقلام در مرحله بلوغ نسبت به مرحله افول کمتر است.
    کلیدواژگان: چرخه عمر واحد تجاری، اقلام تعهدی اختیاری، هموارسازی سود
  • مهدی مشکی، لطیف نوردیده صفحات 105-118
    مدیریت در راستای دستیابی به سود مستمر و پایدار، سعی می کند نوسان های دوره ای سود را حذف نموده، اقدام به برنامه ریزی سود با یک نرخ رشد ثابت نماید. این موضوع سبب به این می شود که دور نمای آتی شرکت، مطلوب به نظر آمده، عملکرد آن قابل قبول ارزیابی شود. هدف این تحقیق، بررسی آثار هموارسازی سود بر پایداری و ثبات سود شرکت هاست. در این تحقیق اطلاعات مربوط به 95 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در طول سال های 1384 تا 1389 گردآوری و با استفاده از روش داده های تلفیقی ایستا تجزیه و تحلیل آماری شده است. برای تعیین سطح هموارسازی سود شرکت ها، از روش برآورد اقلام تعهدی اختیاری با استفاده از مدل تعدیل شده جونز(1991) استفاده شده و پایداری سود شرکت ها نیز از طریق الگوی رگرسیونی دچو و دیچو(2002) اندازه گیری شده است. نتایج حاکی از این است که پایداری سود شرکت های هموارساز بیش از پایداری سود شرکت های غیرهموارساز است. از طرفی، آزمون ها نشان می دهد شرکت هایی که اقدام به هموارسازی سود نموده اند، در مقایسه با سایر شرکت ها، سود سهم پایدارتری در آینده اعلام نموده اند.
    کلیدواژگان: مدیریت سود، پایداری سود، اقلام تعهدی اختیاری، اقلام تعهدی غیر اختیاری
|
  • M. Dastgir, A. Hossein Zadeh, V. Khodadadi, S. A. Vaez Pages 1-16

    Earnings as a most important product of accounting information systems should have adequate quality. Earnings quality has a wide meaning and many implications. In accounting literature the lack of earnings management and timeliness effects of bad news (conditional conservatism) are some aspects of causing high quality of earnings. By considering earnings management and conditional conservatism in failed firms this study seeks to analyze the earnings quality and compare it with earnings quality of sound companies. This survey conducted on the companies listed on the Tehran stock Exchange (TSE) and in the period of 1380 to 1388. The results of this research show that failed firms manage earnings upwards in three years prior to failure. This manipulation was investigated by two methods of earnings management (accounting earnings management & real activity earnings management) and shows that failed firms manage their earnings more than sound firms by real activity، but sound firms do earning management through manipulating accruals. Also this research by employing the Ball & Shivakumar model investigates the situation of conditional conservatism in failed and sound firms. It is revealed that the sound firms have more conditional conservative earnings than failed firms، and as a result sound firms have more earnings quality.

    Keywords: filed firms, accruals, real earnings management, Conditional Conservatism, earnings quality, bankruptcy
  • N. Izadinia, A. Karbalaee Pages 17-30
    This study examines the claim that adjusted profit based variables are superior measures than earning per share (EPS) on the basis of stock return. In this paper، four hypotheses are set to test the research question and a sample of companies listed in Tehran Stock Exchange (TSE) for the time period of 2002-2008 is used. For hypotheses testing، single variable regression model presented. In this study free cash flow، cash flow return on investment، economic value added and earnings per share are independent variables. Also stock return is considered as a depended variable. To estimate the regression model panel data regression is used. The results show that performance evaluation indexes are not significantly related with stock returns. Also the results show that EPS، as a traditional performance evaluation measure، is yet superior to others measure. Collectively، results are ambiguous and do not provide strong evidence that show superiority of the three above mentioned measures to EPS for evaluating of firm performance.
