فهرست مطالب

پژوهش های حسابداری مالی - سال ششم شماره 4 (پیاپی 22، زمستان 1393)

فصلنامه پژوهش های حسابداری مالی
سال ششم شماره 4 (پیاپی 22، زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/11/13
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محسن دستگیر، سمانه حیدری کمال آبادی، لیلا ترکی صفحات 1-22
    هدف این مقاله، بررسی میزان پایداری جزء نقدی سود نسبت به جزء تعهدی آن و تاثیر ویژگی های شرکت بر ناهنجاری اقلام تعهدی در صنایع فعال در زمینه فلزی و کانه فلزی (صنایع فلزات اساسی) است. روش تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از مدل رگرسیون چندمتغیره، با استفاده از آزمون میشکین است. بدین منظور، داده های مالی مربوط به 49 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران برای دوره زمانی بین سال های 1380 تا1390 تجزیه و تحلیل شده است. نتایج به دست آمده، گویای آن است که پایداری جزء نقدی سود نسبت به جزء تعهدی بیشتر است و جزء نقدی توانایی بیشتری در پیش بینی ارزش بازار دارد. از دیگر نتایج حاصل شده در این پژوهش، وجود ناهنجاری های اقلام تعهدی در صنایع فلزی و کانه فلزی بود، که این ناهنجاری ها با لحاظ کردن متغیرهای ویژگی های شرکت که قبلا شاهد آن بودیم، حذف شد.
    کلیدواژگان: اقلام تعهدی، ناهنجاری اقلام تعهدی، پایداری سود، آزمون میشکین
  • مهدی بهار مقدم، میثم امینی نیا صفحات 23-36
    هدف اصلی این پژوهش، بررسی رابطه بین تمرکز مالکیت و جسورانه بودن مالیات در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در دوه زمانی 1381 تا 1390 است. همچنین، به این موضوع پرداخته شده است که آیا نوع مالکیت بزرگترین سهامدار (دولتی یا غیردولتی) بر جسورانه بودن رویه های مالیاتی شرکت ها تاثیر دارد یا نه. در این پژوهش، از درصد مالکیت بزرگترین سهامدار به عنوان معیار تمرکز مالکیت و نرخ موثر مالیاتی به عنوان معیار جسورانه بودن مالیات استفاده شده است؛ به این صورت که هرچه نرخ موثر مالیاتی کمتر باشد، به این معناست که شرکت رویه های مالیاتی جسورانه تری را دنبال می کند. نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد که هرچه تمرکز مالکیت بالاتر باشد، شرکت ها در اتخاذ رویه های مالیاتی کمتر جسورانه عمل می کنند که احتمالا به دلیل تمرکز مالکیت بالای دولتی است و موید فرضیه اجتماعی و سیاسی است.
    کلیدواژگان: تمرکز مالکیت، فرضیه اجتماعی و سیاسی، جسورانه بودن مالیات
  • سیدعباس هاشمی، غلامحسین کیانی، وحید روح الهی صفحات 37-54
    یکی از نابهنجاری های بازار سرمایه، نابهنجاری اقلام تعهدی است. این نابهنجاری به رابطه منفی اقلام تعهدی و بازده آتی سهام اشاره دارد. دو دیدگاه رفتاری و دیدگاه انتظارات عقلایی در تشریح این نابهنجاری معرفی شده است. پژوهش حاضر، با تجزیه نسبت ارزش دفتری به ارزش بازار سهام، این دو دیدگاه را در یک چارچوب یکپارچه بررسی می کند و به دنبال این است که کدام یک از دو دیدگاه مذکور ارتباط بیشتری با نابهنجاری اقلام تعهدی دارند. در این مطالعه، براساس مبانی نظری و پیشینه پژوهش، نسبت ارزش دفتری به ارزش بازار (B/M) به دو جزء نسبت ارزش دفتری به ارزش ذاتی (B/V) و نسبت ارزش ذاتی به ارزش بازار (V/M) تجزیه شده است. جزءB/V نماینده تغییرات نرخ تنزیل و سرمایه گذاری مرتبط با رشد شرکت (ریسک و رشد) و براساس دیدگاه انتظارات عقلایی، و جزء V/M نماینده قیمت گذاری نادرست سرمایه گذاران و براساس دیدگاه رفتاری است. نتایج حاصل از بررسی هشتاد شرکت طی سال های 1381 تا 1388 در بین شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران نشان می دهد که B/V و V/M بر اقلام تعهدی تاثیر منفی و معنی دار دارد. علاوه بر این، در بورس اوراق بهادار تهران نابهنجاری اقلام تعهدی وجود دارد. این نابهنجاری با جزءB/V ارتباط معنی دار دارد؛ در نتیجه علت ایجاد نابهنجاری اقلام تعهدی، ریسک و رشد است.
