فهرست مطالب

پژوهش های حسابداری مالی - سال چهارم شماره 4 (پیاپی 14، زمستان 1391)

فصلنامه پژوهش های حسابداری مالی
سال چهارم شماره 4 (پیاپی 14، زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/12/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • جعفر باباجانی، معصومه چهارده چریکی صفحات 1-18
    هدف پژوهش حاضر، شناسایی استفاده کنندگان گزارش های مالی شهرداری، نیازهای اطلاعاتی آنها و اهدافی است که گزارش های مالی برای تحقق آن اهداف استفاده می شود. برای این منظور، پرسشنامه ای حاوی سوال های مربوط به حوزه های موضوع پژوهش تنظیم و در اختیار نمونه های انتخابی از بین سه گروه به عنوان جامعه آماری قرار داده شد. آزمودنی هایی که در این پژوهش مشارکت داشتند، در سه گروه طبقه بندی شدند: گروه اول شامل معاونان اداری مالی، مدیران مالی، روسای حسابداری، روسای درآمد و مدیران حسابرسی شاغل در مناطق شهرداری شهرهایی با جمعیتی بیش از 000/500 نفر، گروه دوم اعضای شورای اسلامی این شهرها و گروه سوم نیز شامل دانشجویان کارشناسی ارشد و دکتری و اعضای هیات علمی حسابداری پنج دانشگاه هستند که از آنها به عنوان نماینده شهروندان استفاده شد.
    اطلاعات برگرفته از234 پرسشنامه دریافتی با استفاده از آزمون های آماری مناسب بررسی و تجزیه و تحلیل شد. یافته های پژوهش، بیانگر آن است که به ترتیب اعضای شورای اسلامی شهر، مدیران ارشد شهرداری، مشاوران و تحلیلگران و وزارت کشور از گزارش های مالی شهرداری بیشتر استفاده می کنند و نیازمند اطلاعاتی برای ارزیابی کارایی و اثربخشی فعالیت های شهرداری هستند. این یافته ها نشان می دهد که استفاده کنندگان بیشتر با هدف ارزیابی مسوولیت پاسخگویی مالی و عملیاتی فعالیت های شهرداری این گزارش ها را استفاده می کنند.
    کلیدواژگان: گزارش های مالی شهرداری، استفاده کنندگان گزارش های مالی، نیازهای اطلاعاتی استفاده کنندگان، مسوولیت پاسخگویی مالی و عملیاتی
  • ناصر ایزدی نیا، حمزه قوچی فرد، نرگس حمیدیان صفحات 19-36
    یکی از اهداف گزارشگری مالی، پیش بینی جریان های نقد است که این پیش بینی به سرمایه گذاران در اتخاذ تصمیم های اقتصادی کمک فراوانی می کند. مطالعات پیشین، نتایج متفاوتی درباره اطلاعاتی که بیشترین سودمندی را در پیش بینی جریان های نقد آتی دارد، ارائه داده اند. لذا، هدف این پژوهش بررسی توانایی سود خالص و جریان های نقد عملیاتی در پیش بینی جریان های نقد آزاد است. همچنین، توانایی اجزای اقلام تعهدی در بهبود پیش بینی جریان های نقد آزاد بررسی شده است. در این پژوهش تعداد 78 شرکت در بازه زمانی 1388-1380 بررسی شده اند. جریان های نقد آزاد به عنوان متغیر وابسته و سود خالص، جریان های نقد عملیاتی و اجزای اقلام تعهدی به عنوان متغیرهای مستقل در نظر گرفته شده اند. برای آزمون فرضیه های پژوهش، از تحلیل رگرسیون تک متغیره و چند متغیره به روش داده های ترکیبی استفاده شده است. نتایج بررسی نشان داد که جریان های نقد عملیاتی در مقایسه با سود خالص از توانایی بیشتری در پیش بینی جریان های نقد آزاد برخوردار است. همچنین، اضافه کردن اجزای اقلام تعهدی به مدل جریان های نقد عملیاتی باعث بهبود توان پیش بینی جریان های نقد آزاد می گردد.