    Keywords: Free cash flow, Cash flow return on investment, Economic value added
  • A. Saeedi, M. Mashayekhi Pages 31-46
    Financial facilities capacity is the amount of debt a firm can repay in a timely manner (from available means or resources) without jeopardizing its financial viability. Tehran stock exchange (TSE) listed companies have standard financial structure due to listing requirement that they are committed to follow. But some of them have paid penalty for delay in reimbursement. It is the signal that they passed their debt capacity. In this paper، TSE listed companies without reimbursement delay penalty have been used to be modeled. The main objective of this survey is to investigate the factors that have impact on the company’s debt capacity. The sample of this study consists of 128 companies listed in Tehran Stock Exchange for a period of 2004 – 2009. Data structure is unbalanced panel data form. For testing the hypotheses، Generalized Least Squares (GLS) and Ordinary Least Squares (OLS) models were applied for the sampled companies in 16 different industries. Finally this study presented models that use financial variables to determine debt capacity for the companies under study.
    Keywords: Debt Capacity, Banking Financial Facilities Capacity, Unbalanced Panel Data, Financial Ratios.JEL: G32
  • Gh Blue, J. Babajani, M. Ebrahimi Maimand Pages 47-66
    Stocks Valuation needs information related to the level of company’s profitability. Investors and managers should pay attention to historical information in decision making regarding stock valuation and forecasting the future earnings. In this paper، the theory of earnings components superiority was compared with the total earnings in explaining the future earnings. It was also evaluated whether or not managers and investors consider the earnings components in their decisions. Furthermore، the way of earnings components weighted by investors and managers was tested. For these purposes، the data of 80 companies listed in Tehran Stock Exchange (480 years-firms) for a period of 1382-87، was collected. The results revealed that persistency of different components of earnings is not the same and components of earnings are better explains future earnings compared to the total earning. The earnings components are also taken into account by the managers and investors in their decision-making process. Furthermore، managers and investors underestimate the cash components of earnings persistency in forecasting the future earnings.
    Keywords: Earnings Forecast, Earnings Components, Earnings Persistence, earnings forecast errors
  • Gh Mahdavi, A. Ghorbani Pages 67-88
    By separating management from ownership and after the advent of the genesis of agency theory، performance measurement is propounded as one of the major subjects in accounting. The aim of this study is to investigate the role of the modern and the traditional liquidity indexes groups in appraising financial performance. For this purpose، 15 hypotheses were set to test the significance of the relationship between liquidity indexes and the financial performance of the sampled companies. The statistical method used to test the proposed hypotheses was the regression method using “panel data”. The sample is restricted to 74 companies using their data for a period of 2000-2010. The results of the study indicated that all of the hypotheses were supported except the hypothesis related to Tobin-Q. Generally، the results of hypotheses tests showed that in corporates’ financial performance evaluation، modern liquidity indexes represent the most accurate illustration to financial information user.
    Keywords: Modern Liquidity Indexes 2. Comprehensive Liquidity Index 3. Cash Conversion Cycle 4. Net Liquidity Balance 5. Financial Performance
  • S. Osta, R. Gheitasi Pages 89-104
    Based on life cycle theory، firms have various characteristics in various stages of their life cycle. Since discretionary accruals are counted as a criterion for income smoothing، the main question in the present study is whether the firm life cycle has any effect on the amount at use of discretionary accruals. Using Anthony and Ramesh''s (1992) and Black''s (1998) method of classifying، the sample companies using indices for sales growth، change in capital expenditure and the firm age، growing، mature and declining stages were classified. Then using modified Jones model discretionary accruals were estimated. In the last stage، the hypotheses of the study were tested using pooled regression and Generalized Least Squares (GLS) method. The sample of this study is consisted of non-financial firms listed in Tehran Stock Exchange during the years 1384 to 1388. The findings showed that the rate of use of discretionary accruals is different at various stages of life cycle، so that، the rate of use of discretionary accruals at the grow stage is more compared with the mature and declining stages. This rate of use is less at the mature stage than the declining stage.
    Keywords: firm life cycle, discretionary accruals, income smoothing
  • M. Meshki, L. Nourdideh Pages 105-118
    This paper explores the effect of earnings management on the earnings persistence of companies listed in Tehran Stock Exchange. We employ financial data of 95 firms listed in Tehran Stock Exchange during 1378 to 1383. Panel data methodology is used in order to test the hypotheses of this research. This paper contains significant and consistent results. The results of testing hypotheses for each of the six years and the pooled sample show that earnings persistence in the firms that does earning management is higher than other firms. The results also demonstrated that there is a positive relationship between earnings smoothing and earning per share persistence.
    Keywords: Earning Management, Earnings persistence, Accounting Conservatism, Discretionary Accruals, Nondiscretionary Accruals