فهرست مطالب

پژوهش های حسابداری مالی - سال ششم شماره 3 (پیاپی 21، پاییز 1393)

فصلنامه پژوهش های حسابداری مالی
سال ششم شماره 3 (پیاپی 21، پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسین اعتمادی*، علی اصغر انواری رستمی، وحید احمدیان صفحات 1-20
    هدف اصلی این پژوهش، آزمون نظریه های اصلی تقسیم سود، با اتکا بر رابطه بین سیاست های تقسیم سود با متغیرهای عدم تقارن اطلاعاتی، وابستگی مالی خارجی و چرخه عمر شرکت است. همچنین، بررسی تاثیرگذاری سهامداران نهادی بر این رابطه، هدف دیگر این پژوهش بوده است. نمونه مورد بررسی شامل 89 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی دوره هشت ساله 1384 تا 1391 است. برای آزمون فرضیه های پژوهش، از مدل های رگرسیونی توبیت و لاجیت استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که مطابق با نظریه سلسله مراتبی، سیاست تقسیم سود شرکت های بورس اوراق بهادار تهران، رابطه منفی با عدم تقارن اطلاعاتی دارد. همچنین، در تایید نظریه های سلسه مراتبی، علامت دهی، توازن ایستا و نظریه نمایندگی، یک رابطه منفی بین سیاست های سود سهام و وابستگی مالی خارجی وجود دارد. یافته ها نشان می دهد که سیاست تقسیم سود شرکت های دارای درصد سهامدار نهادی بالا، در مقایسه با شرکت های دارای سهامدار نهادی پایین، حساسیت کمتری به عدم تقارن اطلاعاتی و وابستگی مالی خارجی نشان می دهد. همچنین، با رد نظریه چرخه عمر در بورس اوراق بهادار تهران، نتایج این پژوهش گویای آن است که رابطه معناداری بین عمر شرکت و سیاست های تقسیم سود وجود ندارد.
    کلیدواژگان: سیاست های تقسیم سود، نظریه های تقسیم سود، نظریه های ساختار سرمایه، عدم تقارن اطلاعاتی، وابستگی مالی خارجی
  • ناصر ایزدی نیا، احمد گوگردچیان، مژگان تنباکویی* صفحات 21-36
    کیفیت سود، ویژگی بسیار مهم گزارشگری مالی است که بر تخصیص مناسب سرمایه اثر می گذارد. به دلیل این که سود داده مهمی در مدل های ارزیابی سرمایه گذاران و اعتباردهندگان است، شرکت هایی که کیفیت سود ضعیف تری دارند، گرایش به هزینه های سرمایه بالاتری دارند. در پژوهش های قبلی عمدتا بر تاثیر ویژگی های یک شرکت خاص بر کیفیت سود تکیه شده است. هدف اصلی پژوهش حاضر برای نخستین بار بررسی تاثیر توانایی مدیریتی بر کیفیت سود است. برای بررسی این موضوع دو فرضیه تدوین و نمونه ای از بین شرکت های تولیدی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در دوره زمانی 1381-1387 انتخاب شد. نتایج حاصل از آزمون فرضیه اول نشان می دهد که توانایی مدیریتی بر ارائه صورت های مالی (سود و زیان)، به عنوان یکی از معیارهای کیفیت سود، تاثیر منفی دارد؛ بدین معنی که مدیران تواناتر، ارائه مجدد صورت های مالی کمتری خواهند داشت و در نتیجه کیفیت سود بالاتری دارند. نتایج آزمون فرضیه دوم بیانگر آن است که شواهد کافی در خصوص پذیرش تاثیر توانایی مدیریتی بر پایداری سود به عنوان معیاری از کیفیت سود، وجود ندارد.
    کلیدواژگان: کیفیت سود، پایداری سود، کارایی شرکت، توانایی مدیریتی
  • شهناز مشایخ*، لیلا کاظمی صفحات 37-50
    پژوهش حاضر به بررسی اثر پذیرش استانداردهای حسابداری ملی ایران بر سطح محافظه کاری اطلاعات حسابداری با بررسی دوره قبل و بعد از پذیرش این استانداردها می پردازد. در این پژوهش، سطح محافظه کاری با مدل باسو (1997) اندازه گیری شده است. داده های مالی (81) شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران برای سال های 1375 تا 1390 جمع آوری و فرضیه پژوهش با استفاده از رگرسیون چندگانه و آزمون کرامر آزمون شد. یافته های تجربی پژوهش، بیانگر این است که کیفیت اطلاعات حسابداری از منظر محافظه کاری، در دوره قبل و بعد از تدوین استانداردهای ملی تفاوت معناداری نکرده است. به عبارت دیگر، الزام واحدهای تجاری در به کارگیری استانداردهای ملی کیفیت، اطلاعات حسابداری را از جهت محافظه کاری ارتقا نداده است.
