فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های حسابداری مالی
پیاپی 1-2 (پاییز و زمستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/10/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • داریوش فروغی، اسماعیل مظاهری صفحه 1
    دیدگاه های جدید در زمینه ارزش گذاری شرکت، عموما ارزش ذاتی تحقق یافته را معیار مناسب تری در پیش بینی جریان های نقدی آتی می دانند، اما از آنجایی که محاسبه ارزش ذاتی تحقق یافته، فرایندی پیچیده و کاملا تخصصی است، استفاده از این تکنیک برای کلیه سرمایه گذاران به منظور اتخاذ تصمیم های سرمایه گذاری میسر نیست. به همین دلیل، این پژوهش در صدد پاسخ گویی به این پرسش است که از میان معیارهایی، همچون سود عملیاتی و جریان های نقدی عملیاتی، کدام یک قدرت توضیح دهندگی بیشتری در رابطه با ارزش ذاتی تحقق یافته دارند تا به عنوان جانشین ارزش ذاتی تحقق یافته در فرآیند تصمیم-های سرمایه گذاری به کار گرفته شوند. دوره زمانی این پژوهش، سال 1377 الی 1386 است که به منظور محاسبه ارزش ذاتی تحقق یافته سهام، این دوره به سه دوره زمانی سه ساله تقسیم گردیده است. تعداد 153 شرکت در دوره زمانی اول، 170 شرکت در دوره زمانی دوم و 140 شرکت در دوره زمانی سوم، به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. نتایج پژوهش نشان داد که سود عملیاتی نسبت به جریان های نقدی عملیاتی، ارزش ذاتی تحقق یافته هر سهم شرکت را بهتر توضیح می دهد.
    کلیدواژگان: ارزش ذاتی تحقق یافته، ارزش نهایی، اقلام تعهدی، سود عملیاتی، جریان های نقدی عملیاتی
  • حسین اعتمادی، امیر محمدی، مهدی ناظمی اردکانی صفحه 17
    تحقیقات گذشته بیان می کنند که تخصص صنعت حسابرس می تواند باعث بهبود کیفیت حسابرسی گردد]5[. از این رو، تعداد 117 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، در طی دوره زمانی 1381 تا 1386، به منظور بررسی این موضوع مورد آزمون قرار گرفته اند. در این تحقیق، سطح مطلق اقلام تعهدی اختیاری و ضریب واکنش سود در شرکت هایی که توسط حسابرسان متخصص صنعت، رسیدگی شده اند، با شرکت هایی که توسط حسابرسان متخصص صنعت رسیدگی نشده اند، مقایسه شده است. این تحقیق محدود به حسابرسانی است که معتمد بورس اوراق بهادار تهران هستند تا از این طریق، حسن شهرت آنان نیز کنترل شود. همچنین، از رویکرد سهم بازار به منظور تعیین حسابرس متخصص صنعت بهره گرفته شده است. نتایج این بررسی نشان می دهد که شرکت هایی که حسابرس آنها، متخصص صنعت است، دارای سطح مطلق اقلام تعهدی اختیاری کمتر و ضریب واکنش سود بالاتری نسبت به شرکت هایی که حسابرس آنها، متخصص صنعت نیست، هستند؛ به عبارت دیگر، حسابرسان متخصص صنعت، حسابرسی با کیفیت تری به صاحبکاران خود ارایه می کنند.
    کلیدواژگان: تخصص صنعت، اقلام تعهدی اختیاری، ضریب واکنش سود، کیفیت حسابرسی، کیفیت سود
  • محمدحسین ستایش، علی غیوری مقدم صفحه 33
    هدف از پژوهش حاضر، تعیین ساختار بهینه سرمایه یازده صنعت و 314 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران با استفاده از تکنیک تحلیل پوششی داده ها است.
    این پژوهش شامل دو مرحله است: مرحله اول، به منظور تعیین متغیر های خروجی تکنیک تحلیل پوششی داده ها، به بررسی رابطه بین اهرم مالی با متغیر های مالی و غیر مالی در سطح صنایع مختلف پرداخته است. متغیر هایی که با اهرم مالی دارای همبستگی معنی داری بودند به عنوان متغیر خروجی انتخاب شدند. نتایج حاصله، بیانگر آن است که اهرم مالی در یازده صنعت با متغیر سودآوری، در شش صنعت با متغیر اندازه و در سه صنعت با متغیر نسبت دارایی های ثابت رابطه معناداری دارد. علاوه بر آن، به استثنای صنعت کانی غیر فلزی در بقیه صنایع مورد بررسی، تئوری سلسله مراتبی تایید گردید، در صورتی که تئوری توازن تنها در پنج صنعت مورد تایید است.