    کلیدواژگان: نابهنجاری اقلام تعهدی، ارزش ذاتی، بازده تعدیل شده براساس اندازه سهام
  • مجید عظیمی یانچشمه، سمیه شامحمدی قهساره صفحات 55-72
    وجوه نقد از منابع مهم هر واحد اقتصادی است. ایجاد توازن بین وجوه نقد و نیازهای نقدی، از مهم ترین عوامل سلامت اقتصادی واحد تجاری و تداوم فعالیت آن است. به علت اهمیت این موضوع، این پژوهش به بیان انگیزه های نگهداری وجه نقد، مدل های توجیه کننده نگهداشت وجه نقد و عوامل تاثیرگذار بر آن؛ به ویژه سهم بازار پرداخته است. هدف اصلی این پژوهش، بررسی رابطه بین سهم بازار و نگهداشت وجه نقد در محیط رقابتی بازار شرکت های پذیرفته شده بورس اوراق بهادار تهران است. بدین منظور، از مدل پویای وجه نقد برگرفته از پژوهش وان هول، برای 114 شرکت در بازه زمانی1383 لغایت 1391 استفاده شده است. این مدل با استفاده از روش گشتاورهای تعمیم یافته ارزیابی می شود. پژوهش حاضر از نظر هدف، بنیادی تجربی و از نظر ماهیت، همبستگی است. نتایج پژوهش بیانگر آن است که بین سهم بازار و نگهداشت وجه نقد رابطه معکوس و معنی داری وجود دارد. همچنین، نشان می دهد که این رابطه در بین صنایع با تمرکز متوسط اهمیت بیشتری دارد.
    کلیدواژگان: نگهداشت وجه نقد، سهم بازار، سرمایه در گردش خالص
  • قدرت الله برزگر، میثم طالب تبارآهنگر، عصمت اصابت طبری صفحات 73-88
    در ادبیات نظری بحث درباره مفید یا مضر بودن رقابت در بازار محصول، بحثی ناتمام است. برخی از پژوهش ها نشان دادند که رقابت، یک عامل کنترل کننده رفتار مدیریت از طریق ایجاد اطلاعات اضافی درباره ارزیابی عملکرد است؛ در حالی که گروهی دیگر از پژوهش ها به این نتیجه رسیدند که رقابت رکود مدیریتی را افزایش می دهد. در این پژوهش، بررسی شده است که آیا رقابت در بازار محصول بر مدیریت سود اثر می گذارد. بنابراین، هدف اصلی این پژوهش بررسی رابطه بین رقابت در بازار محصول و مدیریت سود است. این پژوهش از نوع مطالعه توصیفی - همبستگی مبتنی بر تحلیل داده های ترکیبی است که به بررسی 99 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار در طی دوره زمانی 1390- 1386 می پردازد. برای آزمون رابطه بین رقابت در بازار محصول و مدیریت سود از طریق فعالیت های واقعی از مدل رگرسیون چند متغیره استفاده شد. همچنین، برای اندازه گیری رقابت در بازار محصول از شاخص Q توبین استفاده شد. نتایج نشان داد بین رقابت در بازار محصول و مدیریت سود مبتنی بر فعالیت های واقعی، رابطه مثبت معناداری وجود دارد که بیانگر افزایش مدیریت سود به واسطه افزایش رقابت در بازار محصول است، که این امر به کاهش کیفیت سود می انجامد.