    کلیدواژگان: جریان های نقد آزاد، جریان های نقد عملیاتی، سود خالص، اقلام تعهدی
  • اسفندیار ملکیان، احمد احمدپور، میثم طالب تبار آهنگر صفحات 37-50
    تحقیق حاضر به بررسی ارتباط بین برخی از ساز وکارهای حاکمیت شرکتی، حق الزحمه حسابرسی و میزان مالکیت شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می پردازد. میزان و ماهیت حق الزحمه حسابرسی مستقل به عوامل کلیدی، اندازه شرکت، پیچیدگی عملیات و ریسک حسابرسی مربوط است. حاکمیت شرکتی مجموعه ای از نظام ها، فرآیندها و ساختارهایی است که با استفاده از سازوکارهای درون سازمانی، نظیر: هیات مدیره، کنترل های داخلی اداری و حسابداری، کمیته حسابرسی و نیز سازوکارهای برون سازمانی، مانند: نظارت قانونی، نظام حقوقی، بازار سرمایه و حسابرسی مستقل در پی کسب اطمینان از رعایت حقوق ذی نفعان، پاسخگویی، شفافیت وعدالت در واحد تجاری است. تحقیقات نشان دادند که ساختار حاکمیت شرکتی ضعیف با کیفیت گزارشگری مالی پایین و مشکل کنترل داخلی در ارتباط است. حاکمیت شرکتی ضعیف احتمالا میزان ارزیابی ریسک ذاتی و ریسک کنترل را افزایش می دهد. افزایش این ریسک ها روی بودجه زمانی حسابرسی اثر می گذارد، که باعث افزایش حق الزحمه حسابرسی مستقل می شود. بر این اساس، 78 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در طی دوره زمانی 84 – 88 به عنوان نمونه انتخاب گردید. یافته های تحقیق در خصوص ارتباط بین برخی از ساز وکارهای حاکمیت شرکتی و حق الزحمه حسابرسی بیانگر وجود رابطه منفی بین حق الزحمه حسابرسی و درصد اعضای غیرموظف هیات مدیره و رابطه مثبت بین دوگانگی مدیرعامل با حق الزحمه حسابرسی در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بوده است. همچنین، رابطه بین دوگانگی مدیرعامل و حق الزحمه حسابرسی هنگامی که مالکیت پراکنده است، قویتر است.
    کلیدواژگان: حق الزحمه حسابرسی، حاکمیت شرکتی، اعضای غیرموظف هیات مدیره، دوگانگی مدیرعامل
  • بیتا مشایخی، فرزانه جلالی صفحات 51-66
    در تحقیق حاضر به بررسی ارتباط میان ارزش های فرهنگی و برخی متغیرهای حاکمیت شرکتی در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران پرداخته شده است. به این منظور، از میان مدل های فرهنگی متعدد، مدل فرهنگی هافستد [28] برای ارزیابی ارزش های فرهنگی شرکت ها برگزیده شد و از داده های موجود در مطالعه رضا زاده (1381)، که به وسیله پرسشنامه طراحی شده توسط هافستد (1984) به دست آمده است، استفاده گردید. از میان متغیرهای حاکمیت شرکتی درصد اعضای غیر موظف هیات مدیره و درصد مالکیت سهامدارن نهادی برگزیده شدند. شرکت های نمونه برای یک دوره سه ساله، از سال 1386 تا 1388 به صورت تجمعی بررسی شدند. فرضیات تحقیق با استفاده از مدل های رگرسیون چند متغیره آزمون شد. نتایج تحقیق حاکی از این است که بین شاخص مردگرایی در سازمان و درصد اعضای غیرموظف هیات مدیره ارتباط معکوس معنی دار وجود دارد. همچنین، بین شاخص فردگرایی در سازمان و درصد مالکیت سهامداران نهادی رابطه مستقیم و بین شاخص اجتناب از عدم اطمینان در سازمان و درصد مالکیت سهامداران نهادی رابطه معکوس معنی دار وجود دارد.