    در مرحله دوم پژوهش حاضر با بهره گیری از تکنیک تحلیل پوششی داده ها، ساختار بهینه سرمایه برای هر یک از شرکت ها در سطح صنایع مختلف تعیین گردید. با توجه به نتایج حاصله، شرکت های مورد بررسی می توانند به اهرم مالی بهینه خود نزدیک شده، با این عمل، موجبات افزایش ارزش شرکت و ثروت سهامداران را فراهم نمایند.
    کلیدواژگان: ساختار بهینه سرمایه، تحلیل پوششی داده ها (DEA)، اهرم مالی، بورس اوراق بهادار تهران
  • محمدعلی آقایی، احمدرضا نظافت، مهدی ناظمی اردکانی، علی اکبر جوان صفحه 53
    موسسات اقتصادی درصد قابل توجهی از دارایی های خود را به صورت موجودی های نقدی نگهداری می نمایند و این امر از دیرباز، نظر پژوهشگران را در مورد عوامل مؤثر بر میزان نگهداری این گونه دارایی ها، به خود جلب کرده است. در این تحقیق، با استفاده از داده های صورت های مالی میان دوره ای شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران برای دوره زمانی سال های 1379 الی 1384 و با استفاده از مدل رگرسیون خطی چند متغیره، تاثیر 10 عامل در نگهداری موجودی های نقدی توسط شرکت ها بررسی می گردد. شواهد تحقیق حاکی از آن است که حساب های دریافتنی، خالص سرمایه در گردش، موجودی های کالا و بدهی های کوتاه مدت، به ترتیب از مهمترین عوامل دارای تاثیر منفی بر نگهداری موجودی های نقدی هستند. از طرف دیگر، فرصت های رشد شرکت، سود تقسیمی، نوسان جریان های نقدی و سود خالص، به ترتیب از مهمترین عوامل دارای تاثیر مثبت بر نگهداری موجودی های نقدی هستند، اما شواهد کافی در مورد تاثیر منفی بدهی های بلند مدت و اندازه شرکت ها بر نگهداری موجودی های نقدی وجود ندارد.
    کلیدواژگان: نقدینگی، عوامل مؤثر، نگهداری موجودی های نقدی، رگرسیون خطی چند متغیره
  • محمد رمضان احمدی صفحه 71
    اندیشمندان حسابداری در چند دهه گذشته تلاش های بسیار زیادی برای ساخت تئوری تئوری های حسابداری به کار بسته اند. به رغم پیشرفت های صورت گرفته، متاسفانه این حوزه معرفتی تاکنون نتوانسته است به نحو شایسته ای پدیده های موجود در این حوزه را تبیین و پیش بینی نماید. این ناتوانی در بسیاری از موارد به این صورت نمود پیدا کرده است که پژوهش های مختلف حسابداری به نتایج متفاوتی منتهی شده اند. در نتیجه، غالبا تئوری های متضادی برای دوره های نسبتا طولانی در کنار یکدیگر مطرح شده اند.
    این مقاله، مقایسه ای تحلیلی از رویکردهای رایج تحقیقی در حوزه معرفتی حسابداری را ارائه نموده و مبانی فلسفی هر رویکرد، سوابق تاریخی آن و تئوری های ارایه شده توسط هر کدام از آنها را مورد مطالعه قرارداده است. در پایان راهبرد مناسبی برای انجام مطالعات حسابداری پیشنهاد شده است. در راهبرد پیشنهادی، رویکرد مناسب پژوهش های حسابداری براساس اهداف پژوهش، واقعیت های عینی و واقعیت های نظری تعیین شده است.