    کلیدواژگان: رقابت در بازار محصول، مدیریت سود، جریان نقد غیرعادی، تولید غیرعادی، هزینه های اختیاری غیرعادی
  • مهدی مرادی، مصطفی دلدار، مجتبی محمدپور صفحات 89-108
    هدف اصلی این پژوهش، بررسی رابطه بین عضویت در گروه های تجاری و بازده سهام در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. نمونه این پژوهش با استفاده از داده های تجمعی شامل 1394 مشاهده سال شرکت مربوط به 144 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی دوره زمانی 1380- 1390 است. برای آزمون فرضیه های پژوهش از مدل رگرسیون خطی چندگانه استفاده شده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که نرخ بازده سهام در شرکت های وابسته به گروه های تجاری در مقایسه با شرکت های مستقل بیشتر است. همچنین، نتایج این پژوهش نشان می دهد که نرخ بازده سهام در شرکت های وابسته به گروه های تجاری متنوع و بزرگ در مقایسه با سایر گروه های تجاری بالاتر است. سایر یافته های این پژوهش نشان می دهد که با افزایش سطح عدم تقارن اطلاعاتی، نرخ بازده سهام شرکت ها کاهش می یابد. همچنین، با افزایش سطح وابستگی مالی خارجی، نرخ بازده سهام شرکت ها بالاتر می رود. نتایج این مطالعه نشان داد که نرخ بازده سهام شرکت های وابسته به گروه های تجاری در مقایسه با شرکت های مستقل و نرخ بازده سهام شرکت های وابسته به گروه های تجاری متنوع و بزرگ در مقایسه با سایر گروه ها حساسیت کمتری به عدم تقارن اطلاعاتی خود نشان می دهند. همچنین، نرخ بازده سهام شرکت های وابسته به گروه های تجاری در مقایسه با شرکت های مستقل و نرخ بازده سهام شرکت های وابسته به گروه های تجاری متنوع و بزرگ در مقایسه با سایر گروه ها، در برابر میزان وابستگی مالی خارجی حساسیتی از خود نشان نمی دهد. علاوه بر این، نتایج این پژوهش نشان می دهد که در بورس اوراق بهادار تهران، ارتباط معناداری بین عمر شرکت ها با بازده سهام وجود ندارد.
    کلیدواژگان: بازده سهام، گروه های تجاری، عدم تقارن اطلاعاتی، وابستگی مالی خارجی
  • محمدعلی آقایی، حسن حسنی صفحات 109-128
    پژوهش های اخیر بیانگر این است که هزینه ها رفتار نامتقارن دارند؛ یعنی میزان کاهش هزینه ها به هنگام کاهش فروش، کمتر از میزان افزایش هزینه ها به هنگام همان میزان افزایش فروش است. این رفتار نامتقارن هزینه ها به چسبندگی هزینه معروف شده است. یکی از عواملی که می تواند بر چسبندگی هزینه ها تاثیرگذار باشد، انگیزه شخصی مدیران است که از مساله نمایندگی نشات می گیرد. همچنین، مکانیزم های حاکمیت شرکتی به مهار انگیزه های مدیران منجر شده و در نتیجه، چسبندگی هزینه ها کاهش می یابد. لذا، در این پژوهش تاثیر انگیزه حکمرانی مدیران و متغیرهای حاکمیت شرکتی بر چسبندگی هزینه ها بررسی شد. در این پژوهش، تعداد 142 شرکت در دوره زمانی 1392-1383 به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. نتایج این پژوهش گویای تاثیر معنادار جریان وجه نقد آزاد بر چسبندگی هزینه هاست. از این رو، عدم تقارنی هزینه ها رابطه مثبتی با انگیزه های شخصی و حکمرانی مدیران دارد. همچنین، نتایج پژوهش نشان می دهد، در شرکت هایی با سازوکارهای حاکمیت شرکتی قوی، تاثیر معنادار جریان وجه نقد آزاد بر چسبندگی هزینه ها کاهش می یابد. این نتایج بیانگر این است که سازوکارهای حاکمیت شرکتی، نقش موثری در مهار انگیزه مدیران ایفا می کنند.