    کلیدواژگان: محافظه کاری، کیفیت اطلاعات حسابداری، استانداردهای حسابداری، مدل باسو
  • احمد خدامی پور*، فاطمه دهقان صفحات 51-66
    هدف از تهیه صورت های مالی، ارائه اطلاعات درباره وضعیت مالی، عملکرد مالی و انعطاف پذیری واحد تجاری است که برای طیف وسیعی از استفاده کنندگان صورت های مالی در اتخاذ تصمیمات اقتصادی مفید باشد. اطلاعات مالی باید با تصمیم گیری استفاده کنندگان، از جمله سرمایه گذاران مرتبط باشد. استانداردهای حسابداری ایران، شرکت های مادر را به ارائه هر دو مجموعه صورت های مالی تلفیقی و غیرتلفیقی ملزم نموده است. بنابراین، این سوال مطرح می شود که کدام یک از این دو مجموعه، دارای ارتباط ارزشی بیشتری است و اطلاعات مورد نیاز سرمایه گذاران و سایر استفاده کنندگان را به بهترین وجه ارائه می کند. در این پژوهش، ارتباط ارزشی اطلاعات صورت های مالی تلفیقی و غیرتلفیقی شرکت های عضو بورس اوراق بهادار تهران برای دوره زمانی 6 ساله، از سال های 1385 تا 1390 مطالعه شده است. از مدل رگرسیونی چند متغیره مبتنی بر رویکرد ارزشیابی قیمت سهام، برای آزمون فرضیه های تحقیق و بررسی ارتباط اطلاعات تلفیقی و غیرتلفیقی حسابداری با قیمت سهام استفاده شده است. مطابق با نتایج حاصل از آزمون های F- لیمر و هاسمن، برای برآورد هر یک از مدل ها، از روش داده های تابلویی با اثرهای ثابت استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که اطلاعات تلفیقی حسابداری دارای ارتباط ارزشی بیشتری نسبت به اطلاعات غیرتلفیقی حسابداری است. به عبارتی، اطلاعات تلفیقی حسابداری دارای محتوای اطلاعاتی بیشتری هستند. علاوه بر این، نتایج گویای این است که اطلاعات ارائه شده در صورت های مالی شرکت اصلی و تلفیقی، هر دو با هم، از ارتباط ارزشی بیشتری در مقایسه با صورت های مالی تلفیقی برخوردارند.
    کلیدواژگان: صورت های مالی تلفیقی، ارتباط ارزشی، محتوای اطلاعاتی
  • محمد حسنی*، مهری میثاقی صفحات 67-84
    نوشتار حاضر، به مطالعه کنش سرمایه فکری در بیان انعطاف پذیری مالی در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران (161 شرکت به عنوان نمونه آماری پژوهش) برای دوره 5 ساله (1386 تا 1390) می پردازد. در این پژوهش برای سنجش سرمایه فکری از مدل ضریب ارزش افزوده سرمایه فکری و برای سنجش انعطاف پذیری مالی از معیار جریان نقدی آزاد شرکت استفاده شده است که بر اساس دارایی های پایان دوره همگن سازی شده است. با توجه به نتایج برازش مدل های پژوهش، سرمایه فکری تاثیر منفی و معنی داری بر انعطاف پذیری مالی شرکت های نمونه آماری پژوهش داشته است؛ این بدان معنی است که ضریب ارزش افزوده سرمایه فکری شرکت دارای محتوای اطلاعاتی با بار منفی و به عبارتی، کنش معکوس در بیان انعطاف پذیری مالی شرکت است. به عبارت دیگر، شرکت های دارای سرمایه فکری بالاتر، انعطاف پذیری مالی کمتری را تجربه کرده اند. نتایج دیگر نشان داد که بین انعطاف پذیری مالی شرکت های با سرمایه فکری بالا و شرکت های با سرمایه فکری پایین، اختلاف معنی داری وجود دارد. همچنین رابطه بین سرمایه فکری و انعطاف پذیری مالی در شرکت های با سرمایه فکری بالا قویتر از شرکت های با سرمایه فکری پایین است.