    کلیدواژگان: ارزش های فرهنگی، حاکمیت شرکتی، سرمایه گذاران نهادی، اعضای غیرموظف هیات مدیره
  • زیبا قجاوند، عبدالله خانی * صفحات 67-88

    در این پژوهش تاثیر طیف رقابتی بازار از رقابت ناقص تا رقابت کامل بر رابطه بین عدم تقارن اطلاعاتی و هزینه سرمایه سهام عادی مورد آزمون قرار گرفته است. با توجه به معیارهای اندازه گیری عدم تقارن اطلاعاتی و سطح رقابت، شش فرضیه تدوین و نمونه ای متشکل از 70 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در دوره زمانی 1383 الی 1388 انتخاب گردید و برای آزمون هر فرضیه از مدل فاما و فرنچ (1993) استفاده شد. متغیرهای مستقل در این پژوهش، کیفیت اقلام تعهدی، اختلاف قیمت پیشنهادی خرید و فروش سهام و جزء انتخاب نادرست اختلاف قیمت پیشنهادی خرید و فروش سهام بوده است (معیارهای اندازه گیری عدم تقارن اطلاعاتی). همچنین، هزینه سرمایه سهام عادی در پرتفوی پوشش ریسک به عنوان متغیر وابسته در نظر گرفته شد. روش پژوهش از طریق پرتفوی بندی شرکت های نمونه بر مبنای عدم تقارن اطلاعاتی و رقابت بازار صورت پذیرفت.
    نتایج این پژوهش نشان می دهد که در سطح رقابت کامل، معیارهای اندازه گیری عدم تقارن اطلاعاتی ارتباط معناداری بر هزینه سرمایه ندارد، همچنین، نتایج نشان می دهد که بازار رقابت ناقص به عنوان یک عامل موثر بر رابطه بین عدم تقارن اطلاعاتی و هزینه سرمایه سهام عادی خواهد بود.

    کلیدواژگان: عدم تقارن اطلاعاتی، هزینه سرمایه سهام عادی، کیفیت اقلام تعهدی، اختلاف قیمت پیشنهادی خرید و فروش، جزء انتخاب نادرست اختلاف قیمت پیشنهادی خرید و فروش سهام
  • حسین صادقی، پریسا رحیمی صفحات 89-102
    استقرار مناسب سازوکارهای راهبری شرکتی، اقدامی اساسی برای استفاده بهینه ازمنابع، ارتقای پاسخگویی، شفافیت، رعایت انصاف و حقوق همه ذی نفعان شرکت است. هر یک از سازوکارهای درون سازمانی و برون سازمانی، بر فرایندها و فعالیت های شرکت ها نظارت دارند و موجب ارتقای پاسخگویی و دستیابی به سایر هدف های راهبردی شرکتی می شوند. یکی از این سازوکارها، تمرکز و ساختار مالکیت است. در این مقاله، با بهره گیری از سیستم معادلات همزمان به بررسی رابطه بین ساختار مالکیت و عملکرد شرکت های پذیرفته در بورس اوراق بهادار تهران با استفاده از داده های پانلی مربوط به سال های 88-1382 پرداخته شده است. به طورکلی، آزمون فرضیه های پژوهش بیانگر آن است که در بورس اوراق بهادار تهران، تمرکز و ساختار مالکیت تاثیری بر عملکرد شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران ندارد، اما عملکرد شرکت ها تاثیر معنی داری بر ساختار مالکیت دارد.