    کلیدواژگان: چسبندگی هزینه ها، جریان نقد آزاد، حاکمیت شرکتی، اعضای غیرموظف هیات مدیره، مالکیت نهادی
|
  • Mohsen Dastgir, Samaneh Heydari Kamalabadi, Lila Torki Pages 1-22
    The aim of this article is to investigate stability magnitude of earnings’ cash component rather than its accrual component، and the effect of firm’s characteristics on accruals items anomaly in metal and metal mineral industries listed Tehran Stock Exchange. Financial data of 49 listed companies in Tehran Stock Exchange during 2001-2011 are collected. For data analysis multivariate regression method in Mish-Kin test is used. Findings indicate that stability of earnings cash component is more than its accrual component، and cash component has more power in forecasting market value. Other obtained result is the existence of accruals items anomalies in metal and metal mineral industries. However، these anomalies are omitted with entrance of control variables (Firm Characteristics).
    Keywords: Accruals Items, Accruals Items Anomaly, Earnings Stability, Mish, Kin Test
  • Mehdi Baharmoghadam, Meysam Amininia Pages 23-36
    The main objective of this study is to investigate relationship between ownership concentration and tax aggressiveness for companies listed in Tehran Stock Exchange (TSE) from 2002 to 2011. The research question is whether the type of largest shareholder ownership (public or private)، affects tax aggressiveness or not. In this study largest shareholder ownership is used as concentration ownership measurement and effective tax rate as tax aggressiveness measurement. Lower the effective tax rate it means that firm is tax aggressive. Results of study indicate that when ownership concentration is higher، the firm is less tax aggressive. Probably this is due to the high concentration of state ownership. Social and political theory is confirmed.
    Keywords: Ownership Concentration, Social, Political Theory, Tax Aggressiveness
  • Seyed Abbas Hashemi, Gholam Hosein Kiani, Vahid Rouhollahi Pages 37-54
    One of the equity market anomalies is accrual anomaly. This anomaly observes the negative relationship between accruals and future stock returns. In this regard، there are two points of view، behavioral and rational expectations. Analyzing book-to-market decomposition، this study investigates these two views in one framework، examining which of the two is more related to accrual anomaly. Based on theoretical and research background، Book-to-Market (B/M) ratio is decomposed into Book-to-Intrinsic value (B/V) ratio and Intrinsic-to-Market value (V/M) ratio. B/V component shows the discount rate changes and firms’ investment related to growth (risk and growth) and of course it is based on the rational expectations view and V/M component states the investor’s mispricing and based on the behavioral view. The results of investigating 80 firms from companies listed in Tehran Stock Exchange from 2002 to 2009 offers that B/V and V/M have a negative and significant impact on accrual. Furthermore، there is accrual anomaly in the Tehran Stock Exchange somehow، relating to B/V. As a result، risk and growth are main cause of anomaly accrual.
    Keywords: Accrual Anomaly, Intrinsic Value, Size, Adjusted Future Stock Return
  • Majid Azimi Yancheshme, Somayeh Shamohammadi Ghahsareh Pages 55-72
    Cash is the important resources of every economic entity. Maintaining the balance between cash and cash needs is an important factor in economic health of the economic entities، as well as their continuity. Considering the importance of this issue، the present study deals with investigating of the cash holding motives، models that justify cash holding، and factors affecting that، particularly the market share. The main objective of this study is to evaluate the relationship between market share and cash holding in the competitive market environment of companies listed in Tehran Stock Exchange. Hence، Schoubben and Van Hulle dynamic cash model has been used for 114 selected companies for a time period of 2004 to 2012. This model is analyzed by the Generalized Method of Moments (GMM). This study is a basic experimental research and regarding the nature of this paper، it is a correlational one. Results of this study reveal that there is a significant negative relationship between market share and cash holdings and also shows that this relationship is of greater significance among moderately concentrated industries (industries with oligopolistic competitions).