    کلیدواژگان: تئوری حسابداری، رویکرد دستوری، رویکرد اثباتی
  • مهدی مرادی، عباس فخرآبادی صفحه 89
    فرهنگ جاری کشور می تواند نقش تعیین کننده ای در اجرا یا عدم اجرای کنترل های داخلی در شرکتها توسط مهمترین جزء این سیستم؛ یعنی انسان داشته باشد. حسابرس در تعیین ریسک کنترل بناچار باید به موضوع فرهنگ توجه ویژه ای داشته باشد، تا بتواند این ریسک را دقیق تر تعیین نماید. استانداردهای پذیرفته شده حسابرسی، حسابرسان را ملزم به ارزیابی ساختار کنترل داخلی و تعیین ریسک کنترل در روند حسابرسی می نمایند. حسابرس برای ارزیابی ساختار کنترل داخلی باید شناختی از محیط و فعالیت کنترلی - که تحت تاثیر عوامل فرهنگی است- به دست آورد. بنابراین، سؤال تحقیق این گونه مطرح می شود که آیا فرهنگ بر ارزیابی حسابرسان از ساختار کنترل داخلی و تعیین ریسک کنترل تاثیری دارد یا خیر؟
    تحقیق حاضر در سال 1387 شمسی انجام شده و جامعه آماری این تحقیق، حسابداران رسمی شاغل در سازمان حسابرسی ایران تعیین گردیده است. داده های تحقیق از طریق پرسشنامه جمع آوری، و با استفاده از آزمون ناپارامتری ویلکاکسن تحلیل گردیده است. این تحقیق مشتمل بر هشت فرضیه است. بر اساس نتایج آماری به دست آمده، سه فرضیه تایید و پنج فرضیه رد می شود. از مهمترین نتایج این تحقیق، آن است که حسابداران رسمی، سیستم کنترل داخلی شرکت های موجود در کشورهای با فرهنگ فردگرایی زیاد و فرهنگ فاصله قدرت کم را، قویتر از فرهنگ فردگرایی کم و فاصله قدرت زیاد ارزیابی می کنند؛ ضمنا آنها ریسک کنترل فرهنگ جمع گرا را بالاتر از فرهنگ فردگرا تعیین می کنند.
    کلیدواژگان: فرهنگ، فردگرایی در مقابل جمع گرایی، فاصله قدرت، اجتناب از عدم اطمینان و بلاتکلیفی، مردگرایی در مقابل زن گرایی
  • داریوش دموری، حبیب زارع احمدآبادی، احمد فلاح زاده ابرقویی صفحه 103
    هدف این تحقیق، کاوش در دو زمینه است: اول بررسی اینکه آیا سرمایه گذاران به یکنواختی در عملکرد گذشته شرکت ها عکس العمل بیش از اندازه نشان می دهند؟ شرکت های دارای عملکرد گذشته یکنواخت، شرکت هایی هستند که پایین ترین نوسان را در عملکرد گذشته خود تجربه نموده اند؛ دوم اینکه طول دوره اندازه گیری الگوهای عملکرد گذشته، چگونه بر عکس العمل بیش از اندازه سرمایه گذاران به این الگوها، اثر گذار است؟
    دوره زمانی تحقیق هشت ساله از سال 1378 تا 1385 است. جامعه آماری تحقیق، شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. برای بررسی فرضیه های پژوهش از آزمون آماری t استیودنت با n-1درجه آزادی و در سطح معنی داری 95 درصد استفاده شده است. نتایج حاصل از این تحقیق بیانگر عکس العمل بیش از اندازه سرمایه گذاران به یکنواختی در عملکرد گذشته شرکت ها در سود، فروش، و بازده سهام است. همچنین، افزایش طول دوره تشکیل پرتفوی باعث تشدید عکس العمل بیش از اندازه می شود.
    کلیدواژگان: یکنواختی در عملکرد گذشته، عکس العمل بیش از اندازه، پرتفوی با رشد دایمی بالا، پرتفوی با رشد دایمی پایین
|
  • D. Foroghi, E. Mazaheri Page 1
    In new approaches of firm valuation, it is believed that intrinsic value of company is generally an appropriate criterion for prediction of future cash flow. Since the calculation of intrinsic value is a complex and highly specialized process, all investors cannot use this technique easily to make capital-related decisions. Therefore, this study was conducted to answer this question: Among the criteria such as operating profit and operating cash flow, which one can best describe intrinsic value? Answering this question leads to finding a proxy of intrinsic value in capital decision making. The research period is 9 years (from 1377 to 1386), which is divided into three equal sub-periods of three years, in order to calculate the intrinsic value. 153 firms in the first period, 170 in the second period and 140 in the third period were selected as the statistical sample. The results showed that operating profit could explain the intrinsic value per share better than operating cash flow.
  • H. Etemadi, A. Mohammadi Page 17
    Former studies have hypothesized that auditor industry specialization contributes to audit quality. Thus, 117 listed firms on TSE for time period 1381-1386 were selected. This study examines the association between measures of earnings quality and auditor industry specialization.Extending this literature, we compare the absolute level of discretionary accruals (DAC) and earnings response coefficients (ERC) of firms audited by industry specialists with those which are not audited by industry specialists. We restrict our study to clients of auditors who are accepted for Stock and Exchange Organization (SEO) to control the brand name. Because industry specialization is unobservable, we use market share approach for it. After controlling for variables established in previous works to be related to DAC and the ERC, we find clients of industry specialist auditors have lower DAC and higher ERC than clients of non-specialist auditors. This finding is consistent with clients of industry specialists having higher earnings quality than clients of non-specialists.