    کلیدواژگان: سرمایه فکری، انعطاف پذیری مالی، ضریب ارزش افزوده سرمایه فکری، جریان های نقدی
  • حسنعلی سینایی*، محمود رنگباری خینی صفحات 85-98
    این پژوهش به بررسی و مقایسه قدرت توضیحی ارزش افزوده اقتصادی، سود حسابداری و سرمایه فکری در تعیین قیمت بازار سهام شرکت ها می پردازد. در پژوهش حاضر از مدل ارزش گذاری اولسن استفاده شده است. جامعه آماری شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در دوره زمانی 1391-1384 بوده اند که داده های لازم در آن ها به ثبت رسیده باشد. برای آزمون فرضیه ها و مقایسه قدرت توضیحی مدل ها از معیار ضریب تعیین و ضریب تعیین تعدیل شده آزمون رگرسیون استفاده گردید. نتایج نشان می دهد که در دوره مورد بررسی، سود باقیمانده محاسبه شده به روش حسابداری بهتر از روش ارزش افزوده اقتصادی، قیمت بازار سهام شرکت را تبیین می کند. علاوه بر این، مدل های تعیین کننده ارزش شرکت که متغیرهای سرمایه فکری به آن ها افزوده شده است، قدرت توضیحی نسبی بالاتری دارند.
    کلیدواژگان: قیمت بازار سهام شرکت، ارزش افزود اقتصادی، سود حسابداری، سرمایه فکری
  • پرویز پیری*، حمزه دیدار، سیما خدایاریگانه صفحات 99-118
    در پژوهش حاضر، تاثیر توانایی مدیریتی بر کیفیت گزارشگری مالی در طول چرخه عمر شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بررسی شد. برای آزمون فرضیه های پژوهش، نمونه آماری از جامعه مورد مطالعه در قلمرو زمانی 10 ساله براساس صورت های مالی سال های 1381 تا 1390 شرکت های بورسی انتخاب شده است. پس از اخذ نمونه آماری و جمع آوری داده ها، متغیرهای مورد آزمون محاسبه و در نهایت، تجزیه و تحلیل داده ها و آزمون فرضیه ها به صورت داده های پانلی از طریق روش آماری رگرسیون خطی چندمتغیره انجام گرفت. در نهایت، نتایج به دست آمده از آزمون فرضیه های پژوهش نشان داد که در دوره رشد، توانایی مدیریتی تاثیر مستقیم معناداری بر روی کیفیت گزارشگری مالی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران دارد. در عین حال، نتایج نشان داد که در دوره بلوغ و افول، توانایی های مدیریتی شرکت ها نمی تواند به افزایش کیفیت گزارشگری این شرکت ها منجر گردد. همچنین، نتایج نشان دهنده تاثیر مستقیم اندازه شرکت، حاشیه سود و صداقت مدیریت و تاثیر غیرمستقیم اهرم مالی بر کیفیت گزارشگری مالی شرکت هاست.
    کلیدواژگان: توانایی مدیریتی، کیفیت گزارشگری مالی، چرخه عمر
|
  • H. Etemadi *, A.A. Anvary Rostamy, V. Ahmadian Pages 1-20
    Normal 0 false false false EN-US X-NONE FA MicrosoftInternetExplorer4 The purpose of this study is to test the main theories of dividend policy by relying on the relationship between dividend policy information asymmetry variables، external financial dependence and life cycle of the company. Second aim of this study is to examine the influence of institutional shareholders on this relationship. The research sample consists of 91 companies listed in Tehran Stock Exchange during the period 2005 to 2012. To test the hypotheses، Tobit and logit regression models are used. Overall، the results are consistent with the hierarchical، signaling، static balance and agency theories، and there is a negative association between dividend policy and external fiancing. The findings suggest that the dividend policy of firms with high institutional ownership compared to firms with low institutional ownership، are less sensitive to information asymmetry and depend on external financing. The results also reject the life cycle theory in Tehran Stock Exchange، stating that there is no significant relationship between dividend policy and corporate life.
    Keywords: Dividend policy, Dividend Theories, Theories of Capital Structure, Information Asymmetries, External Financial Dependence
  • N. Izadinia, A. Googerdchian, M. Tanbakouei * Pages 21-36
    Earnings quality is an important characteristic of financial reports that affects the resources allocation efficiently. Because earnings are the main input to investors and analysts valuation models، firms with poor earnings quality tend to have higher costs of capital. While the archival literature in the area of earnings quality has largely focused on firm-specific characteristics، such as firm size and board independence، this study examined the manager-specific aspect of earnings quality. In this paper، the effect of managerial ability on earning quality is examined. In order to test the issue two hypotheses developed and a sample consists of 62 companies (434 firm-years) of the companies listed in Tehran Stock Exchange (TSE) during the years 2002 to 2008 were selected by using the omission systematic method. The research hypothesis test results showed that managerial ability has negative effect on the restatements that supported this paper’s hypothesis. It means when the managers have more ability، there is less probability that they have restatement. The results do not provide strong evidence that managerial ability affect earning persistence and no meaningful effects were found.