    کلیدواژگان: ساختار مالکیت، عملکرد شرکت، اندازه شرکت، q توبین، معادلات همزمان
  • یونس بادآور نهندی، رسول برادران حسن زاده، سعید محمودزاده باغبانی صفحات 103-122
    این پژوهش به بررسی اثر عوامل نظام راهبری شرکت بر محافظه کاری در گزارشگری مالی می پردازد. در این مقاله، محافظه کاری با استفاده از مدل خان و واتز (2009) اندازه گیری شده و مالکیت سهامداران نهادی، تمرکز مالکیت، استقلال اعضای هیات مدیره و نوع حسابرس به عنوان عوامل راهبری شرکت در نظر گرفته شده است. جامعه آماری پژوهش حاضر شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بوده و با استفاده از روش نمونه گیری حذفی، 60 شرکت طی دوره زمانی 1380 تا 1387 به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شده اند. نتایج حاصل از یافته های مدل رگرسیون چند متغیره نشان می دهد که مالکیت سهامداران نهادی، تمرکز مالکیت و استقلال اعضای هیات مدیره بر میزان محافظه کاری در گزارشگری مالی تاثیری ندارد. با این حال، در دوره هایی که حسابرسی شرکت بر عهده سازمان حسابرسی بوده، محافظه کاری کمتری در گزارشگری مالی وجود دارد.
    کلیدواژگان: محافظه کاری حسابداری، مالکیت سهامداران نهادی، تمرکز مالکیت، استقلال اعضای هیات مدیره، نوع حسابرس
|
  • J. Babajani, M. Chahardahcheriki Pages 1-18
    The purpose of this research is to identify users of the financial reports of Iranian municipalities، the information needs and the objectives which the financial reports are used. In order to conduct this study، a questionnaire was distributed to three groups; the first group includes financial administrative assistants، financial managers، chief accountants، income managers and audit managers working at municipalities of cities with a population of 500000 or more. The second group includes the members of council; and the last group includes the citizens، chosen from M. A and PhD students of accounting and the members of scientific committees of the same field in 5 universities. The results of 234 questionnaires were analyzed by means of appropriate statistical tests. The results show that the most usage of financial reports of municipalities belongs to the members of council، the senior managers of municipalities، analyzers and counselors and finally، the Minister of Interior. So these groups are in need of information for evaluating how efficient the activities of municipalities have been. Furthermore، the results show that these groups use the reports mostly for the purpose of evaluating the financial and operational accountability of the activities of municipalities.
    Keywords: financial reports of the municipality, the users of financial reports, information needs of the users, financial, operational accountability
  • Naser Ezadinia, Hamze Ghoochifard, Narges Hamidian Pages 19-36
    One of the purposes of financial reporting is to predicting of cash flows that helps investors for economic decision making. A result of prior researches is ambiguous about information that has most usefulness in prediction of cash flows. Hence، the purpose of this research is to investigate the ability of net income and cash flows from operations to predict free cash flows. Also، an ability of Accruals Component in improvement of predicting free cash flows is investigated. This research utilizes panel data method with multivariate and univariate regression analysis and the data of sample of 78 firms during the period 2001-2010. Free cash flow is dependent variable and independent variables are net income، cash flows from operations and Component of Accruals. The results indicate that cash flows from operation in comparison with net income، has more ability in prediction of free cash flow. Also، adding Accruals Components in model of cash flows from operations improve the prediction of free cash flows.
    Keywords: Free cash flows, Cash flows from operations, Net income, Accruals
  • E. Malekian, A. Ahmadpour, M. Talebtabar Ahangar Pages 37-50
    This study examines the relationship between some corporate governance and audit fees in listed companies of Tehran stock exchange. There is a rich literature examining the level and nature of external audit fees requested by organizations identifying as key explanatory determinants، firm size، complexity of operations and audit risk. Corporate governance is a set of policies، methods and proceedings that are carried out to protect the interests of the firm''s stockholders and observe the accountability، transparency and fairness in firms، using internal and external mechanisms. Research documents that weak governance structures are associated with lower financial reporting quality and the incidence of internal control problems. Weaknesses in corporate governance are likely to increase the assessed inherent and control risks. The increase in these risks affects audit hours، leading to higher external audit fees. This study is descriptive correlation based on panel data analyzing. The 78 firms existing in Tehran Stock Exchange have selected as sample for time period 1384-1388. Hence، our examination shows that there is negative relationship between the audit fees and of independent directors and a positive association between CEO duality with the audit fees. In addition، we find that the relation between CEO duality and audit fees is strengthened for firms with dispersed ownership relative to firms with concentrated ownership.