  • M. H. Setayesh, Professor Of Accounting, Shiraz University, Iran Page 33
    The purpose of this study, utilizing data envelopment analysis, is to determine the optimum capital structure about 11 industries and 314 firms which were accepted in Tehran exchange stock.This research includes two stages: first, in order to indicate the output variables of data envelopment analysis, it has dealt with the relation between financial leverage with financial and non-financial variables at different industries. The variables which have significant correlation with financial leverage have been selected as output variables. The findings signify that financial leverage, in 11 industries with profitability variable, in 6 industries with size variable and in 3 industries with fixed assets ratio has significant relations. Furthermore, except for non-metallic mineral industry, in all studied industries hierarchical theory was confirmed, while trade-off theory was merely confirmed in 5 industries.In the second stage, by using the data envelopment analysis, the optimum capital structure for any of firms was determined at different levels of industries. According to the obtained results, the studied firms can approach their optimum financial leverage and thus provide the increase of firm value and stockholder wealth.
  • M. A. Aghaei, A. R. Nezafat, M.Nazemi Ardakani, A. A. Javan Page 53
    Economic agents hold a considerable percentage of their assets in cash and this matter has preoccupied the researchers’ minds for a long time. Firms usually consider target cash levels as their main objective and to get access to it, they make corrections in cash holdings based upon factors that are effective in determining target cash levels.This study is an attempt to investigate the effects of 10 factors on corporate cash holdings, using periodical statement data among corporations in Tehran Exchange, from 1379 to 1384 and multi-variable linear regression. The findings show that receivable accounts, net working capital, inventories and short debts are factors that have negative impact on cash holdings respectively. Conversely, the firms’ growth opportunities, dividend, cash flows variance and net profit are factors that have positive impact on cash holdings respectively. However, there is not enough evidence which shows a negative effect of long debts and firm size on cash holdings.
  • M. Ramezan Ahmadi Page 71
    During the recent decades, accounting scholars have made a lot of efforts aimed at theory – making in accountancy. Despite some success, however, this knowledge field has not been as successful as expected in clarifying different phenomena involved in the field; among the failures one may refer to a range of accounting researches with dissimilar results. As a result, it is often the case that for a relatively long period of time, a number of conflicting theories have developed in parallel. The present paper offers an analytical comparison of the most common approaches in accounting (accounting theory) and within this framework elaborates on their relevant historical background; finally, an appropriate approach is offered which is hoped to help develop accounting studies. The suggested model involves carrying out accounting studies in terms of research objectives, objective realities as well as theoretical realities.
  • M. Moradi, A. Fakhrabadi Page 89
    The current culture of each country can have a large impact on implementation or non implementation of internal controls by the most important element of system, called individuals. So in determining control risk and fulfilling it, an auditor should inevitably consider culture as a very important factor. Moreover, the generally accepted auditing standards (GAAS) require auditors to evaluate internal control structure and to assess control risk in auditing trends. Clearly, in order to assess the internal control structure, auditors should recognize environment and controlling activities affected by cultural factors. Regarding this fact, the present research question is posed in this way: does culture influence auditors’ assessment of internal control structure and assess control risk?Current research took place in 2008 and the Research’s responding subjects were selected from working certified public accountants of Iran Auditing Organization (IAO). Research data were gathered by questionnaires and analyzed by Wilcoxon non–parametric test. Results show certified public accountants have evaluated internal control system of countries, with higher individualism and low power distance, more strongly than their opposite ends of the cultural continuum (other countries with lower individualism and high distance power). They also assess control risk of collectivism culture higher than individualism culture. Furthermore, they also believe cultural factors such as individual's concerns about future unclear situation, relying on technology, religion and regulations, individual’s tension with perky behavior, preferred excellence, hero making, modesty, humbling and protecting the poor can not have an impact on evaluation of company controlling system and assess control risk.
  • D. Damoori, H. Zare Ahmadabadi, A. Fallahzadeh Page 103
    The objectives of this study are twofold. First, it examines whether investors overreact to consistency in the firm's prior financial performance in Tehran stock exchange (TSE). Second, multiple estimation horizon of past performance variables are used to assess how they influence the investor's overreaction. Overreaction to consistency in the firm's past performance states that stock price of firms with consistently high or low past performance rise above (below) their fundamental value. These stocks eventually earn lower (higher) returns over the long horizon.Time period of the present study is eight years that ranged from 1998 to 2005. Statistical method of T-test was used to analyze the gathered data and testing method is portfolio test.The evidence provided in this study shows that investors overreact to consistency in a past different performance variable in this study except for cash flow. This study finds out that the magnitude of overreaction to past performance of firms is the function of formation horizon lengths.