    Keywords: Cash Holding, Market Share, Net Working Capital
  • Ghodratolah Barzegar, Meisam Talebtabar Ahangar, Esmat Esabat Tabari Pages 73-88
    The theoretical literature is inconclusive on whether competition is beneficial or harmful to firms. Some studies show that competition disciplines managerial behavior by providing additional information for performance evaluation. In contrast، another stream of research shows that competition increases managerial slack. This study investigates whether and how a firm’s real earnings management via real transaction structuring activities (REM) is influenced by the extent of product market competition. Thus، the major purpose of this paper is investigating and analyzing the relationship between proxies of real earnings management and product market competition. This study is descriptive-correlation based on panel data analyzing. The 99 firms existing in Tehran Stock Exchange has been selected as sample for time period 2007-2011. To examine the relationship between product market competition and earnings management through real activities، multiple regression models are used. Also Tobin Q index is used for measuring the product market competition. The results show that there is a significant positive relationship between proxies of real earnings management and product market competition. This indicates increase in earnings management by increasing product market competition، which also leads to decrease in the quality of earnings.
    Keywords: product market competition, earnings management, abnormal cash flow, abnormal production, abnormal discretionary expense
  • Mahdi Moradi, Mostafa Deldar, Mojtaba Mohammadpour Pages 89-108
    The main objective of this research is to investigate the relationship between membership in business groups and stock return in companies listed in Tehran Stock Exchange. Our sample based on cumulative data includes 1394 firms - year observations that are related to 144 companies listed in Tehran Stock Exchange during the period of 2001-2011. We use multivariate linear regression model to test the research hypotheses. Our findings indicate that stock return rate in business group companies is higher than those of independent companies. Also، stock return rate in firms affiliated with large and diversified business groups is higher than other business groups. Our findings of this research indicate that with increasing the levels of information asymmetry، decreases companies stock return rate. Also، with increasing level external financial dependence، companies stock return rate is higher. Also، findings indicate that stock return rate of business groups affiliated companies compared with independent companies and stock return rate of companies affiliated with large and diversified business groups compared with other groups are less sensitive to information asymmetry. Also، findings indicate that stock return rate of business groups affiliated companies compared with independent companies and stock return rate of companies affiliated with large and diversified business groups compared with other groups did not show sensitivity to external financial dependence. In addition، results indicate that in the Tehran Stock Exchange، there is no significant relationship between stock returns and corporate life cycle.
    Keywords: Stock return, Business groups, Information asymmetry, External financial dependence
  • Mohammad Ali Aghaei, Hassan Hassani Pages 109-128
    The recent studies demonstrate that the costs have asymmetrical behavior which means the rate of reduction in costs while reducing the sales is less than the rate of increase in costs while increasing the sales at the same rate. This Asymmetrical behavior is called cost stickiness. One of the reasons that can exert an influence over cost stickiness is personal motives of managers that stem from the agency problem. Furthermore، the mechanisms of corporate governance result in inhibition of managers’ motives and result in decrease in the cost stickiness. Therefore in this study، the influence of managers’ empire building incentives and the variables of corporate governance on cost stickiness has been carried out. In this paper، the number of 142 firms were selected in the period of the years 2004 to 2013 as a statistical sample. The results suggest a significant impact of free cash flows on the costs stickiness. Hence، the asymmetry of costs have positively related with personal motivations and empire building of managers. Also، The findings of this study indicate that strong corporate governance mitigates the significant impact of free cash flow on the costs stickiness. This result suggest that corporate governance mechanisms play an important role in restrain managers’ incentives.
    Keywords: Costs Stickiness, Free Cash Flows, Corporate Governance, Non, executive Directors, Institutional Ownership