    Keywords: audit fees, corporate governance, independent board member, CEO duality
  • Dr Bita Mashayekhi, Farzaneh Jalali Pages 51-66
    As corporate governance is improving through the time، public firms have to follow its mechanisms for surviving in competitive markets. Cultural values have become subject of many studies and many of them are investigating the determinants and consequences of corporate governance as well. In this paper the relationship between cultural values and some corporate governance indices has been studied. For this purpose we have chosen Hofsted’s Model among different cultural models and percentage of non-executive directors and institutional investors on the board as proxies for corporate governance mechanisms. Sampled firms have been tested for three years from 2007 to 2009. Results show a significant negative relationship between masculinity and percentage of non-executive directors on the board. Also، there is a significant positive relationship between individuality and the presence of institutional investors on the board and a significant negative relationship between uncertainty avoidance and the presence of institutional investors on the board.
    Keywords: cultural values, corporate governance, institutional investors, non, executive directors
  • Ziba Ghojavand, Abdollah Khani Pages 67-88

    This paper examines the effect of market competitive Spectrum on the relationship between information asymmetry and the cost of capital in Tehran Stock Market (TSE). Accruals quality، the scope of the proposed purchase and sale price (the bid-ask spread) and the adverse selection component of the bid-ask spread are applied for measuring the asymmetry of information. Six hypotheses formulated and the research sample consists of 70 active companies listed on TSE in the period1383 to1388 and Fama and French model (1993) is applied for testing the hypotheses. The results indicate that the levels (spectrum) of the market competition affects on the relation between the information asymmetry and the cost of stock capital. Therefore، the degree of market competition is an important conditioning variable that should be considered when examining the relation between the information asymmetry and the cost of the stock capital.

    Keywords: Information asymmetry, Cost of stock capital, Accruals quality, the bid, ask spread, the adverse selection component of the bid
  • H. Sadeghi, P. Rahimi Pages 89-102
    Establishment of appropriate corporate governance mechanisms of action for the optimal use of resources، improves accountability، transparency، fairness and the rights of all stakeholders to participate. Each of the processes and mechanisms of inter -organizational and company activities are supervised and promote accountability and access to other corporate strategic goals. One of these mechanisms is the focus and ownership structure. This paper utilizes a simultaneous equation system to examine the relationship between ownership structure and performance of the companies listed in Tehran Stock Exchange using panel data for the period of 1382-88. The results indicate that the research focus and ownership structure do not affect the company’s performance of the companies listed in Tehran Stock Exchange. Also the ownership structure has significant effect on corporate performance.
    Keywords: ownership structure, firm performance, firm size, q Tobin, simultaneous equations
  • Y. Badavar Nahandi, R. Baradaran Hassanzadeh, S. Mahmoodzadeh Baghbani Pages 103-122
    This research examines the effect of corporate governance on conservatism in financial reporting. In this paper، conservatism has been measured by Khan and Watts (2009) model، and shares held by institutional investors، ownership concentration، board of directors'' independence and auditor type have been considered as corporate governance mechanisms. The statistic population of this research consists of firms listed in Tehran Stock Exchange (TSE)، and 60 firms have been selected as the research sample using the systematic omission method. The analysis of multiple regression models show that institutional investors، ownership concentration and board of directors'' independence have no effect on accounting conservatism. However، accounting conservatism is lower in years with the audit organization as auditor. Furthermore، in this research، some control variables'' effects have been considered.
    Keywords: Conservatism, Institutional Investors, Ownership Concentration, Board of Director's Independence, Auditor Type