    Keywords: Earnings Quality, Earnings Persistence, Firm Efficiency, Managerial Ability
  • Sh Mashayekh *, L. Kazemi Pages 37-50
    This study examines the effects of applying the accounting standards issued by the Iranian Audit Organization، on conservative accounting information for the period before and after adopting accounting standards. In this study to quantify the level of conservative، Basu’s model (1997) is used. Financial data of 81 companies listed in Tehran Stock Exchange for the year 1996 to 2011 is collected. The research hypothesis is tested using multiple regression and Kramer statistical tests. Empirical findings suggest that the quality of accounting information from conservative view is not significantly different in the period before and after adoption of national accounting standards. In other words، adopting of national accounting standards does not improve the quality of accounting information، using conservatism measure.
    Keywords: Conservatism, Quality of Accounting Information, Accounting Standard, Basu Model
  • A. Khodamipour *, F. Dehghan Pages 51-66
    The main objective of financial statements is to provide information about the financial position، financial performance and business flexibility، which can be useful for a wide range of users of financial statements in making economic decisions. Financial information should be related to the decisions of users، including investors. In Iran’s financial standards، parent companies are required to give both consolidated financial statement as well as non-consolidated (parent- only) financial statement. Hence، the following questions arises- which one of these two sets has a higher value relevance and thus، can provide the required information to investors and other users. In this study، the value relevance of information of consolidated and non-consolidated financial information of member companies in Tehran Stock Exchange (TSE) has been studied، for a period of 6 years، the years 2007 to 2012. The multiple regression models based on stock price valuation approach are used to test hypotheses and investigate the relation between consolidated and non-consolidated accounting information، and stock price. According the results of the F-Limer and Hausman tests to estimate each of the models، the panel data with fixed effects are used. Research findings suggest that the consolidated accounting information has a higher value relevance than non-consolidated accounting information. In other words، the consolidated accounting information has more information content. In addition، the results indicate that the information provided in both consolidated financial statement and parent- only financial statement together، has more value relevance than consolidated financial statement.
    Keywords: Consolidated Financial Statements, Value Relevance, Informative Content
  • M. Hassani *, M. Misaghi Pages 67-84
    This paper investigated the behavioral impact of intellectual capital in explanation of financial flexibility of companies listed in Tehran Stock Exchange over a 5 years period 2008 to 2012. In this study، value added intellectual capital coefficient model is used to measure intellectual capital and free cash flow to firm is used for measuring the financial flexibility. According to the results، intellectual capital has negative and significant effect on the firm''s financial flexibility. It means that intellectual capital has negative informative content and reversal behavior in explanation of financial flexibility. Other findings indicate that there is a meaningful difference between financial flexibility of firms which have high level of intellectual capital compare to those have low level of intellectual capital. Also، the relationship between intellectual capital and financial flexibility in firms with high level of intellectual capital is stronger than firms with low level of intellectual capital.
    Keywords: Intellectual Capital, Financial Flexibility, Value Added Intellectual Capital, Cash Flows
  • H. Sinaei *, M. Rangbari Kheini Pages 85-98
    This paper investigates and compares economic value added، accounting earnings and intellectual capital effects on firms stock price. The research used Ohlson valuation model. The sample consists of Tehran Stock Exchange firms that report research & development costs. We use regression model to test hypotheses and comparing the models. The research results show residual income based on accounting earnings is better than that based on EVA in its capacity to explain firm’s stock price. Moreover، we also find that when intellectual capital added to valuation models، they produce higher capacity in explaining firm’s value.
    Keywords: Stock Price, Economic Value Added, Accounting Earning, Intellectual Capital, Firm Value
  • P. Piri *, H. Didar, S. Khodayar Yeganeh Pages 99-118
    In the present study، the effect of managerial ability on the financial reporting quality during life cycle of the companies listed companies in Tehran stock exchange is investigated. To test the research hypotheses، statistical sample of the studied population in 10 years’ time domain from 2002 to 2012 is selected. After collecting required data، variables are calculated and finally، data analysis and hypotheses testing is performed using statistical software. Finally، the results of hypothesis testing indicate that in the growth stage، management ability has a relatively weak and direct impact on the financial reporting quality of sampled companies. However، the results indicate that on maturity and decline stage; companies’ management abilities cannot lead to an increase in the companies reporting quality. Also the results indicate a positive effect of firm size، profit margins and management honesty and negative impact of financial leverage on the companies’ financial reporting quality.
    Keywords: Managerial Ability, Financial Reporting Quality, Life Cycle